Pasaulē

Igaunija sāk būvēt ātrgaitas interneta tīklu

Ritvars Bīders, 24.08.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Igaunijas Platjoslas attīstības fonds (EBDF), kuru izveidojušas informācijas un tehnoloģijas sektora kompānijas, šonedēļ atklājis ātrgaitas interneta projekta EstWin galveno ēku, ziņo BBN.

EstWin projekta ietvaros visā valstī tiks izveidota ātrgaitas interneta infrastruktūra. Projekta mērķis ir savienot lauku rajonus ar optiskās šķiedras tīklu, nodrošinot tos ar piekļuvi ātrgaitas interneta pakalpojumiem. Paredzēts, ka projekts ļaus 98% Igaunijas mājsaimniecību, uzņēmumu un institūciju pieslēgties ātrgaitas interneta savienojumam ar datu pārraides ātrumu vismaz 100 Mbit/s līdz 2015. gadam.

Ātrgaitas interneta infrastruktūras būvniecība sākotnēji tiks uzsākta 14 vietās Igaunijā, taču jau tiek organizēts konkurss par nākamo 18 valsts apdzīvoto vietu iekļaušanu ātrgaitas interneta infrastruktūrā.

Projekta kopējās izmaksas ir aptuveni 1,5 miljardi Igaunijas kronu (67,4 miljoni latu). Lielāko daļu izmaksu sedz Eiropas Savienība (ES).

Projekta autori norāda, ka ātrgaitas interneta pieejamība ļaus pašvaldībām stimulēt uzņēmējdarbību, strādājošajiem veikt darbu neklātienē, nodrošinās veselības aprūpes dienestus, kā arī uzlabos izglītības un dažādus sabiedriskos pakalpojumus.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Igaunijā visā valstī tiks ieviests ātrgaitas internets

Anete Ugaine, speciāli Db.lv, 21.07.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Igaunijā EstWin projekta ietvaros visā valstī tiks izveidota ātrgaitas interneta infrastruktūra. Projektu, saskaņā ar Eiropas Savienības atbalsta noteikumiem, šonedēļ akceptēja Eiropas Komisija, vēsta BBN.

Projekta mērķis ir savienot lauku rajonus ar optiskās šķiedras tīklu, nodrošinot tos ar piekļuvi ātrgaitas interneta pakalpojumiem. Paredzēts, ka projekts ļaus 98% Igaunijas mājsaimniecību, uzņēmumu un institūciju pieslēgties ātrgaitas interneta savienojumam ar datu pārraides ātrumu vismaz 100 Mbit/s.

Igaunija cer, ka EstWin projekts palīdzēs novērst ielās interneta kvalitātes atšķirības starp pilsētām un lauku reģioniem, palielinot sociālo saliedētību un sekmējot ekonomikas izaugsmi.

Interneta servisu pieejamība ļaus pašvaldībām stimulēt uzņēmējdarbību, strādājošajiem veikt darbu neklātienē, nodrošinās veselības aprūpes dienestus, kā arī uzlabos izglītības un dažādus sabiedriskos pakalpojumus.

Komentāri

Pievienot komentāru