Būvniecība un īpašums

Igaunijā veikts šogad lielākais biroju telpu pārdošanas darījums

Uldis Andersons, 02.07.2012

Jaunākais izdevums

Igauņu investors Capital Mill kļuvis par 90% īpašnieku topošajā jaunu biroju centrā Mehhatroonikum Tallinas Zinātniskajā parkā Tehnopol, iegādājoties 8300 kvadrātmetru platību no AS YIT Ehitus (YIT Construction meitas uzņēmums).

Šis ir šogad lielākais darījums biroju segmentā Igaunijā, to konsultējusi Baltijas un Ziemeļvalstu nekustamo īpašumu kompānija NEWSEC. Darījuma summu investors Capital Mill šobrīd neizpauž, to liedz līguma nosacījumi.

NEWSEC informē, ka topošo biroju centru Mehhatroonikum Tallinas Zinātniskajā parkā Tehnopol plānots nodot ekspluatācijā šī gada augustā. Tajā savu savus birojus izvietos tehnoloģiju un IT nozares uzņēmumi, tajā skaitā AS Metrosert, Mehatronikas asociācija, Igaunijas Patentu informācijas centrs u.c.

Newsec Baltic vadītājs Ričardas Čepas (Ricardas Cepas) atzīmē, ka investoru interese Baltijas biroju telpu tirgū ir atkal atgriezusies. Viņš skaidro, ka pērn Baltijas nekustamo īpašumu tirgū tika investēti 260 miljoni eiro, un paredz, ka šogad investīcijas sasniegs 300 miljonus eiro.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Cilvēki kļūst uzņēmīgāki un arvien biežāk profesionāļi izvēlas veidot savus uzņēmumus vai darboties ārštata režīmā un kā atlernatīvu darbam mājās vai savā birojā izvēlas koprades telpas

Koprades telpa The Mill radīta ar mērķi veidot sadarbību starp dažādu industriju profesionāļiem un veicināt jaunu produktu un pakalpojumu radīšanu. Tā darbojas jau divus gadus. «Šo divu gadu laikā The Mill ir audzis, un tajā līdzās startup uzņēmumiem, dizaineriem un programmētājiem sākuši strādāt arī arhitekti un fotogrāfi. Daļā telpas cilvēki ikdienā strādā, bet daļa ir atvēlēta publiskiem pasākumiem – t.s. mītapiem, semināriem, preses konferencēm un izstādēm, kur dažādu nozaru profesionāļi dalās savā pieredzē. 24 darbības mēnešu laikā The Mill notikuši vairāk nekā 160 pasākumu,» stāsta Anna Andersone, viena no koprades telpas The Mill dibinātājām.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Par igauņu nekustamā īpašuma ieguldījumu pārvaldes grupas “Capital Mill” izpilddirektoru kļuvis Karels Loigu, par galvenajiem mērķiem izvirzot grupas ilgtspējīgu vadību un turpmāko attīstību Baltijas valstīs.

Līdz ar izpilddirektora maiņu notikušas izmaiņas arī “Capital Mill” valdē Latvijā.

“"Capital Mill" ir ne vien spēcīgs nekustamā īpašuma tirgus spēlētājs, bet arī ambiciozs uzņēmums. Uzskatu, ka gūtā pieredze banku un vadības jomā man šeit būs ļoti noderīga. Es saskatu lielu potenciālu šī biznesa attīstībai visās trīs Baltijas valstīs un, iespējams, arī ārpus tām, tādēļ kopā ar komandu centīsimies pilnvērtīgi izmantot šīs iespējas," pauž K.Loigu.

K. Loigu aizstāj Igoru Molderu, kurš līdz šim pārraudzīja grupas vadību. Turpmāk Molders būs atbildīgs par investīciju piesaistīšanu un citu “Capital Mill” uzņēmumu attīstību.

Līdz ar grupas izpilddirektora maiņu notikušas izmaiņas uzņēmuma valdē Latvijā - K. Loigu un Ieva Grīnerte, “Capital Mill” vadītāja Latvijā, ir kļuvuši par valdes locekļiem. Stiprinot valdi Latvijā, uzņēmums paredz labāk īstenot akcionāru mērķus - uzlabot pakalpojumu sniegšanu un procesus uzņēmuma darbībā, kā arī nodrošināt pastāvīgu izaugsmi Baltijas tirgū.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Baltijā operējošais nekutamo īpašumu investīciju un attīstīšanas uzņēmums Capital Mill ir noslēdzis vērienīgu darījumu, pārdodot investīciju uzņēmumam SIA Proks Capital industriālo īpašumu Rīgā, Granīta ielā.

Šis ir viens no 2023. gada vērtīgākajiem industriālo īpašumu investīciju darījumiem Latvijā.

Granīta ielas zemes gabals aptver 3.3 hektārus, un ēkas platība ir 10’567 kvadrātmetri. Īpašums ir pilnībā iznomāts papīra, iepakojumu un vizuālās komunikācijas produktu un risinājumu vairumtirgotājam AS Antalis, kas ir meitas uzņēmums Japānas uzņēmumu grupai Kokusai Pulp & Paper.

Capital Mill šo īpašumu 2017. gadā iegādājās ar mērķi attīstīt, veikt papildus noliktavu platību izbūvi un uzlabot ēkas kvalitāti. Līdz ar šī cikla noslēgšanu un saskaņā ar Capital Mill stratēģiju, īpašums tika pārdots.

Darījuma cena netiek atklāta. Pārdevēju darījumā pārstāvēja un darījumu vadīja nekustamo īpašumu aģentūra Kivi Real Estate. Juridisko atbalstu darījuma sagatavošanā un noslēgšanā pārdevējam sniedza advokātu birojs Cobalt. Darījums tika finansēts ar bankas Citadele atbalstu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Sadarbībā ar attīstītāju un investoru “Capital Mill” Ropažu novada Stopiņu pagastā atklāts AS “Antalis” Loģistikas centra paplašināšanas projekts.

Projekta investors un attīstītājs “Capital Mill” ir igauņu ieguldījumu uzņēmums, kas veic investīcijas komerciālā nekustamā īpašuma iegādē Latvijā, Lietuvā un Igaunijā. Uzņēmums pārvalda vairākus Baltijas projektus, kuru kopējā aktīvu vērtība ir aptuveni 450 miljoni EUR. Kopš 2017. gada Latvijas tirgū ir ieguldīts vairāk nekā 51 miljons eiro.“Capital Mill” nekustamo īpašumu attīstības projektu vadītājs Valdis Silnieks norāda, ka ““Antalis” ir ambiciozs, stabils un augošs uzņēmums, tādēļ esam priecīgi attīstīt pašreizējo noliktavas paplašināšanu un nodrošināt mūsu nomnieku ar mūsdienu prasībām atbilstošiem risinājumiem.”

“Antalis” Latvijā darbojas jau 29 gadus. Uzņēmuma komandā šobrīd ir 70 darbinieki, kuri nodrošina darbību piecās nozarēs – papīri, materiāli poligrāfijai un birojam, higiēnas produkti un risinājumi sabiedriskajām telpām, vizuālās komunikācijas materiāli un iekārtas, kā arī produkti, materiāli, iekārtas un risinājumi iepakojumam. Uzņēmums laika gaitā ir pilnveidojies un vienmēr cenšas būt soli priekšā klientu un sadarbības partneru gaidām, tādēļ Loģistikas centra paplašināšana ir nākamais uzņēmuma un attīstītāja “Capital Mill” izlolotais solis, kurš pavērs jaunas iespējas produkta sortimenta paplašināšanā un pieejamībā klientiem, it īpaši perspektīvajā iepakojuma produktu, materiālu un risinājumu jomā. Loģistikas centra noliktavu kopējā platība būs 10000 m², ko nodrošinās papildus iegūtie 3300 m².

Komentāri

Pievienot komentāru
Viedokļi

Nekustamā īpašuma izkrāpšana – valsts atbildība

Jānis Skrastiņš, Latvijas Zvērinātu notāru padomes priekšsēdētājs, 31.10.2022

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nekustamā īpašuma iegāde ir viens no nozīmīgākajiem lēmumiem cilvēka dzīvē. Bieži vien tā pamatā ir ne tikai pragmatiska nepieciešamība pēc jumta virs galvas vai vietas savu uzņēmējdarbības ieceru īstenošanai, bet arī emocionāla vēlme piepildīt kādu svarīgu mērķi dzīvē.

Diemžēl likuma robu dēļ darījumi ar nekustamo īpašumu ir kļuvuši par ērtu veidu, kā krāpniekiem uz godprātīgu iedzīvotāju rēķina vairot savu turību. Redzot, kā iedzīvotāji reaģē uz straujo energoresursu sadārdzinājumu, kas daudziem liek mainīt vai pat pārdot, piemēram, lielus, energoneefektīvus mājokļus, jau šobrīd ir skaidrs, ka tirgus aktivitātes pieaugums liks sarosīties arī krāpniekiem.

Zaudēt īpašumu cilvēkam nozīmē zaudēt pamatu zem kājām. Bieži tā tiek zaudēta arī uzticība valstij, jo cietušā ieskatā valsts nav izveidojusi mehānismu savu iedzīvotāju īpašuma tiesību aizsardzībai. Vairāku gadu garumā notāri ir centušies pievērst lēmumu pieņēmēju uzmanību tam, cik neaizsargāti ir iedzīvotāji, neraugoties uz dažādiem likumiem. Tomēr līdz šim būtiskas izmaiņas, lai novērstu likumu nepilnības, ko tik prasmīgi izmanto krāpnieki, nav sekojušas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Viļņā katru gadu tiek uzbūvēti un pārdoti aptuveni 5000 dzīvokļu, savukārt Rīgā šis skaitlis nesasniedz pat 2000. Jau šobrīd, iebraucot Lietuvas galvaspilsētā, mēs varam justies kā mazajā Baltijas Manhetenā, jo viņi ir atvērti ārvalstu investīcijām. Tikmēr mēs mēģinām pārdalīt Eiropas fondu naudu un vienkārši nelaižam lielos investorus mūsu valstī, tādēļ arī ekonomika kopumā neattīstās.

Tā intervijā Dienas Biznesa speciālizdevumā Nekustamais īpašums situāciju Latvijas nekustamo īpašuma tirgū vērtē nekustamo īpašumu attīstītāja un celtniecības pakalpojumu sniedzēja YIT LATVIJA valdes loceklis Andris Božē.

Viņš atzīmē, ka par Latvijas nekustamo īpašumu tirgus atpalicību liecina arī kopējais kredītu portfelis - ja līdz 2008. gadam situācija visās Baltijas valstīs bija diezgan līdzīga un nekustamo īpašumu iegādei bankas kredītos katrā valstī bija izsniegušas apmēram 10-11 miljardus eiro, tad šobrīd aina ir pavisam citāda. Lietuva un Igaunija ir spējusi atgriezties pirmskrīzes līmenī un to jau pārsniegt, savukārt Latvijas kopējais kredītu portfelis joprojām ir vien ap pieciem miljardiem eiro.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Banka Citadele piešķīrusi 30 miljonu eiro aizdevumu nekustamo īpašumu attīstītajam “Capital Mill”. Ilgtermiņa sadarbība starp abām pusēm un piesaistītais finansējums tiks izmantots Tallinas biznesa centrā esošās 26 stāvu biroja ēkas “Skyon” būvniecības kredīta refinansēšanai un “Capital Mill” grupas investīciju finansēšanai nākotnē.

“Skyon” biroja ēkas būvniecība tika pabeigta pērnā gada augustā, un ēkas biroji īsā laikā tika iznomāti, lielāko interesi izpelnoties no IT, finanšu un juridisko pakalpojumu nodrošinātājiem. “Mūsu mērķis

veidot labus dzīves apstākļus, kas vienlaikus var būt ilgtspējīgi. Lai paplašinātu mūsu portfeli, nākotnē plānojam likt lielāku uzsvaru uz projektiem Latvijā un Lietuvā, tādējādi stiprinot savu klātbūtni Baltijas valstīs,” teic “Capital Mill” vadītājs Karels Loigu. “Esam lepni par to, ka “Skyon” biroji aprīkoti ar tehnoloģijām, kas palīdz veicināt vides aizsardzību un enerģijas taupīšanu, ko apliecina “LEED Platinum” sertifikāta piešķiršana.”

Jaunākās paaudzes enerģijas taupīšanas risinājumi ļāvuši “Skyon” saņemt starptautiski novērtēto energoefektivitātes apliecinājuma sertifikātu “LEED Platinum”, ko piešķir ASV bezpeļņas organizācija “Green Building Council”. Īrniekiem pieejami elektroauto uzlādes punkti, plaša velosipēdu novietne, kā arī trepēs izbūvēta laika monitoringa sistēma, kas motivē cilvēkus iet kājām un pat sacensties veikto soļu ziņā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būve

Mežaparkā attīstīs jaunu ekskluzīvu daudzdzīvokļu māju kvartālu

Zane Atlāce - Bistere, 01.02.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

#Deviņu daudzdzīvokļu māju celtniecībā plānots investēt vairāk nekā 13 miljonus eiro.

Igauņu nekustamo īpašumu attīstītājs Capital Mill, Mežaparka centrā, Ķīšezera tuvumā drīzumā attīstīs deviņas ekskluzīvas daudzdzīvokļu mājas, investējot vairāk nekā 13 miljonus eiro.

Mājas atradīsies R. Feldmaņa ielā 1 un Brēmenes ielā 1A. To būvniecību plānots uzsākt šī gada pavasarī un pabeigt 2019. gada vasarā.

Šobrīd novērojam, ka nekustamo īpašumu tirgus attīstās visā Baltijā, un pieprasījums pēc jauna dzīvojamā fonda arvien pieaug. Latvijā ir vērojams ekskluzīvu dzīvokļu piedāvājuma trūkums, tāpēc Mežaparkā attīstīsim jaunas daudzdzīvokļu mājas, ko ceram pabeigt jau nākamā gada vasarā. Šī projekta lielākā priekšrocība būs konkurētspējīgā cena, kas būs ievērojami zem vidējās cenas ekskluzīvo mājokļu segmentā,» stāsta, nekustamo īpašumu pārvaldes sabiedrībās Capital Mill pārstāvis Ahti Kiili.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Piesaistot bankas Citadele līdzfinansējumu, viens no vadošajiem Baltijas valstu nekustamo īpašumu attīstītājiem “Capital Mill” noslēdzis industriālā parka paplašināšanu Pierīgā, Granīta ielā 17.

Projekta realizēšanā piesaistīts finansējums 4,3 miljonu apmērā, no kuriem 1,8 miljoni eiro izmantoti noliktavas telpu modernizācijai un paplašināšanai, savukārt 2,5 miljoni eiro – iegādes līdzfinansējumam.

Industriālā centra paplašināšanas rezultātā esošajām noliktavas telpām blakus uzcelta piebūve, līdz ar to noliktavas teritorija pieaugusi par aptuveni 30 %, sasniedzot kopējo platību 10,600 kvadrātmetru apmērā.

“Esošā kompleksa paplašināšana tika izvērsta nomnieka interesēs, lai uzņēmums varētu augt esošajās telpās un nebūtu jānomā papildu noliktavu telpas dažādās vietās, kā tas bija iepriekš. Atjaunota tika arī kompleksa pirmās kārtas ēka, īpašu vērību pievēršot energoefektivitātei, kā rezultātā industriālais centrs drīzumā iegūs BREEM GOOD sertifikātu,” stāsta SIA “Granīta 17”un SIA ”Capital Mill” valdes locekle Ieva Grīnerte.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Aug peļņa, aug riski, top drošības jostas

Jānis Goldbergs, 03.11.2023

Konferences panelī Baltijas parādu tirgus – stabils finansējuma avots vietējiem uzņēmumiem, kuru vadīja E. Antufjevs, piedalījās platformas BeMyBond vadītāja Indra Dargite (Indre Dargyte), Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības bankas Kapitāla un finanšu tirgu attīstības pārvaldes vadītājs Marks Feimi (Marc Fayemi), Eleving Group finanšu direktors Māris Kreics un COBALT Latvia partneris Edgars Lodziņš.

Publicitātes foto

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Aug obligāciju ienesīgums; tirgus kļūst aizvien interesantāks investoriem, bet līdztekus obligāciju emitentiem naudas dārdzība rada papildu riskus, un palielinās saistību neizpildes risks, kuru agri vai vēlu nāksies pieredzēt arī Latvijā.

Kāda ir pieredze, drošības iespējas un izaicinājumi? Šie bija 12. oktobrī notikušās Baltijas kapitāla tirgus konferences Signet Bank Investment Banking pārvaldes vadītāja Edmunda Antufjeva skartie jautājumi. Konferences panelī Baltijas parādu tirgus – stabils finansējuma avots vietējiem uzņēmumiem, kuru vadīja E. Antufjevs, piedalījās platformas BeMyBond vadītāja Indra Dargite (Indre Dargyte), Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības bankas Kapitāla un finanšu tirgu attīstības pārvaldes vadītājs Marks Feimi (Marc Fayemi), Eleving Group finanšu direktors Māris Kreics un COBALT Latvia partneris Edgars Lodziņš.

Investoru interese – vai runa ir tikai par peļņu?

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Par 42 miljoniem eiro iegādājas vienu no lielākajiem loģistikas parkiem Igaunijā

Db.lv, 29.02.2024

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nekustamo īpašumu investīciju fonds East Capital Real Estate (ECRE) IV ir iegādājies loģistikas parku J13, kas atrodas Tallinas tuvumā un ir viens no lielākajiem Igaunijā.

Šis ir noslēdzošais desmitais fonda darījums, un līdz ar šo pēdējo darījumu būs investēti visi fonda līdzekļi 350 miljonu apmērā.

J13 loģistikas parks atrodas pie galvenā autoceļa, kas savieno Helsinkus, Tallinu, Rīgu, tālāk turpinoties uz Poliju un citām Eiropas valstīm. Parkā ietilpst divas ēkas ar 40 000 kvadrātmetru bruto iznomājamo platību. Komplekss ir pilnībā iznomāts kopumā 10 nomniekiem, tostarp tādiem Igaunijā labi zināmiem uzņēmumiem kā DSV Estonia AS, Havi Logistics OÜ un Humana Sorteerimiskeskus OÜ. Lielākā daļa nomnieku loģistikas centrā atrodas kopš tā nodošanas ekspluatācijā 2012. gadā.

East Capital Real Estate plāno papildu investīcijas loģistikas parka enerģētikas un ilgtspējas pilnveidošanai un BREEAM sertifikāta iegūšanai. Veicinot ēku enerģētisko pašpietiekamību, uz jumta plānots izbūvēt saules paneļu parku. Šie plāni tiks realizēti sadarbībā ar nomniekiem un ņemot vērā viņu nākotnes ieceres.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

USS Grupp, kas apvieno uzņēmumus, kuri Igaunijā nodarbojas ar nekustamo īpašumu pārvaldīšanu, apsaimniekošanu un drošības pakalpojumu sniegšanu, iegādājas apsardzes pakalpojumu biznesu Igaunijā un Latvijā no vienas no pasaulē lielākajām apsardzes kompānijām Securitas.

USS Grupp kļūst par 100% īpašnieku Securitas uzņēmumiem Igaunijā un Latvijā. Puses ir vienojušās, ka darījuma summa paliks konfidenciāla.

USS Grupp valdes loceklis Tarmo Keskila (Tarmo Keskküla) sacīja, ka Securitas apsardzes biznesa iegāde Igaunijā un Latvijā veicinās drošības pakalpojumu tirgus attīstību Baltijas valstīs un pastiprinās konkurenci šajā nozarē. “Ar šo darījumu USS Grupp pirmoreiz ienāk Latvijas drošības un apsardzes biznesa tirgū. Grupā ietilpstošā kompānija USS Security pēdējos gados ir visstraujāk augošais apsardzes uzņēmums Igaunijā. Mūsu mērķis ir paplašināt darbību arī Latvijā. Tāpat darījums ļaus ieviest un lietot jaunu vienotu zīmolu, lai optimāli izmantotu uzņēmumu kopējo potenciālu,“ skaidroja T. Keskila.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nekustamā īpašuma konsultāciju uzņēmums Newsec bijis starpnieks Rīgā esošā objekta Valdemāra centrs pārdošanas procesā. Objektu, kas piederēja igauņu nekustamā īpašuma investīciju pārvaldīšanas sabiedrībai Capital Mill par 25 miljoniem eiro iegādājusies Zviedrijas investīciju sabiedrība Eastnine.

Iepriekš iegādājoties šo objektu, Capital Mill koncentrējusies uz to, lai radītu tam pievienoto vērtību.

Valdemāra centrs ir otrais objekts, ko Eastnine iegādājas Rīgā. Zviedru investīciju sabiedrība arī turpmāk koncentrēsies uz Baltijas valstu galvaspilsētu komercīpašumiem.

A klases astoņu stāvu biznesa centra Valdemāra centrs kopējā platība ir 8,5 tūkstoši kvadrātmetru. Tas piesaistījis augstas klases nomniekus – pašlaik tam ir vairāk nekā 10 starptautiski nomnieki, tostarp arī tādi pazīstami uzņēmumi kā Rimi, Workland, Colliers, Oracle, Sorainen, PwC un citi.

Netālu no biznesa centra atrodas Nacionālais mākslas muzejs, Kongresu nams, jūgendstila ēku rajons un citi galvenie pilsētas objekti.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Pārdod BPT Secura portfeļa īpašumus Rīgā, Viļņā un Tallinā

Lelde Petrāne, 30.04.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

BPT Secura - vecākais nekustamo īpašumu fonds, kuru šobrīd pārvalda BPT, turpina sava īpašumu portfeļa izpārdošanu un ir noslēdzis vēl 4 komercīpašumu ar kopējo platību ap 50 000 m2 pārdošanas darījumu.

Pircējs ir Igaunijā bāzētais privātais investors Capital Mill. Nekustamo īpašumu konsultants Newsec piedalījies darījumā kā viens no pārdošanas aģentiem.

Līdz ar šo pārdošanas darījumu puse no BPT portfeļa jau ir izpārdota.

Īpašuma portfelis, kuru iegādājās Capital Mill, sastāv no 1 īpašuma Viļņā (Zariju loģistikas centrs ar platību 22 000 m2), 1 īpašuma Rīgā (12 000 m2 plašais Valdemāra biroju centrs) un 2 īpašumiem Tallinā (9 200 m2 Ravala biroju centrs un 6 500 m2 plašais Loģistikas centrs).

«BPT Secura īpašuma portfeļa pārdošanas process piesaista gan esošo, gan jaunu starptautisko investoru uzmanību. Esam sapratuši, ka strukturēts pārdošanas process, kā arī profesionāls pārdevējs, kāds ir BPT, piesaista daudz lielāku investoru interesi un ļauj tiem izdarīt vispiemērotāko lēmumu. BPT izlēma sadalīt īpašumu portfeli vairākās daļās un esam priecīgi, ka darījumi notiek ar dažādiem pircējiem, tādejādi apgāžot faktu, ka Baltijas nekustamo īpašumu tirgus ir nelikvīds,» skaidro Neringa Rastenite, NEWSEC Baltics darījumu nodaļas vadītāja.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Baltijas McDonald’s īpašnieks iegādājas biznesa centru Bukarestē

Zane Atlāce-Bistere, 08.05.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Hili Properties, Maltā bāzētā McDonald’s pārvaldītāja Premier Restaurants Igaunijā, Latvijā, Lietuvā un Rumānijā meitasuzņēmums, ir pabeidzis liela biznesa centra iegādi Rumānijas galvaspilsētā Bukarestē, veicot investīcijas vairāk nekā 30 miljonu eiro apmērā.

Tas ir jaunākais īpašums Hili Properties starptautisko nekustamo īpašumu portfelī, kas ietver arī nekustamos īpašumus Baltijas reģionā. Uzņēmums 2015. gadā iegādājās deviņus mazumtirdzniecības kompleksus Latvijā. Hili Properties un Premier Restaurants Igaunijā, Latvijā, Lietuvā un Rumānijā ir daļa no Hili Ventures, kas ir daudznozaru uzņēmumu grupa, kuras galvenā mītne atrodas Maltā.

Iegādātais deviņstāvu ART Biznesa centrs atrodas prestižajā Nordului rajonā Bukarestē un piedāvā 18 600 kvadrātmetrus plašas telpas nomai. Kopumā ēka aizņem 3 400 kvadrātmetrus. Trīs pazemes stāvos izvietotas 407 auto stāvvietas.

Pašlaik biznesa centrs ir pilnībā iznomāts, un tā galvenais nomnieks ir Ponderas Academic slimnīca, kuru nesen pārņēma Rumānijas lielākais privātais veselības aprūpes tīkls Maria Private Healthcare Network.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būvniecība un īpašums

Vidējais darījuma lielums ar komercīpašumiem – 2,5-2,7 miljoni eiro

Žanete Hāka, 22.09.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lietuva šobrīd ieņem vadošo pozīciju komerciālā nekustamā īpašuma investīciju apjoma ziņā ar vairāk nekā 158 miljonu eiro ieguldījumiem, liecina jaunākais Colliers International apskats.

Lietuvai seko Latvija ar 127,2 miljoniem eiro un Igaunija ar 100 miljoniem eiro.

Kopumā Baltijā salīdzinājumā ar 2013.gada pirmā pusgada 472 miljonu eiro rādītāju, investīciju apjoms ir samazinājies par 18%.

Pērn tika novērota tendence pieaugt pieprasījumam par portfeļu darījumiem, kas kopējā investīciju apjomā veidoja 30% un viena vidēja darījuma lielums bija 4- 4,1 miljons eiro, savukārt šogad vidējais darījuma lielums ir 2,5-2,7 miljoni eiro. Salīdzinot ar pagājušo gadu, darījumu skaits ir palielinājies par 34%.

Biroju segmentā investīcijas ir visaktīvākās, ko apstiprina arī šī gada lielākais darījums Lietuvā, kad, investīciju fonds East Capital par 61,6 miljoniem eiro iegādājās lielāko biznesa centru Viļņā (Vilnius Business Harbor, ar kopējo iznomājamo platību 28,4 tūkstoši kvadrātmetru). Pie biroju segmenta darījumiem vēl nepieciešams pieminēt četru biroju ēku kompleksu Viļņā, ko iegādājās Nordic and Baltic Property Group par 17,4 miljoniem eiro. Pie lielākajiem darījumiem Rīgā, kas notika otrā pusgada sākumā un tāpēc nav iekļauti pirmā pusgada statistikā var minēt, ka Eften Capital iegādājās Nordic Technology Park par 20 miljoniem eiro, tirdzniecības centra Damme pārdošana, kā arī darījums, kur par vairāk nekā par 10,5 miljoniem eiro LNK Group iegādājās biroju ēku Rīgā, Jāņa Daliņa ielā 15, kas turpmāk tiks dēvēta par LNK Centre.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas Akropoles attīstošo uzņēmumu Akropole Rīga un Akropole Būve vadītājs Kaspars Beitiņš kļuvis par jauno UAB Akropolis Group valdes locekli, teikts paziņojumā medijiem.

Viņš stāsies iepriekšējā valdes locekļa Kristijonas Storpirštis vietā.

«Pieredze, ko viņš ir guvis īstenojot plaša mēroga projektus, būs ļoti noderīga mūsu tirdzniecības un izklaides centru turpmākai attīstībai. Mēs jau tagad vēlamies, lai Kaspars Beitiņš, kā mūsu Latvijas uzņēmumu vadītājs, tiek iesaistīts Akropolis Group stratēģiskajā vadībā,» norāda Saulė Zabulionytė, UAB Akropolis Group valdes priekšsēdētāja.

Akropolis Group ir holdinga uzņēmums, kas pārvalda nekustāmā īpašuma attīstības projektus Lietuvā, Latvijā, Igaunijā, Ukrainā un Bulgārijā. Lietuvā uzņēmums pārvalda Akropolis tirdzniecības centrus Viļņā, Klaipēdā un Šauļos. Uzņēmums pašlaik attīsta 98 tūkstošus kvadrātmetru lielo tirdzniecības centru Akropole Latvijas galvaspilsētā Rīgā, un pagājušā gada nogalē paziņoja par plāniem 2021. gadā atvērt 70 tūkstošus kvadrātmetru lielo tirdzniecības un izklaides centru Vingis park Viļņā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Igauņu Endover investē 6,5 miljonus eiro Baltijas kapitāla tirgū

Rūta Cinīte, 22.08.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Igauņu nekustamo īpašumu kompānija Endover ir veiksmīgi noslēgusi pirmo obligāciju izdošanu 6,5 miljonu eiro apmērā Baltijas kapitāla tirgū, lai kādreizējo Jūras akadēmijas ēku Tallinā pārbūvētu par daudzdzīvokļu ēku ar nosaukumu Vega. Tā iecerēta kā viena no lielākajām daudzdzīvokļu mājām Igaunijā, kopējās ēkas pārbūves izmaksas tiek lēstas 18 miljoni eiro, informē Endover Kinnisvara valdes priekšsēdētāja uzņēmumā Kadri Mannika (Kadri Männik).

«Stabilitāte un pirktspēja Igaunijas nekustamā īpašuma tirgū investoriem liecina par drošību. Tā kā Vega obligāciju pārdošanas darījums noritēja ļoti veiksmīgi, es ticu, ka nākotnē būsim gatavi īstenot līdzīga vēriena nekustamā īpašuma attīstības projektus, piesaistot finanšu instrumentus, kas nav banku aizdevumi,» uzsver Endover valdes loceklis Roberts Lauds.

Vega obligāciju izdošana tika mērķēta uz Baltijas investoriem. Puse no tiem ir no Igaunijas, daļa – arī no Latvijas. Lielākais institucionālais investors iegādājies obligācijas par aptuveni 1,7 miljoniem eiro. «Vairāk nekā trešā daļa no Vega dzīvokļiem ir pārdoti, turklāt īsā laikā, kas norāda, ka tirgū ir augsts pieprasījums pēc jauniem dzīvokļiem par pieņemamu cenu,» piebilst R.Lauds.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

“Hili Properties”, kas ir uzņēmuma “Hili Ventures” stratēģiskais nekustamo īpašumu investīciju meitasuzņēmums, parakstījis pārdošanas un pirkšanas līgumu ar Somijas nekustamo īpašumu attīstītāja “YIT” struktūrvienību “YIT Lietuva” par ražotnes iegādi Lietuvā.

“YIT” ir viens no lielākajiem celtniecības uzņēmumiem Ziemeļeiropā.

Jaunuzceltā 19 000 kvadrātmetru ražotne, kas atrodas Klaipēdas Brīvajā ekonomiskajā zonā, ir projektēta un uzbūvēta atbilstoši nomnieka “Rehau Group” prasībām, kas šo rūpnīcu no 2022. gada janvāra izmantos rūpniecisko materiālu ražošanai.

Šis īpašums, kas paredz paplašināšanas iespējas un ir izvietots uz 55 000 kvadrātmetru liela zemes gabala, atrodas ērtā vietā pie lielceļa, kas savieno Klaipēdu ar Kauņu un galvaspilsētu Viļņu. Tāpat tas atrodas netālu no galvenajiem kravu pārvadājumu maršrutiem, tostarp uz lielāko jūras ostu Baltijā.

"Mēs esam priecīgi par mūsu portfeļa paplašināšanu Lietuvā ar nozīmīgu aktīvu un attiecību izveidošanu ar akciju biržā kotētu nomnieku. Šis nekustamais īpašums pievienojas mūsu jau esošajiem tirdzniecības centriem un restorāniem Baltijas valstīs un atbilst mūsu stratēģijai dažādot mūsu portfeli un nomnieku kopumu. Īpašums, kurā izvietotas jaunākās ražošanas tehnoloģijas, ir stabila ilgtermiņa investīcija," norāda Hili Properties izpilddirektors Georgs Kakurs (George Kakouras).

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas investīciju uzņēmuma "Merito Partners" ("Merito") specializētā nekustamā īpašuma fonds "Merito Self Storage Fund" iegādājies mantu glabātavu tīklu "Box Storage".

Darījuma rezultātā kopā ar fonda īpašumā jau esošo bijušā izklaides centra "Go Planet" ēku tiks izveidots Rīgā plašākais mantu glabātavu tīkls. Ar "Box Storage" darījumu un pēc "Go Planet" ēkas sākotnējās pārbūves par mantu glabātavu kompleksu fonda īpašumā Rīgā būs apmēram 2000 individuālu mantu glabātavu vismaz 10 000 kvadrātmetru platībā.

"Merito Self Storage Fund" iegādājies trīs "Box Storage" mantu glabātavas: Rīgā, Daugavgrīvas ielā un Antenas ielā, kā arī Pierīgā, Berģos, Siguldas šosejā, ar kopējo platību 4000 kvadrātmetri. Fonds plāno iegādāto ēku paplašināšanu, modernizējot šo objektu infrastruktūru un palielinot kopējo mantu glabātavu platību līdz vismaz 6000 kvadrātmetriem. Turpmāk "Merito" fonda mantu glabātavu tīkls visā Baltijā tiks attīstīts ar "Box Storage" zīmolu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Baltijas nekustamo īpašumu investīciju holdinga grupas Summus Capital sabiedrība iegādājusies uzņēmumu Rīgā, kuram piederošajā nekustamajā īpašumā ir atvērts viens no veikalu tīkla DEPO DIY veikaliem.

Šis ir jau otrais Summus Capital iegādes darījums Latvijā. 2020. gada beigās investīciju sabiedrība iegādājās arī tirdzniecības un izklaides centru Riga Plaza.

Summus Capital ir kļuvis par nekustamā īpašuma Imantā, kas atrodas Kurzemes prospektā 3b, īpašnieku, kurā uz ilgtermiņa nomas līguma pamata darbojas DEPO DIY veikals.

Jauns īpašnieks arī tirdzniecības centram Riga Plaza 

Investīciju konsultants “Zenith Family Office” ir pabeidzis “Riga Plaza” iegādi. Jaunie akcionāri...

Veikals tika uzbūvēts DEPO DIY vajadzībām un pieņemts ekspluatācijā 2021. gada jūlijā. Ēkas kopējā platība ir 19 000 m2, un tā ir būvēta kā ilgtspējīgs īpašums, ņemot vērā ietekmi uz vidi.

“Īpašums, kurā uz ilgtermiņa līguma pamata atvērts jaunākais Baltijas vadošās veikalu ķēdes DEPO DIY veikals Rīgā, labi iekļaujas mūsu dažādajā portfelī. Šim darījumam gatavojāmies jau ilgu laiku. Šajā laikā kārtējo reizi apliecinājām, ka DEPO izvēlētā stratēģija ir labs pamats ilgtermiņa nomai. Mēs arī vēlamies nākotnē palielināt DIY īpatsvaru portfeļa nomas apgrozījumā,” sacīja Summus Capital valdes loceklis Hannes Pihls.

Summus Capital OÜ ir nekustamā īpašuma ieguldījumu holdinga grupas uzņēmums, kas tika dibināts 2013. gadā, un tam pieder 11 īpašumi trijās Baltijas valstīs.

Grupai ir labi diversificēts portfelis, kura aktīvu vērtība pārsniedz 375 miljonus eiro, un kuru veido komerciāli nekustamie īpašumi mazumtirdzniecības, biroju telpu, loģistikas un medicīnas segmentos. Summus Capital ir ilgtermiņa ieguldījumu perspektīva un spēcīga īrnieku bāze ar vairāk nekā 300 īrniekiem.

Summus Capital savu darbību uzsāka Igaunijā, kur atrodas uzņēmuma galvenais birojs. Igaunijā uzņēmumam pieder Veerenni 1 un Veerenni 2 medicīnas centri, de la Gardie un Auriga iepirkšanās centri, Punane 56 multifunkcionālais biznesa komplekss un noliktavu īpašumu portfelis.

Latvijā Summus Capital pieder Riga Plaza iepirkšanās centrs. Savukārt Lietuvā uzņēmumam pieder BOD grupas augsto tehnoloģiju centrs, Nordika iepirkšanās centrs un Park Town 1 un 2 biroju ēkas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

"Latvijas gāze" (LG) parakstījusi galīgu vienošanos par tai pilnībā piederošā meitasuzņēmuma - dabasgāzes sadales sistēmas operatora AS "Gaso" pārdošanu Igaunijas uzņēmumam "Eesti Gaas", teikts LG paziņojumā biržai "Nasdaq Riga".

Darījuma pabeigšanai vēl nepieciešama valdības piekrišana nacionālās drošības aktīvu pārņemšanai un konkurences iestādes atļauja.

LG saņems pamata atlīdzību par pašu kapitālu 120 miljonu eiro apmērā un procentus par laiku līdz darījuma pabeigšanai. Paredzams, ka darījums tiks noslēgts līdz 2023.gada beigām, izpildot darījuma slēgšanas nosacījumus.

Minētais darījums esot LG stratēģiskā plāna viens no soļiem - racionalizēt savu darbību un koncentrēties uz pamatdarbību, kas ir gāzes vairumtirdzniecība un mazumtirdzniecība.

LG valdes priekšsēdētājs Aigars Kalvītis paziņojumā biržai norāda, ka pārdošana ļauj koncentrēt resursus pamatdarbībai un radīt vērtību uzņēmuma akcionāriem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būvniecība un īpašums

Viļņā drīzumā gaidāma biroju telpu pārprodukcija, Rīgā īrniekiem nav, ko piedāvāt

LETA, 20.10.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lietuvas galvaspilsētā Viļņā tuvākajos trīs gados tiks uzbūvēts ļoti daudz jaunu biroju telpu, taču ir apšaubāms, ka būs tik liels pieprasījums pēc tām, šodien konferencē Starptautiskās investīcijas nekustamajos īpašumos Latvijā 2015 sacīja investīciju fonda Capital Mill partneris Marko Kulls.

«Uzskatu, ka pēc trīs gadiem biroju telpu piedāvājums Viļņā būs pārāk liels, un tas nav labs rādītājs. Piemēram, Helsinkos patlaban ir brīvs 1,1 miljons kvadrātmetru biroju telpu, un es šādā tirgū negribētu strādāt,» sacīja Kulls.

Rīgā un Tallinā šāda biroju telpu «pārprodukcija» nav gaidāma, piebilda Kulls.

Investīciju fonda Northern Horizon Capital fondu pārvaldnieks Tarmo Karotams sacīja, ka šajā gadījumā jācer, ka Baltijas valstu ekonomikas arvien vairāk orientēsies uz pakalpojumu sniegšanu, jo šādā gadījumā radīsies lielāks pieprasījums pēc biroju telpām.

«Būs vajadzīgs laiks, lai aizpildītu šīs topošās telpas Viļņā. Ja šiem investoriem ir «garā» nauda ar ilgu atmaksas termiņu, tad viss ir kārtībā, ja ne - tad var būt problēmas,» skaidroja Karotams.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV daudznozaru uzņēmums "GCG Captital LLC" vērsies tiesā pret miltu ražotāju AS "Rīgas dzirnavnieks" par zaudējumu piedziņu.

Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesā aģentūra LETA uzzināja, ka tiesas sēdes paredzēta 28.februārī, plkst.14.

"GCG Captital LLC" advokāts, biroja "Sorainen" pārstāvis Andris Tauriņš skaidroja, ka zaudējumi aprēķināti 1,2 miljonu eiro apmērā.

Strīds starp uzņēmumiem sācies 2019.gadā, kad "GCG Capital LLC" un "Rīgas dzirnavnieks" noslēdza līgumu par miltu piegādi un ekskluzīvām produkcijas izplatīšanas tiesībām. Saskaņā ar Tauriņa sacīto, īsi pēc līguma noslēgšanas "Rīgas dzirnavnieks" paziņoja, ka tas nevarēs piegādāt līgumā minētās preces saistībā ar noteiktā tipa kviešu miltu krājumu izbeigšanos.

Tādējādi "GCG Capital LLC" izmantojis savas tiesības vienpusēji atkāpties no līguma, kā arī pieprasīt zaudējumu atlīdzību.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Papildināta - Pēc Heinz pārpirkšanas darījuma McDonald's atsakās no tā kečupa

Lelde Petrāne, 28.10.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ātrais ēdinātājs McDonald's paziņojis, ka pēc 40 gadus ilgas sadarbības pārtrauks pasniegt Heinz kečupu, ziņo BBC.

(Papildināts ar McDonald's komentāru par Latvijas tirgu.)

Pasaulē lielākā ātrās ēdināšanas ķēde atteiksies no šī kečupa, jo Bernardo Hīss (Bernardo Hees), bijušais konkurenta Burger King vadītājs, stājies pie Heinz vadības stūres.

«Mēs esam nolēmuši laika gaitā pārorientēt savu biznesu uz citiem piegādātājiem,» norādījis McDonald's.

Komentāri

Pievienot komentāru