Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Līdz šim labākais patvērums, kas pārsvarā tika piedāvāts desmitiem miljoniem bēgļu, bija telts. Taču mājas preču tirgotājs Ikea izveidojis lētu pagaidu mājokli, kas aprīkots saules enerģiju un kura uzstādīšanai nepieciešamas tikai četras stundas. Šāds mājoklis, pēc ražotāju teiktā, nodrošina bēgļiem lielāku aizsardzību un privātumu, raksta fastcoexist.com.

Vairāk nekā 43 miljonu cilvēku pasaulē ir bēgļi, jo pametuši mājas reliģiskās, nacionālās vajāšanas, sociālpolitisko vai kādu citu iemeslu dēļ. Patlaban 3,5 miljoni no viņiem dzīvo teltīs, ar kurām tos nodrošinājusi ANO, un tajās nav nekāda komforta vai drošības, saka Ikea Foundation vadītājs Pērs Hegens, piebilstot, ka teltīs vasarās ir karsti, bet ziemās – auksti, turklāt tajās nav ne elektrības, ne gaismas, ierobežojot bēgļu ģimenēm dzīvot normālos apstākļos.

80% no bēgļiem ir sievietes un bērni, un 80% no viņiem turpina dzīvot neattīstītās valstīs. Daudzi dzīvo sliktos apstākļos, gaidot, kad saspīlējums viņu dzimtenē samazināsies, un nemeklē darbu citur.

ANO piedāvātās teltis sāk sadalīties pēc aptuveni sešiem mēnešiem, taču Ikea izveidotā mājokļa mūžs ir desmitreiz ilgāks. Tas ir arī divreiz lielāks nekā parasta bēgļu telts – 17,5 kvadrātmetri, un tā uzstādīšanai nepieciešamas aptuveni četras stundas.

Patversme ir veidota no ļoti vieglas plastmasas ar jaunu polimēru apšuvumu, kas ļauj telpā tikt gaismai, bet caur to no ārpuses nav iespējams redzēt ēnas.

Tāpat dienas laikā mājokļa jumts atspoguļo 70% saules gaismu, un tādējādi telpā var uzturēt vēsumu un naktī tajā turas siltums.

Jaunās patversmes nākammēnes tiks testētas Etiopijā, un pēc tam tiks piedāvātas citiem.

Katrā mājoklī būs iebūvēts saules panelis un USB izeja, piemēram, mobilā telefona lādēšanai.

Komentāri

Pievienot komentāru