Finanses

Imprimatur Capital Seed Fund investē 200 tūkstošus eiro jaunā biotehnoloģiju uzņēmumā

Žanete Hāka, 12.09.2013

Jaunākais izdevums

Sēklas stadijas tehnoloģisko riska kapitāla investīciju fonds Imprimatur Capital Seed Fund ieguldījis 200 tūkstošus eiro jaunā biotehnoloģiju uzņēmumā Conelum, informēja fonda pārstāvji.

Jaunais uzņēmums plāno izstrādāt un piedāvāt tirgū pārtikas produktu kvalitātes pārbaudes testus pasaules ēdienu un dzērienu industrijai. Šī ir 14. sēklas kapitāla fonda investīcija kopš tā darbības uzsākšanas 2010.gada vidū.

Pārtikas ražotāji un dzērienu kompānijas veic mikrobioloģiskas pārbaudes ik dienu, lai noteiktu specifiskus mikro organismus produktos vai ražošanas iekārtās. Kā industrijas standards mikro organismu noteikšanai tiek izmantoti laboratorijas trauki, kuros tiek kultivēti un noteikti atbilstošie patogēnie mikro organismi. Šī procedūra ilgst no 24 stundām līdz pat vairākām dienām un ir ļoti laikietilpīga.

Balstoties uz vairāku gadu pētniecības aktivitātēm Rīgas Tehniskajā universitātē, Conelum komanda ir izstrādājusi metodi, kas ļauj ātri un efektīvi noteikt baktērijas, sēnītes un pelējumu, izmantojot īpaši pielāgotus fluoriscējošus biomarķierus. Rezultātus iespējams iegūt dažu stundu laikā un tas ļauj būtiski paātrināt svaigu produktu nonākšanu tirgū.

Conelum ir pirmais tehnoloģiju uzņēmums, kas radīts, izmantojot zināšanas no RTU, un ir labs piemērs, kā komercializēt tehnoloģijas no universitātes, skaidro Imprimatur Capital Fund Management vadošais partneris Latvijā Tobijs Mūrs.

Imprimatur Capital Seed Fund ir saņēmis finansējumu no Latvijas Garantiju aģentūras pārvaldītā un ES struktūrfondu līdzfinansētā Ieguldījumu fonda.

Komentāri

Pievienot komentāru
Mazais bizness

Sākam biznesu: jauns Latvijas biotehnoloģiju uzņēmums piesaista riska investoru uzmanību

Signe Knipše, 31.01.2014

Antons Adamovičs - viens no SIA Conelum līdzīpašniekiem. Tāpat īpašnieku vidū ir Nikolajs Adamovičs, Viktors Bižans, Linda Mežule, Tālis Juhna un FNG Invest.

Foto: Ritvars Skuja, Dienas Bizness

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ātri un efektīvi veikt pārtikas produktu mikrobioloģiskās analīzes, izmantojot īpaši pielāgotus fluorescējošus biomarķierus . Šādu tehnoloģiju tirgū plāno piedāvāt SIA Conelum. Uzņēmumu var uzskatīt par Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) atvasi, tā saukto spin-off.

Pirms vairākiem gadiem RTU pētnieki ar izstrādi par mikrobioloģiskiem testiem ūdenim piedalījās Komercializācijas reaktorā. Sadarbība ar reaktoru turpinās vēl pašlaik, norāda Antons Adamovičs, SIA Conelum valdes priekšsēdētājs.

Ideja un unikālā tehnologija toreiz piesaistīja uzņēmējus, tostarp A. Adamoviču, kuram bija interese pievērsties uzņēmējdarbībai biotehnoloģiju jomā. Sākumā tika izzinātas iespējas noteikt baktērijas dzeramajā ūdenī, bet tirgus izpēte parādījusi, ka tas nav aktuāli. Apsverot citus variantus, radusies apjauta, ka šī metode varētu būt aktuālāka produktiem ar īsu derīguma termiņu, piemēram, pienam un svaigai gaļai. Pašlaik par Conelum darbu ir ieinteresējušies piena pārstrādes uzņēmumi. Iespējams, pirmie klienti būs Lietuvas un Krievijas piena pārstrādātāji. Metode ir perspektīva – šādu attieksmi Conelum produkta virzītāji esot izjutuši arī no gaļas pārstrādes uzņēmumiem. Pagaidām konkrētus vārdus uzņēmuma pārstāvji nesauc.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Asteria Education, jaunuzņēmums, kas palīdz augstskolām sasniegt to absolventus, ir piesaistījis 50 tūkst. eiro aizdevuma kapitālu no riska kapitāla fondu pārvaldītāja Imprimatur Capital Seed Fund, paziņoja uzņēmuma vadītājs Raimonds Kulbergs.

Iegūtie līdzekļi tikšot izmantoti darbības paplašināšanai ārvalstīs, norādīja uzņēmuma vadītājs. «Redzam, ka tas, ko esam radījuši, ir pieprasīts un labi risina komunikāciju ar absolventiem dažāda izmēra un dažāda profila augstskolām. Tāpēc galvenā prioritāte ir ļaut universitātēm par mums uzzināt. Šīm investīcijām jau tagad redzam augļus, jo nesen esam ieguvuši klientus Nīderlandē, Vācijā un Zviedrijā, kā arī redzam, ka nākamā valsts būs Lielbritānija,» par nākotnes plāniem klāstīja R. Kulbergs.

Miljardu eiro industrijā, kurā, pēc Kulberga domām, dominē novecojušas sistēmas, Asteria Education tiecas ieviest lietotājam draudzīgu pieeju komunikācijā ar absolventiem. Produkts alumniplus.co palīdz augstskolām ērti iegūt pastāvīgi atjaunotu absolventu kontaktinfomāciju un ziņas par to tālākām gaitām. Arī Latvijas augstskolām tas ļautu ne tikai izpildīt Augstskolu likumā noteiktās prasības uzturēt kontaktu ar absolventiem, bet vienlaikus arī radīt jaunu ienākumu plūsmu, strādājot plecu pie pleca ar absolventiem, norāda uzņēmuma vadītājs. Latvijā alumniplus.co jau veiksmīgi lieto Rīgas Juridiskā augstskola, kam drīzumā pievienosies Stockholm School of Economics in Riga (SSE Riga) un Rīgas Starptautiskā ekonomikas un biznesa administrācijas augstskola.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

FKTK reģistrē AIFP Imprimatur Capital Fund Management

Žanete Hāka, 20.08.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) padome nolēmusi reģistrēt SIA AIFP Imprimatur Capital Fund Management, informē FKTK.

Kompānija turpmāk sniegs alternatīvo ieguldījumu fondu pārvaldes pakalpojumus, un arī šodien reģistrēto alternatīvo ieguldījumu fondu Imprimatur Capital Technology Venture Fund un Imprimatur Capital Seed Fund pārvaldīšanu.

Tāpat pieņemts lēmums reģistrēt AS Rietumu Asset Management IPS nodibināto atvērto ieguldījumu fondu Rietumu Asset Management Fund ar trīs apakšfondiem - Rietumu Asset Management Fund – Fixed Income Investment Grade USD, Rietumu Asset Management Fund – Fixed Income High Yield USD un Rietumu Asset Management Fund – Global Equity USD.

Fonda Rietumu Asset Management Fund' turētājbankas funkcijas nodrošina АS Rietumu Banka.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Piešķir papildu finansējumu ieguldījumiem tehnoloģiskajos iesācējuzņēmumos

Žanete Hāka, 19.07.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Attīstības finanšu institūcija Altum piešķīrusi papildu finansējumu 1,5 miljonu eiro apmērā riska kapitāla fondam Imprimatur Capital Seed Fund un līdz 2017.gada 30.jūnijam pagarinājusi investīciju periodu, kurā fonda pārvaldītājs var veikt agrīnā finansējuma ieguldījumus iesācējuzņēmumos, informē Altum.

Tādējādi tehnoloģiju jomā strādājošajiem iesācējuzņēmumiem jeb start-up uzņēmumiem tiks nodrošināta nepārtraukta finansējuma pieejamība un sekmēta šo uzņēmumu izveide un attīstība.

Altum valdes loceklis Juris Vaskāns: «Investīciju perioda pagarināšana ir vitāli svarīga tehnoloģiskajiem start-up uzņēmumiem, kuriem augsto tehnoloģisko risku dēļ privātajā tirgū ir salīdzinoši mazas iespējas piesaistīt līdzekļus. Vienlaikus ALTUM veic sagatavošanās darbus, lai publiskā iepirkumā izvēlētos privātos fondu pārvaldniekus jaunajiem akcelerācijas fondiem, kas savu darbību uzsāks orientējoši 2017.gada otrajā pusgadā un kas sniegs atbalstu tieši šādiem agrīnās stadijas uzņēmumiem. Līdz akcelerācijas fondu darbības uzsākšanai finansējuma pieejamību nodrošinās Imprimatur Capital Seed Fund, kas līdz šim jau veiksmīgi strādājis šajā jomā, veicinot start-up uzņēmumu produktu komercializāciju un sagatavošanu ieiešanai tirgū.»

Komentāri

Pievienot komentāru
Investors

Reach.ly saņem 50 tūkstošus eiro no Imprimatur Capital Seed Fund

Žanete Hāka, 21.06.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Imprimatur Capital Seed Fund izsniedzis finansējumu 50 tūkstošu eiro apmērā iesācējuzņēmumam SIA Eklinda, kas strādā ar reach.ly zīmolu, informēja Latvijas Garantiju aģentūras pārstāvji.

Tas ir pirmais Impritmatur Capital darījums jaunā pirmssēklas finansējuma instrumenta ietvaros Latvijā. Reach.ly izstrādā datu analīzes risinājumu interneta veikaliem, kas palīdz identificēt un analizēt pircēju uzvedību reālā laikā.

E-komercijas nozarē lielajiem spēlētājiem ir būtiski finanšu un cilvēku resursi, lai attīstītu specializētus pircēju analīzes risinājumus uzņēmumam iekšienē, savukārt mazākiem vai tikko dibinātiem interneta veikaliem šādas iespējas nav, skaidro LGA. Pateicoties vairāk nekā sešu gadu pieredzei, attīstot ar sociāliem medijiem saistītus projektus, un strādājot datu analīzes un uz atrašanās vietas balstīta mārketinga jomā, uzņēmums ir radījis datu analīzes rīku, kas ir piemērots tieši maziem un vidējiem vai pat tikko dibinātiem uzņēmumiem e-komercijas nozarē. Reach.ly programmatūra modelē pircēju uzvedību un seko līdzi viņu paradumiem reālā laikā, tā nodrošinot pilnvērtīgāku iepirkšanās pieredzi, un ļauj pircējam piedāvāt atbilstošus produktus vai pakalpojumus. Reach.ly sākotnējie mērķa tirgi ir Eiropas valstis un Krievija, un šajos tirgos jau notiek aktīvs darbs ar pirmajiem klientiem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Informācijas sistēmu izstrādātāju SIA "Blue Bridge Technologies" iegādājusies kompānija "Everfield", kas ietilpst Ņujorkā un Londonā bāzētā uzņēmumu grupā "Aquiline Capital Partners".

Darījuma summa un citas detaļas netiek izpaustas. Darījumu konsultēja BDO, Cobalt un Corum Group.

Kompānijā informē, ka jaunais investors aizstāj riska kapitāla fondus "BaltCap" un "Imprimatur Capital", kā arī iegādājies pārējo dalībnieku daļas. Tādējādi "Everfield" iegūst 100% "Blue Bridge Technologies" kapitāldaļu.

"Blue Bridge Technologies" līdzdibinātājs un izpilddirektors Andrejs Strods atzīmē, ka sadarbības sākšana ar "Everfield" ir loģisks solis uzņēmuma tālākajā attīstībā, jo "Everfield" ilgtermiņa apņemšanās ieviest inovācijas un kvalitāti saskan ar "Blue Bridge Technologies" ceļu.

"Savienība ar "Everfield" ir sākums ilgtermiņa sadarbībai, kas sniegs daudz jaunu iespēju gan mūsu klientiem, gan mūsu komandai. Mums ir pieejamas arī "Everfield" zināšanas, iespējas un investīcijas, lai sniegtu pievienoto vērtību mūsu klientiem un darbiniekiem," viņš min.

Komentāri

Pievienot komentāru
Programmatūra

Sonarworks palielina piesaistīto finansējumu līdz 1,5 miljoniem eiro

Lelde Petrāne, 26.07.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas audio tehnoloģiju start-up uzņēmums Sonarworks trešajā investīciju kārtā piesaistījis 700 000 eiro, tādējādi kopējais investoru finansējums tajā veido 1,5 miljonus eiro.

Šīs investīciju kārtas investori ir fonds FlyCap Investment Fund I AIF, privātais investors Vilis Vītols un fonds AIF Imprimatur Capital Technology Venture Fund.

«Nu jau vairāk nekā 5000 studiju visā pasaulē lieto Reference 3 kalibrācijas programmatūru - sākot ar entuziastiem mājas studijās līdz pat studijām, kas ieraksta tādas slavenības kā Teilore Svifta, Bejonse, Lēdija Gaga un citi. Kompānijas panākumu pamatā ir komanda, ko vieno kaisle pret mūziku un kurā visiem tiek dota iespēja ietekmēt kompānijas attīstību,» stāsta kompānijas vadītājs un līdzdibinātājs Helmuts Bēms.

«Uzņēmums pēdējā gada laikā ir strauji audzis, katru mēnesi sasniedzot jaunu apgrozījuma rekordu un jau šā gada sākumā ienākumi no pārdošanas pārsniedza izmaksas. Komandai ir lieliskas idejas un iestrādnes, kā paplašināt pircēju auditoriju un izmantot visas iespējas, ko šī tehnoloģija dod,» skaidro fonda FlyCap Investment Fund I AIF partneris Jānis Liepiņš.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Imprimatur Capital Seed Fund piešķīrusi 200 tūkstošus eiro ThermCERT LV

Žanete Hāka, 12.12.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Imprimatur sēklas fonds Imprimatur Capital Seed Fund piešķīris 200 tūkstošu eiro lielu investīciju jaunam uzņēmumam SIA ThermCERT LV, informē Latvijas Garantiju aģentūras pārstāvji.

Tā ir sēklas fonda 15. investīcija kopš fonda darbības uzsākšanas 2010.gadā vidū. ThermCERT izstrādā novatoriskus siltuma audita rīkus, balstoties uz satelītu datiem no kosmosa un pielieto attālinātas izpētes tehnoloģijas, lai identificētu un uzraudzītu siltuma zudumus no ēkām un pilsētu vidē.

Centieni samazināt oglekļa emisijas sniedz spēcīgu potenciālu energoefektivitātes nozarei, jo esošo nekustamo īpašumu un citu objektu energoefektivitātes uzlabošana izmaksu ziņā ir daudz efektīvāka, nekā tīras enerģijas ražošana, lai samazinātu oglekļa emisijas. Nākamo septiņu gadu laikā līdz 2020.gadam ES plāno tērēt 17 miljardus eiro līdzfinansējuma energoefektivitātes tehnoloģijām un saistītajām aktivitātēm. Tomēr pastāv bažas par dažu pašreizējo energoefektivitātes pasākumu lietderību, jo trūkst ticamas mērīšanas sistēmas, kas uzraudzītu un precīzi aprēķinātu šādu investīciju pamatotību. Investīcijas energoefektivitātē ir grūti novērtēt gan pirms, gan sekojošos gados pēc to izdarīšanas, norāda LGA.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Augsto tehnoloģiju uzņēmuma AS "HansaMatrix" asociētais uzņēmums SIA "Lightspace Technologies" sācis procesu akciju kotācijai Toronto biržā, teikts paziņojumā biržai "Nasdaq Riga".

Lēmums kļūt par publiski kotētu uzņēmumu Toronto biržā "TSX Venture Exchange" pieņemts, lai sasniegtu "Lightspace Technologies" stratēģiskos biznesa attīstības mērķus, izvērtējot stratēģiskās attīstības iespējas, kā arī, ņemot vērā sarežģīto investīciju klimatu reģionā. Finansējums tiks piesaistīts, izmantojot privāto investoru ieguldījumus.

Sīkāku informāciju par kotāciju biržā uzņēmums atklās atbilstoši normatīvu prasībām.

"HansaMatrix" pieder 67,7% "Lightspace Technologies" kapitāldaļas ar meitasuzņēmuma AS "Lightspace Holding" starpniecību.

Vienlaikus kompānijā min, ka "HansaMatrix" daļu skaits uzņēmumā samazināsies, pirms kotēšanas biržā konvertējot no trešajām pusēm saņemtos konvertējamos aizdevumus.

Komentāri

Pievienot komentāru
Programmatūra

Latvijas uzņēmums Sonarworks startējis Rio olimpiādē

Lelde Petrāne, 20.10.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latviju 2016. gada vasaras olimpiskajās spēlēs pārstāvējis arī uzņēmums Sonarworks. Vispasaules sporta pasākuma muzikālais noformējums tapis ar Latvijas uzņēmuma kalibrācijas tehnoloģiju palīdzību.

Šo faktu Sonarworks komanda uzzinājusi nesenā sarunā ar ārzemju partneriem.

Par Rio olimpiādes muzikālo noformējumu rūpējies trīs Grammy godalgu ieguvējs Alešandre Sikeira, kurš skanējumu pieskatījis tieši ar Sonarworks kalibrētām austiņām. «Sonarworks austiņu kalibrācija nu ir kļuvusi par neaizstājamu rīku, kad darbojos pie skaņas ierakstīšanas un miksēšanas,» uzņēmumam pastāstījis brazīļu skaņas inženieris, kurš piekritis kļūt par oficiālu Sonarworks produktu atbalstītāju.

«Patlaban mēs attīstāmies galvu reibinošā ātrumā un drīzumā piedāvāsim jaunu produktu. Šobrīd gan ASV, gan Latvijā paplašinām Sonarworks komandu, tādēļ meklējam entuziastus, kuri vēlas izmainīt mūzikas pasauli,» sacīja kompānijas vadītājs un līdzdibinātājs Helmuts Bēms.

Komentāri

Pievienot komentāru
Biznesa tehnoloģijas

Veselības IT uzņēmumi vienojušies par sava veselības portāla Tava eVeselība izveidi

LETA, 20.09.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Veselības informāciju tehnoloģiju (IT) uzņēmumi «Blue Bridge Technologies» un «Meditec» vienojušies sadarboties, lai 2019.gadā sāktu piedāvāt vienotu portālu «Tava eVeselība», kura sistēmas pilnveidē tuvāko trīs gadu laikā plāno investēt teju miljonu eiro, informēja «Tava eVeselība» pārstāvis Kārlis Sils.

Līdz šim «Meditec» ir izveidojis savu pacientu pieraksta portālu «Eveselibaspunkts.lv», savukārt «Blue Bridge Technologies» pacientu pieraksta sistēmu «Piearsta.lv». Abi portāli patlaban vairāk nekā 80 000 lietotāju nodrošinot e-pakalpojumus medicīnas iestādēs. Lai izveidotu digitālu veselības aprūpes sistēmu, kas arī ievērojami samazinātu ambulatorās rindas uz valsts pakalpojumiem, abi uzņēmumi sadarbosies un turpmāk nozares attīstību veidos zem vienota nosaukuma «Tava eVeselība».

«Blue Bridge Technologies» valdes priekšsēdētājs Jānis Rancāns norādīja, ka līdz šim abi uzņēmumi Latvijas e-veselības izstrādē un pilnveidē ir ieguldījuši vairāk nekā piecus miljonus eiro. «Mums ir kopīgs mērķis un viens no veidiem, kā turpināt izaugsmi, ir sadarbība, tādēļ esam dibinājuši «Tava eVeselība». Kamēr valsts e-veselības sistēmā patlaban faktiski darbojas tikai divas funkcijas - e-recepte un e-darba nespējas lapa, privātajā sektorā varam piedāvāt gatavu, cilvēkiem saprotamu un viegli izmantojamu e-veselības sistēmu,» skaidroja Rancāns.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas Privātā un Riska kapitāla asociācija (LVCA) un Latvijas Biznesa Eņģeļu Tīkls (LatBAN) ir izvirzījuši kandidātus balvas Gada investors ’16 nominācijām par ieguldījumu investīciju nozares veicināšanā Latvijā. Uzvarētāju paziņošana kopā ar investīciju nozares gada apskatu notiks 26. janvārī.

Apbalvojumus astoņās nominācijās saņems privāto personu investīciju un juridisko personu investīciju sektora investori.

Apbalvojuma Gada investors ’16 Gada investīcijas kategorijā privātajiem investoriem nominēts Vjačeslavs Nebogatihs par investīciju pasaulē pirmajā anonīmajā tērzēšanas aplikācijā Anti Chat, Jānis Bergs par investīciju precīzu iekštelpu karšu projektā Indoorvu, Matīss Ansviesulis par investīciju Suit Story - luksus apartamentiem paredzētā platformā, Anatolijs Prohorovs par ieguldījumu mūzikas un skaņas tehnoloģiju uzņēmumā Sonarworks, Maksims Koržanovs par investīciju inovatīvā nekustamo īpašumu pārvaldes risinājumā Rention un Ģirts Cēlājs par investīciju Bro Creation Drums uzņēmumā, kas specializējas akustisko bungu koka stīpu un elektro stīpu ražošanā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Jaunajiem tehnoloģiju uzņēmumiem būs pieejami vēl papildus 1,8 miljoni eiro

Žanete Hāka, 14.05.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

SIA Latvijas Garantiju aģentūra (LGA) parakstījusi līgumu par papildus 1,8 miljonu eiro ieguldīšanu Imprimatur Capital Seed Fund, kas ir Latvijā vienīgais sēklas stadijas tehnoloģisko riska kapitāla investīciju fonds.

Kā informēja LGA, šis papildus finansējums ir specifiski vērsts uz īpaši agrīnas stadijas tehnoloģisko uzsācējuzņēmumu finansēšanu, nodrošinot līdz 50 tūkstošu eiro apjoma finansējumu pirmssēklas stadijai – biznesa idejas un stratēģijas izstrādei, tirgus izpētei, prototipa izstrādei, intelektuālā īpašuma stratēģijas izstrādei un patentu meklējumiem, komandas veidošanai, konsultantu un pirmo darbinieku piesaistei, lai šie jaunie uzņēmumi saņemtu pirmo atspērienu un kļūtu pievilcīgāki jau nākamo investoru acīs.

Imprimatur Capital Fund Management partneris Jānis Janevics uzsver, ka programmas laikā nākamajos divos gados finansējumu varētu iegūt vismaz 30 iesācējuzņēmumi elektronikas, IT, jauno materiālu, medicīnas tehnoloģiju un citās nozarēs. Īpaša vērība tiks pievērsta sadarbībai ar iesācējuzņēmumus atbalstošajām organizācijām kā TechHub, Komercializācijas Reaktoru, biznesa inkubatoriem, universitātēm un citiem partneriem. Plānots, ka pirmais projekts saņems finansējumu jau tuvāko pāris mēnešu laikā, jo šobrīd ir vairāk nekā 10 kandidāti, no kā izvēlēties.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Gadā datu vizualizācijas tehnoloģiju uzņēmuma "ZoomCharts" klientu veikto datu vizualizācijas ielāžu skaits pārsniedz piecus miljonus.

"Neskatoties uz Covid-19, turpinām ceļu uz priekšu un plānojam pārsniegt miljona eiro apgrozījuma slieksni. Pandēmijas radītās problēmas mums palīdz pārvarēt orientēšanās uz eksporta tirgiem – šobrīd mums ir klienti jau vairāk nekā simt valstīs, tas palīdz sadalīt riskus un nodrošināt stabilāku attīstību. Priecājamies, ka ar savu darbību sekmējam Latvijas ekonomiku un palīdzam uzlabot ārējās tirdzniecības bilanci. Kopumā stabili ejam uz priekšu – esam gājuši cauri dažādiem etapiem un cīnījušies ar dažādām problēmām, līdz ar to lielāks prieks par sasniegtajiem rezultātiem un nākotnes perspektīvām," teic Jānis Volbergs, "ZoomCharts" (SIA "Data Visualization Software Lab") vadītājs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Par mikrobioloģijas jomā darbojošos Latvijas jaunuzņēmumu ieinteresējusies liela Vācijas kompānija

LETA, 01.02.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Par mikrobioloģijas jomā darbojošos Latvijas jaunuzņēmumu Conelum Biotech, kas izstrādā unikālu testu konkrētu mikroorganismu atklāšanai noteiktā vidē, ieinteresējusies liela Vācijas kompānija, pastāstījis uzņēmuma dibinātājs Antons Adamovičs.

Pēc viņa teiktā, tehnoloģija, kuru šobrīd noslīpē Conelum Biotech, ļauj ātri konstatēt interesējošos mikroorganismus dažādās vidēs.

«Tas iespējams, pateicoties īpašai iekrāsošanas metodei (biomarķēšanai), kad krāsa pieķeras tieši interesējošajiem, nevis citiem mikroorganismiem,» skaidrojis uzņēmējs. «Šī krāsa mikroorganismus vārda tiešā nozīmē iegaismo, un tie kļūst labi saskatāmi fluorescences mikroskopā.»

Kā prioritāru jomu, kur varētu izmantot šādu tehnoloģiju, Adamovičs minējis piena nozari, kur «ātri jāatrod un jāskaita raugi un pelējums faktiski visos piena produktos». «Esošās diagnostikas metodes neļauj to paveikt ātri - nākas gaidīt piecas dienas. Mūsu metode ļauj vizualizēt šos mikroorganismus jau pēc 25 minūtēm, nezaudējot rezultātu kvalitāti,» viņš piebildis.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Uzņēmēji pērn saņēmuši garantijas 54,3 miljonu eiro apmērā

Žanete Hāka, 07.04.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas Garantiju aģentūra (LGA) pērn piecu programmu ietvaros sniegusi atbalstu uzņēmējiem, kuri vēlējušies paplašināt savu darbību vai uzsākt to, izsniedzot garantijas 54,3 miljonu eiro apmērā, informē LGA pārstāvji.

Kopumā atbalstu ieguva 244 uzņēmumi. LGA pērn uzrādījusi teicamus darbības rezultātus, sasniedzot 2,597 miljonu eiro neto peļņu, kas ir par 1,09 miljoniem eiro vairāk nekā 2013.gadā.

Pagājušajā gadā lielākais līdzekļu apjoms jeb 38,8 miljoni eiro, kas ir par 80% vairāk nekā 2013. gadā, tika novirzīts kredītu garantijām. 2014.gadā tika izsniegtas 186 kredītu garantijas 149 uzņēmumiem, kas tiem ļāva no kredītiestādēm saņemt papildus finansējumu 66,1 miljona eiro apmērā savas darbības attīstīšanai vai uzsākšanai.

SIA Latvijas Garantiju aģentūras valdes priekšsēdētājs Klāvs Vasks norāda, ka pagājušā gada darbības rezultāti liecina, ka LGA, tikai 22 speciālistu sastāvā, spēj veiksmīgi, izmantojot mūsdienu finanšu instrumentus, nodrošināt Latvijas uzņēmējiem nepieciešamo atbalstu, attiecīgi arī stabilāku pamatu zem kājām, ja tie izlēmuši paplašināt savu darbību, vai arī, kas attiecas uz jauniem uzņēmējiem, to uzsākt. Pērn uzsākta jauna programma, atlasot finanšu starpniekus, mikro aizdevumu izsniegšanai.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šobrīd medicīnas tehnoloģiju jaunuzņēmums "Koatum" veic klīnisko pētījumu zoba implantam ar pārklājumu, kas novērš iekaisumu procesu attīstību.

"Gribam panākt to, lai rehabilitācijas laiks pēc operācijas ir īsāks un ir mazākas komplikācijas," saka Emīls Sjundjukovs, SIA "Koatum" līdzdibinātājs.

Pērn uzņēmums piesaistīja vēl 300 tūkstošus eiro no Polijas investora "StarFinder". Līdz šim kopumā uzņēmumā ieguldīti 500 tūkstoši eiro. Līdz gada beigām iecerēts pabeigt klīnisko pētījumu, kura rezultāti palīdzēs pierādīt tehnoloģijas efektivitāti un piesaistīt papildu finansējumu uzņēmuma tālākai attīstībai.

"Koatum" nodarbojas ar ortopēdisko un dentālo implantu pārklāšanu un zāļu iekļaušanu šajos pārklājumos. Kompānijas risinājums ļauj dentālajiem un ortopēdiskajiem implantiem pievienot zāles un dažādas aktīvās vielas. Tas risina problēmu ar mērķtiecīgu vielu nogādi pacienta organismā. Piemēram, kad tiek ievietots implants un lai nebūtu ilgstoši jālieto antibiotikas, zāles var iestrādāt uzreiz implantā. Tādējādi tās uzreiz nonāk vajadzīgajā vietā un atveseļošanās process ir krietni vieglāks. Uzņēmuma šī brīža prioritāte ir dentālie implanti, jo šajā jomā tirgus barjera ir nedaudz zemāka. "Jebkuram jaunuzņēmumam ir jāidentificē tirgus, ar ko sākt strādāt. Ja sāksim ar dentālajiem implantiem, pēc 9 līdz 12 mēnešiem būs gatavs produkts. Ortopēdijā vajadzīgi daudz ilgāki pētījumi," iepriekš izteicies Sergejs Jakimovs, "Koatum" līdzdibinātājs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Start-up

«Amerikā ir Silīcija ieleja, pie mums varētu būt zinātņietilpīgu tehnoloģiju centrs»

Anda Asere, 07.02.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

#Te ir labi dzīvot, mēs varam būt Krievijas, Eiropas un Amerikas krustceles tehnoloģijām.

Latvijas biotehnoloģiju startup Conelum apvieno molekulāro bioķīmiju ar robotiku, fotoniku, mākslīgo intelektu

To visu uzņēmums apvieno sistēmā, kas pakāpeniski uzlabo mikroorganismu diagnostiku. Šis risinājums aizvieto cilvēka aci, palīdz ikdienas ražošanu padarīt ilgtspējīgāku, skaidro Conelum līdzdibinātājs Antons Adamovičs.

Fragments no intervijas, kas publicēta 7. februāra laikrakstā Dienas Bizness:

Ko vajadzētu darīt, lai zinātnes jaunuzņēmumu būtu vairāk?

Mums jāatvadās no domas, ka esam pasaules centrs un katrs var veidot kaut ko savu. Vajag atbrīvoties no tā, ka katrs velk segu uz savu pusi un cenšas visu izdarīt individuāli. Tā vietā vajag konsolidēt spēkus un strādāt kopā. Esam maza valsts, bet, apvienojot spēkus, varam darīt labas un pasaules līmenī svarīgas lietas. Vajag vienotu hub (centru), nevis mazas saliņas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šodien no Baltijas jaunuzņēmumu konferences TechChill skatuves tika izziņoti seši Latvijas jaunuzņēmumi, kas ieguvuši Eiropas jaunuzņēmumu balvu Startup Europe Awards 2016.

Uzvarētāji pa grupām:

- radošo industriju sektorā balvu ieguvis Mozello

- finanšu tehnoloģiju sektorā balvu ieguvis Nordigen

- zaļo tehnoloģiju sektorā balvu ieguvis Conelum

- veselības tehnoloģiju sektorā balvu ieguvis Anatomy Next

- ICT sektorā balvu ieguvis Notakey

- viedo pilsētu sektorā balvu ieguvis Rention

Latvijas asociācijas sabiedrisko attiecību profesionāļiem (LASAP) izvirzīja speciālbalvu - atzinību par sasniegumiem sabiedriskajā attiecībās un to saņem 4SmartStreets.

SEUA arī izsaka atzinību par jaunuzņēmumu komūnas atainojumu trim tīmekļa medijiem – portālam Labs of Latvia, portālam LSM.lv un tehnoloģiju blogam Kursors.lv, kuri aizvadītā gada laikā pievērsuši sevišķu uzmanību Latvijas jaunuzņēmumu aktivitātēm, nodrošinot Latvijas radošajām idejām auditoriju

Komentāri

Pievienot komentāru
Start-up

Divos gados 31 zinātņietilpīgs jaunuzņēmums

Anda Asere, 07.10.2020

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Zinātnes komercializācijas platformas "Commercialization Reactor" akselerācijas programmā kopš 2018. gada ir piedalījusies 31 komanda.

22 komandas ir pabeigušas programmu, bet deviņas vēl ir attīstības procesā. Kopumā piecās akselerācijas programmās saņemti 208 pieteikumi, informē Nikolajs Adamovičs, "Commercialization Reactor" dibinātājs.

Latvijā darbojas trīs akselerācijas fondi – "Buildit", "Commercialization Reactor" un "Overkill Ventures". Katrs no tiem vairāku desmitu uzņēmumu atbalstam no finanšu institūcijas "Altum" saņēmis piecus miljonus eiro Eiropas Reģionālās attīstības fonda finansējuma. Akselerācijas fondu pārvaldītāji veic ieguldījumus inovatīvos un agrīnas attīstības stadijas startup jeb jaunuzņēmumos ar lielu izaugsmes potenciālu. Finansējums tiek sniegts divos posmos – pirmssēklas un sēklas naudas ieguldījumu veidā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Cērtot ceļu uz zinātni

Mārtiņš Šmits, speciāli DB 
, 10.12.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kā uzzināt, ka piens ir saskābis? Lielākā daļā gadījumu to noskaidro sadzīviskos apstākļos

Parasti šis «pētījums» notiek spontāni: ielejam pienu rīta kafijā un secinām, ka kafija kļuvusi nedzerama. Līdzīgi darbojas tests ar kukurūzas pār slām vai mannā putru.

Pārtikas rūpniecības nozarē tas viss ir nedaudz sarežģītāk, trešdien vēsta laikraksts Dienas Bizness.

Laboratorijas testam, ja vajadzīgs tikai starprezultāts, nepieciešamas četras dienas, savukārt, ja vajadzīgs pilns slēdziens, tests var aizņemt pat septiņas dienas, stāsta Rīgas Tehniskās universitātes Ūdens inženierijas un tehnoloģijas katedras vecākā pētniece Dr.sc.ing. Linda Mežule. «Nāksies jūs apbēdināt, šeit apakšā neslēpjas seksīgs stāsts par nejaušiem romantiskiem atklājumiem. Mēs bijām izstrādājuši tehnoloģiju, kas ļauj identificēt dzeramajā ūdenī esošas baktērijas, un viens no nosacījumiem bija šā testa ātrums. Mūsu izstrādātais tests šo uzdevumu veica divās stundās. Tomēr zinātniekiem pašiem ir ļoti grūti savas idejas un izstrādes komercializēt. Neesam ne pārdevēji, kas spētu izskraidīt pie klientiem, ne arī veiksmīgi investīciju piesaistītāji. Tam ir vajadzīga mazliet cita specializācija un pieredze. Reiz vienā pasākumā radās iespēja pastāstīt par šo zinātnisko izstrādi jaunajiem uzņēmējiem, un mēs tikām uzrunāti – bija jautājums, vai tehnoloģiju var pielietot pārtikas rūpniecībā. Tā arī radās iespēja šo zinātnisko darbu komercializēt,» atceras L. Mežule.

Komentāri

Pievienot komentāru
Start-up

ABB sadarbosies ar Latvijas iesācējuzņēmumu Adaplab

Lelde Petrāne, 22.05.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pasaules enerģētikas un automātikas tehnoloģiju uzņēmums ABB novērtējis Latvijas iesācējuzņēmuma Adaplab Oil&Gas piedāvāto risinājumu industriālajiem kontrolleriem; šobrīd tiek apspriestas tehniskas detaļas un strādāts pie kopēja projekta uzsākšanas, informē akcelerācijas platformas Komercializācijas reaktors vadītājs Nikolajs Adamovičs.

Pēc Adaplab patentētās tehnoloģijas radītais adaptīvais (pašregulējošais) programmrisinājums bija viena no desmit labākajām tehnoloģijām, kas iekļuva konkursa ABB Drives Innovation Challange finālā. Tā mērķis bija meklēt veidus, kas palīdzētu uzlabot ABB ražotos elektromotoru frekvenču pārveidotājus.

«Ja mēs palūkojamies apkārt, tad elektromotori ir visur: ledusskapjos, gaisa kondicionieros, ūdens sūkņos, u.c. Savukārt frekvenču pārveidotājus izmanto motoru apgriezienu un griezes momenta regulēšanai, tādējādi tie strādā daudz efektīvāk un ir iespējams būtiski samazināt elektrības patēriņu. Šie ieguvumi ir svarīgi gan ražošanas procesiem, gan birojiem, gan arī vienkāršā ikdienas dzīvē,» skaidro Adaplab vadītājs Raivis Ņikitins.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Zinātnes komercializācijas platforma "Komercializācijas reaktors" un Rīgas Tehniskā universitāte (RTU) nule ir parakstījuši sadarbības memorandu par Eiropas Kosmosa aģentūras (EKA) Biznesa inkubācijas centra izveidi Rīgā, informēja "Komercializācijas reaktora" vadītājs Nikolajs Adamovičs.

N.Adamovičs pauda gandarījumu par izveidoto sinerģiju ar Baltijā vērienīgāko inženierzinātņu centru – RTU. "Šādi radīsim platformu, kurā apvienota "Komercializācijas reaktora" pieredze zinātnisko atklājumu komercializācijā un RTU zinātniskā un tehnoloģiskā bāze. Tā mēs veicināsim kosmosa tehnoloģiju nozares izaugsmi un uzņēmumu attīstību, lai no tā iespējami vairāk iegūtu Latvijas un starptautiskā sabiedrība," uzsvēra N.Adamovičs.

Pēc viņa teiktā, inkubators ir priekšnosacījums ātrākai zināšanu apmaiņai, jaunu inovāciju radīšanai un pārnesei, komercializācijai, kā arī papildu finansējuma piesaistei jaunuzņēmumu attīstībai, tai skaitā arī no EKA.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rutīnas darbus, kur iesaistīts cilvēks un kur kaut kas vizuāli jānovērtē, var aizstāt ar datorredzi; visticamāk, nākotnē šo tehnoloģiju izmantos biežāk, jo datoru jaudas pieaug un palielinās nepieciešamība pēc lielākas efektivitātes

«Kādreiz tik lielas jaudas bija tikai lielām universitātēm vai uzņēmumiem, bet šodien tās ir pieejamas ikvienam,» saka Agnis Jakubovičs, IT kompānijas SIA Apply vadītājs. Turklāt ir palielinājusies izpratne par attiecīgiem risinājumiem. Kad Apply pirms pieciem gadiem pievērsās datorredzes risinājumu izstrādei, visiem potenciālajiem klientiem vajadzēja skaidrot, ko tā īsti nozīmē, bet pēdējā laikā jau uzņēmumam ir vairāki klienti, kuri Apply ir uzmeklējuši paši, apzinoties savu vajadzību un iespējas ieviest šādus risinājumus. Trešais iemesls ir nepieciešamība pēc lielākas efektivitātes. Nereti kā arguments pret datorredzes izmantošanu izskan fakts, ka tā nav 100% precīza, bet A. Jakubovičs uzsver, ka arī cilvēks kļūdās.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ar Baltic International Bank atbalstu šī gada 4. un 5.oktobrī Rīgā jau septīto reizi notiks zinātnieku un topošo uzņēmēju tikšanās Komercializācijas reaktorā. Tajā aicināts piedalīties ikviens interesents, kas vēlas kļūt par uzņēmēju augsto tehnoloģiju jomā.

Kas īsti ir Komercializācijas Reaktors?

Komercializācijas reaktors ir platforma, kur dzimst jauni augsto tehnoloģiju jomas uzņēmumi. No vienas puses ir zinātnieki, kas savās laboratorijās un pētniecības centros radījuši spožas tehnoloģijas. No otras – enerģiski, ar uzņēmēja garu apveltīti cilvēki. Pa vidu – reaktora komanda, kas palīdz abām pusēm satikties, palīdz izveidot prototipa uzņēmumu un sagatavoties investīciju piesaistei soli pa solim.

Kas tieši notiek Komercializācijas Reaktorā?

4. un 5. oktobrī būs atkal jauna tikšanās, kurai atlasītas 15 lieliskas zinātnieku idejas no Latvijas, Igaunijas, Krievijas, Vācijas, Ukrainas un Armēnijas. Tiek aicināti piedalīties gan biznesa, gan citu jomu studenti, gan tādi, kuri jau darbojušies kā uzņēmēji vai strādājuši lielu korporāciju labā. Pieteikties var ikviens! Šādu tikšanos laikā visbiežāk izveidojas ap 15 komandu, kas nākamās desmit nedēļas pavada, strādājot pie biznesa plāna, produktu izstrādes, investīciju apguves plāna u.tml. Bet decembrī šie prototipu uzņēmumi savas idejas prezentēs riska kapitāla investoriem no Eiropas un NVS.

Komentāri

Pievienot komentāru