Jaunākais izdevums

Operas soliste Inese Galante dzied visā pasaulē, taču par sava festivāla Summertime norises vietu izvēlējusies Latviju – arī šogad no 8. augusta Dubultu baznīcā un Dzintaru koncertzālē Inese kopā ar Innu Davidovu un Hermaņa Brauna fondu aicinājusi dažādu valstu māksliniekus. Šādu personību aicinājumam mūziķi atsaucas.

Inese, ierodoties Latvijā, joprojām saka pie mums, mēs, it kā Diseldorfā nodzīvotie gadi nebūtu mainījuši viņas identitātes sajūtu. Viņa patiešām ir savējā, un viņas sirds gan priecājas, gan sāp par to, kas notiek mūsu valstī ar mūsu tautu.

Latvija viņai par to pateicas ar sirsnību skatienos uz ielas, ar ziediem pēc izpārdotās zālēs dziedātiem koncertiem un operizrādēm. Inese Galante ir vienīgā māksliniece, kura Latvijā patronē apjomīgu mūzikas festivālu, un viņas vārds afišā nozīmē piedāvātās mākslas kvalitātes garantu.

picturegallery.96627a35-8e9b-468b-87cc-b07059c72e97

Tev kaut kādā veidā izdodas uzburt sajūtu, ka visa pasaule ir burvīga, lai gan pašai visa dzīve nav bijusi medusmaize – vai tu sevī šo sajūtu speciāli kultivē?

Tā manī ir no dabas, jo pasaule tiešām ir burvīga, paskaties apkārt! Kam ienāca prātā kaut ko tādu radīt? Tikai Galvenajam kungam. Man nav no sevis nekas jāspiež ārā, lai teiktu, ka pasaule ir skaista. Un arī mana dzīve bijusi salda kūka, esmu ļoti laimīgs cilvēks – jau cik gadus es daru to, ko mīlu un protu. Zinu, ka palīdzu, dodu spēku un labu garastāvokli – ko vēl vairāk cilvēkiem vajag?! Un vēl par to nopelnu naudu. Bet es vienmēr cenšos būt taisnīga gan pret sevi, gan skatītāju un atdot no sevis, cik tik varu.

Man vienkārši palaimējies: bija burvīga ģimene, mani vecāki ir labākie pasaulē, neviens no viņiem nebija ne prezidents, ne fabrikas direktors, bet viņi bija gudri un mīloši. Es ieguvu perfektu izglītību angļu skolā, kur mana tante bija direktore, apguvu vairākas valodas, nodarbojos ar slēpošanu, dejošanu, tenisu – visu, ko vien gribēju. Varēju mācīties, jo mani vienmēr atbalstīja un nēsāja uz rokām. Un es maksāju pretī. Ar mīlestību. Man vienmēr bijis ļoti daudz draugu, un nekad – ienaidnieku.

Tas bija agrā jaunībā, bet vēlāk tomēr nākas izjust arī dzīves netaisnību...

Dzīve ir taisnīga, tikai mēs nezinām vai nepamanām vienu otru gājienu, ko varbūt esam izdarījuši, nodarot kādam pāri. Bez sliktiem nolūkiem, bet egoistiski, nedomājot un ar aukstu prātu pareizi visu neizsverot. Iespējams, mēs maksājam par saviem radiem, un tas viss velkas kā aste. Vismaz tā ir jādomā. Nevajag gaidīt, ka tev uz galvas kritīs vienīgi cukurs. Nevienam tā nav. Dažreiz mēs esam pesimisti, jo pārāk daudz zinām, daudz lasām, mums ir izglītība un domāšana. Cilvēkiem, kuri nedomā, vienmēr ir labi, un tā arī jābūt – viņi ir optimisti. Izglītota tauta ir nelaimīga, bet neizglītota – laimīga, viņi dzīvo kā... puķes pļavā. Viņiem šķiet, ka tā bija un būs tālāk, kāpēc nodarbināt smadzenes – jānodzīvo tik, cik dots, kā protu, tā daru. Visi ir paēduši, izgulējušies, pastrādājuši, lai būtu piķis kaut kur aiziet vai aizbraukt. Vienkārši, bez kādām pasaules problēmām, grāmatu lasīšanām vai savas eksistences jēgas meklēšanas. Traks neesi! Viņiem to nevajag. Šad tad es tādus cilvēkus apskaužu. Man ir dusmas, domāju – cik viņiem ir viegli...

Vēl joprojām, arī braukājot un iepazīstot pasauli?

Jā, es tādus bezproblēmu ļaudis satieku visur un arvien vairāk. Tu nevari iedomāties, viņu ir šausmīgi daudz! Bet tur ir arī sava zemes gudrība, tradīcijas; pasaulē izglītoto taču maksimums varbūt ir kādi astoņi procenti, pārējie tikai eksistē no dienas uz dienu. Bet ar visu to, piemēram, Kaukāza kalnos cilvēki nodzīvo 140 gadus. Viņi taču nekur nebrauc ārā, viņiem to nevajag. Sēž pie galda vieni un tie paši cilvēki, pazīstamas sejas, valoda, dziesmas, daba – nekādu stresu. Iedzer drusku vīniņu, audzina bērnus. Ja ir ticīgi cilvēki, varbūt viena grāmata arī ir. Un fiziski smags darbs, bet galva – brīva. Viņi guļ mierīgi. Un tā ir Dieva dota dabas dzīve. Vai tas ir slikti vai labi, to nezina neviens, tā vienkārši ir.

Kā tev pašai ar dzīves jēgas meklējumiem?

Traģiski! Pa labi, pa kreisi, uz priekšu un atpakaļ. Tu mainies, pieredze aug, bet skaidrs, ka krasi mainīties pats nemaz nevari – ja tiec pie sava redzes punkta, vari vienīgi tajā iedziļināties. Man tāds punkts ir diezgan sen. Es sapratu galveno – cilvēki nav jāņem nopietni, viņiem ir jāpiedod. Un ar to viss ir izteikts. Dažreiz mēs paši nezinām, ko darām. Ja varētu šo to pagātnē mainīt, domāju, katrs no mums savās izdarībās, iešanās, domāšanā kaut ko mainītu. Ja tu piedod sev stulbumus un kļūdas, kāpēc nepiedod citiem?! Visi cilvēki ir vāji. Esmu redzējusi arī milzīgas personas, kuras sver pāri par simts kilogramiem, bet iekšienē ir tādi paši mazi kucēniņi kā pārējie, un dažreiz tiem mazajiem pat ir lielāks spēks. Esmu sapratusi, ka cilvēks ir trausla parādība, ka ikviens ir ievainojams un katrs padodas labajam, ja tu nāc ar atplestām rokām un atvērtu sirdi. Es nerunāju par krimināliem vai slimiem variantiem.

Un ko tu dari ar bezkaunīgiem cilvēkiem?

Ja kāds ir konkrēti bezkaunīgs, un tas ir viņa galvenais trumpis dzīvē, pirmoreiz satiekoties, es to nesaprotu un mēģinu uzlabot situāciju. Otrreiz jau pakasos, bet trešoreiz saprotu – Galante, te nav ko meklēt! Un apeju līkumu ar uzviju. Tad man ir skaidrs, ka neesmu tas cilvēks, kurš viņu var mainīt, varbūt mēs ķīmiski nesakrītam. Bet mana pieredze saka, ka labestību un patiesību saprot ikviens. Izņēmums ir tie, kuri no bērna kājas ir norūdīti: ja neapcels, visus neapčakarēs – neko nedabūs. Tādi cilvēki bērnībā ir smagi cietuši un izmantoti. Un tie, kuri viņus izmantoja, ir vēl sliktāki un stiprāki. Dzīves apstākļi bieži nosaka turpmāko likteni; ja apkārtējā sabiedrība bijusi tik slīpēta un apcēlusi to mazo, viņš saprot – izdzīvo tikai bezgodis. Paldies Dievam, tas nav vairākums, bet biznesā netrūkst tādu, kuri grib to labāko, visu, un ne ar vienu nedalīties. Man, piemēram, tik daudz nevajag – pārsprāgsi!

Bet pašlaik sabiedrībā par ideālu tiek uzskatīts tāds cilvēks, kuram patērēšanā un ambīcijās nav robežu – tie ir mūslaiku varoņi, kuri ienākuši arī kino un literatūrā.

Jā, jo mums vairāk nav ne morāles, ne jēgas. Tās ir pazudušas – nav, uz kurieni iet. Mēs vienkārši atkārtojam to, kas bijis simt gadu atpakaļ citā zemē. Tagad ir runa tikai par izdzīvošanu. Elegantās manieres, izsmalcinātos uzvedības un rīcības noteikumus vari aizmirst, ar tiem tu tālu netiksi. Es uzaugu bērnudārzā ar auklītēm, ar pareizām, gaišām domām, ar kādām šodien var tikt tikai līdz pirtij. Tu nevari pārvarēt daudz ko, jo tev ir principi – nenodari citam to, ko negribi dabūt atpakaļ. Ar to iesākas Mozus postulāti. Tagad ar tiem taču neko nevar panākt.

Kā tu raugies uz to, kas notiks?

Tas ir tikai uz laiku, esmu par to pārliecināta. Tad nāks atmaksa caur bērniem, varbūt pēc divām paaudzēm, nezinu, cik ilgi tas vilksies, bet viss nāks atpakaļ. Šis likums ir izturējis laika pārbaudi. Arī Rietumu pasaulē bija tas viss, kas notiek pie mums. Esam iesācēji, kas atkārto svešas kļūdas, un tas ir vēl trakāk! Latvijas varenie vēl ilgi nebūs paēduši. Bet cilvēki ir aizņemti ar ikdienas rūpēm, viņi ir tik nabadzīgi, ka nezina, kā galus savilkt kopā. Kāda tur politika! Cenas aug tik strauji, jādomā, kā šogad samaksāt bērnam par dārziņu, par gāzi, par kurpēm... Varbūt taisīt revolūciju? Piemēru netrūkst – ikvienā revolūcijā tauta patrako, apēd savus varoņus un tad atjēdzas – visas galvas nocirstas, maize apēsta, ko tagad? Gaidām brīnumu.

Un ko par to visu domā tava meita Diāna?

Tā paaudze nedomā, kā kaut ko mainīt, bet reāli pieņem to, kas ir. Viņi ir daudz praktiskāki, pragmatiskāki un konkrētāki par mums. Viņiem nepiemīt romantisku viļņu uzplūdi un ideālistiska pasaule, viņi redz tīru mantu. Bet man apkārt ir daudz vairāk rišu, putukrējuma un lielāka ticība, vienmēr gribas domāt labāk, nekā tas ir, un sagaidīt no cilvēkiem vairāk. Dažreiz es arī to sagaidu. Diāna dzīvojusi šeit līdz 13 gadu vecumam, tas ir nozīmīgs laiks, tāpēc viņas pamatos ir sirsnība un rada sajūta. Paldies Dievam, viņa man ir pa īstam viens fenomenāls draugs. Meita man dod padomus un saka: «Tu esi mana jaunākā māsiņa!» Bet ir cilvēki, kam es esmu Mata Hari vai šausmīgi stiprs enerģētisks dzēriens – viss ir relatīvs. Mēs visi kaut kur esam tādi putraini, atšķaidīti ar krējumiņu vai pieniņu, gatavi uz labu, mīļu. Taču dzīve ir pavisam citāda. Un mūsu cilvēki tajā kļūst agresīvi, nihilistiski, viņi jūtas apmānīti un par to dusmojas. Pārāk daudz tika sasolīts un gaidīts. Vācijā arī ir problēmas, tur jauni, studēt beiguši cilvēki ir vīlušies, jo viņiem savā zemē nav vietas – darba tirgus ir pilns. Tikai Vācijā cilvēkiem ir lielāka izvēle, viņi prot valodas, var brīvi meklēt sev ceļu pārējā pasaulē, un pati valsts ir pretimnākoša – dažādi pabalsti, stipendijas. Tur neviens bez maizes uz ielas neguļ.

Arī attieksme pret mākslu pasaulē ir mainījusies, jo tirgus ir tik liels, ka labas balsis tagad var dabūt pa lēto, ģešovku no Ukrainas, Rumānijas vai Bulgārijas. Viņi skaļi dzied un ir gatavi uz visu. Izcilas personības šodien nav pieprasītas, jo uz skatuves vajag konveijeru. Agrāk teātris bija ģimene, kur cilvēki jutās kā mājās, bet tagad ir fabrika – atbrauc, nodziedi un dodies tālāk. No malas skatoties, var jautāt, priekš kam tā opera vispār ir vajadzīga – vecas, pēc naftalīna dvakojošas kleitas, vecas, apaļas tantes, neizskatīgi, pīkstoši veči. Opera jau ir domāta cilvēkiem, kas tuvojas 40 gadu slieksnim. Agrākos laikos, kad nebija televīzijas, interneta, lidmašīnas, Opera bija sava veida universitāte, pasaules centrs, kur cilvēki satikās, apsprieda dzīvi, bīdīja biznesa lietas – centrā krēslu nebija, izrādes laikā skaisti saģērbti cilvēki pastaigājās un sarunājās; vienkāršā tauta nāca ar savām uzkodām, groziem un pavadīja teātrī piecas stundas. Bet šodien uzmanību pārņem pāroperētas, sintētiskas popzvaigznes bez personiskās individualitātes ar mikrofoniem rokās vai matos un plātošu muti. Tā jau nav dziedāšana, bet apmāns. Publika kļuvusi trula, tai viss vienalga. Kāds var mirt uz ielas, neviens roku nepados, no sērijas – man jau arī neviens nepalīdz. Šāda attieksme man uzdzen šermuļus. Ja neviens nekustēties, nekas nenotiks.

Vai tu zini, kur ir tā robeža, aiz kuras māksla un kultūra kļūst bezspēcīga?

Māksla nevar neko, neesam jau skolotāji, bet mēs varam rādīt skaistumu, mīlestību, visas emocijas – tās ir patiesas, tās nemainās.

Vai to var nolasīt ikviens cilvēks?

Skaistums un jūtas neļauj tev aizmigt, tie kaut ko aizskar un atdzīvina ikvienā. Ir teiciens – pasauli glābs skaistums, un mēs mēģinām glābt cilvēku. Pret jūtām visi ir uzņēmīgi. Tās nav interneta spēles, kas atsit patiesas jūtas un domas. Arī dzīvniekam ir emocijas, es redzēju, kā kaķis un kaķene dzīvo mūžu kopā, viņiem piedzima četri kaķēni, un kaķis dalījās ar visiem barībā – katru dienu kaut ko nesa savai dāmai un mazajiem. Mēs ar eksvīru bijām šokā.

Vienmēr, kad iebrauc Latvijā, tu raudi par pensionāru nožēlojamo stāvokli...

Un arī ielas bērniem. Kļūst tikai arvien sliktāk, jo ekonomiskā situācija ir nenormāla – Latvijā viss ir nereāli dārgs. Es nezinu, kā cilvēki izdzīvo. Mazturīgo slānis ir atstāts savā vaļā, viņiem pašiem ir jārisina problēmas, ko atrisināt var tikai valsts.

Vai tu ieteiktu taisīt revolūciju, jo kāds pie tā ir vainīgs – valsti taču veido cilvēki?

Revolūcija nozīmē tikai asinis, bet brīvās vietas atkal aizņems izmanīgākie. Taču visiem kopā ir jāprotestē, jāorganizē morāla revolūcija. Ar asmeni neko nevar panākt.

Tas, par ko tu runā, ir izdevies tikai vienam cilvēkam uz pasaules – Mahatmam Gandijam, nevienam citam nav izdevies īstenot gara revolūciju.

Ja mums būtu īsts līderis, kurš nebūtu pārņemts tikai ar savu kabatu... Ir daudz cilvēku, kuri gribētu mainīt šo valsti, bet viņi tiek piebremzēti pie katra soļa. Mūsu cilvēks diemžēl saprot tikai spēku, varu un naudu.

Mūsu inteliģencei pārmet, ka tā pēc neatkarības atgūšanas pagāja malā.

Bet tā vienmēr notiek, jo inteliģencei pietrūkst agresijas un nežēlības pasaules gaļas mašīnā, kas attīra sev ceļu. Tas ir kapitālisms, un tas žēlsirdības nepazīst. Tur ir tikai viens – vai man tas ir parocīgi, vai saņemšu uzreiz lielu piķi. Paskaties, kas notiek ar Ķīnu – eiropieši baro nākamo valdoni, kas mūs visus iznīcinās, nogalinās Ameriku, Krieviju, varbūt Indija varēs pretoties šai ekonomiskajai ekspansijai. Un viss notiek lielas naudas vārdā. Cilvēki tur nedrīkst pakustēties, jo rindā stāv citi bez darba, viņiem dienā dod 20 minūtes pauzītei aiziet līdz tualetei. Un daudz cilvēku tur ir bez vārda, nereģistrēti, jo ģimenē atļauts tikai viens bērns – ja nevari samaksāt 3 vai 5 tūkstošus dolāru, tad otrs un trešais vienkārši paliek kā sunītis mājās. Kā pilsonis viņš neeksistē. Provincēs ļoti daudz tādu, kas strādā par rīsa sauju. Austrumos ir mums nesaprotamas tradīcijas, kāpēc, piemēram, pārdod vai iztirgo orgānos meitenes?! Tā ir cita mentalitāte, reliģija un pasaules uzskats.

Kā vācieši ikdienā sadzīvo ar iebraucējiem?

Vāciešiem īsti nepatīk, ka tik daudz bumba jumba grozās. Kam tad patīk? Viņi ēd nost vietējās tradīcijas, kas tiem svešas un nesaprotamas. Tie ir citas civilizācijas cilvēki, kurus virza viens mērķis – dabūt darbu un naudu. Vienalga, kā, jo tā nav viņu zeme. Bet visi ir spiesti sadzīvot. Vienīgi par eksotiskiem restorāniem vācieši priecājas, bet viss pārējais ir vienas vienīgas problēmas – bezdarbs, kriminālā situācija... Neviena zeme nav no gumijas, un kādreiz tā bļoda iztukšojas. Bet visi tikai grābj.

Latvijai arī paredz līdzīgu darbaspēka invāziju, Jānis Jurkāns teica, ka drīz te pacelsies mošejas.

Jā, piemēram, Uzbekijā un Tadžikijā ir bezdarbs, vīriešiem ir jāpelna, un viņi brauc uz Latviju. Un tādu celtnieku te netrūkst, kas vairāk par jurtu uzbūvēt neprot. Viss ir jāmācās, arī kartupeļus stādot, nevar uz bui dui. Tas pats ir operā, saliek četrus krēslus un norej visu izrādi iekš pelēkas būdas – nekas nenotiek. Tie, kas kaut ko vairāk redzējuši, nesaprot, par ko te jāmaksā nauda.

Vai skatītāju līmenis savās prasībās būtiski krītas?

Krītas, jo mēs viņus pie tāda līmeņa pieradinām. Ja tu dzīvo Magadanā kaut kādā šķūnī, un es tev teikšu – uzbūvē skaistu māju, tu uzbūvēsi otru šķūni no labākiem materiāliem, jo neko citu nebūsi redzējis. Bet, runājot par vāciešiem – viņi ir ļoti pacietīgi un kulturāli, varbūt pat drusku par daudz. Un viņu izrādes ir perfekti noslīpētas.

Ja tev vienkārši pajautātu – Inese, kā tev iet?

Katram dzīvē ir dažādi periodi, bet kopumā ņemot – kā var neiet?! Kaut gan manai mammai nav pārāk labi, es pati uztraucos, vai paspēšu izbraukāt pa koncertiem, kā skanēs, vai atbrauks mans draugs Franks (mūzikas žurnālists no Minhenes – aut.) uz Jūrmalu. Cilvēkam jau vienmēr ir par maz un gribas vairāk. Bet dzīve turpinās, mēs joprojām esam jauni – tas iet pāri visam!

Tu joprojām uztraucies pirms uznācieniem?

Neesmu taisīta no koka, taču nav tā, ka uztrauktos līdz bezsamaņas stāvoklim – tas jau liecinātu par nepareizi izvēlētu amatu. Man patīk, ka uz skatuves nav vis viena zvaigzne, bet visi strādā kopā, cits citu papildina. Kāpēc teātros un kino sākas romāniņi? Tāpēc, ka cilvēki strādā pie vienas idejas, viņi kopā deg, nevis tāpēc, ka viņi ir staiguļi. Paiet laiks, un tu pat neatceries, kā viņu sauc, bet tajā momentā visi ir kā viena miesa.

Vai pati savā dzīvē esi nodalījusi operu no privātām gaitām, jūtas no prāta, vai tev tas viss ir kopā kā zvaigznes debesīs?

Man viss ir sapīts iekš viena, jo vajag visu: pirmo, otro un vēl desertu. Mīlestību, naudu, dzīvokli un ļoti labu darbu. Ja kaut kā pietrūkst, sākas galvas sāpes, jo esam raduši pie komplekta. Tas ir tāpat kā ar veselību: ja kāds orgāns iziet no sliedēm, tas velk sev līdzi pārējos.

Vai piekrīti atziņai, ka cilvēkam dzīvē vajadzīga ciešanu pieredze, lai viņš novērtētu, kas ir kas?

Es nepiekrītu. Tas atkarīgs no tā, cik maigs un jūtīgs esi no dabas. Lielu lomu spēlē vecāki un audzināšana. Katrs nāk pasaulē ar savu skatījumu, kā viņš grib, tā arī pasauli redz. Viens šķendējas par lietu, otrs – priecājas, ka sēnes labi augs; vienam jūra šķiet par aukstu, otrs priecājas, ka nav jābrien kā siltā urīnā. Es satieku tādus cilvēkus, un saprotu viņus abus, lai gan viņi nākuši katrs no savas planētas.

Ko tu darīsi pēc Summertime festivāla?

Cik atceros, tuvākos divus mēnešus man jādzied Reikjavikā, Stokholmā, Seulā, tad sekos UNICEF koncerti un izrāžu sērija. Atklāti sakot, pēdējo pusgadu esmu daudzus projektus atteikusi, varbūt tas nebija pareizi, bet gribēju atstāt drusku laika sev. Kad pārēdās saldumus vai siļķi, zināmu laiku to vairs negribas; dziedāju tikai tur, kur gribēju, lai nebūtu sevi jāpārpūlē. Divarpus mēnešos man nomira četri mīļi, jauni cilvēki. Tas bija par daudz, viņi man bija ļoti tuvi. Un tad es vienreiz atteicu 15, otro reizi – 12 izrādes, zaudēju naudu un varbūt pat vārdu. Bet citādi nevarēju. Un aizraucu uz Portugāli pie drauga Henka van Tvillerta (holandiešu saksofonists – aut.), tad devos uz Izraēlu pie savas skolotājas, drusku pastaigāju pa šo zemi, peldējos Sarkanajā jūrā. Man vajadzēja stipras emocijas, attīrīties un uzlādēt savas baterijas. Es pieliku roku pie Raudu mūra trijās vietās un lūdzos. Ne tikai par sevi – uzrakstīju tur tik daudz lūgumu, ka Dievs līdz šai dienai mēģina izlasīt. Tā siena bija slidena un ļoti karsta, man pēc tam trīs stundas dedzināja roku. Neesmu pārāk mistiska meitene, kā mediķis uz tādām lietām raugos mazliet ciniski, bet enerģija, kas tūkstošiem gadu krājusies no lūdzējiem, tur ir sajūtama. Viena kundze parūkā pie Raudu mūra sēdēja krēsliņā un runāja pa mobilo, es viņai angliski pajautāju: «Vai jums ir tiešais pieslēgums ar Dievu?» Tas bija dīvaini.

Dzīves jēga ir dzīvot un priecāties par dzīvi. Un nedrīksti būt skops, bet jādalās ar visu, kas tev ir. Tas ir mans credo. Ir jādalās gan ar savu sirdi un smadzenēm, gan naudu un ēdienu. Esmu dažreiz šokējusi ārzemniekus, bet es nevaru norīt kumosu, ja blakus redzu neēdušu cilvēku. Es uzreiz viņa vietā iedomājos sevi. Arī par citu jādomā kā par sevi un nav jābaidās no izsmiekla, nesapratnes. Nu un?! Nav jākautrējas būt labam, jo mūsos tāpat pietiekoši daudz ir sliktā. Dažreiz man galīgi negribas būt labai, gribas pagriezt muguru, bet es sakožu zobus un smaidu. Mēģinu sevi audzināt.

Tu esi apbrīnojami radoša savā domāšanas veidā...

Tā ir dāvana no mana tēva, viņa raksturs. Es vienkārši cenšos to sevī nenogalināt. Būt sliktam taču ir daudz vieglāk nekā labam, jo tas ir mūsu dabā, asinīs. Tāpēc jau Talmudā vai Bībelē ir tik daudz pa punktiem sarakstīts par to, kas ir labs un slikts – tas ir mēģinājums mūs ielikt cilvēciskos rāmjos. Un tur visu laiku ir jādomā.

Neviens neprasīja, vai tu gribi piedzimt, un neviens neprasīs, kad tu gribi nomirt. Tas notiks tad, kad piespiedīs pogu. Un tev tas posms jāiet cauri, patīk vai ne. Dzīve ir skola, mēs nepārtraukti kļūdāmies un mācāmies, jo dzīvojam sabiedrībā – komunaļņikā, un mums ir viena virtuve. Ja tajā nebūs nekādas kārtības, visi tikai ar kājām mīcīsies, nebūs arī jēgas. Ir jābūt sarakstam, kurš kurā laikā darbosies. Un lielākam respektam vienam pret otru, bet neviens jau negrib otru dzirdēt, tikai redz – tur ir netīrs vai kaut kas atstāts. Bet ikvienam jāpadomā, ka aiz viņa nāks tāds pats cilvēks, kurš gribēs, lai būtu tikpat tīri, kā bija pirms tevis. Gan tualetē, gan virtuvē – jebkurā vietā. Arī tavā dvēselē. Diemžēl mēs iemācāmies lietas, kad ir par vēlu. Es arī nemitīgi atkārtoju savas kļūdas un zinu, ka daru nepareizi, bet es nevaru iet pret sevi. Ir lietas, kurām es nevaru pārkāpt pāri. Tā ir mana daba.

Kāda ir tava maksimālā un minimālā dzīves programma?

Komentāri

Pievienot komentāru
Foto

Mana pieredze: ASV dzimusi latviete savus adījumus pārdevusi 26 pasaules valstīs

Anda Asere, 17.01.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Inese Liepiņa savus adījumus darina Latvijā, bet lielākā daļa to pircēju ir ASV; viņas rokdarbi tur nonāk ar interneta starpniecību.

Inese pelna, pārdodot savus darinājumus starptautiskajā rokdarbnieku portālā Etsy. «Es adu un pārdodu savas lietas internetā. Tā ir paradīze. Līdz šim esmu savas preces pārdevusi uz 26 valstīm,» viņa saka. Latvijā Inese neko nepārdod, neesot jēgas – par viņas noteikto cenu neviens nepērkot. Sākumā gan Inese mēģināja tirgoties tepat un cenu piemēroja atbilstoši pirktspējai. «Cilvēki pirka vairāk, nekā varēju uzadīt. Tad ieliku internetā par «normālu» pasaules cenu un sāku domāt – kāpēc lai es pārdotu par puscenu Latvijā? Tur var pārdot par adekvātu cenu, es neesmu ierobežota. Es varu darīt, ko gribu, viss, ko vajag – lai tikai pasaulē būtu kāds, kam manis radītais patīk,» tā Inese.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kopš 2008. gada sākuma līdz 2023. gada 3. ceturkšņa beigām izglītības nozares vidējās regulārās bruto mēnešalgas izmaiņas bijušas visbēdīgākās uz pārējo fona un drīzumā būs pielīdzināmas mazumtirdzniecības veikala darbinieka vidējai regulārai mēnešalgai.

Pieņemot skolotāja algu par bāzi vai vienību, 2008. gadā veikala darbinieks vidēji pelnīja 0,7 izglītības darbinieka vidējās algas, bet 2023. gadā jau 0,91 izglītības darbinieka algu.

Krīzes un svārstības

Vidējā alga dažādās nozarēs aug dažādi, tādēļ arī par visu nozaru pārstāvjiem, jo sevišķi laikā, kad naudas vērtība strauji mainās, nav iespējams spriest vien no valsts vidējās algas izmaiņas. Līdz ar algas devalvēšanos vai straujāku pieaugumu mainās atsevišķās nozarēs strādājošo labklājība un pozicionējums starp citiem. Proti, pat, piedzīvojot algas pieaugumu, cilvēki nevar atļauties tikpat daudz kā tie, kuriem algas pieaugums bijis lielāks. Pirms 2008. gada krīzes daudzas nozares atradās pavisam citā situācijā nekā šodien, un, salīdzinot izglītības un veselības aprūpes darbinieku vidējās algas, tās bija krietni tuvākas nekā šobrīd. Salīdzinājumam Dienas Bizness izvēlējās dažādu nozaru apakšnozares, lai parādītu gan izmaiņas apstrādes rūpniecībā, gan valsts pārvaldē, gan tirdzniecībā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ar koncertu Lidija Baiha. Vijoles balss un koncerta videomateriāla Magic of the Violin (Vijoles maģija) pasaules pirmizrādi, kā arī metālpūšamo instrumentu grupas Canadian Brass meistarklasi Jūrmalā sācies XI starptautiskais mūzikas festivāls Summertime – aicina Inese Galante.

Šā gada festivāla tematiskais ietvars – balss visās tās izpausmēs: raupja, maiga, pavedinoša, dejojoša, iepriecinoša. Visniansētākais mūzikas instruments – cilvēka balss, metāla un koka instrumentu balss, vienmēr atšķirīga, ar savu neatkārtojamu tembru paleti.

Festivāla atklāšanas preses konferencē tā dvēsele Inese Galante atklāja, ka kopš pirmā festivāla ir pagājuši vienpadsmit gadi, un ar katru festivālu koncerti top aizvien interesantāki un citādāki.

Inese Galante vēlreiz uzsvēra arī to, ka šogad, atšķirībā no iepriekšējiem gadiem festivāla laikā notiks meistarklases, kas jau ir sākušās pirmdien, un līdz pat nedēļas beigām norisināsies Jūrmalas Kultūras centrā. Tās ir pieejamas ikvienam interesantam, kas grib uzzināt kaut ko jaunu par mākslu un mūziķiem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Gastronomijas institūta izveidotāja Inese Rugāja cer, ka ar laiku cilvēki biežāk ceps kūkas mājās.

«Gastronomijas institūts ir iestāde, kur var labi pavadīt laiku un papildus iemācīties gatavot kādu desertu. Citos biznesos nereti kaut ko izveido, tad attīsta, līdz saprot, kas tas ir. Te uzreiz bija skaidrs, ka tā ir izklaide,» saka Inese. Beidzot strādāt iepriekšējā darbā, 2016. gada februārī kolēģi, viņai promejot, uzdāvināja grāmatu 400 receptes. Tas kalpoja par signālu kaut ko pamēģināt konditorejas lauciņā. «Manī kā ilggadējā biroja cilvēkā tuvojošās nedēļas nogales vienmēr radīja jautājumu – ko pasākt brīvdienās? Šādu meistarklašu nebija, tāpēc man radās šāda ideja,» stāsta Inese, piebilstot, ka Gastronomijas institūts nav ne kafejnīca, ne restorāns, tas arī necep kūkas pēc individuāla pasūtījuma.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Noslāņošanās ir ne tikai pēdējo piecu gadu parādība, ko veicinājuši dažādi ierobežojumi un karadarbība pavisam netālu, bet var būt arī turpmāko 15 gadu problēma.

Tā Dienas Biznesam intervijā apstiprināja Latvijas Pašvaldību savienības eksperts Māris Pūķis. Intervija tapusi publikāciju sērijas Paēdusi sabiedrība – stabila valsts ietvaros, kuru realizējam ar Mediju atbalsta fonda (MAF) atbalstu.

Vidusslānis ir jebkuras sabiedrības balsts. Jo tas spēcīgāks, jo stiprāka sabiedrība, jo mazāki demokrātijas kropļojumi un labāk pārstāvētas dažādās intereses. Vai ir Latvijā vidusslānis, cik tas liels, un kā to definēt?

Latvijā ir sapnis par vidusslāni. 1990. gadā, kad Tautas fronte pārņēma varas grožus, tad sapņoja, ka Latvijā būs vidusslānis, tas veidos Latvijas pilsonisko sabiedrību un uz to balstīsies jaunā iekārta, totalitārajai sistēmai aizejot. Lai spriestu par vidusslāni, ir divas metodes, kā to mērīt. Pirmais variants ir prasīt cilvēkiem, kā viņi jūtas, otra metode gūt daudzmaz ticamas ziņas par viņu ieņēmumiem. Var izmantot Centrālās statistikas pārvaldes eksperimentālo statistiku par cilvēku ieņēmumiem. Šī statistika būtiski atšķiras no citiem oficiālās statistikas datiem, jo piesaista cilvēku tā ticamākajai dzīvesvietai. Tiek apkopoti dati pa teritorijām kopš 2017. gada, ir iespējams uzzināt vidējās algas, vidējās pensijas, nekustamo īpašumu kadastrālo vērtību teritoriālajās vienībās – pagastos, pilsētās un valstspilsētās, ne tikai novados un plānošanas reģionos.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai mērītu kādas valsts labklājību, kas neapšaubāmi norāda arī uz vidusslāņa veidošanās iespējamību valstī kopumā, ir vesela rinda dažādu parametru, sākot no iekšzemes kopprodukta, vidējās algas, pirktspējas, nodarbinātības indeksiem, konkurences un korupcijas indeksiem, un šī saraksta noslēgumā ir Laimīgās planētas indekss (Happy planet index), kur Latvija 2019. gadā ierindojas 136. vietā, nedaudz aiz Igaunijas, Lietuvas, Krievijas un Mauritānijas.

Raksts tapis sadarbībā ar Mediju atbalsta fondu, veidojot publikāciju sēriju Paēdusi sabiedrība – stabila valsts.

Galvenā lieta, kas jāsaprot, ir šī indeksa metodoloģija vai tas, kā tas veidojas. Proti, indekss tiek veidots no trīs galvenajiem rādītājiem: sagaidāmais dzīves ilgums; piedzīvotā labklājība; ekoloģiskā pēda. Sagaidāmais dzīves ilgums varētu šķist visvienkāršākais no parametriem, tomēr nav tā, ka par pamatu aprēķinos tiek ņemts katras valsts vidējais dzīves ilgums atbilstoši vietējās statistikas datiem.

Runa ir par paredzamo dzīves ilgumu, kur, protams, ievēro vidējo rādītāju, bet šī izmantotā dzīves ilguma definīcija ir šāda: vidējais gadu skaits, ko piedzimušam bērnam paredz nodzīvot, ja dominējošie modeļi, mirstības rādītāji dzimšanas brīdī paliek nemainīgi visas dzīves laikā. Proti, tā ir dzīves ilguma prognoze nupat dzimušam bērnam, nevis mērs tiem, kas nomirst konkrētajā gadā. Piedzīvotā labklājība ir aptauju dati, un šeit uzdevums ir šāds: “Sanumurējiet iedomātas kāpnes no nulles līdz desmit augšdaļā. Pieņemsim, ka kāpņu augšdaļa atspoguļo jums labāko iespējamo dzīvi, apakšdaļa - vissliktāko. Atzīmējiet, kurā vietā jūs atrodaties šajās kāpnēs!” Proti, cilvēks novērtē savas dzīves iespējas, to, kā varētu dzīvot, un norāda situāciju, kurā atrodas. No tā tiek aprēķināts valsts vidējais rādītājs.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Trešdaļa darba ņēmēju šobrīd neuzticas darba devējiem, rāda pētījumu kompānijas Kantar aptaujas dati, un tam ir gan ievads, gan ilgtermiņa sekas sabiedrības noslāņošanās aspektā.

Problēmas daļa acīmredzami parādās arī valsts politikā, jo atbilstoši OECD datiem Latvijas ieguldījumi darba tirgus attīstībā, sākoties pandēmijai, paliek nemainīgi, kamēr citas ES valstis tos pat trīskāršo, Dienas Bizness konstatēja pētījumā, ko veic sadarbībā ar Mediju atbalsta fondu (MAF) publikāciju sērijas Paēdusi sabiedrība - stabila valsts ietvaros.

Darbinieku trūkums, solījumi un gaidas

Tieši šobrīd visā Eiropā ir vērojams darbinieku trūkums visdažādākajās nozarēs, konkurence par darbinieku ir sīvāka nekā jebkad, turklāt pēdējā gada inflācija ir uzlikusi papildu zīmogu tieši algu gaidās. Virkne darba devēju, kā izrādās, izvēlas maldināšanas taktiku, tieši pēdējā gada laikā pasolot potenciālajam darbiniekam vairāk, nekā reāli plāno dot, vai arī sola, bet iznākumā nevar nodrošināt solīto. Jāpiebilst, ka vairumā ES valstu pastāv bonusu sistēma par darbinieku pieņemšanu vai neatlaišanu, kas pandēmijas laikā tika īpaši palielināta. Ekspertu norāde ir, ka stratēģija ir tuvredzīga, jo ilgtermiņā radīs riskus konkrētajam biznesam vai pat visai nozarei. Dienas Biznesa vērtējumā – runājot jau par trešdaļu no Latvijas darba ņēmējiem, stāsts ir par valstisku problēmu, un darbinieku uzticības zaudēšana saistāma ar darbinieku zaudējumiem valsts mērogā. Proti, daļa piekrāpto viļas un dodas darba meklējumos uz valstīm, kur darba devēji solīto pilda.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ekonomika

Latvijā pēta mazturīgos, vidusšķira ir nosacīta

Jānis Goldbergs, 28.03.2024

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijā ir diezgan neskaidrs, kas vispār ir vidusšķira valstī un cik tā mums ir reāla, atzīst Latvijas Universitātes Sociālo zinātņu fakultātes speciālisti. Pētījumi veikti par sociālās nevienlīdzības jautājumiem, bet pārsvarā par sabiedrības mazturīgāko daļu, tostarp konsultējot Latvijas tiesībsargu. Pētīt vidusslāņa, kas ir sabiedrības balsts, izmaiņas traucē finansējuma trūkums.

Šādi ir galvenie secinājumi pēc Dienas Biznesa sarunas ar Latvijas Universitātes Sociālo zinātņu fakultātes asociētajām profesorēm Līgu Rasnaču un Baibu Belu.

Kas ir vidusslānis? Ir izmaiņas?

“Ir diezgan neskaidrs, ko mēs vispār ar šo jēdzienu – vidusšķira vai vidusslānis - saprotam. 2018. gadā tika veikts SKDS pētījums, kur tika veikta salīdzināšana arī ar pētījuma datiem pirms 10 gadiem. Viens no secinājumiem bija, ka ir labi – vidusšķira mums ir pieaugusi! Tomēr, analizējot atsevišķus faktorus, izrādījās, ka nekas būtiski 10 gadu laikā nav mainījies,” tā L. Rasnača. Viņa uzsver, ka liela nozīme ir pašu cilvēku izjūtām un pašuztverei sabiedrībā. “Ir skaidrs, ka vairāk nekā puse no sabiedrības locekļiem vēlas sevi definēt kā vidusšķiru. Tad ir jautājums, kā izmērīt šo piederību vidusslānim, un pirmais no visiem ir ienākumi, jo tas ir skaidrs un saprotams lielums. Līdztekus jāteic - tas nebūt nav vienīgais kritērijs,” pauž L. Rasnača, to pamatojot gan ar sociālās drošības, gan drošības valstī vispār aspektiem. Pirmkārt, vai, zaudējot darbu Latvijā, cilvēks paliek piederīgs vidusšķirai vai tomēr nē? Kādas ir garantijas cilvēka mantiskajam stāvoklim krīzes brīžos? No otras puses ir jautājums - kādas ir prasības, lai piederētu vidusšķirai?

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Noslāņošanās notiek ne tikai Latvijas iekšienē, bet arī Eiropas Savienībā kopumā, kur skaidri redzams, ka dažās valstīs darbaspēka atalgojums kļūst lielāks daudz ātrāk nekā Latvijā. Visprecīzākais salīdzinājums ir ar Lietuvu, kur pēc Eurostat datiem 2008. gadā darbaspēka atalgojums bijis tāds pats kā Latvijā, bet 2022. gadā Lietuvas nodarbinātais vidēji saņem par 90 centiem stundā vairāk.

Dienas Bizness sadarbībā ar Mediju atbalsta fondu (MAF) turpina publikāciju sēriju Paēdusi sabiedrība - stabila valsts, interesējoties par sabiedrības noslāņošanos, ko ievadīja ar statistikas datiem par vispārējām tendencēm Latvijas mājsaimniecību ieņēmumos un secinājumu, ka bagātākie Latvijā kļūst bagātāki, bet trūcīgākie - trūcīgāki.

Metodoloģija un izmantotie dati

Eurostat piedāvā visai plaša spektra datu apjomu par atalgojumu dažādās nozarēs, un Dienas Bizness izvēlējās sadaļu, kas neapskata darbaspēka atalgojumu aizsardzībā, valsts pārvaldē un neskar sociālo apdrošināšanu, lai parādītu izmaiņas tieši to darbinieku ikdienā, kuri veido patiesos nodokļu ieņēmumus. Par atskaites punktu Dienas Bizness izvēlējās 2008. gadu, kas ir pēdējais gads pirms globālās finanšu krīzes, un tieši šajā mirklī divu Baltijas valstu – Latvijas un Lietuvas - darbinieku vidējie stundas ieņēmumi ir līdzvērtīgi – 5,9 eiro stundā. Eiropas Savienības vidējais rādītājs 2008. gadā ir 21,6 eiro stundā, bet 2022. gadā - 30,5 eiro stundā. Pieaugums ir par 41%. Vienīgā valsts, kurā šajā periodā piedzīvots darba samaksas kritums, ir Grieķija. Vidējā stundas darba samaksa 14 gadu laikā šajā valstī sarukusi par 14%. Līdztekus tā vēl aizvien ir lielāka nekā Latvijā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pandēmijas laika un Ukrainas kara krīzes ietekme vairojusi sabiedrības noslāņošanos, tostarp nabadzību kopumā, kas savukārt pastiprina dažādu cilvēktiesību neievērošanu.

To Dienas Biznesam norādīja Tiesībsarga biroja Sociālo, ekonomisko un kultūras tiesību nodaļas nodaļas vadītājas vietnieks Raimonds Koņuševskis, atbildot uz jautājumiem publikāciju sērijas Paēdusi sabiedrība – stabila valsts ietvaros, kuru Dienas Bizness realizē ar Mediju atbalsta fonda (MAF) atbalstu. Eksperts uzsver, ka Tiesībsarga funkcijas ir cilvēktiesību un labas pārvaldības principu ievērošanas uzraudzība, nevis noslāņošanās sabiedrībā, kas vairāk ir sociālekonomiska parādība.

Ieņēmumi dilst - palīdzības saucienu vairāk

Publikāciju sērijā jau apskatījām Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) datus par mājsaimniecību ieņēmumiem. Atbilstoši 2021. gada CSP datiem vairāk nekā piektdaļai Latvijas mājsaimniecību ir samazinājušies ienākumi, bet 18,5% tie ir pieauguši. Proti, pandēmijas laiks vairojis sabiedrības noslāņošanos. Pērnajā Tiesībsarga gada pārskatā ir norāde, ka jautājumi par sociālo nodrošinājumu ir otrajā vietā pēc skaita un konsultāciju daudzuma, kas gada laikā sniegts, piemēram, 253 juridiskās konsultācijas par šo tēmu, ko pārspēj vien jautājumi par tiesībām uz taisnīgu tiesu. Dienas Biznesa jautājums tiesībsargam ir: “Vai tā ir pieaugoša tendence, un kas tam par iemeslu? Vai sabiedrībā ir vairāk cilvēku, kuri zemāku ieņēmumu dēļ saskata grūtības realizēt savas tiesības?”

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Bagātie kļūst bagātāki, bet trūcīgie - trūcīgāki, lai arī, rēķinot vidēji, vienas mājsaimniecības ieņēmumi uz cilvēku aug nemitīgi, tāds ir galvenais secinājums no Centrālās statistikas pārvaldes pētījuma par Mājsaimniecību rīcībā esošajiem ienākumiem 2021. gadā, kas veikts pērn.

Dienas Bizness sadarbībā ar Mediju atbalsta fondu (MAF) uzsāk publikāciju sēriju Paēdusi sabiedrība-stabila valsts 12 mēnešu garumā par sabiedrības noslāņošanos, un to ievada ar statistikas datiem par vispārējām tendencēm Latvijas mājsaimniecību ieņēmumos.

Vidējie ieņēmumi uz cilvēku pieaug

CSP 2022. gada aptaujas dati liecina, ka 2021. gadā mājsaimniecību rīcībā esošie ienākumi, salīdzinot ar 2020. gadu, pieauga par 7,6%, sasniedzot 678 eiro uz vienu mājsaimniecības locekli mēnesī. Izaugsme bija lēnāka nekā gadu iepriekš, tomēr pietiekami ievērojama. 2020. gadā pieaugums bija par 8,1%. Jāpiebilst, ka desmit gadu garumā minimālos iedzīvotāju ieņēmumus ir ietekmējusi minimālās algas celšana, ko nereti ir bijis grūti savienot ar darba ražīguma pieaugumu, kas savukārt rosināja tirgus dalībniekus pārplānot mazapmaksāto profesiju nodarbinātību arodos, kur darba ražīguma audzēšana nav iespējama pēc būtības. Piemēram, autobusa šoferis nevar kļūt ražīgāks vienā un tajā pašā maršrutā, lai arī minimālā alga tiek palielināta un ir prasība kaut ko darīt labāk, ātrāk vai vairāk. Šādu profesiju nav mazums, un neizbēgami mehāniska minimālo algu celšana neizbēgami noved pie papildu inflācijas kopumā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Inese Veisa biznesu sāka ar Mozeles ielejas vīnu vairumtirdzniecību, bet tagad pievērsusies arī mazumtirdzniecībai, otrdien vēsta laikraksts Dienas Bizness.

Pirms pieciem gadiem, sākot biznesu, SIA MozelWeins īpašniece Inese Veisa (Inese Weiss) sadarbojās ar vienu vīna darītavu, bet šodien jau ar pieciem partneriem – trim vīna darītavām un diviem kooperatīviem Vācijā, Luksemburgā un Elzasā. «Mans noteikums – ar kuru vīna darītavu strādāju, ar to vienojos par ekskluzivitāti. Tirgus ir mazs, un es negribu, lai par vienu vīna darītavu konkurē vairāki. Viņi to saprot,» viņa saka. Vaicāta, kā Latvijas iedzīvotājiem patīk vācu vīni, Inese teic: «Es iemācīju viņus dzert vācu vīnus. Agrāk vispār pēc vācu vīniem nebija pieprasījuma, tagad visi veikali meklē Vācijas vīnus, jo pircēji tos pieprasa. Domāju, ka Vācijas vīniem Latvijā pašlaik klājas labi, šobrīd ir sasniegts pats augstākais punkts, turklāt kopumā vīna pārdošanas apjomi par dažiem procentiem katru gadu aug.» Viņa uzskata, ka pēdējos gados vīna kultūra Latvijā ir ievērojami mainījusies – uzlabojusies. Kādreiz, kad Inese vadīja degustācijas, reizēm varēja dzirdēt diezgan muļķīgus jautājumus, bet tagad cilvēki zina, ko vēlas. «Kad stāstu par vīna darītavām, viņiem konkrēti interesē, kurā vietā tās atrodas – kalnos vai līdzenumā utt. Es par to tikai priecājos,» teic uzņēmēja.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Biežāk uzdotie jautājumi

Latvijas Banka / eiro.lv, 03.09.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kad Latvijā ieviesīs eiro?

Oficiālais eiro ieviešanas mērķa datums ir 2014. gada 1. janvāris. Šobrīd Latvijas valsts iestādes veic visus sagatavošanās darbus, kas nepieciešami eiro ieviešanas nodrošināšanai, un tā ieteicams rīkoties arī uzņēmējiem.

Kā naudas maiņu padarīt sev vieglāku un ērtāku?

Visērtākais veids - bezskaidras naudas maiņa. Tādēļ vēl pirms eiro ieviešanas ieteicams latu skaidrās naudas uzkrājumus pārskaitīt bankas kontā. Visa latu kontos noguldītā vai uzkrātā nauda eiro ieviešanas dienā automātiski un bez maksas tiks konvertēta eiro.

Vai saistībā ar latu nomaiņu pret eiro ir sagaidāma cenu celšanās?

Komentāri

Pievienot komentāru
Mazais bizness

Sākam biznesu: Hennas zīmējumi, astroloģija un apģērbi

Anda Asere, 04.12.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Inese Dāvidsone sāk vēdiskās astroloģijas konsultāciju biznesu, bet šobrīd piedāvā arī hennas zīmējumus un pievērsusies apģērbu kolekcijas izstrādei, ceturtdien raksta laikraksts Dienas Bizness.

«It kā liekas, ka es darbojos uz visām pusēm un haotiski, bet redzu, ka bez astroloģijas nebūtu hennas, un bez doktorantūras trūktu apņēmības,» saka Inese Dāvidsone, SIA Henna guru un SIA Maghas tronis īpašniece. Ar vēdisko astroloģiju viņa sāka nodarboties, kad izstrādājusi savu doktora disertāciju. Darbs bijis akadēmisks un formāls, Inese bija apmierināta ar izvirzīto mērķi un procesu, astroloģija viņai palīdzējusi saprast nākamos stratēģiskos soļus.

Runājot par to, kādi cilvēki apmeklē viņas astroloģijas konsultācijas, Inese teic, ka tie galvenokārt ir ļaudis, kuri vēlas izzināt sevi vai arī kuriem ir kādas problēmas, un šie cilvēki meklē tām risinājumu. «Tas ir tāds brīdis, kad cilvēki ir spējīgi un ieinteresēti dzirdēt un saprast, kas jāmaina. Ir arī cilvēku kategorija, kuri vēlas izzināt un iepazīt sevi un apmeklē astrologu pilnveidošanās nolūkos. Tas ievieš skaidrību,» viņa stāsta.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Džini koeficients, kas, tuvināti runājot, parāda iedzīvotāju ienākumu atšķirības valstī Latvijā, 2016. gadā bija 34,5, bet 2022. gadā tikai 34, kas ir zemākais koeficients pēdējos 20 gados, tomēr kopumā Latvija paliek nevienlīdzīgāko Eiropas valstu galvgalī.

Džini koeficients ir statistikas paņēmiens ieņēmumu nevienlīdzības mērīšanai, kuru savulaik radījis itāļu sociologs Kornado Džini, to aprakstot 1912. gadā. Tā vērtība ir diapazonā no 0 līdz 100 un sākotnēji tiek aprēķināta procentos. Koeficienta vērtību iegūst, reizinot ar 100. Nulles vērtība nozīmē absolūtu ienākumu vienlīdzību, proti, ka visi valsts iedzīvotāji saņem vienādus ieņēmumus un ir līdzvērtīgi pēc īpašumu piederības. Savukārt koeficienta vērtība 100 nozīmētu, ka kādā valstī visus ienākumus saņem viens cilvēks, bet pārējie nesaņem neko un viņiem arī nekas nepieder. Praktiski, protams, nav sastopama nedz nulles vērtība, nedz arī kāda valsts, kurā Džini koeficients būtu 100. Vienlīdzīgāko valstu sarakstā ir Dānija, starp citu, arī Čehija, kur Džini koeficients turas krietni zem 30 punktu vērtības. Savukārt koeficienta vērtība ap 70 punktiem turas Namībijā. Ļoti liela nevienlīdzība sastopama Āfrikā un Dienvidamerikā, bet Eiropā, Džini koeficientam pārsniedzot 30 punktu vērtību, var runāt par negatīvām ekonomikas izmaiņām, bet tikpat labi arī par pozitīvām pārmaiņām.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ja nebūtu sākusi biznesu, nožēlotu. Kaut lielu lēcienu attīstībā neesam veikuši, iegūta pārliecība par savu varēšanu. Tā DB atklāj Inese Tukiša, ģimenes uzņēmumu Home Boots īpašniece. Pirms diviem gadiem DB rakstīja par šo uzņēmumu, ka tas sācis ražot oriģinālus mājas zābaciņus kā alternatīvu čībām un vilnas zeķēm.

Šis gads solās uzņēmumam būt nozīmīgs, jo īpašniece ir nopietnas izvēles priekšā. Mājas apavu ražotne gan tiks saglabāta, taču jāatrod papildu ienākumu avots. Pirmā ideja, pie kuras nopietni tiek strādāts, ir vēl kādu ar mājlietām saistītu tekstilizstrādājumu palaišana tirgū. Otrs variants – papildus strādāt jaunapgūtajā personālvadības profesijā. Inesei gan vairāk gribētos, lai sekmīgi realizējas pirmais variants, turpinot darbu iesāktajā un iepazītajā jomā.

Kā laika gaitā pierādījies, mājas zābaciņi ir izteikti sezonāla prece, skaidro Inese. Tos aktīvi pērk apmēram no novembra līdz februārim. Decembris, protams, ir topa mēnesis noieta ziņā, taču pārējā laikā pircēju maz.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Īpaša sajūta pārņem, Latvijas dzimšanas dienā ap kaklu liekot latvisku šalli ar Lielvārdes jostas rakstiem. Tādas, diplomētas adītājas Ineses Škutānes darinātas, top Daudzevā, vēsta reģionālais laikraksts Staburags.

Inese Škutāne uz tikšanos atnāk ar tieši šādu šalli ap kaklu. To rādot, jaunā sieviete atklāj: šādas šallītes sākusi adīt tikai pirms pāris mēnešiem pēc kādas paziņas ieteikuma — viņa tādu šalli ieraudzījusi un, zinādama Ineses aizraušanos ar rokdarbiem, ierosinājusi: vari man tādu noadīt? Arī draudzene jau sen sev tādu gribējusi, bet Inese atteikusi, ka adāmmašīnas perfokarte ar šādu rakstu ir dārga, bet tad apdomājusi: ja ir pieprasījums, tātad vajag arī piedāvājumu!

«Šo Lielvārdes jostas rakstu man izkniedēja kāda sieviete, no kuras to pirku. Tulkojumu rakstam gan nemeklēju,» stāsta Inese. «Šis raksts ir 240 rindas garš. Tā ir apmēram pusotru metru gara perfokarte, savēr­pju riņķī, un tā arī adu. Var teikt — divi pilni apļi, un šalle gatava. Pēc tam to sašuju, mazgāju un žāvēju, arī tam vajag laiku.» Adītāja atklāj, ka pirmo šalli adījusi kādas trīs dienas, tagad vienu jau varot noadīt dienas laikā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Restorāniem izdzīvošanas laiks

Madara Laicāne, Db, 14.01.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šī brīža ekonomiskās krīzes apstākļos restorānus apmeklē daudz mazāk cilvēku, arī nauda tiek tērēta mazāk kā līdz šim.Čili Pica mārketinga nodaļas vadītāja Inese Visocka

Tā norādījuši visi Latvijas Viesnīcu un restorānu asociācijas (LVRA) aptaujātie restorānu vadītāji, Db pastāstīja LVRA restorānu nodaļas vadītāja Dace Dēnava. «Daži pat minēja, ka vidējam pirkumam tiek tērēts uz pusi mazāk līdzekļu,» norāda D. Dēnava. Arī Centrālās statistikas pārvaldes dati par restorānu un bāru apgrozījumu rāda negatīvu tendenci. Pērnā gada novembrī kritums salīdzinot ar iepriekšējā gada attiecīgo mēnesi bija jau 24%. Pēdējā laikā uzkrītoši mazāk tiekot organizēti arī banketi un dažādi semināri - tādējādi samazināta ir peļņa no šī papildus ienākuma.

Pēc LVRA informācijas, visdramatiskāk situāciju izjūtot restorāni ārpus Rīgas. Tieši šeit esot visvairāk atlaisto darbinieku un prognozes par iespējamo restorānu slēgšanu tuvākajā nākotnē, ja situācija nemainīsies, uzsver LVRA pārstāve.

Komentāri

Pievienot komentāru
Mazais bizness

Sekojot idejai: Sniedz atbildes uz visiem jautājumiem

Anda Asere, 22.03.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Hennas māksliniece un vēdiskā astroloģe Inese Dāvidsone pamazām pakalpojumus nomaina pret produktiem, kas ļauj atvēzēties lielākam biznesa vērienam, kā arī piekļūt plašākām ļaužu masām

Iepriekš Inese vairāk darbojusies pakalpojumu jomā – gleznoja ar hennu un sniedza vēdiskās astroloģijas konsultācijas.

Neredzam izeju no savām problēmām un risinājumus situācijām, kas atkārtojas atkal un atkal.

«Pakalpojumi ierobežo mani laikā – nevaru izdarīt vairāk, nekā varu. Kad ģimenē ir trīs bērni, laiks ir ierobežots,» viņa saka. Zinot, cik daudz laika prasa pakalpojumi, Inese mērķtiecīgi izstrādāja produktu – Intuīcijas kārtis. «Katra cilvēka ikdiena ir pārpilna ar notikumiem, lēmumiem, jautājumiem un sarežģījumiem. Katrs solis mūs ieved jaunā situācijā ar citiem uzdevumiem un iespējām. Mēs bieži esam notikumu seku, nevis cēloņu līmenī, tāpēc neredzam izeju no savām problēmām un risinājumus situācijām, kas atkārtojas atkal un atkal,» saka Inese.

Komentāri

Pievienot komentāru
Spītējot krīzei

Viss sākas no galvas

Signe Knipše, Db, 04.11.2009

Gunita Siliņa (no labās) un Inese Droiska atzīst, ka efektīvas pārdošanas pamatprincipi tiek likti lietā arī viņu biznesā. (Foto: Db)

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kā efektīvi pārdot? - šis jautājums Inesi Droisku un Gunitu Siliņu nodarbina no diviem aspektiem - gan kā uzņēmējas, gan kā pārdošanas konsultantes.

Pirms pusotra gada dibinātais uzņēmums Droiska un Siliņa pašlaik darbojas trīs virzienos: pārdošanas audita, darbinieku atbilstības prasmju novērtēšanā un pārdošanas speciālistiem domātu apmācību jomā. Kaut arī tirgus apstākļus nevar nosaukt par «medus maizi», uzņēmumam klājas samērā labi: ir vairāki lieli klienti, stabili sadarbības partneri, pirmais pusgads pabeigts ar 24 tūkst. apgrozījumu un ir konkrēti nākotnes plāni.

Iepriekš Gunita Siliņa un Inese Droiska strādāja izdevniecībā Dienas bizness reklāmas un pārdošanas vadīšanā. «Iniciators šim pasākumam esmu es, personisku motīvu dzīta. Jūtos labi, kamēr man ir interesanti. Kādā mirklī nonācu pie atbildes: lai dzīvotu, kā gribu dzīvot, man ir jābūt pašai par sevi, nevis algotam darbiniekam,» stāsta Inese Droiska. Gunitu Siliņu viņa uzaicināja pievienoties, jo abas var lieliski sastrādāties un darbā papildina viena otru.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ekonomiskajai krīzei pasaulē un Latvijā pieņemoties spēkā, kā arī izjūtot ekonomikas stabilizācijas plāna pirmos augļus cenu pieauguma izskatā ir lietas, kas mūs varētu iepriecināt. Degvielas cenu kritumu jau noteikti esam pamanījuši, bet to, ka naudas maciņā paliks vairāk visiem tiem kam ir eiro kredīti ar mainīgo procentu likmi, sajutīsim jau tuvākajā laikā, norāda DnB NORD Bankas speciālisti.

Kāds ir ECB mērķis un instrumenti mērķa sasniegšanai?

ECB galvenais mērķis ir cenu stabilitāte, kas ir noteikta Eiropas Kopienas dibināšanas līguma 105. pantā. Bankas Padome pieņem monetārās politikas lēmumus, pamatojoties uz vispārējo cenu stabilitātes risku novērtējumu, tā veic dažādas darbības lai gada inflācijas līmeni eiro zonas valstīs vidējā termiņā noturētu tuvu 2% robežai. Ar vidēju termiņu tiek saprasts tas, ka ECB monetārā politika nespēj mainīt cenu vai inflācijas attīstību dažu mēnešu laikā. Pēdējā laikā šis vienīgais centrālās bankas mērķis tika kritizēts, jo, pēc ekonomistu viedokļa, aizraujoties ar inflācijas apkarošanu par maz uzmanības tika pievērsts ekonomikas saguruma pirmajām pazīmēm. Piemēram, ASV Federālās rezervju sistēmas (ECB analogs) mērķis ir ne tikai inflācijas regulēšana, bet arī ilgspējīgas ekonomikas attīstības veicināšana. Beidzot, kad inflācija eiro zonas valstīs tomēr ir samazinājusies zem nospraustā līmeņa, ECB ir pievērsusies arī ekonomikas stimulēšanai, strauji samazinot procentu likmes.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas domes Prezidiju zālē trešdien, 16.decembrī notiks Rīgas domes un biedrības Latvijas karogs kopīgi rīkotā sanāksme, kurā lems par 60 metru augsta monumentāla Latvijas karoga izbūvi Rīgā, informē Rīgas dome.

Latvijas karogs ir ilgtermiņa projekts, kura ietvaros līdz Latvijas simtgades sagaidīšanai 2018. gadā, iecerēts valstij simboliskās, labi pārredzamās un nozīmīgās vietās Rīgā un Latvijas novadu reģionu centros, izvietot monumentālus Latvijas karogus.

Projekta realizācijā galvenokārt tiek iesaistīta sabiedrība, kā arī eksperti, atbildīgās valsts un pašvaldību institūcijas, aicinot atlasīt labākās un piemērotākās vietas karogu izvietošanai gan Rīgā, gan Latvijas reģionos.

Sanāksmi vadīs Rīgas domes vadība, tajā piedalīsies arī iesaistīto jomu Rīgas pašvaldības pārstāvji – Rīgas pilsētas izpilddirektors Juris Radzevičs, RD Īpašuma departamenta direktors Oļegs Burovs, Rīgas pilsētas Būvvaldes vadītājs Inguss Vircavs, Rīgas pilsētas arhitekts Gvido Princis, kā arī pārstāvji no Rīgas pilsētas pieminekļu padomes un Valsts kultūras pieminekļu inspekcijas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Piektdien notikušajā konkursantu atlasē žūrija nolēmusi, ka Latviju šovasar starptautiskajā jauno izpildītāju konkursā Jaunais vilnis pārstāvēs Aiša jeb Aija Andrejeva, ziņo Apollo.

Konkursa dalībniekus vērtēja žūrija, kurā piedalījās Krievijas komponists Igors Krutojs, Jaunā viļņa ģenerāldirektors Aleksandrs Rumjancevs, konkursa režisors Aleksandrs Revzins, konkursa muzikālais producents Jevgeņijs Orlovs, maestro Raimonds Pauls, operdziedātāja Inese Galante, "Dzintaru koncertzāles" mākslinieciskais vadītājs Ļevs Ostrovskis un Radio SWH+ direktors Edmunds Kaševskis.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

No 8. līdz. 14. augustam Jūrmalā, Dzintaru koncertzālē, jau 12. reizi norisināsies starptautiskais mūzikas festivāls Summertime – aicina Inese Galante, informē pasākuma rīkotāji..

Šovasar festivāla vadmotīvs ir ceļojums, un tajā kopā ar Latvijas soprānu Inesi Galanti dosies pasaules zvaigznes no Portugāles, Nīderlandes, Āfrikas, Krievijas un citām valstīm.

Festivāla vadmotīvs šogad ir ceļojums, kas kā neatņemama mākslinieka dzīves sastāvdaļa ļauj pastāvīgi gūt iespaidus, ar ko dalīties savā muzikālajā daiļradē. Saglabājot plašu žanrisko daudzveidību, līdz ar klasisko mūziku festivāla programmā būs dzirdams džezs, svings, tango, fadu, bosanova, kā arī piesātināti un mežonīgi Āfrikas ritmi.

No pašmāju māksliniekiem būs iespēja klausīties gan basbaritonu Egilu Siliņu, kontrtenoru Sergeju Jēgeru, mecosoprānu Ilonu Bageli un tenoru Raimondu Bramani, gan festivāla debitantus – pianistus Reini Zariņu un Andreju Osokinu. Koncertos individuāli un kopā ar mūzikas pasaules prominencēm uzstāsies arī konkursa Ineses Galantes talanti laureāti, kas ir nozīmīgs atbalsta punkts Latvijas jauno un talantīgo mūziķu karjeras sākumā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Dzintaru koncertzālē pērn notikuši 92 pasākumi

Žanete Hāka, 19.04.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Aizvadītajā gadā SIA Dzintaru koncertzāle nodrošinājusi Jūrmalas pilsētā 92 dažādus pasākumus, no kuriem 30% bijuši dažāda mēroga festivāli un konkursi, liecina Lursoft.

2012.gads Dzintaru koncertzālei bijis finansiāli stabils, un ieņēmumi ir saglabājušies 2011.gada līmenī. Pērn uzņēmuma apgrozījumu veidojuši 332 tūkstoši, savukārt peļņa pēc nodokļu nomaksas bijusi 14,47 tūkstoši latu. Salīdzinot ar 2011.gadu, pērn uzņēmuma neto peļņa samazinājusies par 42%, kas saistīts ar izmaksu palielināšanos.

Kā lielākie festivāli, kas pērn notikuši koncertzālē, tiek minēti Starptautiskais populārās mūzikas jauno izpildītāju konkurss Jaunais Vilnis 2012, Starptautiskais humora festivāls Jūrmala 2012 un Dziedošais Kivins 2012. Jau astoto gadu par sava festivāla norises vietu Dzintaru koncertzāli izvēlējies arī Starptautiskais mūzikas festivāls Summertime – aicina Inese Galante.

Komentāri

Pievienot komentāru