Citas ziņas

Inese Liepiņa: esam izkļuvuši no uzraugāmo valstu saraksta

LR vēstniecības ASV padomniece ekonomiskajos jautājumos Inese Liepiņa., 14.05.2007

Jaunākais izdevums

Šī gada 30.aprīlī ASV Tirdzniecības pārstāvja birojs publicēja ikgadējo pārskatu Special Report 301 par intelektuālā īpašuma tiesību aizsardzības situāciju pasaulē - Latvija tajā ir pacēlusies no uzraugāmo valstu saraksta, kurā tiek ietvertas valstis ar salīdzinoši vāju intelektuālā īpašuma aizsardzību, uz bez saraksta pozīciju, kas apliecina valsts ieinteresētību intelektuālā īpašuma aizsardzībā.

Latvijas uzņēmēju ieguvumi

Latvijas izņemšana no uzraugāmo valstu saraksta, pirmkārt, norāda uz valsts un valdības attieksmi pret intelektuālā īpašuma tiesību aizsardzību valstī. Tas parāda valsts attīstības līmeni un sabiedrības vēlmi aizsargāt intelektuālā īpašuma tiesības. Parasti galvenā problēma slēpjas uzraugāmo valstu nesakārtotajā likumdošanā, savukārt Latvijai pēdējo gadu laikā tieši šajā jomā ir izdevies īstenot nepieciešamos tiesību normu papildinājumus un grozījumus. Mūsdienās intelektuālā īpašuma aizsardzība ir viens no būtiskiem biznesa vides sakārtotības rādītājiem, un daudziem uzņēmējiem, meklējot sadarbības partnerus vai izvēloties valstis, kurās attīstīt savu biznesu, tieši šis faktors spēlē arvien nozīmīgāku lomu pozitīva lēmuma pieņemšanā. Ārvalstu uzņēmēji uzsākot uzņēmējdarbību lielu uzmanību pievērš intelektuālā īpašuma tiesību jautājumiem attiecīgajā valstī, līdz ar to viens no kritērijiem ir arī Special Report 301 rādītāji. Turpmāk Latvijas uzņēmēji uzsākot biznesa sadarbību varēs norādīt uz šo kritēriju kā pozitīvu apstākli Latvijas izvēlei.

Otrkārt, Latvijas pacelšanās bez saraksta pozīcijā, norāda uz tirgus aizsardzību, t.sk. produkta aizsardzību, kas iekļauj arī preču zīmes patenta aizsardzību. Mūsdienu attīstītajā tehnoloģiju pasaulē katras preču zīmes aizsardzība ir nozīmīgs biznesa elements. Katrs Latvijas uzņēmējs uzsākot sadarbību ar ārvalstu partneriem, ar šo jautājumu ir saskāries un pratīs novērtēt tā svarīgumu, jo intelektuālā īpašuma tiesību aizsardzība ar katru dienu iegūst arvien lielāku nozīmi globālajā pasaulē.

Par Special Report 301

Special Report 301 pārskatā visas pasaules valstis tiek iedalītas atkarībā no intelektuālā īpašuma tiesību aizsardzības līmeņa: prioritāri uzraugāmo valstu saraksts (Ķīna, Krievija, Indija, Argentīna); uzraugāmo valstu saraksts (2007. gada pārskatā ir iekļautas Itālija, Lietuva, Ungārija, Polija, Čehija) un valstīs, kuras netiek norādītas jeb tā saucamajās bez saraksta valstīs, kurā tagad arī ir ierindota Latvija. Šāds pārskats tiek publicēts katru gadu 30.aprīlī.

ASV institūciju pārstāvji komentējot Latvijas izņemšanu no uzraugāmo valstu saraksta īpaši ir uzsvēruši, Latvijas valdības ieinteresētību un ciešo sadarbību ar ASV, intelektuālā īpašuma tiesību aizsardzības jautājumos. Liela nozīme ir bijusi arī Latvijas vēstniecības ASV ilggadīgajai un veiksmīgajai sadarbībai ar ASV institūcijām. Viens no apstākļiem, kas ir veicinājis Latvijas izņemšanu no saraksta ir bijusi operatīva informācijas apmaiņa ar ASV valsts un nevalstiskajām institūcijām, kas ir saistītas ar intelektuālā īpašuma tiesību aizsardzības jautājumiem,.

Darbs jāturpina

Latvijas izņemšana no uzraugāmo valstu saraksta nebūt nenozīmē, ka Latvija ir visu paveikusi šajā jomā. Nenoliedzami Latvijai ir jāturpina darbs pie iesāktā. Viens no pamatdokumentiem pie kā tiek turpināts darbs ir Latvijas Intelektuālā īpašuma tiesību aizsardzības pamatnostādnes. Tās būs vadlīnijas Latvijas valdības darbībai laika posmā līdz 2012. gadam. Jāturpina darbs arī pie sabiedrības informēšanas par intelektuālā īpašuma tiesību aizsardzības pārkāpumu sekām un ietekmi uz valsts ekonomiku.

Arī ES un ASV augstāko amatpersonu tikšanās laikā šī gada 30.aprīlī Vašingtonā noslēgtā ES un ASV Transatlantiskā ekonomiskās sadarbības vienošanās paredz sadaļu par turpmāko sadarbību intelektuālā īpašuma tiesību aizsardzības jautājumos. Šī sadaļa ietver informācijas apmaiņu, sadarbību muitas darbiniekiem, tehniskās apmācības, meklēt sadarbības iespējas patentu režīmu harmonizācijā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Foto

Mana pieredze: ASV dzimusi latviete savus adījumus pārdevusi 26 pasaules valstīs

Anda Asere, 17.01.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Inese Liepiņa savus adījumus darina Latvijā, bet lielākā daļa to pircēju ir ASV; viņas rokdarbi tur nonāk ar interneta starpniecību.

Inese pelna, pārdodot savus darinājumus starptautiskajā rokdarbnieku portālā Etsy. «Es adu un pārdodu savas lietas internetā. Tā ir paradīze. Līdz šim esmu savas preces pārdevusi uz 26 valstīm,» viņa saka. Latvijā Inese neko nepārdod, neesot jēgas – par viņas noteikto cenu neviens nepērkot. Sākumā gan Inese mēģināja tirgoties tepat un cenu piemēroja atbilstoši pirktspējai. «Cilvēki pirka vairāk, nekā varēju uzadīt. Tad ieliku internetā par «normālu» pasaules cenu un sāku domāt – kāpēc lai es pārdotu par puscenu Latvijā? Tur var pārdot par adekvātu cenu, es neesmu ierobežota. Es varu darīt, ko gribu, viss, ko vajag – lai tikai pasaulē būtu kāds, kam manis radītais patīk,» tā Inese.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Latvijas 100 visvairāk nopelnījušie uzņēmēji

Kristīne Jančevska, Lato Lapsa, Baltic Screen, speciāli Db, 18.01.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Aizvadīts vispelnošākais gads Latvijas uzņēmējdarbības mūslaiku vēsturē: ja pirms gada desmit uzņēmēji, kuriem piederošajām kapitāldaļām atbilda vislielākā gūtā peļņa, kopā bija sapelnījuši nepilnus 73 miljonus latu, tad tagad šī summa palielinājusies līdz 100 miljoniem latu.

To, ka gada laikā veiksmīgāko uzņēmēju gūtā peļņa ir būtiski palielinājusies, uzskatāmi parāda arī cits rādītājs: vēl pirms gada uzņēmējs, kuram piederošajām kompāniju kapitāldaļām atbilda 610 tūkstošu latu liela peļņas daļa, iekļuva lielākās peļņas guvēju pirmajā septiņdesmitpiecniekā (pirms diviem gadiem slieksnis bija tikai 410 tūkstoši latu). Tagad ar šādu peļņas rādītāju nav iespējams iekļūt pat pirmajā simtniekā – 610 tūkstoši latu dod tikai 129. vietu jaunajā, pēc Lursoft datiem sastādītajā Latvijas 100 visvairāk nopelnījušo uzņēmēju sarakstā.

Reizē ar peļņas rādītāju paaugstināšanos notikusi arī būtiska vispelnošāko nozaru maiņa: pirmajā desmitniekā tranzītuzņēmēji savas pozīcijas acīmredzami atdevuši nekustamo īpašumu jomas pārstāvjiem. Līdz ar to pelnošāko uzņēmēju pirmajā desmitniekā vairs nav atrodami «Ventspils grupējuma» savstarpējos konfliktos iesaistītais Oļegs Stepanovs un kādreizējais Ventspils naftas prezidents Igors Skoks, kā arī ar Ventspils mēra Aivara Lemberga uzņēmumu kapitāldaļām apdāvinātie bērni – Līga un Anrijs Lembergi.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Darba koplīgums – veiksmīga darba pamats un papildu vērtība darbavietai

Jānis Goldbergs, 13.03.2024

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Informācijas un komunikācijas tehnoloģiju nozarē šobrīd ir sīva konkurence par labāko un spēcīgāko darbinieku piesaisti.

Digitālās transformācijas temps visās tautsaimniecības nozarēs pieaug, un IT un IKT uzņēmumi konkurē ne vien par klientiem, bet arī par labākajiem darbiniekiem. Kas ir iekārojams darba devējs un vai darba koplīgums palīdz par tādu kļūt, to intervijā Dienas Biznesam atklāja Latvijas Sakaru darbinieku arodbiedrības PRO vadītāja Irēna Liepiņa un Latvijas Valsts radio un televīzijas centra valdes locekle Ilze Opmane-Jēgere.

Kas ir darba koplīgums mūsdienu izpratnē?

Ilze Opmane-Jēgere: Tēlaini izsakoties, darba koplīgums ir kompromiss starp darba devēja iespējām un darbinieku visdažādākajām vajadzībām. Lai gan sarunas par koplīguma saturu risina un pats koplīgums tiek noslēgts starp uzņēmumu un arodbiedrību, koplīgumā ietvertie nosacījumi attiecas uz visiem uzņēmuma darbiniekiem un tam ir jāatspoguļo visu darbinieku intereses.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Centrālās vēlēšanu komisijas statistika liecina, ka starp Rīgas domes deputātu kandidātiem atrodams arī liels skaits dažādu uzņēmumu pārstāvju.

Tā vēlēšanās startē gan valdes priekšsēdētāji, gan valdes locekļi, gan direktori, gan citi augstākā līmeņa uzņēmumu darbinieki.

Lūdzām daļai no viņiem sniegt atbildes uz diviem jautājumiem:

1. Vai šis ir Jūsu pirmais starts politikā?

2. Kādēļ izlēmāt iet politikā? Kāda ir Jūsu motivācija un kādi ir plāni?

(Partijas sakārtotas secībā, kādā tās atrodamas cvk.lv)

Atbildes:

- Politisko partiju apvienība Saskaņas Centrs, Partija Gods kalpot Rīgai

Deņiss Jeļizarovs, dzimšanas gads: 1981, dzīves vieta: Rīga, tautība: nav norādīta

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Eksperte: reklāmas nozare kļūst atkarīga no modernajām tehnoloģijām

, 27.10.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tuvākajā nākotnē televīzijas un drukātās preses reklāmas apjomi samazināsies un pieaugs pieprasījums pēc digitālā formāta. Interneta tehnoloģijas visā pasaulē sasniedz attīstības trešo posmu, norāda mediju aģentūras Carat valdes locekle Baiba Liepiņa.

Modernās tehnoloģijas ir attīstījušās līdz t.s. WEB 3.0 ietekmei, ko eksperti visā pasaulē raksturo kā jaunu posmu interneta izmantošanai un arī savstarpējai komunikācijai. Šobrīd interneta lietotājs veido saturu, publicējas un ir nemitīgā, savstarpējā sasaistē. Neeksistē informācijas izvietošanas ierobežojumi – iespaidīgā ātrumā var tikt publiskoti viedokļi, video un foto materiāli, tiem ar ķēdes reakciju aptverot ārkārīgi lielu auditorijas daļu.

"Šī tendence būtiski ietekmējusi sabiedrības uzvedību, zināšanas un prasības pret zīmoliem, ko tie izvēlas. Biznesa videi ir jāapzinās, ka attiecības ar klientiem ir mainījušās. Sīvajā konkurencē izdzīvos tie, kuri savā darbībā, iekšējā un ārējā komunikācijā būs maksimāli caurspīdīgi un godīgi. Šodien ir neiedomājami runāt par manipulāciju ar auditoriju," uzskata B. Liepiņa.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Gastronomijas institūta izveidotāja Inese Rugāja cer, ka ar laiku cilvēki biežāk ceps kūkas mājās.

«Gastronomijas institūts ir iestāde, kur var labi pavadīt laiku un papildus iemācīties gatavot kādu desertu. Citos biznesos nereti kaut ko izveido, tad attīsta, līdz saprot, kas tas ir. Te uzreiz bija skaidrs, ka tā ir izklaide,» saka Inese. Beidzot strādāt iepriekšējā darbā, 2016. gada februārī kolēģi, viņai promejot, uzdāvināja grāmatu 400 receptes. Tas kalpoja par signālu kaut ko pamēģināt konditorejas lauciņā. «Manī kā ilggadējā biroja cilvēkā tuvojošās nedēļas nogales vienmēr radīja jautājumu – ko pasākt brīvdienās? Šādu meistarklašu nebija, tāpēc man radās šāda ideja,» stāsta Inese, piebilstot, ka Gastronomijas institūts nav ne kafejnīca, ne restorāns, tas arī necep kūkas pēc individuāla pasūtījuma.

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

Ugunsgrēka dzēšana ir prioritāte

Māris Ķirsons, 17.01.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vispirms ir jādara viss, lai atjaunotu Latvijas valsts reputāciju un nepieļautu tās nonākšanu pelēkajā sarakstā. Tad varēs vairāk laika veltīt attīstībai, taču pārspīlējumi ir novēršami maksimāli ātri

Šādu ainu rāda Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas sēde, diskutējot par finanšu nozari, tās šodienas un nākotnes izaicinājumiem, kā arī izaugsmes iespējām un attīstības virzieniem. Saeimas deputāts Juris Pūce uzsvēra, ka izaicinājums ir visiem, lai 2020. gadā Latvijas iedzīvotāju un uzņēmumu dzīve netiktu radikāli pasliktināta, un tad, kad ar to būsim tikuši galā, varēsim atgriezties pie jautājuma par konkurētspēju – ko var izdarīt deputāti un ko – bankas.

Lasi laikraksta Dienas Bizness šīs dienas numuru elektroniski!

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

2007. gadā visvairāk nopelnījušie 100 Latvijas uzņēmēji

Lato Lapsa, Kristīne Jančevska, Baltic Screen, speciāli Db, 10.02.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

2007. gadā Latvijas uzņēmēji vēl ir guvuši pēdējo lielo peļņu, kura pārtrumpojusi par gadu iepriekš sasniegtos rekordus, - tā rāda pagājušā gada beigās Lursoft un Baltic Screen apkopotie Latvijas uzņēmumu 2007. gada peļņas rādītāji.

Pārskats par pēdējiem trim gadiem rāda, ka visveiksmīgākais Latvijas uzņēmējiem ir bijis tieši 2007. gads, kas visdrīzāk var pretendēt uz vistreknākā gada nosaukumu: 2005. gadā desmit uzņēmēji, kuriem piederošajām kapitāldaļām atbilda vislielākā gūtā peļņa, kopā bija sapelnījuši nepilnus 73 miljonus latu, 2006. gadā šī summa bija palielinājusies līdz 100 miljoniem latu, savukārt 2007. gadā, kā rāda nule apkopotie dati, tā pieaugusi vēl par gandrīz desmit miljoniem latu.

Arī lielāko 2007. gada pelnītāju sarakstā pirmās četras vietas ieņem baņķieri – nu jau bijušie Parex bankas akcionāri Valērijs Kargins un Viktors Krasovickis (kuri peļņas gūšanas laikā vēl bija kredītiestādes īpašnieki, līdz ar ko iekļauti šajā sarakstā) un Aizkraukles bankas īpašnieki Oļegs Fiļs un Ernests Bernis, turklāt saraksta pirmajā desmitniekā ir vēl divi banku akcionāri – Rietumu bankas līdzīpašnieki Leonīds Esterkins un Arkādijs Suharenko.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tuvojoties 14. Saeimas vēlēšanām, Lursoft pētījis, cik daudzu partiju sarakstu pirmās personas šobrīd saistītas ar biznesu, un lūkojis, kādas ir šo uzņēmumu sekmes.

Saeimas vēlēšanām šogad reģistrēti 19 partiju un to apvienību saraksti, uz 100 deputātu vietām parlamentā pretendējot 1832 deputātu kandidātiem. Visas partijas un to apvienības, kuras vēlas iekļūt 14. Saeimā, vēlēšanām pieteikušas sarakstus visos piecos vēlēšanu apgabalos.

Patiesā labuma guvēja statuss visvairāk uzņēmumos – Vilim Krištopanam

Izpētot personas, kas vēlēšanu apgabalos izvirzītas sarakstu pirmajā vietā, Lursoft secinājis, ka visvairāk uzņēmumos patiesā labuma guvēja statuss šobrīd reģistrēts Vilim Krištopanam no “Latvija pirmajā vietā”. Visi uzņēmumi, izņemot SIA “Krievupes golfa klubs”, saistīti ar nekustamā īpašuma jomu. Lai arī SIA “Krievupes golfa klubs” jaunākajā vadības ziņojumā norādījis, ka sporta objektu darbības jomā tas strādāja arī 2021.gadā un savu darbības jomu iecerēts attīstīt arī turpmāk, attīstot golfa laukumu, gada pārskatā redzams, ka uzņēmums 2021.gadā nav guvis ieņēmumus no saimnieciskās darbības. SIA “Krievupes golfa klubs” peļņas vai zaudējumu aprēķinā publiskota vien informācija par uzņēmuma pārējām saimnieciskās darbības izmaksām, un, galu galā, pagājušo gadu Vilim Krištopanam piederošais golfa klubs noslēdzis ar 6,75 tūkst. EUR zaudējumiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Baltijas biržās restrukturizēs vērstpapīru sarakstus

, 18.05.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šī gada 21.maijā OMX Baltijas vērtspapīru tirgū stāsies spēkā jauna vērtspapīru sarakstu struktūra. Vērtspapīru sarakstos tiks veiktas divas būtiskas izmaiņas: tiks izmainītas prasības uzņēmumu iekļaušanai Baltijas Oficiālajā sarakstā un notiks Baltijas Otrā saraksta un Brīvā saraksta apvienošana, Db.lv informēja OMX Group pārstāve Aija Brasliņa.

Lietuvā izmaiņas biržas noteikumos vēl jāapstiprina vērstpapīru komisijai.

Restrukturizācijas projekts ir nākamais solis pretim vienota Baltijas vērtspapīru tirgus izveidei. Pašreiz Baltijas tirgū tiek kotētas 99 uzņēmumu akcijas ar kopējo tirgus kapitalizāciju virs 14 miljardiem eiro. Izmaiņas esošajā sarakstu struktūrā ir nepieciešamas, lai harmonizētu tirgus struktūru un kritērijus visās Baltijas valstīs, tādejādi palielinot to atbilstību investoru interesēm.

Baltijas Oficiālais saraksts

Visās trijās Baltijas valstīs stāsies spēkā vienotas prasības uzņēmumu iekļaušanai Baltijas Oficiālajā sarakstā. Nākotnē Baltijas Oficiālā saraksta emitentiem būs jāatbilst vienam no diviem likviditātes kritērijiem: brīvā publiskā apgrozījumā būs jāatrodas vai nu vismaz 25% akciju vai arī akcijām, kuru tirgus kapitalizācija ir lielāka par 25 miljoniem eiro.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Papildināta: Ierosināts kriminālprocess par neslavas celšanu Dainim Liepiņam

Vēsma Lēvalde, Ieva Mārtiņa, 14.09.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts policija ierosinājusi kriminālprocesu par neslavas celšanu Jelgavas domes deputātam Dainim Liepiņam.

Aizdomas par apzināti nepatiesu, otru personu apkaunojošo izdomājumu tīšu izplatīšanu krīt uz advokātu biroja BDO Zelmenis & Liberte advokātu Valdi Bergu, kā arī firmas Intransserviss pārējiem līdzīpašniekiem, apgalvo D. Liepiņš.

Kriminālprocess ierosināts saistībā ar Jelgavā un Ozolniekos iedzīvotāju pastkastēs ievietotu informatīvu materiālu un publikācijām interneta vietnēs Reiders.lv un DainisLiepins.lv. «Publikācijās es un mana dzīvesbiedre Dace Liepiņa vainoti nelikumīgā uzņēmuma pārņemšanā un mēģinājumā iznīcināt vienu no lielākajiem Jelgavas nodokļu maksātājiem SIA Intransserviss. Rakstos man piedēvēta dokumentu falsifikācija ar mērķi piesavināties minēto kompāniju. Publikācijās advokāts Valdis Bergs apsūdzēja mani un manu sievu noziedzīga izdarījuma izdarīšanā,» norāda D. Liepiņš.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts lielāko zemes platību īpašnieki - fiziskās un juridiskās personas

Ja gadu iepriekš gandrīz piektā daļa Latvijas lielāko privāto zemes īpašnieku – fizisko personu pēdējā gada laikā bija šķīrušies no ievērojamas daļas savu zemes platību, tad aizvadītajā gadā šajā ziņā valdījis sastingums.

Kā rāda jau tradicionālā ikgadējā informācija par Latvijas, Rīgas, Jūrmalas un Rīgas rajona lielāko un vērtīgāko zemes platību īpašniekiem, ko Baltic Screen apkopojis, balstoties uz Valsts zemes dienesta atlasītajiem datiem, jaunpienācēji zemes megaīpašnieku vidū ir uz pirkstiem skaitāmi, savukārt būtiskākās pārmaiņas saistītas ar kadastrālo vērtību maiņu un zemes nonākšanu no fizisko personu īpašuma šīm pašām personām piederošu kompāniju rokās.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Kriminālprocesi ierosināti arī pēc Intransserviss līdzīpašnieces iesniegumiem

Vēsma Lēvalde; Ieva Mārtiņa, 14.09.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Daiņa Liepiņa izplatītā informācija medijiem visticamāk ir mēģinājums ietekmēt Zemgales policijas darbu, uzskata Intransserviss līdzīpašniece Viktorija Ļubļinska.

Iemesls varot būt tas, ka kriminālprocesam, kas uzsākts pēc Daiņa Liepiņa iesnieguma jau pirms pusgada, nav panākts vēlamais rezultāts – nav ierosināta krimināllieta ne pret vienu personu, ko viņš apsūdz izsūtītajā preses relīzē, norāda V. Ļubļinska.

Viņa pieļauj, ka šādi D.Liepiņa izteikumi ir mēģinājums ietekmēt arī tiesu varu, jo paziņojums medijiem izplatīts īsu laiku pirms gaidāmajām tiesu sēdēm 5.oktobrī un 9.novembrī, kuru pamatā ir Ļubļinskas prasības pret D.Liepiņu.

Jelgavas tiesa ir pasludinājusi spriedumu, ar kuru Daiņa Liepiņa sievas noslēgtais līgums ar Dainim Liepiņam piederošo uzņēmumu L-Sports Intransserviss vārdā ir atzīts par spēkā neesošu. Šobrīd Jelgavas tiesā ir uzsākts tiesvedības process pret Daini Liepiņu un ofšora uzņēmumu par aizdevuma līguma atzīšanu par spēkā neesošu. Valsts policijas Zemgales reģiona pārvaldē tika uzsākts kriminālprocess par D.Liepiņa un viņa sievas mēģinājumu, iespējams, prettiesiski pārņemt uzņēmuma vadību, kas notika pērn 7.oktobrī, uzskaita V. Ļubļanska.

Komentāri

Pievienot komentāru
Dzīvesstils

FOTO: Uldevena pils īpašnieks Db.lv sagaida, apjozies ar zobenu

Laura Mazbērziņa, 25.04.2018

«Uldevena pils» izveidotājs - vēstures entuziasts un karikatūrists Agris Liepiņš.

Foto: Paula Čurkste/LETA

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lielvārdes senlatviešu «Uldevena pili» veidojis vēstures entuziasts un laikraksta Dienas Bizness karikatūrists Agris Liepiņš. Tā ir 11. līdz 12. gadsimta pils ideālrekonstrukcija, kurai par pamatu ņemti arheoloģisko izrakumu materiāli no dažādām Latvijas vietām.

Īpašnieks neesot rēķinājis cik daudz ir ieguldījis pils tapšanā, taču ir ņemts kredīts bankā, kā arī ir bijis liels atbalsts no dažādiem sponsoriem, kā, piemēram, SIA «Rīgas tilti», «Latvijas Mobilais Telefons». «Lielākā vērtība jau tur ir paša darbs un zināšanas,» skaidro A.Liepiņš.

A. Liepiņam, «Uldevena pils» īpašniekam, 1997. gada 19. jūlijā ar Lielvārdes domi tika noslēgts zemes nomas līgums nolūkā izveidot senlatviešu koka pils modeli kā tūrisma objektu. Toreiz tā bija absolūta bezprecedenta situācija, jo neviens nezināja, kā šo pili noformēt, jo tai nevar izveidot projektu šodienas izpratnē. Pēc šodienas atzinuma, tur ir šķūnīši. Taču ar laiku, pēc A. Liepiņa vārdiem, Lielvārdes domei pārgāja labais nodoms, un tā sāka hroniski neievērot līgumu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Galīgajam lasījumam virza izmaiņas hipotekārās pārkreditēšanās vienkāršošanai

LETA, 13.02.2024

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija otrdien otrajam un galīgajam lasījumam atbalstīja Ekonomikas ministrijas (EM) sagatavotos grozījumus Patērētāju tiesību aizsardzības likumā, Apdrošināšanas līguma likumā un Kredītiestāžu likumā, kuru mērķis ir vienkāršot hipotekāro pārkreditēšanos starp bankām.

Likumprojektiem noteikta steidzamība, lai tos varētu pieņemt divos lasījumos.

Deputāte Linda Liepiņa uz komisijas sēdi bija iesniegusi priekšlikumu no Patērētāju tiesību aizsardzības likuma pilnībā svītrot pantu par patērētāju kreditēšanas reklāmas ierobežojumiem.

Liepiņa skaidroja, ka, virzot likumprojektu 2018.gadā, nebija paredzēts ierobežot reklāmu. To var lasīt sākotnējā likumprojekta anotācijā, tāpat netika vērtēta aizlieguma ietekme. Priekšlikums aizliegt kreditēšanas reklāmu toreiz parādījies tikai pirms trešā lasījuma, iespējams, lai samazinātu kredītu devēju - banku un nebanku sašutumu par procentu likmju griestiem un citiem ierobežojumiem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Inese Veisa biznesu sāka ar Mozeles ielejas vīnu vairumtirdzniecību, bet tagad pievērsusies arī mazumtirdzniecībai, otrdien vēsta laikraksts Dienas Bizness.

Pirms pieciem gadiem, sākot biznesu, SIA MozelWeins īpašniece Inese Veisa (Inese Weiss) sadarbojās ar vienu vīna darītavu, bet šodien jau ar pieciem partneriem – trim vīna darītavām un diviem kooperatīviem Vācijā, Luksemburgā un Elzasā. «Mans noteikums – ar kuru vīna darītavu strādāju, ar to vienojos par ekskluzivitāti. Tirgus ir mazs, un es negribu, lai par vienu vīna darītavu konkurē vairāki. Viņi to saprot,» viņa saka. Vaicāta, kā Latvijas iedzīvotājiem patīk vācu vīni, Inese teic: «Es iemācīju viņus dzert vācu vīnus. Agrāk vispār pēc vācu vīniem nebija pieprasījuma, tagad visi veikali meklē Vācijas vīnus, jo pircēji tos pieprasa. Domāju, ka Vācijas vīniem Latvijā pašlaik klājas labi, šobrīd ir sasniegts pats augstākais punkts, turklāt kopumā vīna pārdošanas apjomi par dažiem procentiem katru gadu aug.» Viņa uzskata, ka pēdējos gados vīna kultūra Latvijā ir ievērojami mainījusies – uzlabojusies. Kādreiz, kad Inese vadīja degustācijas, reizēm varēja dzirdēt diezgan muļķīgus jautājumus, bet tagad cilvēki zina, ko vēlas. «Kad stāstu par vīna darītavām, viņiem konkrēti interesē, kurā vietā tās atrodas – kalnos vai līdzenumā utt. Es par to tikai priecājos,» teic uzņēmēja.

Komentāri

Pievienot komentāru
Foto

Biznesa vieta: Lienes, Avotu un J. Asara ielas stūrī «velns nav tik melns, kā to mālē»

Linda Zalāne, 14.03.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lienes ielas sliktā slava esot pārspīlējums – tur strādājošie uzņēmēji atzinīgi vērtē rajona attīstību pēdējos gados un saredz potenciālu nākotnē, turklāt tas kļūst sakoptāks.

DB viesojās pie uzņēmumiem, kas atrodas Lienes, Avotu un Jāņa Asara ielas krustojumā. Lai gan katrs no aptaujātajiem centās atrast pieklājīgākus vārdus, lai raksturotu iereibušos ļautiņus un prostitūtas, kas it īpaši vakara stundās šeit sastopami, visi atzīst, ka «velns nav tik melns, kā to mālē» – pārsvarā šeit apgrozās solīdi cilvēki, par drošību nav jāuztraucas.

Ērta piebraukšana

Viens no lielākajiem šī rajona plusiem esot ērtā sabiedriskā transporta satiksme, jo ar trolejbusiem vai mikroautobusiem varot aizbraukt kā uz centru, tā Pārdaugavu un Juglu. Ērta piebraukšana esot arī autovadītājiem, jo Lienes, Asaru un citās tuvumā esošajās nelielajās šķērsielās ir iespējams bez maksas novietot automašīnu. «Lielākā daļa klientu ir restorānu un kafejnīcu pārstāvji, kuriem ir ērti piebraukt pie veikala. Vietējie iedzīvotāji iegriežas, bet retāk,» stāsta garšvielu veikala Gourmet Studio menedžere Alma Ozoliņa. Veikals tur atrodas desmit gadus un sākotnēji uzņēmuma īpašnieki, Dimperu ģimene, turpat arī ražojuši garšvielas, bet tagad ražotne ir izveidota Dreiliņos. Uzņēmums telpas ir iegādājies īpašumā. «Optimizējām darba procesu un visu iekārtojām šī veikala telpās. Savukārt tukšās platības iznomāsim kādam citam uzņēmumam, » atklāj A. Ozoliņa.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Aizvadītajā gadā TOP 100 straujāk augošie uzņēmumi kopā apgrozījuši 710,13 milj. EUR. Salīdzinot ar gadu iepriekš, pērn šo uzņēmumu kopējais apgrozījums palielinājies par 129,95%, liecina Lursoft pētījuma dati.

TOP 100 straujāk augošie uzņēmumi pārstāv visus Latvijas reģionus, ar darba vietām 2022. gadā nodrošinot 1677 darbiniekus. Salīdzinot ar 2020. gadu, šajos uzņēmumos nodarbināto skaits audzis trīs reizes. Lursoft izpētījis, ka atsevišķos uzņēmumos darbinieku skaits pērn pārsniedzis pat 100 strādājošos. To vidū ir straujāk augošo uzņēmumu saraksta 4. vietā esošais SIA “Innovative Travel Solutions” (246 darbinieki) un SIA “TheSoul Studio Latvia” (118 darbinieki), kas ierindojies topa 5. pozīcijā. Vairāk nekā 100 darbinieki 2022. gadā bijuši arī IT nozarē strādājošajam AS “Discover Car Hire” (120 darbinieki).

Kopējais TOP 100 uzņēmumu apgrozījums 2022. gadā sasniedzis 710,13 milj. EUR, bet peļņa pēc nodokļiem – 92,7 milj. EUR. Apkopotie dati atklāj, ka TOP 100 straujāk augošo uzņēmumu apgrozījums aptver plašu amplitūdu – no 0,78 milj. EUR līdz pat 76,29 milj. EUR. Augstāko apgrozījumu no topā iekļuvušajiem uzņēmumiem pērn sasniedzis elektronisko cigarešu šķidrumu ražotājs, importētājs un vairumtirgotājs SIA “Pro Vape”. Pēdējā gada laikā vien SIA “Pro Vape” apgrozījums palielinājies par 93,06%, savukārt, attiecinot pret 2020. gadu, apgrozījuma pieaugums sasniedzis 598,23%. Šādu strauju pieaugumu nodrošinājis pieaugošais pieprasījums pēc uzņēmuma ražotās un importētās produkcijas. SIA “Pro Vape” ir vietējā kapitāla uzņēmums, kura patiesie labuma guvēji ir Mārtiņš Jamonts un Edžus Picka. Jānorāda, ka no visām straujāk augošo uzņēmumu TOP 100 sarakstā iekļuvušajām kompānijām lielākajai daļai, t.i., 78 uzņēmumiem, patiesie labuma guvēji ir no Latvijas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eiroparlamenta (EP) vēlēšanu rezultāti un iepriekš EP nepārstāvētās Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) sejas Ivetas Grigules ievēlēšana ir pierādījums tam, ka plika un vienkārša reklāma vēl strādā, savukārt Einara Repšes partijas Latvijas attīstībai izgāšanās parāda, ka pārāk apjomīga un ilgi, stratēģiski gatavota reklāmas kampaņa ne vienmēr vainagojas ar rezultātu. Liela nozīme ir arī personāžu reputācijai, biznesa portālam Nozare.lv atzina aptaujātie reklāmas nozares speciālisti.

Reklāmas aģentūras Mooz! radošais direktors Ēriks Stendzenieks norādīja, ka visur redzamā Grigules seja un pēc tam sekojošais rezultāts ir laba ziņa reklāmas nozares pārstāvjiem, jo tas nozīmē, ka obligāti nav nepieciešamas nopietnas informatīvi izglītojošas kampaņas, plika reklāma ar saukli, kas īsti neizsaka neko, vēl strādā, un to nākotnē varētu izmantot arī citi. Tajā pat laikā liela nozīme ir arī partiju personāžiem.

Šeit kā neveiksmīgu piemēru Stendzenieks min Repšes pārstāvētās partijas Latvijas attīstībai neveiksmi. Lai gan šī politiskā spēka kampaņa bija ilgstoša, apjomīga, ar lieliem ieguldījumiem, tomēr gala rezultātā Eiroparlamenta vēlēšanās tā cieta neveiksmi. Stendzenieks skaidro, ka partijas mērķauditorija bija ekonomiski aktīvi iedzīvotāji, uzņēmēji un citi, tomēr tās popularitāti bojājis pats Repše, kura reputācija un tēls ne visiem ir tīkams. Tāpat Latvijas attīstībai kampaņas stratēģija sākta gatavot jau pirms diviem gadiem, taču pa šādu laiku posmu daudz kas mainās, norāda Stendzenieks. Viņš komentē, ka «Repšes kuģis bija par lielu».

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvija būs izkļuvusi no krīzes 2015. gadā un tas būs gads, kad Latvijai pirmo reizi tiks uzticēti Eiropas Savienības prezidējošās valsts pienākumi.

To Strasbūrā, uzrunājot Eiropas Parlamenta deputātus, teica Valsts prezidents Valdis Zatlers.

Viņš ieskicēja, kāda Eiropas Savienība un Latvija varētu izskatīties 2015. gadā. «Eiropai būs griba un spēja būt vienotai,» tā «joprojām būs atvērta uzņemt visus eiropiešus, kas atzīst tās vērtības», vairs «nebūs veco un jauno, lielo un mazo Eiropas valstu (..) Tas būs laiks, kad Latvija būs izkļuvusi no krīzes,» pauda prezidents, atgādinot, ka Latvijai 2015. gadā pirmo reizi tiks uzticēti Eiropas Savienības prezidējošās valsts pienākumi.

Līdztekus uzskaitītājām pozitīvajām lietām, Latvijai esot ES, Valsts prezidents Valdis Zatlers, uzrunā minēja arī nepadarīto: neizmantotas sniegtās finansiālās iespējas un neieviests eiro. Prezidents uzskaitīja Latvijas panākumus pēc iestāšanās Eiropas Savienībā, vienlaikus atzīstot: «Pēc iestāšanās Eiropas Savienībā Latvijas valdība bija atslābusi labi padarīta darba sajūtā. (..) Mēs Latvijā neesam izmantojuši visas iespējas. Ne vienmēr esam gudri īstenojuši kohēzijas politiku un izmantojuši sniegtās finansiālās iespējas.» V. Zatlers arī norādīja, ka Latvija nav bijusi gana mērķtiecīga, lai ieviestu eiro: «Tā ir viena no lielākajām kļūdām, ko esam pieļāvuši eirointegrācijas procesā.»

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Saeima 2019.gada 23.janvārī ar 61 balsi apstiprināja jauno valdības sastāvu.

Ministru prezidents Krišjānis Kariņš.

Kariņš dzimis 1964.gadā ASV, precējies un ir četru bērnu tēvs.

Kariņam ir augstākā izglītība - 1988.gadā viņš beidzis Pensilvānijas Universitāti ASV, iegūstot humanitāro zinātņu bakalaura grādu ar specialitāti lingvistikā. 1996.gadā viņš absolvējis Pensilvānijas Universitāti, kļūstot par filozofijas doktoru ar specialitāti lingvistikā.

Kariņš nekandidēja 13.Saeimas vēlēšanās. Tomēr pēc diviem neveiksmīgiem mēģinājumiem uzticēt veidot valdību Jaunās konservatīvās partijas līderim Jānim Bordānam un partijas «KPV.LV» premjera amata kandidātam Aldim Gobzemam, Valsts prezidents Raimonds Vējonis jaunā Ministru kabineta veidošanu uzticēja partiju apvienības «Jaunā Vienotība» virzītajam premjera amata kandidātam Kariņam.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ķīmiķi, inženieri un IT speciālisti ir vienas no pieprasītākajām profesijām darba tirgū. Vienlaikus jau tagad saskaramies ar akūtu dabas zinību skolotāju trūkumu. Tāpēc, novērtējot skolotāju nozīmi, lomu un ieguldījumu kopējā valsts attīstībā, AS “Olainfarm” ir izveidojusi 75 000 eiro stipendiju programmu jaunajiem ķīmijas skolotājiem.

Pirmie trīs stipendiāti tika sveikti šā gada pavasarī, bet divas nākamās rudens stipendijas katru 3000 eiro vērtībā 25.oktobrī saņēma Latvijas Universitātes studenti un ķīmijas skolotāji Anna Liepiņa un Tots Koķis.

“Izglītība ir ikvienas attīstītas un pārtikušas valsts pamatā. Ieguldot izglītības sistēmā, ieguldām arī valsts kopējā labklājībā. Tieši tāpēc ir tik svarīgi, lai kopīgiem spēkiem izveidojam sistēmu, kurā tās pamats – skolotājs – jūtas novērtēts, vajadzīgs un motivēts. Tas ir visas sabiedrības kopdarbs, jo arī sabiedrības attieksme veido vidi un profesijas reputāciju. Tāpēc ļoti novērtējam AS “Olainfarm” iniciatīvu, sākot stipendiju programmu jaunajiem ķīmijas skolotājiem un attīstot to arī dabas zinību skolotāju dienā, sniedzot iespēju skolotājiem iepazīt ķīmijas nozari no nozares puses,” norāda izglītības un zinātnes ministre, stipendijas patronese Anda Čakša.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Iepriekšējos gados novērotā izaugsme Latvijas reklāmas tirgū šobrīd ir apstājusies, intervijā aģentūras BNS biznesa informācijas portālam Baltic Business Service atzina Latvijas Reklāmu asociācijas valdes priekšsēdētāja Baiba Liepiņa.

«Ja vērtējam pēc datiem, pēdējos gados bija vērojama neliela izaugsme, taču šobrīd tirgus ir apstājies. Pirmajā pusgadā noteikti bija stagnācija, tirgus neauga, arī pagājušā gada izaugsme bija samērā maza – 2-3% robežās,» teica Liepiņa.

Pēc viņas sacītā, situācijai ir vairāki iemesli. «Stagnācija varētu būt saistīta ar to, ka Konkurences padomes noteiktais regulējums, kas ir spēkā pēc [mediju koncerna] MTG un [televīzijas] LNT apvienošanās, mazliet bremzē tirgū. Televīzijas cena ir svarīgs atskaites punkts, pēc kura, citi mediji nosaka cenas. Tāpat starp stagnācijas iemesliem varētu būt politiskie notikumi kaimiņvalstīs, kas atstāj sekas ekonomikā. Pārsvarā lielie reklāmdevēji ir starptautiskas korporācijas ar lieliem zīmoliem, un viņiem noteikti ir neparedzēti rezultāti lielajos tirgos. Pieredze liecina, ka jebkuru šādu satricinājumu gadījumā, kad biznesa plāns nesasniedz rezultātus, kompānijas mēģina atrast iespējas samazināt izdevumus un ieekonomēt, un visbiežāk cieš tieši reklāmas budžeti. Tas varētu būt iemesls, kāpēc tādā mazā tirgū kā Latvija, nav budžeta reklāmu apjoma palielināšanai,» sacīja Liepiņa.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Apsardzes uzraudzībā izklāstīs iespējamos centrāltirgus ex-bosa grēkus

Dienas Bizness, 09.12.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Bijušā Rīgas Centrāltirgus vadītāja Daiņa Liepiņa (attēlā) darījumu partneri Viktorija Ļubļinska un Pāvels Kozlovs šodien sasaukuši preses konferenci, kurā stingrā apsardzes uzraudzībā stāstīšot par D. Liepiņa, iespējams, krimināli sodāmajiem nodarījumiem.

Izsūtot uzaicinājumu ierasties preses konferencē, pasākuma organizētāji stingri piekodina, ka konferencē tikšot ielaisti tikai tie žurnālisti, kas iepriekš būs reģistrējušies pie norādītās kontaktpersonas, bet līdzi noteikti jāņem personu apliecinoši dokumenti, kurus nepieciešamības gadījumā būs jāuzrāda apsardzei.

Viņa darījumu partneri sola atklāt informāciju par D. Liepiņa un viņa sievas Daces, iespējams, pretlikumīgajām darbībām. Uzņēmēji uzskata, ka D. Liepiņu un viņa sievu ir pamats turēt aizdomās par lielu naudas līdzekļu legalizēšanu, dokumentu falsifikāciju, pretlikumīgu finanšu pārskaitījumu veikšanu no uzņēmuma kontiem sev pietuvinātām kompānijām, uzņēmuma partneriem doto solījumu laušana un apmelošanu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Līdz ar koronavīrusa Covid-19 dēļ Latvijā noteikto ārkārtas situāciju tirgotājiem obligāti jānodrošina distancēšanās attālums 2 metri starp pircējiem, šodien pēc Ekonomikas ministrijas un tirgotāju tikšanās informēja Ekonomikas ministrijas valsts sekretāra vietniece Zaiga Liepiņa.

Tikšanās laikā valsts institūciju un uzņēmēju pārstāvji vienojās ieviest sekojošus pasākumus sociālās distancēšanās nodrošināšanai tirdzniecības vietās ar mērķi ierobežot vīrusa Covid-19 izplatību: tirgotājiem noteikt pienākumu tirdzniecības centros, tirgos un ielu tirdzniecības organizēšanas vietās redzamā vietā izvietot skaidri salasāmu aicinājumu apmeklētājiem būt sociāli atbildīgiem un kases zonā ievērot divu metru distanci no rindā priekšā stāvošā apmeklētāja un pārdevēja; kases zonā nodrošināt divu metru distanci no rindā priekšā stāvošā apmeklētāja un pārdevēja, piemēram, ar norādošām lentām.

Šāda prasība attiecināma uz tirdzniecības vietām virs 100 m2, bet mazākiem veikaliem šī prasība ir rekomendējoša. Vienlaikus tirgotāji tiek aicināti iespēju robežās īstenot citus pasākumus cilvēku, t.sk. veikalu darbinieku, plūsmas ierobežošanai tirdzniecības vietās, kas veicinātu Veselības ministrijas rekomendāciju ievērošanu attiecībā uz Covid-19 vīrusa izplatības ierobežošanu.

Komentāri

Pievienot komentāru