Jaunākais izdevums

Miljardieris, slavenais ASV investors Vorens Bafets (Warren Buffett) vēstulē akcionāriem atklājis, ka viņam diagnosticēts prostatas vēzis, ziņo BBC.

Kompānijas Berkshire Hathaway boss norādījis, ka vēzis, kas šobrīd ir sākumstadijā, atklāts parastā veselības pārbaudē.

81 gadu vecais Bafets informējis, ka no jūlija vidus viņam divus mēnešus ik dienu tiks veikta apstarošana.

Smagā slimība Bafetam diagnosticēta 11. aprīlī.

Kā informē BBC, šis ir izplatītākais vēža veids vīriešu starpā, šogad ASV varētu tikt atklāts vairāk nekā 241 000 jaunu saslimšanas gadījumu.

Savā vēstulē Bafets gan norādījis, ka jūtas lieliski - it kā ar veselību viss būtu kārtībā, un viņa enerģijas līmenis esot 100 procenti.

«Ja mans veselības stāvoklis mainīsies, es akcionāriem to darīšu zināšu nekavējoties,» apgalvojis Berkshire Hathaway boss. «Galu galā, protams, tas notiks. Bet es ticu, ka tā diena vēl ir tālu,» viņš piebildis.

Februārī Bafets akcionāriem pavēstīja, ka Berkshire Hathaway valde jau izvēlējusies viņa amata pēcteci. Esot arī rezerves varianti. Vārdi gan netiek atklāti.

Bafets iepiekš izteicies, ka viņa dēls Hovards, kurš ir Berkshire valdē, būtu ideāls priekšsēdētājs.

Ar bagātību 44 miljardu ASV dolāru apmērā V. Bafets tiek uzskatīts par trešo bagātāko cilvēku pasaulē.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Eurostat: ES katra ceturtā nāves gadījuma cēlonis bija vēzis

LETA, 26.11.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eiropas Savienībā (ES) 2011.gadā katra ceturtā nāves gadījuma iemesls bija vēzis, bet Latvijā - katra piektā, liecina Eurostat dati.

Latvijā 2011.gadā, zaudējot cīņu ar vēzi, nomira 5890 cilvēki, kas veido 20,6% no visiem nāves gadījumiem. Tas ir ceturtais zemākais īpatsvars starp ES valstīm.

Aizvadītajos desmit gados 28 valstīs, kas tagad veido ES, mirušo cilvēku skaits kopumā mazliet samazinājies - par 0,5%, bet vēža izraisīto nāves gadījumu skaits pieaudzis par 6,3%.

Vislielākais no vēža mirušo īpatsvars no visiem nāves gadījumiem 2011.gadā reģistrēts Nīderlandē - 31,9% no mirušajiem, bet vismazākais Bulgārijā - 15,6% no 2011.gadā mūžībā aizgājušajiem.

Lietuvā no vēža mirušo īpatsvars veido 19,9% no visiem nāves gadījumiem, kas ir trešais zemākais rādītājs, bet Igaunijā - 23,8%, kas ir septītais zemākais rādītājs.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Uzticība Vorenam Bafetam atmaksājusies, bet kas būs pēc viņa?

Šķiet, katru reizi, kad pasaulslavenais investors un Berkshire Hathaway vadītājs Vorens Bafets tiek pamanīts, kādā ātrās ēstuves restorānā notiesājot hamburgeru, daļai šīs kompānijas investoru notrīc sirsniņa. V. Bafeta ne īpaši veselīgās ēšanas paradumi jau ieguvuši gandrīz leģendāru statusu, un daļa investoru uztraucas par minētās finanšu pasaules zvaigznes veselību. Proti, V. Bafetam ir jau 84 gadi, un daudzi pauž pārliecību, ka bez viņa vadības Berkshire Hathaway vairs nebūs tā pati vecā kompānija.

Uzticība atmaksājusies

V. Bafets ir slavens ar savu spēju atrast pievilcīgus un īsti nenovērtētus uzņēmumus, kuros tad attiecīgi šī investora stūrētā Berkshire Hathaway iegulda vai nopērk. Katrā ziņā arī šogad «uzticēties Bafetam» stratēģija ir atmaksājusies un Berkshire Hathaway B klases akciju vērtība Ņujorkas biržā ir palielinājusies jau gandrīz par 18% – līdz 139,5 ASV dolāru atzīmei. Šajā pašā laika posmā plašā ASV akciju tirgus indikatora vērtība ir augusi krietni lēnāk – par 6%. Jāpiebilst, ka Berkshire Hathaway akciju vērtība faktiski bez kādiem īpašiem pārtraukumiem palielinās jau kopš 2011. gada augusta – kopš tā brīža minētā uzņēmuma akcijas vērtība ir palielinājusies jau par 100%.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Neskatoties uz pandēmiju un mūsdienās vēl nepieredzēti krasu ekonomikas kritumu, eksperti joprojām iesaka padomāt par ieguldījumu veikšanu.

Nemaz tik slikta šogad vismaz pagaidām nav bijusi naudas plūdināšana pasaulē populārāko akciju virzienā, kur, piemēram, ASV Standard & Poor's 500 šī tirgus indeksa vērtība kopš pagājušā decembra beigām pieaugusi par 6,5%.

“Bloomberg” apkopojis vairāku ekspertu ieteikumus par to, kur šobrīd būtu vērts ieguldīt visai ievērojamu naudas summu – vismaz miljona ASV dolāru apmērā. Populāri uz pārējo fona šobrīd ir izcelt ieguldījumus atsevišķos nekustamā īpašuma veidos. Piemēram, tiek norādīts, ka, attīstoties tiešsaistes tirdzniecībai, strauji augs pieprasījums pēc noliktavu platībām.

Perspektīvās noliktavas

Piemēram, ASV finanšu uzņēmuma “Cresset” dibinātājs Ēriks Bekers “Bloomberg” atklāj, ka miljonu šobrīd ieguldītu tieši šādā nekustamajā īpašumā. Viņš izceļ, ka par katru jaunu miljardu, ko ieņem e-komercija ir nepieciešami 1,25 miljoni kvadrātpēdu (~116 tūkst m2) papildu šo preču “izplatīšanas telpa”. Viņš norāda - ja e-komercija gadā augs aptuveni par piekto daļu, tas arī nozīmēs, ka nākamajos piecos gados būs nepieciešami 400 miljoni kvadrātpēdu ar papildu reālu platību, kas būs piemērota šādas izaugsmes apkalpošanai.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Ekonomists: Ēnu ekonomika ir kā vēzis

Dienas Bizness, 19.05.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Sodam par izvairīšanos no nodokļu nomaksas ir jābūt lielākam nekā ieguvumam no tās. Sodiem ir jābūt tādiem, kas risku neattaisno, ja nepieciešams, tas var būt arī cietumsods. Ēnu ekonomika un korupcija ir kā vēzis, kas saēd sabiedrību, tā rezultātā trūkst naudas izglītībai, veselībai, ceļiem, tam, kas nepieciešams normālai sabiedrības funkcionēšanai, intervijā laikrakstam Diena norāda Swedbank galvenais ekonomists Norvēģijā Haralds Magnuss Andreasens.

Fragments no intervijas

Latvijā daudz tiek runāts par nepieciešamību piesaistīt ārvalstu investīcijas. Kā Latvija var būt interesanta investoriem, kādi ir galvenie priekšnoteikumi, lai ārvalstu uzņēmēji vēlētos investēt Latvijā?

Tūlīt pēc Padomju Savienības sabrukuma, kad Baltijas valstis atguva savu neatkarību, ļoti daudzi ārvalstu uzņēmēji šeit saskatīja biznesa iespējas un vēlējās investēt. Tagad visās trīs Baltijas valstīs ir redzami vieni un tie paši investori, piemēram, banku sektorā un mazumtirdzniecībā, kas šajā reģionā ienāca pagājušā gadsimta deviņdesmitajos gados, – Statoil, Rimi, Swedbank un citi. Tad sekoja finanšu krīze un nekustamā īpašuma burbuļa plīšana, kas neveicināja jaunu investīciju pieplūdumu. Tagad no krīzes jūs esat atguvušies un ir vērojama stabila ekonomikas izaugsme, kas atkal var piesaistīt ārvalstu investorus. Galvenais izaicinājums visām trim Baltijas valstīm manā skatījumā ir apturēt emigrāciju – darbaspēka aizplūšanu. Jāpiebilst, ka daudzi strādnieki no Baltijas strādā arī Norvēģijā, īpaši būvniecībā, un veic ļoti labus darbus. Taču jūsu ekonomikai ir svarīgi, lai būtu pieejami jauni, strādīgi darbinieki. Ļoti svarīgi ir izveidot labu izglītības sistēmu, lai ārzemju uzņēmumi zinātu, ka šeit ir pieejams izglītots un gudrs darbaspēks. Jums Rīgā un Pierīgā vēl ir gana daudz vietu, kur var būvēt gan birojus, gan rūpnīcas, kur investori var izvērsties. Taču jābūt darbaspēkam. Baltijas valstīs arī algu līmenis ir daudz pievilcīgāks nekā, piemēram, Skandināvijas valstīs. Protams, konkurēt ar zemām algām nav pašmērķis, taču ārzemju kompānijām, kuras domā par eksportu, tas ir nozīmīgs faktors. Pagājušā gadsimta deviņdesmito gadu investori vairāk orientējās uz vietējo tirgu, bet tagad pārsvarā uz eksportu, kur izmaksas ir svarīga konkurētspējas sastāvdaļa. Taču jāteic, ka pēckrīzes periodā investīciju apjomi ir sarukuši visā eirozonā, ne tikai Baltijā, bet es paredzu, ka jau drīzumā gaidāms to pieaugums.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Krūts vēža prevencijas digitālās platformas "skrinings.lv" mērķis ir gada laikā sasniegt 50 tūkstošus sieviešu Latvijā.

"Skrinings.lv" izstrādātāja medicīnas tehnoloģiju jaunuzņēmuma "Longenesis" tehniskā vadītāja Emīla Sjundjukova skatījumā pirmās nedēļas interese par krūts vēža riska faktoru atpazīšanu esot visai labs rezultāts. Kad platformas lietotāju skaits būs gana liels, ar iegūtajiem rezultātiem plānots iepazīstināt Slimību profilakses un kontroles centru. "Gribam parādīt, ka ir jaunāks veids, kā iesaistīt sievietes klasiskajā krūts vēža skrīningā, paplašinot aptverto populāciju un piedāvājot apmaksātus izmeklējumus arī jaunākām sievietēm augsta riska grupā. Aptverot plašāku sieviešu skaitu arī jaunākā vecumā riska grupās, ļautu atpazīst saslimšanu agrīnākā stadijā un samazināt saslimušo skaitu," teic E. Sjundjukovs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

FOTO: Par 7,5 miljoniem dolāru pārdots Bafeta brīvdienu īpašums Kalifornijā

Zane Atlāce - Bistere, 17.10.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēc teju divu gadu pūliņiem un vairākkārt pazeminot cenu amerikāņu investoram, uzņēmējam un filantropam Vorenam Bafetam beidzot izdevies pārdot savu brīvdienu īpašumu Dienvidkalifornijā par 7,5 miljoniem ASV dolāru, vēsta Business Insider.

V.Bafets šo 1936.gadā būvēto namu Laguna Beach iegādājās tālajā 1971.gadā par 150 000 dolāru (aptuveni 935 000 mūsdienu dolāros). Gadu gaitā atjaunotais nams pārdošanā tika izlikts 2017.gada sākumā par 11 miljoniem dolāru, taču pircēji nepieteicās.

Vēlāk cena tika pazemināta par aptuveni trīs miljoniem dolāru, taču arī tad pārdošanas darījums nenotika. Līdz beidzot nams tomēr pārdots par 7,5 miljoniem dolāru.

Bafeta nu jau bijušo īpašumu skatiet galerijā!

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Amerikāņu miljardierim un investoram Vorenam Bafetam piederošā investīciju kompānija Berkshire Hathaway oficiāli kļuvusi par ASV bankas Bank of America lielāko akcionāri, teikts bankas publiskotajā paziņojumā.

Berkshire Hathaway realizējusi savas tiesības ar atlaidi iegādāties 700 miljonus bankas akciju.

Bafets 2011.gadā saņēma garantijas akciju iegādei pēc tam, kad tika investēti pieci miljardi dolāru (4,2 miljardi eiro) bankā, kura piedzīvoja grūtus laikus pēc globālās finanšu krīzes.

Bank of America norāda, ka Berkshire Hathaway iegādājies bankas akcijas par aptuveni 7,14 dolāriem gabalā, kas ir krietni zem fondu biržā noteiktās akcijas cenas 23,58 dolāru apmērā.

Bafeta investīciju vērtība bankā šobrīd sasniegusi 16,5 miljardus dolāru.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pilnā sparā turpinās ASV kompāniju iepriekšējā ceturkšņa peļņas paziņošanas sezona. Sociālo mediju uzņēmums "Twitter" spējis iepriecināt savus investorus paziņojot, ka pirmo reizi vēsturē tā ienākumi ceturksnī pārsnieguši apaļa miljarda ASV dolāru atzīmi (pieaugums par 11%).

Sajūsma bija vērojama arī akciju tirgū, un pieejamā informācija liecina, ka "Twitter" akcijas cena šīs ceturtdienas tirdzniecības sesijas sākumā varētu tikt tirgota aptuveni par 8% dārgāk. Jāteic, ka "Twitter" akcija cena kopš pagājušā gada sākuma pieaugusi par 11% (neskaitot šīs ceturtdienas potenciālo veikumu).

Tas nav daudz, ja salīdzina gan ar kopējo ASV akciju tirgu, gan citiem tehnoloģiju milžiem. Piemēram, "Facebook" akcijas cena kopš pagājušā gada janvāra palielinājusies uz pusi (un kopējā ASV akciju tirgus - gandrīz par trešo daļu).

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Vorena Bafeta Berkshire Hathaway investē trīs lielās ASV aviokompānijās

LETA--AFP, 15.11.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Miljardierim Vorenam Bafetam piederošais ASV investīciju uzņēmums Berkshire Hathaway iegādājies akcijas trīs lielās ASV aviokompānijās, neskatoties uz Bafeta iepriekš pausto naidīgo noskaņojumu pret aviācijas nozari.

Berkshire Hathaway investējis 797 miljonus dolāru American Airlines, 249 miljonus dolāru Delta Air Lines un 237 miljonus dolāru United Continental Holdings.

Tāpat arī kompānija iegādājusies akcijas lidsabiedrībā Southwest Airlines.

Bafets iepriekš bija pazīstams ar savām antipātijām pret aviācijas nozari pēc neveiksmīgās US Airways akciju iegādes 1989.gadā, viņam šo sektoru nodēvējot par «nāves slazdu».

Berkshire Hathaway vadītājs Bafets ir pasaulē trešais bagātākais cilvēks.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Automašīnas ārkārtējās situācijas laikā tiek izmantotas mazāk, tāpat samazinās arī ceļu satiksmes negadījumu skaits, un likumsakarīgi samazinās pieteikto OCTA atlīdzību skaits.

Ņemot vērā šo faktu, vairāku valstu apdrošinātāji klientiem polišu iegādei piešķīruši atlaides vai atmaksājuši daļu prēmiju.

Aktīvāki šajā ziņā līdz šim bijuši ASV apdrošinātāji, no kuriem vairāki lielie spēlētāji paziņojuši par atlaižu piemērošanu. Tā, piemēram, Vorenam Bafetam piederošā "Geico" paziņojusi, ka polisēm, kas tiks atjaunotas vai iegādātas no jauna laika periodā no 8.aprīļa līdz 7.oktobrim, piemēros 15% atlaidi, un līdzīgas atlaides piemērojušas vēl citas kompānijas. Savukārt apdrošinātāji "Liberty Mutual" un "Mercury Insurance" nolēmuši atmaksāt 15% no aprīlī un maijā veiktajiem maksājumiem par apdrošināšanas polisēm.

Indijas apdrošinātājs "Acko General Insurance" paziņojis, ka klientiem piedāvās apdrošināšanu vienu mēnesi bez maksas - pērkot apdrošināšanas polisi uz 12 mēnešiem, vienu papildus mēnesi apdrošināšana būs bezmaksas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Kas tev jāzina

Kas tev jāzina 29. oktobrī

Dienas Bizness, 29.10.2014

Latvijā.

Krievijas embargo skartajās nozarēs cenu kritums sasniedz pat 50%

Krievijas embargo skartajās nozarēs cenu kritums sasniedz pat 50%; jaunu atbalstu gatavo mazajiem uzņēmumiem un kooperatīviem
. Lasīt tālāk...

Foto: LETA

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lietuviešiem tagad ir savs LNG terminālis Independence un viņi ir gatavi savā gāzes neatkarībā dalīties arī ar klaimiņiem. Tomēr, lai no šīs alternatīvās gāzes piegādes taustāmu labumu gūtu arī Latvijas un Igaunijas uzņēmumi, vēl ir vairālas neskaidrības un līdz galam nesakārtotas lietas.

Uzticība Vorenam Bafetam atmaksājusies, bet kas būs pēc viņa?

Par vienu no perspektīviem eksporta tirgiem Latvijas uzņēmējiem var kļūt Ķīna. Jo tās tirgus piedāvā teju neierobežotas iespējas

Nejusties kā skudru pūznī, baudīt privātumu, vērojot Rīgas panorāmu .

Pieteikumi šīm un citām ziņām - raksta gelrijā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Miljardieris un investors Karls Īkans (Carl Icahn) izveidojis savu Twitter kontu @Carl_C_Icahn, un paredzams, ka tas drīz vien kļūs par vienu no visvairāk sekotajiem mikroblogošanas vietnes kontiem, raksta forbes.com.

K. Īkanam tāpat kā Vorenam Bafetam (Warren Buffet), Bilam Ekmanam (Bill Ackman), Deividam Einhornam (David Enhorn) un Denam Loebam (Dan Loeb) ir «balss, kas spēj mainīt tirgus», raksta medijs.

77 gadus vecais K. Īkans Twitter debitēja, ar joku. «Twitter ir lielisks. Man tas patīk gandrīz tik pat ļoti kā Dell,» vēsta miljardiera pirmais ieraksts.

Jāatzīmē, ka pašlaik K. Īkans tiesājas ar citu miljardieri Maiklu Dellu (Michael Dell) par kontroli datoru uzņēmumā Dell Inc. M. Dells vēlējās veikt kompānijas izpirkšanas darījumu par 24,4 miljardiem ASV dolāru, taču K. Īkans uzskata, ka cena ir pārāk zema.

Komentāri

Pievienot komentāru
Investors

Bafets šoreiz ļoti paškritisks

Jānis Šķupelis, 09.05.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Investīciju leģenda atzīst, ka bijusi pārāk skeptiska pret tehnoloģiju milžu akcijām

Nupat par saviem iepriekšējā ceturkšņa finanšu rezultātiem informējusi viena no pasaules lielākajām kompānijām Berkshire Hathaway. Kompānijas finanšu rezultāti bijuši vājāki, lai gan daudzi investori lielāku uzmanību pievērš tam, kāds noskaņojums ir pasaules ieguldījumu leģendai Berkshire Hathaway vadītājam Vorenam Bafetam.

V. Bafets slavens ar to, ka viņš visai izvairīgi iegulda tehnoloģiju uzņēmumu akcijās. Tiesa gan, nupat (līdz ar Berkshire iepriekšējā ceturkšņa finanšu rādītāju publicēšanu) viņš atzinis, ka investoriem tomēr nevajadzētu baidīties no iespējām šī sektora akcijās, un norādījis, ka kļūdījies, neieguldot Google (Alphabet) un Amazon akcijās. «Man bija pietiekami daudz iespēju uzdot jautājumus un sevi izglītot. Bet es to palaidu garām,» paškritisks ir Bafets, kas piebilda, ka diemžēl nav spējis saskatīt Google potenciālu. Tāpat V. Bafets atzina savu kļūdu, ieguldot International Business Machines akcijās.

Komentāri

Pievienot komentāru
Foto

Jaunākais Forbes miljardieru saraksts - 1426 cilvēki, kuri kontrolē pasaules ekonomiku

Lelde Petrāne, 04.03.2013

Karloss Slims Helu (Carlos Slim Helu). Bagātība: 73 miljardi ASV dolāru. Valsts: Meksika. Bagātības avots: Telekomunikācijas.

Foto: EPA

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Forbes jaunākajā, 2013. gada miljardieru sarakstā atrodami 1426 cilvēku vārdi. Viņu kopējā bagātība veido 5,4 triljonus ASV dolāru.

ASV atkal ir vadībā ar 442 miljardieriem. Tai seko Āzijas-Klusā okeāna reģions (386) un Eiropa (366).

Kā atklāj Forbes, pasaules superbagātnieku pieaugošās bagātības pamatā ir aktīvu cenu kāpums.

Saraksta pirmā vieta gan nekādu pārsteigumu neraisa - pasaulē bagātākais cilvēks joprojām ir Karloss Slims. Taču līdz trešajai vietai pirmoreiz pacēlies Spānijas modes preču magnāts Amansio Ortega. Viņš arī atzīts par gada lielāko ieguvēju - vienā gadā viņa bagātībai pievienojušies 19,5 miljardi ASV dolāru. Viņš ir priekšā Vorenam Bafetam, neraugoties uz faktu, ka ASV investīciju guru bagātība augusi par 9,5 miljardiem ASV dolāru. Šis ir pirmais gads kopš 2000. gada, kad Bafets nav šī saraksta Top 3.

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

Citadele vadītājs: Norēķini ar telefonu nespēs izkonkurēt maksājumu kartes

LETA, 26.02.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Norēķini ar telefonu nespēs izkonkurēt maksājumu kartes, prognozēja bankas «Citadele» valdes priekšsēdētājs Guntis Beļavskis.

«Mēs nevaram investēt maksājumu tehnoloģijās, kuras nespēs sasist lupatās visparastāko maksājumu karti. Nu, piemēram, daudz runā par norēķiniem ar telefonu. Taču, kad es redzu, ka vajag atbloķēt telefonu, atvērt aplikāciju, ieskanēt QR kodu, apstiprināt maksājumu, tad es saku, ka tas noteikti nesasitīs karti, jo darbības soļu ir vairāk. Vienmēr ir jādomā par konkurenci ar maksājumu karti, jo tā mūsu makos būs vēl nākamos piecus desmit gadus,» teica Beļavskis.

Viņš arī atzina, ka inovāciju gadījumā, iespējams, tikai viena ideja no desmit iedzīvojas. «Mana pārliecība ir, ka attīstīsies tikai tās lietas, kuras kā savu ikdienu pieņems klienti. Vorenam Bafetam bija laba definīcija, kuros uzņēmumos investēt. Viņš investēja tajos uzņēmumos, kuri bija klientu prātos, viņu ikdienā. Arī maksājumu jomā ir ļoti uzmanīgi jāvēro, kas kļūs par klientu ikdienu, un par ko cilvēki tikai pateiks, jā, šis ir interesanti un forši, bet par viņu ikdienu tas nekļūs. To vislabāk var redzēt, vērojot vienkāršu klientu rīcību. Mēs savu attīstību nevaram balstīt uz tiem 2% klientu, kuri visu pamēģina un kuriem viss jaunais patīk. Attīstība ir jābalsta uz vienkāršajiem klientiem, uz to rīcību,» sacīja Beļavskis.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Akciju tirgus vēsturē 2020.gads paliks atmiņā kā gads, kurā valdīja Covid-19 vīrusa izraisītā nenoteiktība un vēl nepieredzētas svārstības. Tomēr, spītējot pandēmijai, Latvijas un Baltijas iedzīvotāju vidū pieaudzis veikto ieguldījumu apjoms; visbiežāk darījumi veikti ar uzņēmuma Tesla akcijām, informē Luminor banka.

Daudziem investoriem vīrusa izraisītais satraukums lika vilkt paralēles ar 2008.gada finanšu krīzi, tomēr pēc straujās lejupslīdes akciju tirgus tikpat ātri atkopās un pat sāka augt. Platformas Luminor Investor dati liecina, ka pēc darījumu skaita augšgalā 2020.gadā bija uzņēmuma Tesla akcijas, kam seko Vācijas elektronisko maksājumu apstrādātājs Wirecard, viens no pasaulē lielākajiem premium klases automašīnu ražotājiem - Daimler, COVID-19 vakcīnas izgudrotājs - Pfizer un ASV tehnoloģiju gigants - Apple.

"Neskatoties uz to, ka Baltijas valstu mājsaimniecības ieguldījumus veic piecas reizes mazāk nekā vidēji citās ES valstīs, Luminor klientu aktivitāte 2020.gadā ievērojami pieauga. Viens no iemesliem varētu būt fakts, ka mēs 2019.gada rudenī sākām klientiem piedāvāt vienkāršu, saprotamu un ērti lietojamu ieguldījumu platformu Luminor Investor, kas piemērota arī cilvēkiem bez priekšzināšanām. Turklāt nesen veicām uzlabojumus, pievienojot platformai jaunas funkcijas, kas ļauj automātiski veikt personas identifikāciju, autentifikāciju un vienkāršus naudas pārskaitījumus gan līdzekļu ieskaitīšanai platformā, gan izņemšanai no tās. Līdz ar to procesi norit gandrīz automātiski un bankas darbinieka iesaistīšanās var būt nepieciešama tikai atsevišķos izņēmuma gadījumos," stāsta Luminor bankas Uzkrājumu un ieguldījumu produktu attīstības vadītājs Jānis Bebris.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

FOTO: Kuras ir Vorena Bafeta iecienītākās akcijas?

Žanete Hāka, 16.08.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šā gada otrajā ceturksnī Vorenam Bafetam piederošā investīciju kompānija Berkshire Hathaway ievērojami palielinājusi savus ieguldījumus tehnoloģiju kompānijas Apple akcijās, raksta MarketWatch.

Berkshire Hathaway ieguldījums, salīdzinot ar marta beigām, audzis par 55% līdz 15,23 miljoniem akciju. Marta beigās uzņēmums bija iegādājies 9,81 miljonu akciju.

Otrā ceturkšņa laikā ar šo ieguldījumu investoriem izdevies nopelnīt, jo Apple akcijas cena augusi par 12%.

Tiesa gan, daļa investoru, piemēram, Scion Asset Management un citi, paziņojuši, ka atbrīvojušies no savām Apple akcijām vai samazinājuši to īpatsvaru portfelī.

Pēc ziņām, ka Bafets palielinājis savus ieguldījumus Apple akcijās, uzņēmuma cena pakāpās.

Kā raksta portāls 24/7 Wall St., kopējā Berkshire Hathaway akciju vērtība jūnija beigās sasniedza 129,7 miljardus dolāru, salīdzinot ar 102,563 miljardiem dolāru. 61% no kopējā portfeļa veido četri uzņēmumi.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Miljardieris sašutis par savas bagātības novērtējumu Forbes sarakstā

Lelde Petrāne, 05.03.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Viens no pasaulē bagātākajiem cilvēkiem sācis strīdu ar Forbes, ikgadējā pasaulē bagātāko cilvēku saraksta veidotāju, par to, cik īsti bagāts viņš ir, vēsta Financial Times.

Princis Alvalīds bin Talals (Alwaleed bin Talal), Saūda Arābijas investors, kurš veicis ieguldījumos, piemēram, Hotel George V Parīzē un interneta vietnē Twitter, paziņojis, ka ir pārtraucis sadarbību ar Forbes miljardieru sarakstu, apsūdzot to neobjektīvas informācijas sniegšanā par Tuvo Austrumu investoriem.

Forbes, kas pieder Stīvam Forbsam (Steve Forbes), princi atzinis par 26. bagātāko cilvēku pasaulē. Saskaņā ar 2013. gada sarakstu viņa bagātība pagājušā gada laikā palielinājusies par diviem miljardiem ASV dolāru līdz 20 miljardiem ASV dolāru.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Es nevienu brīdi neesmu apsvēris kaut mazāko ieguldījumu bitkoinā – es ienīdu to jau tajā brīdī, kad tas tika radīts, un, jo populārāks tas kļuva, jo vairāk es to ienīdu – bitkoins ir bīstama inde, uzskata Vorenam Bafetam piederošās Berkshire Hathaway viceprezidents Čārlijs Mungers.

«Ir pretīgi, ka cilvēki ar to ir pārņemti,» viņš piebildis, sūdzoties, ka visi vēlas vieglu naudu.

Pēc Mungera domām, kriptovalūtām ir nepieciešama uzraudzība, un šajā ziņā ASV ir jādara līdzīgi Ķīnai. «Mūsu valstij pietrūkst stingras pieejas un tas ir nepareizi. Pareizā reakcija uz kaut ko tādu ir kārtīga regulatora uzraudzība,» viņš norāda.

Trešdien bitkoina cena pieauga līdz 9000 dolāru atzīmei. Pirms tam pārdošanas viļņa laikā bitkoina cena saruka līdz 7000 dolāriem, taču vēl pirms tam – decembra beigās – pieauga līdz 19 000 dolāru.

Komentāri

Pievienot komentāru
Foto

Pasaulē jaunākie miljardieri

Lelde Petrāne, 05.03.2013

1. Dastins Moskovics (Dustin Moskovitz). Vecums: 28. Bagātība: 3,8 miljardi ASV dolāru. Moskovics, Marka Cukerberga bijušais istabas biedrs, vairs nestrādā Facebook, sociālā tīkla gigantā, kuru viņš līdzdibināja.

ibnlive.in.com

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Forbes jaunākajā pasaulē bagātāko cilvēku sarakstā iekļauti 1426 vārdi, bet tikai 29 no šīs elitārās grupas ir jaunāki par 40 gadiem.

Šo 29 miljardieru kopējā bagātība veido 119 miljardus ASV dolāru. Desmit ir no tehnoloģiju nozares, ieskaitot četrus no sociālā tīkla giganta Facebook.

Vienpadsmit ir no Amerikas Savienotajām Valstīm.

Db.lv jau rakstīja - Forbes jaunākajā, 2013. gada miljardieru sarakstā atrodami 1426 cilvēku vārdi. Viņu kopējā bagātība veido 5,4 triljonus ASV dolāru.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

99 gadu vecumā miris amerikāņu miljardiera un investora Vorena Bafeta partneris Čārlijs Mangers, kurš palīdzēja Bafetam izveidot uzņēmumu "Berkshire Hathaway" par investīciju milzi.

Mangers aizgājis no dzīves otrdien slimnīcā Kalifornijā, paziņoja "Berkshire Hathaway".

""Berkshire Hathaway" nebūtu tāds, kā šobrīd, bez Čārlija iedvesmas, gudrības un līdzdalības," norādīja 93 gadus vecais Bafets.

Mangers palīdzēja vadīt "Berkshire Hathaway" vairāk nekā 50 gadus un ilgu laiku bija uzņēmuma padomes priekšsēdētāja vietnieks.

Viņam patika palikt ēnā un ļaut Bafetam būt "Berkshire Hathaway" sejai, un bieži vien viņš publiski centās neizcelt savu ieguldījumu uzņēmuma ievērojamajos panākumos.

Mangers un Bafets "Berkshire Hathaway" akcijas sāka iegādāties 1962.gadā par septiņiem un astoņiem dolāriem par akciju, bet kontroli pār uzņēmumu viņi pārņēma 1965.gadā. Gadu gaitā viņi attīstīja "Berkshire Hathaway" par konglomerātu, kāds tas ir šobrīd, izmantojot tā paspārnē esošo uzņēmumu līdzekļus, lai iegādātos citu kompāniju akcijas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Investors

Investors: Nopirkt un turēt

Jānis Šķupelis, 01.12.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ilgtermiņa akciju investoriem jāapbruņojas ar pacietību un disciplīnu, otrdien vēsta laikraksts Dienas Bizness.

Akciju tirgū cenas ilgākā termiņā tendētas uz pieaugumu, un šāda situācija ir pamats tam, kāpēc ieguldītājām būtu vērts domāt par naudas investēšanu šajos vērtspapīros (populāri gan ir norādīt, ka vēsturiskais ienesīgums negarantē līdzīgu ienesīgumu arī nākotnē). Mūsdienās iespējams izvēlēties gan dažādus fondus, kuru vērtība mainās atkarībā no tā, kā iet kādu kompāniju kopuma akcijām, gan ieguldīt pavisam konkrētu uzņēmumu vērtspapīros.

Daudzi ieguldījumu eksperti turklāt norāda, ka ierindas mazajam investoram vispiemērotākā investīciju taktika ir kāda uzņēmuma vērtspapīru iegāde ar domu tos turēt vismaz 20 gadus. Proti, aktīva akciju pirkšana un pārdošana piemērota vien nelielai daļai investoru, kas turklāt paaugstina iespējamību, ka kādi lēmumi tiks pieņemti nelaikā. Tāpat jārēķinās, ka lielu daļu peļņas noēdīs dažādas komisijas maksas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Tiesa piespriež Johnson & Johnson samaksāt 417 miljonu dolāru kompensāciju sievietei par vēža izveidošanos

LETA--AFP, 22.08.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kalifornijas štata zvērināto tiesa pirmdien piespriedusi ASV higiēnas un veselības aprūpes preču kompānijai Johnson & Johnson samaksāt 417 miljonus dolāru sievietei, kura apgalvo, ka viņai kompānijas uz talku bāzēto produktu dēļ izveidojies vēzis pēdējā stadijā.

Šī lieta ir viena no vairākiem tūkstošiem prasību pret kompāniju, kurās tā apsūdzēta, ka nav brīdinājusi patērētājus par vēža briesmām, ko rada talks tās produktos.

63 gadus vecā Eva Ečeverija kompāniju iesūdzēja pagājušā gada jūlijā. Viņai izveidojies vēzis pēc Johnson & Johnson uz talka bāzēto sieviešu higiēnas pulveru lietošanas vairāku desmitgažu garumā.

Johnson & Johnson paziņoja, ka spriedumu pārsūdzēs.

«Mēs pārsūdzēsim šīsdienas spriedumu, jo vadāmies pēc zinātnes, kas atbalsta Johnson's Baby Powder drošību,» pavēstīja kompānijas preses pārstāve.

Līdz šim zvērināto tiesas piespriedušas Johnson & Johnson samaksāt kopumā 307 miljonus dolāru līdzīgās lietās par talku kompānijas produktos.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Vienots valsts regulējums izsijās veiksmīgākos aizdevumu platformu uzņēmumus

Juris Grišins, Capitalia vadītājs, 02.06.2023

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas iedzīvotājiem zināmākais brīvās naudas ieguldīšanas instruments ir depozīti, taču tos var uzskatīt par investīciju dinozauriem.

Tie ir plaši zināmi, droši, bet ar mazu atdevi. Taču iedzīvotāji visā pasaulē meklē lielākas atdeves iespējas no ieguldījumiem, tāpēc pēdējā laikā tirgū ienāk arvien jauni produkti, kas piedāvā gan augstāku atdevi, gan attiecīgi arī risku. Viena no šādām ieguldījumu iespējām ir aizdevumu platformas. Šo investīciju veidu bieži izvēlas tā dēvēti jaunie profesionāļi un tie, kuri vēlas paplašināt savu gadiem veidoto ieguldījumu portfeli.

Aizdevumu platformas ļauj daudziem investoriem būt par līdz-īpašnieku vienam aizdevumam, kas izsniegts privātpersonai vai uzņēmumam. Savukārt aizdevuma ņēmējiem platformas nodrošina alternatīvu finansējuma avotu, kas var būt sevišķi noderīgs situācijās, kad banku finansējums tiem nav piemērots vai pieejams. Platforma nodrošina šo aizdevumu piedāvāšanu ieguldītājiem, kā arī administrē norēķinus starp aizdevuma saņēmēju un investoriem. Ir divu tipa aizdevumu platformas, katrai no tām ir nedaudz savādāks darbības princips un arī atšķirīgs regulējums no finanšu nozares uzraugu puses.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ieguldījumu pasaulē bieži vien vērojama situācija, kad amatieri investori par savām spējām pārspēt kopējo tirgus sniegumu ir visai pārliecināti. Patiesībā gan to izdarīt ir grūti, un ne velti tas ilgākā termiņā izdevies vien nelielai daļai finanšu tirgus profesionāļu.

Mazajiem investoriem to ceļā uz daudzmaz veiksmīgu ieguldīšanu bieži vien ceļā stājas emocijas. Šajā ziņā var runāt gan par pārlieku lielām bailēm no zaudējumiem, gan piezagušos neadekvātu pašpārliecinātību.

Pacietība un vēlreiz pacietība

Ne velti pēdējo gadu laikā vērojama tā saucamās pasīvās investēšanas uzvaras gājiens. Tas nozīmē, ka investori labāk naudu lemj ieguldīt kādā fondā, kas tikai kopē kāda tirgus indikatora vērtības izmaiņas. Mazajiem investoriem pretī nākuši paši lielie līdzekļu pārvaldnieki, kuri radījuši daudzus šādus ļoti zemu izmaksu biržā tirgotos fondus. Tas nozīmē, ka investēšana kļūst lētāka un nosacīti vieglāka. Pietiek vien iegādāties kādam biržas indeksam piesaistītu vērtspapīru ("biļeti"), lai, "iekāpjot šādā kopējā vilcienā", veiktu uzreiz sabalansētu ieguldījumu un varētu cerēt tik pie peļņas.

Komentāri

Pievienot komentāru