Investors

Investors: Kruīzā ar akcijām

Jānis Šķupelis, 05.10.2015

Arī Rīgā piestāj milzīgi kruīza kuģi. Attēlā redzamo Costa Pacifica, piemēram, kontrolē pasaulē lielākā kruīza kompānija Carnival.

Foto: Vitālijs Stīpnieks, Dienas Bizness

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lielās kruīzu kompānijas pagaidām ir investoru topā, pirmdien vēsta laikraksts Dienas Bizness.

Vairs nekāds jaunums nav tas, ka pasaules lielākajos akciju tirgos pēdējie mēneši bijuši visai nepārliecinoši – akciju cenas sarukušas un liela neskaidrība ir arī par to dinamiku nākotnē. Pašlaik daudzmaz skaidri, šķiet, var pateikt vienīgi to, ka būs lielākas cenu svārstības.

Tiesa gan, arī šādos laikos akciju tirgū var atrast uzvarētājus. Jau ilgstoši tiek runāts par zemām izejvielu cenām, kur vispārējās tendences pārliecinoši ieskicē nafta. Tās (Ziemeļjūras jēlnaftas) cena 12 mēnešu skatījumā ir samazinājusies gandrīz par 50%. Šajā pašā laikā ASV Standard & Poor’s 500 indeksa vērtība 12 mēnešu skatījumā spējusi pat nedaudz pieaugt par 0,9%, bet kopš šā gada sākuma tā jau ir sarukusi par 6,6%.

Ir vairākas nozares, kurām degvielas cenu samazināšanās ir īpaši labvēlīga, un viena no šādām nozarēm ir kruīza kuģu kompānijas. Šiem uzņēmumiem palīdz arī pakāpeniskāaRietumvalstu patērētāju tēriņu palielināšanās, secina The Wall Street Journal (WSJ).

Dažas kompānijas

Kopš šā gada sākuma Ņujorkas biržā, piemēram, ASV kruīza kompānijas Royal Caribbean Cruises akcijas vērtība pieaugusi par 9,04%. 12 mēnešu skatījumā pieaugums ir vēl iespaidīgāks – par veseliem 42,7%. Kompānijas dividenžu ienesīgums ir gandrīz 1,7% un P/E rādītājs (Price/ Earnings) atrodas pie 24,6.

Uz pārējo fona šajā nozarē var izcelt arī Norwegian Cruise Line Holdings akcijas. Šī uzņēmuma akcijas vērtība Nasdaq biržā ASV kopš gada sākuma ir palielinājusies par 22,63% – līdz 57,34 ASV dolāru atzīmei, un pieaugums 12 mēnešu skatījumā ir vēl straujāks – gandrīz par 64%. Kompānijas P/E rādītājs gan ir visai augsts un atrodas pie 31,5.

Visu rakstu Kruīzā ar akcijām lasiet 5. oktobra laikrakstā Dienas Bizness.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Baiļu uzplūdi par koronavīrusa straujāku izplatīšanos ārpus Āzijas papildu trieciens ir dažādiem ar tūrisma nozari saistītajiem uzņēmumiem. Notiekošā rezultātā daudzi sevišķi strauji atbrīvojas no aviokompāniju un kruīza uzņēmumu vērtspapīriem.

Kuģu kruīza nozares līderu - "Carnival", "Norwegian Cruise Line Holdings" un "Royal Caribbean Cruises" - akciju cena šīs nedēļas sākumā vien saruka gandrīz par 10%. Piemēram, tā paša "Carnival" akcijas vērtība Ņujorkas biržā kopš saviem decembra augstākajiem punktiem ir samazinājusies jau gandrīz par 30%.

Strauji zemāk planē arī aviokompāniju akciju vērtība. Piemēram, "Ryanair" akcija šo pirmdien saruka par 13,5%, "Air France" – par 8,7% un "Deutsche Lufthansa" – par 8,8%. Strauji cenu kritumi bija vērojami arī "American Airlines Group", "EasyJet", "Delta Air Lines" u.c. līdzīgām akcijām. Tiek ziņots, ka pasaulē viesnīcas jau izjūt ķīniešu tūristu skaita samazināšanos. Sagaidāms, ka notiekošajam būs ietekme uz dažādām citām nozarēm.

Komentāri

Pievienot komentāru