Finanses

Investors: Topā drošais patvērums

Jānis Šķupelis, 17.06.2016

Jaunākais izdevums

Centrālās bankas politikas kursu nekoriģē, piektdien raksta laikraksts Dienas Bizness.

Rezultātā līdz ar papildu bažām par britu izstāšanos no Eiropas Savienības aug pieprasījums pēc droša patvēruma, un palielinās, piemēram, Japānas jēnas, Šveices franka un zelta vērtība. Jēnas cena šogad pieaugusi, pat neskatoties uz Japānas baņķieru bezprecedenta eksperimentēšanu ar papildu kvantitatīvo mīkstināšanu un negatīvām likmēm. Tā šīs valsts politikas noteicējiem, kuri ar vājākas vietējās valūtas palīdzību grib gan palīdzēt ekonomikas izaugsmei, gan reanimēt inflāciju, domājams, ir ļoti nepatīkama aina.

Visu rakstu Topā drošais patvērums iespējams izlasīt piektdienas, 17.jūnija, laikrakstā Dienas Bizness, 8.lpp.!

Komentāri

Pievienot komentāru
Investors

FOTO: 15 akcijas, kas ir drošs patvērums investoriem lejupslīdes laikā

Dienas Bizness, 15.02.2018

Clorox Co

Akcijas cena: 127 dolāri

Nozare: patēriņa preces

Ienesīgums: 2,4%

52 nedēļu tirdzniecības diapazons: 123,58-150,4 dolāri

Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

#Tirgus lejupslīdes brīdī apmierināti ir investori, kuri investējuši stabilās akcijās.

Pagājušajā nedēļā tirgu pārsteidza straujais akciju cenu kritums, kad vienā dienā Dow Jones Industrial Average vērtība nogāzās par gandrīz 1600 punktiem, raksta portāls 24/7 Wall St.

Interesanti, ka iepriekš nebija nekādu fundamentālu izmaiņu, kas veicinātu tik strauju kritumu, taču pārdošanas vilni izraisīja tirgus dalībnieku bažas par inflācijas pieaugumu, spēcīgāku algas pieaugumu un strauju ilgtermiņa likmju palielināšanu.

24/7 Wall St. apkopo informāciju par ekonomikas fundamentālajiem faktoriem, kā arī par ASV uzņēmumu ienākumiem. Ir investori, kuri skatās ilgtermiņā un labprāt investē kompānijās, par kurām ir pārliecināti, ka tās spēs strādāt veiksmīgi arī tad, kad tirgus piedzīvos kritumu, bet likmes turpinās palielināties.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Baltijas naudas atmazgāšanas skandāli ir pielikuši punktu vairāku banku plāniem apkalpot ārvalstu klientus, aģentūrai Bloomberg sacījis Luminor Group vadītājs Ērki Rāzuke.

Nerezidentu bizness izzudīs, jo bankas Igaunijā, Latvijā un Lietuvā nevar atļauties nepārvadāmus un eksistenciālus riskus, kādus tas rada sektoram, viņš uzsvēris. Viņš šo tendenci nodēvējis par pašregulācijas mehānismu.

«Šis bizness neizskatās ilgtspējīgs un tas jau kādu laiku nav bijis ilgtspējīgs,» uzsvēris Rāzuke. «Šī tēma tiks slēgta brīdī, kad nerezidentu biznesa īpatsvars samazināsies līdz 5% vai pat mazāk,» viņš piebildis.

Baltijas reģions jau ilgu laiku ir bijis bijušās Padomju Savienības valstu naudas magnēts, taču daļai klientu līdzekļu ir apšaubāma izcelsme, tādēļ ir cietusi valstu reputācija, raksta Bloomberg.

«Finanšu darījumi ar trešo valstu nerezidentiem šajā tirgū vienmēr rada jautājumus, kāds ir pamats: vai mēs esam kā drošs patvērums līdzekļiem vai tā ir nodokļu optimizācija?» skaidro Rāzuke, piebilstot, ka visi klienti automātiski nav jāuztver kā sliktie klienti, taču visdrīzāk starp tiem ir arī tādi, kas slēpj savus aktīvus vai pārkāpj likumus.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV akciju cenas ceturtdien nedaudz pieauga, bet Eiropas akciju cenas ievērojami kritās un naftas cena īslaicīgi pakāpās virs 100 ASV dolāriem par barelu pēc tam, kad Krievija sāka iebrukumu Ukrainā.

Londonas, Frankfurtes un Parīzes biržu indeksi kritās par apmēram 4%, investoriem izpārdodot akcijas, savukārt zelts kā drošs investīciju patvērums padārdzinājās līdz vairāk nekā 1923 dolāriem par unci.

"Krievijas jaunais agresijas vilnis pret Ukrainu aptumšoja globālo ekonomiku, jo augstāka naftas cena draud saasināt inflācijas riskus," sacīja "Western Union Business Solutions" analītiķis Džo Manimbo.

"Krīzes gaisotne Austrumeiropā var pamudināt centrālās bankas atgriezties [ekonomikas] atbalsta režīmā, ja akciju cenas turpinās kristies."

Reaģējot uz Krievijas ofensīvu Ukrainā, "Brent" markas jēlnaftas cena Londonas biržā īslaicīgi pārsniedza 105 dolārus par barelu pirmoreiz kopš 2014.gada. Alumīnija un kviešu cenas pieauga līdz rekordaugstiem līmeņiem.

Komentāri

Pievienot komentāru