Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Neraugoties uz divus gadus piedzīvoto pandēmiju, nekustamā īpašuma novērtēšanas pasūtījumu skaits ir pieaudzis, kā pamatā ir cilvēku vēlme iegādāties dzīvokli vai uzbūvēt māju, kā arī attīstīt savu biznesu.

To intervijā Dienas Biznesa speciālizdevumam Nekustamais īpašums stāsta Latvijas Īpašumu vērtētāju asociācijas valdes priekšsēdētājs, SIA Eiroeksperts valdes priekšsēdētājs Vilis Žuromskis. Viņaprāt, arī šogad vērtēšanas apjomi varētu būt līdzīgi iepriekšējo gadu apjomiem, jo ir cerība, ka iekustēsies Rail Baltica dzelzceļa būvniecībai nepieciešamo īpašumu atsavināšanas process.

Fragments no intervijas

Vai pandēmija ir ietekmējusi nekustamo īpašumu novērtēšanu un arī to novērtējumu?

Īpašuma novērtēšanas pasūtījumu skaits ir pieaudzis. Kopumā tieši nekustamā īpašuma vērtēšanas pasūtījumu apjoms 2021. gadā ir pieaudzis vidēji līdz 20%. Piemēram, uzņēmumam SIA Eiroeksperts 2020. gads tieši pēc ienākumu līmeņa bija daudz labāks nekā pirmspandēmijas – 2019. gads, un savukārt 2021. gads ir vēl labāks nekā 2020. gads. Protams, Eiroeksperts nodarbojas ar visa veida novērtēšanu, sākot ar biznesa (uzņēmējdarbības), nekustamā īpašuma un kustamas mantas novērtēšanu. Līdzīgs vērtēšanas apjoma pieaugums bija novērojams arī citiem vērtētājiem, un to apliecina pieprasījuma pieaugums pēc vērtēšanas pakalpojumiem, it īpaši pēc nekustamā īpašuma novērtēšanas.

Pirmkārt, nekustamā īpašuma novērtēšanas pieprasījuma pieauguma iemesls bija nekustamo īpašumu iegādes, kam nepieciešams kredīts, vai arī īpašums tika plānots kā ķīla kāda cita darījuma veikšanai. Un šādā situācijā ir jāatceras pats būtiskākais, ka nekustamā īpašuma cena un tirgus vērtība ir divi dažādi jēdzieni, kuru lielums var būt ļoti atšķirīgs. Otrkārt, nekustamā īpašuma novērtēšana bija nepieciešama valsts uzņēmumiem un pašvaldībām īpašumu atsavināšanai, tirgus nomas noteikšanai vai apbūves tiesību vērtības noteikšanai. Treškārt, nekustamā īpašuma vērtēšana ir nepieciešama, vērtējot uzņēmējdarbību, jo nekustamais īpašums – apbūve, zeme, inženierbūves - ir vērtīgs uzņēmuma aktīvs. Diemžēl lielu nekustamā īpašuma vērtēšanas pasūtījumu daļu veido vērtējumi tiesvedībām, maksātnespējas procesiem.

Tātad vieni no vērtējumu galvenajiem pasūtītājiem ir bankas?

Tieši tā. Kredītiestādes ir vienas no aktīvākajām nekustamo īpašumu novērtējuma pieprasītājām, lai objektīvāk novērtētu potenciālā kredītņēmēja situāciju — cik vērts ir konkrētais īpašums, kādā stāvoklī tas ir. Tas attiecas gan uz juridiskām personām (uzņēmumiem), gan arī fiziskajām personām, kuras visbiežāk ir hipotekārā kredīta potenciālie ņēmēji. Piemēram, lai uzņēmums saņemtu kredītu savam iecerētajam projektam, bieži vien tas ieķīlā arī jau esošas ražotnes, zemi, ēkas (vai to daļu), kas savā ziņā kalpo kā nodrošinājums. Nekustamo īpašumu attīstītājiem parasti vērtējums ir nepieciešams pirms un pēc ēkas būvniecības. Pagājušajā gadā bija liels pieprasījums pēc dzīvokļiem daudzdzīvokļu māju jaunajos projektos, un ikvienam dzīvokļa pircējam, ja viņš vēlas saņemt hipotekāro kredītu, bija vajadzīgs atsevišķs konkrētā izvēlētā dzīvokļa novērtējums. Tieši šis bija viens no lielākajiem pieprasījuma iniciatoriem pēc nekustamā īpašuma novērtēšanas pakalpojumiem. Protams, cits jautājums ir, cik šajos sarežģītajos laikos pamatota ir šādu jauno dzīvokļu – mājokļu iegāde un cilvēku brīvprātīgi uzņemto saistību izpilde nākamajos gadu desmitos. Esmu pārsteigts, ka pandēmijas un ģeopolitisko saspīlējumu laikā būtiski pieaugusi aktivitāte nekustamo īpašumu iegādes darījumu segmentā, es to dēvēju par dzīrēm mēra laikā.

Visu interviju lasiet Dienas Biznesa jaunākajā speciālizdevumā Nekustamais īpašums!

Dienas Biznesa abonenti speciālizdevumu Nekustamais īpašums saņem bez maksas. Žurnāls nopērkams arī lielākajās tirdzniecības vietās Latvijā!

ABONĒJIET, lasiet elektroniski vai meklējiet preses tirdzniecības vietās!

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nekustamo īpašumu tirgū pandēmijas gadi pagājuši cenām un darījumu skaitam augot, materiālu cenu lēciens nesis pārsteigumus jauno projektu būvniekiem, Krievijas agresija Ukrainā vairo investoru stresu, tomēr lielākais satraukuma iemesls ilgtermiņā ir iedzīvotāju skaita samazināšanās.

Tā intervijā Dienas Biznesa speciālizdevumam Nekustamais īpašums saka Latvijas Nekustamā īpašuma darījumu asociācijas (LANĪDA) vadītājs, nekustamo īpašumu uzņēmuma Arco Real Estate valdes priekšsēdētājs Aigars Šmits un uzņēmuma valdes loceklis, vērtēšanas nodaļas vadītājs Māris Laukalējs.

Vēl jaunākajā Dienas Biznesa speciālizdevumā Nekustamais īpašums lasi:

  • Krievijas iebrukuma Ukrainā ietekmē augošā inflācija, pieprasījums pēc mājokļiem un piegāžu ķēžu traucējumi ir veicinājuši straujāku mājokļu cenu kāpumu. Zema piedāvājuma un augošu būvniecības izmaksu situācijā cenas jaunajos projektos strauji aug, veicinot interesi par dzīvokļiem sērijveida namos. Attīstītājiem esošā situācija apgrūtina gan plānošanu, gan liedz būvēt un pārdot par līdzšinējām cenām, līdz ar to vairāki projekti uz laiku tiek iesaldēti. Tiek prognozēts jauno projektu vakuums, vienlaikus novērojama interese par investīcijām īres namu attīstībā un biroju segmentā.
  • Kara ietekmes apzināšanā visi esam vēl sākumposmā - intervijā saka LNK Properties valdes loceklis, Komerciālo nekustamo īpašumu departamenta vadītājs Pāvels Broitmans.
  • Biznesu reģionos bremzē atbilstošu namu trūkums
  • Īpašumu vērtētājiem darba kļuvis vairāk – to intervijā stāsta Latvijas Īpašumu vērtētāju asociācijas valdes priekšsēdētājs, SIA Eiroeksperts valdes priekšsēdētājs Vilis Žuromskis. Viņaprāt, arī šogad vērtēšanas apjomi varētu būt līdzīgi iepriekšējo gadu apjomiem, jo ir cerība, ka iekustēsies Rail Baltica dzelzceļa būvniecībai nepieciešamo īpašumu atsavināšanas process.
  • Dzīvojamo māju kopīpašuma dalīšanai un īpašnieku strīdu risināšanai 1. maijā spēkā stājas grozījumi Civillikumā, taču viedokļi par to nozīmi un ietekmi ir diametrāli pretēji
  • Attīstoties tehnoloģijām, viedo risinājumu izmantošana mājokļos kļūst ne tikai populārāka, bet arī cenas ziņā pieejamāka, līdz ar to namu attīstītāji par gudro sistēmu ieviešanu īpašumos nereti domā jau būvniecības stadijā
  • Cenu kāpums palielina interesi par saules paneļiem
  • Pēdējos gados, īpaši jaunu privātmāju būvniecībā, palielinājies pieprasījums pēc viegli vadāmiem un automatizējamajiem siltumapgādes risinājumiem.
  • Žurnālists un pasākumu vadītājs Aivis Ceriņš kopā ar ģimeni teju pašu spēkiem un līdzekļiem atjaunojis dzimtas mājas Priekuļu novada Mārsnēnos.
  • Arhitektes un interjera dizaineres Evijas Ķirsones - Slavinskas rokrakstu būtu grūti sajaukt ar kādu citu latviešu šīs nozares profesionāli - viņas darbi ir spilgti, drosmīgi un pamanāmi.

Komentāri

Pievienot komentāru