Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kā ir dzīvot zem viena jumta ar četriem suņiem? Lieliski, ja tie ir labi audzināti bulmastifi un ja cilvēks ar saviem mīluļiem ir uz viena viļņa. Pa māju diendienā dipinošās sešpadsmit kājas saimnieci Violu Grīnbarti neuztrauc. Viņasprāt, sunim ir jādzīvo ģimenē, šie nav voljeru dzīvnieki, vēsta reģionālais laikraksts Kursas Laiks.

Katram sunim sava guļvieta, savs ēdiena trauks un visiem - noteikts režīms. Divas reizes dienā četrkājainajiem draugiem tiek piedāvātas pastaigas. Lielākā pa mežu un kāpām ilgst pusotru stundu, brīvdienās notiek garāki pārgājieni.

«Lielie un neatkarīgie bulmastifi gan uzturēšanas, gan apmācības ziņā prasa ne mazums pūļu. Daļu mana laika aizņem rūpes par dzīvniekiem, tas nenozīmē tikai uzkopšanu. Pastaigas, treniņi un apmācības, darbs ar dokumentiem, komunikācija ar cilvēkiem, jo man ir svarīga vide, ko jaunais saimnieks var piedāvāt mūsu «bērnam», viņa iespējas strādāt ar suni,» skaidro Viola. Lielajiem suņiem nepieciešama sabalansēta profesionālā barība. Nelielas porcijas, kurās ir viss vajadzīgais, pieaugušie bulmastifi saņem divas, bet jaunkundze - trīs reizes dienā.

Violas sapnis bijis izveidot savu ideālo bulmastifu. Pagājušajā vasarā no Briseles saņemtais apstiprinājums, ka piešķirts afikss Honey Dynasty, tiek uztverts kā darba kvalitātes zīme. «Kaut arī nekas šai dzīvē nav ideāls, esmu pārliecinājusies, ka šī nodarbošanās man patīk, to varu savienot ar rūpēm par saviem bērniem, veltot viņiem nedalītu laiku un uzmanību,» atklāj bijusī Grobiņas vidusskolas mācību pārzine.

Caur LKF (Latvijas Kinoloģiskā federācija) dabūjām audzētavas Milbu kontaktus. Kuce nāca mums pretī, deva buču, ļāva apskatīt mazuļus. Atgriežoties mājās, jau domājām vārdu noskatītajai liepziedu medus krāsas meitenītei, tā arī radās Milbu HANNA White Honey. «Mūsu ciltsmātei nepatīk izrādīties, viņa pati apzinās savu vērtību, tāpēc izstāžu ringā viņa gājusi, tikai iztopot saimniecei. Ir izpildīts izstāžu minimums, iegūstot Baltijas valstu jaunā čempiona un Latvijas, Lietuvas, Krievijas čempiona titulus.»

Kad ģimenē pieņemts lēmums ļaut Hannai turpināt dzimtu, audzētavā Viļņā atrasts skaists partneris. No šā metiena Grīnbarti paturējuši Hellu, pārējiem kucēniem ātri atrasti saimnieki Lietuvā, Dānijā, Serbijā, Latvijā, Somijā, Krievijā un divi pat Dienvidāfrikas Republikā. Audzētājiem vienmēr jārēķinās ar faktu, ka suns var atgriezties no jaunajiem saimniekiem. «Tā gadījās arī mums: pēc piecu mēnešu prombūtnes novārgusi, ar šūtu brūču rētām un nepietiekami barota no Maskavas atgriezās Hellas māsiņa Harizma. Nespēju viņai ļaut vilties cilvēkos vēlreiz, tāpēc Harizmu paturēju un esmu ļoti gandarīta par šo lēmumu,» stāsta Viola. Viņa atklāj - pateicoties tiesnešu teicamajam novērtējumam un iemantotajiem personiskajiem kontaktiem, varēja vienoties par iespēju pārot Harizmu ar šobrīd leģendāro dāņu-somu bulmastifu Alonso.

«Esam daudz ko iemācījušies, arī savu «produktu» skaisti prezentēt, iekārdinot tā, ka cilvēks ir gatavs mesties pēc sava kucēna pāri visai Eiropai uz Liepāju,» atklāj saimniece.

Plašāk - 13. marta laikrakstā Kursas Laiks.

Komentāri

Pievienot komentāru