Jaunākais izdevums

Itālijas Lombardijas reģions otrdien gatavojas noteikt nakts komandantstundu, kas valstī būs radikālākais Covid-19 krīzes solis, kopš maijā valsts mēroga ierobežojumi tika samazināti.

Komandantstunda ilgs no plkst.23. līdz plkst.5, un šāds režīms būs spēkā no ceturtdienas vakara līdz 13.novembrim.

Veselības ministrs Roberto Speranca pirmdienas vakarā piekritis reģiona valdības ierosinātajam plānam.

"Tā ir pienācīga un simboliski svarīga iniciatīva, kurai nav īpaši nopietnu ekonomisko seku," laikrakstam "La Repubblica" otrdien sacīja reģiona prezidents Atilio Fontana.

Piektdien Itālijā pirmo reizi reģistrēti vairāk nekā 10 000 jaunu koronavīrusa gadījumu, un vissmagāk skarta atkal ir Lombardija - tieši tāpat, kā tas bija veselības krīzes sākumā februārī.

Pirmdien Lombardijā reģistrēti 1687 jauni inficēšanās gadījumi, bet Kampānija Itālijas reģionu vidū ierindojusies otrajā vietā ar 1593 gadījumiem.

Sestdien Lombardija lika slēgt bārus pēc pusnakts un aizliedza publiskās vietās ārpus telpām ēst un dzert.

Centienos apturēt jauno inficēšanās vilni Itālija noteikusi vairākus ierobežojumus, tomēr komandantstunda līdz šim nekur nebija izsludināta.

Aizliegts amatieru kontaktsports, arī futbola mači, aizliegtas skolu ekskursijas, ierobežota galdiņu apkalpošana bāros un restorānos pēc plkst.18.

Nav paredzams, ka varētu tikt izsludināts jauns valsts mēroga stingrais karantīnas režīms, sacīja premjerministrs Džuzepe Konte, neizslēdzot, ka tādi varētu tikt noteikti ierobežotās teritorijās.

Atbilstoši Lombardijas komandantstundas nosacījumiem cilvēki varēs pamest mājas veselības, darba vai nepieciešamības dēļ.

Jaunie noteikumi arī paredz, ka tirdzniecības centri nedēļas nogalēs būs slēgti, vēsta itāļu mediji.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valdība par komandantstundas turpināšanu spriedīs ceturtdien, 11.februārī, pēc valdības sēdes mediju pārstāvjiem atzina Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV).

Vaicāts, vai Ministru kabineta un Krīzes vadības padomes kopsēdē tika skatīts arī jautājums par komandantstundas turpināšanu ārkārtējās situācijas laikā, Kariņš preses konferences virtuālās telpas sarakstē mediju pārstāvjus informēja, ka ceturtdien valdībā plānots uzklausīt gaidām iekšlietu ministra Sanda Ģirģena (KPV LV) ziņojumu un redzējumu.

LETA jau vēstīja, ka pagājušajā nedēļā valdība lēma pagarināt ārkārtējo situāciju līdz 6.aprīlim, bet lemšanu par komandantstundas turpināšanu atlika līdz šai nedēļai.

Pirmdien koalīcijā vēl nebija vienprātības par nepieciešamību turpināt mājsēdi jeb komandantstundu, raizējoties par Valsts policijas resursiem un to efektivitāti Covid-19 saslimstības mazināšanā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Grieķijas varasiestādes noteikušas komandantstundu koronavīrusa visskartākajos reģionos un obligātu sejas masku valkāšanu visās publiskajās vietās.

Premjerministrs Kirjaks Micotakis pavēstīja, ka no sestdienas tiek noteikta komandantstunda no plkst.23.30 līdz plkst.5.30.

"Sarkanajos" un "oranžajos" reģionos mītošajiem cilvēkiem būs jāpaliek mājās, izņemot naktsmaiņās strādājošajiem vai tiem, kas sniedz svarīgus pakalpojumus.

Komandantstunda noteikta reģionos, kuros atrodas valsts abas lielākās pilsētas - Atēnas un Saloniki, un kuros dzīvo vairāk nekā puse - 5,7 miljoni - no valsts 11 miljoniem iedzīvotāju.

Kā paziņoja Micotakis, valdība cer izvairīties no striktākiem ierobežojumiem un deva mājienu, ka komandantstunda ir mērķēta uz izklaides vietu apmeklētājiem, kas šobrīd ir lielākais infekcijas avots.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valstī noteiktie ar Covid-19 saistītie ierobežojumi un komandantstunda nedēļas nogalēs būs spēkā līdz 25.janvārim, ceturtdien lēma Ministru kabinets.

Komandantstunda būs jāievēro no 15.janvāra līdz 17.janvārim un no 22.janvāra līdz 24.janvārim, kad iedzīvotājiem būs aizliegts pārvietoties laikposmā no plkst.22 līdz plkst.5.

Uz divām nedēļām tiks pagarināti jau spēkā esoši ierobežojumi pakalpojumu un tirdzniecības jomās, kā arī izglītībā.

Arī turpmākās divas nedēļas būs aizliegti skaistumkopšanas, pīrsinga un tetovēšanas pakalpojumi, sporta inventāra noma iekštelpās un fotopakalpojumi klātienē (izņemot fotogrāfiju izgatavošanu dokumentiem), kā arī saimnieciskie pakalpojumi klātienē, kas saistīti ar izklaidi un labsajūtu.

Minētais aizliegums neattieksies uz atpūtu dabas takās, ja tur tiek nodrošināta vienvirziena plūsma un divu metru distances ievērošana.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Francijā no sestdienas būs spēkā komandantstunda, liedzot cilvēkiem atstāt mājas pēc plkst.18, ceturtdien paziņojis Francijas premjerministrs Žans Kastekss.

Komandantstunda būs spēkā vismaz divas nedēļas, pavēstīja premjerministrs.

Līdz šim lielākajā daļā Francijas cilvēkiem bija aizliegts atstāt mājās pēc plkst.20, bet vairākos reģionos, sevišķi vīrusa smagi skartajos Francijas austrumos, aizliegums bija spēkā no plkst.18.

Kastekss sacīja, ka bažas par saslimušo skaita strauju pieaugumu pēc Ziemassvētku un Jaunā gada brīvdienām nav piepildījušās, bet uzsvēra, ka jauns vispārējs karantīnas režīms var tikt ieviests jebkurā brīdī, ja situācija strauji pasliktināsies.

Premjerministrs sacīja, ka situācija Francijā tiek kontrolēta, bet ir trausla.

Skolas Francijā paliks atvērtas, bet sporta aktivitātes iekštelpās atkal tiks aizliegtas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai ierobežotu jaunā koronavīrusa izplatīšanos, Nīderlandē pirmo reizi kopš pandēmijas sākuma tiks ieviesta komandantstunda, paziņojis Nīderlandes premjerministrs Marks Rite.

Komandantstunda būs spēkā no piektdienas līdz 10.februārim, liedzot cilvēkiem atstāt mājas no plkst.20.30 līdz plkst.4.30, paziņoja Rite, piebilstot, ka lūgs parlamenta atbalstu šo ierobežojumu ieviešanai.

Bažījoties par vīrusa jauno paveidu izplatīšanos, Nīderlande arī aizliegs lidojumus no Lielbritānijas, Dienvidāfrikas un Dienvidamerikas no 23.janvāra, sacīja Rite.

"Vissvarīgākais pasākums ir mūsu nodoms ieviest komandantstundu," norādīja premjers.

"Protams, mēs nevaram un negribam spert šādu stingru soli bez parlamenta apstiprinājuma. Tikai tad, ja mums būs šāds atbalsts, mēs pieņemsim galīgo lēmumu," sacīja Rite.

Rites valdība piektdien atkāpās saistībā ar bērnu pabalstu skandālu, bet turpinās vadīt valsti līdz vēlēšanām, kas plānotas marta vidū.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Francijā ceturtdien tiks atcelta prasība par masku valkāšanu ārpus telpām, savukārt pandēmijas dēļ ieviestā komandantstunda, kas iedzīvotāju vidū ir gauži nepopulāra, tiks atcelta 20.jūnijā, trešdien pavēstīja premjerministrs Žans Kastekss.

Inficēšanās gadījumu ar Covid-19 vīrusu skaitam turpinot sarukt, komandantstunda, kas ir spēkā no plkst.23, tiks atcelta desmit dienas agrāk nekā sākotnēji plānots, norādīja premjers.

"Veselības situācija mūsu valstī uzlabojas ātrāk par prognozēto," preses konferencē pēc valdības sēdes pavēstīja Kastekss.

Sejas maskas joprojām būs jānēsā stadionos un vietās ar lielu cilvēku skaitu.

Vidējais inficēto skaits otrdien samazinājies līdz 3200, kas ir zemākais rādītājs kopš pagājušā gada augusta.

Kastekss arī pavēstīja, ka valdība plāno līdz vasaras beigām pilnībā vakcinēt 35 miljonus cilvēku, kas ir nedaudz vairāk kā puse no valsts iedzīvotāju skaita.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Francijas prezidents Emanuels Makrons trešdien paziņojis, ka Parīzē, Marseļā un vēl septiņās pilsētās, kur vērojama visaugstākā Covid-19 izplatība, no plskt.21 līdz plkst.6 tiek izsludināta komandantstunda.

Komandantstunda stāsies spēkā, sākot ar sestdienu, televīzijas uzrunā pavēstīja Makrons.

"Mēs neesam zaudējuši kontroli," uzsvēra Elizejas pils saimnieks, vienlaikus atzīstot, ka "situācija ir satraucoša" un ka veselības aprūpes sistēmai atlicis maz rezervju līdz pārslodzei, jo infekcija izplatās visā valstī un medicīniskais personāls jau ir pārguris pēc pirmā pandēmijas viļņa.

Kā ziņots, Francijas valdība trešdienas sēdē nolēmusi atkal izsludināt ārkārtējo stāvokli.

Ārkārtējais stāvoklis, kas ļaus īstenot pasākumus, kuri būs "samērīgi ar veselības apdraudējumu", stāsies spēkā no sestdienas, liecina valdības sēdes protokols.

Valdības mērķis ir diennaktī reģistrēto jauno inficēšanās gadījumu skaitu samazināt no pašreizējiem 20 000 līdz trim vai četriem tūkstošiem, jo "tādējādi to iespējams vadīt," norādīja Makrons.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Iekšlietu ministrijas (IeM) ieskatā komandantstundas saglabāšanas gadījumā šo ierobežojumu varētu saīsināt līdz plkst.2 naktī, liecina IeM šodien valdībā iesniegtā prezentācija.

Līdz šim komandantstunda bija spēkā piektdienās un sestdienās laikā no plkst.22 līdz 5.

Galvenie mājsēdes atcelšanas ieguvumi būtu tādi, ka policija efektīvāk nodrošinātu epidemioloģiski svarīgu ierobežojumu kontroli, tādejādi mazinot saslimstību. Tāpat IeM ieskatā sabiedrībai būtu vieglāk uztverami ierobežojumi, kā arī iekšlietu sektoram rastos ietaupījums uz nakts darba izmaksām, norāda IeM.

Atceļot komandantstundu, darbadienu naktīs patruļas nodrošinātu ne mazāk kā līdz šim un tās mēģinātu iesaistīt pēc iespējas vairāk pulcēšanās un citu ierobežojumu kontrolei - transporta līdzekļos, mājsaimniecībās, citās publiski nepieejamās vietās.

Tāpat atceļot mājsēdi, brīvdienu naktīs tiktu nodrošinātas papildu patruļas aptuveni 30% apmērā no mājsēžu laikā nodrošinātajām patruļām.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ministru kabinets ceturtdien lēma ārkārtējās situācijas laikā neturpināt komandantstundu, liecina aģentūras LETA rīcībā esošā informācija.

Līdz šim komandantstunda bija spēkā piektdienās un sestdienās laikā no plkst.22 līdz 5.

Izbeigt komandantstundu rosināja Iekšlietu ministrija (IeM), kas atzina, ka galvenie tā dēvētās mājsēdes atcelšanas ieguvumi būtu tādi, ka policija efektīvāk nodrošinātu epidemioloģiski svarīgu ierobežojumu kontroli, tādejādi mazinot saslimstību. Tāpat IeM ieskatā sabiedrībai būtu vieglāk uztverami ierobežojumi, kā arī iekšlietu sektoram rastos ietaupījums uz nakts darba izmaksām.

IeM arī informēja, ka, ka, atceļot komandantstundu, darbadienu naktīs patruļas nodrošinātu ne mazāk kā līdz šim un tās mēģinātu iesaistīt pēc iespējas vairāk pulcēšanās un citu ierobežojumu kontrolei - transporta līdzekļos, mājsaimniecībās, citās publiski nepieejamās vietās.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Somijā cīņā ar koronavīrusa pandēmiju reģionos ar nelabvēlīgu epidemioloģisko situāciju no pirmdienas uz trim nedēļām noteikti pastiprināti ierobežojumi.

Vidusskolu vecāko klašu, ģimnāziju un profesionālo skolu audzēkņiem mācības notiks attālināti. Tāpat apturētas ārpusklases grupu nodarbības bērniem vecumā virs 12 gadiem.

Parlaments šobrīd izskata likumprojektu par restorānu slēgšanu uz trim nedēļām visos valsts reģionos, izņemot tajos, kur epidēmija ir bāzes līmenī. Iespēja nopirkt gatavu ēdienu līdznešanai tiks saglabāta.

Turklāt noteikti pulcēšanās ierobežojumi un aizliegti visi pasākumi ar vairāk nekā sešu cilvēku piedalīšanos.

Tomēr komandantstunda netiek ieviesta.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ministru kabinets ceturtdien lēma pagarināt tirdzniecības ierobežojumus līdz 25.janvārim, vienlaikus no 12.janvāra paplašinot klātienē nopērkamo saimniecības preču klāstu, informē Ekonomikas ministrijā (EM).

No 12.janvāra klātienē varēs nopirkt arī zeķbikses, zeķes, elastīgās zeķes, šalles, lakatus, kaklautus, cepures, cimdus, preces virsmu uzkopšanai, lāpstas un liekšķeres, elektroierīces telpu apsildīšanai un pergamenta papīru.

Tāpat no 12.janvāra varēs iegādāties kurināmo, gāzes balonus, sveces, sērkociņus, zārkus, aploksnes, papīra iepakojumu, mājas uzkopšanas līdzekļus, krāsnis, slēdzenes, apkures katlus, sildītājus, telefona aparātus, spuldzes, ortopēdiskos piederumus, dzirdes aprātus un šķiltavas.

Līdz 25.janvārim tirdzniecības pakalpojumus klātienē sniegs aptiekas, tajā skaitā veterinārās aptiekas, optikas veikali, degvielas uzpildes stacijas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ekonomika

Beļģijas tiesa liek valdībai atcelt cīņā ar Covid-19 noteiktos ierobežojumus

LETA/DPA, 31.03.2021

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tiesa Briselē trešdien nolēmusi, ka Beļģijas valdībai 30 dienu laikā jāatceļ visi cīņā ar pandēmiju ieviestie ierobežojumi, ziņu aģentūrai DPA apstiprinājusi Beļģijas Iekšlietu ministrija.

Ja valdība neievēros tiesas lēmumu, tai var nākties maksāt 5000 eiro lielu sodanaudu dienā, bet ne vairāk par 200 000 eiro kopumā, ziņo vairāki Beļģijas mediji.

Lietu tiesā ierosināja organizācija Cilvēktiesību līga, apgalvojot, ka valdība nav devusi tiesisko pamatojumu ierobežojumu ieviešanai un tādējādi ministru pieņemtie rīkojumi, ar kuriem ierobežojumi ievesti, neesot likumīgi.

Beļģijā ir spēkā nakts komandantstunda un slēgti visi veikali, kas nepārdod pirmās nepieciešamības preces, un šos veikalus iespējams apmeklēt tikai pēc iepriekšējā pieraksta. Cilvēkiem arī aizliegts ceļot ārpus valsts, izņemot gadījumus, kad pastāv svarīgi iemesli.

Vai Beļģijas valdība tiesas lēmumu pildīs, vai arī to pārsūdzēs, pagaidām nav zināms.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

No šī vakara līdz svētdienai Latvijā būs jāievēro komandantstunda, paredz valdības lēmums.

Tādējādi iedzīvotājiem nakts stundās no plkst.22 līdz plkst.5 būs jāuzturas savā dzīvesvietā.

Dzīvesvietas atstāšana šajā laikā pieļaujama tikai īpaši neatliekamos gadījumos. Atstājot dzīvesvietu, līdzi jābūt pašapliecinājumam, kurā norāda personas datus, dzīvesvietas adresi, pārvietošanās iemeslu, un pārvietošanās galamērķi. Ikvienam iedzīvotājam ir pienākums ņemt līdzi arī pasi vai ID karti.

Pārvietošanās ierobežojumi noteiktajās nakts stundās neattieksies uz personām, kuras dodas uz darba vai dienesta vietu vai no tās vai veic darba vai dienesta pienākumus. Tāpat šī prasība neattieksies uz pārvietošanos, kas nepieciešama ārstniecības pakalpojumu saņemšanai vai dzīvnieku veterinārmedicīniskajai aprūpei, vai diennakts aptiekas apmeklējumam.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ekonomika

Itālijā darbu daļēji atsāk bāri, restorāni, kinoteātri un koncertzāles

LETA--AFP, 26.04.2021

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valdībai atvieglojot cīņā ar Covid-19 noteiktos ierobežojumus, Itālijā no pirmdienas darbu daļēji atsāks bāri, restorāni, kinoteātri un koncertzāles.

Trīs ceturtdaļas Itālijas reģionu no pirmdienas iekļauti zema riska jeb "dzeltenajā" kategorijā, un bāri un restorāni drīkstēs atvērt terases, tostarp strādāt arī vakaros. Taču nakts komandantstunda paliks spēkā un cilvēkiem pēc plkst.22 arī turpmāk būs aizliegts atrasties uz ielas bez svarīga iemesla.

Darbu drīkst atsākt arī kinoteātri, teātri un koncertzāles, kurām ļauts uzņemt pusi no maksimālā apmeklētāju skaita.

Līdz 1.jūlijam plānots atvērt arī peldbaseinus, sporta zāles un izklaides parkus.

Premjerministrs Mario Dragi atzinis, ka uzņemas "izsvērtu risku", atceļot ierobežojumus.

Vīrusa izplatības temps Itālijā ir samazinājies un mazāk Covid-19 pacientu nepieciešama intensīvā aprūpe slimnīcās, taču mirušo skaits joprojām ir aptuveni 300 dienā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

No šodienas tiks paplašināts klātienē nopērkamo saimniecības preču klāsts, informē Ekonomikas ministrijā (EM).

Pagājušajā nedēļā valdība lēma pagarināt valstī noteiktos ierobežojumus līdz 25.janvārim, vienlaikus atbalstot EM priekšlikumu paplašināt klātienē iegādājamo preču klāstu.

No šodienas klātienē varēs nopirkt arī zeķbikses, zeķes, elastīgās zeķes, šalles, lakatus, kaklautus, cepures, cimdus, preces virsmu uzkopšanai, lāpstas un liekšķeres, elektroierīces telpu apsildīšanai un pergamenta papīru.

Tāpat turpmāk varēs iegādāties kurināmo, gāzes balonus, sveces, sērkociņus, zārkus, aploksnes, papīra iepakojumu, mājas uzkopšanas līdzekļus, krāsnis, slēdzenes, apkures katlus, sildītājus, telefona aparātus, spuldzes, ortopēdiskos piederumus, dzirdes aprātus un šķiltavas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēc četriem stingrās karantīnas mēnešiem Nīderlande sper lielu soli ierastās dzīves virzienā, ar trešdienu atceļot vairākus Covid-19 pandēmijas dēļ ieviestos ierobežojumus.

Atcelta janvārī ieviestā nakts komandantstunda, darbu, ievērojot zināmas prasības, varēs atsākt veikali un restorāni.

Iedzīvotāji mājās varēs uzņemt jau divus viesus, nevis tikai vienu, kā tas bija līdz šim.

Premjerministrs Marks Rite nolēmis mīkstināt ierobežojumus, neraugoties uz pēdējā laikā konstatēto inficēšanās gadījumu skaita pieaugumu, kā arī Covid-19 krīzes konsultatīvās padomes brīdinājumiem.

Septiņu dienu inficēšanās gadījumu skaits uz 100 000 cilvēku šobrīd ir 220.

Tomēr valdība sagaida, ka inficēšanās gadījumu skaits strauji saruks, pateicoties lielajam vakcinēto cilvēku skaitam.

Valstī ar 17 miljoniem iedzīvotāju vismaz vienu vakcīnas poti pret Covid-19 saņēmuši aptuveni pieci miljoni cilvēku.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Francijā trešdien darbu atsāka kafejnīcu un restorānu terases, kā arī kinoteātri un citas kultūras iestādes un uzņēmumi, kas bijuši spiesti savu darbību apturēt Covid-19 pandēmijas dēļ.

Muzeji, teātri, kinoteātri un koncertzāles durvis vēruši līdz veikaliem, kas tirgo mazāksvarīgas preces, kā arī āra kafejnīcas un restorāni.

Kafejnīcas un restorāni telpās klientus varēs uzņemt no 9.jūnija.

Pakāpeniski tiek atcelta nakts komandantstunda, kas šobrīd Francijas pilsētas pēc plkst.19 pārvērtusi par spoku pilsētām.

Komandantstundas sākums no trešdienas būs plkst.21, no 9.jūnija plkst.23.

30.jūnijā Francija plāno pilnībā atvērt ekonomiku.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Francijā no trešdienas atkal atļauts pusdienot kafejnīcu un restorānu iekštelpās, bet nakts komandantstunda sāksies plkst.23., nevis plkst.21, kā līdz šim.

Francijā no 19.maija darbu vairākos posmos atsāka kafejnīcas, restorāni, kinoteātri, citas kultūras iestādes un uzņēmumi, kas bija spiesti savu darbību apturēt Covid-19 pandēmijas dēļ.

No trešdienas mīkstināti ierobežojumi kultūras iestādēm, kas arī durvis vēra 19.maijā.

Kafejnīcām un restorāniem no 19.maija bija atvērtas terases, bet telpās no trešdienas atļauts līdz sešiem galdiņiem.

Tāpat no trešdienas Francija atver savas robežas Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu iedzīvotājiem.

Tomēr faktiski visā Francijā ārā joprojām obligāti jāvalkā sejas maskas.

30.jūnijā Francija plāno pilnībā atvērt ekonomiku.

Komentāri

Pievienot komentāru
Politika

Nerimstot protestiem un nekārtībām, ASV pilsētās izsludināta komandantstunda

LETA--AFP, 01.06.2020

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV varasiestādes svētdien izsludinājušas komandantstundu galvaspilsētā Vašingtonā un vairākās citās lielajās pilsētās, šādi cenšoties nepieļaut, ka atkārtojas iepriekšējās dienās pieredzētā plaša mēroga vardarbība un nekārtības, veikalu masveida izlaupīšana un ēku dedzināšana, kas daudzviet notikusi līdzās protestiem pret policijas brutalitāti.

Komandantstundas ierobežojumi skar miljoniem cilvēku, bet 15 ASV štatos un galvaspilsētā Vašingtonā drošības operācijās, lai sniegtu atbalstu vietējiem likumsargiem, iesaistīti 5000 Nacionālās gvardes karavīru.

Konfrontācija policijas un protestētāju starpā, kā arī veikalu izlaupīšana pieredzēta arī svētdien, bet ASV prezidenta Donalda Trampa administrācija nekārtību rīkotājus nodēvējusi par iekšzemes teroristiem.

Vietējie līderi mudinājuši pilsoņus rast konstruktīvu izpausmi savam sašutumam par pirmdien Mineapolē policijas aizturētā afroamerikāņa Džordža Floida nāvi, vienlaikus komandantstunda naktīs izsludināta tādās pilsētās kā Vašingtona, Losandželosa, Hjūstona un Mineapole, kas līdz šim bijusi nekārtību epicentrs.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ministru kabinets ceturtdien lēma līdz 7.februārim pagarināt līdz šim noteiktos ierobežojumus, lai mazinātu Covid-19 izplatību.

Virknei noteikto ierobežojumu beigu termiņš bija 25.janvāris, tomēr ar ceturtdienas valdības lēmumu visi ierobežojumi tiks turpināti līdz 7.februārim.

Tas nozīmē, ka nedēļas nogalēs turpināsies arī komandantstunda. Proti, no 29.janvāra līdz 31.janvārim un 5.februāra līdz 7.februārim būs aizliegta iedzīvotāju pārvietošanās naktī uz sestdienu un naktī uz svētdienu laikposmā no plkst.22 līdz 5. Komandantstundas laikā iedzīvotājiem būs pienākums uzturēties savā dzīvesvietā, tai skaitā samazināt tiešus kontaktus ar citiem cilvēkiem - neuzņemt viesus, nedoties privātās vizītēs.

Aizliegums pārvietoties beidzas attiecīgi 31.janvāra plkst.5 un 7.februārī plkst.5.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Izraēlas koronavīrusa kabinets ceturtdien vienojās no nākamās nedēļas ieviest 14 dienu karantīnu visā valstī, jo pēdējās dienās ir ievērojami pieaudzis jaunu Covid-19 gadījumu skaits, ziņoja mediji.

Izraēlā trīs dienas pēc kārtas jaunu Covid-19 gadījumu skaits vienā dienā ir bijis lielākais kopš pandēmijas sākuma. Ceturtdien tika reģistrēti 4013 jauni inficēšanās gadījumi.

Karantīna laika ziņā aptuveni sakritīs ar ebreju Jaungada svētkiem "Roš Hašana", kas šogad tiks svinēti no 18.oktobra vakara līdz 20.oktobra vakaram un kuriem sekos divu nedēļu brīvdienas skolās un bērnudārzos.

Valdībai svētdien ir jāakceptē koronavīrusa kabineta lēmums par karantīnu un jānolemj, tieši kad šie pasākumi stāsies spēkā.

Izraēlas veselības ministrs Julijs Edelšteins ceturtdien pavēstīja ziņu vietnei "Ynet", ka viņš atbalsta pilnu karantīnu šo brīvdienu laikā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Itālijā pirmdien lielākajā daļā reģionu atviegloti ierobežojumi, kas noteikti cīņā ar jauno koronavīrusu, atļaujot lielāku ceļošanas brīvību un atverot bārus un restorānus dienas stundās.

Itālija par ierobežojumu atvieglošanu paziņoja jau piektdien, lai gan Pasaules veselības organizācija (PVO) un citi eksperti brīdināja, ka šāds solis var izrādīties pārsteidzīgs.

16 Itālijas reģioni tagad atrodas dzeltenajā kategorijā, kas nozīmē zemāku inficēšanās risku, bet pieci reģioni - Sicīlija, Sardīnija, Apūlija, Umbrija un Bolcāno province - joprojām atrodas oranžajā kategorijā, kas nozīmē augstāku inficēšanās risku.

Romā, kas atrodas dzeltenajā kategorijā, darbu atsācis Kolizejs, Panteons un citas tūristu iecienītas vietas.

Ierobežojumi atviegloti arī Vatikānā, kur apmeklētājus atkal uzņem Vatikāna muzejs un Siksta kapela, kas bija slēgta 88 dienas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Austrālijā iedzīvotāju skaita ziņā otrā lielākajā pilsētā Melburnā pirmdien izsludināta nakts komandantstunda, varasiestādēm šādi cenšoties apslāpēt Covid-19 vīrusa delta paveida izplatību.

Vairāk nekā pieci miljoni Melburnas iedzīvotāju nedrīkstēs pamest mājas no plkst.21 līdz plkst.5, bet vitāli svarīgajās jomās strādājošajiem būs vajadzīgas atļaujas, lai atrastos ielās.

Šāds lēmums pieņemts, reaģējot uz nedēļas nogalē pieredzētajām ielu ballītēm, uzdzīvēm krogos un mājas viesībām, skaidroja Viktorijas štata premjerministrs Dens Endrūss, Melburnai patlabanējā uzliesmojumā sasniedzot "lūzumpunktu".

"Mēs esam novērojuši, ka daudz dažādu cilvēku pārkāpj šos noteikumus, nedara to, ko viņiem vajadzētu darīt, izdara tiešām sliktas izvēles," norādīja premjers.

Termiņš noteikumiem, kas ierobežo dzīvesvietu pamešanu, tiks pagarināts līdz 2.septembrim, sacīja Endrūss. Tas ir nepieciešams, lai izvairītos no Sidnejas pieredzes.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ar Covid-19 izplatības mazināšanu izsludinātā ārkārtējā situācija tiks pagarināta līdz 6.aprīlim, bet par komandantstundas turpināšanu valdība vēl diskutēs, piektdien lēmusi valdība.

Kopš 2020.gada 9.novembra valstī ir izsludināta ārkārtējā situācija ar mērķi mazināt Covid-19 izplatību. Piektdien valdība lēma pagarināt ārkārtējo situāciju arī pēc 7.februāra, proti, līdz 6.aprīlim.

Vienlaikus Ministru kabinets vēl nelēma par komandantstundas turpināšanu, diskusijas par šo tematu atliekot uz nākamo nedēļu.

Veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP) pēc valdības sēdes preses konferences virtuālās telpas sarakstē mediju pārstāvjus informēja, ka komandantstunda turpināsies šajā nedēļas nogalē, bet par turpmāko plānots lemt nākamnedēļ. "Valdībai jādiskutē kā optimāli izmantot policijas un citus resursus kontroles pasākumos, būtiski palielināt arī pašizolācijas un karantīnas ievērošanas kontroli, kā arī ierobežojumu ievērošanu tirdzniecības un pakalpojumu sniegšanas vietās," norādīja Pavļuts.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Akciju cenas ASV un Eiropas biržās otrdien lielākoties kritās, investoriem bažījoties, ka jaunā koronavīrusa delta varianta izplatīšanās var nobremzēt globālās ekonomikas atveseļošanos.

Jaunzēlandes valdība otrdien noteica stingru karantīnas režīmu visā valstī uz vismaz trim dienām pēc viena vietējā Covid-19 gadījuma apstiprināšanas. Austrālijas otrajā lielākajā pilsētā Melburnā pirmdien tika noteikta komandantstunda delta varianta uzliesmojuma dēļ.

Šie pasākumi pastiprināja bažas par Covid-19 karantīnām un ceļošanas ierobežojumiem Ķīnā, kas ir pasaules otra lielākā ekonomika.

Volstrītas indeksi "Dow Jones Industrial Average" un "Standard & Poor's 500", kas piecas dienas pēc kārtas bija sasnieguši jaunus rekordus, otrdien kritās, un saruka arī indekss "Nasdaq Composite".

Tas notika pēc tam, kad bažas par jaunāko Covid-19 vilni pastiprinājās pēc ASV Tirdzniecības ministrijas datiem, ka mazumtirdzniecības apgrozījums ASV jūlijā, salīdzinot ar iepriekšējo mēnesi, samazinājies par 1,1%, tādējādi reģistrēts straujāks kritums par prognozēto.

Komentāri

Pievienot komentāru