Pakalpojumi

Izglītības iestāžu ēdinātāji: Bez valsts atbalsta bankrotēsim

Žanete Hāka, 16.03.2020

Jaunākais izdevums

Uzņēmumi, kuri nodrošina ēdināšanu mācību iestādēs, vērsīsies pie Ministru prezidenta un valdības ar aicinājumu sniegt atbalstu saistībā ar ārkārtas situāciju valstī un mācību iestāžu slēgšanu, informē Izglītības iestāžu ēdinātāju asociācija.

"Ja ēdināšanas uzņēmumi nesaņems reālu valsts atbalstu, beidzoties ārkārtas situācijai, mācību iestādēs, visticamāk, ilgāku laiku nebūs iespējams organizēt ēdināšanu, jo gluži vienkārši mēs visi būsim bankrotējuši," norāda Izglītības iestāžu ēdinātāju asociācijas valdes locekle Silvija Miniča.

"Visus tos līdzekļus, kas valsts un pašvaldību budžetos bija plānoti izglītojamo ēdināšanai, patlaban vajadzētu novirzīt izglītības iestāžu ēdināšanas uzņēmumu glābšanai," pauž asociācijas vadītāja.

Patlaban visiem izglītības iestāžu ēdinātājiem uzņēmējdarbība ir apturēta par 80 līdz pat 100%. Uzņēmumi veic pārstrukturizēšanu, pārtrauc sadarbību ar piegādātājiem un uzsaka darbu saviem darbiniekiem.

""Baltic Restaurants" darbība patlaban ir apturēta par 80%, Tas attiecas gan uz Latviju, gan uz Igauniju," norāda "Baltic Restaurants" valdes loceklis Guntis Bredovskis.

"Darba dienas tagad pavadām, rakstot vēstules telpu īpašniekiem, lūdzot atcelt nomas maksu uz ārkārtas situācijas laiku, uzsakot sadarbību ar piegādātājiem, un, kas ir vissmagākais, risinot jautājumu par darbinieku skaitu. Pie apstākļiem, ka uzņēmuma darbība par 80% ir apturēta, bet atlikušajos 20%, kas vēl funkcionē, apmeklētāju skaits ir krities par pusi un vairāk, vairs nav iespējams segt ar uzņēmuma darbību saistītās izmaksas. Piemēram, piektdien, 13. martā bērnudārzos, kurus apmeklē 200 bērni, ēda tikai 50, bet mazajos bērnudārzos vien 8-10 bērni," stāsta Bredovskis.

"Turpinoties ārkārtas situācijai, mūsu uzņēmumam būs jālemj par apmēram 500 darbinieku nākotni," viņš uzsver.

"Nodokļu atlaides un kompensācijas par darbinieku atalgojuma izmaksām var reāli palīdzēt uzņēmumiem nebankrotēt un vismaz daļēji saglabāt arī darba vietas. Tas, savukārt, nozīmētu, ka, beidzoties ārkārtas situācijai un atsākoties mācībām, šie uzņēmumi arī spētu nodrošināt ēdināšanu mācību iestādēs," norāda Miniča. "Nesaņemot šādu atbalstu, izglītības iestāžu ēdinātāji bankrotēs un nebūs iespēju nodrošināt pusdienas, atsākoties mācībām skolās, augstskolās un bērnudārzos," viņa uzsver. "No valsts puses daudz lietderīgāk būtu kompensēt algu izmaksas, lai mums nebūtu jāuzsaka darbs cilvēkiem, nevis izmaksāt bezdarbnieku un citus pabalstus visiem, kuri šajā krīzē var zaudēt darbu slēgto izglītības iestāžu dēļ," uzskata Bredovskis.

"Igaunijā mēs nodrošinām ēdināšanu 10 pašvaldībās. Arī tur skolas ir slēgtas, patlaban uz divām nedēļām, pēc kurām tiks vērtēta situācija un pieņemti tālākie lēmumi. Vairākas Igaunijas pašvaldības jau ir apliecinājušas, ka gatavas kompensēt darbinieku atalgojuma izmaksas par šīm divām dīkstāves nedēļām," informē Bredovskis.

"Šāds atbalsts patlaban būtu nepieciešams arī no Latvijas valsts un pašvaldību puses," viņš pauž. "Situācija ir kritiska, jo darba algu un fiksētās izmaksas sasniedz vairāk nekā 50% no visiem uzņēmuma izdevumiem, un pie nulles ieņēmumiem tik un tā šīs izmaksas jāturpina maksāt pilnā apmērā. Šeit nevienam nevajadzētu šaubīties, pēc pavisam neilga laika uzņēmumi nebūs spējīgi darboties," norāda SIA "Žaks-2" valdes priekšsēdētāja Žanna Žukele.

"2008.gada krīze mums bija liels pārbaudījums, bet tad apgrozījums kritās pakāpeniski un sasniedza 25-40% kritumu. Visi varam atcerēties, cik smagi lēmumi bija jāpieņem un kāda postaža tā bija Latvijas ekonomikai. Pašlaik mēs runājam vairs ne par 25-40%, bet par 100% apgrozījuma kritumu. Valdībai ir vai nu nekavējoties jālemj par reālu un jēgpilnu atbalstu, vai arī jārēķinās ar tūkstošiem bezdarbnieku un pilnībā sagrautu izglītības iestāžu ēdināšanas nozari," pauž SIA "IRG" valdes priekšsēdētāja Ingvilda Grosberga.

Izglītības iestāžu ēdinātāju asociācija šodien nosūtīs vēstuli Ministru prezidentam Krišjānim Kariņam, kā arī visām Saeimas frakcijām ar aicinājumu sniegt atbalstu uzņēmumiem, kas nodrošina ēdināšanu skolās un citās izglītības iestādēs.

Nozares uzņēmumi lūdz valdībai glābt nozari, sniedzot šādu atbalstu: atlikt nodokļu nomaksu līdz jūnijam un atļaut tos nomaksāt šā gada laikā; apmaksāt darbinieku dīkstāvi ne mazāk kā bezdarbnieka pabalsta aprēķinu līmenī; šajā periodā apmaksāt visas slimības lapas; ar likumu noteikt, ka par šo periodu tiek atcelta izglītības iestāžu telpu inventāra noma, komunālie maksājumi, nekustamā īpašuma nodokļa maksājumi; bērnudārzos apmaksāt visas fiksētās izmaksas (apmeklētība ir kritusies 4x, līdz ar to uzņēmumi strādā ar lieliem zaudējumiem); noteikt, lai piegādātāji un ražotāji nepamatoti nepaceļ cenas; tos līdzekļus, kuri valsts un pašvaldību budžetos bija paredzēti izglītojamo ēdināšanai, 100% tieši novirzīt izglītības iestāžu ēdināšanas uzņēmumu glābšanai.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Deklarācija par Krišjāņa Kariņa (JV) topošā Ministru kabineta iecerēto darbību, par ko vienojušās koalīcijas partijas.

Saeima šodien lems, vai apstiprināt jauno valdību, kuru veidotu partiju apvienība "Jaunā Vienotība", partiju apvienība "Apvienotais saraksts" un Nacionālā apvienība.

Ievads

Krišjāņa Kariņa valdības mērķis: Latvijas ekonomikas transformācija labākai dzīvei Latvijā

Kopš Latvijas valsts neatkarības atgūšanas valsts un tās iedzīvotāji ir piedzīvojuši milzu pārmaiņas - pāreju no komandekonomikas uz tirgus ekonomiku, valsts un pašvaldību īpašuma privatizāciju, demokrātisko institūciju izveidošanu un nostiprināšanos, naudas un zemes reformas īstenošanu, pievienošanos Eiropas Savienībai (ES) un NATO militārajai aliansei.Šajā ceļā ir pārvarēti dažādi izaicinājumi, šobrīd sastopamies ar Krievijas agresīvo karadarbību Ukrainā, kura grauj likuma varā balstīto starptautisko kārtību un ir lielākais drošības apdraudējums Eiropai, radot milzīgas cilvēku ciešanas. Karadarbība ir izraisīju

Komentāri

Pievienot komentāru
Pakalpojumi

FOTO: Eksporta un inovācijas balvai 2023 izvirzīti deviņi jauni tūrisma produkti

Db.lv, 13.11.2023

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Deviņi jauni Latvijas tūrisma produkti atzīti par daudzsološiem piedāvājumiem eksportam un izvirzīti “Eksporta un inovācijas balvai 2023” kategorijā “Eksportspējīgākais jaunais tūrisma produkts”.

“Šogad priecājamies par pārdomātiem un spēcīgiem tūrisma piedāvājumiem reģionos no pašvaldību puses. No 21 pieteikuma deviņus esam izvirzījuši otrajai kārtai un seši no tiem ir biedrību, pašvaldību un nodibinājumu grupā. Redzam, ka gan pašvaldības, gan komersanti iegulda savus līdzekļus ilgtspējīgos tūrisma piedāvājumos, kas ietver gan infrastruktūru, gan izglītošanās un izklaides iespējas ar nozīmīgu eksporta potenciālu. Komersantu grupā aktivitāte šogad bija zemāka, taču arī šeit ir spēcīgi piedāvājumi,” saka konkursa žūrijas pārstāve, Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras Tūrisma departamenta direktore Inese Šīrava.

Kategorijā “Eksportspējīgākais jaunais tūrisma produkts” žūrija vērtē, vai produkts ir inovatīvs un ar augstu pievienoto vērtību, vai tas tiek veidots, saglabājot vietējos resursus un tiek attīstīts, ņemot vērā vietējo kultūras, dabas, sociālos un ekonomiskos faktorus, kā arī tiek ņemti vērā citi aspekti.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nodokļi

Pašvaldību vadītāji satraukti par plānotajām IIN izmaiņām

LETA, 02.09.2020

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valkas novada un Liepājas pilsētas pašvaldību vadītāji negatīvi vērtē valdības piedāvājumu samazināt iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) daļu pašvaldību budžetā, paužot satraukumu par to, kā tās spēs nodrošināt virkni finansiāli ietilpīgu izmaiņu nākamajā gadā.

Valkas novada domes priekšsēdētājs Vents Armands Krauklis ("Vidzemes partija") valdības piedāvājumu pārskatīt IIN sadalījumu starp valsts un pašvaldību budžetiem vērtē ļoti negatīvi, paužot, ka "lielākajai daļai pašvaldību nākamgad nāksies veikt neiespējamo misiju".

"Valdība ir pieņēmusi un plāno pieņemt vairākus lēmumus, kuri pašvaldībām nākamgad būs jāpilda, piemēram, jāceļ minimālā alga, kas ir pozitīvi, taču tas pašvaldībām prasīs ievērojamus izdevumus. Turklāt algas būs jāpaaugstina ne tikai minimālās algas saņēmējiem, bet arī tiem cilvēkiem, kuri ar augstāko izglītību patlaban saņem 500 eiro atalgojumu. Arī viņiem kaut nedaudz būtu jāpaaugstina atalgojums. Valkas novada budžetā tas prasītu vairāk nekā 0,5 miljonus eiro," sacīja Krauklis.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ēdināšanas uzņēmums Baltic Restaurants Latvia (BRL) ir vērsies Ekonomikas ministrijā, aicinot pārskatīt valsts atbalsta mehānismus Covid-19.

Uzņēmums norāda, ka ja atbalsta noteikumi paliks nemainīgi, tuvāko dienu laikā 250 uzņēmuma darbiniekiem būs jāsaņem ziņa, ka tiem nav iespējams nodrošināt nedz darbu, nedz dīkstāves pabalstu.

BRL norāda, ka atzinīgi novērtē Latvijas valdības centienus krīzes situācijā atbalstīt uzņēmumus un iedzīvotājus, taču atkārtoti vērš uzmanību uz nepieciešamajām izmaiņām Ministru Kabineta (MK) noteikumos par atbalsta sniegšanu, lai iecerētais atbalsts sasniegtu izvirzītos mērķus. Lai izpildītu nosacījumu par 20% vai vēl jo vairāk 50% apgrozījuma samazinājumu novembrī vai decembrī, salīdzinājumā ar šī gada augustu-septembri, uzņēmuma apgrozījuma samazinājumam, salīdzinot ar "normālo" pirmskrīzes līmeni, būtu jābūt 50% vai pat tuvu 80%, jo augustā-septembrī apgrozījums vēl bija ļoti tālu no 2019.gada līmeņa.

Komentāri

Pievienot komentāru