Tehnoloģijas

Izgudrota lietojumprogramma, kas ļauj paslēpt no potenciālajiem darba devējiem ballīšu fotogrāfijas

Gunta Kursiša, 17.07.2013

Jaunākais izdevums

Lietojumprogrammu izstrādātājs Pjērs Sarda (Pieere Sarda) radījis sociālajam medijam Facebook paredzētu lietujumprogrammu Secret.li, kas sniedz iespēju kontrolēt to, kas redz sociālajā tīklā ievietotās fotogrāfijas.

Tāpat paredzēta iespēja pēc noteikta laika automātiski iznīcināt ievietotās fotogrāfijas.

Ar Secret.li palīdzību, jāizvēlas Facebook redzamie attēli un tad jānosaka, kuriem cilvēkiem šo fotogrāfiju apskate ir pieejama.

Jaunā lietojumprogramma, kas paredzēta iOS viedtālruņiem jeb iPhone, domāta tiem cilvēkiem, kas vēlas rādīt fotogrāfijas saviem radiniekiem un draugiem, bet kurus «atbaida privātuma trūkums», teikts iPhone FAQ mājas lapā.

Secret.li patlaban darbojas operētājsistēmas iOS 5.0 un jaunākās ierīcēs.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Dažas dienas pēc jaunākās Apple operētājsistēmas iOS 6.1 parādīšanās tehnoloģiju aktīvisti nākuši klajā ar veidu, kādā iespējams apiet viedtālruņa iPhone 5 programmatūras ierobežojumus.

Ar Apple iOS aprīkotām ierīcēm iespējams rediģēt ražotāja drošības uzstādījums, kas ļauj lietotājam iegūt lielāku kontroli pār ierīci, kas nepieciešams, ja, piemēram, uz viedtālruņa vēlas uzstādīt lietojumprogrammas, kuras nav akceptējusi Apple. Šādas darbības tiek dēvētas arī par jailbreak. Modificētu ierīci var izmantot arī kā ierasts, tāpēc jailbreak ir ārkārtīgi populārs veids, kādā palielināt iOS iespējas. Lai gan daudzviet pasaulē šādas procedūras nav aizliegtas, Apple vairākkārt norādījusi, ka tas pārkāpj ierīces garantijas noteikumus.

Jaunāko metodi izstrādājusi hakeru grupa, kas sevi sociālajā tīklā Twitter dēvē par evad3rs. Grupējums norāda, ka iPhone 5 iOS 6 operētājsistēmas aizsardzības apiešanai būs vajadzīgas piecas minūtes, dators un USB kabelis.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Reaģējot uz Zviedrijas mūzikas straumēšanas giganta "Spotify" iesniegtajām sūdzībām, Eiropas Komisija (EK) piemērojusi ASV tehnoloģiju kompānijai "Apple" 1,8 miljardu eiro naudassodu par negodīgas konkurences prakses īstenošanu attiecībā uz mūzikas straumēšanas pakalpojumu "Apple Music".

""Apple" ierīču lietotāji Eiropas Savienībā (ES) nevarēēja brīvi izvēlēties, kur, kā un par kādu cenu iegādāties mūzikas straumēšanas abonementus," norādīja ES konkurences komisāre Margrēte Vestagere.

Piemērotais naudassods ir saistīts ar "Apple" praksi iekasēt no uzņēmumiem 30% maksu par pārdošanu, kas veikta caur lietotnēm, kas darbojas operētājsistēmā "iOS" viedtelefonos "iPhone" un planšetdatoros "iPad".

Uzņēmumiem, kas vēlas izvairīties no šīs maksas un tādējādi samazināt cenas, bija jāveic pārdošana ārpus lietotnes.

Taču "Apple" arī aizliedz uzņēmumiem izmantot "iOS", lai informētu lietotājus par cenām vai sniegtu saiti uz reģistrēšanās lapu, skaidro EK.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Pieci iemesli, kas padara iPhone par kulta preci

Dainis Dembovskis - mobilo sakaru operatora «BITE» tehnoloģiju eksperts, 27.07.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Funkcionalitāte, ātrdarbība, stabilitāte - ar šīm lietām mēdz lepoties teju ikviens viedtālruņu ražotājs, tomēr tikai daži no zīmoliem iekļūst kulta preču statusā. Kā tehnoloģiju gigantam «Apple» nemainīgi izdodas saglabāt līderpozīcijas?

«iPhone» lietotāji visā pasaulē ar entuziasmu gaida ziņas par jauniem modeļiem, atjauninājumiem vai programmatūras versijām. Arī Latvijā šīm viedierīcēm ir prāvs cienītāju pulks.

Drosme un paļaušanās

Stīvs Džobs iedibināja tradīciju, ka «Apple» inženieri produktus rada, primāri domājot par sevi, tāpēc tiem jābūt īpaši inovatīviem, kvalitatīviem - tādiem, kurus viņi paši gribētu pirkt un lietot.

Interesanti, ka teju visus jaunos programmproduktus «Apple» drosmīgi nodod lietotājiem beta versijās, tā ļaujot viņiem iesaistīties to pilnveidošanā. Piemēram, operētājsistēmas «iOS12» beta versija lietotājiem pieejama jau kopš šā gada jūnija, lai gan oficiālā tās «pirmizrāde» plānota tikai rudenī.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ekonomika

Victoria's Secret kontrolpakete pārdota par 525 miljoniem dolāru

LETA--AP, 20.02.2020

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV sieviešu apģērbu un skaistumkopšanas produktu ražotāja "Victoria's Secret" akciju kontrolpakete pārdota par aptuveni 525 miljoniem dolāru (486 miljoniem eiro), ceturtdien paziņoja kontrolpaketes līdzšinējais īpašnieks "L Brands".

Investīciju uzņēmums "Sycamore Brands" iegādāsies 55% "Victoria's Secret" akciju, bet "L Brands" īpašumā paliks 45% akciju.

"Victoria's Secret" pēdējos gados piedzīvojis tirdzniecības apjoma kritumu, un uzņēmumu aptvēris arī skandāls saistībā ar tā vadītāju Lesu Veksneru. Viņam bijušas saiknes ar cietuma kamerā pašnāvību izdarījušo amerikāņu finansistu Džefriju Epstīnu, kurš tika apsūdzēts par nepilngadīgu prostitūtu piegādāšanu prominentām personām.

Pēc "Victoria's Secret" pārdošanas darījuma pabeigšanas Veksners atkāpsies no uzņēmuma vadītāja amata un turpmāk būs kompānijas uzraudzības padomes goda priekšsēdētājs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Internets

Google nodrošinās vienu miljardu dolāru no Apple peļņas

Jānis Rancāns, 12.02.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Starp tehnoloģiju kompānijām Apple un Google valda gan naidīgas attiecības, gan arī dziļa savstarpējā sadarbība. To apliecina jaunākās analītiķu kompānijas Morgan Stanley aplēses - Google 2014. gadā varētu maksāt vairāk nekā vienu miljardu ASV dolāru, lai turpinātu būt par galveno iOS ierīču interneta meklētāju.

Vēl pirms dažiem gadiem – 2009. – Google par šādu privilēģiju maksāja tikai 82 miljonus ASV dolāru, un šī darījuma vērtība turpina pieaug, atsaucoties uz Morgan Stanley, vēsta Tech Crunch.

Analītiķi aprēķinājuši, ka no katra dolāra, kuru Google nopelna no reklāmas interneta meklētājā iOS ierīcēs, Apple saņem 75 centus. Summa turpina pieaugt, jo palielinās iOS ierīču pārdošanas apjomi.

Lielākais ieguvējs no šāda darījuma ir Google, uzskata analītiķi, norādot uz to, ka kompānija kontrolē aptuveni 95% mobilā interneta meklēšanas tirgus. Gadījumā, ja Apple izlemtu atteikties no Google interneta meklētāja, līdzīgi, kā tas noticis ar Google Maps karšu pakalpojumu, sekas interneta gigantam būtu visai jūtamas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Viedtālruņus iPhone iespējams «uzlauzt», izmantojot mobilā telefona lādētāju, noskaidrojuši Džordžijas Tehnoloģiju institūta (Georgia Institute of Technology) pētnieki.

Ar speciāla lādētāja palīdzību ierīcēs, kas darbojas ar jaunāko Apple iOS operētājsistēmu, iespējams instalēt vīrusus. Šādā veidā pētniekiem izdevies inficēt visus viedtālruņus, kas tika pārbaudīti pētījumā. Tāpat zinātnieki secinājuši, ka, izmantojot lādētāju kā vīrusa avotu, kaitīgo programmatūru klātbūtne ir grūtāk pamanāma.

«Neņemot vērā, ka iOS operētājsistēma aprīkota ar daudziem aizsardzības mehānismiem, mēs esam veiksmīgi instalējuši kaitīgu programmatūru jaunākās paaudzes Apple iOS ierīcēs,» teikts pētījumā. Sīkākas detaļas par pētījumu patlaban gan netiek atklātas.

Zinātnieki par saviem atklājumiem informējuši kompāniju Apple, bet patlaban uzņēmums uz pētījumu nav reaģējis, raksta The Telegaraph.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Ķīna pārspēj ASV, kļūstot par pasaulē lielāko viedtehnoloģiju tirgu

Gunta Kursiša, 19.02.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ķīna kļuvusi par pasaules aktīvāko Android un iOS ierīču tirgu, atņemot šo statusu līdzšinējai līderei ASV, citējot Flurry Analytics veikto pētījumu, raksta tehnoloģiju portāls Mashable.

Paredzams, ka līdz februāra beigām Ķīnā būs 246 miljoni ierīču, kas darbojas, izmantojot Android vai iOS operētājsistēmu, savukārt ASV šādu ierīču skaits februāra beigās būs 230 miljoni. Februāris būs pirmais mēnesis, kad Ķīnai būs izdevies pārspēt ASV un iegūt pasaules aktīvākā viedtehnoloģiju tirgus statusa. Šā gada janvārī Ķīnā bija reģistrēts 221 miljons šādu ierīču, bet tajā pašā laikā ASV – 222 miljoni ierīču, skaidro Flurry Analytics.

Trešais lielākais viedtehnoloģiju tirgus pasaulē ir Apvienotā Karaliste, kurā darbojas 43 miljoni ierīču ar Android vai iOS operētājsistēmu. Ceturtais lielākais tirgus ir Dienvidkoreja (30 miljoni ierīču) un piektais – Japāna (29 miljoni ierīču).

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Instagram varēs ievietot arī video

Gunta Kursiša, 21.06.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Facebook piederošajam fotografēšanas pakalpojumam Instagram pievienota jauna iespēja – nelielu videoklipu ievietošana, vēsta BBC.

Instagram varēs ievietot videoklipus garumā no trim līdz piecpadsmit sekundēm, paziņoja Instagram vadītājs Kevins Sistronms (Kevin Systrom).

Tādējādi Instagram konkurēs ar Twitter Vine, kas arī ļauj dalīties ar videoklipiem. Instagram video garums ir divtik liels kā Vine piedāvātais.

«Piecpadsmit sekundes ir pareizais videoklipa garums – tas nav ne pārāk īss un neierobežo radošumu, tāpat tas nav arī pārāk garš, lai ierobežotu lejupielādes ātrumu,» norādīja Instagram vadītājs.

«Video ievietošanas funkcija Instagram ir loģisks solis. Pārsteidzoši ir tas, ka tas netika veikts jau ātrāk,» uzskata Ovum analītiķe Edena Zollera (Eden Zoller).

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

IBM ar Apple noslēdz vērienīgu sadarbības līgumu

Žanete Hāka, 16.07.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

IBM un Apple noslēguši sadarbības līgumu par to, ka IBM MobileFirst for iOS tiks izstrādātas vairāk nekā simts biznesa aplikācijas uzņēmējiem, liecina IBM paziņojums.

Tāpat iOS lietotājiem tiks piedāvāti optimizēti IBM mākoņa pakalpojumi, kas piemēroti iOS, ieskaitot drošību, analītiku un mobilo integritāti.

Darījums paver Apple pieeju IBM pārdošanas resursiem, kas ieteiks Apple ierīces klientiem tādās nozarēs kā veselības aprūpe un banku nozare, kas nekad nav bijušas iPhone prioritātes. Savukārt IBM tas ļaus pārdot programmatūru un pakalpojumus kompānijām, kuras meklē veidus, kā pārvaldīt darbinieku viedtālruņus un planšetdatorus, raksta Bloomberg.

Šī sadarbība palīdzēs Apple iegūt lielāku tirgus daļu tieši korporatīvu klientu segmentā, kas izmanto bezvadu ierīces.

Komentāri

Pievienot komentāru
Programmatūra

Apple iesūdzēta tiesā par atmiņas apjoma slēpšanu

Lelde Petrāne, 05.01.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kompānija Apple stāsies tiesas priekšā par to, ka nav informējusi lietotājus par atmiņas apjomu, kādu pieprasa tās operētājsistēma, ziņo BBC.

Sūdzība attiecas uz iOS 8 un atmiņas apjomu, ko tā rezervē iPod, iPhone un iPad. Tā aizņemot tik daudz vietas, ka lietotājiem pāri paliek krietni mazāk nekā reklamēts.

Apple šo prasību vēl nav komentējusi.

Ar šādu prasību tiesā vērsušies Maiami iedzīvotāji Pauls Oršans un Kristofers Endara, kuri norāda, ka iOS 8 var aizņemt līdz pat 23,1% no atmiņas apjoma, kas pieejams Apple ierīcēs. Turklāt, veicot uzlabojumus no iOS 7 uz 8, var zaudēt līdz pat 1,3 gigabaitiem no atmiņas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Programmatūra

Atklāj iespējas attālināti sabojāt Apple operētājsistēmas

Lelde Petrāne, 29.04.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kaspersky Lab speciālisti atklājuši uzņēmuma Apple operētājsistēmu OS X un iOS ievainojamību, informēja uzņēmumā.

Uzbrucējs var attālināti izmantot drošības caurumu, kas ļauj tikai ar vienu īpaši sagatavotu tīkla paketi sekmīgi īstenot DoS uzbrukumu un sabojāt upura datoru vai viedtālruni. Šie draudi ir aktuāli sistēmas versijām OS X 10.10 un iOS 8 bez jaunākajiem atjauninājumiem.

Šo ievainojamību izraisa nepietiekams bufera apjoms operētājsistēmas kodolā, kas nespēj uzņemt ģenerēto paketi, tāpēc operētājsistēma beidz darbu avārijas režīmā.

Sākotnēji šis drauds tika konstatēts operētājsistēmā OS X 10.10. Turpmākie pētījumi atklāja, ka ievainojamība ir atrodama arī balstoties uz 64 bitu platformu strādājošajā iOS 8 - šāda kombinācija ir sastopama viedtālruņos iPhone, sākot no 5s paaudzes, kā arī planšetdatoros iPad Air un jaunākos un otrās un nākamo paaudžu iPad mini. Lai gan dažkārt tālsakaru iekārtas un ugunsmūri nelaiž cauri tīkla paketes ar nederīgiem atribūtiem, Kaspersky Lab speciālistiem eksperimenta ietvaros viegli izdevās veikt uzbrukumu caur populāru modeļu maršrutētājiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Foto

Apple prezentējusi «zelta iPhone» un «lēto iPhone»; par Latvijas tirgu nav zināms

Dienas Bizness, 11.09.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tehnoloģiju kompānija Apple prezentējusi divas jaunākās viedierīcies - «zelta» iPhone 5s, kas aprīkots ar pirkstu nospiedumu atpazīšanas drošības sistēmu, kā arī iPhone 5C, kura cena dara Apple produktu pieejamāku pircējiem. Pašlaik gan nav zināms, kad Apple jaunumi varētu nonākt Latvijas tirgū, Db.lv norādīja Latvijas Mobilais telefons pārstāve Elīna Lidere.

Zināms, ka iPhone 5C cena ASV tirgū būs no 99 līdz 199 ASV dolāriem, slēdzot līgumu uz diviem gadiem, un tas būs pieejams piecās krāsās. Savukārt iPhone 5s, kuram bez pirkstu nospiedumu atpazīšanas tehnoloģijas ir arī jaudīgāks procesors un labāka fotokamera, maksās no 199 līdz 299 ASV dolāriem. Tikmēr Apple Lielbritānijas mājaslapā iPhone 5C cena norādīta 469 - 549 Lielbritānijas mārciņu (390 - 459 Ls) apmērā, bet iPhone 5s Apvienotajā Karalistē maksās 549 - 709 mārciņas (459 - 589 Ls).

Tehnoloģiju nozares pētījumu kompānijas CCS Insight eksperts Bens Vūds (Ben Wood) medijam BBC norādīja, ka «5C modelis ir tālu no lēta», ja, neslēdzot līgumu ir nopērkams par 469 mārciņām. Šī cena ir lielāka nekā tika prasīts par 4S modeli ar tik pat lielu atmiņu. Daži eksperti lēš, ka drīzumā 4S modelis tiks izņemts no pārdošanas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vārds programmētājs daudziem asociējas ar jaunu vīrieti, kura raksturīgākās īpašības ir bāla sejaskrāsa, slikta stāja un zemas sociālās prasmes. Savukārt par modes jomā strādājošajām modelēm radies priekšstats kā par skaistulēm «bez smadzenēm».

Šos stereotipus veiksmīgi apgāž Lindseja Skota (Lyndsey Scott). Viņa ir zīmolu Prada un Victoria's Secret modele, kura savu brīvo laiku pavada, radot mobilās aplikācijas. 29 gadus vecā sieviete bijusi redzama tādos ietekmīgos izdevumos kā Harper's Bazaar, W un Vogue. Taču Skota lepnāka jūtoties brīžos, kad Apple apstiprina viņas iPhone un iPad aplikācijas, vēsta CNN.

Komentāri

Pievienot komentāru
Dzīvesstils

FOTO: Ieskats pasaules žilbinošākajā un dārgākajā apakšveļas šovā

Zane Atlāce - Bistere, 13.11.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēc vairāku gadu pārtraukuma Amerikas Savienotajās Valstīs uz brīdi bija nolaidušies slavenie Victoria`s Secret eņģeļi, žilbinošā šovā Ņujorkā demonstrējot jaunāko apakšveļas kolekciju.

Iepriekš šovs norisinājās Londonā, Parīzē un citviet. Šī gada modes skates centrālais objekts – dārgakmeņu krūšturis - bija aptuveni miljonu ASV dolāru vērtais krūšturis, kas veidots no 2100 Swarovski dimantiem. Krūštura tapšana ilga 930 stundas. Unikālo darinājumu prezentēja Viktorijas eņģelis Elza Hoska.

Victoria`s Secret modes skatē piedalījās pasaules slavenākās modeles, tostarp, māsas - Bella un Džidži Hadidas, Adriana Lima, Kendala Dženere, Teilore Hila, Vinnija Hārlova un citas. Tiesa brazīliešu izcelsmes modelei Adrianai Limai šī skate bija pēdējā – nespējot valdīt asaras, viņa šova laikā paziņoja par aiziešanu no tā. A.Lima bija Viktorijas eņģelis gandrīz 20 gadus.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Saistībā ar televīzijas translāciju reitinga mazināšanos un pret pasākumu vērstās kritikas uzliesmojumiem, apakšveļas zīmols “Victoria's Secret” paziņojis par ikgadējās modes skates atcelšanu, ziņo BBC.

Pirmo reizi “Victoria's Secret” apakšveļas modes šovs norisinājās 1995. gadā, kļūstot par nozīmīgu pop kultūras notikumu un ik gadu piesaistot miljoniem skatītāju. Taču pērn šovs piedzīvoja viszemākos skatījumus tā pastāvēšanas vēsturē, turklāt arī saņēma asu kritiku par seksismu, vecmodīgumu un dažādības trūkumu.

Zīmolu pārstāvošais uzņēmums “L Brands” ir atzinis, ka šobrīd ir svarīgi turpināt attīstīt zīmola mārketinga stratēģiju. “Mēs cenšamies saprast, kā pozicionēt zīmolu un kā veiksmīgāk komunicēt ar pircējiem,” investoriem sacīja “L Brands” finanšu direktors Stjuarts Burgdoerfers (Stuart Burgdoerfer).

Viņš pauda arī to, ka līdz šim šovi ir bijuši “svarīga zīmola daļa un vērienīgs sasniegums mārketingā”.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Konstatēta jauna Apple ierīču operētājsistēmu ievainojamība, kas līdzinās pagājušajā gadā atklātajam Android lietotāju biedam Stagefright.

Stagefright 2015.gadā tika atzīts par vienu lielākajiem Android apdraudējumiem. Šai operētājsistēmas kļūdai, kas atradās Mediaserver, bija raksturīgs tas, ka bija iespējams inficēt savu datoru, vienkārši atverot e-pastu, pārlūkojot internetu vai arī saņemot mediju failu MMS īsziņā.

Kā norāda drošības eksperti, līdzīga kļūda tagad apdraud iPhone, iPad, iMac un MacBook lietotājus. Pirms nedēļas Apple attapās un laida klajā kodus OS X un iOS operētājsistēmu drošības caurumu aizlāpīšanai. Pat pieciem no šiem drošības caurumiem ir līdzīgs darbības mehānisms kā jau pieminētajam Stagefright.

Līdzīgi kā Android ievainojamības gadījumā, hakeri izmanto mehānismu, kā Apple ierīces apstrādā attēlu failus, lai atveidotu sīktēlus (angl. – thumbnail). Sīktēla izveidošanas kodā esošo drošības caurumu var izmantot kaitniecisks attēla fails, ieskaitot BMP un TIFF formātus, lai attālināti inficētu pieejamās ierīces.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

iPhone 5c zemi pārdošanas rādītāji – Apple uz pusi samazinās to ražošanu

Jānis Rancāns, 14.10.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV tehnoloģiju kompānija Apple samazinās jaunākā viedtālruņa iPhone 5c ražošanas apjomus no 300 tūkstošiem vienību dienā uz 150 tūkstošiem, atsaucoties uz anonīmiem avotiem nozarē, vēsta Ķīniešu mediji.

Lai gan iemeslus šādai rīcībai Apple atteikusies nosaukt, ražošanas apjomu samazināšana tiek saistīta ar zemāku pieprasījumu pēc iPhone 5c, salīdzinot ar otru viedtālruni – iPhone 5s. Saskaņā ar mobilo ierīču tirgus pētījuma kompānijas Localytics aplēsēm, pirmajās 48 stundās pēc jaunāko Apple viedtālruņu nonākšanas tirdzniecībā ASV, iPhone 5s ticis nopirkts 3,4 reizes vairāk nekā iPhone 5c.

Analītiķi prognozē, ka gada trešajā ceturksnī Apple piegādās 10,4 miljonus iPhone 5c modeļu. Kopumā gan Apple iPhone 5c un 5s pārdošanas apjomi tiek raksturoti kā spēcīgi. iPhone 5c ar samazinātu cenu tika paredzēts, lai efektīvāk uzrunātu pircējus jaunizaugsmes valstīs. Tomēr, piemēram, Ķīnā viedtālruņa tirdzniecības rādītāji likuši vilties, norāda vietējais medijs C Technology.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Microsoft turpmāk Windows 8.1 bez maksas piedāvās tiem lietotājiem, kuru ierīcēm - tālruņiem un planšetdatoriem - ekrāna izmēri būs mazāki par deviņām collām, raksta theverge.com.

Ar šādu soli kompānija cer palielināt operētājsistēmas tirgus daļu mobilajās ierīcēs, kur patlaban dominē Android un iOS. Jaunā operētājsistēma Windows 8.1 tirgū nonāks tuvāko mēnešu laikā.

Līdz ar paziņojumu par bezmaksas Windows, Microsoft arī informēja, ka kompānijas lietojumprogrammu izstrādātāji un attīstītāji turpmāk veidos universālas lietotnes, kas būs pieejamas arī Android un iOS lietotājiem.

Kā raksta The Verge, Microsoft šobrīd arī eksperimentē ar bezmaksas vai zemcenas Windows 8.1 versiju komplektā ar Bing, kurā ietvertas arī vairākas Microsoft aplikācijas un citi pakalpojumi, kas mērķēti uz Windows 7 lietotājiem. Šādās komplektācijās ietilpst arī Office 365 gada licence.

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

Stājies spēkā maksājumu limits Swedbank kodu kartēm - ko visbiežāk jautā klienti?

Db.lv, 10.01.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Līdz ar stingrākām ES prasībām attiecībā uz klientu digitālu autentifikāciju 2019. gada 9. septembrī Swedbank pārtrauks kodu karšu izmantošanu. Lai novērstu risku, ka daļa klientu nokavē slēgšanas brīdi vai atliek pāreju uz pēdējo brīdi, no šī gada pakāpeniski tiek samazināti limiti, virs kuriem apstiprināt maksājumus ar kodu karti nebūs iespējams.

No tiem pirmais – 100 eiro dienas maksājumu limits – stājas spēkā no 10. janvāra. Swedbank apkopojusi klientu biežāk uzdotos jautājumus par šīm izmaiņām.

Ko darīt, ja jāveic pārskaitījums virs 100 eiro, bet pieejama tikai kodu karte?

No 10. janvāra lielāku pārskaitījumu veikšanai jāizmanto Smart-ID, ko savā viedtālrunī (vai planšetē) var lejupielādēt katrs klients patstāvīgi. Ja nav pieejama atbilstoša ierīce, noderēs kodu kalkulators, kuru var saņemt jebkurā Swedbank filiālē. Arī tiem, kuri izmanto valsts izsniegto eID karti, ir iespēja to lietot darbībai internetbankā. Ja gadījumā karšu lasītājs eID lietošanai vēl nav pieejams, to var izmantot Swedbank filiālēs, bibliotēkās un valsts vienotajos klientu apkalpošanas centros.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Latviešu inovāciju brīnumbērns

Alans Amrons, amerikāņu izgudrotājs, 40 patentu turētājs, DB viesautors*, sagatavoja Annija Apsīte, 14.11.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kad Kristeram Jurševskim bija vien 15 gadu, viņš, pateicoties savām teju unikālajām spējām, tika pieņemts darbā Draugiem Group kā programmētājs.

Kristers sāka nodarboties ar programmēšanu 12 gadu vecumā. Viņš ieraudzīja Stīvu Džobsu laižam klajā AppStore un atcerējās viņu sakām, ka ikviens var radīt savas aplikācijas. Kristeram tajā laikā tas šķita kaut kas fantastisks, jo viņam bija daudz ideju un vienlaikus ļoti daudz informācijas, kas jāapgūst, lai sāktu radīt aplikācijas platformai. Viņš sāka apgūt UI/UX dizainu, lai ar programmēšanas palīdzību spētu realizēt savas ieceres. Viņš veiksmīgi realizēja pats savu projektu, kas ļāva viņam iegūt lielisku darbu 15 gadu vecumā Draugiem Group. Kristers tur strādāja 2 gadus kā iOS programmētājs. Pēc tam viņš darbu atstāja, lai realizētu pats savas idejas. Papildus iOS viņš apguva arī citas programmēšanas valodas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Apple pamet viens no iPhone radītājiem

LETA--AFP, 10.04.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Viens no viedtelefona iPhone radītājiem - programmatūras inženieris Gregs Kristijs (Greg Christie) - nolēmis pamest ASV informācijas tehnoloģiju gigantu Apple Inc., trešdien paziņoja kompānijas preses pārstāvis.

«Gregs jau iepriekš bija plānojis šogad doties pensijā pēc gandrīz 20 nostrādātajiem gadiem Apple,» norāda uzņēmuma preses pārstāvis, piebilstot, ka Kristijs veicis nozīmīgu ieguldījumu Apple.

Kristijs bija daļa no komandas, kura izstrādāja iOS programmatūru pirmajam iPhone, kas tirgū nonāca 2007.gadā.

Viņš līdz šim vadīja komandu, kas nodarbojās ar tā dēvēto cilvēku saskarnes komandu, lai turpinātu attīstīt programmatūras Apple.

Kristija lomu uzņēmumā pārņems Džonatans Īvs, kas šobrīd ir dizaina viceprezidents. Īvs pēdējo gadu laikā strādājis ar Apple produktu ārējo izskatu. Tomēr analītiķi norāda, ka viņš spēlējis arī būtisku lomu, izstrādājot iPhone jaunāko operētājsistēmu iOS 7.

Komentāri

Pievienot komentāru
Viedierīces

Apple Francijā maksās 25 miljonu eiro sodu par iPhone darbības palēnināšanu

LETA--AFP, 07.02.2020

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Francijas patērētāju aizsardzības un krāpšanas apkarošanas birojs DGCCRF piektdien paziņoja, ka ASV informācijas tehnoloģiju gigants "Apple Inc." piekritis samaksāt 25 miljonu eiro naudassodu par viedtelefonu "iPhone" lietotāju neinformēšanu, ka programmatūras atjauninājumi var palēnināt vecāku tālruņu darbību.

Šis skandāls atklātībā nāca 2017.gada decembrī, kad "Apple" atzina, ka nesenākā "iOS" programmatūra palēnina vecāku tālruņu darbību, jo pasliktinās to akumulatoru veiktspēja.

Kritiķi izteicās, ka tādējādi uzņēmums slepus liek lietotājiem iegādāties jaunus telefonus agrāk nekā nepieciešams.

Pēc šiem apgalvojumiem "Apple" bija spiests uzlabot savu programmatūru un piedāvāja ievērojamas atlaides akumulatoru nomaiņai.

Tikmēr Francijas prokuratūra izmeklēšanu saistībā ar šo situāciju uzsāka 2018.gada janvārī.

""iPhone" lietotāji netika informēti, ka "iOS" atjauninājumu (10.2.1 un 11.2) uzstādīšana var palēnināt viņu ierīču darbību," skaidro DGCCRF.

Komentāri

Pievienot komentāru
Programmatūra

Komanda no Latvijas iekļūst Eiropas Kosmosa aģentūras nometnes finālā

Lelde Petrāne, 09.08.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvija būs pārstāvēta starptautiskajā, Eiropas Kosmosa aģentūras rīkotajā nometnē Space App Camp 2016, kas norisināsies Fraskati, Itālijā. Nometnes mērķis ir gūt ieskatu Eiropas Kosmosa aģentūras darbā, lai radītu mobilās lietotnes, izmantojot Zemes novērošanas satelīta Copernicus datus.

Nometnei Space App Camp 2016 bija pieteicies liels skaits dalībnieku no visas Eiropas, un četru dalībnieku komanda no Latvijas RedWhiteRed iekļuva 28 finālistu vidū, kam nometnē būs iespēja cīnīties par labākās idejas un realizācijas titulu.

Nometnē katra komanda radīs lietotni, kas risina globālas problēmas, izmantojot Eiropas Kosmosa aģentūras apkopotos satelīta datus. Risinājumi tiks izstrādāti dabas aizsardzības, lauksaimniecības, veselības aprūpes, tūrisma, transporta un loģistikas, viedpilsētu un citās jomās.

Komandu RedWhiteRed Latvian Team veido WIT Berry digitālā mārketinga speciāliste Linda Kimeiša, Sem.lv digitālo projektu vadītājs Kristaps Bunts, iOS programmētājs Pāvels Petrovs un UX dizaineris - iOS programmētājs Kārlis Lapsiņš.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Sākot ar piektdienu Latvijā oficiāli pieejami Apple jaunākie viedtālruņi iPhone 5s un iPhone 5c. Jauno viedtālruņu cenas publicējis arī to oficiālais izplatītājs Latvijā LMT.

Kā liecina informācija LMT interneta vietnē, iPhone 5s ar 16 gigabaitu versiju pieejams nomaksā uz 24 mēnešiem par 26 latiem mēnesī, bet ar 32 gigabaitu versiju – par 28 latiem mēnesī. Savukārt iPhone 5c 16 gigabaitu versijā pieejams nomaksā uz 24 mēnešiem par 20 latiem mēnesī. LMT ierīces tirgo slēdzot Mans komplekts līgumu un izvēloties kādu no operatora tarifu plāniem.

Db.lv jau vēstīja, ka pirmajās trijās tirdzniecības dienās Apple izdevās pārdot deviņus miljonus jauno modeļu iPhone. Saskaņā ar kompānijas vēstīto iPhone 5S un 5C pārdošanas apjomi pārspējuši iepriekšējo jauno tālruņu sniegumu, tos laižot tirgū.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Uzņēmumi Apple un Samsung sola nekavējoties ķerties pie trūkumu novēršanas savos produktos, šādi reaģējot uz tīmekļa vietnes WikiLeaks nule kā publicētajiem materiāliem par ASV Centrālās izlūkošanas pārvaldes (CIP) iespējām uzlauzt viedtālruņus un citas ierīces.

Atbilstoši nopludinātajiem dokumentiem CIP izstrādājusi teju 1000 ļaunatūru - vīrusus, Trojas zirgus un citas programmas -, kas spēj iefiltrēties elektroiekārtās un pārņemt to vadību.

«Kaut arī mūsu sākotnējā analīze liecina, ka daudzas no šodien nopludinātajos materiālos minētajām problēmām mūsu pēdējā operētājsistēmā iOS jau ir novērstas, mēs turpināsim strādāt, lai ātri salabotu visas identificētās vājās vietas,» teikts Apple paziņojumā.

«Mēs pastāvīgi mudinām klientus lejuplādēt pēdējo operētājsistēmu iOS, lai garantētu, ka viņiem ir drošības risinājumu jaunākās versijas.»

Līdzīgu atbildi paudis Samsung.

Komentāri

Pievienot komentāru