Jaunākais izdevums

Pakistāna nojaukusi īpašumu, kurā ASV spēki ziemeļrietumu pilsētā Abotabadā nogalināja teroristu līderi Osamu bin Ladenu, vēsta BBC.

Darbs sācies sestdienas vakarā, izmantojot buldozerus un pneimatiskās iekārtas.

Db.lv jau rakstīja, ka Al-Qaeda līderis šajā vietā tika nogalināts 2011. gada 2. maijā. Viņš tur slēpās vairākus gadus.

Pagaidām gan nav izplatīta oficiāla informācija par to, kādēļ ēka tiek nojaukta.

Iedzīvotāji, kuri mitinās ap trīsstāvīgo īpašumu, pieļāvuši iespēju - šāda rīcība skaidrojama ar varas iestāžu raizēm, ka šī vieta varētu pārtapt par sava veida svētnīcu. Savukārt BBC pārstāvis Abotabadā uzskata, ka ēkas demontāža ir daļa no valdības centieniem atstāt mulsinošo bin Ladena nogalināšanas epizodi pagātnē.

Kāds ierēdnis ziņu aģentūrai AFP pastāstījis, ka ēka ir nolīdzināta līdz ar zemi. Atstāta tikai ap to esošā siena.

Žurnālistiem un vietējiem iedzīvotājiem demontāžas darbu laikā piekļuvi šai vietai lieguši simtiem policistu un karavīru.

Buldozeri strādājuši prožektoru gaismā, graujot betona konstrukcijas, bet kravas automašīnas vedušas prom būvgružus.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Baltic International Bank SE dibinātāji un ilggadējie vairākuma akciju īpašnieki Valērijs Belokoņs un Vilorijs Belokoņs vienojušies par daļu akciju pārdošanas darījumu ar šeihu Hamadu Bin Khalifu Bin Muhamedu al Nahjanu, kā rezultātā, viņš kļūs par bankas lielāko akcionāru.

Darījums tiks pabeigts pēc Eiropas Centrālās bankas un Finanšu un kapitāla tirgus komisijas apstiprinājuma.

Kā ziņots iepriekš, 2021.gada novembrī Baltic International Bank SE veiksmīgi emitēja jaunas akcijas, lai piesaistītu pamatkapitālam 12 miljonu eiro. Akcionāru sarakstam pievienojušies trīs jauni investori, kuru mērķis ir attīstīt un audzēt bankas kapacitāti gan vietējā tirgū, gan arī Eiropas Savienībā un pasaulē.

Šeihs Hamads Bin Khalifa Bin Muhammed al Nahyan no Apvienotajiem Arābu Emirātiem bija viens no trim investoriem, kas 2021. gada novembrī ieguldīja līdzekļus bankas kapitālā un kopš tā laika izvērtēja banku, kā arī tās lomu un iespējas pašreiz mainīgajā pasaulē.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Pakistāna bin Ladena pilsētā būvēs miljonus vērtu atrakciju parku

Lelde Petrāne, 04.02.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pakistāna plāno uzbūvēt 30 miljonus ASV dolāru vērtu atrakciju parku Abotābādā, pilsētā, kur ASV spēki nogalināja Osamu bin Ladenu, ziņo telegraph.co.uk.

Jāatgādina, ka teroristu līderis bin Ladens tika nošauts 2011. gada 2. maijā.

Ziemeļrietumu Khyber Pakhtunkhwa provinces amatpersonas cerot, ka projekts, kas tapšot, sadarbojoties publiskajam un privātajam sektoram, veicinās tūrismu. Taču tā mērķis neesot uzlabot pilsētas tēlu, kuru iedragājusi bin Ladena nogalināšana. «Šim projektam nav nekāda sakara ar Osamu bin Ladenu,» skaidrojusi kāda vietējā amatpersona, piebilstot: «Mēs strādājam, lai veicinātu tūrismu un palielinātu izklaides iespējas visā provincē, un šis projekts ir viens no šiem centieniem.»

Atrakciju pilsēta sākotnēji tapšot mazākā platībā, bet ar laiku to esot plānots būtiski paplašināt. Tajā atradīsies mantojuma parks, savvaļas dzīvnieku zoodārzs, pārtikas iela, piedzīvojumu atrakcijas, ūdenskritumi un skriešanas trases.

Komentāri

Pievienot komentāru
Atpūta

Pakistānā iespējams iegādāties bin Ladena mājas ķieģeļus

Jānis Rancāns, 03.05.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēc tam, kad Pakistānas varasiestādes nojauca Osama bin Ladena māju Abotabadas pilsētā, kāds uzņēmīgs vietējais sācis izpārdot nojauktās ēkas ķieģeļus.

Šakēls Ahmeds Jusufzais (Shakeel Ahmad Yusufzai), kurš piedalījies mājas nojaukšanā, skaidro, ka ķieģeļus cilvēki var izmantot savu māju celtniecībā, vai arī kā suvenīrus, vēsta AFP. Kopumā vīrieša īpašumā ir 180 tūkstoši bin Ladena mājas ķieģeļi.

Ķieģeļu kaudze, kas palika pēc mājas nojaukšanas tika izsolīta, taču izsolē neviens neesot vēlējies piedalīties, tāpēc minētais pakistānietis pie bin Ladena ķieģeļiem ticis par salīdzinoši zemu summu – 500 tūkstošiem rūpiju (aptuveni 2,8 tūkstoši latu).

Tomēr pakistānieša biznesam ir arī zināmas ēnas puses. Laikrakstam The Telegraph viņš stāstīja – esot uztraucies, ka viņa darbības piesaistīs nevajadzīgu islāmistu interesi.

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

Izsolēs par 1,2 miljoniem eiro pārdoti dārzeņu audzētāja Galiņi nekustamie īpašumi

LETA, 25.09.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Septiņās elektroniskajās izolēs kopsummā par 1 199 261 eiro pārdoti dārzeņu audzēšanas zemnieku saimniecības «Galiņi» nekustamie īpašumi, informēja e-izsoļu vietnē.

Informācija oficiālajā izdevumā «Latvijas Vēstnesis» liecina, ka 26.augustā plkst.13 sākās piecas «Galiņiem» piederošu nekustamo īpašumu elektroniskās izsoles, kuras noslēdzās 25.septembrī plkst.13. Izsoles rīkoja zvērināta tiesu izpildītāja Rudīte Slivjuka par labu bankai «Citadele».

Izsolē pārdots Jurim Strazdiņam piederošais nekustamais īpašums «Galiņi» Ogres novada Madlienas pagastā ar kopējo platību 151,669 hektāri. Tajā ir vairāk nekā desmit zemesgabalu, pārsvarā lauksaimniecības zemes, kā arī meža zeme un vairākas ēkas - dzīvojamā ēka, noliktava, siltumnīca un citas. Šim īpašumam izsoles sākumcena bija 151 390 eiro, īpašums tika nosolīts par 408 753 eiro.

Komentāri

Pievienot komentāru
Mazais bizness

Mana pieredze: Uz Kuldīgu pēc kafijas buķetes

Linda Zalāne, 31.10.2018

SIA Capulus Terra valdes priekšsēdētājs Klāvs Šlakorcins (no kreisās) un valdes loceklis Ingmārs Lādens

Foto: Evija Trifanova/LETA

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Klāvs Šlakorcins un Ingmārs Lādens piesātinātajā Kuldīgas restorānu un kafejnīcu segmentā saredzējuši jaunu nišu un atvēruši kafijas grauzdētavu Curonia Coffee Roasters

Klāvs restorānu un viesnīcu industrijā strādā aptuveni 20 gadus, kuru laikā gan Latvijā, gan ārvalstīs apguvis dažādas šīs jomas šķautnes, bijis arī barista, tas ir, kafijas bārmenis. Mācoties aroda knifiņus, viņam radās ideja atvērt Kuldīgā t.s. speciality jeb īpaši atlasītās kafijas grauzdētavu, un kā biznesa partneri viņš uzrunāja senu paziņu Ingmāru Lādenu, kuram līdz šim darba jomas bijušas nesaistītas ar HoReCa segmentu. «Vēlamies cilvēkiem parādīt pasaules līmeņa produktu, mudināt izprast, cik dažādi spēj būt kafijas aromāti un garšas buķetes. Šī ir ne tikai pirmā kafijas grauzdētava Kuldīgā, bet Kurzemē kopumā,» stāsta SIA Capulus Terra (Curonia Coffee Roasters) valdes priekšsēdētājs Klāvs Šlakorcins.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts policija (VP) turpina meklēt laupītājus, kuri pagājušās nedēļas nogalē Mārupes novadā nošāva advokātu un bijušo tiesnesi Uldi Bērziņu.

Patlaban notiek aktīva kriminālprocesa izmeklēšana un aizbēgušo personu meklēšana. Operatīvajos un meklēšanas pasākumos ir iesaistīta «virkne kriminālpolicijas darbinieku no dažādām nozarēm», pastāstīja VP preses pārstāve Ilze Jurēvica.

Kriminālprocesu izmeklē Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes Kriminālpolicijas pārvaldes nodaļa, kas tieši specializējas slepkavību atklāšanā un kurā strādā pieredzējuši un profesionāli darbinieki.

«Ņemot vērā izmeklēšanas noslēpumu, to informāciju un tādā apjomā, kādu šobrīd esam tiesīgi paust sabiedrībai, esam pateikuši. Vēršam uzmanību, ka policija aktīvi strādā, lai atklātu šo noziegumu, un mūsu rīcībā ir pavedieni. Ja radīsies nepieciešamība iesaistīt plašāku sabiedrību konkrētu uzdevumu veikšanai, palīdzība tiks lūgta, kā tas ir bijis iepriekš,» norādīja Jurēvica.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nogalināts zvērināts advokāts Pāvels Rebenoks, apstiprināja Valsts policijā.

Valsts policijā atklāja, ka advokāts šonakt ir atrasts nogalināts. Aģentūras LETA rīcībā esošā informācija liecina, ka advokāts nogalināts savās mājās un noziedznieki ēkā veikuši arī laupīšanu.

Saistībā ar notikušo policijā sākts Kriminālprocess pēc krimināllikuma 117.panta - par slepkavību, ja tā saistīta ar laupīšanu.

Šobrīd izmeklēšanā iesaistīti lieli policijas resursi, tiek veiktas operatīvās un izmeklēšanas darbības. Tiek pārbaudītas vairākas notikušā versijas. Izmeklēšanas interesēs sīkāku informāciju Valsts policija šobrīd nesniegs.

Arī Rebenoka kolēģis, jurists Mārtiņš Krieķis, kurš vēl sestdien ticies ar Rebenoku, aģentūrai LETA teica, ka Rebenoks ir nogalināts. "Varu apstiprināt, ka tā ir bijusi slepkavība, ka tā ir notikusi šonakt, un, ka tā ir notikusi, izmantojot fizisku spēku," klāstīja Krieķis.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Kādus riskus klientiem rada zemapdrošināšana?

Jānis Abāšins, Latvijas Apdrošinātāju asociācijas prezidents, 19.03.2024

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Zemapdrošināšana ir pastāvējusi vienmēr, taču līdz ar inflācijas straujo lēcienu pirms pāris gadiem un cenu korekcijām it visās dzīves jomās, tai skaitā būvniecībā un nekustamā īpašuma jomā, tā ir kļuvusi par sērgu Latvijas apdrošināšanas tirgū. Tā nopietni apdraud īpašnieku iespējas saņemt pietiekamas apdrošināšanas atlīdzības un atjaunot savu īpašumu.

Zemapdrošināšana diemžēl nav “slimība” tikai fizisko personu apdrošināšanas jomā, tā ir izplatīta arī juridisku personu, piemēram, lauksaimnieku, vidū.

Kas ir zemapdrošināšana?

Katrs īpašums ir apdrošināts par konkrētu atjaunošanas vai aizvietošanas vērtību – tā ir maksimālā atlīdzības summa, ko klients var saņemt, ja notiek negadījums un īpašums tiek bojāts. Ja īpašums ir apdrošināts aizvietošanas vērtībā, tad apdrošināšanas atlīdzība ir atjaunošanas izdevumi, lai veiktu apdrošinātā nekustamā īpašuma atjaunošanu tādā kvalitātē un apjomā, kādā tas bija tieši pirms apdrošināšanas gadījuma iestāšanās. Savukārt, ja īpašums pēc negadījuma vairs nav atjaunojams, tad atlīdzības apmērs ir aizvietošanas vērtība (tirgus vērtība) tieši pirms apdrošināšanas gadījuma iestāšanās brīža.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

«Biroju tirgus Latvijā ir kļuvis aktīvāks, tomēr joprojām tajā neredzam jaunpienācējus – kompānijas, kas te iepriekš nav darbojušās. Pārsvarā klienti ir Latvijā jau ilgāku laiku strādājoši uzņēmumi, kuri sev meklē jaunas biroju telpas, līdz ar to pieprasījums ir ierobežots,» vērtē Mindaugs Valucks (Mindaugas Valuckas), Lietuvas nekustamā īpašuma attīstīšanas kompānijas Hanner vadītājs Latvijā.

25. jūlijā Hanner oficiāli atklāj jauno A klases biroju ēku Place Eleven Sporta ielā 11, Skanstes apkaimē Rīgā.

Fotogrāfijas skatāmas raksta galerijā!

DB.lv jau ziņoja, ka tā ir 14 stāvu ēka ar apzaļumotu jumta terasi, daudzstāvu autostāvvietu. Kopējā centra platība ir 24 tūkst. m2, bet biroju platība – 15 tūkst. m2. Place Eleven būvniecības darbu ģenerāluzņēmējs – Hanner grupas uzņēmums SIA Alfa Construction.

Kopējās investīcijas Place Eleven tapšanā ir nedaudz virs 20 milj. eiro. Hanner šo ēku neplāno pārdot; ieguldījumu atpelnīšanās laiku uzņēmums neatklāj konfidencialitātes nosacīju dēļ.

Ja tirgū vienlaikus parādītos vairāki projekti, kas līdzinātos Place Eleven, visdrīzāk, tie tagad būtu pustukši, spriež M. Valucks. «Šajā ziņā mums ir paveicies, Place Eleven pašlaik ir vienīgais pabeigtais ilgtspējīgas biroju ēkas projekts tirgū.»

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Mārupē nogalināto advokātu raksturo kā augstas klases profesionāli

LETA, 22.07.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas Zvērinātu advokātu padomes (LZAP) priekšsēdētāja vietniece Guna Kaminska Mārupē nogalināto advokātu Uldi Bērziņu raksturo kā augstas klases profesionāli, par kura darbību nekādas sūdzības nav saņemtas.

Kaminska teica, ka padomei par Bērziņa slepkavību ir pieejama tikai publiska informācija.

«Tas ir vienkārši briesmīgi, jo no savas puses varu pateikt, ka kolēģis ir ārkārtīgi augstas klases profesionālis. Viņš augsti turēja savu advokāta un jurista vārdu. Kopš viņa pievienošanās advokatūrai 2008.gadā par viņu nekādi iebildumi no tiesu varas, tiesībsargājošām iestādēm, privātpersonām un kolēģiem nav saņemti,» uzsvēra Kaminska.

Padomei nav informācijas, ar kādām lietām Bērziņš strādājis. Iespējams, ka viņš vairāk darbojies administratīvajās, komerclietās un civillietās.

Patlaban padome sēdi nevarot sasaukt, jo daudzi padomes locekļi ir atvaļinājumos, tāpēc iztrūkst kvoruma.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Patlaban neizskata versiju, ka advokāts Bērziņš nogalināts profesionālās darbības dēļ

LETA, 22.07.2019

Valsts policijas Galvenās Kriminālpolicijas pārvaldes priekšnieks Andrejs Grišins

Foto: Ieva Makare/LETA

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Policija patlaban neizskata versiju, ka advokāts un bijušais tiesnesis Uldis Bērziņš nogalināts savas profesionālās darbības dēļ, šodien žurnālistiem pastāstīja Valsts policijas Galvenās kriminālpolicijas pārvaldes priekšnieks Andrejs Grišins.

Viņš apstiprināja, ka sestdien vakarā Mārupē notikušā nozieguma rezultātā bojā gājis Bērziņš, kurš ticis sašauts, ierodoties mājās un sastopot laupītājus. Bērziņš ar šautām brūcēm nogādāts slimnīcā, taču tur miris. Policijai zināms, ka vismaz divi noziedznieki bija ielauzušies privātmājā, sasējuši 1940.gadā dzimušo mājas saimnieci un laupījuši māju. Kad mājās ieradies Bērziņš ar sievu, noziedznieki, izvairoties no sagūstīšanas, bēguši prom un no šaujamieroča izdarījuši vairākus šāvienus Bērziņa virzienā.

Laupītājiem no notikuma vietas izdevies aizbēgt, un patlaban norit aktīva noziedznieku meklēšana, uzsvēra Grišins, piebilstot, ka kriminālpolicija strādā intensīvā režīmā. Laupītāji bijuši maskās. Policija patlaban neatklāj, kādas mantas laupītāji aiznesuši sev līdzi. «Ir pavedieni, mēs strādājam,» norādīja Grišins. Kriminālprocess ierosināts pēc Krimināllikuma 117.panta, proti, saistībā ar slepkavību pastiprinošos apstākļos.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Neraugoties uz divus gadus piedzīvoto pandēmiju, nekustamā īpašuma novērtēšanas pasūtījumu skaits ir pieaudzis, kā pamatā ir cilvēku vēlme iegādāties dzīvokli vai uzbūvēt māju, kā arī attīstīt savu biznesu.

To intervijā Dienas Biznesa speciālizdevumam Nekustamais īpašums stāsta Latvijas Īpašumu vērtētāju asociācijas valdes priekšsēdētājs, SIA Eiroeksperts valdes priekšsēdētājs Vilis Žuromskis. Viņaprāt, arī šogad vērtēšanas apjomi varētu būt līdzīgi iepriekšējo gadu apjomiem, jo ir cerība, ka iekustēsies Rail Baltica dzelzceļa būvniecībai nepieciešamo īpašumu atsavināšanas process.

Fragments no intervijas

Vai pandēmija ir ietekmējusi nekustamo īpašumu novērtēšanu un arī to novērtējumu?

Īpašuma novērtēšanas pasūtījumu skaits ir pieaudzis. Kopumā tieši nekustamā īpašuma vērtēšanas pasūtījumu apjoms 2021. gadā ir pieaudzis vidēji līdz 20%. Piemēram, uzņēmumam SIA Eiroeksperts 2020. gads tieši pēc ienākumu līmeņa bija daudz labāks nekā pirmspandēmijas – 2019. gads, un savukārt 2021. gads ir vēl labāks nekā 2020. gads. Protams, Eiroeksperts nodarbojas ar visa veida novērtēšanu, sākot ar biznesa (uzņēmējdarbības), nekustamā īpašuma un kustamas mantas novērtēšanu. Līdzīgs vērtēšanas apjoma pieaugums bija novērojams arī citiem vērtētājiem, un to apliecina pieprasījuma pieaugums pēc vērtēšanas pakalpojumiem, it īpaši pēc nekustamā īpašuma novērtēšanas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

FOTO: Latvijas kuģniecība par 4,2 miljoniem eiro pārdevusi savu biroja ēku Elizabetes ielā

Lelde Petrāne, 26.07.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

AS Latvijas kuģniecība (LK) parakstījusi līgumu par savas pašreizējās biroja ēkas pārdošanu. Pircējs un nākamais nama īpašnieks būs Apvienotie Arābu Emirāti, kas sešstāvīgo ēku Rīgā Elizabetes ielā 1 iegādājušies vēstniecības vajadzībām.

Pārdošanas cena ir 4,2 miljoni eiro.

Fotogrāfijas skatāmas raksta galerijā!

«LK turpinās strādāt līdzšinējās telpās līdz 2018. gada janvārim, un mēs esam priecīgi paziņot par noslēgto nomas līgumu par ekskluzīvu 8. stāva īri ar Place Eleven, kas atrodas Skanstes apkaimē Sporta ielā 11,» skaidro LK valdes priekšsēdētājs Roberts Kirkups (Robert Kirkup).

Place Eleven ir 14 stāvus augsta A klases biroju ēka, kas ekspluatācijā tika nodota 2016. gada beigās.

TEV VARĒTU INTERESĒT ARĪ:

Biroju ēkas Place Eleven attīstītājs: Mums ir paveicies

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV noslēgumam tuvojas 2001. gada 11. septembra teroraktu piemiņas memoriāla izbūves darbi. Paredzēts, ka memoriāls apmeklētājiem varētu tikt atvērts nākamā gada pavasarī.

Memoriāls tiek būvēts zem zemes, teroraktu laikā iznīcināto Pasaules tirdzniecības torņu pamatos. Celtniecības laikā, valdot nesaskaņām par finansējumu, vairākkārt tika mainīts memoriāla pabeigšanas datums. Kopumā 11. septembra memoriāla izveidē paredzēts ieguldīt 700 miljonus ASV dolāru.

Paredzēts, ka par ieeju 11. septembra teroraktu muzejā būs jāmaksā ieejas maksa 20 ASV dolāru apmērā, lai tādējādi palīdzētu segt memoriāla darbības izmaksas, kuras aplēstas 60 miljonu dolāru apmērā. Bez maksas muzeju varēs apmeklēt vienas nedēļas nogales dienas rītos un teroraktos bojāgājušo piederīgie.

2001. gada 11. septembra rītā ASV austrumu daļa piedzīvoja vairākās vietās sarīkotus teroru aktus. Teroristu pašnāvnieku grupas nolaupīja pasažieru lidmašīnas un ietrieca tās Pasaules tirdzniecības centra torņos un Pentagonā. Torņi drīz vien sabruka un bojā gāja aptuveni 2,6 tūkstoši cilvēku, kuri tobrīd atradās ēkās.

Komentāri

Pievienot komentāru
Investors

Saūda Arābijas troņa dārgums - Saudi Aramco - biržā

Jānis Šķupelis, 09.12.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rekordi paliek rekordi - decembra pirmajā daļā pasaule sagaidīja lielāko sākotnējo publisko akciju piedāvājumu (Initial public offering jeb IPO) vēsturē.

Par vietējās Rijādas biržas iespēju izmantošanu izšķīrās Saūda Arābijas naftas milzis Saudi Aramco. Tam ar šī procesa palīdzību izdevās piesaistīt līdzekļus gandrīz 26 miljardu ASV dolāru vērtībā, kas ir vairāk nekā līdzšinējais 2014. gada Alibaba rekords. Pēc šī IPO Saudi Aramco vērtība ir noteikta 1,7 triljonu ASV dolāru apmērā. Tādējādi tā ir kļuvusi par pašu vērtīgāko publisko kotēto biržas kompāniju pasaulē. Vēl ir tikai divas citas publiskas akciju kompānijas, kuru vērtība pārsniedz viena triljona ASV dolāru barjeru - Apple (1,18 triljoni ASV dolāri) un Microsoft (1,14 triljoni ASV dolāri). Katrā ziņā nu vērtīgākais pasaules uzņēmums tiks tirgots Rijādā nevis Ņujorkā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

“Es nebeidzu atkārtot, ka Latvijai un latviešiem ir ļoti daudz, ko piedāvāt Saūda Arābijas Karalistei. Latvija ir Šengenas zonas un NATO valsts, un tai noteikti ir jāpanāk sava klātbūtne Saūda Arābijā”.

Tā Dienas Biznesam pauž Saūda Arābijas Karalistes (SAK) Karaliskās Augstības prinča Nawaf Bin Abdul Aziz Al Saud finanšu un juridiskais padomnieks Tufiks Kavars.

Latvijas un SAK sadarbības intensitāte ir krietni zemāka, salīdzinot ar Apvienotajiem Arābu Emirātiem, liecina statistika. Pērn ir notikušas vairākas augstu amatpersonu tikšanās, tomēr pagaidām neesam tikuši daudz tālāk par diplomātisku laipnību apmaiņu, un šeit vietā ir T. Kavara pieredze un ieteikumi.

Diplomātiski sasniegumi jāturpina darījumos

“Diplomātiskajā līmenī ir sasniegts daudz, tomēr es neredzu, ka tas rezultētos ekonomiskā un finanšu sadarbībā,” pauž T. Kavars. Pērn Latviju apmeklēja SAK ārlietu ministrs – princis Faisals bin Farhāns Āl Saūds (Faisal bin Farhan Al Saud), kurš tikās arī ar uzņēmējiem. “Ir ļoti svarīgi, lai Latvijas uzņēmēji, kurus pārstāv Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera, izmanto šo vizīti kā vilni, ar kura palīdzību var sasniegt valstu abpusēju ekonomikas sinerģiju. Tam ir labi priekšnosacījumi, jo prinča māte ir vāciete, viņš pats izglītību ir ieguvis Vācijā un pilnībā izprot rietumu mentalitāti,” atklāj T. Kavars.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Aizliegums sievietēm vadīt automašīnas negatīvi ietekmē Saūda Arābijas ekonomiku

Lelde Petrāne, 01.12.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ietekmīgais Saūda Arābijas princis, miljardieris, investors Alvalīds bin Talals (Alwaleed bin Talal) aicinājis atcelt Saūda Arābijā pastāvošo aizliegumu sievietēm vadīt automašīnas, ziņo BBC.

Viņš norādījis, ka tā ir ekonomiska nepieciešamība, kā arī sieviešu tiesības.

Saūda Arābija ir vienīgā valsts pasaulē, kurā sievietēm nav iespējams vadīt automašīnas, jo autovadīšanas tiesības tiek izsniegtas tikai vīriešiem.

«Ir pēdējais laiks Saūda Arābijas sievietēm sēsties pie stūrēm,» sacījis princis Alvalīds. Viņam gan valstī nav politiska ietekme.

Saskaņā ar A. bin Talala sacīto, liedzot sievietēm vadīt automašīnas, tiek pārkāptas līdzīgas tiesības kā liedzot viņām iegūt izglītību vai iegūt neatkarīgu identitāti.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Jaunas investīcijas no Šveices un Tuvajiem Austrumiem

Jānis Šķupelis, 30.11.2021

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Uz Baltijas pusi ik pa laikam paraugās jauni investori. Viens no tiem ir investors no Šveices Tomass Šaetti (Thomas A. Schaetti).

Proti, veicot akciju emisiju, Baltic International Bank nupat piesaistījusi trīs jaunus akcionārus, ieskaitot T. Šaetti, kurš ieņēmis vadošus amatus bankās Cīrihē – Privatbank Maerki Baumann & Co. AG, Coutts Bank & Co. AG, Euro Invest Bank AG un SVRB Schweizer Verband der Raiffeisen Banken.

Darījuma rezultātā bankas pamatkapitālam piesaistīti 12 miljoni eiro, kur nu minētās finanšu iestādes kapitāls pārsniegs 48 miljonus eiro.

Intervijā DB T. Šaetti norāda, ka viņam Latvija šķiet ļoti pievilcīga zeme. Investors arī apspriež globālo akciju burbuli.

Fragments no intervijas

Varbūt vispirms pastāstiet par sevi!

Tas nav nemaz tik viegli – aprakstīt sevi. Es uzaugu Šveicē. Tur ir ierasts, ka daudzu cilvēku dzīve saistīta ar bankām. Bankas, govis un šokolāde (smejas). Tas ir tas, kas mums ir! Uzaugu Cīrihē, kur biju praksē privātbankā Maerki Baumann. Pirmos gadus bankā pavadīju, darbojoties ar vērtspapīriem biržā. Mani vienmēr tas ir fascinējis. Tad Šveicē nāca obligātais militārais dienests. Pēc tam arī nākamos trīs gadus strādāju kā akciju brokeris. Strādāju arī citās bankās, lai gan vienmēr tas bija saistīts ar finanšu tirgiem. Tagad esmu nonācis Rīgā un investēju privātā bankā, lai gan līdzīgā bankā pirms 30 gadiem strādāju.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Saūda Arābijas princis tiek pie kumosa Twitter

Dienas Bizness, 19.12.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kompānija Kingdom Holding Company, ko vada Saūda Arābijas princis Alvaleds bin Talāls, investēs 300 miljonus ASV dolāru populārajā mikroblogošans vietnē Twitter, ziņo BBC.

Paziņojums par investīcijām Twitter seko pēc vairāku mēnešu ilgām sarunām starp abām pusēm, informē kompānija Saūda Arābijas biržā.

Princim Alvaledam bin Talālam, kurš ir viens pasaulē bagātākajiem cilvēkiem, pieder daļas vairākās pasaulē zināmās kompānijās, ieskaitot mediju milzi News Corporation.

«Mūsu investīcijas Twitter apstiprina mūsu spēju identificēt labas iespējas investīcijām daudzsološās, strauji augošās kompānijās ar globālu ietekmi,» komentējot ieguldījumu Twitter, sacījis princis Alvaleds bin Talāls.

Komentāri

Pievienot komentāru
Transports un loģistika

Viens no pasaules transporta un loģistikas līderiem DP WORLD izrāda interesi sadarboties ar Latvijas ostām

Lelde Petrāne, 06.05.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvija redz sevi kā nopietnu partneri sadarbībai ar vienu no pasaules vadošajām kompānijām transporta un loģistikas jomā DP WORLD, lai piedāvātu Latvijas ostas kā Ziemeļu vārtus Northern Gateway izejai uz Skandināvijas valstu un Krievijas tirgiem, šodien izplatītā paziņojumā norāda Satiksmes ministrija.

Kā norāda Satiksmes ministrijas (SM) valsts sekretārs Kaspars Ozoliņš, šā gada februārī zemkopības ministra Jāņa Dūklava vadībā notikusi vizīte Dubajā, kuras ietvaros bijusi tikšanās ar DP WORLD galveno viceprezidentu Džamalu Madžidu bin Tanija (Jamal Majid Bin Thaniah). Tikšanās noritējusi veiksmīgi un drīzumā paredzēta Dubaijas uzņēmuma pārstāvju iepazīšanās vizīte Latvijā, kuras ietvaros ārvalstu viesi klātienē tiktu iepazīstināti ar Latvijas ostu infrastruktūru un potenciālajām attīstības iespējām.

Valsts sekretārs K.Ozoliņš komentē: «DP WORLD ir milzīgs uzņēmums, kuram ir vairāk nekā 65 ostu termināļi sešos dažādos kontinentos, tomēr viņiem ir interese attīstīt savu darbību arī Ziemeļeiropas reģionā. Sadarbība ar DP WORLD mums ļautu stiprināt Transeirāzijas piegāžu ķēdes un Latvijai piesaistīt kravas no Ķīnas un visa Tālo Austrumu reģiona.»

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pasaulē augstākās torņēkas celtniecības pabeigšana Saūda Arābijas pilsētā Džidā ir atlikta uz 2019.gadu, ceturtdien paziņoja Saūda Arābijas miljardieris princis Valīds bin Talals gandrīz sešus gadus pēc šī projekta uzsākšanas.

Džidas Tornis būs vairāk nekā kilometru augsts, pārspējot Dubaijas debesskrāpi "Burj Khalifa".

Šis projekts ir aizkavējies ... bet tas tiks atklāts 2019.gadā, saūdarābu princis pavēstīja ziņu aģentūrai AFP, apmeklējot būvlaukumu pie Sarkanās jūras.

Princis vada firmu Kingdom Holding Co., kuras meitsabiedrība Jeddah Economic Company ir šīs torņēkas attīstītāja.

Projekta darbuzņēmēja "Saudi Binladin Group" bija starp Saūda Arābijas būvfirmām, kuras ir finansiāli cietušas pēc naftas ieņēmumu krišanās, kas sākās 2014.gadā.Šo būvfirmu, kas uzcēlusi citas ievērojamas ēkas Saūda Arābijā, pirms vairāk nekā 80 gadiem nodibināja bijušā "Al Qaeda" vadītāja Osamas bin Ladena tēvs."Binladin Group" pērnā gada beigās paziņoja, ka ir pabeigusi kompensāciju izmaksāšanu 70 000 atlaistu darbinieku.

Komentāri

Pievienot komentāru
Dzīvesstils

Saūda Arābijā no apcietinājuma atbrīvots ievērojamais princis Al Valīds

LETA/AFP, 27.01.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

#Par Saūda Arābijas Vorenu Bafetu dēvētais magnāts ar varasiestādēm panācis finansiālu vienošanos.

Pēc gandrīz trīs mēnešus ilga apcietinājuma Saūda Arābijā atbrīvots miljardieris princis Al Valids bin Talals, kurš bija ieslodzīts vērienīgas pretkorupcijas operācijas gaitā.

Par Saūda Arābijas Vorenu Bafetu dēvētais magnāts ar varasiestādēm esot panācis finansiālu vienošanos, kuras summa tomēr netiek atklāta.

Al Valīds bija ievērojamākā prominence to 350 elites pārstāvju vidū, kas kopš pērnā gada 4.novembra apcietināti un turēti Rijādas viesnīcā «Ritz-Carlton».

Vairums citu apcietināto ar varasiestādēm apmaiņā pret atbrīvošanu panāca līdzīgu vienošanos, un šādā veidā valsts budžetā varētu ieplūst apmēram 100 miljardi dolāru (80 miljardi eiro), paziņojusi Saūda Arābijas valdība.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Samazinot birokrātiskās prasības un atsakoties no vienkāršo būvju (šķūņa, garāžas, nojumes) līdz 24 m² uzmērīšanas dabā, sarukušas rindas uz Valsts zemes dienesta pakalpojumu saņemšanu, tomēr pilnībā tās vēl nav izgaisušas.

To intervijā Dienas Biznesa speciālizdevumam Nekustamais Īpašums stāsta Valsts zemes dienesta ģenerāldirektore Vita Narnicka. Viņa uzsver, ka rindu pieauguma apturēšanā un mazināšanā būtisku lomu spēlējuši Ministru kabineta veiktie grozījumi šā gada janvārī un martā.

Fragments no intervijas

2023. gada sākumā rindā uz ēku un būvju kadastrālo uzmērīšanu gaidīja 7062 pasūtījumi, Latvijas Nekustamo īpašumu darījumu asociācija skandināja trauksmes zvanus. Kāda šobrīd ir situācija?

Protams, pašlaik situācija ir labāka, nekā tā bija šā gada sākumā. Vienlaikus jāsaka, ka situācija ar kadastrālo uzmērīšanu īpaši kritiska kļuva pagājušajā gadā. Tā kā līdz 2022. gada 1. oktobrim atbilstoši likumdevēja noteiktajam bija jānodod ekspluatācijā ēkas vai arī jāpagarina būvatļaujas, kur būvniecība uzsākta pirms 2014. gada 1. oktobra, atklājās, ka ļoti daudzi īpašnieki (vai viņu mantinieki) nav sakārtojuši savus īpašumus. Līdztekus tam šīs rindas pagarināja arī Covid-19 pandēmijas laikā noteiktie ierobežojumi. Tāpat bija un arī ir lūgumi veikt kadastrālo uzmērīšanu būvēm, kuras nav pabeigtas, lai tās reģistrētu kadastrā un pēc tam attiecīgi zemesgrāmatā. Šādus lūgumus izsaka cilvēki, kuri ir saņēmuši kredītu mājas būvniecībai, jo tādējādi bankas cenšas sevi pasargāt ar papildu nodrošinājumu gadījumiem, ja nu cilvēks nespēj atmaksāt izsniegto kredītu. Šādu prasību izsaka arī lielāku komercīpašumu attīstītāji, kuri savu ieceru realizācijai piesaista aizdevumus.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Viļņā katru gadu tiek uzbūvēti un pārdoti aptuveni 5000 dzīvokļu, savukārt Rīgā šis skaitlis nesasniedz pat 2000. Jau šobrīd, iebraucot Lietuvas galvaspilsētā, mēs varam justies kā mazajā Baltijas Manhetenā, jo viņi ir atvērti ārvalstu investīcijām. Tikmēr mēs mēģinām pārdalīt Eiropas fondu naudu un vienkārši nelaižam lielos investorus mūsu valstī, tādēļ arī ekonomika kopumā neattīstās.

Tā intervijā Dienas Biznesa speciālizdevumā Nekustamais īpašums situāciju Latvijas nekustamo īpašuma tirgū vērtē nekustamo īpašumu attīstītāja un celtniecības pakalpojumu sniedzēja YIT LATVIJA valdes loceklis Andris Božē.

Viņš atzīmē, ka par Latvijas nekustamo īpašumu tirgus atpalicību liecina arī kopējais kredītu portfelis - ja līdz 2008. gadam situācija visās Baltijas valstīs bija diezgan līdzīga un nekustamo īpašumu iegādei bankas kredītos katrā valstī bija izsniegušas apmēram 10-11 miljardus eiro, tad šobrīd aina ir pavisam citāda. Lietuva un Igaunija ir spējusi atgriezties pirmskrīzes līmenī un to jau pārsniegt, savukārt Latvijas kopējais kredītu portfelis joprojām ir vien ap pieciem miljardiem eiro.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Papildu birokrātiskais slogs sertificētiem un Ekonomikas ministrijā reģistrētiem nekustamo īpašumu aģentiem, noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršanas prasības ikvienam no klientiem, Covid-19 pandēmijas izaicinājumi, kam sekoja Krievijas invāzija Ukrainā, nepieredzēta inflācija, Euribor un energoresursu straujais kāpums ir radījis līdz šim nebijušus izaicinājumus nekustamā īpašumā jomā strādājošajiem.

To intervijā Dienas Biznesa speciālizdevumam Nekustamais Īpašums stāsta 1991. gadā reģistrētā nekustamā īpašuma pārvaldīšanas, vērtēšanas, starpniecības pakalpojumu un jauno projektu attīstīšanas uzņēmuma SIA Vestabalt valdes locekle un līdzīpašniece Līga Plaude. Viņa uzskata, ka pašlaik ir laika posms, kas piepildīts ar neziņu, jautājumiem par turpmāko Latvijas kopējo attīstību, izpildvaras nepieciešamību steidzīgi iesaistīties ar izpratni nekustamā īpašuma problēmjautājumu risināšanā, kas viss kopumā neveicina nekustamo īpašumu segmenta izaugsmi un attīstību. Lai situāciju mainītu, ir nepieciešams ilgtermiņa redzējums par Latvijas valsts attīstību, drosme atzīt problēmjautājumus, kas jau gadiem saistīti ar nekustamo īpašumu jomu, un nekavējoši, sadarbojoties nekustamā īpašuma nozares pārstāvjiem un valdības pārstāvjiem, rast risinājumus un sākt izmantot tos.

Komentāri

Pievienot komentāru