Auto

Izprintētas automašīnas uz ceļiem varētu nonākt jau 2016. gadā

Lelde Petrāne, 20.07.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ceļam gatava ar 3D printeri izprintēta automašīna varētu būt jūsu, ja spēsiet par to samaksāt no 16-27 tūkstošiem eiro, vēsta euronews.

Gandrīz gadu pēc izprintētā prototipa debijas amerikāņu ražotājs Local Motors ielas auto sola, sākot ar 2016. gadu. Automašīna būs pieejama ar maināmām detaļām, ļaujot pircējiem personalizēt automašīnu atbilstoši vajadzībām un vēlmēm.

Izmantojot 3D printēšanu, start-up uzņēmums no Arizonas cer revolucionizēt automašīnu ražošanu.

«Tas ir trīspakāpju process,» skaidro Džejs Rodžers, kompānijas Local Motors vadītājs un līdzdibinātājs. Sākumā printeris izdrukā neapstrādātu automašīnas formu, no kuras tālāk ar frēzi tiek izgriezta precīza iecerētā automašīnas forma. Pēc tam tiek montētas detaļas - dzinējs, riteņi, bremzes un citas. Kad tas izdarīts, automašīna ir braukšanas kārtībā.

Printēšana ilgst līdz 44 stundām, tādēļ lielākais izaicinājums ir paātrināt drukāšanas ātrumu. Vidēji parasta automašīna sastāv no 25 tūkstošiem detaļu, bet izprintētā - tikai no 49 detaļām. Atsevišķas detaļas, piemēram, dzinēju, riepas, nevar izprintēt, bet lielāko daļu no mašīnas - no šasijas līdz krēsliem, printē, pielietojot speciālu plastmasu, kas, pēc ražotāja vārdiem, ir tikpat izturīga kā alumīnijs.

Divvietīgā automašīna pievils tos, kas gribētu braukt ātri, jo tā spēj pabraukt tikai ar 40 kilometriem stundā (vismaz pagaidām). Taču tā iepriecinās zaļi domājošos, jo spēkrata dzīves ilgums ir 10 gadi un automašīnu ir iespējams pārstrādāt.

Komentāri

Pievienot komentāru