Start-up

Izsludina projektu konkursu fintech sfērā Rietumu FinTech Challenge 2017

Žanete Hāka, 13.03.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šajā pavasarī Latvijā trešo reizi norisināsies starptautiskais jaunuzņēmumu konkurss Rietumu FinTech Challenge 2017, informē AS Rietumu banka.

Tajā varēs piedalīties nesen dibināti uzņēmumi, kuru mērķis ir mainīt to, kā cilvēki un uzņēmumi ikdienā rīkojas ar naudu – veic pirkumus, apmaksā rēķinus, pārskaita naudu viens otram, iegulda un uzkrāj, kā tiek automatizēta uzņēmumu un banku darbība un kā jaunas finanšu tehnoloģijas iegūst negaidītu pielietojumu. Plānots, ka par labāko atzītais projekts saņems dotācijas uzņēmuma attīstībai.

Konkursa ģenerālpartneris ir Rietumu Banka. Šoreiz uzņēmumu konkurss norisināsies sadarbībā ar Latvijas Startup uzņēmumu asociāciju StartinLV.

Rietumu Banka pēdējo gadu laikā aktīvi atbalsta ierosmes tehnoloģiju un finanšu saskarnozaru jomas: maksājumus, norēķinus, maksājumu kartes, integrāciju un lietojumprogrammu saskarnes (API), mākslīgo intelektu, datu apstrādi un apkopošanu, personu un uzņēmumu identificēšanu un investīcijas. Iepriekšējā Rietumu FinTech Challenge 2017 galveno balvu ieguva Latvijas uzņēmums Nordigen, kas šobrīd banku un nebanku iestādēm dažādās valstīs aktīvi sniedz kredītņēmēju bankas izrakstu analīzes automatizācijas pakalpojumus šo iestāžu klientu kredītspējas kvalitatīvai izvērtēšanai. Tāpat arī Nordigen savā nominācijā ir iekļuvis Eiropas lielākā jaunuzņēmumu konkursa Slush uzvarētāju divdesmitniekā.

Tehnoloģiju projekti finanšu pakalpojumu jomā tiek uzskatīti par vienu no perspektīvākajiem un pievilcīgākajiem virzieniem. Strauji paplašinās sadarbība starp finanšu tehnoloģiju nozari un tradicionālajām finanšu iestādēm. Šo abu nozaru pārstāvji uzskata, ka šī joma ir perspektīva. Piemēram, iepriekšējā gada beigās Lielbritānijas finanšu tirgu regulators (FCA, Financial Conduct Authority) un Honkongas Valūtas pārvalde (HKMA, Hong Kong Monetary Authority) noslēdza vienošanos par sadarbību finanšu novitāšu veicināšanai. FCA šī ir piektā vienošanās, kuras galvenais mērķis ir veicināt finanšu tehnoloģiju projektu attīstību.

Tādās valstīs kā Izraēla, Austrālija, Singapūra, Dienvidkoreja un Ķīna katru gadu tiek radīti simtiem jaunu, perspektīvu projektu. Baltijas valstis, tostarp arī Latvija, cenšas iegūt nozīmīgu lomu finanšu tehnoloģiju nozarē.

Asociācijas un Rietumu Bankas sadarbība ir lielisks piemērs iespējām nodot savas zināšanas jaunuzņēmumiem un radīt pozitīvu ietekmi uz vispārējo jaunuzņēmumu attīstības situāciju Latvijā, saka Startup uzņēmumu asociācijas StartinLV valdes priekšsēdētāja Jekaterina Novicka.

Šobrīd ir novērojama diezgan acīmredzama tendence – tradicionālās finanšu iestādes mainās un cieši seko līdzi jaunu tehnoloģiju attīstībai, tādējādi saglabājot līderu pozīcijas finanšu tirgū.

Rietumu Bankas Valdes loceklis (IT jautājumos) Jevgēnijs Djugajevs uzsver: «Šķiet, ka tikai nesen mēs vērojām, kā Latvijā veidojās pirmie fintech projekti. Šobrīd visiem ir skaidrs: mums ir daudz talantīgu cilvēku, kuri prot un grib veidot ko jaunu.

Izveidot veiksmīgu projektu ir sarežģīti – kaut vai tādēļ, ka lietotājiem ir augstas prasības pret jauniem risinājumiem, jo bieži vien jārīkojas ar reālu naudu un jāatklāj privāta finanšu informācija. Jūs varat radīt kaut ko unikālu, tomēr jūsu uzņēmumam ir jāspēj ne tikai izveidot produktu, bet arī jābūt uzticamam un drošam, ir jāsaprot, kā ievērot regulējošās prasības un nebankrotēt. Gadās, ka uzņēmums ievieš nepabeigtu projektu, jo cer, ka problēmas varēs novērst darba gaitā. Mūsu nozarē tas nav pieļaujams. Tādēļ Rietumu FinTech Challenge konkursā strādā ekspertu žūrija, kas spēj uzņēmējus ievirzīt pareizā gultnē, palīdzēt atrisināt problēmas un, protams, atpazīt līderi. Jaunajiem uzņēmējiem ir jāsaprot, ka mūsdienās bankām ir ārkārtīgi nozīmīga loma fintech jomas attīstībā: tās ir gan donori, gan risinājumu lietotāji, gan arī veido infrastruktūru, ar ko jāspēj efektīvi strādāt.»

Visi konkursa dalībnieki varēs arī saņemt profesionāļu konsultācijas un iepazīties ar potenciālajiem investoriem.

Konkurss aptver Baltijas un NVS valstis, Centrālo un Austrumeiropu, kā arī Skandināvijas valstis.

Pieteikumu iesniegšana turpināsies līdz 7. aprīlim. Piedalīties var ikviens pretendents, kura projekti atbilst izvirzītajiem kritērijiem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Aizvadīts lielākais konkurss Baltijā startup uzņēmumiem, kas attīsta produktus finanšu tehnoloģiju (FinTech) jomā Rietumu Fintech Challenge 2017.

Sacensības Rīgā notika jau trešo gadu pēc kārtas. Par šī gada konkursa uzvarētāju kļuva Latvijas startup uzņēmums Toneboard, kas saņēma konkursa galveno balvu - 5000 eiro no Rietumu Bankas un bezmaksas biļeti uz London FinTech Week 2017 no Lielbritānijas Starptautiskā tirdzniecības departamenta.

«Bija interesanta diena. Satikām daudz mentoru no dažādām vidēm, kas ir saistītas ar finanšu industriju – juristi, investori, startup dibinātāji. Mēs ieguvām gan vērtīgus kontaktus, gan kritiku. Kopumā esam ļoti apmierināti. Šis ir pirmais nopietnais konkurss, kurā mēs piedalāmies, un mums ir prieks uzvarēt. Protams, biznesa panākumus mēra nevis uzvarās konkursos, bet sociāli vērtīga biznesa uzbūvēšanā. Tāpēc pašlaik mēs ļoti aktīvi strādājam pie sistēmas komercializācijas, pilnveidojam to. Plānojam pabeigt pilotprojektu un sagatavot produktu tirgum, lai to piedāvātu klientiem jau nākamā pusgada laikā,» saka Toneboard uzņēmuma līdzdibinātajs un vadītājs Mārtiņš Vaivars. Toneboard ir balss izvērtēšanas rīks, kas analizē cilvēka runas veidu, palīdzot finanšu iestādēm izvērtēt potenciālā klienta spēju atdot kredītu.

Komentāri

Pievienot komentāru