Bankas

Izsludināta izsole bankām studiju un studējošo kredītu izsniegšanai

Anete Ugaine, 09.03.2010

Jaunākais izdevums

Nākamnedēļ tiks izsolītas tiesības izsniegt studiju un studējošo kredītus ar valsts vārda sniegtu galvojumu.

Izsole notiks šā gada 17. martā plkst 15:00 Finanšu ministrijā. Tajā varēs piedalīties jebkura Latvijas Republikā reģistrēta kredītiestāde un ārvalstu bankas filiāle, kura var nodrošināt kredītu izsniegšanu un administrēšanu visā Latvijas teritorijā.

Tiesības izsniegt studiju kredītus un studējošo kredītus tiks izsolītas atsevišķi. Studiju kredītu izsniegšanas tiesības ar valsts vārda sniegtu galvojumu tiks izsolītas 26,97 miljonu eiro apmērā, kas saskaņā ar Latvijas Bankas noteikto valūtas maiņas kursu ir ekvivalents 18, 95 miljoniem latu. Savukārt studējošā kredītu izsniegšanas tiesības tiks izsolītas 15, 21 miljonu eiro apmērā, kas ir ekvivalents 10, 69 miljoniem latu.

Pieteikumi izsolei jāiesniedz izsoles norises vietā un dienā no plkst. 14.30 līdz plkst. 15.00. Pieteikumu izvērtēšanas kritērijs būs izsoles dalībnieku solītās likmes atbilstošajam kredītu veidam.

Izsoles dokumenti pieejami Valsts kases mājas lapā http://www.kase.gov.lv/?object_id=6812

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

SEB banka kopumā izsniegusi valsts galvotos studiju kredītu 73,6 miljonu eiro apmērā

Žanete Hāka, 30.07.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

SEB banka septiņu gadu laikā izsniegusi 28,6 tūkstošus aizdevumus studentiem ar valsts galvojumu 73,6 miljonu eiro apmērā, informē bankas pārstāvji.

Neskatoties uz to, ka tradicionāli lielākā aktivitāte bankā novērojama augusta otrajā pusē un septembra sākumā, jau šobrīd jaunieši izrāda pastiprinātu interesi par valsts galvotajiem studiju kredītiem. Jautājumi, kuri topošiem studentiem ir aktuāli, ir ļoti dažādi: kredīta priekšrocības, izdevīgie atmaksas un atvieglojumu piešķiršanas nosacījumi, pieteikšanās process kredītam.

SEB bankas prezidents Ainārs Ozols skaidro, ka studiju laikā students par studiju kredītu nemaksā neko. Pamatsummas un procentu atmaksa sākas ar 12. mēnesi pēc studiju pabeigšanas, kas ļauj studentam koncentrēties uz izglītības iegūšanu un finansiālo saistību kartošanu sākt tikai pēc studiju beigšanas, kad jaunais speciālists jau atradis darbu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Studenti: Plānotās izmaiņas par studiju kredītiem ir neizdevīgas

, 13.01.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas Studentu apvienība iesniegusi savus labojumus paredzētājiem grozījumiem MK noteikumos par kārtību, kādā tiek piešķrts un jāatmaksā studiju un studējošā kredīts, kurus principā uzskata par vēl neizdevīgākiem, nekā spēkā esošie.

Pašreizējā ekonomiskajā situācijā ir nepieciešami tādi studiju un studējošo kredītu noteikumi, kuri pasargātu studentu no iespējamajiem zaudējumiem un ieguvēji būtu gan studenti, gan valsts, nevis tikai kredītiestādes, pauž Latvijas Studentu apvienība.

«Pašreiz tiek radīti priekšnoteikumi, lai kredītu students izvēlētos EUR valūtā, jo tiem ir izdevīgāki noteikumi nekā ņemot kredītu LVL valūtā. Tomēr kredītiem ir jāaizsargā studenti no LVL vērtības samazināšanās riska un tie nedrīkst būt tendenciozi attiecībā pret EUR valūtā izsniegtajiem kredītiem, dodot priekšrocības, izvēloties kredītus EUR,» pauž LSA Sociālā virziena vadītājs Edgars Bērziņš.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Studentus turpinās kreditēt SEB banka

Žanete Hāka, 30.01.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Finanšu ministrijas (FM) rīkotajā izsolē kredītiestādēm par tiesībām 2013. gadā izsniegt studiju un studējošo kredītus ar valsts vārdā sniegtu galvojumu atkal vienīgā pieteikusies un uzvarējusi SEB banka.

Tādējādi banka aizdevumus izsniegs jau ceturto gadu pēc kārtas. Jāatgādina, ka arī pērn SEB banka bija vienīgā, kas pieteicās uz šo kredītu izsniegšanu.

Kā skaidro FM, SEB banka ieguva tiesības izsniegt studiju kredītus ar valsts vārdā sniegtu galvojumu par kopējo summu 28,102 miljoni eiro (19,75 miljonu latu) apmērā, ar procentu likmi sešu mēnešu Euribor + 1,90%.

Tāpat banka ieguva tiesības šogad izsniegt studējošo kredītus ar valsts vārdā sniegtu galvojumu saņēma par kopējo summu 12,77 miljoni eiro (8,98 miljoni latu), ar procentu likmi sešu mēnešu Euribor + 1,90%.

Izsolē varēja piedalīties jebkura Latvijā reģistrēta kredītiestāde un ārvalstu bankas nodaļa, kura var nodrošināt kredītu izsniegšanu un administrēšanu visā Latvijas teritorijā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Krājbankas korporatīvo un hipotekāro kredītu portfeļus iegādājies Baltics Credit Solutions

Žanete Hāka, 13.11.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Likvidējamās AS Latvijas Krājbanka administrators KPMG Baltics pārdevis peļņu nesošo un peļņu nenesošo korporatīvo un hipotekāro kredītu portfeļus Nīderlandes holdinga Stichting Galaxy Finance meitas uzņēmumam Latvijā Baltics Credit Solutions Latvia.

Kā informē KPMG Baltics pārstāvis Oskars Fīrmanis, finansējumu kredītu portfeļu iegādei nodrošināja Deutsche Bank AG grupa, kuras pārstāvji darbosies arī uzņēmuma Baltics Credit Solutions Latvia valdē. Pārdoto kredītportfeļu kopējais klientu skaits bija 3183, no kuriem lielākā daļa bija privātpersonas. Darījumu ir apstiprinājusi Finanšu un kapitāla tirgus komisija. Līdz ar šo darījumu ir noslēdzies piecu Krājbankas kredītu portfeļu pārdošanas process, kas tika uzsākts pēc Krājbankas likvidācijas procesa uzsākšanas pagājušā gada pavasarī.

Kompānijai Baltics Credit Solutions Latvia pārdotie kredītu portfeļi ietvēra peļņu nesošos un peļņu nenesošos hipotekāros un korporatīvos kredītus, studentu kredītus, kā arī patēriņa kredītus, kredītkaršu un overdraftu atlikumus tiem aizņēmējiem, kuri bija ņēmuši hipotekāros un korporatīvos kredītus. Krājbankas patēriņa kredītu portfeli iepriekš jau iegādājās Norvēģijas uzņēmuma AS B2Holding meitas kompānija B2Kapital, un tas tika nodots apkalpošanai jaunajam īpašniekam 2. septembrī.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Studiju kredītu piešķiršanas process ir pārāk lēns un birokrātisks, norāda kredītiestādes, pirmdien vēsta laikraksts Dienas Bizness.

Sākoties jaunajam mācību gadam, aktualizējies jautājums par mācību maksas segšanu augstskolās. Jau vairākus gadus valsts rīkotajās izsolēs par studiju kredītu izsniegšanu ar valsts galvojumu piedalās tikai viena banka, savukārt pārējās atzīst, ka tuvākajā laikā piedalīties neplāno. Pašlaik nekas neliecina, ka tuvākajā laikā situācija varētu mainīties.

Šogad lētāki

Vienīgā banka, kas regulāri piedalās izsolēs, ir SEB banka – tā izsniedz valsts galvotos kredītus jau deviņus gadus, tostarp pēdējos sešus gadus pēc kārtas, informē SEB bankas ārējās komunikācijas projektu vadītāja Kristīne Martinsone. Kopumā 2014. gada laikā SEB banka studentiem ir piešķīrusi 2304 kredītus par 11,81 miljonu eiro, no kuriem 84% bija studiju kredīti, kas paredzēti studiju maksas segšanai, bet 16% – studējošā kredīti ikdienas tēriņiem. Šogad likme, ar kuru banka uzvarēja konkursā, ir zemāka nekā pērn. Kopējais finansēšanas apjoms, ko SEB banka šogad piešķirs kā studiju vai studējošā kredītus, ir 35,96 miljoni eiro. Savukārt procentu likme noteikta 2,5% apmērā un tā ir mazāka nekā iepriekšējā gadā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pieprasījums pēc studiju kredītiem ar valsts galvojumu ir stabils, taču pieteikšanās, izvērtēšanas un izsniegšanas procesu vajadzētu pilnveidot un modernizēt, norāda augstskolu pārstāvji. Ik gadu izsolē par tiesībām tos izsniegt piedalās tikai viena banka, un citiem kreditētājiem nav intereses, pirmdien raksta laikraksts Dienas Bizness.

Šā gada sākumā FM rīkotajā izsolē kredītiestādēm par tiesībām 2017. gadā izsniegt studiju un studējošo kredītus ar valsts vārdā sniegtu galvojumu, uzvarēja vienīgais izsoles dalībnieks – AS SEB banka, kura saņēma tiesības izsniegt aizdevumus par kopējo summu 25,2 miljoni eiro, savukārt tiesības izsniegt studējošo kredītus ar valsts vārdā sniegtu galvojumu SEB banka saņēma par kopējo summu 10,757 miljoni eiro. Arī iepriekšējā gadā tiesības kreditēt studentus ar valsts galvojumu bija šai pašai bankai. Kā stāsta AS SEB banka Komunikācijas projektu vadītāja Jeļena Riļejeva, 2016. gadā SEB banka studentiem piešķīra 1817 kredītus par 9,11 miljoniem eiro, no kuriem 83% bija studiju kredīti, kas paredzēti studiju maksas segšanai, bet 17% – studējošo kredīti ikdienas tēriņiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

IZM atbalsta priekšlikumu, izsniedzot studiju kredītu, atteikties no otrā galvotāja

LETA, 18.06.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) atbalsta priekšlikumu atteikties no otrā galvotāja, izsniedzot studiju un studējošā kredītus ar valsts galvojumu, izriet no ministrijas Augstākās izglītības un zinātnes departamenta direktora vietnieces Diānas Laipnieces paustā Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas sēdē.

Kā vēstīts, lai padarītu studiju un studējošā kredītus pieejamākus, Latvijas Studentu apvienība (LSA) aprīlī rosināja mainīt valsts galvoto studiju un studējošo kreditēšanas sistēmu, padarot to maksimāli vienkāršu un studentiem pēc iespējas vieglāk pieejamu. Atcelta otrā galvotāja prasība un pilnībā valsts galvots studiju un studējošā kredīts LSA ieskatā nodrošinātu iespēju studēt ikvienam neatkarīgi no sociālā stāvokļa.

Šodien komisijas sēdē IZM prezentēja jaunu studiju kreditēšanas sistēma, kas atceļ nepieciešamību pēc otra galvotāja studiju kredītam.

Pēc centiena «salāpīt» esošo sistēmu, izveidotā darba grupa konstatēja, ka nepieciešamas radikālākas pārmaiņas, pastāstīja IZM augstākās izglītības un zinātnes departamenta direktora vietniece Diāna Laipniece.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Kavēto aizdevumu apjoms Igaunijā sarucis straujāk nekā iepriekš

Gunta Kursiša, 29.11.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Igaunijā kavēto aizdevumu apjoms šā gada oktobrī sarucis straujāk nekā iepriekšējos mēnešos, informē Igaunijas centrālā banka Eesti Pank.

Kavēto aizdevumu īpatsvars Igaunijā ir samazinājies no 4,1% līdz 3,8%, norādīts Eesti Pank ziņojumā. «Pēdējo gadu laikā aizdevumu portfeļa kvalitāti ietekmējusi makroekonomikas lejupslīde. Oktobrī ticis norakstīts vairāk neatgūstamo aizdevumu nekā vidēji pēdējo mēnešu laikā,» norāda bankas pārstāvji.

Tāpat banka novērojusi, ka pēc aizņemšanās aktivitātes palielināšanās, kas valstī bija vērojama līdz šā gada vasaras vidum, pašlaik situācija ir stabilizējusies.

Lai arī gada pieaugums jauniem korporatīvajiem aizdevumiem tuvojas 20% atzīmei, aizņemšanās apjomi, sākoties gada otrajai pusei, bija salīdzinoši vienmērīgi.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Attīstības finanšu institūcija “Altum” 29. jūnijā izsludināja jauno atlasi kredītiestādēm, kas izsniegs studiju un studējošo kredītus ar “Altum” garantiju 2020./2021.mācību gadam; līdzšinējais studentu kreditētājs - AS “SEB banka” paziņojis, ka šajā gadā kredītus studentiem vairs neizsniegs, tādēļ, ņemot vērā jaunā mācību gada tuvošanos, aizvien aktuālāks kļūst jautājums, kas šajā gadā izsniegs aizdevumus studijām.

Jāatgādina, ka šopavasar atbildīgās institūcijas mainīja kārtību, kādā turpmāk tiks piešķirts studiju kredīts ar valsts galvojumu, nosakot, ka banku izsniegtos studiju kredītus turpmāk garantēs “Altum”, un šāds risinājums ļaus atteikties no prasības pēc otrā galvotāja.

Līdz šim daudzus gadus studiju kreditēšanai tika rīkota izsole banku vidū, taču kredītiestāžu atsaucība bija ļoti kūtra, un kopš 2010.gada tajā piedalījās un vinnēja tikai viena banka - AS “SEB banka”. Kā liecina bankas apkopotā informācija, pēdējo trīs gadu laikā studentiem piešķirti 4534 aizdevumi ar valsts galvojumu par aptuveni 27,1 miljonu eiro. Vidējā studiju kredīta summa pērn bija ap 6200 eiro, bet vidējā summa studējošā kredītam – nedaudz vairāk par 7000 eiro.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lasīju, ka Zviedrijas bankas spēs pārdzīvot lielus kredītu zaudējumus Baltijas valstīs, un, tas ir neapšaubāmi, jo, tādi procentu maksājumi pat no studējošā kredīta kā SEB bankā vien nes astronomisku peļņu bankai.

Bet man kauns, ka dzīvoju Latvijā, kur studentus nemīl un valdība rūpējas tikai par savu pašlabumu, lai zviedru bankas aplaupa Latvijas pilsoņus, pašiem tad arī labums. Un nav nekāds pētījums jāpasūta, lai noskaidrotu, kā notiek kreditēšana citur pasaulē un cik maksā studentiem kredīti pie mums kaimiņos. Tikai pie mums diemžēl ir muļķu un plēsēju zeme. Un nav jābrīnās, ka jaunieši izbrauc no valsts, jo izrādās, ka Latvija ir ļoti dārga zeme.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Arī šogad studējošo un studiju kredītus ar valsts galvojumu turpinās izsniegt SEB Banka, kas bija vienīgais dalībnieks Finanšu ministrijas rīkotajā izsolē.

Studiju kredītus ar valsts vārdā sniegtu galvojumu varēs izsniegt kopumā 28,1 miljona eiro apmērā. Savukārt valsts galvotos studējošo kredītus SEB Banka varēs izsniegt par 12,8 miljoniem eiro. Abiem kredītu veidiem procentu likme būs sešu mēnešu EURIBOR likme plus 2,65%.

Tā ir augstākā likme pēdējo gadu laikā. Pērn valsts galvoto kredītu likme bija sešu mēnešu EURIBOR plus 1,9%, 2012. gadā – sešu mēnešu EURIBOR plus 1,85%, bet 2011.gadā – sešu mēnešu EURIBOR plus 1,42%.

Šogad turklāt tā bija jau otrā izsole, jo pirmajā, kas notika janvāra beigās, arī piedalījās tikai SEB Banka, bet tās piedāvātā procentu likme pārsniedza noteikto maksimāli pieļaujamo likmes apmēru.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Studiju un studējošā kredīti vairs netiks dzēsti par darbu Ministru kabineta noteiktās jomās un amatos, apstiprināja izglītības un zinātnes ministre Ilga Šuplinska (JKP).

Oktobrī, kad valdība atbalstīja jauno studiju kreditēšanas modeli, tika norādīts, ka jaunajā sistēmā sakarā ar bērna piedzimšanu vai adopciju vecākiem varēs tikt dzēsti 30% no studējošā kredīta atlikuma. Tāpat saglabāsies kredītu atlikumu dzēšana nāves vai invaliditātes gadījumā. Vienlaikus par iespējām turpināt kredītu dzēšanu saistībā ar darbu valsts un pašvaldību institūcijās un citās noteiktajās jomās būs jālemj valdībai un Saeimai gadskārtējā budžeta veidošanas procesā.

Šodien valdība arī atbalstīja Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) grozījumus vairākos Ministru kabineta noteikumos par studiju un studējošā kredīta piešķiršanu, atmaksu un dzēšanu. Tie cita starp paredz jau sākot no šī gada vairs nedzēst studiju un studējošā kredītus par darbu Ministru kabineta noteiktās jomās un amatos.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) izstrādātais un no šā gada ieviestais jaunais studiju un studējošo kredītu modelis nav ilgtspējīgs, jo ilgtermiņā arvien samazināsies iespējas izsniegt kredītus studēt gribētājiem, tāpēc tas steidzami ir jāpilnveido, uzskata Finanšu ministrija (FM).

Turklāt jau uz šo brīdi noslēgto studiju un studējošo līgumu summa veido 15,8 miljonus eiro, lai gan budžetā šim mērķim paredzētais finansējums ir 13 miljoni eiro. IZM nekavējoties jāsagatavo piedāvājums, kā kontrolēti organizēt studiju kreditēšanas procesu, nemaldinot studentus un arī aizdevēju, kā arī stingri ievērojot normatīvo aktu prasības finanšu politikas jomā, norāda FM.

Augstākajai izglītībai un pieteikšanās sistēmai atbalstam kredītu veidā ir jābūt visiem studēt gribētājiem pieejamai, kā arī vienkāršai. Izprotot studiju un studējošo kreditēšanas valstisko nozīmību, uzskatām, ka nav atbalstāma situācija, ka tiek pasliktinātas kredītu ņēmēju iespējas saņemt kredītu atbilstoši noslēgtajiem līgumiem.

Komentāri

Pievienot komentāru