Citas ziņas

Izsludināta pieteikšanās stipendijām LU farmācijas studentiem

, 29.06.2007

Jaunākais izdevums

Latvijas Universitātes fonds izsludinājis pieteikšanos Latvijas Universitātes farmācijas studiju stipendijām, kas nodrošinātas ar zāļu lieltirgotavas SIA Farma Balt atbalstu. Stipendijas paredzētas diviem Latvijas Universitātes Medicīnas fakultātes Farmācijas studiju programmas maģistrantūras 1. un 2.kursa studentiem, Db.lv informēja universitāte.

Stipendijas apmērs ir Ls 700, un tā tiks izmaksāta vienādās daļās reizi mēnesī viena akadēmiskā mācību gada (10 mēneši) garumā. Stipendiāti tiks noteikti konkursa kārtībā, un galvenie vērtēšanas kritēriji būs pretendentu studiju sekmes, kā arī akadēmiskā un zinātniskā personāla sniegtās rekomendācijas. Izvēloties starp vairākiem pretendentiem, priekšroka tiks dota tiem, kas nesaņem valsts vai cita veida stipendiju vai ir ar darba pieredzi aptieku receptūras nodaļās.

Šīs, īpaši farmācijas studentiem paredzētās stipendijas šogad tiks piešķiras jau trešo reizi. Saskaņā ar ziedotāja, SIA Farma Balt un Latvijas Universitātes fonda vienošanos, stipendiju fonds vismaz Ls 1 400 apmērā katru akadēmisko mācību gadu tiks nodrošināts līdz pat 2009./2010.akadēmiskajam mācību gadam.

Pieteikumi stipendijām jāiesniedz LU fondā Basteja bulv. 12, 1.stāvā līdz šā gada 14.septembrim, plkst. 16:30.

Šobrīd rit pieteikšanās 9 LU mecenātu stipendijām. Atsevišķas stipendijas paredzētas arī citu augstskolu studentiem.

Ar stipendiju nolikumiem, iesniedzamo dokumentu sarakstiem un citiem nosacījumiem, kā arī ar citu mecenātu finansētajām stipendijām var iepazīties Latvijas Universitātes portālā: http://www.lu.lv/stipendijas/

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Pirmdien, 3.septembrī, Saeimas Prezidijs nolēma nodot izskatīšanai komisijās šādus iesniegtos likumprojektus:

, 03.09.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

" Ministru kabineta iesniegto Tieslietu ministrijas sagatavoto likumprojektu "Par Konvencijas par personu aizsardzību attiecībā uz personu datu automātisko apstrādi Papildu protokolu par uzraudzības institūcijām un pārrobežu datu plūsmām" (Nr.420/Lp9). Likumprojekts paredz veicināt Konvencijas mērķu izpildi - katras puses teritorijā nodrošināt jebkurai personai neatkarīgi no nacionalitātes vai dzīves vietas tās tiesību un pamatbrīvību, it īpaši tiesību uz privātumu, ievērošanu attiecībā uz personas datu apstrādi.

" Ministru kabineta iesniegto Zemkopības ministrijas sagatavoto likumprojektu "Grozījumi likumā "Par reglamentētajām profesijām un profesionālās kvalifikācijas atzīšanu"" (Nr.421/Lp9). Likumprojekts sagatavots, lai nodrošinātu Padomes 2004.gada 29.aprīļa Direktīvas Nr.2004/83/EK par obligātajiem standartiem, lai kvalificētu trešo valstu valstspiederīgos vai bezvalstniekus kā bēgļus vai kā personas, kam citādi nepieciešama starptautiska aizsardzība, šādu personu statusu un piešķirtās aizsardzības saturu 27.panta 3.punkta normu pārņemšanu.

" Ministru kabineta iesniegto Iekšlietu ministrijas sagatavoto likumprojektu "Grozījums likumā "Par reglamentētajām profesijām un profesionālās kvalifikācijas atzīšanu"" (Nr.422/Lp9). Likumprojekts paredz reglamentēto profesiju sarakstā iekļaut detektīva profesiju un apsardzes darbinieka profesiju.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Izsludināta pieteikšanās Latvijas Universitātes mecenātu stipendijām

, 27.08.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas Universitātes Fonds izsludinājis pieteikšanos Universitātes mecenātu stipendijām. Šajā akadēmiskajā mācību gadā studentiem piešķirs stipendijas 18 dažādu mecenātu stipendiju programmās, un to kopējais apjoms pārsniedz LVL 140 000.

LU Fonda mecenātu stipendijām aicināti pieteikties studenti, kam ir apgrūtināti materiālie vai sociālie apstākļi, kas sevi uzskata par labāko un centīgāko konkrētajā zinātņu nozarē, kas ir talantīgi sportisti un kas ir sabiedriski aktīvi – jaunie talanti, kas nes Universitātes un Latvijas vārdu plašākā pasaulē.

Stipendiju programmas izveidotas sadarbībā ar mecenātiem, un katrai no tām definēti pieteikšanās kritēriji. Tā, piemēram, ir īpašas stipendijas konkrētu zinātņu nozaru studentiem, korporāciju aktīvistiem, stipendijas, kurām vienīgie piešķiršanas kritēriji ir sociāli ekonomiskie apstākļi un sekmes, kā arī īpaša jaunajiem vecākiem paredzēta atbalsta programma. Būtiski, ka vairākām Latvijas Universitātes mecenātu stipendijām aicināti pieteikties arī citu augstākās izglītības iestāžu studenti.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

LU izsludināta pieteikšanās mecenātu stipendijām

, 15.06.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas Universitātes Fonds izsludinājis pieteikšanos Kārļa Kaufmaņa un Māc. Dr. Modra K.Gulbja Piemiņas Fonda teoloģijas stipendijām. Kopā paredzēts piešķirt 2-3 stipendijas, Db.lv informēja universitāte. Šobrīd notiek pieteikšanās sešu universitātes mecenātu stipendijām.

Kārļa Kaufmaņa piemiņas stipendijas paredzētas Latvijas Universitātes studentiem, kas specializējas astronomijā. Stipendijas šogad tiks piešķirta trešo reizi, un tās tiek finansētas no mecenāta novēlējuma (USD 100 000) depozīta noguldījuma procentu ieņēmumiem. Šogad K.Kaufmaņa stipendijas tiks piešķirta trešo reizi.

Māc. Dr. Modra K.Gulbja Piemiņas Fonda teoloģijas stipendijai var pieteikties Latvijas Universitātes Teoloģijas fakultātes studenti. Stipendijas apjoms ir USD 2 000, un tā tiek izmaksāta 10 vienādās daļās 10 mēnešu garumā. Šī stipendija šogad tiks piešķirta otro reizi

Pieteikumi stipendijām tiek pieņemti Latvijas Universitātes fondā, Basteja bulvārī 12, 1.stāvā katru darba dienu no plkst. 9:30 līdz 16:30. Pieteikumu pieņemšanas gala termiņš ir 2007.gada 14.septembris.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

LU Kristapa Morberga stipendiju fonda apjoms - 40 000

, 25.06.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas Universitāte izsludinājusi pietiekšanos mecenāta Kristapa Morberga stipendijām. Morberga stipendijas 2007./2008.akadēmiskajā mācību gadā saņems 33 studenti. Stipendiju fonda apjoms - Ls 40 000.

8 stipendijas tiks piešķirtas LU pamatstudiju līmeņa programmu pirmā kursa studentiem par īpašiem sasniegumiem mācību olimpiādēs un sekmēm skolā (Ls 100 mēnesī), 11 stipendijas LU pamatstudiju līmeņa programmu otrā un vecāku kursu studentiem (Ls 100), 11 stipendijas maģistrantūras programmās studējošiem (Ls 150), 2 stipendijas izciliem LU studējošiem sportistiem par LU atpazīstamības veicināšanu (Ls 150), kā arī viena stipendijas Latvijas Mākslas akadēmijas (LMA) studentam (Ls 150). Stipendijas tiek piešķirtas uz vienu akadēmisko mācību gadu (10 mēneši) un izmaksātas reizi mēnesī.

Tiesības pretendēt uz stipendiju ir ikvienam Latvijas Universitātes pilna laika studentam (izņemot LMA studentus kur pretendentu loku nosaka pati LMA), kā arī reflektantiem, kas 2007./2008. akadēmiskajā gadā ir pieteikušies pilna laika studiju uzsākšanai LU.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Izsludināta pieteikšanās stipendijām Latvijas Universitātes farmācijas studentiem

, 29.06.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas Universitātes fonds izsludinājis pieteikšanos Latvijas Universitātes farmācijas studiju stipendijām, kas nodrošinātas ar zāļu lieltirgotavas SIA "Farma Balt" atbalstu. Stipendijas paredzētas diviem Latvijas Universitātes Medicīnas fakultātes Farmācijas studiju programmas maģistrantūras 1. un 2.kursa studentiem.

Stipendijas apmērs ir Ls 700, un tā tiks izmaksāta vienādās daļās reizi mēnesī viena akadēmiskā mācību gada (10 mēneši) garumā. Stipendiāti tiks noteikti konkursa kārtībā, un galvenie vērtēšanas kritēriji būs pretendentu studiju sekmes, kā arī akadēmiskā un zinātniskā personāla sniegtās rekomendācijas. Izvēloties starp vairākiem pretendentiem, priekšroka tiks dota tiem, kas nesaņem valsts vai cita veida stipendiju vai ir ar darba pieredzi aptieku receptūras nodaļās.

Šīs, īpaši farmācijas studentiem paredzētās stipendijas šogad tiks piešķiras jau trešo reizi. Saskaņā ar ziedotāja, SIA "Farma Balt" un Latvijas Universitātes fonda vienošanos, stipendiju fonds vismaz Ls 1 400 apmērā katru akadēmisko mācību gadu tiks nodrošināts līdz pat 2009./2010.akadēmiskajam mācību gadam.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Izsludināta pieteikšanās LU mecenāta Armīna Rūša stipendijām

, 05.12.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas Universitātes fonds izsludinājis pieteikšanos Armīna Rūša stipendiju fonda stipendijām 2007./2008.akadēmiskā mācību gada pavasara semestrim. Kopējais stipendiju fonda apjoms ir USD 8 000, liecina sniegtā informācija medijiem.

Stipendija ir veltīta Dr. Armīna Rūša, kas bija izcils advokāts un mācību spēks kā pirmskara Latvijas Republikā, tā arī ārzemēs un viņa dēla Armīna I. Rūša piemiņai. Stipendija ir nodibināta ar mērķi studiju laikā atbalstīt spējīgus un centīgus Latvijas studentus un popularizēt studentu un studenšu korporāciju akadēmisko vienotību gan studiju laikā, gan ārpus tā.

Stipendijai var pieteikties studenti, kas ir kādas Latvijas studentu vai studenšu korporācijas biedri. Uz stipendiju var pretendēt humanitāro un sociālo zinātņu pilna laika klātienes pamatstudiju 2. vai vecāku kursu, kā arī maģistrantūras studenti no Latvijas Universitātes, Rīgas Tehniskās universitātes, Latvijas Lauksaimniecības universitātes, Rīgas Stradiņa universitātes, Rīgas Ekonomikas augstskolas un Rīgas Juridiskās augstskolas. Vienam studentam piešķiramās stipendijas apjoms ir USD 1 500.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

ASV vēstniecība izsludina gadskārtējo Fulbraita programmas stipendiju konkursu

, 24.08.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīga, 2007.gada 23.augusts. - ASV vēstniecība izsludina gadskārtējo ASV valdības konkursu uz Fulbraita programmas stipendijām studentiem, pētniekiem un skolotājiem 2008./2009. mācību gadam.

ASV vēstniece Ketrīna Toda Beilija saka, ka Fulbraita programma ir viena no labākajām iespējam studentiem mācīties ASV, un mudina Latvijas studentus, skolotājus un pētniekus pieteikties šī gada konkursam: "Man kā ASV vēstniecei tikšanās ar Fulbraita studentiem sniedz lielu gandarījumu. Es bijušos Fulbraita programmas dalībniekus satieku it visur - parlamentā, dažādās ministrijās, universitātēs, skolās, uzņēmumos un pat mākslas un kino pasaulē, kur viņi arī zināmā veidā pilda vēstnieka darbam līdzīgu uzdevumu. Es vēlos uzteikt visus bijušos Fulbraita programmas dalībniekus, kuri pēc programmas noslēguma ir atgriezušies Latvijā un izmanto jauniegūtās zināšanas, lai veiksmīgi tās pielietotu Latvijā."

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Izsludina gadskārtējo Fulbraita stipendiju konkursu

, 23.08.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV vēstniecība izsludinājusi gadskārtējo ASV valdības konkursu uz Fulbraita programmas stipendijām studentiem, pētniekiem un skolotājiem 2008./2009. mācību gadam.

ASV vēstniece Ketrīna Toda Beilija norāda, ka Fulbraita programma ir viena no labākajām iespējām studentiem mācīties ASV, un mudina Latvijas studentus, skolotājus un pētniekus pieteikties šā gada konkursam.

Fulbraita stipendija tiek piešķirta uz vienu mācību gadu un tā sedz mācību maksu ASV universitātē (studentiem), veselības apdrošināšanu, uzturēšanās un ceļa izdevumus. Pretendentiem uz stipendiju jābūt oficiāli reģistrētiem Latvijas iedzīvotājiem. Pieteikšanās laikā pretendentiem jāatrodas Latvijā.

Studentiem, piesakoties uz šo stipendiju, līdz 2008.gada jūnijam jābūt ieguvušiem vismaz bakalaura līmeņa izglītību. Iespējams pieteikties studijām jebkurā jomā, izņemot medicīnu. Uz stipendiju pētījumiem var pretendēt akadēmiķi vai augstskolu mācībspēki, kas jau ieguvuši doktora grādu vai gatavojas pabeigt disertāciju. Iespējams pieteikties arī uz pētījumu veikšanu jebkurā jomā, izņemot medicīnu. Skolotājiem, kuri vēlas piedalīties Fulbraita skolotāju apmaiņas programmā, nepieciešamas prasmes pasniegt izvēlēto mācību priekšmetu angļu valodā ASV pamatskolā vai vidusskolā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

ASV vēstniecība izsludina gadskārtējo Fulbraita programmas stipendiju konkursu

, 08.08.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV vēstniecība izsludina gadskārtējo ASV valdības konkursu uz Fulbraita programmas stipendijām studentiem un pētniekiem 2009./2010. mācību gadam.

Fulbraita stipendija tiek piešķirta uz vienu mācību gadu un tā sedz mācību maksu ASV universitātē (studentiem), veselības apdrošināšanu, uzturēšanās un ceļa izdevumus. Pretendentiem uz stipendiju jābūt oficiāli reģistrētiem Latvijas iedzīvotājiem. Pieteikšanās laikā pretendentiem jāatrodas Latvijā, Db.lv informē ASV vēstniecība Rīgā, Preses un kultūras nodaļa.

Piesakoties uz šo stipendiju, studentiem līdz 2009. gadam jābūt ieguvušiem vismaz bakalaura līmeņa izglītību. Iespējams pieteikties studijām jebkurā jomā, izņemot medicīnu. Uz stipendiju pētījumiem var pretendēt akadēmiķi vai augstskolu mācībspēki, kas jau ieguvuši doktora grādu vai gatavojas pabeigt disertāciju. Iespējams pieteikties arī uz pētījumu veikšanu jebkurā jomā, izņemot medicīnu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Universitātē izsludināta pieteikšanās stipendiju programmas "Ceļamaize" stipendijām

, 29.06.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas Universitātes fonds izsludina pieteikšanos uz stipendiju programmas "Ceļamaize" stipendijām 2007./2008.akadēmiskajam mācību gadam.

Stipendijas paredzēta Latvijas Universitātes programmu studentiem, kas nāk no ģimenēm ar apgrūtinātu materiālo vai sociālo stāvokli. Pretendentu vērtēšanas kritēriji - labas un izcilas sekmes studijās, apgrūtināti materiālie un sociālie apstākļi, kā arī Universitātes akadēmiskā vai zinātniskā personāla, LU Studentu padomes vai studentu pašpārvalžu sniegtās rekomendācijas.

Stipendiju programma "Ceļamaize" ir nodibināta ar mērķi studiju laikā atbalstīt spējīgus un centīgus Latvijas Universitātes studentus, kuriem ir apgrūtināti materiālie vai sociālie apstākļi (trūcīgie, maznodrošinātie, invalīdi vai bez vecāka/-u apgādības palikušie).

2007./08.g. LU fonds turpina veiksmīgi iesākto tradīciju, stipendijas piešķirot ar atsaucīgu Ziemeļamerikas mecenātu atbalstu. Šogad mecenātu pulkam ir pievienojies Latvijas korporāciju apvienības - Studenšu prezidiju konventa Tēvijas fonds Artura Vatvara piemiņai.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

LU izsludināta pieteikšanās programmas Ceļamaize stipendijām

, 29.06.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas Universitātes fonds izsludinājis pieteikšanos uz stipendiju programmas Ceļamaize stipendijām 2007./2008.akadēmiskajam mācību gadam, Db.lv informēja universitāte.

Stipendijas paredzētas Latvijas Universitātes programmu studentiem, kas nāk no ģimenēm ar apgrūtinātu materiālo vai sociālo stāvokli. Pretendentu vērtēšanas kritēriji - labas un izcilas sekmes studijās, apgrūtināti materiālie un sociālie apstākļi, kā arī Universitātes akadēmiskā vai zinātniskā personāla, LU Studentu padomes vai studentu pašpārvalžu sniegtās rekomendācijas.

Stipendiju programma Ceļamaize ir nodibināta ar mērķi studiju laikā atbalstīt spējīgus un centīgus Latvijas Universitātes studentus, kuriem ir apgrūtināti materiālie vai sociālie apstākļi (trūcīgie, maznodrošinātie, invalīdi vai bez vecāka/-u apgādības palikušie).

2007./08.g. LU fonds turpina veiksmīgi iesākto tradīciju, stipendijas piešķirot ar atsaucīgu Ziemeļamerikas mecenātu atbalstu. Šogad mecenātu pulkam ir pievienojies Latvijas korporāciju apvienības - Studenšu prezidiju konventa Tēvijas fonds Artura Vatvara piemiņai.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Farmācijas industrija mediķiem, asociācijām un aptiekām pērn izmaksājusi gandrīz 3 miljonus eiro

Zane Atlāce - Bistere, 05.09.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pērn farmācijas industrija mediķiem, asociācijām un aptiekām izmaksājusi gandrīz trīs miljonus eiro. Par to liecina Veselības Inspekcijas publiskotie dati. Latvijas Radio izpētījis, ka līderos ir Paula Stradiņa klīniskā universitātes slimnīca, kas atbalstīta ar aptuveni 132 tūkstošiem eiro.

Tas gan nenozīmē, ka farmācijas nozares uzņēmumi šo summu izmaksājuši slimnīcai, jo maksāts piemēram, par ārstu braucieniem uz ārzemju kongresiem un dažādiem semināriem slimnīcā. Pie gandrīz tikpat liela atbalsta ticis Neiroloģijas attīstības fonds un Latvijas Endokrinologu asociācija.

Par ko tad farmācijas uzņēmumi maksājuši? Papildus ziedojumiem medicīnas organizācijām un apmaksātiem ārzemju braucieniem, farmācijas uzņēmumi gan atbalstījuši dažādus seminārus Latvijas ārstiem, gan arī paši rīkojuši seminārus. Dati arī parāda, ka farmācijas uzņēmumi mediķus ved biznesa pusdienās, reizēm uz visai smalkām vietām, piemēram, restorānu Bibliotēka Nr.1.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Studentu makus papildina uzņēmēju stipendijas

Kristīne Stepiņa, 24.11.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Uzņēmēji un privātpersonas atbalsta izcilākos studentus – mērķtiecīgi iegulda potenciālajos darbiniekos , pirmdien raksta laikraksts Dienas Bizness.

Dažādi Latvijas augstāko mācību iestāžu fondi visa mācību gada garumā sadarbojas ar uzņēmumiem, organizācijām un privātpersonām, piedāvājot studentiem stipendijas pēc īpašiem kritērijiem. Uzņēmēji gan nodarbojas ar mecenātismu, gan stimulē savas nozares attīstību, gan tālredzīgi atbalsta sava uzņēmuma potenciālos darbiniekus. Piemēram, Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) Attīstības fonds vidēji gada laikā piešķir aptuveni 400 stipendiju 60 dažādu stipendiju konkursos, Latvijas Universitātes (LU) kopējais stipendiju budžets šim gadam ir teju vai pusmiljons eiro, bet pazīstamais mecenāts Boriss Teterevs Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) studentiem šogad piedāvā vēl trīs jaunas mērķa stipendijas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Arī ķīmijas nozarē darbinieku problēmas

, 19.04.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ir noslēdzies Latvijas Organiskās sintēzes institūta veiktais un Eiropas Sociālā fonda finansētais pētījums par kvalitatīva darbaspēka pieejamību ķīmisko vielu un farmācijas nozarē Latvijā, Db.lv informēja institūta pārstāve.

Ķīmijas un farmācijas nozares eksperti, darba devēji un speciālisti uzsver, ka uzņēmumu sadarbība ar pētniecības iestādēm un augstskolām nodrošinātu kvalificētāka darbaspēka sagatavošanu, bet par būtiskākajām nozares problēmām atzīst nepilnības izglītības sistēmā, esošā darbaspēka novecošanos un lielas daļas spējīgāko speciālistu izceļošanu no Latvijas.

Ķīmijas un farmācijas nozares darba devēji un eksperti norāda uz nozīmīgām problēmām nozares izglītībā un atzīmē, ka uzņēmumu sadarbība ar pētniecības iestādēm un augstskolām nodrošinātu kvalificētāka darbaspēka sagatavošanu.

Aptuveni 1/3 aptaujāto nozares darba devēju un ekspertu novērtējuši, ka Latvijā sagatavoto ķīmijas un farmācijas nozares speciālistu iegūtās zināšanas neatbilst darba tirgus prasībām. Galvenās izglītības problēmas nozarē, pēc darba devēju novērtējuma, ir: 'studentiem trūkst praktisko iemaņu, prakses', 'augstskolās trūkst pasniedzēju', 'augstskolās ir novecojusi materiāli tehniskā bāze' un 'augstskolu mācību programmas ir novecojušas'. Analizējot problēmas nozares izglītībā, darba devēji un eksperti norāda uz problēmām gan vidējās, gan augstākās izglītības posmos: vidējā izglītībā tiek kritizēta skolēniem dotā iespēja brīvi izvēlēties mācību priekšmetus (kā sekas ir mazs to skolēnu skaits, kuri izvēlas apgūt eksaktās zināšanas), augstākajā izglītībā tiek kritizētas novecojušās mācību programmas, to neatbilstība darba tirgus prasībām, kā arī ierobežotās iespējas studentiem praktizēties studiju laikā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Ārsti un zāļu ražotāji vienojas par ētisku sadarbību

, 13.08.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīt, 14. augustā, Latvijas Ārstu biedrība (LĀB) un farmācijas nozares partneri - Starptautiskā inovatīvo farmaceitisko firmu asociācija (AFA) un Latvijas Patentbrīvo medikamentu asociācija (LPMA) - parakstīs deklarāciju par sadarbību starp ārstiem un farmācijas rūpniecību. Ar deklarācijas parakstīšanu iesaistītās puses uzsver, ka sadarbība starp ārstiem un farmācijas firmām ir svarīga un nepieciešama.

Saskaņā ar Latvijas Ārstu biedrības sniegto informāciju deklarācijas mērķi ir sekojoši:

- noteikt ārstu un farmācijas firmu sadarbības svarīgākos aspektus un to īstenošanas principus, tostarp saistībā ar medikamentu informāciju un reklāmu, farmācijas firmu organizētajām vai sponsorētajām konferencēm un semināriem, farmācijas firmu veiktajiem klīniskajiem pētījumiem, kā arī ārstu konsultācijām, kas organizētas sadarbībā ar farmācijas firmām;

- nodrošināt sadarbības caurskatāmību, lai sekmētu terapijas efektivitāti un pacientu drošību.

LĀB, AFA un LPMA kopējā deklarācija noteikšot pušu kopējos principus attiecībā uz svarīgākajiem aspektiem, kas īstenojami ikvienā ārstu un farmācijas firmu sadarbībā. Tiekoties LĀB un zāļu ražotāju asociācijām, esot konstatēts, ka pašlaik gan Latvijas Ārstu biedrībai, gan zāļu ražotāju asociācijām ir savi atsevišķi ētikas kodeksi. Ētikas normas darbojas it kā paralēli, bet katra savā dimensijā, lai gan daudzos punktos tās skar vienus un tos pašus jautājumus. Līdz ar to bijis nepieciešams noregulēt to jautājumu loku, kur saskaras ārstu un farmācijas firmu darbība un intereses, tā sekmējot pacientu uzticību izrakstīto zāļu nepieciešamības pamatotībai, terapeitiskajai efektivitātei un noteiktā ārstēšanas kursa optimālai atbilstībai konkrētā indivīda vajadzībām un viņa organisma/slimības specifikai.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

VENTSPILS PILSĒTAS PLĀNOTO NOTIKUMU KALENDĀRS

, 14.09.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

no 17. līdz 23. septembrim

Pirmdiena, 17. septembris

" 11:00 notiks iknedēļas sanāksme par pašvaldības SIA "Ventspils slimnīca" īstenojamā projekta "Neatliekamās medicīniskās palīdzības pakalpojumu sniedzēju struktūras optimizēšana Ventspilī" B kārtas realizācijas gaitu, kas paredz uzņemšanas nodaļas rekonstrukciju (atb. O. Ķeņģis, tālr. 6 36 22658)

" No plkst. 12:30 līdz 16:00 Ventspils Digitālajā centrā (Akmeņu ielā 3) notiks apmācību kursi "Elektroniskās iepirkumu sistēmas lietošana". Piedalās Ventspils pilsētas pašvaldības iestāžu un kapitālsabiedrību atbildīgie darbinieki (atb. K. Jacevičs, tālr. 6 36 07607)

" 14:00 domē, 2.stāva zālē notiks Iepirkumu komisijas sēde. Piedāvājumu atvēršana atklātā konkursā "Mēbeļu piegāde četru jaunu grupu atvēršanai pirmsskolas izglītības iestādēs" (pasūtītājs - Izglītības pārvalde) (atb. S. Tolkaņova, tālr. 6 36 01194)

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Studējošo stipendijām studējošo stipendijām valdība 11. augustā piešķīrusi papildu 5,1 miljonu eiro, kas ļaus ikmēneša valsts budžeta stipendijas apmēru palielināt no 99,60 eiro līdz 200 eiro.

Piešķirtais finansējums vairāk nekā divkāršos līdzšinējo stipendiju fonda apmēru un ļaus arī palielināt stipendiju saņēmēju skaitu par aptuveni 740 studējošajiem.

Kā viens no kritērijiem stipendijas piešķiršanai pievienots arī ienākumu mazināšanās Covid-19 ietekmē. Stipendiju apmērs pieaugs studējošajiem koledžas līmeņa programmās, bakalaura studiju programmās, profesionālās augstākās izglītības programmās, maģistra studiju programmās un rezidentiem medicīnā.

Finansējums piešķirts tikai vienam studiju gadam, un šobrīd nav lemts saglabāt šādu stipendiju apmēru arī 2021./2022. studiju gadā un turpmāk.

Finansējums stipendijām paredzēts no Izglītības un zinātnes ministrijai jau iepriekš piešķirtajiem līdzekļiem Covid-19 krīzes pārvarēšanai.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

ZM: Pieteikties platībmaksājumiem var arī elektroniski

, 28.04.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tiešo platības maksājumu pretendentiem šogad ir iespēja platību maksājumu iesniegumus aizpildīt un iesniegt elektroniski. Elektroniskā pieteikšanās uz platību maksājumiem 2008. gadā ir pirmais solis Eiropas Savienības (ES) atbalsta maksājumu elektroniskās pieteikšanās sistēmas izveidē, kuru plānots attīstīt arī turpmāk.

Platību maksājumu pieteikumu elektroniskā iesniegšana notiek divos etapos. Pretendentam, noslēdzot līgumu, vispirms jāreģistrējas kā Lauku atbalsta dienesta (LAD) Elektroniskās pieteikšanās sistēmas (EPS) lietotājam, lai saņemtu unikālu lietotāja identifikatoru un paroli. Pēc tam pretendents par apsaimniekotajām lauksaimniecībā izmantotajām zemes platībām aizpilda pieteikuma formu un iezīmē laukus elektroniskā kartē.

Lai pieteikšanās kartība būtu labāk saprotama, LAD mājas lapā ievietota arī videofilma ar skaidrojumu, kas pēc kārtas darāms, aizpildot pieteikumu. Jāpievērš uzmanība tam, ka ievadītā informācija ir noteikti jāsaglabā, kā arī to ir iespējams labot, taču ieteicams to darīt ne vairāk kā vienu reizi dienā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Izsludināta pieteikšanās LU mecenāta Armīna Rūša stipendijām

, 10.06.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas Universitātes (LU) fonds izsludinājis pieteikšanos Armīna Rūša stipendiju fonda stipendijām 2008./2009. akadēmiskajam mācību gadam.

Kopējais stipendiju fonda apjoms nākamajam studiju gadam ir USD 30 000. Uz stipendijām var pretendēt studenti no sešām Latvijas augstskolām. Vienam pretendentam piešķiramās stipendijas apjoms ir līdz USD 4 000, Db.lv informē Latvijas Universitātes Preses centrs.

Stipendijai var pieteikties studenti, kas ir kādas Latvijas studentu vai studenšu korporācijas biedri. Uz stipendiju var pretendēt humanitāro un sociālo zinātņu pilna laika klātienes pamatstudiju 2. vai vecāku kursu, kā arī maģistrantūras studenti no Latvijas Universitātes, Rīgas Tehniskās universitātes, Latvijas Lauksaimniecības universitātes, Rīgas Stradiņa universitātes, Rīgas Ekonomikas augstskolas un Rīgas Juridiskās augstskolas. Vienam studentam piešķiramās stipendijas apjoms ir līdz USD 4 000.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

SEB banka studēt gribētājiem piedāvā jaunu Studiju kredītu

, 05.08.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Turpinot savu sadarbību ar Latvijas studējošo jaunatni un vēloties nodrošināt iespēju ikvienam iegūt sev vēlamo augstāko izglītību, ar 5. augustu SEB banka visu Latvijas augstskolu un koledžu studentiem piedāvā jaunu Studiju kredītu.

Iegūt finansējumu studiju maksas segšanai SEB banka studēt gribētājiem nodrošina jau piekto gadu un šajā gadā piedāvātais kredīts studentiem ir būtiski papildināts ar pievilcīgiem nosacījumiem.

Salīdzinot ar valsts galvoto studiju kredītu, SEB bankas Studiju kredītu jaunietis var saņemt 100% apmērā no studiju maksas, kas nozīmē, ka students droši var izvēlēties sev vēlamo studiju programmu, nesatraucoties par tās izmaksām, tāpat kredītam var pieteikties arī licencēto studiju programmu studenti, kam valsts galvotais Studiju kredīts nav pieejams. SEB bankas Studiju kredītu iespējams iegūt visu Latvijas augstskolu un koledžu studentiem jebkurā bankas filiālē. Kā būtisks priekšrocība – students dažu stundu laikā var uzzināt sev pieejamo studiju kredīta limitu un būt drošs, ka viņam būs līdzekļi gan pirmajai iemaksai par studijām, gan visas studiju maksas segšanai.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Latvijas Ārstu biedrība (LĀB) vienojas ar Starptautisko inovatīvo farmaceitisko firmu asociāciju (AFA) par ārstu un zāļu ražotāju sadarbības pamatprincipiem

, 13.08.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Informācija plašsaziņas līdzekļiem

2007. gada 13. augusts

Rīt, 2007. gada 14. augustā, Latvijas Ārstu biedrības telpās Rīgā, Skolas ielā 3, pulksten 15 notiks Latvijas Ārstu biedrības (LĀB) un farmācijas nozares partneru - Starptautisko inovatīvo farmaceitisko firmu asociācijas (AFA) un Latvijas Patentbrīvo medikamentu asociācijas (LPMA) kopējas Deklarācijas par sadarbību starp ārstiem un farmācijas rūpniecību parakstīšanas pasākums.

Deklarācijas mērķi:

- noteikt ārstu un farmācijas firmu sadarbības svarīgākos aspektus un to īstenošanas principus, tostarp saistībā ar medikamentu informāciju un reklāmu, farmācijas firmu organizētajām vai sponsorētajām konferencēm un semināriem, farmācijas firmu veiktajiem klīniskajiem pētījumiem, kā arī ārstu konsultācijām, kas organizētas sadarbībā ar farmācijas firmām;

Komentāri

Pievienot komentāru
Ekonomika

Zinātnē un pētniecībā beidzot ienāk jauni motivēti cilvēki

Rolands Pētersons, Diena, 28.09.2021

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Par Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) panākumiem starptautiskajā augstskolu reitingā, zinātnes un pētniecības attīstību Latvijā, kā arī jauno augstskolu pārvaldības sistēmu laikrakstā Diena Rolanda Pētersona saruna ar RSU rektoru Aigaru Pētersonu.

Kā Rīgas Stradiņa universitātē (RSU) šobrīd ir ar vakcināciju – cik liels procents studentu un mācībspēku ir vakcinējušies? Vai tiešām no 11. oktobra iespējams pilnīgi droši atjaunot klātienes studijas?

RSU šobrīd mācās ap 9300 studentiem deviņās fakultātēs. Sešas no tām ir saistītas ar veselības aprūpi un medicīnu – tur Covid droši (pārslimojuši vai vakcinēti un saņēmuši QR kodu) ir vairāk nekā 98% studējošo. Pārējās trīs fakultātēs šobrīd notiek uzskaite. Tā kā mums visaktuālākie bija topošie mediķi, jo viņiem jādodas praksēs ārstniecības iestādēs, kur ir ļoti stingri noteikumi, viņi savas anketas aizpildīja pirmie. Tas attiecas arī uz pirmajiem kursiem un ārvalstu studentiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Sākusies pieteikšanās stipendijām Vācijā

, 16.09.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

2009./2010. mācību gadam Vācijas Akadēmiskās Apmaiņas dienests piedāvā dažādas stipendiju programmas studijām un pētnieciskajam darbam Vācijā. Pieteikumus pieņem līdz 2008. gada 15. novembrim, Db.lv informē Tālivaldis Kronbergs, Latvijas Studentu vortāla StudentNet galvenais redaktors.

* Studentiem no Latvijas ir iespējams iegūt finansiālo atbalstu gan dalībai augstskolu vasaras kursos, kas paredzēti vecāko kursu studentiem, gan arī studentu grupu braucieniem. Ģermānistikas studenti var pretendēt uz stipendijām, kas paredzētas 1—3 mēnešu uzturēšanās laikam Vācijā diplomdarba izstrādei.

* Absolventiem ar labām vācu vai angļu valodas zināšanām, kas jau ir ieguvuši zinātnisko grādu jebkurā zinātņu nozarē, un studentiem, kuri uzsākuši bakalaura programmas pēdējo mācību gadu, ir iespējas pretendēt uz stipendijām 2008./2009.mācību gadam maģistrantūras studiju programmai.

* Doktorandi un zinātnieki var saņemt stipendijas pētniecības darba veikšanai. Bijušie stipendiāti var tikt uzaicināti atkārtoti. Augstskolu pasniedzējiem un zinātniekiem ir iespējams vērsties pētniecības institūtos, kas atbalsta pētniecības darbu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Izsludināta pieteikšanās jauno vecāku atbalsta programmai

, 18.01.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas Universitātes fonds izsludinājis pieteikšanos divām stipendiju programmām: jauno vecāku atbalsta programmai un LU fonda Ceļamaize Brisbanes latviešu organizāciju, Minnas Matildes Vilhelmīnes Petkevičs un prof. Edgara Andersona piemiņas stipendijām, liecina sniegtā informācija medijiem.

Jauno vecāku atbalsta programma tiek īstenota ar Annas Justīnes Čakstes Rollins Kāvuša izglītības fonda finansiālu atbalstu. Programmas mērķis ir studiju laikā atbalstīt spējīgus un centīgus Latvijas Universitātes pamatstudiju studentus - jaunos vecākus, kuriem, studiju laikā audzinot bērnus, nepieciešams papildus materiālais atbalsts. Stipendijām var pieteikties Latvijas Universitātes pamatstudiju studenti, kuriem ir viens vai vairāki bērni. Paredzēts piešķirt divas stipendijas, katru Ls 1 000 apmērā. Jauno vecāku atbalsta programma Latvijas Universitātē tiek īstenota jau trešo gadu.

Pirmās Ceļamaizes stipendijas 2005./06. ak.g. tika nodibinātas pateicoties Annas Justīnes Čakstes Rollins Kāvuša izglītības fondam un ievērojamas Latvijas Universitātes labdares - aizsaulē aizgājušās Minnas Matildes Vilhelmīnes Petkevičs – novēlējumam un šogad arī citu mecenātu atbalstam. Ceļamaizes stipendijas paredzētas tiem Latvijas Universitātes studentiem, kuriem studijām nepieciešams papildus atbalsts apgrūtinātu materiālo vai sociālo apstākļu dēļ. Paredzēts piešķirt vairākas stipendijas Ls 500 apmērā uz pavasara semestri, izmaksājot Ls 100 mēnesī.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Maģistra un doktora grādu iegūšanu finansēs Eiropa

Vēsma Lēvalde, Db, 21.05.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Liepājas Universitātes Informācijas tehnoloģiju specialitātes maģistrantūras un dokotrantūras studentiem būs iespēja pieteikties Eiropas Sociālā fonda stipendijām.

To nodrošinās atbalstītie ESF projekti Maģistra studiju attīstība Liepājas Universitātē un Doktora studiju attīstība Liepājas Universitātē.

Stipendijas piešķirs atklātā konkursā, ko izsludinās, sākot jauno studiju gadu. Maģistranti varēs pretendēt uz stipendijām 300 latu apmērā, bet doktorantu stipendijas būs krietni lielākas: pirmajam un otrajam studiju gadam – 600 latu mēnesī, trešajam studiju gadam un vienam pēcdoktorantūras gadam – jau 800 latu mēnesī. Bez stipendijām tiks finansēta arī dalība zinātniskās konferencēs, pētnieciskie komandējumi, viesprofesoru piesaiste.

Kopējais finansējums projektam Maģistra studiju attīstība Liepājas Universitātē ir 73 tūkstoši latu, bet projektam Doktora studiju attīstība Liepājas Universitātē aptuveni 631 tūkstotis latu.

Komentāri

Pievienot komentāru