Jaunākais izdevums

Iepriekšējo gadu uzkrātās rezerves valsts sociālā apdrošināšanas budžetā tiks izsmeltas jau 2012. gadā, kas prasīs radikālas izmaiņas visā sistēmā, ceturtdien vēsta laikraksts Dienas bizness.

Tā uzskata vairāki aptaujātie, vienlaikus brīdinot nepārsteigties ar konkrētiem risinājumiem, jo sociālā nodrošināšana ir būtiska joma. Galvenā problēma - līdz ar ekonomisko lejupslīdi samazinājās ne tikai strādājošo skaits, bet arī algas. Tieši tādēļ sociālās apdrošināšanas budžeta izdevumi būtiski pārsniedz ieņēmumus, bet iztrūkumu sedz sociālās apdrošināšanas speciālā budžeta līdzekļu atlikums.

Taču šie tauki, kuri tika uzkrāti no 2001. līdz 2009. gadam, pēdējo gadu laikā strauji sarūk. Proti, šo līdzekļu atlikums Valsts kasē 2009. g. 1. janvārī bija 951 milj. Ls, bet 2011. g. 1. janvārī vairs tikai nepilni 402 milj. Ls, savukārt 2012. gada 1. janvārī tie būs vairs tikai 47 milj. Ls. To, ka situācija ir sarežģīta jau pērnā gada nogalē intervijā Latvijas radio 4 raidījumā Darbojošās personas atzina labklājības ministre Ilona Jurševska. Viņa uzsvēra, ka tiks veikti vairāki pasākumi, kas samazinās izmaksas no valsts sociālā apdrošinšanas budžeta - pensionēšanās vecuma palielināšana no 62 līdz 65 gadiem utt., turklāt daļa no socbudžeta izdevumu posteņiem varētu tika pārcelta uz valsts pamatbudžetu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas mobilo sakaru operatori publiskajās cīņās mēģina ar jaunām metodēm savaņģot konkurentu klientus.

Vēl nedēļu iepriekš Latvijā jaunākā mobilo sakaru operatora Bite Latvija izpilddirektors Freds Renčaks DB (22.02.2011) kā vienu no lielākajām kļūdām, kuras operatori varētu nākotnē pieļaut, minēja operatoru fokusu uz savstarpējiem kariem, nevis klientu vajadzībām. «Arī mūsu tirgū nereti operatori tērē lielu naudu - arī savu klientu naudu - šādām cīņām. Bet turpmāk fokusam jābūt uz klientu,» viņš atzīmēja.

Alga

Uzņēmēju izdevumi augs

Minimālās algas palielināšana par 6 Ls palielinās darba devēju tēriņus, bet papildinās socbudžeta ieņēmumus, tā Ministru kabineta komitejā akceptēto koncepciju vērtē uzņēmēji.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lielākais izaicinājums jaunajam VAS Pasažieru vilciens (PV) valdes priekšsēdētājam Nilam Freivaldam ir novest galā 41 jaunā vilciena iepirkumu. Eiropas Komisija ir apstiprinājusi Kohēzijas fonda līdzfinansējumu šim iepirkumam 100 milj. Ls apmērā. Tā kā šis finansējums piesaistīts konkrētam plānošanas periodam, vilcināties ar tā izmantošanu vairāk laika nav, atzīst N. Freivalds. N. Freivalds apzinās, ka trīs konkursa pretendentu - Stadler Bussnang AD, Bombardier un RVR, kā arī Construcciones y Auxiliar de Ferrocarriles SA - savstarpējie ķīviņi un pretenzijas konkursa norisi nepadara vienkāršāku, tomēr ir gatavs visiem trim konkursa dalībniekiem piedāvāt vienādas iespējas.

Budžetu neaizlāpīs pensionāri

Jaunas darba vietas un ēnu ekonomikas apkarošana ir socbudžeta glābšanas riņķis, uzskata ne tikai uzņēmēji, bet arī Labklājības ministrijas vadība.

Budžets

Konsolidācijas akcenti nemainās

Nedēļu no nedēļas politiķiem pieņemamo budžeta konsolidācijas pasākumu saraksts top garāks, bet akcenti nemainās.

Investors

Obligācijas interesantākas

Cīņa ar inflāciju var veicināt ienesīguma pieaugumu.

Saldo

Kas jāzina pirms darba ienākumu transformēšanas?

Komentāri

Pievienot komentāru
Makroekonomika

Nākamgad valsts pamatbudžetā prioritārajiem pasākumiem piešķirs papildu 146,84 miljonus latu

LETA, 25.09.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

2013.gadā valsts pamatbudžetā prioritārajiem pasākumiem un jaunajām politikas iniciatīvām plānots piešķirt papildu finansējumu 146,84 miljonu latu apmērā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

(Labots) Eksperta viedoklis: Enerģētika – politiķu jājamzirdziņš bez īpašas izpratnes par realitāti

Ivars Zariņš, Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas vadītāja p.i., 08.12.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Enerģētika kļuvusi par vienu no apspriestākajām tēmām sabiedrībā un arī par daudzu politiķu jājamzirdziņu. Tagad katram, kuram nav slinkums, ir tieksme par to izteikties, atrast ko īpašu - ar ko varētu izcelties, diemžēl, bieži bez īpašas izpratnes par to, kas tiek pateikts: izraujot no konteksta visdažādākos faktus bez spējas tos objektīvi izvērtēt, vai arī apzināti manipulējot ar tiem, lai to iebarotu sabiedrībai ar savtīgu interesi un tādejādi ievāktu sev dividendes - materiālā formā, vai vienkārši, vairojot atpazīstamību un popularitāti.

Tas viss ir radījis diezgan lielu jūkli,par kura ķīlniekiem aizvien vairāk un vairāk pamazām kļūstam mēs visi. Dārgi maksājot par to un riskējot savai tautsaimniecībai uzlikt tādu slogu, ko tā nespēs iznest nezaudējot savu konkurētspēju.

Ar nepārdomātu energopolitiku sabiedrība tiek dzīta tādā saistību jūgā, kas pamazām jau sāk līdzināties tam, ko esam uzņēmušies pret starptautiskiem aizdevējiem. Un tas ir nopietni.

Piemēram, esošajos MK noteikumos "Par elektroenerģijas ražošanu, izmantojot atjaunojamos energoresursus (AER)" paredzēto atbalsta apjomu izmantošana (ja visas noteikumos atvēlētās kvotas tiek izmantotas) nozīmētu valsts garantētu obligāto ikgadējo iepirkumu no realizētajiem AER projektiem aptuveni 180 miljonu latu apmērā, kas pie esošajām elektrības tirgus cenām mūsu tautsaimniecībai nozīmētu ikgadēju papildus maksājumu slogu par elektrību, vairāk kā 130 miljonu LVL apmērā!

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jaunākais Apple viedtālrunis iPhone 4S klajā nācis, sabiedrībā viešot dalītas jūtas. Kamēr paši uzticīgākie Apple fani joprojām ir sajūsmā par visu, ar ko ASV tehnoloģiju gigants nāk klajā, citi ir vīlušies ar Apple jaunāko veikumu.

Arī pēc vairāku ekspertu domām, iPhone 4S nav tas, ko sabiedrība gaidīja pēc vairākām ASV tehnoloģiju kompānijas jauno produktu prezentācijām, kas ikreiz mēdza satricināt pasauli.

Visticamāk, Apple izdosies pārdot miljoniem iPhone 4S, ņemot vērā, ka tā priekštecis ceturkšņa laikā pārdots 20 miljonos eksemplāru, tomēr, salīdzinot ar iepriekšējiem iPhone, kas pārsnieguši viens otra pārdošanas rekordus, jaunākais Apple viedtālrunis varētu būt pirmā melnā avs iPhone ģimenē.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pārvadātāji varētu taupīt līdzekļus, turpmāk nebraucot iekšā autoostās, kas savukārt radītu haosu un pašvaldību izdevumu palielināšanos.

Hipiji atgriežas

Ar optimismu sejā autoražotāji tradicionāli devušies uz Ženēvu, lai rādītu savus sasniegumus.

Aviācija

Lidosta gatava būvēt

Šovasar lidostā Rīga pasažieru pieaugums varētu sasniegt 350 tūkstošus.

Bankas

Par Komercbanku asociācijas vadītāju virzīs Bičevski

Komercbanku asociācijas vadītāja amatā virzīs Finanšu ministrijas (FM) valsts sekretāru Mārtiņu Bičevski.

Pasaulē

Eiro bāzes procentu likmes varētu kāpt

ECB ziņo par gatavību cīņai ar inflāciju un iespējamu eiro likmes palielināšanu jau aprīlī.

Komentāri

Pievienot komentāru
Mazumtirdzniecība

Šo Ziemassvētku topa rotaļlietas - iPad atdarinājums un interaktīvi roboti

Lelde Petrāne, 02.11.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ziemassvētku sezona rotaļlietu nozarei ir izšķirošs laiks, jo vecāki, izliekoties par Ziemassvētku vecīti, steidz piepildīt savu bērnu sapņus.

Šogad daudzi rotaļlietu ražotāji, lai iegūtu klientus, turas pie jau izmēģinātām lietām, kam piešķirts kāds «svaigums».

CNBC izveidojis šajā Ziemassvētku sezonā Amerikā pieprasītāko rotaļlietu sarakstu. Ņemot vērā iepriekšējo gadu pieredzi, var pieņemt, ka vismaz daļa no šīm rotaļlietām būs iekļuvusi arī Latvijā dzīvojošo bērnu vēstulēs Ziemassvētku vecītim.

My Keepon

Ražotājs: Wow! Stuff

Cena: 50 ASV dolāri

Vecums: 6 gadi līdz 11 gadi

Mazs mikrofons, kas iebūvēts My Keepon, ļauj tam dzirdēt mūziku, ko īpašnieks atskaņo, vai ritmus un atbildēt. Tā reaģē arī uz piesitieniem, saspiešanu un kutināšanu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Biežāk uzdotie jautājumi

Latvijas Banka / eiro.lv, 03.09.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kad Latvijā ieviesīs eiro?

Oficiālais eiro ieviešanas mērķa datums ir 2014. gada 1. janvāris. Šobrīd Latvijas valsts iestādes veic visus sagatavošanās darbus, kas nepieciešami eiro ieviešanas nodrošināšanai, un tā ieteicams rīkoties arī uzņēmējiem.

Kā naudas maiņu padarīt sev vieglāku un ērtāku?

Visērtākais veids - bezskaidras naudas maiņa. Tādēļ vēl pirms eiro ieviešanas ieteicams latu skaidrās naudas uzkrājumus pārskaitīt bankas kontā. Visa latu kontos noguldītā vai uzkrātā nauda eiro ieviešanas dienā automātiski un bez maksas tiks konvertēta eiro.

Vai saistībā ar latu nomaiņu pret eiro ir sagaidāma cenu celšanās?

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pasaulē jau izskanējis, ka par vienu no labākajām darbavietām atzīts interneta milzis Google, kas darbiniekus vilina ar savu netradicionāli iekārtotajiem birojiem un pievilcīgajiem darba nosacījumiem. Taču Google uz papēžiem min arī sociālais portāls Facebook, kura galvenais birojs ir ne mazāk neordinārs.

GOOGLE

Google saviem darbiniekiem piedāvā pilnībā apmaksātus atvaļinājumus: pirmajā darba gadā 15 dienas, otrajā – 20 dienas un, sākot ar sesto darba gadu, 25 dienas gadā, kā arī 12 apmaksātas svētku brīvdienas.

Google visiem saviem darbiniekiem piedāvā pilnībā apmaksātu bērna kopšanas atvaļinājumu trīs mēnešu garumā, kā arī vēl papildus 6 nedēļas, ja darbinieks kompānijā strādā vairāk nekā gadu.

Visi Google darbinieki pēc nepieciešamības var saņemt neierobežotus apmaksātu slimības atvaļinājumus.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Saeima 2019.gada 23.janvārī ar 61 balsi apstiprināja jauno valdības sastāvu.

Ministru prezidents Krišjānis Kariņš.

Kariņš dzimis 1964.gadā ASV, precējies un ir četru bērnu tēvs.

Kariņam ir augstākā izglītība - 1988.gadā viņš beidzis Pensilvānijas Universitāti ASV, iegūstot humanitāro zinātņu bakalaura grādu ar specialitāti lingvistikā. 1996.gadā viņš absolvējis Pensilvānijas Universitāti, kļūstot par filozofijas doktoru ar specialitāti lingvistikā.

Kariņš nekandidēja 13.Saeimas vēlēšanās. Tomēr pēc diviem neveiksmīgiem mēģinājumiem uzticēt veidot valdību Jaunās konservatīvās partijas līderim Jānim Bordānam un partijas «KPV.LV» premjera amata kandidātam Aldim Gobzemam, Valsts prezidents Raimonds Vējonis jaunā Ministru kabineta veidošanu uzticēja partiju apvienības «Jaunā Vienotība» virzītajam premjera amata kandidātam Kariņam.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Gan Satiksmes ministrs Uldis Augulis, gan airBaltic vadītājs Bertolds Fliks uzskata, ka par airBaltic un lidostas Rīga finansiālajām domstarpībām abām pusēm vēl ir iespējams vienoties līdz tiesai šās vasaras vidū.

Augulis pauda atzinību par to, ka lidosta Rīga Arņa Luhses vadībā ir iemācījusies sēsties ar airBaltic pie sarunu galda, nevis tikai strīdēties. Neesot pieļaujams, ka konfliktē divas valsts kompānijas. DB jau rakstīja, ka pašreizējās airBaltic prasības apmērs pret lidostu ir pārsniedzis 23 milj. Ls sakarā ar aviokompānijai atceltajām apjoma atlaidēm, kuras turpinot saņemt Īrijas zemo cenu kompānija Ryanair. Savukārt airBaltic ir parādā par lidostas Rīga pakalpojumiem 7-8 milj. Ls. Pagaidām gan netika minēts tas, kādā formā šīs savstarpējās pretenzijas varētu tikt atrisinātas - samaksājot vismaz daļu no parāda, atsakoties no prasības vai kā citādi.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jau vairākus gadus var vērot tendenci, ka valsts amatpersonām ir lielas parādsaistības, tomēr šogad pieaugušas gan tās, gan izsniegto aizdevumu apmērs, liecina laikraksta Dienas bizness veiktā amatpersonu deklarāciju izpēte.

Lielas parādsaistības ir, piemēram, deputātam Valērijam Kravcovam – gandrīz 300 tūkstoši eiro, bet aizdevis viņš ir vairāk nekā 410 tūkstošus latu, tāpat deputātam Imantam Parādniekam parādi pārsniedz 870 tūkstošus eiro, bet aizdevis viņš ir vairāk nekā 420 tūkst.latu. Arī ministri nodarbojušies ar aizdošanu un aizņemšanos - izglītības un zinātnes ministram Rolandam Brokam parāds ir vairāk nekā 93 tūkst.Ls, bet Artim Kamparam vairāk nekā 195 tūkstoši eiro. Savukārt premjers Valdis Dombrovskis izsniedzis aizdevumus 178,8 tūkstošu eiro apmērā, bet tieslietu ministrs Aigars Štokenbergs – dažādās valūtās vairāk nekā miljonu eiro.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kopš 2007. gada dažādu iemeslu dēļ nav izdevies īstenot apstiprinātus projektus 21 miljona latu vērtībā, trešdien informē laikraksts Dienas bizness.

Finanšu līdzekļu trūkums un citi iemesli lieguši īstenot vismaz 252 jau apstiprinātus, ar uzņēmējdarbību saistītus Eiropas Savienības fondu projektus kopumā 21 miljona latu apmērā. Ko ar šo neizmantoto naudu darīt - par to amatpersonām vēl jālemj.

Kopumā Latvijai no Eiropas Savienības struktūrfondiem plānošanas periodā no 2007. līdz 2013. gadam pieejami 3,18 miljardi latu, no šiem līdzekļiem Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra (LIAA) administrē 417 miljonu latu piešķiršanu 21 atbalsta programmā, informē aģentūras Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Vineta Vilistere-Lāce. No šīm programmām pieejamā finansējuma ziņā lielākās tika «atvērtas» 2009. gada beigās un pērn.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Līdz šā gada beigām ieguldījumu apjoms uzturēšanas atļauju iegūšanai varētu augt pat trīs reizes, pārsniedzot 100 milj. eiro.

Savukārt kopumā piecos gados gan ieguldījumu apjoms uzturēšanās atļauju iegūšanai, gan šīs atļaujas saņēmušo cilvēku papildus veiktās investīcijas nākamo piecu gadu laikā pārsniegs vismaz miljardu latu, pārliecināti eksperti. Turklāt šīs investīcijas, kas Latvijā pārsvarā ienāks no Krievijas, tuvākajā nākotnē arī varētu būt noteicošās.

Līdz šā gada janvāra vidum cilvēki, kas vēlējās iegūt uzturēšanās atļaujas Latvijā uz pieciem gadiem, kopumā veikuši investīcijas aptuveni 22,96 miljonu latu apjomā, no kuriem 56,4% veido nekustamā īpašuma iegāde, bet 42,5% - ieguldījumi banku subordinētajā kapitālā, DB pavēstīja Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes (PMLP) sabiedrisko attiecību vadītājs Andrejs Rjabcevs. Pēc viņa atzītā, ārvalstu pilsoņu aktivitātes esot pieaugušas 2010. gada pēdējos mēnešos, jo pirmajos mēnešos pēc grozījumiem Imigrācijas likumā, kas stājās spēkā 1. jūlijā, cilvēki bijuši piesardzīgi. «Augusta sākumā bija tikai divi pieteikumi, jo investori gaidīja, skatījās, vai tiešām likums darbosies, vai ierēdņi neliks kādus šķēršļus. Tomēr tagad mehānisms sācis darboties,» tā A. Rjabcevs.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kopumā viesnīcu pakalpojumu cenas Latvijā ir zemākās reģionā, un, palielinoties tūristu plūsmai, viesnīcnieki varētu sākt domāt par cenu celšanu.

Tā pieļauj nekustamo īpašumu eksperti, bet viesnīcnieku viedokļi šajā jautājumā atšķiras, jo pastāv bailes par to, ka, ja cena tiks pacelta, klients aizies pie konkurenta, kas piedāvā lētāk, jo arī tūristi jau pieraduši pie šejienes izdevīgā piedāvājuma – zemas cenas un labs serviss. Tomēr ilgi tā vairs nevarot turpināties. Trīs zvaigžņu viesnīcu pārstāvji jau tagad uzskata, ka cenu ziņā nospiesti gandrīz līdz hosteļu līmenim.

Hotel Jurmala SPA pārdošanas un mārketinga nodaļas vadītāja Kristīne Štāla, apstiprina, ka jau tagad cenas tiek pakāpeniski paaugstinātas, salīdzinājumā ar šī paša perioda cenām iepriekšējos divos gados. «Zemākas cenas ļoti palīdzējā 2009. un 2010.gadā, kad ekonomiskā situācija gan valstī, gan visā pasaulē bija šaubīga, ceļotāju bija mazāk, cilvēki taupīja naudu. Tad, protams, tas palīdzēja piesaistīt vairāk viesu un nodrošināja atdevi,» skaidro K. Štāla.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ekonomika

Fiskālā padome: Ekonomiskā izaugsme liek straujāk samazināt budžeta deficītu

Žanete Hāka, 05.10.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

2017. gada budžeta izpildes rezultāti ir sagaidāmi labi, neskatoties uz vairākiem neseniem Latvijas valdības lēmumiem palielināt budžeta izdevumus.

Paātrinoties ekonomikas izaugsmei, budžeta izdevumi nevarēs augt pietiekami strauji, lai budžeta sfērā strādājošo darba samaksas pieauguma tempi sekotu tendencēm privātajā sektorā, radot jaunus izaicinājumus izvēloties, kuras prioritātes finansēt ierobežotu budžeta līdzekļu apstākļos. Valsts parāda samazināšana, veidojot sabalansētu budžetu vai budžetu ar pārpalikumu, būs svarīgs fiskālās politikas uzdevumus drīzā nākotnē, secināts ceturtdien, 5. oktobrī, publiskotajā Fiskālās disciplīnas padomes gadskārtējā uzraudzības ziņojumā.

«Atbilstoši padomes aprēķiniem valdībai vajadzētu orientēties uz budžetu bez deficīta jau sākot ar 2019. gadu, lai gan budžeta plānos deficīta prakse vēl turpinās. Šī mērķa sasniegšanu apgrūtinās jūlijā pieņemtā nodokļu reforma, jo ekonomikas izaugsmes nodrošināto budžeta ienākumu pieaugums nerealizēsies uzreiz. Pāreja uz jauniem apstākļiem nebūs viegla, jo budžets pēdējā laikā tika gatavots ar maksimālo deficīta līmeni ar visām atļautajām atkāpēm ievērojot Eiropas Izaugsmes un Stabilitātes pakta nosacījumus,» norāda Jānis Platais, padomes priekšsēdētājs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Transports un loģistika

Advokāts: par tehnoloģiskās naftas īpašnieci atzīstams LatRosTrans

Ieva Mārtiņa, 26.11.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tā kā nav šaubu par to, ka cauruļvada īpašniece ir SIA LatRosTrans, tad tā ir atzīstama arī par cauruļvadā esošās naftas tehnoloģiskās rezerves īpašnieci.

Tā savā šā gada 13. oktobra atzinumā par tiesiskajām attiecībām saistībā ar īpašuma tiesībām uz LatRosTrans naftas vados Latvijas teritorijā esošo tehnoloģiskās naftas rezervi un iespējamiem tiesvedības riskiem trešo personu pretenziju gadījumā, secina zvērinātu advokātu biroja U.Grūbe un A.Strautiņš zvērināts advokāts Uģis Grūbe.

Atzinumā, kas ir Db.lv rīcībā, minēts, ka cauruļvada darbības nodrošināšanai nepieciešamais naftas apjoms atbilstoši Latvijas Republikas Civillikumam ir kvalificējams kā galvenās lietas (paša cauruļvada) piederums (blakus lieta). Tā kā nav šaubu par to, ka cauruļvada īpašniece ir LatRosTrans, tad arī par cauruļvadā esošās naftas tehnoloģiskās rezerves īpašnieci atzīstams LatRosTrans, norādīts atzinumā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Līdz šā gada beigām ieguldījumu apjoms uzturēšanas atļauju iegūšanai varētu augt pat trīs reizes, pārsniedzot 100 milj. eiro.

avukārt kopumā piecos gados gan ieguldījumu apjoms uzturēšanās atļauju iegūšanai, gan šīs atļaujas saņēmušo cilvēku papildus veiktās investīcijas nākamo piecu gadu laikā pārsniegs vismaz miljardu latu, pārliecināti eksperti. Turklāt šīs investīcijas, kas Latvijā pārsvarā ienāks no Krievijas, tuvākajā nākotnē arī varētu būt noteicošās.

Prasīs tirgotājiem ātrāk norēķināties ar ražotājiem

Iecere likt lielveikalu ķēdēm ātrāk norēķināties ar piegādātājiem var kaitēt vietējiem ražotājiem. Šādi lielāko mazumtirgotāju - Rimi un Maxima - pārstāvji reaģējuši uz ieceri, kas paredz, ka lielajiem mazumtirgotājiem par tiem piegādātajām pārtikas precēm, iespējams, būs jānorēķinās trīsdesmit dienu laikā pēc to saņemšanas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

16:29

16:07

Pašvaldības vēlēšanās Rīgā uzvarējusi un vairākumu domē ar 39 no 60 vietām ieguvusi apvienība Saskaņas centrs/Gods kalpot Rīgai.

13:50

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Grozījumi Imigrācijas likumā ceļ gaismā faktu, ka īpašumu kadastrālā vērtība joprojām mēdz būtiski atšķirties no tirgus vērtības, pirmdien norāda laikraksts Dienas bizness.

Līdz šim «svaigākie» šā likuma grozījumi nav būtiski ietekmējuši tirgu, bet nākotnē aptaujātie tirgus dalībnieki saskata zināmu risku.

Pašreizējās izmaiņas (likums ir papildināts ar jaunu prasību) paredz, ka Rīgas plānošanas reģionā vai republikas pilsētās iegādāto nekustamo īpašumu kopējai kadastrālajai vērtībai to iegādes brīdī ir jābūt ne mazākai par 30 tūkst. latu, bet citur Latvijā tai ir jābūt ne mazākai par 10 tūkst. latu.

Tas varētu radīt zināmu darījumu «aizķeršanos», uzskata aptaujātie, jo ne visiem pieprasītajiem īpašumiem kadastrālā vērtība atbilst šīm prasībām. Baltic Sotheby’s International Realty valdes priekšsēdētājs Vestards Rozenbergs teic, ka neesot problēmu ar īpašumiem Jūrmalā, jaunajiem projektiem Rīgas centrā. Taču ir īpašumi renovētās mājās, kur tirgus vērtība atbilst uzturēšanās atļauju saņemšanas kritērijiem, bet kadastrālā vērtība ir zemāka par minimāli noteikto.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

«Katru dienu mums Ventspils naftai ir cits pircējs, bet mēs neļaujam tam sevi samulsināt»

To laikrakstam Dienas bizness ekskluzīvā intervijā sacīja lielākā a/s Ventspils nafta īpašnieka Vitol Group pārstāvis Marks Vērs (attēlā). Kā akcionāra pārstāvis viņš pilnībā atbalsta bufernaftas izsūknēšanu no Baltkrievijas - Ventspils naftas vada, jo tā bojājot naftas vadu, turklāt, naftu pārdodot, būšot iespējams gūt vismaz kaut kādus ienākumus no līdz šim desmitiem miljonu latu zaudējumus sagādājušā uzņēmuma aktīva - naftas vada.

Vislielākais sāpju bērns Ventspils naftai pašlaik esot a/s Latvijas kuģniecība, «kas draud palikt tikai par čaulu ar lieliem parādiem».

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

«Latvijas finanšu politika šobrīd ļoti lielā mērā atgādina situāciju, kad tiek steigšus ielekts tramvajā, pat nepaskatoties, kāds ir tā numurs,» intervijā laikrakstam Dienas bizness saka Latvijas Zinātņu akadēmijas prezidents Juris Ekmanis. Viņš arī norāda, ka šobrīd «iztur tas, kurš šiverējas».

«Man nav skaidrs, kāpēc netiek veidoti alternatīvie budžeta projekti, lai tos varētu nolikt uz galda un izvēlēties labāko. Pie mums notiek tā - kaut ko uztaisa, tad sāk bļaut, ka vairs nav laika, jo ir jau decembris, un pieņem, ļaujot priekšlikumu iesniegšanu veikt vienu dienu. Tajā pašā laikā man nav zināmi valdības pasūtīti pētījumi zinātniekiem par to, kāds būs, piemēram, 2013. gada valsts budžets, nu vismaz lielos makroekonomiskos jēdzienos. Mums tiek paziņots, ka nav laika un jālec iekšā tramvajā, bet tiek aizmirsts paskatīties, kāds ir tā numurs,» stāsta Ekmanis (attēlā).

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Tolmetam milzu apgrozījuma pieaugums

Vēsma Lēvalde, 26.01.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Metāllūžņu pārstrādes uzņēmuma SIA Tolmets apgrozījums pērn audzis par vairāk nekā 42 miljoniem latu, tuvojoties 2008. gada rekordam.

Arī nopelnīts gandrīz par miljonu latu vairāk nekā 2009. gadā - 3,5 milj. Ls. SIA Tolmets tirgus daļa ir gandrīz 85% Latvijā un aptuveni 50% - Baltijas valstu kopējā tirgū. Metāllūžņu tirgus ir pakļauts cenu svārstībām biržā. Cenas, skaidro SIA Tolmets valdes priekšsēdētāja Inta Ozoliņa, mainās pat trīs un četras reizes mēnesī. Tomēr lielākoties tās ir prognozējamas, jo cenu līkne veido sinusoīdu. Tomēr lielu tirgus satricinājumu rezultātā līkne mainās. Tā 2008. gada sākumā cenu kāpums bijis tik straujš, ka nozares speciālisti sapratuši - kaut kas nebūs labi, jo ilgi tā turpināties nevar.

Sekoja krīze Eiropā, cenu kritums un tirgus sastingums. Eiropā 2009. gads bija zemākais punkts, arī Tolmeta peļņa kritās uz pusi pēc 2008. gada rekordskaitļiem, atzīst uzņēmuma vadītāja. Iepirkuma apjomus, gatavojoties modernizācijai, samazināja arī kādreizējais lielākais uzņēmuma klients – a/s Liepājas metalurgs (LM), un nācies meklēt jaunus pircējus. Aktīvāka darbība pēdējos divus gadus bijusi Āzijā, tāpēc tagad SIA Tolmets lielākie noieta tirgi ir austrumos - Ķīnā, Honkongā. Eksporta apjomi sasniedz 80% no ražošanas apjomiem. Tā kā LM uz pusgadu tēraudkausēšanas cehu apturējis, šogad eksports varētu būt arī 100%, lēš uzņēmuma vadītāja.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Gribētu savākt vairāk makulatūras tepat Latvijā

Ingrīda Drazdovska, 13.06.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Līdz vasaras beigām Līgatnes papīrfabrikā būs uzstādītas modernākas iekārtas, kas ļaus ražot kvalitatīvāku papīru. Uzņēmums plāno arī palielināt saražotās produkcijas apjomu. Paralēli tas pilnveido papīra ražošanas izejmateriāla – makulatūras, kā arī tetrapaku – savākšanas sistēmu Latvijā.

Jaunais SIA Papīrfabrika Līgatne direktors Normunds Dzērve, kurš pie uzņēmuma vadības stūres klāt ķeries pirms gandrīz četriem mēnešiem, stāst, ka pašlaik fabrikā notiek rekonstrukcija, ko plānots pabeigt šīs vasaras beigās. Kopējais investīciju apjoms ir 1,5 miljoni latu (projektu līdzfinansē Norvik banka, daļu sedz investoru un pats uzņēmums), viņš stāsta. Līdz ar to uzņēmums plāno ražot kvalitatīvāku papīru. Iespējams tāpēc, nākamajā, aiznākamajā gadā mainīšoties arī papīrfabrikas klientu struktūra.

Plānots ir paaugstināt ne tikai ražotā papīra kvalitāti, bet arī palielināt saražotās produkcijas apjomu – par 15 – 20%. Tad, kad fabrika vairs nespēšot saražot vairāk, tā mēģinās saražot dārgākas «tonnas». Tās ir iespējas, kur attīstīties, būtiski nepalielinot izdevumus, skaidro uzņēmuma vadītājs.

Komentāri

Pievienot komentāru