Citas ziņas

Izveidota jauna stipendija studentiem

, 21.01.2008

Jaunākais izdevums

Latvijas Universitātes fonds pirmo reizi izsludina pieteikšanos jaunai stipendijai: Sanitas Lapiņas piemiņas Ceļamaizes stipendijai māszinību studentēm, liecina sniegtā informācija medijiem.

Stipendija veltīta Latvijas Universitātes Medicīnas fakultātes māszinību bakalaura studiju programmas pasniedzējas Sanitas Lapiņas piemiņai, kas pāragri aizgāja mūžībā (2007.g.). Viņa bija ļoti spējīga māsa, pedagogs un cilvēks, kurš pilnībā ziedojās studentiem, norāda universitāte.

Sanitas Lapiņas piemiņas stipendija izveidota pēc profesores Zaigas Priede-Kalniņš, PhD iniciatīvas, kura aicina visus ziedot šīs stipendijas attīstībai, lai arī turpmāk būtu iespēja atbalstīt LU māszinību studiju programmas studentus. Viena no pirmajām ziedotājām, kas sekoja profesores aicinājumam un ziedoja šīs stipendijas fondam ir Madara Miķelsone.

Uz stipendiju var pretendēt LU māszinbības bakalaura studiju programmas studenti. Īpaši tiek gaidīti pieteikumi no studentiem, kuriem ir apgrūtināti materiālie vai sociālie apstākļi. Tiks piešķirta viena stipendija Ls 500 apmērā.

Stipendijai var pieteikties līdz š.g. 14.februārim. Pieteikumi jāiesniedz Latvijas Universitātes fondā Basteja bulv. 12 vai elektroniski: [email protected] . Ar stipendijas nolikumu, iesniedzamo dokumentu sarakstu un citiem nosacījumiem var iepazīties Universitātes portālā: www.lu.lv/stipendijas

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Septiņi LU pirmkursnieki saņems SEB bankas stipendiju

, 25.09.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

SEB banka jau ceturto gadu sadarbībā ar Latvijas Universitātes (LU) fondu īsteno stipendiju programmu universitātes pirmā kursa studentiem. Sestdien, 27. septembrī, studentiem ar augstākajiem sasniegumiem tiks pasniegta stipendija 1200 latu apmērā, kas tiks izmaksāta pirmā studiju gada laikā.

Stipendiju programma LU pirmā kursa studentiem tiek piešķirta, izvērtējot jauno studentu iestājeksāmenu rezultātus un panākumus olimpiādēs. 2008. gadā SEB bankas stipendiju saņem septiņi Latvijas Universitātes pirmkursnieki: Artūrs Bačkurs (datorzinātnes, Fizikas un matemātikas fakultāte), Gints Kalniņš (bioloģija, Bioloģijas fakultāte), Rihards Husko (angļu filoloģija, Moderno valodu fakultāte), Jānis Jermaks (ķīmija, Ķīmijas fakultāte), Kristīne Vībane (socioloģija, Sociālo zinātņu fakultāte), Jekaterina Čižova (vides zinātne, Ģeogrāfijas un zemes zinātņu fakultāte) un Inese Lipšāne (baltu filoloģija, Filoloģijas un mākslas zinātņu fakultāte).

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Aicina topošos studentus pieteikties 1000 latu vērtām IT stipendijām!

, 09.05.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Informācijas tehnoloģiju (IT) uzņēmums DPA sadarbībā ar Latvijas Izglītības fondu (LIF) un Izglītības un zinātnes ministriju šī gada martā izsludināja stipendiju konkursu 12.klašu beidzējiem – topošajiem studentiem „Nāc un studē informācijas tehnoloģijas!”. Līdz pieteikuma izsniegšanai uz 15 viena gada stipendijām Ls 1000 vērtībā atlikusi vairs tikai nedēļa.

Šodien, 9.maijā, DPA biznesa attīstības vadītājs Aigars Jaundālders un LIF valdes priekšsēdētājs Ilgvars Forands tikās ar izglītības un zinātnes ministri Tatjanu Koķi, lai diskutētu par privātā sektora ieguldījumu IT izglītības un kopumā nozares attīstībā, lai sabiedrībā izglītība tiktu stiprināta kā vērtība, kā arī, lai apspriestu pirmā stipendiju projekta tālāko attīstību.

Ministre T.Koķe pauda gandarījumu par ikvienu iniciatīvu, ko izrāda uzņēmēji, lai sniegtu ieguldījumu izglītības kvalitātes un prestiža celšanā. T.Koķe atzinīgi novērtēja DPA iniciatīvu: „Šāda veida atbalsts topošajiem studentiem ir veiksmīgs Latvijas biznesa pilsoniskuma paraugs. Izglītība ir visu mūsu kopīga prioritāte, un katrs uzņēmējs, kurš atbalsta topošos un esošos studentus, izdara ieguldījumu visas valsts un sabiedrības nākotnē”.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Piešķirtas trīs Latvijas stipendijas «Sievietēm Zinātnē»

Sanita Igaune, 11.05.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas Zinātņu akadēmijā (LZA) trešdien tiks pasniegtas 2010. gada L`ORÉAL Latvijas stipendijas «Sievietēm Zinātnē» ar UNESCO Latvijas Nacionālās komisijas un Latvijas Zinātņu akadēmijas atbalstu.

Stipendiju 4 tūkst. Ls apmērā saņems trīs zinātnieces: Una Riekstiņa, bioloģijas zinātņu doktore, Latvijas Universitātes (LU) Medicīnas fakultātes docente un Bioloģijas fakultātes Bioanalītisko metožu laboratorijas vadošā pētniece par pētījumam «Cilvēka ādas cilmes šūnu nišas ietekme uz nervu šūnu atjaunošanos».

Tāpat stipendiju saņems Inese Čakstiņa, dabas zinātņu maģistre, LU Bioloģijas fakultātes Bioanalītisko metožu laboratorijas zinātniskajai asistente. Stipendija tiks izmantota pētījumam «A vitamīna ietekme uz molekulāriem mehānismiem cilvēka sirdi veidojošajās šūnās in vitro».

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

SEB banka studēt gribētājiem piedāvā jaunu Studiju kredītu

, 05.08.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Turpinot savu sadarbību ar Latvijas studējošo jaunatni un vēloties nodrošināt iespēju ikvienam iegūt sev vēlamo augstāko izglītību, ar 5. augustu SEB banka visu Latvijas augstskolu un koledžu studentiem piedāvā jaunu Studiju kredītu.

Iegūt finansējumu studiju maksas segšanai SEB banka studēt gribētājiem nodrošina jau piekto gadu un šajā gadā piedāvātais kredīts studentiem ir būtiski papildināts ar pievilcīgiem nosacījumiem.

Salīdzinot ar valsts galvoto studiju kredītu, SEB bankas Studiju kredītu jaunietis var saņemt 100% apmērā no studiju maksas, kas nozīmē, ka students droši var izvēlēties sev vēlamo studiju programmu, nesatraucoties par tās izmaksām, tāpat kredītam var pieteikties arī licencēto studiju programmu studenti, kam valsts galvotais Studiju kredīts nav pieejams. SEB bankas Studiju kredītu iespējams iegūt visu Latvijas augstskolu un koledžu studentiem jebkurā bankas filiālē. Kā būtisks priekšrocība – students dažu stundu laikā var uzzināt sev pieejamo studiju kredīta limitu un būt drošs, ka viņam būs līdzekļi gan pirmajai iemaksai par studijām, gan visas studiju maksas segšanai.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Pirmo reizi SEB banka pasniedz stipendiju sportā

, 03.09.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Īstenojot pagājušajā gadā uzsākto SEB stipendiju programmu Banku augstskolas studentiem, tiek pasniegta pirmā SEB stipendija sportā SEB stipendija skaistām uzvarām. Tās ieguvējs ir Banku augstskolas 2. kursa students Aleksandrs Šiškunovs saņem 1 000 LVL.

SEB stipendija skaistām uzvarām 1 000 latu apmērā, 100 latu katru mēnesi, tiek pasniegta studentam, kurš ar labām sekmēm studē Banku augstskolā un paralēli studijām aktīvi nodarbojas ar sportu, pārstāvot augstskolu dažādās Latvijas mēroga un starptautiskās sacensībās, Db.lv informē SEB.

Pirmās SEB stipendijas sportā saņēmējs Aleksandrs Šiškunovs jau pirmajā studiju gadā augstskolā sevi pierādījis ne tikai kā uzcītīgs un talantīgs students, bet arī kļuvis par vienu no līderiem Banku augstskolas futbola komandā, palīdzot komandai sasniegt labus rezultātus dažādos turnīros.

SEB bankas viceprezidents Kaspars Dēliņš: “Ātruma, spēka un precizitātes mīlestība ved mūs pretim uzvarām. SEB banka ar prieku atbalsta dažādas studējošās jaunatnes aktivitātes gan sportā, gan kultūrā un izglītībā, jo ir tikai apsveicami, ja students sevi pilnveido ne tikai augstskolas solā, bet arī ārpus tās, attīstot un pilnveidojot savus talantus. Lai palīdzētu jaunajiem profesionāļiem sasniegt augstākos mērķus, SEB banka ik gadu paplašina savu stipendiju programmu, un ir gandarījums, ka šogad stipendiju saņem talantīgs futbolists un mērķtiecīgs students.”

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

SEB banka pasniedz stipendiju sportā

, 04.09.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Īstenojot pagājušajā gadā uzsākto SEB stipendiju programmu Banku augstskolas studentiem, šodien tiek pasniegta pirmā SEB stipendija sportā SEBstipendija skaistām uzvarām. Tās ieguvējs ir Banku augstskolas 2. kursa students Aleksandrs Šiškunovs.

SEB stipendija skaistām uzvarām 1 000 latu apmērā, 100 latu katru mēnesi, tiek pasniegta studentam, kurš ar labām sekmēm studē Banku augstskolā un paralēli studijām aktīvi nodarbojas ar sportu, pārstāvot augstskolu dažādās Latvijas mēroga un starptautiskās sacensībās. Pirmās SEB stipendijas sportā saņēmējs Aleksandrs Šiškunovs jau pirmajā studiju gadā augstskolā sevi pierādījis ne tikai kā uzcītīgs un talantīgs students, bet arī kļuvis par vienu no līderiem Banku augstskolas futbola komandā, palīdzot komandai sasniegt labus rezultātus dažādos turnīros.

SEB bankas viceprezidents Kaspars Dēliņš: “Ātruma, spēka un precizitātes mīlestība ved mūs pretim uzvarām. SEB banka ar prieku atbalsta dažādas studējošās jaunatnes aktivitātes gan sportā, gan kultūrā un izglītībā, jo ir tikai apsveicami, ja students sevi pilnveido ne tikai augstskolas solā, bet arī ārpus tās, attīstot un pilnveidojot savus talantus. Lai palīdzētu jaunajiem profesionāļiem sasniegt augstākos mērķus, SEB banka ik gadu paplašina savu stipendiju programmu, un ir gandarījums, ka šogad “SEB stipendiju skaistām uzvarām” saņem talantīgs futbolists un mērķtiecīgs students.”

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Mecenāti neskopojas

Kristīne Stepiņa
, 23.11.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Uzņēmēji un privātpersonas turpina atbalstīt augstskolu studentus un pasniedzējus, šogad iedibinātas vairākas jaunas mecenātu stipendijas , pirmdien vēsta laikraksts Dienas Bizness.

Dažādi Latvijas augstskolu fondi visa akadēmiskā gada laikā sadarbojas ar uzņēmumiem, organizācijām un privātpersonām, pēc dažādiem kritērijiem piešķirot stipendijas gan studentiem, gan mācībspēkiem. Nodarbojoties ar mecenātismu, uzņēmēji gan sekmē kādas konkrētas nozares attīstību, gan mērķtiecīgi iegulda sava uzņēmuma potenciālajos darbiniekos.

Jaunas stipendijas

Latvijas Universitātes (LU) fonda mecenātu stipendijas 2015./2016. akadēmiskajā gadā ieguvuši 110 studenti no LU, Rīgas Tehniskās universitātes (RTU), Latvijas Lauksaimniecības universitātes (LLU), Rīgas Stradiņa universitātes (RSU), Latvijas Mākslas akadēmijas (LMA), Liepājas Universitātes (LiepU), Daugavpils Universitātes (DU) un citām Latvijas augstskolām. Pavisam ar LU fonda mecenātu atbalstu šogad ir izveidotas 30 dažādu veidu stipendijas, tostarp stipendijas vidusskolu absolventiem, kuri uzsāk studijas LU, stipendijas izcilniekiem, kā arī jaunajiem pētniekiem sociālajās, humanitārajās un eksaktajās zinātnēs un labākajiem novadu abiturientiem, kas uzsāk studijas kādā no Latvijas augstskolām. Vienas stipendijas apmērs ir 500–6000 eiro akadēmiskajā gadā. LU fonda stipendiju kopsumma ir 265 tūkst. eiro, un tā izpilddirektore Laila Kundziņa-Zvejniece stāsta, ka fonds šogad ir piešķīris piecas jaunas stipendijas. Advokātu biroja Eversheds Bitāns un zvērināta advokāta Māra Vainovska stipendija «Mūsdienu izaicinājumi tiesību piemērošanas teorijai un praksei Latvijā» pētījuma veikšanai tiesību zinātnē piešķirs 4 tūkstošus eiro, no tiem – 3 tūkstošus studentam, bet tūkstoti – mentoram.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Pasniedz Tāļa Bērča balvu par ieguldījumu IT izglītībā un informācijas sabiedrības veicināšanu

Gunta Kursiša, 02.11.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pasniegta uzņēmuma Tilde nodibinātā Tāļa Bērča piemiņas balva un stipendija par izcilu ieguldījumu IT izglītībā un informācijas sabiedrības veicināšanā.

Balva šogad pasniegta Smiltenes ģimnāzijas informātikas skolotājam Andrejam Miķim.

Tilde iedibinātā Tāļa Bērča piemiņas balva un tūkstoš latu stipendija tiek Latvijas informātikas skolotājam par moderno tehnoloģiju rīku izmantošanu mācību procesā, inovatīvu metožu ieviešanu mācību priekšmetu apguvē un skolēnu motivēšanu apgūt informātikas zinības tiek pasniegta piekto gadu.

2012. gada balvas laureāts Andrejs Miķis ir Smiltenes ģimnāzijas informātikas un fizikas skolotājs, direktora vietnieks informātikas jautājumos. Viņa kandidatūru balvai izvirzīja ilggadējie Smiltenes ģimnāzijas darba kolēģi.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Komunikācijas, vēstures un fizikas zinātņu studenti var pieteikties LU Fonda stipendijām

, 10.10.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas Universitātes Fonda (LU Fonda) mecenātu stipendijām līdz 15. oktobrim vēl var pieteikties Latvijas Universitātes (LU) Sociālo zinātņu, Vēstures un filozofijas un Fizikas un matemātikas fakultāšu studenti.

Uz LU Fonda mecenāta Dr. Alfrēda Bīlmaņa piemiņas stipendiju analītiskajā žurnālistikā var pretendēt LU komunikācijas zinātnes, vēstures un filozofijas pamatstudiju programmu studenti. Stipendijas mērķis ir veicināt studējošo interesi par analītisko žurnālistiku, studiju laikā atbalstot spējīgus un centīgus LU studentus, kas seko līdzi Latvijas valsts attīstības politiskajiem un ekonomiskajiem procesiem, Db.lv informē Latvijas Universitātes Fonda mārketinga un sabiedrisko attiecību direktors Uldis Siliņš.

Laimas Priedītes piemiņas stipendija, kas izveidota, pateicoties SIA Unilever Baltic LLC finansējumam, nodibināta ar mērķi atbalstīt studiju laikā talantīgus, spējīgus un īpaši uzcītīgus LU komunikācijas zinātnes studentus. Stipendija ir kolēģu, draugu un līdzgaitnieku veltījums profesionāli izcilās, mērķtiecīgās, pašaizliedzīgās un sirsnīgās Laimas Priedītes piemiņai.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Izsludina 15 000 latu vērtu stipendiju konkursu topošajiem IT studentiem

, 19.03.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Uzņēmums DPA sadarbībā ar Latvijas Izglītības fondu un LR Izglītības un zinātnes ministriju martā izsludina stipendiju konkursu 12.klašu beidzējiem – topošajiem studentiem Nāc un studē informācijas tehnoloģijas!, liecina sniegtā informācija medijiem.

Pieteikties uz 15 viena gada stipendijām, katra 1000 latu vērtībā, var līdz š.g. 15.maijam.

''Stipendijas mērķis ir veicināt skolēnu interesi par informācijas tehnoloģiju (IT) zinātni Latvijas reģionos, motivēt un finansiāli atbalstīt spējīgākos Latvijas vidusskolu absolventus izvēlēties studijas IT zinātnes programmās. Šis ir unikāls projekts, kas neuzliek nekādas saistības stipendijas saņēmējiem pret stipendijas devēju. Mēs vēlamies dot iespēju talantīgākajiem un spējīgākajiem jauniešiem no visas Latvijas apgūt zinības, kas vajadzīgas darbam vienā no perspektīvākajām Latvijas tautsaimniecības nozarēm. Tas ir mūsu ilgtermiņa ieguldījums nozares attīstībā,'' skaidro DPA valdes loceklis Juris Vilders.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Medicīnas izglītības jaunuzņēmums Anatomy Next šonedēļ laiž klajā Anatomy.app – digitālu tiešsaistes izglītības platformu, kas paredzēta anatomijas mācīšanai un apgūšanai.

Uzņēmums izvērš savu darbību ASV un Eiropas tirgū, strādājot gan ar studentiem, gan ar izglītības iestādēm.

Tā kā jau gadu pasaule dzīvo pandēmijas režīmā, tad funkcionējoši digitāli rīki attālinātam mācību procesam ir pieprasītāki nekā jebkad agrāk. Medicīnas studentiem arī šajos apstākļos joprojām ir jāapgūst tāds sarežģīts priekšmets kā cilvēka anatomija, bet šobrīd tradicionālās pieredzē balstītas metodes, tādas kā cilvēka ķermeņa preparēšana, daudzviet nav pieejamas.

“Anatomy.app lielā priekšrocība ir uz objektu orientētā pieeja mācību procesā, kas studēšanu padara interaktīvu. Savā veidā šī mācību platforma veicina līdzvērtīgu studenta iesaisti priekšmeta izzināšanā, kādu to piedāvā preparēšanas kurss. Cilvēka anatomijas sarežģītās struktūras bieži ir paslēptas un grūti saskatāmas, taču tās kļūst pieejamas pētīšanai ar precīzu digitālo 3D modeļu palīdzību. Papildus tam Anatomy.app ļauj studentiem pašiem sevi testēt, kas palīdz celt viņu pārliecību par iegūtajām zināšanām,” stāsta Prof. Teodoro Forcht Dagi, biedrs Neiropētniecības fondā un Harvardas Universitātē, kā arī Anatomy Next valdes loceklis.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Stipendiju Sievietēm zinātnē piešķir Latvijas ābolu šķirņu veselīguma izpētei

Gunta Kursiša, 17.05.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Trešdien tika pasniegtas trīs L’Oreal stipenijdas Sievietēm zinātnē, un šoreiz tās piešķīra vienai dzīvības zinātņu un divām materiālzinātņu jomā strādājošām Latvijas zinātniecēm. Tostarp stipendija pasniegta jauna kaulu cementa izstrādei un Latvijas ābolu šķirņu veselīguma izpētei.

Stipendijas tika pasniegtas inženierzinātņu doktorei un Rīgas Tehniskās universitātes, Rīgas Biomateriālu inovāciju un attīstības centra vadošajai pētniecei Dagnijai Ločai, Latvijas Universitātes Cietvielu fizikas institūta asistentei un RTU Biomateriālu inovāciju un attīstības centra pētniecei inženierzinātņu maģistrei Ilzei Smelterei un Rīgas Stradiņa universitātes doktora studiju programmas Farmācija doktorantei un Latvijas Organiskās sintēzes institūta Farmaceitiskās farmakoloģijas laboratorijas asistentei Elīnai Škaparei.

Stipendiju Sievietēm zinātnē D. Loča saņems tādu kalcija fosfātu kaulu cementu izstrādei, kuru izturība būs tuvāka dabīgajam kaulam, kuru struktūra veicinās kaulu atjaunošanos un kuri pakāpeniski organismā izdalīs nepieciešamos medikamentus, samazinot arī iekaisumu risku pēcoperācijas periodā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

No 2009. gada stipendija bezdarbniekiem palielināsies līdz 70 latiem

, 30.06.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai bezdarbniekiem profesionālās apmācības laikā nodrošinātu nepieciešamo finansiālo atbalstu, no 2009.gada stipendija bezdarbniekiem palielināsies no 40 līdz 70 latiem. Līdz ar to bezdarbnieku stipendija būs līdzvērtīga stipendijai, kuru saņem valsts finansētajās studiju vietās studējošie augstskolu studenti.

Tāpat nākamajā gadā no 25 līdz 35 latiem palielināsies bezdarbnieku stipendija neformālās izglītības ieguves laikā, Db.lv informē Labklājības ministrijas (LM) Komunikācijas departamenta direktore Ilona Jurševska.

Iepriekšminētais noteikts LM izstrādātajos grozījumos Bezdarbnieku un darba meklētāju atbalsta likumā, kā arī likumā Par apdrošināšanu bezdarba gadījumam, kurus šodien, 30. jūnijā apstiprināja Ministru kabinets. Grozījumi abos likumprojektos vēl jāpieņem Saeimai.

LM norāda, ka profesionālās apmācības laikā piešķiramās stipendijas apmērs paaugstināts, par pamatu ņemot 31 latu, kas ir maksimālā summa, kuru bezdarbniekam šobrīd var kompensēt par transporta un īres izdevumiem apmācību laikā. Līdz ar to plānots, ka no nākamā gada apmācību laikā bezdarbniekiem nebūs tiesību saņemt īres un transporta izdevumu kompensācijas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai veicinātu IT un tehnoloģiju nozares izaugsmi, Startupreneurs aicina jaunos uzņēmējus pieteikties praksei ārzemēs, pirmdien vēsta laikraksts Dienas Bizness.

Startupreneurs ir Eiropas Savienības finansēts projekts programmā Erasmus for Young Entrepreneurs – Erasmus jaunajiem uzņēmējiem. «Kopā ar partneriem no Lietuvas, Spānijas, Beļģijas un Lielbritānijas esam izstrādājuši projektu Startupreneurs, kas paredzēts IT un tehnoloģiju uzņēmējiem, lai ilgtermiņā attīstītu šīs nozares,» stāsta Marija Ručevska, Startupreneurs projekta vadītāja Latvijā un tehnoloģiju jaunuzņēmumu kopā strādāšanas vietas TechHub Riga pasākumu un projektu vadītāja.

Ar stipendiju

Šo programmu divus gadus vada TechHub Riga. «Mums šo divu gadu laikā jāaizsūta un jāuzņem 30 cilvēki, kā arī jāpiesaista 20 uzņēmumi Latvijā, kuri uzņems praktikantus,» saka M. Ručevska. Šobrīd jau ir vienošanās ar vairākiem uzņēmumiem, kuri ir ar mieru uzņemt praktikantus – Single Speed, draugiem.lv grupa, Infinitum 8 u.c.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pieprasījums pēc studējošo kredītiem šobrīd ir mazāks, nekā pēc studiju kredītiem.

Šobrīd augstskolu kredītu piešķiršanas komisijas ir piešķīrušas studiju kredītus 4235 studentiem par kopējo kredītu summu vairāk nekā 12,29 miljoni latu. Savukārt studējošā kredīts ir piešķirts 2040 studentiem, rezervējot kredīta izmaksām vairāk nekā 6,92 miljonus latu, informēja Izglītības un zinātnes ministrija.

Atbilstoši kopējam studentu skaitam vislielākais piešķirto studiju kredītu skaits ir Latvijas Universitātē – 1271 par kopējo summu vairāk kā 3,96 miljoni latu, Rīgas Tehniskajā universitātē – 347 par kopējo summu vairāk kā 2,03 miljoni latu. Aktīvi studiju kredītu ņēmēji ir arī privātpersonu dibinātu augstskolu studenti, piemēram, biznesa augstskolā Turība studiju kredīts ir piešķirts 625 studentiem par kopējo summu vairāk kā 1,99 miljoni latu, Rīgas Starptautiskajā ekonomikas un biznesa administrācijas augstskolā – 198 studentiem par kopējo summu 534 tūkstoši latu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Karjera

Latviešu studenti pārdevuši izglītojošas grāmatas 1,5 miljonu vērtībā

Laura Mazbērziņa, 12.10.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēc vasaras no ASV atgriezušies 126 latviešu studenti, kas kopumā pārdevuši izglītojošus materiālus 1,5 miljonu ASV dolāru (1,2 miljonu eiro) vērtībā, darbojoties Southwestern Advantage vasaras programmā.

Salīdzinot ar pagājušā gada vasaru, kad Southwestern Advantage programmā piedalījās 101 students no Latvijas, šogad uz ASV un Kanādu grāmatas pārdot devās jau 126 studenti. Southwestern Advantage Latvijas pārstāve Madara Jakobsone piemin, ka dalībnieku skaita pieaugums atspoguļojas kopējā pārdošanas apjomā, kas šogad jau ir pārsniedzis 1,5 miljonus ASV dolāru (1,2 miljonus eiro).

«Mūsu studenti jau arī iepriekš uzrādījuši labus rezultātus un nepārprotami pierādījuši savas pārdošanas spējas. Pagājušajā sezonā visas kompānijas ietvaros pirmajā trijniekā ierindojās divas latvietes,» saka Madara. Arī šogad visticamāk, ka bez latviešiem kompānijas TOP 3 neizpaliks. Madara uzsver, ka ar 25 studentu pieaugumu pārdošanas apjoms kāpis par pusmiljonu. Tas norāda uz to, ka pārdošanas iemaņas var iemācīties ikviens un latvieši sevi ir pierādījuši kā spējīgi pārdevēji.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Beidzoties dīkstāves un dīkstāves palīdzības pabalstam, kad prognozējams turpmāks bezdarbnieku skaita pieaugums, tiks ieviesti vairāki jauni un paplašināti esošie nodarbinātības atbalsta pasākum.

To paredz valdības otrdien atbalstītās izmaiņas noteikumos par aktīvo nodarbinātības pasākumu un preventīvo bezdarba samazināšanas pasākumu organizēšanu.

Dīkstāves pabalstu izmaksa tiks pārtraukta pēc 30.jūnija. Pēc tam plānots veidot algu subsīdijas atbalsta pasākumu, kura laikā darba devējiem tiks piešķirtas subsīdijas 50% apmērā no darbiniekam noteiktās mēneša darba algas četru mēnešu garumā. Subsīdijas maksimālais apmērs būs 430 eiro mēnesī.

Tādējādi, ja darbinieka mēneša darba alga ir 860 eiro, subsīdija veidos 430 eiro mēnesī, savukārt, ja darba alga ir 430 eiro, būs iespējams saņemt subsīdiju 215 eiro mēnesī.

Lai mazinātu finanšu atbalsta negodprātīgas izmantošanas risku, paredzēts, ka pie viena darba devēja kādā no subsidētās nodarbinātības pasākumiem bezdarbnieki varēs iesaistīties tikai vienu reizi. Tāpat plānots, ka darba devējs nevarēs dibināt darba attiecības ar bezdarbnieku, ko iepriekš ir nodarbinājis pēdējo divu mēnešu laikā pirms iesaistes pasākumā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

ASV vēstniecība izsludina gadskārtējo Fulbraita programmas stipendiju konkursu

, 08.08.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV vēstniecība izsludina gadskārtējo ASV valdības konkursu uz Fulbraita programmas stipendijām studentiem un pētniekiem 2009./2010. mācību gadam.

Fulbraita stipendija tiek piešķirta uz vienu mācību gadu un tā sedz mācību maksu ASV universitātē (studentiem), veselības apdrošināšanu, uzturēšanās un ceļa izdevumus. Pretendentiem uz stipendiju jābūt oficiāli reģistrētiem Latvijas iedzīvotājiem. Pieteikšanās laikā pretendentiem jāatrodas Latvijā, Db.lv informē ASV vēstniecība Rīgā, Preses un kultūras nodaļa.

Piesakoties uz šo stipendiju, studentiem līdz 2009. gadam jābūt ieguvušiem vismaz bakalaura līmeņa izglītību. Iespējams pieteikties studijām jebkurā jomā, izņemot medicīnu. Uz stipendiju pētījumiem var pretendēt akadēmiķi vai augstskolu mācībspēki, kas jau ieguvuši doktora grādu vai gatavojas pabeigt disertāciju. Iespējams pieteikties arī uz pētījumu veikšanu jebkurā jomā, izņemot medicīnu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Profesionālis IT jomā ir zelta vērts, bet uzņēmumam jāpalīdz viņu izveidot

Guntars Gūte, 05.11.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Atrast kvalificētu un profesionālu darbinieku ir sarežģīti jebkurā profesijā, arī IT joma nav izņēmums šajā ziņā

Tādēļ aizvien populārāka kļūst uzņēmēju politika savus nākamos darbiniekus meklēt studentu pulkā, kad sadarbībā ar mācību iestādēm uzņēmumi studentiem piedāvā prakses iespējas reālā darbā.

«Mūsu īstenotā politika ir vienkārša – potenciālos nākamos darbiniekus uzlūkojam vēl studiju laikā, kad piedāvājam viņiem iespēju iziet reālu darba praksi pie mums Tildē. Mūsu speciālisti rada valodu tehnoloģijas, faktiski tā ir datorlingvistika, kurā apvienota vajadzība pēc tehnoloģiju un valodu zināšanām,» stāsta vadošā tehnoloģiju lokalizācijas uzņēmuma SIA Tilde personāla direktors Aksels Minders, piebilstot, ka līdz ar to arī uzņēmumam ir daudz specifiskākas prasības par potenciālo darbinieku zināšanām, nekā citiem IT jomā strādājošajiem uzņēmumiem. «Lai arī augstskolas sagatavo labus speciālistus, tomēr katram uzņēmumam ir sava specifika, ko darbinieks var apgūt, jau strādājot uz vietas. Mēs no studentu vidus konkursa kārtībā izraugāmies mums atbilstošākos jauniešus, kuri tad sāk ar praksi pie mums. Šis faktors ir būtisks, lai mēs jau sākotnēji saprastu, vai darbības joma studentam ir interesanta un vai praksē pavadītais laiks būs izaugsmi un profesionālo kvalifikāciju veicinošs. Gadījumā, ja abpusējā sadarbība ir veiksmīga un saprotam, ka vēlētos to turpināt, mēs studentam piedāvājam sākotnēji strādāt nepilnu darba laiku kā pilntiesīgam darbiniekam, lai viņš var pabeigt studijas un jau pēc tam nākt strādāt Tildē pilnu darba laiku,» stāsta A. Minders, norādot, ka parasti 80–90% no prakses studentiem pēc augstskolas beigšanas arī paliek strādāt uzņēmumā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

2018. gadā SEB banka studentiem piešķīrusi 1517 aizdevumus ar valsts galvojumu par 9,4 miljoniem eiro.

No piešķirtajiem aizdevumiem 85% bija studiju kredīti, kas paredzēti studiju maksas segšanai, bet 15% – studējošā kredīti ikdienas tēriņiem. Vidējā studiju kredīta summa pērn bija 6000 eiro, bet vidējā summa studējošā kredītam – nedaudz vairāk par 7000 eiro.

Arī šogad SEB banka ir vienīgā banka, kas piedāvā studentiem aizdevumus ar valsts galvojumu. Studentiem, kuri mācās klātienē vai neklātienē, ir iespēja pieteikties studiju kredītam, kas paredzēts mācību maksas segšanai. Turklāt klātienes studentiem ir iespēja pieteikties arī studējošā kredītam, kas paredzēts ikdienas tēriņiem. Šogad studējošā kredīta maksimālā summa ir 344 eiro mēnesī (kas, saskaņā ar MK noteikumiem, ir 80% no minimālās algas).

Komentāri

Pievienot komentāru
Karjera

Noderīga informācija Latvijas studentiem Apvienotajā Karalistē pēc Brexit

Lelde Petrāne, 30.09.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ārlietu ministrija sadarbībā ar Apvienotās Karalistes vēstniecību Rīgā ir apkopojusi informāciju studentiem, kuri uzsākuši vai plāno uzsākt studijas Apvienotajā Karalistē 2019./2020. mācību gadā un 2020./2021. mācību gadā.

Eiropas Savienības (ES) pilsoņiem – studentiem, kuri uzsākuši vai uzsāks studijas 2019./2020. mācību gadā un 2020./2021. mācību gadā, studiju maksa un pieeja studiju kredītam saglabājas līdzšinējā kārtībā. Šajā periodā mācību maksa ES, tostarp Latvijas, pilsoņiem būs tāda pati kā Apvienotās Karalistes studentiem. Studiju maksa iepriekšējā līmenī saglabāsies visu studiju programmas laiku.

Lai novērstu iespējamos šķēršļus Erasmus+ mācību mobilitātes aktivitāšu norisei gadījumā, ja Apvienotā Karaliste izstājas no ES bez vienošanās, Eiropas Savienības Padome un Parlaments 2019. gada 25. martā pieņēma ārkārtas pasākumu regulu (2019/499). Šī Regula nodrošina, ka tiem studentiem, kuri brīdī, kad Apvienotā Karaliste izstāsies no Eiropas Savienības, atradīsies ārzemēs Erasmus+ programmā, iesāktais mobilitātes periods netiks pārtraukts, ja tas nepārsniedz 12 mēnešus. Sīkāka informācija par regulu latviešu valodā atrodama Eiropas Komisijas mājaslapā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas Universitātes (LU) akadēmiskā centra attīstībā līdz šim ieguldīti 130 miljoni eiro, visu iecerēto projektu realizēšanai kopumā paredzēts piesaistīt 250 miljonus eiro.

Akadēmiskā centra attīstības programmas projektu īstenošanas ietvaros ekspluatācijā nodotas jau divas ēkas - Dabas māja un Zinātņu māja, savukārt 2023. gadā savas durvis vaļā vērt varētu arī Rakstu māja, kas šobrīd atrodas projektēšanas posmā. LU Akadēmiskais centrs sevī ietver gan piemērotu vidi mācībām, zinātniskajam darbam, studentu labsajūtai un atpūtai, gan sadarbības iespējas uzņēmējiem jaunu inovatīvu produktu un tehnoloģiju izstrādē.

Plāni lieli

Šobrīd ir skaidrs par to, kādi būvniecības projekti tuvāko gadu laikā tiks īstenoti Torņakalna akadēmiskajā centrā, taču es gribu atgādināt, ka ēkas ir tikai čaula, norāda LU rektors Indriķis Muižnieks. “Mans subjektīvais skatījums ir tāds, ka zinātnes komercializācijas procesā akcentam ir jābūt nevis uz to, cik nopelna konkrētā augstskola vai institūts, bet gan sabiedrība kopumā. Pirms diezgan daudziem gadiem mums bija sadarbības līgums ar kādu vietējo celtniecības uzņēmumu, kura ietvaros mēs spējām piedāvāt veidu augsnes rūpnieciskā piesārņojuma likvidēšanai vienā no Latvijas ostu teritorijām. Universitāte neko daudz nenopelnīja, taču ieguva valsts, jo uzņēmums varēja piedāvāt par savu darbu būtiski zemāku cenu nekā ārzemju konkurenti. Citiem vārdiem sakot - akcentam vajadzētu būt uz kopējo lietderību, nevis peļņu,” domā I.Muižnieks.

Komentāri

Pievienot komentāru
Start-up

Noslēdzies virtuālais sporta inovāciju hakatons SportHack 2020 Latvija

Žanete Hāka, 26.05.2020

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Noslēdzies virtuālais sporta inovāciju hakatons "SportHack 2020 Latvija", kurā piedalījās vairāk nekā 300 dalībnieki no 50 pasaules valstīm.

Komandām labākos rezultātus palīdzēja sasniegt 66 pieredzējuši biznesa, tehnoloģiju un sporta jomas mentori. Komandas cīnījās par balvām divās kategorijās - "Jauna ideja" un "Projekts attīstībā", kā arī tika noteikts vispārējais hakatona uzvarētājs. Kopumā hakatonam pieteicās 35 komandas.

Starp hakatona dalībniekiem bija gan profesionālā un amatiersporta atlēti, gan treneri un sporta organizācijas, kā arī dizaineri, programmētāji, mārketinga un citu jomu pārstāvji. Hakatona dalībniekiem tika definētas četras pamata tēmas jeb izaicinājumi - "Uzveicam krīzi kopā", "Sports un inovācijas", "Sporta infrastruktūra un aprīkojums" un "Sporta dati".

Papildus Latvijas sporta jomas organizācijas izvirzīja 20 izaicinājumus, aicinot komandas piedāvāt jaunus un drosmīgus risinājums konkrētām vajadzībām. Hakatonu organizēja biedrība "WindHackers" sadarbībā ar RTU Dizaina fabrika, Rīgas Tehniskā Universitāte (RTU) un "Kurzemes inovāciju granti studentiem" (KInGS) partneriem - Ventspils Augstskola (VeA), Liepājas Universitāte (LiepU), "Kurzemes biznesa inkubators" (KBI) un nodibinājumu "Ventspils augsto tehnoloģiju parks" (VATP). Par vispārējo "SportHack 2020 Latvija" hakatona uzvarētāju tika atzīta "Riga Kayking" komanda, kas izstrādāja platformu, kurā laivu īpašnieki sniedz iespēju Rīgas iedzīvotājiem un viesiem iepazīt Rīgu, izmantojot kajakus.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Studējošo stipendijām studējošo stipendijām valdība 11. augustā piešķīrusi papildu 5,1 miljonu eiro, kas ļaus ikmēneša valsts budžeta stipendijas apmēru palielināt no 99,60 eiro līdz 200 eiro.

Piešķirtais finansējums vairāk nekā divkāršos līdzšinējo stipendiju fonda apmēru un ļaus arī palielināt stipendiju saņēmēju skaitu par aptuveni 740 studējošajiem.

Kā viens no kritērijiem stipendijas piešķiršanai pievienots arī ienākumu mazināšanās Covid-19 ietekmē. Stipendiju apmērs pieaugs studējošajiem koledžas līmeņa programmās, bakalaura studiju programmās, profesionālās augstākās izglītības programmās, maģistra studiju programmās un rezidentiem medicīnā.

Finansējums piešķirts tikai vienam studiju gadam, un šobrīd nav lemts saglabāt šādu stipendiju apmēru arī 2021./2022. studiju gadā un turpmāk.

Finansējums stipendijām paredzēts no Izglītības un zinātnes ministrijai jau iepriekš piešķirtajiem līdzekļiem Covid-19 krīzes pārvarēšanai.

Komentāri

Pievienot komentāru