Jaunākais izdevums

Arvien vairāk komersantu un privātpersonu ir ieinteresētas ražot elektroenerģiju pašpatēriņam, kā rezultātā aug arī izdoto atļauju skaits elektroenerģijas ražošanas jaudu palielināšanai vai jaunu ražošanas iekārtu ieviešanai, informē Ekonomikas ministrijā.

Ministrijā prognozē, ka šāda tendence varētu saglabāties arī turpmāk, taču nozares eksperti uzskata, ka, lai elektrības ražošana savam patēriņam uzņēmēju vidū tiktu veicināta vairāk, nepieciešami grozījumi normatīvajos aktos.

Šobrīd elektroenerģijas patērētājiem Latvijā nav juridisku šķēršļu ražot elektroenerģiju savam patēriņam, skaidro enerģētikas eksperts Juris Ozoliņš. «Saskare ar Latvijas likuma režīmu sākas tajā brīdī, kad rodas enerģijas pārpalikums un ražotāja rīcībā nav uzkrāšanas iespēju. Pašreiz spēkā esošā neto uzskaites sistēma nav piemērota industriālajiem patērētājiem. Ja uzņēmums vēlas ražot elektroenerģiju savam patēriņam un pārpalikumu nodot tīklā, jākļūst par elektrības ražotāju. Tas padara uzņēmuma pamata biznesa modeli komplicētu,» uzskata eksperts.

Lasi laikraksta Dienas Bizness šīs dienas numuru elektroniski!

Viņš atgādina, ka Eiropas Parlaments Eiropas Savienības Padomei apstiprināšanai sagatavojis direktīvu un regulu komplektu, ko decembra beigās varēsim lasīt jau kā Eiropas Savienības likumu komplektu. «Tam būtu jāsāk pieskaņot mūsu likumdošanas, regulējošo un administratīvo režīmu. Enerģijas ražotāji, kas ražo enerģiju savām vajadzībām, izmantojot atjaunojamos energoresursus, ir viens no spēcīgākajiem konceptiem Enerģētikas savienības apgādes drošības paaugstināšanas, importa izmaksu mazināšanas un tehnoloģiskās attīstības virzienā,» atzīmē J. Ozoliņš, norādot, ka jaunais direktīvu un regulu komplekts attiektos uz visiem gala patērētājiem – gan mazsaimniecībām, gan komerciāliem uzņēmumiem.

«Jaunā likumdošana pieprasīs nodrošināt juridiskos priekšnoteikumus atjaunojamās enerģijas pašražotāju un atjaunojamās enerģijas apvienību praktiskai darbībai. Ir jāmēģina nekavējoties izprast jauno direktīvu komplektu, tam blakus noliekot Lietuvas un Igaunijas likumdošanas un stratēģijas. Šis process jāsāk ar analīzi un atbildi, vai jau pašlaik esošo atbalstu atjaunojamajai enerģijai iespējams apvienot ar jauno? Šī ir iespēja valdībai, sociālajiem partneriem un likumdevējam izvērtēt iepriekšējās pozīcijas,» domā J. Ozoliņš.

Esošā neto uzskaites kārtība attiecas tikai uz mājsaimniecībām, bet, iespējams, būtu vērts ieviest arī tādas normas, kas stimulētu mikroģenerāciju ar neto uzskaiti īstenot arī juridiskām personām, kas nav mājsaimniecības, atzīmē enerģētikas eksperts Reinis Āboltiņš.

Visu rakstu Jāmudina ražot savam patēriņam lasiet otrdienas, 4.decembra laikrakstā Dienas Bizness! Lasi laikrakstu Dienas Bizness elektroniski!

Komentāri

Pievienot komentāru
Enerģētika

BVKB: Šogad atbalstu zaudējušas 10 OIK elektrostacijas

Lelde Petrāne, 16.07.2020

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

2020. gada pirmajos sešos mēnešos Būvniecības valsts kontroles birojs (BVKB) pieņēmis 10 lēmumus par tiesību atcelšanu elektroenerģijas ražotājiem, kas pārdod elektroenerģiju obligātā iepirkuma ietvaros.

BVKB pieņemto lēmumu rezultātā valstij šogad esot izdevies ietaupīt aptuveni 1,22 milj. eiro, bet visa plānotā elektroenerģijas ražotāju atbalsta perioda ietvaros šī summa veidojot 14,63 milj. eiro.

Septiņām elektrostacijām atļaujas atceltas par pārkāpumiem, savukārt vēl trīs elektrostaciju īpašnieki no valsts atbalsta atteikušies paši.

Ekonomikas ministrs Jānis Vitenbergs norāda: "Ekonomikas ministrijas (EM) prioritāro pasākumu ietvaros ir OIK atcelšana, no 2021. gada elektroenerģijas valsts atbalsta izmaksas sedzot tikai no valsts budžeta, tādējādi izņemot slogu no iedzīvotāju un uzņēmēju rēķiniem. Gaidām Saeimas lēmumu par iepriekš iesniegtajiem priekšlikumiem Elektroenerģijas tirgus likumā par OIK atcelšanu. Vienlaikus mums ir jāturpina esošo OIK staciju uzraudzība un kontroles sistēmas sakārtošana. Kopš šā gada janvāra, kad OIK staciju uzraudzības funkcijas tika nodotas BVKB, ir tiesiski noteiktas stingrākas prasības atbalsta saņēmējiem. Šobrīd EM strādā pie papildu grozījumiem noteikumos, lai pilnveidotu un uzlabotu OIK staciju uzraudzības regulējumu. "

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Kāpēc neto norēķinu sistēma var izraisīt galvassāpes saules enerģijas ražotājiem

Kaspars Strautmanis, asociācijas “Saules enerģija Latvijai” valdes loceklis, 04.09.2023

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

No nākamā gada sākuma saules enerģijas ražotājus gaida izmaiņas kārtībā, kādā apsaimniekojamas virs pašpatēriņa saražotās kilovatstundas (kWh).

Vēl tikai līdz šī gada beigām ir iespējams pievienoties “vecajai” neto uzskaites sistēmai, atvieglojot sev dzīvi uz nākamajiem pieciem gadiem. Materiāli šobrīd ir salīdzinoši lēti, var maksimāli izmantot valsts atbalstu un vēl ielēkt pēdējā ērtajā aizejošās sistēmas vagonā. Kā mēdz teikt – taisi ragavas vasarā.

Kas mūs sagaida?

Ministru kabinets (MK) apstiprinājis Klimata un enerģētikas ministrijas (KEM) izstrādātos grozījumus Elektroenerģijas tirgus likumā, kas nosaka neto uzskaites sistēmas darbības izmantošanas beigu termiņu. Mājsaimniecības, kuras ražo zaļo enerģiju ar nelielām saules paneļu vai vēja ģeneratoru sistēmām un šobrīd izmanto vai līdz gada beigām pievienosies neto uzskaites sistēmai, varēs to lietot līdz 2029. gada 28. februārim. Bet no 2024. gada 1. janvāra visi jaunie lietotāji automātiski kļūs par neto norēķinu sistēmas lietotājiem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Mūsdienās, kad cilvēki aktīvi domā par ilgtspējīgākiem enerģijas risinājumiem, saules paneļu iegāde un uzstādīšana kļūst aizvien pievilcīgāka investīcija mājsaimniecībām un uzņēmumiem. Tomēr, vai investīcija saules paneļos ir patiešām tik izdevīga, un vai varam balstīt savu lēmumu tikai uz ekoloģiskiem apsvērumiem? Par šo tēmu vairāk stāsta Solarshop valdes loceklis Ivars Millers.

Ieguldījums saules paneļos dod iespēju būt daudz neatkarīgākiem. Privātpersonas var nodrošināt sava elektrības patēriņa daļu ar saules enerģiju, nodrošinoties pret elektroenerģijas cenu kāpumiem un neizdevīgiem elektrības cenu fiksēšanas līgumiem. Ir daudz piemēru kad mājsaimniecības noslēdza ilgtermiņa elektroenerģijas līgumus 2022. gadā vasarā un joprojām maksā 0.30 eur/kwh, jo līguma laušanas gadījumā ir noteiktas soda sankcijas.

Lai gan saules paneļu sistēmas iegādei nepieciešamas sākotnējās investīcijas, tomēr noteiktā laika posmā šis ieguldījums atmaksājas. Ieguldījumu atmaksāšanās periods katrā gadījumā ir atšķirīgs, jo to ietekmē gan elektrības cenas biržā, gan elektroenerģijas pašpatēriņš dienas laikā, gan sistēmas jauda. Īpaši aktuāli tas ir mājsaimniecībām, kur kā apkures avots ir izvēlēts siltumsūknis un ir iegādāts vai plāno iegādāties elekroauto.

Komentāri

Pievienot komentāru