Jaunākais izdevums

Viens no grupas Kolonna īpašniekiem, a/s Holdings Kolonna un SIA REHO padomes priekšsēdētājs uzņēmējs Jānis Lasmanis ir miljonārs ar stāžu. Dažādos Latvijas bagātāko cilvēku sarakstos viņa vārds atrodams jau daudzus gadus. Savu īsto starta kapitālu sapelnījis kooperatīvu laikos, taču šeptēties un atrast naudīgu nozari viņš ir mācējis vienmēr.

picturegallery.c4f449bf-607a-4cdb-affd-fd17588daeae

Tiesa, tagad tirgus dzirnas griežas jau citā režīmā un vienkārši apsviedīgo cilvēku laiks ir pagājis. Neatgriezeniski, – vismaz tā uzskata Jānis Lasmanis. Viņaprāt, tagadne vairs nepieder šiverētājiem. Mūsdienās uz priekšu tiek gudrie, izglītotie un tie, kas prot attīstīties.

Savulaik krievu klasiķis Mihails Bulgakovs secināja, ka maskaviešus ir sabojājis dzīvokļu jautājums. Nezinu, kā tādā ziņā ar rīdziniekiem, taču šis jautājums gadiem ir kā no oglēm paķerts kartupelis, kuru cenšas rokā saturēt gan tie, kuriem dzīvoklis ir jumts virs galvas, gan tie, kuri pelna ieguldot nekustamajos īpašumos. Tiesa, šobrīd uguns nekustamo īpašumu tirgus krāsnī ir kļuvusi neaprēķināma, un arvien draudīgāk pierādās atziņa, ka ne visi riskētāji dzer šampanieti. Arī Jānis Lasmanis vairākus gadus veiksmīgi strādāja ar jauno projektu attīstīšanu, būvniecību, pārdošanu.

Cilvēkus joprojām interesē nekustamo īpašumu bizness. Šobrīd tā ir joma, kurā neviens neko vairs nesaprot. Varbūt jūs varat viest kādu skaidrību?

Nē, nevaru. Un, pat ja varētu, es to nedarītu. Jo zināšanas – tā ir nauda. Tas, kuram ir informācija, un tas, kurš var pareizi prognozēt, pelna miljonus.

Vai jums pirms krīzes bija pareizā informācija? Neticu, ka jūs, uzņēmējs ar divdesmit gadu pieredzi šajā jomā, nezinājāt, kurā brīdī tas Eldorado beigsies.

Jā, principā zināju. Nojautu, vilku paralēles ar analogām situācijām. Piemēram, spilgts piemērs, kuru mēs varējām ņemt vērā, bija astoņdesmito gadu otrā puse Somijā, Helsinkos, kur pēc nekustamā īpašuma cenu burbuļa pārsprāgšanas aptuveni 70% visu objektu piederēja bankām. Kādēļ? Jo tad, kad kredītņēmēji vairs nespēja maksāt, bankas nodibināja meitas uzņēmumus, kas nodarbojās ar nekustamajiem īpašumiem. Šie uzņēmumi par cenu, kas ir zem tirgus vērtības, no tām pašām bankām atpirka izūtrupētos objektus, pagaidīja četrus piecus gadus un jau par gluži citām naudām atkal šos īpašumus pārdeva.

No jūsu teiktā izriet, ka bankas bija ieguvējas tad, kad īpašumu cenas bija augstas un visi grāba kredītus, un tās joprojām būs ieguvējas, kad sāksies masveida maksātnespēja un īpašumu ūtrupes?

Nezinu, kā būs Latvijā. Bet Somijā bankas tiešām uzvārījās divreiz.

Un kas notiek ar attīstītājiem, celtniekiem? Viņu vārīšanās laiks jau ir pagājis? Vai nekustamā īpašuma tirgū šobrīd kaut kas vispār notiek?

Jā, notiek. Tas nav masveida bizness, taču, piemēram, kā pirms krīzes, tā arī tagad joprojām lēnā garā tiek pirkti ekskluzīvie īpašumi. Jo tiešām bagātiem cilvēkiem tā mūsu krīze... bijusi nebijusi. Lai gan kopumā jāsaka, ka pircēju psihe ir iedragāta. No visām pasaules malām nāk ziņas par nekustamā īpašuma krīzi, un potenciālie pircēji vairs neizskata iespēju pirkt īpašumu da ne par kādu summu. Viņi gaida, jo uzskata, ka būs vēl lētāk.

Būs?

Redzēsim! Bloku mājās, mikrorajonos – iespējams. Jaunajos projektos – zemāk vairs nav kur.

Bloku mājas un jaunie projekti, tas ir labi. Bet arvien vairāk cilvēku, manuprāt, grib dzīvot privātmājās.

Gribēt nav kaitīgi. Bet vai viņi to tiešām var atļauties? Starp citu, daudzi cilvēki grib dzīvot arī pilsētas centrā.

Jā, tā laikam ir visā pasaulē: pilsētas centrs ir visdārgākais un vispieprasītākais. Pat nolaista pirmskara mūra māja centrā būs dārgāka nekā smuks, jauns projektiņš Teikā. Kādēļ tā?

Kaut vai tāpēc, ka pilsētas centrā dzīvo turīgākais slānis. Jauki kaimiņi, vai ne?

Tas skan nedaudz snobiski.

Jā. Bet, sakiet, vai tā nav? Dzīvot pilsētas centrā nozīmē apliecināt statusu - tas ir viens. Punkts numur divi – prestižs citu acīs. Treškārt – parasti šādiem cilvēkiem arī darbs ir pilsētas centrā, tātad ērti. No jebkuras puses raugoties, centrā jums apkārt ir adekvāts sociālais slānis.

Jūs tagad velkat uz sociālo noslāņošanos pēc dzīvesvietas?

Protams, viennozīmīgi. Bet tā ir normāla lieta. Mēs dzīvojam kapitālismā, kur nav normāli, ja ģimene ar tūkstoš latu ienākumiem var dzīvot Alberta ielā.

Visus mazturīgos uz Maskavas priekšpilsētu?

Starp citu, Maskavas priekšpilsēta ir ļoti perspektīvs rajons.

Tad kādēļ tur joprojām nekas nenotiek?

Kaut kas jau notiek, taču, protams, šī rajona potences ir daudz lielākas, nekā tās šobrīd tiek izmantotas. Galvenā problēma ir neaizskaramās koka ēkas.

Arhitektūras pieminekļi?

Kas nu tie par pieminekļiem... Palicis viens statuss. Taču aiztikt šos objektus nevar. Es uzskatu, ka šis jautājums pagaidām ir nesabalansēts. Protams, ir zināms kultūrvēsturiskais mantojums, kas jāsaglabā, jāatjauno un tā tālāk. Bet nav prātīgi visas koka mājas, visus bomžu perēkļus pasludināt par pieminekļiem. Vēl jo vairāk tādēļ, ka valstij un pašvaldībai nav naudas, lai tos atjaunotu vai pat tikai uzturētu. Un arī uzņēmējs neko nevar darīt, jo, lai šos īpašumus sakoptu atbilstoši visām kultūras pieminekļu inspekcijas prasībām, ir jāiegulda milzu nauda. Uzņēmējs saules mūžā to nedabūs atpakaļ. Es nevaru atļauties par pāris tūkstošiem kvadrātmetrā restaurēt mazu namiņu, kas man izmaksās pusmiljonu. Ko es ar tādu objektu darīšu?

Tātad, jūsuprāt, Maskavas priekšpilsēta tā arī paliks – monstrs Rīgas priekšpilsētā? Vieta taču ir ļoti laba.

Vieta izcila! Bet domāju, ka tuvākos piecus gadus, jā, nekas grandiozs tur nenotiks.

Un kas kopumā notiks tirgū? Kādas ir jūsu prognozes: pie kādas atzīmes nostabilizēsie nekustamā īpašuma cenas?

Totalizators? Nezinu... Mēs vienīgi atkal varam paskatīties uz citu valstu pieredzi. Piemēram, kas notiek Prāgas nosacītajā Purvciemā vai Ķengaragā? Tur viens kvadrātmetrs dzīvojamās platības ar pilnu apdari vidēji maksā 1 800 līdz 2 000 eiro. Domāju, ka tas ir cipars, uz kuru varam orientēties.

Tas būtu situācijā, ja tirgus atgūsies lēnām, stabili, bez satricinājumiem. Taču vienmēr jau var notikt kaut kas neprognozēts.

Jā, var gan. It īpaši tādā valstī kā Latvija.

Tādos apstākļos uzņēmējam ir ļoti grūti strādāt.

Ziniet, es pat teiktu, ka trakajos deviņdesmitajos, kad inflācija bija desmit reizes augstāka un kad tirgū valdīja haoss, bija vieglāk strādāt nekā tagad. Toreiz, lai pelnītu lielu naudu, smadzenes nebija jādarbina. Atlika nopirkt vienu vilciena sastāvu ar ledusskapjiem, mēnesi pagaidīt un, kad cenas aizgāja debesīs, to pašu ledusskapi, kuru nopirki par 100 rubļiem, jau varēja notirgot pa 200 vai 300.

Toreiz visa sāls bija apsviedībā?

Viennozīmīgi

Un kur tā sāls ir šodien?

Šodien ar apsviedību vien ir par maz. Protams, oža un intuīcija joprojām ir nepieciešamas, taču šodien uzsvars ir uz zināšanām. Ir jāiegulda labā izglītībā. Un es varu godīgi pateikt... Kādēļ jau vairāk kā pusotru gadu esmu pagājis malā no operatīvā biznesa vadīšanas – piedodiet, esmu akadēmiskajās zināšanās aprobežots.

Ja jums nav pietiekamas izglītības, tad jādomā, ka esat apveltīts ar nepārspējamu ožu, ja reiz 20 gadus esat varējis noturēties tik slidenā biznesā kā nekustamais īpašums. Jūs nodarbojaties ne vien ar jauno projektu attīstīšanu un pārdošanu, bet arī ar nekustamo īpašumu apsaimniekošanu. Vai šajā jomā viss ir stabili un prognozējami?

Nosacīti. Stabilitāte ir vienīgi tajā, ka jebkurš uzceltais un pārdotais ojekts pēc tam ir arī jāapsaimnieko. Sākot ar kāpņu telpu uzkopšanu, beidzot ar inženiertīklu un fasādes remontiem. Darbu ir atliku likām. Bet ir cita problēma, ar kuru šobrīd saskaras vairums apsaimniekošanas kompāniju – cilvēki, kuri ir iegādājušies īpašumu, uzskata, ka viņiem ir tikai tiesības un nekādu pienākumu.

Citiem vārdiem sakot, viņi negrib maksāt apsaimniekošanas maksu.

Jā. Cilvēku psiholoģija ir apmēram tāda: es esmu nopircis, viss! Esmu saimnieks, ko gribu, to daru.

Es gan domāju, ka problēmas pamatā ir augstā inflācija un maksātspējas lejupslīde. Kad cilvēks pērk nekustamo īpašumu, viņš knapi sagrabina kredīta maksājumiem un cer, ka apsaimniekošanas maksa būs maza mazītiņa. Praksē gan izrādās, ka tie kā minimums ir 100 un vairāk lati mēnesī.

Tieši par to es arī runāju. Bet vai tā nav augstākā mērā bezatbildība – paņemt kredītu līdz ar nagiem, tā, ka samaksāt apsaimniekošanu vairs fiziski nav iespējams?! Vai tiešām ir tik grūti saprast, ka nekustamais īpašums ir kā mašīna: lai brauktu, nepietiek tikai ar dzelžiem, ir jāielej arī benzīns. Turklāt, ja saimnieks savu māju pienācīgi neapsaimnieko, tad ilgtermiņā īpašuma vērtība krītas. Un tas nav viņa interesēs.

Par to, kas būs pēc tam, domāsim pēc tam?

Bet būs par vēlu, jo radīsies jaunas un vēl nopietnākas problēmas.

Kas notiek tad, ja es, īpašuma saimnieks, nemaksāju apsaimniekošanas maksu?

Tā kā dzīvokļa saimnieks ar apsaimniekotāju ir parakstījis līgumu, tad apsaimniekotājs var vērsties tiesā, ka konkrētā nemaksātāja dēļ, piemēram, tiek bojāts arī kaimiņu īpašums vai kopīpašums. Taču, ticiet man, tā ir elle gan pašam saimniekam, gan apsaimniekotājam. Šo jomu regulējošā likumdošana ir tik neelastīga, sarežģīta un smagnēja, ka iziet cauri visām tiesām var tikai cilvēks ar ļoti stipriem nerviem.

Bet dzīvokli taču man nevar atņemt?

Var! Nenokārtota apsaimniekošanas maksa nozīmē parādu, kas apaug ar soda naudām. Tad tiesa vēršas pret parādnieka īpašumu, tas nonāk ūtrupē un... Turklāt, ņemiet vērā, ka tiesvedība velkas ļoti ilgi, soda naudas aug. Pašam parādniekam tas ir ļoti neizdevīgi. Taču arī nemaksātāji ir izdomas bagāti: piemēram, nemaksā visu summu, bet tikai daļu – to, kuru uzskata par nepieciešamu. Un tad šis cilvēks vairs nav ļaunprātīgs nemaksātājs, bet gan bēdu brālis, kuram jādod vēl viena iespēja un tā tālāk. Diez vai kāda tiesa lems par izūtrupēšanu, ja tas cilvēks tomēr maksā.

Iespējams, nemaksātājs vienkārši uzskata, ka pieprasītā summa ir neadekvāti augsta? Kāda, piemēram, šobrīd ir vidējā mēnešmaksa par kvadrātmetru?

Ļoti dažādi. Viens jautājums – privātmājas, dvīņu mājas. Cits – dzīvokļi. Parasti tie ir 40 santīmi līdz vienam, pusotram latam. Plus elektrība, ūdens, apkure, koplietošanas telpu elektroapgāde. Bieži vien vēl tiek piestādīti arī atsevišķi rēķini par papildu darbiem: mauriņa pļaušana, sniega tīrīšana.

Kopā salasās.

Protams. Bet, padomājiet – 40 santīmi par kvadrātmetru, tā ir niecīga summa. Ar to tik tikko pietiks, lai segtu administratīvos izdevumus: īrētu telpas, algotu grāmatvedi, varbūt vēl kaut kas atliks sētniekam, santehniķim.

Šobrīd līgumos tiek iekļauts vēl arī inflācijas koeficients.

Pie šī brīža situācijas – jā, tas ir tikai loģiski. Viss kļūst dārgāks, aug arī darbinieku algas. Bet vēlreiz gribu atgādināt – pirms pērkat īpašumu, lūdzu, apskatieties apsaimniekošanas līgumu! Parēķiniet, vai varēsiet to atļauties. Iegādājoties dzīvokli vai māju, jārēķinās, ka būs jāmaksā ne vien kredīts, bet arī apsaimniekošanas maksa un komunālie izdevumi.

Latvijā ļoti izplatīts ir modelis, kad jaunuzcelto ēku apsaimnieko tas pats uzņēmums, kurš to būvējis.

Mēdz būt dažādi. Parasti pats būvnieks apsaimniekošanu neveic, šim mērķim tiek dibināts meitas uzņēmums. Taču tikpat labi būvnieks var nodarboties ar «pliku celtniecību» un apsaimniekošanai pieaicināt pilnīgi citu firmu. Ja attīstītājs uzceļ vienu māju un nolemj pats to arī apsaimniekot, tad tāds bizness būs lemts neveiksmei. Naudas masa ir pārāk maza, bet administratīvās izmaksas – pārāk augstas. Tik dārgā namā neviens negribēs dzīvot. Normālam apsaimniekotājam vajadzētu strādāt vismaz ar desmit īpašumiem. Pirmkārt, jo vairāk objektu, jo lētāku maksu var piedāvāt pircējiem, jo administratīvais aparāts uz visiem ir viens. Otrkārt, apsaimniekotājs var operēt ar naudu: viena māja šomēnes nes zaudējumus, citai steidzami nepieciešams remonts, bet piektajā un septītajā šomēnes viss ir kārtībā.

Kā darāt jūsu mājās?

Kolonna attīsta, celtniecības uzņēmums būvē, un mūsu meitas uzņēmums Pieci elementi – apsaimnieko.

Kādas šādam modelim ir priekšrocības? Pārdodot īpašumu, peļņu gūsti vienu reizi. Uzņemoties apsaimniekošanu, nodrošini sev darbu ilgam laikam?

Arī. Taču ne tikai. Ir situācijas, kad meitas uzņēmumam ir vieglāk ar būvniekiem vienoties par strīdīgiem jautājumiem, par nepadarīto darbu paveikšanu vai kļūdu novēršanu. Būsim godīgi – Latvijā neviens objekts vēl nav nodots bez kādas kļūdas. Tas nozīmē, ka attīstītāja meitas uzņēmums, kas nodarbojas ar apsaimniekošanu, var amortizēt īpašnieku neapmierinātību. Varam bez skandāla savākt ziepes, kuras sataisījuši celtnieki, tādējādi glābjot sava uzņēmuma vārdu un godu.

Vai, krītoties nekustamā īpašuma cenām, visi attīstītāji metīsies pārkvalificēties par apsaimniekotājiem, lai to krīzi kaut kā pārlaistu siltā segmentā.

Tas nevienu neglābs. Apsaimniekošanas biznesā figurējošās naudas plūsmas un peļņa nevar glābt nevienu attīstītāju, kurš sagrābies miljonu kredītu. Padomājiet, ja vienam vidējam projektam nepieciešami aptuveni desmit miljoni eiro, tad kādu summu attīstītājs ik mēnesi maksā procentos? Kādiem tad būtu jābūt ieņēmumiem no apsaimniekošanas, lai to visu nosegtu? No vienas mājas – nereāli. No divdesmit... tur vēl nopietni jārēķina. Turklāt nevienam attīstītājam nav šo 20 māju, katram – viens, divi objekti. Jo pēdējos gados ar šo biznesu taču nodarbojās visi: dakteri, akušieri, lopu ārsti, kurpnieki, trolejbusu vadītāji, frizieri un citu profesiju pārstāvji, kurus es, protams, visnotaļ cienu, bet... Nu, nevar tāds no malas atskrējis, pavisam šajā biznesā nepieredzējis cilvēks būt spožs attīstītājs un pēc tam tikpat veiksmīgi pārkvalificēties par apsaimniekotāju.

Bet cilvēki grib nodarboties ar biznesu! Ja nekustamā īpašuma ēra ir cauri, noteikti būs kaut kas cits. Kurā nozarē jūs saskatāt lielu potenciālu?

Pakalpojumu sfērā – tranzīts, finanses, tūrisms.

Jūs tā runājat, jo jums pašam pieder viesnīcu ķēde?

Jā. Jo es esmu šo nozari pētījis un nonācis pie vairākiem svarīgiem secinājumiem. Lai gan daļa no tiem varētu būt ļoti nepopulāri.

Piemēram?

Nu, piemēram. Meži, neskarta daba, upes – tas viss ir ļoti skaisti. Dzīvosim teltīs, ēdīsim ekoloģiski tīras sēnes. Bet sakiet man, vai Latvijai tiešām ir nepieciešams tik daudz liegumu? Gar jūru! Liegums uz lieguma 670 kilometru garumā!

Jūs tiešām riskējat būt ļoti nepopulārs. Liegumi, dabas aizsardzība – tie ir ļoti sensitīvi jautājumi. Sava veida tabu tēma. Vēl pie tam būvniekam...

Es zinu, ka mani par tādiem vārdiem nomētās ar akmeņiem. Bet paskatīsimies uz šo jautājumu objektīvi. Es taču nerunāju par to, ka visi 670 kilometri gar jūras piekrasti būtu jānoasfaltē un jāapbūvē. Taču Latvijā noteikti varētu atrast vismaz 50 vietas ar degradētu vidi. Un kas ir labāk – lai šādas vietas, pašvaldības finansējuma trūkuma dēļ, aizaug un pārveršas par purviem vai tomēr tās būtu jāsakārto, jāattīra, jāuzbūvē SPA kompleksi, viesnīcas? Bet mūsējie, nē, neļaus! Katrs pēdējais pudurs ir liegums! Vai tiešām šāda valsts politika attaisnojas? Paskatieties, kas notiek citās valstīs? Piemēram, Taizemē, kas ļoti lielā mērā ir orientēta uz tūristiem. Tur katram durakam pieder maza būdiņa okeāna krastā un viņš pārdod saulrietu – to, kas viņam nepieder, kas neko nemaksā un kuru cilvēki ir gatavi pirkt. Ideāla formula!

Nesalīdziniet Latviju ar Taizemi. Eksotiskajās valstīs ir viss, kas piesaista tūristus – daba, okeāns, ļoti sena kultūra, savdabīgas tradīcijas, interesanta virtuve. Taizemē galu galā ir arī seksa industrija.

Latvijā arī ir! Vai tad ne?

Oi, par šo tēmu... Bet ne visus tūristus interesē tieši sekss!

Protams! Vairākumu interesē atpūta, spēku atjaunošana. Mūsdienu cilvēkiem ir jāiztur ļoti nopietnas stresa situācijas, tādēļ viņi arvien biežāk vēlas atpūsties tieši SPA viesnīcās. Tātad mums tie kompleksi ir jābūvē.

Vai tūrisms ir visu nozaru nozare, galvenā Latvijas ekonomikas perspektīva?

Latvijā daudziem patiesi ir zelta rokas, zināšanas, kā arī no senčiem mantota prasme atsperties un nenogrimt pat tad, ja ūdens skalojas pie zoda. Kurpnieki, frizieri, mediķi, zobārsti – visi spēj sniegt ļoti augstvērtīgus pakalpojumus par salīdzinoši zemām cenām. Manā skatījumā Latvijas ekonomikas virzītājspēks nākotnē būs kvalitatīvu pakalpojumu sniegšana visplašākajā spektrā par adekvātu samaksu – tūrisms, tranzīts un finanses, nešķirojot klientus pēc valstiskās piederības, ādas krāsas vai reliģiskās pārliecības.

Komentāri

Pievienot komentāru
Auto

Nepieciešamības gadījumā sniega tīrīšanas laikā Rīgā ierobežos satiksmi

Gunta Kursiša, 18.12.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai nodrošinātu ziemas dienestu darbu un sniega tīrīšanu Rīgā atsevišķās teritorijās, ielās un to posmos noteiktos diennakts laikos nepieciešamības gadījumā aizliegs transportlīdzekļu apstāšanos un stāvēšanu, informē Rīgas domes pārstāvji.

Ielas, kurās pagaidu ceļa zīme «Apstāties aizliegts», nepieciešamības gadījumā, tiks izvietota jebkurā diennakts laikā:

- Akadēmiķa Mstislava Keldiša ielā, posmā no Ilūkstes ielas līdz Ulbrokas ielai;

- Akas ielā, posmā no Ģertrūdes ielas līdz Tērbatas ielai;

- Akmeņu ielā, posmā no Jelgavas ielas līdz Mūkusalas ielai;

- Aleksandra Čaka ielā no Zemitāna ielas līdz Pērnava ielai;

- Andreja Saharova ielā, posmā no Rudens ielas līdz Lubānas ielai;

- Anniņmuižas bulvārī, posmā no Zentenes ielas līdz Jūrmalas gatvei (ielas labajā pusē);

- Anniņmuižas ielā no Gramzdas ielas līdz Rostokas ielai;

- Artilērijas ielā, posmā no Brīvības ielas līdz Jāņa Asara ielai;

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Rīgā nekustamo īpašumu ballīte tiešām beigusies

Lato Lapsa, Kristīne Jančevska, Baltic Screen, speciāli Db, 25.07.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ballīte tiešām ir beigusies, un šā gada pirmajā pusgadā Rīgā būtiski sarucis kā lielo nekustamā īpašuma darījumu kopskaits, tā arī tajos figurējošās summas, – to rāda Baltic Screen pētījums par lielākajiem nekustamā īpašuma darījumiem Rīgā šā gada pirmajā pusgadā.

Pagājušā gada pirmajā pusgadā galvaspilsētā notika vismaz 70 nekustamā īpašuma darījumi, kuros katra summa bija virs pusmiljona eiro, otrajā pusgadā, neraugoties uz runām par tuvojošos nozares krīzi, šādu darījumu skaits pat palielinājās līdz 86 – un tas, pat neskaitot darījumus ar dzīvokļiem un nedzīvojamām telpām. Šā gada pirmajā pusgadā šis skaits nu ir sarucis līdz 60.

Vēl straujāk samazinājies īpaši lielo darījumu skaits: protams, nevarēja gadīt tādus megadarījumus kā 103 miljonu latu vērtais Domina Shopping pārdošanas darījums pagājušā gada pirmajā pusgadā, un vienalga: pagājušā gada otrajā pusgadā Rīgā vēl notika vismaz 11 nekustamā īpašuma darījumi par četriem miljoniem latu vai lielāku summu, bet šā gada pirmajā pusgadā ir bijis tikai viens nepilnu desmit miljonu darījums, savukārt nākamais lielākais – jau tikai par 3,5 miljoniem latu. Pagājušā gada pirmajā pusgadā bija 36 darījumi virs miljona latu katrs, otrajā – 51, bet šā gada pirmajā pusgadā – vairs tikai 31.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Rīgas maratona laikā jārēķinās ar būtiskiem satiksmes ierobežojumiem

Zane Atlāce - Bistere, 16.05.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Saistībā ar Lattelecom Rīgas maratona norisi nedēļas nogalē pilsētā gaidāmi būtiski satiksmes ierobežojumi, tostarp jau no 18. maija vakara transportlīdzekļiem būs slēgta 11. novembra krastmala, informē Rīgas domē.

No 18. maija plkst. 20.00 līdz 21. maija plkst. 6.00 policija slēgs transportlīdzekļu satiksmi 11. novembra krastmalas posmā no Akmens tilta līdz Muitas ielai (izņemot transportlīdzekļus ar speciālām caurlaidēm un operatīvo transportu). Tostarp apstāties un stāvēt šajā posmā transportlīdzekļiem būs aizliegts jau no 17. maija plkst. 20.00.

19. maijā no plkst. 9.30. līdz plkst. 11.00 slēgs transportlīdzekļu satiksmi Ģimeņu skrējiena laikā, kurš notiks pa maršrutu: 11.novembra krastmala–Eksporta iela–Muitas iela–Citadeles iela–Krišjāņa Valdemāra iela–Vanšu tilts–apgriešanās pretī Ķīpsalas ielai–Vanšu tilts–Krišjāņa Valdemāra iela–Zigfrīda Annas Meierovica bulvāris–Brīvības iela–Brīvības pieminekļa laukums (apgriešanās)–Kaļķu iela–11.novembra krastmala (finišs).

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Sakarā ar Lattelecom Rīgas maratona norisi, sestdien un svētdien, 14. un 15. maijā pilsētā gaidāmi ievērojami satiksmes ierobežojumi, tostarp jau no 13. maija vakara transportlīdzekļiem būs slēgta 11. novembra krastmala. Rīgas dome aicina iedzīvotājus ar izpratni attiekties pret nepieciešamajiem satiksmes ierobežojumiem un nedēļas nogalē laicīgi plānot savus pārvietošanās maršrutus pilsētas centrā.

No 13. maija plkst. 20.00 līdz 15. maija plkst. 24.00 policija slēgs transportlīdzekļu satiksmi 11. novembra krastmalas posmā no Akmens tilta līdz Muitas ielai (izņemot transportlīdzekļus ar speciālām caurlaidēm).

14. maijā no plkst.15.00 līdz 16.00 slēgs transportlīdzekļu satiksmi RIMI bērnu dienas Ģimeņu skrējiena maršrutā: 11.novembra krastmala – Eksporta iela – Elizabetes iela – Krišjāņa Valdemāra iela – Zigfrīda Annas Meierovica bulvāris – Brīvības bulvāris – Kaļķu iela – 11.novembra krastmala.

15. maijā no plkst. 7.30 līdz 16.00 tiks slēgta transportlīdzekļu satiksme maratona maršrutos:

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Rīgas maratona laikā pilsētā ieviesīs ievērojamus satiksmes ierobežojumus

Dienas Bizness, 12.05.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Sakarā ar Lattelecom Rīgas maratona norisi, sestdien un svētdien, 16. un 17. maijā pilsētā gaidāmi ievērojami satiksmes ierobežojumi, tostarp jau no 15. maija vakara transportlīdzekļiem būs slēgta 11. novembra krastmala. Rīgas dome aicina iedzīvotājus ar izpratni attiekties pret nepieciešamajiem satiksmes ierobežojumiem un nedēļas nogalē laicīgi plānot savus pārvietošanās maršrutus pilsētas centrā.

No 15. maija plkst. 20.00 līdz 17. maija plkst. 24.00 policija slēgs transportlīdzekļu satiksmi 11. novembra krastmalas posmā no Akmens tilta līdz Muitas ielai (izņemot transportlīdzekļus ar speciālām caurlaidēm).

17. maijā no plkst. 7.30 līdz 14.45 tiks slēgta transportlīdzekļu satiksme maratona maršrutos:

Maratona skrējiens: 11. novembra krastmala (starts) – Eksporta iela – Hanzas iela – Pulkveža Brieža iela – Elizabetes iela – Krišjāņa Valdemāra iela – Vanšu tilts –Ķīpsalas iela – Zvejnieku iela – Enkura iela – Ogļu iela – Balasta dambis –Matrožu iela – Zvejnieku iela – Ķīpsalas iela – Krišjāņa Valdemāra iela – Vanšu tilts – apgriešanās pie Slokas ielas – Vanšu tilts – Krišjāņa Valdemāra iela –Zigfrīda Annas Meierovica bulvāris – Brīvības bulvāris – apgriešanās pie Stabu ielas – Brīvības bulvāris – Kaļķu iela – 11.novembra krastmala – Krasta iela –apgriešanās pie Ogres ielas – Krasta iela – 11.novembra krastmala – Eksporta iela – Hanzas iela – Skanstes iela – Zirņu iela – Vesetas iela – Mālpils iela – Skanstes iela – Hanzas iela – Pulkveža Brieža iela – Elizabetes iela – Krišjāņa Valdemāra iela – Vanšu tilts – Ķīpsalas iela – Zvejnieku iela – Enkura iela – Ogļu iela –Balasta dambis–Matrožu iela – Zvejnieku iela – Ķīpsalas iela – Krišjāņa Valdemāra iela – Vanšu tilts – apgriešanās pie Slokas ielas – Vanšu tilts – Krišjāņa Valdemāra iela – Zigfrīda Annas Meierovica bulvāris – Brīvības bulvāris – apgriešanās pie Stabu ielas – Brīvības bulvāris – Kaļķu iela – 11.novembra krastmala (finišs).

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pamatojoties uz Nodokļu politikas pilnveidošanas koordinēšanas grupas sanāksmēs izteiktajiem viedokļiem un priekšlikumiem, ir izstrādāts darbaspēka izmaksu esošās situācijas novērtējums un 15 potenciālie darbaspēka darbaspēka nodokļu iespējamo izmaiņu scenāriji, informēja Finanšu ministrijas (FM) pārstāvji.

Ministrijā norāda, ka izvērtējumā ir iekļauti 15 darbaspēka nodokļu iespējamo izmaiņu scenāriji, kas parāda pieejamās alternatīvas definēto mērķu sasniegšanai, kā arī to potenciālās ietekmes un izmaksas to ieviešanai.

Pirmais scenārijs paredz fiksēta neapliekamā minimuma ieviešanu no pirmā gada un progresīvāku iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) likmju piemērošanu. Šim scenārijam pirmā gada izmaiņu ietekme procentos no 2024.gadā prognozētajiem ieņēmumiem ir mīnus 4,2% jeb mīnus 114,3 miljoni eiro. Kumulatīvi kopējā ietekme procentos no 2024.gadā prognozētajiem ieņēmumiem ir mīnus 9,4% jeb mīnus 255,3 miljoni eiro.

Pirmajā scenārijā neapliekamais minimums pirmajā gadā tiek piedāvāts 620 eiro, otrajā gadā - 670 eiro un trešajā - 720 eiro, kā arī pirmajā gadā ienākumiem līdz 9240 eiro gadā paredzēts noteikt IIN 19% apmērā, ienākumiem no 9240 līdz 20 000 eiro - 26%, ienākumiem no 20 000 līdz 78 100 eiro - 29%, bet ienākumiem virs 78 100 eiro - 37,1%. Nākamajos gados plānots paaugstināt gada ienākumu summas attiecīgajām likmēm.

Komentāri

Pievienot komentāru
Atpūta

Piektdienas intervija ar Ekonomikas un kultūras augstskolas un Alberta koledžas līdzīpašnieci Annu Saltikovu

Lelde Petrāne, 17.04.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Biznesa portāls Db.lv piedāvā piektdienas mini interviju sēriju. Katru nedēļu kāds no uzņēmējdarbības vides pārstāvjiem sniedz atbildes uz jautājumiem - gan nopietniem, gan arī personīgākiem.

Uz jautājumiem šonedēļ atbild Anna Saltikova, Ekonomikas un kultūras augstskolas (EKA) līdzīpašniece, valdes priekšsēdētāja, kā arī Alberta koledžas līdzīpašniece, valdes locekle.

Kāpēc Jūs strādājat šajā uzņēmumā/nozarē?

Jau bērnībā sapņoju, ka man būs savs bizness. Pēc profesijas esmu juriste un pēc vecākā dēla piedzimšanas meklēju iespējas, kā rūpes par mazu bērnu savienot ar profesionālu darbošanos. Radās iespēja reizi nedēļā lasīt lekcijas un man tas ļoti iepatikās. Tā dzīve parādīja, kurā nozarē iesaistīties biznesa veidošanā. Strādāju izglītības nozarē tādēļ, ka tā ir mana sirds lieta.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

To sešu politisko partiju lokomotīvju materiālais stāvoklis, kuras pēc pēdējām aptaujām varētu iekļūt 10. Saeimā, ir ļoti atšķirīgs, bet lielākoties - labs.

Lielākajai daļai ir gan uzkrājumi skaidrā naudā, gan noguldījumi bankās, ir arī lielākas un mazākas parādsaistības, tie līdztekus darbībai politikā ieņem amatu arī privātos uzņēmumos, kuros mēdz būt arī līdzīpašnieki, daudziem pieder vairāki nekustamie īpašumi. Gandrīz visiem, izņemot diviem, ir augstākā izglītība, kas iegūta gan Latvijā, gan ārvalstīs. Tiesa, ir arī izņēmumi - dažiem tomēr nav nedz uzkrājumu, nedz arī kas pieder.

LD/DB apkopotā informācija par partiju lokomotīvēm Rīgā, Vidzemē, Latgalē, Kurzemē un Zemgalē liecina, ka Saskaņas centra lokomotīvju kopējais skaidras un bezskaidras naudas uzkrājumu apjoms ir ap 45,2 tūkst. latu, bet uzņemtas parādsaistības aptuveni par 164,9 tūkst. latu. Vienotības lokomotīvju naudas uzkrājumu apjoms veido aptuveni 288,8 tūkst. latu, bet parādsaistības - ap 84,6 tūkst. latu. Jāpiebilst, ka tās savukārt ir citiem aizdevušas kopumā 147,2 tūkst. latu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Reklāmraksti

Šokolāde iedvesmo jaunos uzņēmējus Alberta koledžā

, 02.11.2015

Pure Chocolate īpašnieks Pēteris Žimants ar izstādē Čikāgā iegūto balvu Most Innovative New Product Awards.

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Alberta koledžā ar vieslekciju viesojās Pure Chocolate īpašnieks Pēteris Žimants. Viņa atbildes uz Alberta koledžas studentu jautājumiem.

  • Kā sākāt savu biznesu?

    Pūrē atrodas dažādi ogu un augļu dārzi, izaudzēto vajadzēja realizēt, tādēļ 1995. gadā radījām ģimenes uzņēmumu Pure Food. Vācijā iegādājāmies pirmo 50 litru tilpuma katlu, kur vārīt ievārījumu. Saražojām vienu, tad trīs, piecas tonnas produkcijas mēnesī, līdz 2006. gadā Pūrē uzbūvējām jaunu ražotni. Pure Food ieguldījām smagu darbu un tas vainagojās panākumiem - pēc desmit gadiem uzņēmuma apgrozījums sasniedza 15 miljonus eiro mēnesī. Eksportējām produkciju uz daudzām pasaules valstīm.

  • Kādēļ izvēlējāties pārdot veiksmīgu un labi pelnošu biznesu?

    Tas bija pareizs lēmums. Bijām izveidojuši labu biznesu, kuru varēja veiksmīgi pārdot. Tikāmies ar vairākiem pircējiem, jo vēlējāmies atrast industriālu kompāniju. Izvēlējāmies Pure Food pārdot beļģu kompānijai Puratos. Jaunie īpašnieki saglabāja visas darba vietas, investēja uzņēmumā vēl divus miljonus. Jums – jaunajiem uzņēmējiem Alberta koledžā – iesaku nebaidīties pārdot uzņēmumu, jo tā ir lieliska iespēja nopelnīt. Protams, var pelnīt no dividendēm, peļņas, bet veiksmīgi pārdodot labu uzņēmumu, var iegūt kapitālu jaunam biznesam.

  • Nopelnīto naudu investējāt jaunā uzņēmumā?

    Paralēli darbam Pure Food 2007. gadā nodibinājām uzņēmumu Pure Chocolate. Bija telpas, kur izvietot pārtikas ražotni. Es uzskatu, ka katram jādara tas, ko viņš prot. Mēs zinājām, kā ražot pārtiku. Piesaistot Eiropas Savienības fondu naudu, attīstījām šokolādes biznesu. Tā ir vienreizēja iespēja, kas mūsu paaudzes uzņēmējiem tiek sniegta vienreiz – iegūt naudu un to neatdot. Šaubos, vai tāda iespēja būs arī mūsu bērniem, tādēļ iesaku izmantot ES fondu līdzekļus, kamēr tas vien iespējams.

  • Ir kāds bizness, kas Jums nav aizgājis?

    Ir uzņēmumi, kuru attīstība nav bijusi viegla. Pūres Šokolādes muzejā šobrīd bijuši vairāk nekā 70 000 apmeklētāji, bet to izveidot bija grūtāk nekā uzcelt šokolādes ražotni. Izlasīju ļoti daudz grāmatu, uzzināju visu par šokolādi. Mans konsultants bija četru šokolādes muzeju izveidotājs no Beļģijas. Šokolādes muzejs šobrīd ir pelnošs uzņēmums, kas izveidots muižas laika ēkā, turpat, kur savulaik tapa pirmais brūkleņu ievārījums. Aicinu ciemos arī Alberta koledžas studentus! Blakus muzejam Sabiles puiši no īsta ozolkoka uzcēla ēku, kur izveidojām restorānu Terase. Tagad nezinu, vai būtu riskējis atvērt savu restorānu, jo tas ir ļoti sarežģīts bizness. Ļoti ilgi meklējām labu pavāru, tagad restorāna piedāvājums ir ļoti labā līmenī! No Pure Food pārdošanas esam ieguvuši vairākus uzņēmumus, kas tagad ir jāpārvalda. Bet viss veidojas ap šokolādi – šokolādi tirgojam, šokolādi pie mums var nogaršot, šokolāde ir muzejā, kur pats to var arī izgatavot.

  • Kādi ir Jūsu pārdot prasmes noslēpumi?

    Mauprāt, pārdot var visu, tikai jāzina, kā to izdarīt, jāiegulda neatlaidīgs darbs. Un jāzina viss par savu produktu. Uzskatu, ka neviens mūsu produkciju nepārdos tik labi, kā mūsu darbinieki, tādēļ izveidojām savu distribūcijas uzņēmumu, kas šobrīd izplata jau 15 Latvijas zīmolus. Šokolādi eksportējam uz 25 valstīm, komunikācijai izmantojot visas jaunākās tehnoloģijas, jo viens e-pasts mūsdienās neko nenozīmē. Jāizmanto tās tehnoloģijas, kas ir populārākās katrā valstī. Piemēram, mans biznesa partneris no Kazahstānas izmanto i-telegrammas, bet ar partneri Korejā sazinos, izmantojot Kakao talk.

  • Kādas tirgus izpētes metodes izmantojat?

    Man visvairāk informāciju par konkrētās valsts šokolādes tirgu sniedz lielveikali. Izvērtēju, cik procentuāli daudz veikalu plauktos atrodas šokolādes konfektes kastēs. Visu pārējo informāciju mūsdienās var atrast internetā. Ja vēlaties uz kādu valsti eksportēt, tur noteikti jāaizbrauc un pašam jāapskatās, kādi ir cilvēku ēšanas paradumi, kas viņiem patīk. Saviem klientiem vienmēr uzjautāju, kas ir tas, ko viņi vēlas. Katrā valstī jāatrod viens liels klients, kas mūsu produktu aiznes līdz patērētājiem.

  • Ko vēl svarīgi atcerēties jaunajiem uzņēmējiem, kuri patlaban vēl studē Alberta koledžā, bet drīz uzsāks savu biznesu?

    Ieteiktu lepoties ar saviem panākumiem. Pieteicāmies konkursam uz balvu izstādē Čikāgā un ieguvām Most Innovative New Product Awards. Mans Libānas partneris vienmēr uzsver, ka jālielās ar iegūtajām balvām. Reizēm mēs esam pārāk kautrīgi, bet ir jālepojas ar saviem panākumiem. Savs bizness ir garš ceļš, bet es uzskatu, ka tas ir to vērts!

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

SIA ”Rīgas namu pārvaldnieks” (RNP) pabeidzis ēkas fasādes atjaunošanas un renovācijas projektu Alberta ielas 2 apsaimniekotajā ēkā.

Darbus veica SIA “Fasāde PRO”, savukārt ēkas fasādes atjaunošanas tehnisko dokumentāciju izstrādāja SIA „ADO birojs”. Lai īstenotu projektu, RNP piesaistīja papildu Rīgas pilsētas pašvaldības līdzfinansējumu 20 tūkst. eiro apmērā remontdarbu veikšanai. Savukārt projekta kopējās remontdarbu izmaksas veido 127 000 eiro.

Daudzstāvu mūra ēka Alberta ielā 2, Rīgā, celta 1906. gadā pēc ievērojamā arhitekta Mihaila Eizenšteina izstrādātās skices. Visu namu vainago oriģinālas kompozīcijas, ēkas fasāde pārsteidz ar unikāliem dekoratīvajiem elementiem. Fasādei raksturīgi vertikāli fasāžu elementi – pilastri, sandriki, balustrādes un arhitektonisko detaļu kompozīcijas, kura uzsver ēkas kompozīcijas vertikalitāti.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Īpašumu tirgus ārpus Rīgas un Jūrmalas nesaplok (saraksts)

Lato Lapsa, Kristīne Jančevska, Baltic Screen, speciāli Db, 03.10.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šā gada pirmajos sešos mēnešos strauji sarūkot lielo nekustamā īpašuma darījumu skaitam un apjomam gan Rīgā, gan Rīgas rajonā un Jūrmalā, aizvien iespaidīgāk izskatās nekustamā īpašuma tirgus citās lielajās pilsētās, - to uzskatāmi rāda Baltic Screen apkopotie dati par lielākajiem nekustamā īpašuma darījumiem pārējā Latvijā šā gada pirmajā pusgadā, raksta laikraksts Dienas bizness.

Bet, ja Rīgā, Jūrmalā un Rīgas rajonā šā gada pirmajos sešos mēnešos lielo darījumu skaits vairāk vai mazāk strauji saruka, tad ārpus šiem reģioniem pirmajā pusgadā darījumu skaits virs pusmiljona latu ne tikai nav samazinājies, bet pat nedaudz pieaudzis: sešos mēnešos tādi reģistrēti vismaz 19.

Veselos astoņos gadījumos darījuma apmērs pārsniedzis miljonu latu, turklāt lieli pirkumi veikti ne tikai tradicionālajās lielo darījumu pilsētās Ogrē, Liepājā un Daugavpilī, bet arī Tukumā, Valmierā, Kuldīgā, Ventspilī, Saldū, Aizkrauklē, Jēkabpilī, Viļānos, Bauska, Dobelē, Gulbenē un Rēzeknē.

Komentāri

Pievienot komentāru
Infografika

INFOGRAFIKA: Rīgā dzīve dārgāka nekā citās Baltijas valstu galvaspilsētās

Žanete Hāka, 27.04.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Četru cilvēku ģimene, kas dzīvo sev piederošā 70 kvadrātmetru dzīvoklī padomju laikā celtā daudzdzīvokļu namā, par pārtiku, mājokli un transportu Rīgā tērē 41%, Viļņā 40%, bet Tallinā tikai 24% no mājsaimniecības rīcībā esošajiem ienākumiem, liecina Swedbank Finanšu institūta veiktā Baltijas galvaspilsētu mājsaimniecību izdevumu pētījuma dati.

Tas, nozīmē - ar tipisku patēriņa modeli šāda ģimene pārtikai, mājoklim un sabiedriskajam transportam Rīgā iztērē ap 585 eiro mēnesī, Viļņā ap 525 eiro, bet Tallinā ap 493 eiro mēnesī.

Lai arī naudas izteiksmē izdevumu apjoms Baltijas valstu galvaspilsētās ir līdzīgs, tad līdzekļu apjoms, kas atliek citiem ikmēneša izdevumiem, būtiski atšķiras. Pēc trīs lielāko izdevumu segšanas – pārtika, mājoklis un transports - pārējiem tēriņiem ģimenei Tallinā paliek gandrīz divas reizes vairāk līdzekļu nekā kaimiņvalstu galvaspilsētās - 1560 eiro. Savukārt šādai pašai ģimenei Rīgā atliek 840 eiro, bet Viļņā - 774 eiro. Atšķirību pamatā galvenokārt ir dažādais ienākumu līmenis Baltijas valstu galvaspilsētās – bet vidējie ģimenes rīcībā esošie ienākumi Rīgā šogad ir 1425 eiro un Viļņā - 1299 eiro, tikmēr Tallinā tie sasniedz 2053 eiro. Salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu šie ienākumi palielinājušies par 63 eiro Viļņā, par 83 eiro - Rīgā un par 100 eiro - Tallinā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

SIA "Rīgas namu pārvaldnieks" (RNP) uzsācis vērienīgu ēkas fasādes atjaunošanas un renovācijas projektu apsaimniekotajai ēkai Alberta ielā 2, informē RNP.

Ēkas fasādes atjaunošanas un renovācijas darbus veic SIA "Fasāde PRO", lai īstenotu projektu piesaistīts papildu finansējums konkursā "Rīgas pilsētas pašvaldības līdzfinansējums kultūrvēsturiskā būvmantojuma saglabāšanai 2021.gadā" par summu 20 tūkst. eiro. Savukārt projekta kopējās izmaksas ir ap 127 tūkst. eiro. Projektu plānots pabeigt līdz šā gada rudenim.

Daudzstāvu mūra ēka Alberta ielā 2 celta 1906. gadā pēc arhitekta Mihaila Eizenšteina izstrādātās skices. Pēc viņa projektiem Rīgā uzcelts vairāk nekā 15 daudzstāvu mūra dzīvojamo ēku, un gandrīz puse no tām tagad ir valsts nozīmes arhitektūras pieminekļi. Namu Alberta ielā 2 vainago oriģinālas kompozīcijas, ēkas fasāde pārsteidz ar unikāliem dekoratīvajiem elementiem. Fasādei raksturīgi vertikāli fasāžu elementi – pilastri, sandriki, balustrādes un arhitektonisko detaļu kompozīcijas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

2007. gadā visvairāk nopelnījušie 100 Latvijas uzņēmēji

Lato Lapsa, Kristīne Jančevska, Baltic Screen, speciāli Db, 10.02.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

2007. gadā Latvijas uzņēmēji vēl ir guvuši pēdējo lielo peļņu, kura pārtrumpojusi par gadu iepriekš sasniegtos rekordus, - tā rāda pagājušā gada beigās Lursoft un Baltic Screen apkopotie Latvijas uzņēmumu 2007. gada peļņas rādītāji.

Pārskats par pēdējiem trim gadiem rāda, ka visveiksmīgākais Latvijas uzņēmējiem ir bijis tieši 2007. gads, kas visdrīzāk var pretendēt uz vistreknākā gada nosaukumu: 2005. gadā desmit uzņēmēji, kuriem piederošajām kapitāldaļām atbilda vislielākā gūtā peļņa, kopā bija sapelnījuši nepilnus 73 miljonus latu, 2006. gadā šī summa bija palielinājusies līdz 100 miljoniem latu, savukārt 2007. gadā, kā rāda nule apkopotie dati, tā pieaugusi vēl par gandrīz desmit miljoniem latu.

Arī lielāko 2007. gada pelnītāju sarakstā pirmās četras vietas ieņem baņķieri – nu jau bijušie Parex bankas akcionāri Valērijs Kargins un Viktors Krasovickis (kuri peļņas gūšanas laikā vēl bija kredītiestādes īpašnieki, līdz ar ko iekļauti šajā sarakstā) un Aizkraukles bankas īpašnieki Oļegs Fiļs un Ernests Bernis, turklāt saraksta pirmajā desmitniekā ir vēl divi banku akcionāri – Rietumu bankas līdzīpašnieki Leonīds Esterkins un Arkādijs Suharenko.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Ārpus Rīgas un Jūrmalas vēl iepērkas

Lato Lapsa, Kristīne Jančevska, Baltic Screen, speciāli Db, 24.04.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Citviet Latvijā ārzemnieki pērn gada beigās vēl pirkuši īpašumus. To rāda Baltic Screen apkopotie dati par lielākajiem nekustamo īpašumu darījumiem pagājušā gada otrajā pusgadā. 2006. gada otrajā pusgadā pārējā Latvijā bija notikuši vismaz 14 nekustamā īpašuma darījumi, kuros fiksētā summa bija virs pusmiljona latu.

2007. gada pirmajos sešos mēnešos tādi bijuši 18, un tāds pats bija oficiālo lielo darījumu skaits 2007. gada otrajā pusgadā, turklāt četri no tiem bija pārsnieguši miljonu latu. Pagājušā gada pirmajā pusē bija 19 darījumu virs pusmiljona latu un astoņos gadījumos darījuma apmērs bija pārsniedzis miljonu latu.

Nu burbulis pārsprādzis arī šeit - pagājušā gada otrajā pusē ārpus Rīgas un Jūrmalas fiksēti tikai seši darījumi, kuros zemesgrāmatā ierakstītas summas ir virs pusmiljona latu. Miljona robežu pārsnieguši tikai divi, un Liepājas uzņēmējs Ivars Kesenfelds noskaņojumu raksturo īsi: «Liepājā dzīvokļus pērk 10 reizes mazāk nekā iepriekš. Visi gaida, kad būs par velti. Taču, ja ir kaut kas labs un par labu cenu, tad pērk uzreiz.»

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Avotiņš par pusmiljonu nopērk dzīvokli klusajā centrā

Ieva Mārtiņa, Db, 14.07.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pie vismaz pusmiljona eiro vērta dzīvokļa Rīgas klusajā centrā Alberta ielā 1 tikusi Hansabankas vadītāja Māra Avotiņa ģimene.

M. Avotiņš caur Hansabankas pārstāvi Ivaru Svilānu apliecinājis, ka dzīvokļa pirkums, ko realizējusi viņa ģimene, ir noticis, bet no komentāriem par darījumu atturējās, tostarp, vai dzīvoklis pirkts kredītā un kādā valūtā, kā arī kredīta gadījumā - kurā bankā tas ņemts un uz kādu termiņu. M. Avotiņa aptuvenais ikmēneša atalgojums (ieskaitot nodokļus) pērn bija vairāku tūkstošu Ls apjomā, gadā pārsniedzot 80 tūkst. Ls. Hansabankas 2007. gada pārskats liecina, ka kopā astoņiem valdes un trīs padomes locekļiem atalgojums un prēmijas (ieskaitot nodokļus) bijušas 915 tūkst. Ls apjomā, gadā katram veidojot 83 180 Ls, kas mēnesī sanāk vidēji 6 921.8 Ls.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pakalpojumi

Nolūkā piesaistīt investoru salonus Kolonna pārvaldošā uzņēmuma valdē atgriežas Lasmanis

LETA, 05.04.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nolūkā piesaistīt investoru SIA Reho, kas pārvalda skaistumkopšanas salonus Kolonna un četras viesnīcas, uzņēmuma valdē atgriezies Jānis Lasmanis, apstiprināja pats Lasmanis.

Izmaiņas Reho valdē reģistrētas 30.martā, kad Lasmanis nomainīja vienīgo uzņēmuma valdes locekli Ģirtu Vidrusku.

Kā liecina Firmas.lv informācija, Lasmanis no 2007.gada 12.februāra līdz 2009.gada 20.novembrim bija Reho padomes priekšsēdētājs, bet laikā no 2010.gada 23.augusta līdz 2011.gada 11.janvārim - valdes loceklis.

Lasmanis skaidro, ka Reho lielākais īpašnieks Krievijas pilsonis Aleksandrs Komarovs ir iecerējis pārdot viņam pastarpināti caur SIA Kirk Investments piederošo 88,01% akciju.

«Esam ar Komarova kungu pazīstami sen. Viņam ir radusies vēlme pārdot savas daļas, savukārt man ir interese atrast investoru, lai palīdzētu Komarovam pārdot viņam piederošās kapitāldaļas. Tāpēc kļuvu par uzņēmuma valdes locekli,» klāsta Lasmanis.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būve

Alberta laukuma labiekārtošana varētu izmaksāt ap pusmiljonu eiro

Dienas Bizness, 06.11.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Konkursā par Alberta laukuma labiekārtojumu un Rīgas Melnā Balzama receptūras pamatlicēja – aptiekāra Abrahama Kunces – piemiņas vietas izveidi uzvarējis radošās apvienības U-R-A arhitektu piedāvājums, liecina medijiem sniegtā informācija.

Tas paredz veidot Alberta laukumu kā vietu, kura atspoguļo Rīgas senāko vēsturi. Laukuma centrālais objekts ir Rīgas kuģis, ko iezīmē kuģa siluetā veidots iedziļināts amfiteātris un sausā strūklaka, ko nākotnē nomainīs instalācija ar stikla pārsegumu, zem kura eksponētas arheoloģiskajos izrakumos atrastās vēsturiskās liecības. Rīgas kuģi ieskauj viļņu formā veidoti pakāpieni. Laukumā paredzēts iekodēt arī citas vēsturiskās metaforas - līvu ciemu, Rīdzenes upi, senās ostas krastus.

Savukārt atgādinājums par A.Kunces veikumu tiks iemūžināts spirāles formas vides mākslas objektā, kura veidolā var nolasīt Rīgas Melnā Balzama pudeles siluetu. Instalācijas nosaukums ir Kunces dzīves spirāle. Objektā varēs staigāt kā pa tuneli, fotografēties un izlasīt interesantus faktus par receptūras autoru.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Gada lielākie nekustamā īpašuma darījumi Rīgā TOP 25

Lato Lapsa, Kristīne Bormane, pietiek.com, speciāli Db, 19.02.2019

Pērnā gada iespaidīgākais un dārgākais darījums slēgts februārī, kad SIA Losmerta par gandrīz 25 miljoniem eiro nopirka 7188939/8471990 daļas no 11 305 kvadrātmetrus liela zemesgabala ar ēku īpašumam, kura adrese ir Krišjāņa Valdemāra iela 62; Krišjāņa Valdemāra iela 62A. To pārdeva SIA Alojas Biznesa Centrs, kas to pats pēdējo 12 gadu laikā iegādājies pa daļām, kā arī atsevišķas daļas saņēmis dāvinājumā. Darījumā hipotekārie kredītlīdzekļi nav izmantoti.

Foto: Ritvars Skuja, Dienas Bizness

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Dienas Bizness sāk publicēt ekskluzīvus datus – informāciju par pagājušā gada lielākajiem nekustamā īpašuma darījumiem Latvijā, Rīgā un Jūrmalā. Šoreiz kārta gada 25 lielākajiem nekustamā īpašuma darījumiem Rīgā.

Ja 2016. gada lielākā darījuma summa galvaspilsētā bija Latvijas apstākļiem fantastiska - 91 miljons eiro, tad 2017. gada rekords ir bijis pieticīgāks –36,6 miljoni eiro, bet pērn, kā rāda detalizētie dati par 100 lielākajiem darījumiem Rīgā, vairs «tikai» nepilni 25 miljoni eiro.

Pērnā gada iespaidīgākais un dārgākais darījums slēgts februārī, kad SIA Losmerta par gandrīz 25 miljoniem eiro nopirka 7188939/8471990 daļas no 11 305 kvadrātmetrus liela zemesgabala ar ēku īpašumam, kura adrese ir Krišjāņa Valdemāra iela 62; Krišjāņa Valdemāra iela 62A. To pārdeva SIA Alojas Biznesa Centrs, kas to pats pēdējo 12 gadu laikā iegādājies pa daļām, kā arī atsevišķas daļas saņēmis dāvinājumā. Darījumā hipotekārie kredītlīdzekļi nav izmantoti.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Izmaiņas satiksmes organizācijā sakarā ar Dziesmu un deju svētkiem pirmdien, 7. jūlijā un otrdien, 8. jūlijā

, 04.07.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Atstātos transportlīdzekļus policija pārvietos uz tuvāko atļauto vietu.

Rīgas pašvaldības SIA Rīgas satiksme uzdots slēgt maksas autostāvvietas minētajās ielās un laikos saskaņā ar policijas norādījumiem;

No plkst. 22.00 līdz plkst. 7.00 slēgti Vērmanes dārza vārti un gājēju satiksme Vērmanes dārza teritorijā (izņemot pasākuma organizatorus un Rīgas pašvaldības aģentūras Dārzi un Parki darbiniekus).

Papildus Db noskaidroja Rīgas domē, ka Akmens tilts Dziesmu svētku laikā netikšot slēgts.

Transportlīdzekļu satiksme būs slēgta(izņemot transportlīdzekļus ar organizatoru izsniegtajām speciālajām caurlaidēm):

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Izmaiņas satiksmes organizācijā sakarā ar Dziesmu un deju svētkiem ceturtdien, 10. jūlijā

, 08.07.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nepieciešamības gadījumā policija ierobežos transportlīdzekļu satiksmi (izņemot sabiedrisko transportu un transportlīdzekļus ar speciālām organizatoru izdotajām caurlaidēm):

10.jūlijā no plkst. 9.00 līdz plkst. 24.00:

– Šķūņu ielā, posmā no Doma laukuma līdz Tirgoņu ielai;

– Jaunielā, posmā no Krāmu ielas līdz Doma laukumam;

– Zirgu ielā, posmā no Doma laukuma līdz Meistaru ielai.

10.jūlijā transportlīdzekļiem būs aizliegts apstāties un stāvēt (izņemot transportlīdzekļus ar organizatoru izsniegtajām speciālām caurlaidēm):

Centrā:

– 11.Novembra krastmalā, posmā no Bīskapa gātes līdz Poļu gātei;

– Doma laukumā;

– laukumā pie Svētā Pētera baznīcas;

– Basteja bulvārī, posmā no Kaļķu ielas līdz Smilšu ielai (kanāla pusē);

– Tērbatas ielā, posmā no Merķeļa ielas līdz Elizabetes ielai;

– Merķeļa ielā, posmā no Krišjāņa Barona ielas līdz Brīvības bulvārim;

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Izmaiņas satiksmes organizācijā sakarā ar Dziesmu un deju svētkiem piektdien, 11. jūlijā

, 09.07.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

11. jūlijā no plkst. 15.00 līdz plkst. 24.00 policija slēgs transportlīdzekļu satiksmi (izņemot transportlīdzekļus ar organizatoru izsniegtajām speciālām caurlaidēm):

– Ezermalas ielā, posmā no Meža prospekta līdz Stokholmas ielai (izņemot sabiedrisko transportu un vietējo iedzīvotāju transportlīdzekļiem);

– Meža prospektā, posmā no Ezermalas ielas līdz Siguldas prospektam (izņemot sabiedrisko transportu);

– Janševska prospektā;

– Kokneses prospektā, posmā no Siguldas prospekta līdz Meža prospektam (izņemot sabiedrisko transportu).

11. jūlijā no plkst. 15.00 līdz plkst. 24.00 policija nepieciešamības gadījumā ierobežos vai slēgs transportlīdzekļu satiksmi (izņemot transportlīdzekļus ar organizatoru izsniegtajām speciālām caurlaidēm un sabiedriskā transporta satiksmi un vietējo iedzīvotāju transportlīdzekļus):

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēdējā laikā ienākumus poligrāfijas nozarei atņem internets, taču e-grāmatas ražošanas apjomus būtiski nav ietekmējušas. «Kopumā klienti pasūta arvien mazāk drukātu reklāmas materiālu. Savukārt e-grāmatas nozarei draudus nerada. Tā paaudze, kas lasa drukātas grāmatas, to turpina darīt, kamēr tā neizmirs, drukātās grāmatas būs pieprasītas,» atzīst poligrāfijas servisa uzņēmuma Zemgus LB valdes priekšsēdētājs Ervīns Lasmanis. Uzņēmumā strādā 48 darbinieki.

Atrast kvalificētus darbiniekus neesot problēma. «Labus speciālistus gatavo Rīgas Valsts tehnikums, bet vidējā alga kvalificētiem drukas nozares darbiniekiem (iespiedējiem, tehnologiem un maketētājiem) ir visnotaļ augsta,salīdzinot ar valstī vidējo algu. Vidēji labi speciālisti mēnesī saņem 1350 eiro (bruto),» viņš saka.

SIA Zemgus LB plāno būtiski palielināt papīra un kartona iepakojuma materiālu ražošanu. «Nākamo divu gadu laikā trīskāršosim iepakojuma apjomu, paredzams, ka 2018. gadā tas veidos 30% no uzņēmuma apgrozījuma,» stāsta E. Lasmanis. Lai šo mērķi īstenotu, uzņēmums šogad plāno iegādāties jaunu digitālās drukas mašīnu, kas maksā aptuveni 300 tūkstošus eiro. «Šobrīd lielveikalos notiek pāreja no plastmasas uz papīra pirkuma maisņiem, to īpatsvars būtiski palielināsies.Tāpēc kartona iepakojuma segmentā mēs redzam savu nišu, » saka E. Lasmanis. Lai efektivizētu ražošanas procesus, šogad SIA Zemgus LB plāno ieviest modernu ražošanas un uzskaites vadības programmu, investējot tajā 30 tūkstošus eiro. Pēdējos divos gados uzņēmumus veicis nozīmīgas investīcijas ražošanas iekārtās un darbinieku izglītošanā, pērn uzņēmums iegādājies iepakojuma ražošanas iekārtas par 200 tūkstošiem eiro un ar Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras atbalstu organizējis darbinieku apmācības, šim mērķim piesaistot aptuveni 30 tūkstošus eiro no Eiropas Savienības (ES) struktūrfondiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Izmaiņas satiksmes organizācijā sakarā ar Dziesmu un deju svētkiem trešdien, 9.jūlijā

, 07.07.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Trešdien, 9. jūlijā Rīgā noteikti šādi satiksmes ierobežojumi. Lai nodrošinātu ceļu satiksmes drošību XXIV Vispārējo dziesmu un XIV Deju svētku pasākumu laikā, tiek ieteikts maksimālais braukšanas ātrums pie norišu vietām līdz 30km/h, Db.lv informē Rīgas domes Sabiedrisko attiecību nodaļa.

Policija nepieciešamības gadījumā ierobežos transportlīdzekļu satiksmi (izņemot sabiedrisko transportu un transportlīdzekļus ar speciālām organizatoru izdotajām caurlaidēm):

9.jūlijā no plkst. 9.00 līdz plkst. 22.00:

– Šķūņu ielā, posmā no Doma laukuma līdz Tirgoņu ielai;

– Jaunielā, posmā no Krāmu ielas līdz Doma laukumam;

– Zirgu ielā, posmā no Doma laukuma līdz Meistaru ielai.

9.jūlijā transportlīdzekļiem būs aizliegts apstāties un stāvēt (izņemot transportlīdzekļus ar organizatoru izsniegtajām speciālām caurlaidēm):

Centrā:

– Doma laukumā;

– 11.Novembra krastmalā, posmā no Bīskapa gātes līdz Poļu gātei;

– laukumā pie Svētā Pētera baznīcas;

Komentāri

Pievienot komentāru
Auto

Nedēļas nogalē Rīgā gaidāmi ievērojami satiksmes ierobežojumi

Lelde Petrāne, 11.08.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šīs nedēļas nogalē Rīgas svētku laikā pilsētā gaidāmi ievērojami satiksmes ierobežojumi, tostarp tiks slēgta transportlīdzekļu kustība 11. novembra krastmalā, informē Rīgas dome.

Tiks slēgta transportlīdzekļu satiksme (izņemot transportlīdzekļus ar speciālām caurlaidēm):

- no 11. augusta plkst. 22.00 līdz 15. augustam plkst. 7.00 11.novembra krastmalas posmā no Akmens tilta līdz Muitas ielai (arī velorikšu, elektromobiļu un zirgu pajūgu satiksme);

- no 11. augusta plkst. 22.00 līdz 15. augustam plkst. 7.00 11.novembra krastmalai paralēlajā ielā, posmā no Jaunielas līdz Poļu gātei un Bīskapa gātē (arī velorikšas, elektromobiļi un zirgu pajūgi);

- 13. augustā no plkst.8.00 līdz 20.00 Eksporta ielas posmā no Elizabetes ielas līdz Muitas ielai (izņemot transportlīdzekļus ar caurlaidēm un transportlīdzekļus, kuriem nepieciešams iekļūt un izkļūt no Rīgas pasažieru ostas);

Komentāri

Pievienot komentāru