Citas ziņas

Japānas reitingu aģentūra uzlabo Latvijai reitinga nākotnes vērtējumu

Žanete Hāka, 20.01.2011

Jaunākais izdevums

Japānas reitingu aģentūra Rating and Investment Information, Inc. (R&I) uzlabojusi Latvijas kredītreitinga nākotnes vērtējumu par divām pakāpēm no negatīva uz pozitīvu, informēja Finanšu ministrijas pārstāvji.

Kredītreitings saglabāts iepriekšējā līmenī BB+.

«Tas ir pozitīvs Latvijas ekonomiskās attīstības potenciāla novērtējums kopumā. Šis ir izšķirošs brīdis, un arī ārzemju investori sāk pozitīvi raudzīties uz Latvijas tautsaimniecības attīstību. Tāpēc nav pieļaujama politisko partiju ambīciju nostādīšana augstāk par valsts nākotnes attīstību un jebkādi signāli par kavēšanos ar reformu ieviešanu var tieši ietekmēt Latvijas kredītreitinga novērtējumu. Valdība pat nedrīkst pieļaut domu par papildu nepieciešamās šā gada budžeta konsolidācijas atlikšanu un kavēties ar mērķtiecīgu strukturālo reformu ieviešanu publiskajā sektorā,» uzsver finanšu ministrs Andris Vilks.

Japānas reitingu aģentūras vērtējums ir svarīgs, jo tas palielina Latvijas atpazīstamību Japānas ekonomiskajā vidē un finanšu tirgū, dodot iespēju valstij un uzņēmējiem aktīvāk veidot starptautisko sadarbību un paplašināt savu investoru bāzi. Tas vairos Japānas investoru uzticēšanos un interesi par Latviju.

R&I pamato nākotnes vērtējuma izmaiņas ar Latvija ekonomikas vienmērīgo atgūšanos un veiktajiem fiskālās konsolidācijas pasākumiem, secinot, ka tādējādi mazinājušās bažas par valsts spēju nodrošināt finansējumu. R&I skatījumā tas, ka līdzšinējā valdība pēc vēlēšanām turpināja darbu, ir nodrošinājis stabilu politisko bāzi un samazinājis politiskās nestabilitātes risku.

Pamatojoties uz minētajiem ekonomiskajiem, fiskālajiem un politiskajiem nosacījumiem, R&I uzskata, ka Latvijas kredītspēja uzlabojas.

Ja Latvijas ekonomikas un fiskālā situācija turpinās stabilizēties, R&I varētu pārskatīt arī Latvijas kredītreitingu.

Pagājušajā mēnesī reitingu aģentūra Standard&Poor’s paaugstināja Latvijas kredītreitingu līdz BB+ līmenim. Tāpat arī Fitch Ratings ir piešķīris BB+, savukārt Moody’s piešķirtais reitings ir Baa3.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Eksperta viedoklis: Par kredītreitingiem, bankrotiem un nākotnes pareģošanu


Uldis Dzintars,
apdrošināšanas sabiedrības BALTA finanšu direktors, 08.04.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Līdz ar banku krīzi Kiprā pavisam nesen starptautiskā reitingu aģentūra Fitch Ratings samazināja divu valsts lielāko banku kredītreitingus līdz pat maksātnespējas kategorijai. Bet ko īsti nozīmē kredītreitingi, un kad tie jāņem vērā? Vai tas ir svarīgi tikai politiķiem vai arī citu jomu darbiniekiem?

Biznesa vidē terminus «reitings» un «kredītreitings» visbiežāk lieto politiķi, ekonomisti un baņķieri, bet nozīmīga loma tiem ir arī apdrošināšanā. Uz vienu no jautājumiem varam atbildēt pavisam vienkārši – kredītreitingi ir svarīgi brīžos, kad nepieciešams pieņemt lēmumu par uzticamu sadarbības partneri. Jebkurā jomā ir svarīgi būt pārliecinātam, ka partneris spēs palīdzēt brīžos, kad būs piedzīvota nelaime. Kredītreitings ir kā sava veida barometrs, kas signalizē, cik partneris var būt uzticams ilgtermiņā un cik tas ir maksātspējīgs krīzes situācijās. Gan valstu, gan uzņēmumu līmenī.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Starptautiskās reitingu aģentūras Fitch Ratings (Fitch) Latvijas nākotnes novērtējuma samazināšana no pozitīva uz stabilu valsts pievilcību investoru acīs nepasliktinās, uzskata biznesa portāla Nozare.lv aptaujātie ekonomisti.

Swedbank vecākā ekonomiste Lija Strašuna stāstīja, ka Fitch, samazinot Latvijas kredītreitinga nākotnes vērtējumu no pozitīva uz stabilu, mazina varbūtību, ka drīzumā reitings varētu būt paaugstināts. Tomēr pats reitings netika samazināts un joprojām ir investīciju zonā. Tādējādi tas Latvijas pievilcību investoru acīs nepasliktina,» uzsvēra Strašuna.

Arī DNB bankas ekonomikas eksperts Pēteris Strautiņš sacīja, ka Fitch lēmums nenozīmē, ka Latvija būs investoriem mazāk pievilcīga.

Pēc viņa sacītā, aģentūra nesagaida, ka Latvijas kļūs pievilcīgāka tuvākajā nākotnē. Reitingu aģentūra nevērtē mūsu pievilcību visiem investoriem, bet tieši mums aizdotās naudas drošību - cik liels ir defolta risks. Aģentūra nevērtē, cik izdevīgi vai neizdevīgi ir ieguldīt naudu Latvijas uzņēmumu kapitālā, lai arī tiešo investīciju veicēji aģentūras viedokli, bez šaubām, var ņemt vērā, sacīja Strautiņš.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Starptautiskā reitingu aģentūra Standard&Poor’s otrdien paaugstinājusi Latvijas kredītreitingu, liecina aģentūras paziņojums.

Ilgtermiņa reitings paaugstināts no BB pakāpes līdz BB+. Tāpat aģentūra apstiprinājusi īstermiņa reitingu B līmenī un atveseļošanās reitingu 3.

Aģentūras pārstāvji skaidro, ka reitinga izmaiņas liecina par Latvijas tekošā konta būtisku uzlabošanos. «2009./2010. gada recesija ir nodarījusi mazāku kaitējumu valsts finansēm nekā mēs gaidījām,» norāda Standard&Poor’s kredītu analītiķis Franks Gills.

Reitingam piešķirts stabils nākotnes vērtējums, kas atspoguļo aģentūras viedokli par sabalansētiem riskiem valdības kredītspējai.

Ņemot vērā 35% kritumu vietējā pieprasījumā laikā starp 2007. un 2009. gadu, Latvijas ekonomika, pēc mūsu domām, uzrādījusi ārkārtīgu elastību. Kopā ar ievērojami stingrākiem kredītu nosacījumiem, pagātnes nelīdzsvarotība ir strauji samazinājusies. Rezultātā process ir palīdzējis atgūt konkurētspēju.

Komentāri

Pievienot komentāru
Lauksaimniecība

Šteinbuka: Dombrovska augstais reitings ir pretrunā ar politisko loģiku

Lelde Petrāne, 02.11.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

«Runājot par veiksmes stāstu, es gribu informēt lasītājus, ka šobrīd Latvijai ir ļoti augsts reitings Eiropas Komisijā un arī starptautisko aizdevēju vidū. Latvija spēja pārvarēt krīzi, īpaši salīdzinot ar citām valstīm, piemēram, ar Grieķiju. Šodien Latvija tiešām izskatās kā īsta veiksminiece un var kalpot par paraugu citiem,» šādus iedvesmojošus vārdus intervijā laikrakstam Neatkarīgā sacījusi Eiropas Komisijas pārstāvniecības vadītāja Latvijā Inna Šteinbuka.

Vaicāta, kāpēc Latvijai izdevās, bet citiem vēl nav izdevies, Šteinbuka stāstījusi: «Manā skatījumā – Latvijas valdībai izdevās iegūt iedzīvotāju uzticību. Tas ir galvenais. Man šķiet, ka citās valstīs nav uzticības valdībai. Cilvēki netic savai valdībai, viņi iziet ielās, protestē utt. Latvijā mēs varējām vērot, cik augsts reitings bija premjeram Valdim Dombrovskim divās vēlēšanās viena gada laikā. Dombrovska augstais reitings ir pretrunā ar politisko loģiku. Viņš un viņa valdība pieņēma ļoti nepopulārus lēmumus, uz laiku mazinot Latvijas iedzīvotāju labklājību un dzīves kvalitāti. Tomēr iedzīvotāji uzticējās valdībai. Es uzskatu, ka tas ir galvenais faktors.»

Komentāri

Pievienot komentāru
Sabiedrība

Aptauja: ZRP un Vienotībai vienāds reitings, divas reizes samazinājies neizlēmušo vēlētāju skaits

BNS, 16.09.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pāris dienas pirms vēlēšanām divkārt ir sarucis neizlēmušo vēlētāju skaits, savukārt Zatlera Reformu partijai (ZRP) un Vienotībai ir vienāds reitings, liecina aģentūras Latvijas fakti aptaujas rezultāti.

Vēl pirms nedēļas savu izvēli 11. Saeimas vēlēšanās, nezināja 28,6% vēlētāju, taču pāris dienas pirms vēlēšanām svārstīgo pilsoņu skaits sarucis uz pusi – līdz 14,1%. Savukārt vēlēšanās nepiedalīsies 10,5% pilsoņu (pirms nedēļas – 6%).

Reitingu līderis joprojām ir Saskaņas centrs (SC), ko atbalsta 21,2% vēlētāju, pirms nedēļas – 20,3%.

Savukārt Vienotības un ZRP reitings ir vienāds – par ZRP balsotu 15,3%, bet Vienotību – 15,1% vēlētāju. Pirms nedēļas Vienotība bija apsteigusi ZRP, proti, par Vienotību balsotu 13,6%, bet ZRP – 11,4%.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ekonomika

Latvija jaunākajā Doing Business reitingā zaudē piecas vietas

Rūta Lapiņa, 31.10.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Saskaņā ar Pasaules Bankas nule kā publicēto biznesam labvēlīgāko pasaules valstu reitingu Doing Business 2018, Latvija šogad ieņem 19. vietu (pērn - 14.) 190 valstu konkurencē, aiz sevis atstājot 171 ekonomiku. ES dalībvalstu vidū Latvija ieņem 8. vietu, piekāpjoties Īrijai, Lietuvai, Somijai, Igaunijai, Zviedrijai, Apvienotajai Karalistei un Dānijai, informē Ekonomikas minsitrija.

«Izmaiņas reitinga valstu izkārtojumā šogad galvenokārt skaidrojamas ar reformām, kas pētījuma veikšanas periodā stājušās spēkā citās reitingā iekļautajās valstīs. Savukārt Latvijā šobrīd aktīvi tiek īstenotas Uzņēmējdarbības vides pilnveidošanas pasākumu plānā ietvertās reformas un to rezultāti atspoguļosies Doing Business 2019 un 2020 reitingos,» skaidro ministrijā.

Valstu pozīciju reitingā nosaka, iegūtos punktus salīdzinot ar labāko rezultātu (distance to frontier - DTF). Latvijai attiecība pret labāko reitinga rezultātu kopumā mainījusies tikai par 0.79 procentpunktiem. Turpretī, piemēram, kaimiņvalsts Lietuva attiecībā pret labāko rezultātu ieguvusi par 1.05 procentpunktiem vairāk nekā iepriekš. Lietuvā ieviesti mehānismi, kas Latvijā jau pastāv - veiktas būtiskas reformas tādās jomās kā būvniecība, elektrības pieslēgumi, mazākuma investoru aizsardzība un nodokļu nomaksa. Līdz ar to Lietuva reitingā no 21. vietas iepriekš pakāpusies uz 16. vietu, savukārt Latvija no 14. vietas noslīdējusi uz 19. vietu. Igaunijas attiecība pret labāko rezultātu pasliktinājusies par 0,25 procentpunktiem un 12. vieta reitingā nav mainījusies.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Nobela prēmijas laureāts: Latvija ir vienīgā Eiropas valsts, kas atguvusi finanšu tirgu uzticību

LETA, 17.01.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Būtībā neviena [Eiropas] valsts nav atguvusi finanšu tirgu uzticību, izņemot Latviju, ziņu kanālam CNN atzinis Nobela prēmijas laureāts ekonomikā Pols Krugmens, kurš iepriekš kritizēja Latvijas taupības pasākumus kā neefektīvus.

Runājot par Eiropas problēmām, P. Krugmans atzina, ka diez vai Eiropas finanšu tirgi atgūs uzticību, pat ja tie veiks stingras taupības programmas.

Pēc ekonomista domām, Eiropa parādu krīzi nevar atrisināt pati. Krugmans ir pārliecināts, ka Eiropai nepieciešams panākt augstāku inflācijas līmeni nekā ASV. «Mēs, iespējams, tiksim galā ar [inflācijas līmeni] 2%-3% apmērā. Viņiem vajag vismaz 3%-4%,» sacīja ekonomists.

P. Krugmens stāstīja, ka Eiropas ekonomika šogad pārdzīvos recesiju, kas ietekmēs arī ASV. «Ļaudis, kuri domā, ka [Eiropas recesija] būs īsa un sekla, maldās,» uzsvēra eksperts.

Kā ziņots, starptautiskā reitingu aģentūra Standard and Poor's piektdien paziņoja, ka pieņemts lēmums samazināt deviņu eirozonas valstu kredītreitingus - par vienu pakāpi līdz AA+ pazemināts ES ekonomikas giganta Francijas augstākais kredītreitings AAA, Itālijas reitings samazināts par divām iedaļām līdz BBB+, Spānijai par divām iedaļām līdz A, vēl par divām iedaļām samazināti reitingi Kiprai, Itālijai, Portugālei.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Darbību uzsācis jauns finanšu nozares uzņēmums - neatkarīgs pensiju pārvaldītājs “Vairo”.

Lai novērstu problēmu, ka vairumam Latvijas iedzīvotāju pensiju 2. līmeņa uzkrājums atrodas nepiemērotā plānā, “Vairo” piedāvā vecumam atbilstošus adaptīvos plānus. Tie caur moderniem un ilgtspējīgiem indeksu fondiem veic ieguldījumus pasaules lielāko uzņēmumu akcijās un automātiski pielāgojas klienta vecumam.

Jau ziņots, ka šī gada 27. jūlijā Latvijas Banka reģistrēja IPAS “Vairo” (“Vairo”) valsts fondēto pensiju shēmas līdzekļu pārvaldītāju reģistrā.

Pieredzējuši Latvijas finansisti un uzņēmēji dibinājuši “Vairo” ar misiju, kuras centrā ir ideja par Latvijas iedzīvotāju uzkrājumu vairošanu un sabiedrības labklājības sekmēšanu vecumdienās, piedāvājot ērtus rīkus un zināšanas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

FKTK: Latvijas finanšu sektora ieguldījumi Grieķijas parāda vērtspapīros ir nenozīmīgi

Lelde Petrāne, 28.02.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

2011. gada beigās Latvijas finanšu sektora kopējie ieguldījumi Grieķijas valsts parāda vērtspapīros bija 3,034 miljonu latu jeb 0,014% apmērā no visa finanšu sektora aktīviem, un tie vērtējami kā nenozīmīgi.

Par to saistībā ar starptautiskās kredītreitingu aģentūras Standard & Poor's (S&P) vakardien, 27. februārī, pazemināto Grieķijas reitingu līdz «selektīvai maksātnespējai» informēja Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK), sniedzot skaidrojumu par Latvijas finanšu sektora ieguldījumiem Grieķijas valsts parāda vērstpapīros.

Latvijas banku ieguldījumi Grieķijas valsts parāda vērtspapīros šobrīd ir 3 miljonu latu apmērā jeb 0,0145 % no banku kopējiem aktīviem vai 0,19% no kopējā banku vērtspapīru portfeļa.

No pārējiem Latvijas finanšu tirgus segmentiem tikai ieguldījumu fondu kopējā portfelī ir Grieķijas valsts parāda vērtspapīri un šis ieguldījums veido 0,015% no kopējā visu ieguldījumu fondu portfeļa (ieguldījumi Grieķijas valsts parāda vērtspapīros ir tikai vienam ieguldījumu fondam un veido 0,9% no šī fonda portfeļa).

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Attīstības finansētājam augsta uzticība

Didzis Meļķis, 20.12.2017

«Latvijā mēs vēl trenējamies finanšu instrumentu izmantošanai, un dažu gadu laikā ir redzams, ka uzņēmēju izpratne un spēja tos lietot palielinās,»

Altum valdes priekšsēdētājs Reinis Bērziņš

Foto: LETA

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tautsaimniecības uzrāvienam būs pieejams aizvien jauns finansējums; nepieciešama lielāka biznesa ieinteresētība, trešdien raksta laikraksts Dienas Bizness.

Latvijas attīstības finanšu institūcijai (AFI) Altum ir apstiprināts tai šovasar piešķirtais kredītreitingu aģentūras Moody’s Baa1 reitings, liecina paziņojums biržā Nasdaq Riga. Altum ir dots arī stabils perspektīvas novērtējums. Aģentūra sniedz savu klientu kredītreitingu vērtējumu divreiz gadā, un šī ir pirmā reize pēc Altum sākotnējā publiskā piedāvājuma biržā šā gada oktobra beigās, kad AFI ir apstiprināts tās reitings. Jānorāda, ka tas visnotaļ augsts jeb ir vien pakāpi zemāks par Latvijas valsts A3 reitingu, kas arī ar stabilu perspektīvu tika apstiprināts novembra beigās.

Īstenojamo Altum projektu un līdz ar to arī aizdevumu drošības perspektīva ir cieši saistīta ar to «vilkmi», kādu Latvijas ekonomikai dod gan mūsu iekšējie makroekonomiskie rādītāji, gan faktori ārējos tirgos, sevišķi Eiropā. Šie faktori patlaban ir sevišķi labvēlīgi, un visa veida ekonomikas stimulēšana ir arī ES līmeņa politiskā aktualitāte, kā to apstiprina arī nesenais Eiropas Stratēģisko investīciju fonda jeb Junkera plāna izvērsums pieejamā garantiju finansējuma ziņā un arī tā darbības laika pagarinājumā līdz 2020. gadam.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Gada laikā pasliktinājies Latvijas sniegums Eiropas Savienības (ES) inovāciju reitingā, liecina Eiropas Komisijas publicētā "Eiropas inovācijas rezultātu pārskats 2021".

Ja 2020.gadā Latvija ES inovāciju reitingā 27 valstu konkurencē ierindojās 23.vietā, tad šogad Latvija ir noslīdējusi uz 25.vietu.

2020.gadā Latvija tika ierindota to valstu vidū, kas tiek dēvētas par mērenajiem inovatoriem, tomēr jaunākajā reitingā Latvija ir nokļuvusi starp tām valstīm, kuras tiek uzskatītas par inovāciju uzsācējām.

No Baltijas valstīm visaugstākajā vietā reitingā ir Igaunija, kuras reitings gada laikā kāpis par trim pozīcijām - no 12.vietas pērn līdz 9.vietai šogad. Igaunija ierindota to valstu vidū, kuras tiek uzskatītas par spēcīgiem inovatoriem.

Savukārt Lietuva reitingā gada laikā pakāpusies par vienu vietu, šogad ieņemot 19.vietu. Lietuva ierindota to valstu vidū, kuras tiek uzskatītas par mēreniem inovatoriem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ekonomika

Uzņēmumi, kas Latviju pārstāv Baltijas lielāko uzņēmumu topā

Lelde Petrāne, 04.10.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lielākie uzņēmumi Baltijā pēc aizvadītā gada apgrozījuma rādītājiem ir Lietuvas pārstāvji, liecina starptautiskā kredītrisku apdrošinātāja «Coface» Baltijas uzņēmumu «Top 50» reitings. Latviju topā pārstāv 10 uzņēmumi, Igauniju - 11, bet Lietuvu 29 kompānijas.

Topa pirmo trijnieku ieņem Lietuvas uzņēmumi «Orlen Lietuva», «Vilniaus Prekyba» un «Maxima Grupe». No Igaunijas uzņēmumiem visaugstāk ierindojas «Ericsson Eesti» (5. vieta). «Rimi Latvia» ieņem augstāko pozīciju Latvijas uzņēmumu vidū - 7. vietu, un tas ir kāpums topā par trim vietām, salīdzinot ar gadu iepriekš.

Kopumā 2016. gadā lielāko Latvijas uzņēmumu apgrozījums ir samazinājies par 8,8%. Nedaudz sarucis arī Lietuvas vadošo uzņēmumu kopējais apgrozījums (-0,8%), bet lielākie Igaunijas uzņēmumi uzrādījuši gan kopējo ieņēmumu (+2,6%), gan peļņas (+37.1 %) kāpumu. Mazumtirdzniecība aizvadītajā gadā kļuva par lielāko uzņēmējdarbības nozari Baltijas valstīs. To pārstāv 12 no 50 lielākajām reģiona kompānijām, kuru kopējais apgrozījums pērn pieaudzis par 2,1%.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jaunākais Centrālās un Austrumeiropas 500 lielāko uzņēmumu reitings, ko izstrādājusi kredītrisku apdrošināšanas kompānija “Coface”, pērn parāda Centrālo un Austrumeiropu kā izaugsmes un labklājības reģionu.

Reitingā iekļuvuši arī 36 uzņēmumi no Baltijas, 8 no tiem – Latvijā bāzēti uzņēmumi. Nozares, kas dominējušas un bijušas īpaši veiksmīgas 2019. gadā, ir transports, kam seko naftas, gāzes un nespecializētās tirdzniecības nozares.

Centrālās un Austrumeiropas 500 lielāko uzņēmumu reitingā iekļauto uzņēmumu kopējais apgrozījums pieaudzis par 5,5%, 2019. gadā sasniedzot 740 miljardus eiro.

373 reitingā iekļautie uzņēmumi (74,6% no visiem reitingā iekļautajiem uzņēmumiem, salīdzinot ar 79% 2018. gadā un 80% 2017. gadā) ir uzrādījuši apgrozījuma pieaugumu. Līdz ar to tikai 25,4% no uzņēmumiem ir reģistrējuši stagnāciju vai apgrozījuma samazinājumu. Pērn 500 lielāko uzņēmumu vidējais apgrozījums pieauga līdz 1,480 miljoniem eiro, salīdzinot ar 1,396 miljoniem eiro 2018. gadā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Pētījums: Lembergs ir piektais bagātākais cilvēks Baltijā

BNS, 30.05.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ventspils mērs Aivars Lembergs ir piektais turīgākais cilvēks Baltijas valstīs ar 876 miljonu litu (aptuveni 179 miljonu latu) lielu bagātību, liecina pirmdien publiskotais Lietuvas žurnāla IQ izveidotais 50 bagātāko Baltijas iedzīvotāju reitings.

Baltijā visbagātākā cilvēka titulu žurnāls piešķīris Baltijā lielākā mazumtirdzniecības tīkla Maxima īpašnieces Lietuvas grupas Vilniaus prekyba akcionāram Nerijum Numavičam - viņa turības apmērs tiek lēsts 1,8 miljardi litu (367 miljoni latu).

Otrs bagātākais baltietis ir Lietuvas rūpniecības grupas Achemos grupe akcionārs un Lietuvas ekspremjers Broņislavs Lubis ar 1,35 miljardu litu (275 miljonu latu) bagātību, bet trešo un ceturto vietu dala Lietuvas daudznozaru koncerna MG Baltic īpašnieks Darjus Mockus un Lietuvas mobilo aplikāciju tirdzniecības kompānijas GetJar getjar.com dibinātājs Iļja Laurss - katram no viņiem turības apmērs sasniedz miljardu litu (204 miljonus latu).

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Moody’s paaugstina Rīgas reitingu

Žanete Hāka, 17.02.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Starptautiskā reitingu aģentūra Moody’s Investors Service paaugstinājusi Rīgas kredītreitingu no Baa2 līdz Baa1, liecina aģentūras paziņojums.

Reitinga perspektīva ir stabila.

Jāatzīmē, ka pagājušajā nedēļā aģentūra paaugstināja arī Latvijas reitingu – no Baa1 līdz A3.

Moody’s eksperti norāda, ka Rīgas reitings paaugstināts, jo Latvijas kredītprofils uzlabojas, un Rīgai ir tuvas makroekonomiskas un finansiālas saiknes ar centrālo valdību. Tāpat Rīga uzrāda stabilu finansiālo stāvokli, kas nākotnē turpināsies.

Ņemot vērā, ka Rīga ir valsts ekonomikas dzinējs, Rīga ir galvenais Latvijas ekonomikas atgūšanās veicinātājs, norāda aģentūra. Rīgas IKP uz vienu iedzīvotāju pārsniedz valsts vidējo rādītāju par gandrīz 70% un veido aptuveni 50% no valsts IKP.

Moody’s gan uzsver, ka Baa1 reitings norāda uz Rīgas ierobežoto ieņēmumu palielināšanas elastību, kā arī uz pilsētas augsto parāda slogu. Tomēr aģentūra paredz, ka ieņēmumu kāpums un apdomīgā pieeja kapitāla ieguldījumiem nākamo divu gadu laikā ļaus pakāpeniski samazināt parāda līmeni.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pakalpojumi

Cik maksās Yandex.Taxi pakalpojums Rīgā?

Lelde Petrāne/Elīna Pankovska, 15.03.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Yandex.Taxi sācis darboties Rīgā – Latvija kļuvusi par pirmo Eiropas Savienības valsti, kurā serviss uzsācis darbību. Izsaukt taksometru iespējams iOS un Android mobilajos pielikumos latviešu, krievu, angļu un citās valodās. Serviss automātiski nosaka lietotāja atrašanās vietu un nosūta pieprasījumu vistuvāk esošajam vadītājam.

Mašīnas piebraukšana Rīgā maksāšot ne vairāk par 0,71 eiro, bet pēc tam ne vairāk kā 0,36 eiro par kilometru vai 0,13 eiro par brauciena minūti, informē pakalpojuma sniedzējs. Tā, piemēram, aizbraukt no tirdzniecības centra «Spice» līdz «Laimas» pulkstenim varot par apmēram 4,60 eiro. No viesnīcas «Radisson Blu Elizabete Hotel» līdz starptautiskajai lidostai «Rīga» – par aptuveni 7,40 eiro. Samaksāt par vešanu var skaidrā naudā vai ar bankas karti pielikumā, tas paskaidro.

«Mēs jau pasen sākām domāt par ienākšanu Baltijas valstīs. Visvairāk piedāvājumu sadarboties tiek saņemts no Latvijas, tāpēc mēs nolēmām sākt ar Rīgu. Mūsu tehnoloģijas un algoritmi padara taksometru par ērtu un ne pārāk dārgu pilsētas transporta veidu. Yandex.Taxi automātiski nodod pieprasījumu vadītājam, kurš atbrauks visātrāk. Tādā veidā viņam nenākas ilgi gaidīt uz izsaukumu vai braukt pie klienta cauri visai pilsētai. Serviss rēķinās ar situāciju uz ceļa, lai izveidotu optimālu maršrutu. Nākamo pieprasījumu pēc vadītāja tas jau laicīgi meklē vietā, kurp taksometrs ved pasažieri. Šādas tehnoloģijas samazina braucienu pašizmaksu – vadītāji nopelna vairāk, savukārt lietotāji maksā mazāk,» stāsta Yandex.Taxi starptautiskās attīstības direktors Mušegs Saakjans.

Komentāri

Pievienot komentāru
Makroekonomika

Coface: eirozona šogad cietīs no savstarpējās atkarības; Latvijas reitingu varētu uzlabot

Lelde Petrāne, 25.01.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Starptautiskie darījumu risku apdrošinātāji Coface prognozē palēninātu Eiropas ekonomikas attīstību šogad un nelielu recesiju ( -0,1%), taču saglabā pozitīvu skatījumu uz Baltijas valstīm.

ASV ekonomika stabilizējas un tiek prognozēts neliels iekšzemes kopprodukta (IKP) pieaugums par +1,6%. Arī Japānas ekonomika šogad atgriezīs līdzsvaru un pat uzrādīs pieaugumu par 1,8%. Jaunattīstības valstu izaugsme šogad turpināsies ar 5,1% IKP pieaugumu, tomēr ne tik strauji kā 2011.gadā.

Šīs prognozes liekot pamatu runāt par sistēmisku krīzi pasaulē, kuras centrā ir eirozonas valstis, nevis globālu krīzi, kā tas bija 2008.-2009.gadā, kad vienlīdz cieta visa pasaules ekonomika – secina Coface eksperti pirms ikgadējās COFACE Risku konferences, kas notiks februāri Parīzē.

Kredītrisku apdrošinātāji vērš uzmanību uz to, ka Eiropā un pasaulē pērnā gada nogalē tika novērota izteikta maksājumu disciplīnas pasliktināšanās. Eirozonā novēloti vai atlikti tika 28% norēķinu, kamēr pasaulē vidēji 19% maksājumu netika veikti.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Fitch Latvijas obligācijas novērtē ar BBB reitingu

LETA, 07.12.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Starptautiskā reitingu aģentūra Fitch Ratings Latvijas emitētajām obligācijām 1,25 miljardu ASV dolāru vērtībā piešķīrusi BBB reitingu.

Reitings piešķirts obligācijām ar kuponu 2,75%, kas jāatmaksā 2020. gada 12. janvārī, teikts Fitch paziņojumā.

«Obligācijām noteiktais reitings atbilst Latvijai piemērotajam ilgtermiņa kredītreitingam BBB, kam noteikta pozitīva nākotnes perspektīva,» teikts paziņojumā.

Kā jau ziņots, Latvijas valsts trešdien sekmīgi emitēja septiņu gadu obligācijas 1,25 miljardu ASV dolāru (672,5 miljonu latu) apmērā.

Obligācijas emitētas ar fiksēto procentu (kupona) likmi 2,750% gadā (ienesīgums 2,889%). Tā ir vēsturiski zemākā vērtspapīru procentu likme, kopš Latvija veic publiskus aizņēmumus starptautiskajos finanšu tirgos, biznesa portālu "Nozare.lv" informēja Finanšu ministrijā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Standard & Poor's Latvijas bankas ierindo vienā grupā ar Urugvaju, Krieviju un Īslandi

Žanete Hāka, 02.04.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Starptautiskā reitingu aģentūra Standard & Poor's Latvijas banku sistēmu ierindojusi 7. grupā, liecina aģentūras paziņojums.

Aģentūras banku nozares riska vērtējums ierindo bankas kategorijās no 1 līdz 10, ar 1 apzīmējot zemākā riska sistēmas, savukārt ar 10 – augstākā riska sistēmas. Citas banku sistēmas, kurām piešķirts «7», ir Bulgārijas, Urugvajas, Krievijas, Īrijas, Indonēzijas, Slovēnijas un Īslandes.

Vērtējumā tiek iekļauts ekonomiskā riska reitings un nozares riska reitings, kuros Latvija attiecīgi saņēmusi «6» un «7».

Ekonomiskā riska vērtējums «6» atspoguļo aizvien augsto ekonomikas ievainojamības risku un iespējamo ekonomikas nesabalansētības risku. Aģentūras eksperti norāda, ka Latvija gan ir uzlabojusi konkurētspēju, kas ir palīdzējis atjaunot ekonomikas izaugsmi, kaut arī valsts saglabājas ievainojama saistībā ar tās galveno tirdzniecības partneru turpmāku attīstību.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Coface Baltijas uzņēmumu TOP 50: Reģiona lielākie uzņēmumi ir Lietuvā

Dienas Bizness, 26.08.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Trīs lielākie uzņēmumi Baltijā pēc apgrozījuma rādītājiem ir Lietuvas pārstāvji, liecina starptautiskā kredītrisku apdrošinātāja Coface Baltijas uzņēmumu TOP 50 reitings. Igaunijai šogad lielākais topa jaunpienācēju skaits, bet Latvijas uzņēmumi uzrāda augstāko pieaugumu nodarbinātībā..

Coface Baltijas uzņēmumu TOP 50 šā gada rezultāti rāda, ka reģiona lielākās kompānijas piedzīvojušas kopējā apgrozījuma kritumu (-5,4%), salīdzinot ar uzrādīto 2% pieaugumu pērn. Coface to skaidro ar Krievijas, Baltijai nozīmīgā tirdzniecības partnera, ekonomikas pasliktināšanos un noteiktajiem embargo. Tas kavējis ekonomisko aktivitāti Baltijas reģionā 2014. gadā un attiecīgi turpinās negatīvi ietekmēt IKP izaugsmes tempus arī 2015. gadā

Lielākie uzņēmumi pēc apgrozījuma rādītājiem topa pirmajā trijniekā šogad saglabājas bez izmaiņām, goda pjedestālu ieņemot Lietuvas pārstāvjiem. Lai gan Orlen Lietuva AB aizvadīja izaicinājumiem pilnu gadu ar ievērojamiem zaudējumiem, tas saglabājis lielākā uzņēmuma statusu reģionā. Tāpat kā iepriekšējos gados tam saraksta augšgalā seko Vilniaus Prekyba UAB un Maxima Grupe UAB, abiem apliecinot stabilu izaugsmi.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvija patlaban ir 41.uzņēmējdarbībai labākā valsts pasaulē, turklāt salīdzinājumā ar pagājušo gadu mūsu valsts pievilcīgums biznesam ir pieaudzis par četrām pozīcijām.

Par to liecina ietekmīgā biznesa žurnāla Forbes jaunākais reitings Best Countries for Business, kurā izvērtēts 128 pasaules valstu un teritoriju biznesa vides pievilcīgums.

Tomēr salīdzinājumā ar abām pārējām Baltijas valstīm Latvijas sniegums reitingā ir daudz sliktāks - Lietuva atzīta par 32.biznesam labāko zemi pasaulē, bet Igaunijai atvēlēta augstā 19.pozīcija. Salīdzinājumā ar pagājušā gada reitingu Lietuvas sniegums uzlabojies par desmit vietām, bet Igaunijas - pasliktinājies par divām vietām.

Reitings tapis, izvērtējot valstu sniegumu tādās jomās kā tirdzniecības brīvība, monetārā brīvība, īpašumtiesību aizsardzība, inovāciju ieviešana, tehnoloģiju attīstība, birokrātijas līmenis, investoru aizsardzība, korupcijas apmēri, personas brīvība un uzņēmumu peļņas nodoklis.

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

Baltic International Bank saglabā finanšu noziegumu novēršanas atbilstības reitingu BBB+

Db.lv, 21.06.2021

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ņujorkas reitingu aģentūra "Sigma Ratings" atkārtoti piešķīrusi "Baltic International Bank" finanšu noziegumu novēršanas atbilstības reitingu BBB+, uzsverot vairākus uzlabojumus, ko banka veikusi kopš 2019. gada, kad BBB+ reitings bankai tika piešķirts pirmoreiz.

Piešķirot BBB+ reitingu, "Sigma Ratings" ierindojusi banku starp nozares līderiem.

Aģentūra novērtējusi bankas attīstības perspektīvas kā neitrālas, kas galvenokārt skaidrojams ar tās ģeogrāfisko izvietojumu un saimnieciskās darbības mērogu.

"Esam gandarīti, ka bankai izdevies saglabāt pozitīvo novērtējumu BBB+, kas ir apjomīga darba rezultāts, ko mērķtiecīgi esam turpinājuši arī pēc 2019. gada. Tikt atzītiem par nozares līderiem šajā vērtējumā ir vēl viens pozitīvs apliecinājums, kas ļauj bankai pārliecinoši turpināt darbu kā nozīmīgai vietējā kapitāla bankai, sniedzot pienesumu valsts finanšu sektora attīstībā," norāda "Baltic International Bank" valdes priekšsēdētājs Viktors Bolbats.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Moody’s samazina septiņu Dānijas banku reitingu

Jānis Rancāns, 19.05.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Starptautiskā reitingu aģentūra Moody's Investors Service ceturtdien ir samazinājusi kredītreitingu septiņām Dānijas bankām, vēsta Financial Times.

Lielākajai Dānijas bankai – Danske Bank tas ir samazināts no A1 līdz A2, bet bankas finansiālās stabilitātes reitings (BFSR) saglabāts nemainīgs. Nordea Dānijas atzaram Nordea Bank Denmark reitings samazināts no Aa3 līdz Aa2.

Kredītreitinga samazināšana ir skārusi arī piecas mazākas bankas - Jyske Bank, Sydbank, Spar Nord Bank, Ringkjobing Landbobank un BankNordik.

Garantiju apmērs Dānijas bankām, tai skaitā Danske Bank A/S Latvijas filiālei, nav mainījies.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Starptautiskā kredītreitingu aģentūra Moody's ir apstiprinājusi AS «Latvenergo» kredītreitingu, novērtējot to kā Baa2, stabils. Reitings ir saglabāts nemainīgi stabils jau vairākus gadus, apliecinot uzņēmuma darbības drošumu un finansiālo uzticamību, liecina kompānijas paziņojums Nasdaq Riga.

Moody’s, pārapstiprinot AS «Latvenergo» kredītreingu, ir ņemusi vērā nesen veikto jaudas maksājumu pārstrukturēšanu un ar to saistīto pamatkapitālu samazināšanu. Kā Latvenergo koncerna stiprās puses Moody’s īpaši uzsver tā darbību ne tikai Latvijas, bet visas Baltijas mērogā; augsti efektīvo un videi draudzīgo hidroelektrostaciju īpatsvaru ražošanas portfelī; regulēto sadales un pārvades segmentu darbību, kā arī labu finanšu situāciju, kas palīdzētu nodrošināties pret nelabvēlīgām tirgus izmaiņām.

AS «Latvenergo» ir vienīgais uzņēmums Latvijā, kuram ārpus finanšu sektora piešķirts «Moody's Investors Service» investīciju pakāpes reitings. Starptautiski atzītu kredītreitinga aģentūru noteikto kredītreitingu izmanto vietējās un starptautiskās finanšu institūcijas un citas ieinteresētas puses, lai novērtētu riskus, kas saistīti ar kredītreitinga saņēmēja finanšu stabilitāti, uzticamību un nākotnes perspektīvām. Kopš 2004.gadā Moody’s katru gadu ir noteikusi AS «Latvenergo» kredītreitingu un kopš 2015.gada februāra tas ir Baa2 ar stabilu nākotnes novērtējumu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Viedoklis: Manam draugam eiroskeptiķim – 4 gadi ar eiro

Egils Kaužēns un Ginters Bušs, Latvijas Bankas ekonomisti, 11.01.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pagājuši nu jau 4 gadi, kopš Latvija ir eirozonā un mūsu nauda ir eiro. Iespējams, daudziem jau būs aizmirsies, cik «karstas» diskusijas sabiedrībā bija pirms eiro ieviešanas.

Tajā laikā Latvijas Bankas pārstāvji plašākai sabiedrībai skaidroja eiro ieviešanas ietekmi uz tautsaimniecību, iespējamos riskus un gaidāmos ieguvumus, kuri tika izteikti precīzi izmērāmos skaitļos. Diskusija notika arī par emocionālām lietām, tostarp kolēģis Gundars Dāvidsons uzrakstīja vēstuli eiroskeptiķim, kurā skaidroja savu atbalstošo pozīciju.

Tagad ir pienācis laiks atskatīties uz to, kā tad Latvija ir izmantojusi eiro radītās priekšrocības, kā arī – vai ir piepildījies kas no tā, par ko pirms Eiropas vienotās valūtas ieviešanas brīdināja eiroskeptiķi.

Sabiedriskās domas aptaujas liecina, ka cilvēki ir novērtējuši ieguvumus no eiro ieviešanas. Vienlaikus joprojām šad un tad izskan eiroskeptiķu kritika. Tāpēc šajā rakstā:

Komentāri

Pievienot komentāru