Bankas

Jaunzeme-Grende: visi cilvēki, kas ņem kredītu, ir varoņi

Sanita Igaune, 24.05.2010

Jaunākais izdevums

Visi cilvēki, kuri uzņemas risku un ņem kredītus, ir varoņi, tā pirmdien intervijā Neatkarīgā Rīta Avīze norādījusi Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras (LTRK) valdes priekšsēdētāja Žaneta Jaunzeme-Grende.

Viņa paskaidroja, ka kredītus ņēmuši tie cilvēki, lai uzlabotu savu dzīvi. Tiesa, ir gadījumi, kad kredīti ir ņemti nesamērīgi, bet to ir neliels skaits. «Tas, ka cilvēki ir gribējuši dzīvot savā mājā, nevis četras ģimenes komunālajā dzīvoklī, ir forši,» sacīja Ž. Jaunzeme-Grende.

Savukārt vērtējot banku un kredītņēmēju šā brīža attiecības, viņa norādīja, ka burbuļa riksi nav vienmērīgi sadalīti. Problēma, ka cilvēki gribēja normāli dzīvot, bet bankām, kas jau pārdzīvoja neskaitāmas krīzes agrāk, vajadzēja daudz atbildīgāk pieiet kredītu došanā – šobrīd ir visas pasaules problēma.

«Protams, arī ir par kaut ko jāatbild, un man baņķieri ir teikuši – paskaties gada pārskatos, cik miljonu mēs esam zaudējuši. Viņi neredz to atbildību tajā vērtību skalā. Mēs esam zaudējuši ticību, bet ko ir zaudējušas bankas? Viņas ir zaudējušas reputāciju. Skandināvu bankas no jēriņiem kļuvušas par vilkiem. Atgūt reputāciju nav nieka lieta. Tā viņiem maksās daudz naudas,» klāstīja Ž. Jaunzeme-Grende.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas Nacionālā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome (NEPLP) sākusi administratīvo lietvedību par Pirmā Baltijas kanāla (PBK) 4.oktobra raidījumu «Cilvēks un likums».

Kā pēc padomes sēdes teica NEPLP vadītājs Ainārs Dimants, raidījumā saskatāmi Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likuma pārkāpumi. Konkrēti, iespējams, pārkāpts likuma 24.pants, kas nosaka, ka elektroniskie plašsaziņas līdzekļi nodrošina, lai fakti un notikumi raidījumos tiktu atspoguļoti godīgi, objektīvi, veicinot viedokļu apmaiņu un atbilstu vispārpieņemtajiem žurnālistikas un ētikas principiem.

Par minētā likuma pārkāpumu paredzēts administratīvais naudas sods līdz 1500 latiem.

Tiks arī izvērtēts, vai minētais raidījums satur krimināltiesiska pārkāpuma pazīmes. NEPLP trīs dienu laikā pieprasīs paskaidrojumus no PBK.

Kā ziņots, šodien NEPLP vērtēja situāciju, kāda izveidojusies pēc PBK pārraides «Cilvēks un likums», kurā pausta nicinoša attieksme pret Lietuvas brīvības cīņām un 1991. gada 13. janvāra traģiskajiem notikumiem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lietuvas Radio un televīzijas komisija (LRTK) šonedēļ turpinās apspriest iespējamos soļus pret Lietuvā retranslētajiem Krievijas telekanāliem RTR Planeta un NTV Mir Lithuania, kā arī Ren TV Baltic (Lietuva), pret kuriem tiek veikta izmeklēšana par iespējamiem Lietuvas likumdošanas pārkāpumiem.

Kā pieļāvis komisijas priekšsēdētājs Edmunds Vaitekūns, abu pirmo telekanālu retranslācija, konstatējot atkārtotus likumu pārkāpumus, varētu tikt apturēta uz gadu. Viņš arī atgādinājis, ka atsevišķu šo kanālu veidoto programmu retranslācija pērn jau tika apturēta uz trim mēnešiem.

Jau ziņots, ka novembrī komisija izvērtēja RTR Planeta un NTV Mir Lithuania un izteica aizdomas par nepieņemamu informācijas pasniegšanas veidu, likuma un žurnālistu ētikas principu pārkāpumiem, norādīdama, ka informācija sniegta neobjektīvi un nav balstīta uz pierādījumiem, cenšoties noskaņot skatītāju noteiktā virzienā un, iespējams, kūdot uz karu un neiecietību.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nodokļi

LRTK: mikrouzņēmumu nodokļa paaugstināšana neiet kopā ar izstrādāto Nodokļu politikas stratēģiju

Gunta Kursiša, 30.08.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

«Iespējamā mikrouzņēmumu nodokļa likmes paaugstināšana, par kuru tiek diskutēts Saeimā, būtu klajā pretrunā ar valdības un uzņēmēju pārstāvošo organizāciju slēgto vienošanos par Nodokļu politikas stratēģiju 2011. - 2014. gadam,» uzsver Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras (LTRK) valdes priekšsēdētājs Jānis Endziņš.

«Šāds solis būtu izteikti negatīvs signāls Latvijas «mazajai» uzņēmējdarbībai un potenciālajiem uzņēmējdarbības uzsācējiem,» viņš uzsver.

DB rakstīja, ka Saeimas deputāte Elīna Siliņa virza ideju par mikronodokļa likmes pakāpenisku palielināšanu līdz 15%. «Priekšlikums ir pašreizējo mikronodokļa likmi no 9% palielināt ik gadu par 2 procentpunktiem, tādējādi trīs gadu laikā tā sasniegtu 15% līmeni. Priekšlikums ir balstīts uz trim argumentiem,» skaidro Saeimas deputāte Elīna Siliņa. Viņas pamatojumu par to, kādēļ būtu jāpalielina mikrouzņēmumu nodoklis, lasiet šeit !

Komentāri

Pievienot komentāru
Tirdzniecība un pakalpojumi

Latvijas uzņēmējus Ķīnas tirgū gaida gaiša nākotne

Dace Skreija, 29.04.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

«Latvijas uzņēmējiem jāatceras trīs vārdi – kvalitāte, kvantitāte un ilgtspēja. Kvalitāte jau ir, bet, ja būs arī kvantitāte, tad Ķīnas tirgū Latvijas uzņēmējus gaida gaiša nākotne. Politisko šķēršļu vairs nav, un tagad mēs darīsim visu iespējamo, lai stiprinātu Latvijas un Ķīnas attiecības ne vien politiski, bet arī ekonomiski,» foruma Invest Expo 2011 preses konferencē norādīja Ķīnas Tautas Republikas vēstnieks Latvijas Republikā Hu Ješuņs.

Vēstnieks atzīmēja, ka nākotnē Ķīna arvien vairāk importēs Latvijas produkciju. «Ķīnas ekonomika ir otrā lielākā pasaulē, un tā iepriekšējos gados pieauga par 10% gadā. Šāda izaugsme turpināsies arī turpmākos gadus. Ķīna importē daudz, un tas rada labas biznesa iespējas ārvalstu uzņēmējiem. «China Business Days 2011» ir iespēja Latvijas uzņēmējiem piesaistīt investīcijas un veidot sadarbību ar Ķīnas uzņēmējiem,» teica Hu Ješuņs.

Sešdesmit Ķīnas uzņēmumu vadītāji un īpašnieki kontaktus ar Latvijas uzņēmējiem meklēs Ķīpsalā notiekošajā pirmajā Ķīnas tirdzniecības un investīciju misijā. Ķīnas uzņēmēji brauc uz Latviju, lai uzsāktu sadarbību un, iespējams, arī investētu nekustamajā īpašumā, infrastruktūrā, kā arī citu nozaru uzņēmumos. «Beidzot esam atrisinājuši politiskos jautājumus un tagad pamazām risinām ekonomiskos jautājumus attiecībās ar Ķīnas Tautas Republiku, un šis ir ļoti liels panākums. Ķīnas biznesam ir sava specifika – Ķīnas uzņēmēji augstu vērtē iespējamo partneru lojalitāti, tāpēc mūsu cilvēkiem ir jārēķinās ar ļoti pakāpenisku sadarbības attīstību,» stāstīja Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras (LRTK) Ķīnas jautājumu koordinators Sergejs Davidovs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nodokļi

Endziņš: norit darbs, lai darbaspēku nodokļus varētu samazināt jau ar 2013. gadu

Ritvars Bīders, 21.03.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

To, vai darbaspēku nodokļu samazināšana tiks realizēta, rādīs laiks. «Katrā ziņā patreiz tiek modelēti iespējamie varianti, kādā veidā tas varētu notikt jau faktiski ar 2013. gadu,» tā norāda Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības (LRTK) kameras valdes priekšsēdētājs Jānis Endziņš.

Jau ziņots, ka tiek plānots samazināt darbaspēka nodokļus, vienlaikus atceļot samazinātās PVN likmes.

Endziņš LNT raidījumā 900 sekundes norādīja, ka jebkura nodokļa samazināšana ir apsveicama, jautājums vienīgi ir par to, kā tā tiks realizēta.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

LTRK: amatpersonas palaidušas vējā Latvijas nodokļu maksātāju naudu

Gunta Kursiša, 29.07.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

«Valsts amatpersonas, izsniedzot uzņēmumam Liepājas metalurgs kredīta garantijas desmitiem miljonu latu apmērā, nav pienācīgi un atbildīgi sekojušas situācijas attīstībai uzņēmumā. Tādējādi, pildot uzņemtās saistības un atmaksājot Itālijas bankai UniCredit rūpnīcas parādu vairāk nekā 47 miljonu latu apmērā, amatpersonas palaidušas vējā Latvijas nodokļu maksātāju, tostarp arī uzņēmēju naudu,» Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras (LTRK) biedru viedokli pauž tās prezidents Gundars Strautmanis.

«Nodokļu iekasēšanā ieviestas arī represīvas metodes, bet nodokļu ieņēmumu izlietojuma uzraudzībā tikpat konsekventu metožu un sodu par bezatbildīgu vai paviršu rīcību šīs naudas apsaimniekošanā nav,» pauž LTRK viceprezidente, SIA Arkolat valdes locekle Daina Pečate, uzsverot, ka situāciju par normālu nosaukt ir grūti.

Savukārt LTRK viceprezidents, Rūpniecības padomes priekšsēdētājs Kārlis Šēnhofs uzsver, ka 2014. gada valsts budžeta izstrādē tiek skaitīti santīmi, lai nodrošinātu Latvijas tautsaimniecībā stratēģiski svarīgu problēmjautājumu risināšanu. «Taču valsts amatpersonu bezdarbība un bezatbildība Liepājas metalurga gadījumā minēto problēmu risinājumu un Latvijas uzņēmumu starptautisko konkurētspēju šobrīd attālina par vairāk nekā 47 miljoniem latu,» viņš norāda.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ekonomika

Pērn uzņēmēji reģistrējuši 1027 Latvijas izcelsmes preču zīmes

Žanete Hāka, 22.03.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pagājušajā gadā ievērojami pieaugusi uzņēmēju aktivitāte un Patentu valdē kopumā reģistrētas 1027 Latvijas izcelsmes, 113 starptautiskā mēroga un 162 Eiropas Savienības preču zīmes.

«Ar katru gadu uzņēmēju pieteikto preču zīmju skaits pieaug. Ja 2010. gadā Latvijas izcelsmes preču zīmju reģistrāciju skaits bija 29,8 % tad pērn – jau 45,7 %. Tas apliecina, ka Latvijas uzņēmēji aizvien nopietnāk izturas pret savu preču zīmju aizsardzību gan nacionālā, gan starptautiskā mērogā,» stāsta Patentu valdes direktors Sandris Laganovskis.

Savukārt, lai popularizētu iespēju Latvijas uzņēmējiem iespēju aizsargāt un reģistrēt savas preču zīmes, jau piekto gadu pēc kārtas Patentu valde sadarbībā ar Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera (LTKR) rīko arī konkursu Gada preču zīme, kur balvas tiek pasniegtas divās kategorijās: Gada preču zīme – Latvijai un Gada preču zīme – pasaulei. Pašreiz pirmā kārta ir noslēgusies, tādējādi atklājot otro kārtu – sabiedrības balsojumu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Vilnītis plāno atstāt Liepājas papīra prezidenta amatu

LETA, 06.12.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Uzņēmējs un Liepājas domes deputāts Jānis Vilnītis (LRA) nolēmis atteikties no amata pienākumiem Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras (LTRK) padomē, kā arī nākamvasar plāno atstāt AS «Liepājas papīrs» valdes priekšsēdētāja amatu, aģentūrai LETA apstiprināja uzņēmējs.

«Nākamajā rudenī man plānoti jauni pienākumi, ko nevarēšu apvienot ar vairākiem līdzšinējiem darbiem. Gatavojoties tam, šo laiku izmantoju, lai sakārtotu lietas un nodotu līdzšinējos pienākumus citās rokās,» skaidroja Vilnītis. Viņš apstiprināja, ka šos lēmumus pieņēmis, gatavojoties nākamā gada rudenī pārņemt Liepājas pilsētas domes vadības grožus, kā to paredz pēc pašvaldību vēlēšanām panāktā vienošanās starp LRA un pašreizējā Liepājas mēra Ulda Seska pārstāvēto Liepājas partiju.

Vilnītis nolēmis atteikties no LTRK Kurzemes padomes vadītāja pienākumiem, ko pildījis pēdējos trīs gadus. Pirms pāris mēnešiem viņš uzrunājis Talsu novada uzņēmēju, mežistrādes uzņēmuma SIA «Krauzers» valdes priekšsēdētāju Andi Araku, aicinot uzņemties LTRK Kurzemes padomes vadīšanu. Kā skaidroja Vilnītis, Araks līdz šim ļoti aktīvi darbojies LTRK Kurzemes padomē, kā arī iepriekš vadījis Talsu komersantu klubu, gūstot vērtīgu pieredzi. Vilnītis plāno atteikties arī no dalības LTRK lielajā padomē, par savu pēcteci tajā iesakot virzīt Araku.

Komentāri

Pievienot komentāru