Jaunākais izdevums

Saeimas priekšsēdētāja biedre, partijas Jaunais laiks (JL) priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa ir JL kandidāte Eiropas komisāra amatam, to intervijā TV3 raidījumam Nekā personīga apliecināja Ministru prezidents Valdis Dombrovskis.

Pati Āboltiņa izteica gatavību kandidēt uz šo posteni, norādot, ka viņa justos spēcīga tieslietās un iekšlietās.

Kā otru reālāko kandidātu Eiropas komisāra amatam raidījums Nekā personīga minēja ārlietu ministru Māri Riekstiņu (TP). Viņš pats norādīja, ka jūtas spēcīgs ārlietās un personīgi pazīst daudzus ietekmīgus Eiropas politiķus.

Saskaņā arī likumu Eiropas komisāra vārdu nosauc valsts vadītājs, Latvijas gadījumā tas ir premjers. Ja tam piekrīt komisijas vadītājs, tad kandidātu eksaminē Eiropas Parlamentā. Eiropas Parlaments balso par komisijas sastāvu kopumā. Komisijas maiņa varētu notikt nākamā gada sākumā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Kalvīša apstiprināšana Lattelecom padomē esot politiska vienošanās

, 14.05.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai apstiprinātu bijušo premjeru Aigaru Kalvīti (TP) par Lattelecom padomes priekšsēdētāju, panākta politiska vienošanās, to intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam 100. pants netieši atzina partijas Jaunais laiks (JL) valdes priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa.

Savukārt, komentējot Rīgas domes deputāta Olafa Pulka (JL) iecelšanu Rīgas ostas valdes locekļa amatā, S. Āboltiņa norādīja: šajā valdē nebija iespējams virzīt profesionāli, jo tā ir «politiska pēc būtības».

JL pārstāvim šajā valdē jāspēj operēt ar tādiem pašiem argumentiem, kā to dara pārējie locekļi, skaidroja JL priekšsēdētāja. Āboltiņa apgalvoja, ka JL principiāla nostāja ir likvidēt un reorganizēt padomes. Tas tikšot darīts, tiklīdz būšot iespējams.

Jau ziņots, ka nesen Uzņēmumu reģistrā tika reģistrētas izmaiņas elektronisko sakaru operatora SIA Lattelecom padomē, par tās priekšsēdētāju ieceļot ekspremjeru Aigaru Kalvīti (TP).

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Āboltiņa: balsojums par īpašuma nodokli var būt pieteikums jaunai koalīcijai

Madara Fridrihsone, Db, 17.09.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Mājokļu nodokļa ieviešanas likumprojekta izgāšana, «pret» to balsojot 52 deputātiem, iespējams, ir pieteikums jaunas koalīcijas dzimšanai, jo ar šādu deputātu balsu skaitu pietiek, lai izveidotu jaunu valdību.

Solvita Āboltiņa. (Foto: Vitālijs Stīpnieks, DB)To pēc neveiksmīgā mēģinājuma nodot komisijām likuma «Par nekustamā īpašuma nodokli» grozījumus, paziņoja premjera Valda Dombrovska pārstāvētās partijas Jaunais laiks vadītāja Solvita Āboltiņa.

Solvita Āboltiņa. (Foto: Vitālijs Stīpnieks, DB)Vēl vakar Jaunais laiks esot saņēmis apliecinājumu, ka balsu likumprojekta nodošanai komisijās pietiks, bet vislielāko pārsteigumu S. Āboltiņai esot radījusi Zaļo un zemnieku savienības nostāja – šīs partijas deputāti balsoja «pret» likumu vai arī balsojumā nepiedalījās.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nodokļi

Āboltiņa: PVN paaugstināšana bija kļūda, kuru vairs nedrīkst pieļaut

Guna Gleizde, Db, 24.07.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

PVN paaugstināšana bija kļūda, kas bija trieciens mazumtirdzniecībai, viesmīlības, ēdināšanas, tūrisma biznesam un frizētavām, uzskata partijas Jaunais laiks vadītāja Solvita Āboltiņa.

Intervijā Neatkarīgajai Rīta Avīzei viņa norāda, ka, veidojot nākamā gada budžetu, kad jāiekļaujas 8.5% budžeta deficītā, jāaizsargā uzņēmēji un pensionāri.

«Partijas līnija nav samazināt pensijas. Partijas līnija, pirmkārt, ir stimulēt valsts attīstību, vienlaikus nodrošināt sociāli neaizsargātos cilvēkus, atveseļot ekonomiku, tāpēc budžeta grozījumos nauda līdzfinansējumam Eiropas struktūrfondu apgūšanai netika samazināta,» viņa saka.

S. Āboltiņa pauž pārliecību, ka nedrīkst ieviest tādus nodokļus, kas tieši ietekmē uzņēmējdarbību un sadārdzina darba vietu rašanos.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Kuluāros kā īsto kandidāti prezidenta vēlēšanu otrajā kārtā min Āboltiņu

Dienas Bizness, 16.05.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Politiskajos kuluāros izskan - ja Valsts prezidenta amatā pirmajā kārtā neievēlēs Valdi Zatleru un būs jaunas vēlēšanas, īstā kandidāte būšot Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa (Vienotība).

Pati Āboltiņa gan apgalvo, ka ne ar ZZS, ne kādu citu politisko spēku neesot runāts, kas notiek gadījumā, ja ir jārīko jaunas vēlēšanas. Uz jautājumu, vai viņa pati varētu kandidēt uz augsto amatu, S.Āboltiņa laikrakstam Diena atbildēja: «Es šobrīd neesmu kandidāte.»

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Dombrovskis savu politisko nākotni saista ar Eiropas Parlamentu

LETA, 29.01.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Partijas Vienotība līderis šogad notiekošajās Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanās būs bijušais premjers Valdis Dombrovskis (V), šodien oficiāli paziņoja partijas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa (V).

Kopumā Vienotības sarakstam izvirzīti 19 kandidāti, tostarp Saeimas Ārlietu komisijas vadītājs Ojārs Ēriks Kalniņš (V), kā arī deputāti Atis Lejiņš (V) un Andrejs Judins (V).

Tāpat sarakstam pieteikti pašreizējie EP deputāti - Sandra Kalniete, Inese Vaidere, Krišjānis Kariņš un Kārlis Šadurskis, kā arī bijušais aizsardzības ministrs Artis Pabriks (V).

Āboltiņa norādīja, ka Vienotība vēlēšanās cer iegūt četras vietas EP. Politiķe stāstīja, ka Vienotības valde, Dombrovskim atturoties, vienbalsīgi izvēlējās viņu par saraksta līderi. Āboltiņa šādu izvēli argumentēja ar to, ka Dombrovskim ir ļoti liela pieredze gan Latvijā, gan arī iepriekš viņš jau bija EP deputāts, tāpat viņš ir pierādījis savu autoritāti un spēju darboties.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Āboltiņa: «Vienotības» valde dzīvo kompleksā no Āboltiņas

Dienas Bizness, 08.11.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

««Vienotības» valde dzīvo tādā kā kompleksā no Āboltiņas. Viņi pasūta socioloģisko aptauju un jautā: «Ar ko asociējas «Vienotība»?» Un «Vienotība» asociējas ar Āboltiņu tāpēc, ka nav citu spilgtu līderu, nav citu darbu, kam būt priekšā,» Saeimas deputāte Solvita Āboltiņa («Vienotības» frakcija) apgalvoja RīgaTV 24 raidījumā «Preses klubs», atklājot, kāpēc, viņasprāt, viņa tikusi izslēgta no partijas.

Kā iemeslu viņas izslēgšanai Āboltiņa minēja to, ka viņai piekārta «Vienotības» vadītājas birka. Tā likusi jaunajai valdei iedzīvoties kompleksos. Saeimas deputāte gan norādīja, ka šī birka neatbilst patiesībai: «Šajā situācijā ir jau otra jaunā valde – viena bija ar Piebalgu, otra tika ievēlēta augustā.»

Āboltiņa ir pārliecināta, ka viņa cilvēkiem asociējas ar šo partiju tāpēc, ka «Vienotībai» «nav citu spilgtu līderu, nav citu darbu, kam būt priekšā.» Viņa norādīja, ka arī viņas izslēgšana no partijas parāda to, ka jaunā valde nevēlējās risināt īsto problēmu – izvēlēties jaunu ekonomikas ministru. «Arī šobrīd savai nespējai un problēmu nerisināšanai atkal izmeta priekšā Āboltiņu,» valdi kritizēja Āboltiņa. Saeimas deputāte atzina, ka šādu situāciju daļēji uztver par «spēcīgas personības likstām».

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts prezidents Raimonds Vējonis šodien vēl nenominēs jaunu premjera amata kandidātu, iespējams, atliekot gala lēmumu uz nākamo pirmdienu, 7.janvāri, kad viņam plānota tikšanās ar «Jaunās Vienotības» (JV) politiķi Krišjāni Kariņu, šodien pēc tikšanās ar prezidentu informēja partiju pārstāvji.

Sarunā ar Valsts prezidentu neesot apspriests jautājums, kāpēc premjera kandidāta iespējamā nominēšana varētu notikt pirmdien, nevis šodien. Reizē politiķi norādīja, ka tas loģiski, ka pirms lēmuma pieņemšanas par nominēšanu Vējonim ir paredzēta saruna ar premjera kandidātu.

Kariņš jau vairākas nedēļas ir konsultējies ar partijām par valdības izveidošanas iespējām. Viņam esot drošs 50 deputātu atbalsts, savukārt par partijas «KPV LV» atbalstu vēl ir visai daudz spekulāciju.

Piecu partiju pārstāvji Valsts prezidentam šodien prezidentam apliecināja, ka ir gatavi atbalstīt Kariņa kandidatūru Ministru prezidenta amatam, šodien žurnālistiem pēc tikšanās ar prezidentu pauda «Attīstībai/Par!» līdzpriekšsēdētājs Daniels Pavļuts. Viņš norādīja, ka Kariņa valdības apstiprināšanai redzams stabils vairākuma atbalsts Saeimā, reizē vēl ir veicams darbs pie deklarācijas un līdz galam jāatrisina arī daži citi jautājumi.

Komentāri

Pievienot komentāru
Foto

Sākam biznesu: Interneta vietne palīdz atbrīvoties no nevajadzīgām mantām

Anda Asere, 27.03.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

SIA Tigo.lv ļauj atbrīvoties no mantām, kas mājās «krāj» putekļus; pretī par to saņemt naudu.

Tehnoloģijām strauji mainoties, cilvēkiem mājās uzkrājas dažādas preces, kas ir labā darba kārtībā, bet vairs nav nepieciešamas. «Man pašai mājās stāvēja četri dažādi mobilie telefoni. Cilvēki ir slinki, aizņemti, lai šīs lietas pārdotu, – sludinājuma ievietošana un tikšanās ar pircējiem prasa laiku. Daudziem negribas publiskot savu tālruņa numuru vai e-pasta adresi. Ne visi ir gatavi iet uz lombardu. Tāpēc izveidojām portālu, kur var ērti pieteikt preces, ko grib pārdot, vienoties par laiku, kad kurjers bez maksas aizbrauc pakaļ precei. Un divu dienu laikā pārskaitām naudiņu,» stāsta Solvita Abarone, lietotu preču uzpirkšanas portāla tigo.lv vadītāja. Uzņēmumā strādā sertificēts vērtētājs, kurš nosaka preces cenu. Kad tigo.lv ir iegādājies konkrētās preces, tās tālāk tiek pārdotas uzņēmumam, kura specializācija ir lietotu preču uzpirkšana, un tas šīs mantas realizē Latvijā un ārzemēs.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ja vien nebūs kādu «negaidītu pavērsienu», premjers eirokomisāra postenim sola virzīt Solvitu Āboltiņu (Jaunais laiks).

To Ministru prezidents Valdis Dombrovskis teica LNT raidījumā 900 sekundes. «Tā kā Latvija var izvirzīt tikai vienu eirokomisāru, mana izvēle ir par labu Solvitai Āboltiņai, ja vien nebūs kādi «negaidīti pavērsieni». Jomu spektrs, kuru Latvijas izvirzītais komisārs varētu pārstāvēt, ir ļoti plašs, sākot no reģionālās attīstības līdz iekšlietām, taču ir jāsaprot, ka Eiropas komisārs Briselē neaizstāv konkrētas valsts, bet gan visas Eiropas Savienības intereses,» tā V. Dombrovskis.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

«Ar paziņojumiem vien, neviena valdība nav kritusi. Tautas partija (TP) ir kā sunītis pie sētas, kas skaļi rej, bet sunītis ne kož, ne sargā māju. Viņš rej un visus kaitina,» tā par pirmdienas nesaskaņām valdībā intervijā LNT izteikusies Solvita Āboltiņa (JL).

Db.lv jau vēstīja, ka tieslietu ministrs Mareks Segliņš nosūtījis vēstuli Ministru prezidentam Valdim Dombrovskim, kurā aicina premjeru nesūtīt dokumentus Latvijas valdības vārdā starptautiskajiem aizdevējiem līdz rūpīgai Satversmes tiesas (ST) sprieduma analīzei lietā par pensiju samazināšanu.

Vēstulē norādīts, ka V. Dombrovska kā premjera vairākkārtīgi paustā nostāja un faktiskā rīcība par Latvijas valsts vārdā uzņemtām saistībām bez nepārprotama Saeimas mandāta, ņemot vērā ST spriedumu, vērtējama kā nepamatota.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts prezidents Raimonds Vējonis premjera amatam nolēmis nominēt «Jaunās Vienotības» (JV) politiķi, Eiropas Parlamenta (EP) deputātu Krišjāni Kariņu.

Vējonis pēc sarunas ar Kariņu žurnālistiem skaidroja, ka pagājušajā nedēļā viņš ticies ar vairāku 13.Saeimā ievēlēto partiju frakciju pārstāvjiem, kuri Vējonim esot apliecinājuši gatavību strādāt Kariņa vadībā, kas nozīmējot, ka šādai valdībai būtu iespējams Saeimas vairākums.

Viņš teica, ka šodien ticies ar Kariņu, lai pārrunātu viņa redzējumu par valdības prioritātēm un to, kāds varētu būt atbildību sadalījums starp partijām.

Kariņš Vējoni iepazīstinājis ar iespējamiem ārlietu un aizsardzības ministru kandidātiem, par kuriem Vējonim iebildumu nav. Prezidenta prasība par šo ministru kandidātu saskaņošanu ņemta vērā un iebildumu par konkrētajām personām viņam nav.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Valdības veidošanu sarežģī strīdi par atbildības sfēru sadalījumu un amatiem

LETA, 10.01.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jaunās valdības izveidi sarežģī jautājums par atbildības sfēru sadalījumu un amatiem, tāpēc sarunas netiek prognozētas ātras un vieglas arī pēc tam, kad Valsts prezidents Raimonds Vējonis būs nosaucis Ministru prezidenta amata kandidātu.

Lai gan politiķi oficiālajos komentāros uzsver, ka runāt par atbildības jomu sadalījumu vēl ir pāragri, nopietnas diskusijas ir par vairākām no tā dēvētā saimnieciskā bloka ministrijām - Satiksmes ministriju (SM), Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju (VARAM) un Ekonomikas ministriju (EM). Savukārt par Zemkopības ministriju (ZM) būtisku strīdu nav, jo tās vadība tradicionāli varētu tikt uzticēta Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) pārstāvjiem.

ZZS esot interese pārņemt SM vadību, kas Straujumas valdībā bija Vienotības pārraudzībā, liecina neoficiālā informācija. Tikmēr Vienotības interešu lokā varētu būt VARAM - pašlaik šī ir nacionālās apvienības Visu Latvijai!-Tēvzemei un brīvībai/LNNK (VL-TB/LNNK) atbildības joma. VL-TB/LNNK neplāno viegli atteikties no VARAM pārraudzības, lai arī tā vietā viņiem iecerēts piedāvāt EM vadību.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Saeimas Ārlietu komisija atbalstīja bijušās politiķes Solvitas Āboltiņas kandidatūru Latvijas vēstnieces amatam Itālijā, liecina Latvijas Televīzijas raidījumā Panorāma rīcībā esošā informācija.

Par Āboltiņas kandidatūru komisija lēmusi slēgtā sēdē, uz kuru ieradusies arī pati kandidāte. Āboltiņas kandidatūras virzīšanai guvusi atbalstu tikai ar vienas balss pārsvaru.

Slēgtajā sēdē esot izskanējuši iebildumi, ka šis jautājums būtu jāizskata nākamajai Saeimai.

Gala lēmumu par viņas kandidatūras apstiprināšanu pieņems Valsts prezidents Raimonds Vējonis, tikmēr informācija par vēstnieces iecelšanu amatā ir slepena līdz brīdim, kad vēstnieks ir saņēmis prezidenta atbalstu.

Kā ziņots, Āboltiņa šogad februārī sāka darbu Ārlietu ministrijas (ĀM) Eiropas departamenta direktores amatā un viņai piešķirts padomnieka diplomātiskais rangs, aģentūru LETA informēja ĀM.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Āboltiņa un Demiters paraksta vienošanos par Vienotības un Reformu partijas tuvināšanos

LETA, 06.01.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Saeimas priekšsēdētāja, partijas Vienotības līdere Solvita Āboltiņa un Reformu partijas valdes priekšsēdētājs Edmunds Demiters šodien oficiāli parakstīja abu partiju vienošanās par tuvināšanos memorandu.

Āboltiņa uzsvēra, ka šo vienošanos jau iepriekš atbalstījušas abu politisko spēku valdes.

Kā ziņots, partijas Vienotība un RP līderi decembra nogalē paziņoja, ka ir vienojušies par kopīgu sadarbību, startējot 12.Saeimas vēlēšanās.

12.Saeimas vēlēšanās kandidēšana plānota no Vienotības saraksta un RP biedriem, kuri vēlēsies no minētā saraksta startēt, nāksies iestāties Vienotībā, žurnālistiem iepriekš sacīja Vienotības līdere Solvita Āboltiņa (V). «12.Saeimas vēlēšanās startēs saraksts Vienotība, kurā būs cilvēki no Vienotības un kurā būs cilvēki no RP, kas iestāsies Vienotībā,» pauda Āboltiņa.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nodokļi

Āboltiņa: Pensionāru uzvara Satversmes tiesā nozīmēs valsts bankrotu

, 29.07.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ja Satversmes tiesa nolems, ka valstij jāatmaksā pensionāriem samazinātās pensijas, Latvija var piedzīvot valsts bankrotu.

Šādu viedokli šodien intervijā Latvijas Radio raidījumam Krustpunkti izteikusi premjera Valda Dombrovska pārstāvētās partijas Jaunais laiks priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa.

Komentāri

Pievienot komentāru
Sabiedrība

Āboltiņa: Vienotība nevirzīs savas partijas pārstāvi par satiksmes ministra kandidātu

LETA, 15.01.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Diskutējot par nākamo satiksmes ministra kandidātu, visticamāk, tiks meklēts līdzīgs risinājums, kāds tas ir patlaban, proti, šim amatam varētu virzīt kādu jomas profesionāli, aģentūrai LETA sacīja Saeimas priekšsēdētāja un Vienotības līdere Solvita Āboltiņa.

«Vienotība nevirzīs ne Dzintaru Zaķi, ne kādu citu savas partijas pārstāvi par ministra kandidātu,» sacīja Āboltiņa, piebilstot, ka pēc iepriekšējām sarunām ar neatkarīgo deputātu līderi Klāvu Olšteinu, visticamāk, meklēs līdzīgu risinājumu, kāds ir patlaban.

Āboltiņa uzsvēra, ka satiksmes ministra Aivja Roņa demisija vēl nav nedz iesniegta, nedz pieņemta, bet nav arī pamata to apšaubīt, ja ministrs pats to publiski paudis. Runājot par nākamā ministra izvirzīšanu, atbilde esot meklējama koalīcijas līgumā, kur sadalītas atbildības sfēras un noteikts, ka par Satiksmes ministriju atbildību uzņemas Vienotība un neatkarīgie deputāti, skaidroja Āboltiņa.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

ES komisāra amatam var virzīt partijām nepiederošu kandidātu

, 26.06.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ja partijām neizdosies vienoties par ES komisāra amatam virzīto Jaunā laika (JL) līderi Solvitu Āboltiņu vai ārlietu ministru Māri Riekstiņu (TP), premjers Valdis Dombrovskis (JL) var izvirzīt partijām nepiederošu kandidātu, liecina laikraksta Diena rīcībā esošā informācija.

Kā viena no iespējamajām kandidātēm tiek minēta ES Statistikas biroja departamenta direktore Inna Šteinbuka. Savukārt citi JL koalīcijas partneri uzskata, ka jālūdz šo amatu atkārtoti ieņemt tagadējam enerģētikas komisāram Andrim Piebalgam.

To, kurš varētu būt Latvijas virzītais kandidāts, plānots apspriest nākamās nedēļas sākumā, sanākot kopā koalīcijā ietilpstošajām partijām. Iespējams, kandidāti tiks apspriesti valdības slēgtajā sēdē otrdien. JL šobrīd kā savu komisāra amata kandidāti izvirzījis Āboltiņu. Taču neoficiālās sarunās vairāki JL pārstāvji atzina, ka partijas līderei var traucēt nepietiekami plašās svešvalodu zināšanas, tāpat arī nespēja gūt citu partneru atbalstu. TP valdes ceturtdien oficiāli izvirzītā Riekstiņa piederība reitingos aizvien zemāk krītošajai partijai, kas tiek asociēta ar pēdējo gadu neveiksmīgo valsts politiku, var liegt iespēju viņam tikt pie šī amata.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Eiropas Komisijas viceprezidenta Valda Dombrovska birojs sācis darbu

Dienas Bizness, 03.11.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šodien ir pirmā darba diena Žana Kloda Junkera (Jean-Claude Juncker) vadītajai Eiropas Komisijai (EK), kurā Valdis Dombrovskis ieņem viceprezidenta amatu eiro un sociālā dialoga jautājumos.

V. Dombrovskis strādā komandā ar ekonomikas, finanšu, nodokļu un muitas politikas komisāru Pjēru Moskovisi (Pierre Moscovici), nodarbinātības, sociālo lietu, prasmju un darbaspēka mobilitātes komisāri Mariannu Taisenu (Marianne Thyssen), finanšu stabilitātes, finanšu pakalpojumu un kapitāla tirgus savienības komisāru Džonatanu Hilu (Jonathan Hill) un vairākiem citiem komisāriem.

EK Viceprezidenta V. Dombrovska pārraudzībā ir ekonomikas un monetārās savienības jeb eirozonas attīstības jautājumi, Eiropas Savienības (ES) dalībalstu makroekonomisko politiku koordinēšana, dalībvalstu budžetu un strukturālo reformu ieviešanas uzraudzība, nodokļu un muitas jautājumi, sociālais dialogs, kā arī vairākas citas atbildības jomas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijai eiro ir stratēģisks mērķis un drošības simbols, kā arī līdzeklis stabilitātes vairošanai, investīciju palielināšanai un labklājības veicināšanai, norādīja Saeimas spīkere Solvita Āboltiņa, atklājot diskusiju «Eiropa 2014: Latvija var!» par eiro sniegtajām iespējām Latvijai.

Latvijas dalībai eirozonā ir ģeopolitiska nozīme, jo pievienošanās eiro būs skaidra piederības zīme Rietumu pasaulei un Rietumu vērtībām, uzskata S. Āboltiņa.

Runājot par eiro oponentu teikto, ka Latvijai nevajadzētu pievienoties eirozonai, viņa pauda viedokli, ka Latvijas iekļaušanās vienotās valūtas blokā tiek izmantota «populisma vairošanai un ātras popularitātes gūšanai sabiedrībā». «Tiek zīmētas pat Latvijas attīstībai iluzoras alternatīvas, nepasakot skaidri, ko tās paredz,» norādīja Āboltiņa. «Populisms ir gājis pat tik tālu, ka ir dzirdēts - ieviešot eiro, mēs pat atteikšoties no savas asinsrites un pazaudēšot sevi,» norādīja Saeimas spīķere.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Apvienība Saskaņas centrs (SC) piedāvājusi Vienotības un Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) Saeimas frakcijām kā potenciālo kandidātu tiesībsarga amatam apspriest Rīgas slimokases (RSK) likvidatoru Juri Jansonu, aģentūrai LETA sacīja SC Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Jānis Urbanovičs.

«Pagaidām Jansonu nevar uzskatīt par SC kandidātu tiesībsarga amatam, jo mēs gaidām, kādu viedokli paudīs Vienotības un ZZS frakcijas,» skaidroja Urbanovičs. Jansona kandidatūru apspriest SC piedāvāja jau piektdien.

Urbanovičs sacīja, ka pirmdien, 14.februārī, pēcpusdienā Vienotības un ZZS frakcijas jau varētu būt apspriedušas Jansonu kā potenciālo tiesībsarga amata kandidātu.

«Ja Jansonam būs atbalsts Vienotības un ZZS frakcijās vai vismaz vienā no šīm frakcijām, tad mēs viņu virzīsim kā mūsu oficiālo kandidātu tiesībsarga amatam. Tas tiks darīts tikai tad, ja redzēsim, ka varam rēķināties ar deputātu balsīm,» sacīja Urbanovičs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Straujuma: Nākamajai valdībai būs svarīgi turpināt uzņemto kursu makroekonomikā

LETA, 06.01.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jaunajai valdībai būs ļoti svarīgi turpināt pašreizējās Valda Dombrovska (V) valdības uzņemto kursu makroekonomikā, uzskata Vienotības izvirzītā Ministru prezidenta amata kandidāte Laimdota Straujuma (V).

Viņa žurnālistiem sacīja - svarīgi, lai izveidotā labēji centriskā valdību turpinātu pašreizējus uzstādījumus arī pēc vēlēšanām.

Premjera amatam izvirzītā kandidāte arī atzina, ka viņai bija pārdomu laiks, tomēr viņa pieņēma lēmumu uzņemties šo posteni, ja tam piekritīs koalīcijas partneri un Valsts prezidents nominēs viņu šim amatam.

L. Straujuma arī stāstīja, ka, viņasprāt, nākamās valdības būtiskie darbi būs saistīti arī ar Eiropas Savienības (ES) fondiem, jo nepieciešams izstrādāt programmu, kas vēl jāsaskaņo Eiropas Komisijā. Tāpat, pēc viņas domām, nepieciešams mazāk ES fondu administrējošu institūciju. Tagad šādas vienības ir gandrīz katrā ministrijā, bet tās būtu jākonsolidē, uzskata L. Straujuma.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Āboltiņu izslēdz no Vienotības par partijas valdes autoritātes graušanu un piedalīšanos aizkulišu sarunās

Zane Atlāce - Bistere, 06.11.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Partijas Vienotība jaunā valde par partijas iekšējās disciplīnas neievērošanu, apzinātu partijas valdes autoritātes graušanu un piedalīšanos aizkulišu sarunās ar mērķi diskreditēt ekonomikas ministra izraudzīšanās procesu, ir nolēmusi izslēgt no partijas Vienotība Solvitu Āboltiņu un atsaukt viņu no partijas frakcijas vadītāja amata Saeimā, informē partijā.

«Pastāvīga pretstāvēšana partijas valdes lēmumiem nav pieņamama. Vienotības valde nepārprotami lēma, ka par ekonomikas ministra amata kandidātiem publiski komunicē tikai partijas vadītājs. Kandidātu uzrunāšana, konsultācijas ar koalīcijas partneriem un valdes locekļiem par iespējami labāko kandidātu tika deleģētas vienīgi valdes priekšsēdētājam. Solvita Āboltiņa ir rīkojusies tieši pretēji un es uzskatu, ka valdes lēmumu ignorēšana un individuālas aktivitātes publiskajā telpā ir vērtējamas kā apzināta partijas jaunās valdes autoritātes graušana un kaitniecība partijas tēlam kopumā,» komentē Vienotības valdes priekšsēdētājs Arvils Ašeradens.

Partijas valde uzskata, ka frakcijas vadītāja Solvita Āboltiņa apzināti pretnosatatījusi frakciju valdei, faktiski aicinot torpedēt labākā kandidāta virzīšanu ekonomikas ministra amatam. Valdes ieskatā frakcijas vadītāja ir atkārtoti veicinājusi domstarpības starp Saeimas deputātiem un partijas valdi, kas nav pieļaujami, īpaši situācijā, kad partijas saliedēts un koleģiāls darbs visās tās biedru pārstāvētajās institūcijās ir izšķirīgs partijas autoritātes atjaunošanai sabiedrībā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Partiju līderi nespēj precīzi nosaukt pasaules kontinentus

Dienas Bizness, 05.09.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tikai viens no sešiem Latvijas lielāko politisko partiju līderiem spējis precīzi nosaukt visus pasaules kontinentus - citi uzskata, ka Amerika ir viens kontinents, citi kā atsevišķus kontinentus min Eiropu un Āziju, kamēr vēl kāds aizmirst par Antarktīdu.

Tādas politiķu zināšanas par pasaules ģeogrāfiju konstatētas laikraksta Diena veiktajā testā, kura laikā dažādi jautājumi tika uzdoti Valdim Zatleram (Zatlera Reformu partija), Nilam Ušakovam, (Saskaņas centrs), Solvitai Āboltiņai (Vienotība), Raimondam Vējonim (ZZS), Aināram Šleseram (LPP/LC) un Gaidim Bērziņam (VL-TB/LNNK).

Daži no laikraksta uzdotajiem jautājumiem un politiķu atbildes uz tiem:

Nosauciet visus kontinentus.

V. Zatlers: tas nu gan nav grūti. Eirāzijas kontinents, Āfrikas kontinents, Amerikas kontinents, kas dalās Ziemeļamerikā un Dienvidamerikā, Antarktīda un Austrālija

N. Ušakovs: Eiropa, Āzija, Āfrika, Amerika, Antarktīda, Austrālija

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Āboltiņa: pēdējie divdesmit gadi Baltijas vēsturē ir bijuši veiksmes stāsts

Jānis Rancāns, 24.11.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēdējie divdesmit gadi Baltijas valstu vēsturē ir bijuši veiksmes stāsts, uzrunājot Tallinā notiekušās starptautiskās konferences «Baltijas ceļš: pēc 20 gadiem. Atšķirību mazināšana Baltijas jūras reģionā» dalībniekus, sacīja Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa, informē Saeimas Preses dienests.

Saeimas priekšsēdētāja norādīja, ka Baltijas valstis divdesmit gadu laikā panākumus ir guvušas dažādās sfērās. Latvija, Lietuva un Igaunija ir vienīgās no bijušajām Padomju Savienības valstīm, kas kļuvušas par ES un NATO dalībniecēm.

Baltijas valstis ir spējušas īstenot kardinālas reformas, piedzīvojušas strauju ekonomisko augšupeju, gan arī izjutušas globālās krīzes ietekmi. Lai arī pēdējie gadi nav bijuši viegli, bet pirms divdesmit gadiem mūsu realitāte bija pārtikas taloni un svešzemju militārpersonu klātbūtne, atgādināja S. Āboltiņa.

«Šodien ir sarežģīts laiks Eiropā. Pirms diviem gadiem tas bija ļoti sarežģīts laiks Latvijai, taču mēs bijām izlēmīgi un pārliecināti savās darbībās. Mēs pārvarējām krīzes situāciju un šobrīd varam redzēt grūto darbu rezultātus,» akcentēja S.Āboltiņa.

Komentāri

Pievienot komentāru
Enerģētika

Āboltiņa piedāvās koalīcijai atlikt elektrības tirgus atvēršanu

LETA, 03.03.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Saeimas priekšsēdētāja un Vienotības līdere Solvita Āboltiņa šodien koalīcijas padomes sēdē aicinās partnerus vienoties par elektroenerģijas tirgus atvēršanas atlikšanu.

Āboltiņa sacīja, ka šodien koalīcijas padomes sēdē izteiks priekšlikumu atlikt elektrības tirgus atvēršanu. Par šo jautājumu politiķe telefoniski jau runājusi ar citām amatpersonām, jo, ņemot vērā notikumus Ukrainā, nepieciešams darīt visu, lai Latvijas iekšpolitiskā situācija būtu stabila, kā arī jānovērš jebkādi provokāciju riski, skaidroja Āboltiņa.

Pēc viņas domām, tirgus atvēršana jāatliek līdz laikam, kad tiks piedāvāts skaidrs kompensāciju mehānisms, tajā iekļaujot arī mazo pensiju saņēmējus. Āboltiņai bija arī telefonsaruna ar ekonomikas ministru Vjačeslavu Dombrovski (RP), kurš arī uzskatot, ka varētu tikt radīts mehānisms, lai sniegtu atbalstu arī mazo pensiju saņēmējiem. Vienotības līdere uzskata, ka tirgus atvēršanu varētu atlikt uz pusgadu.

Komentāri

Pievienot komentāru