Citas ziņas

Jūrā atrod gandrīz 40 kilogramus narkotiku

Elīna Pankovska, 25.03.2011

Jaunākais izdevums

Robežsargi, ar helikopteri veicot uzraudzību no gaisa, jūrā netālu no Miķeļtorņa bākas ,10 līdz 15 metru attālumā no krasta, pamanīja kādu zaļas krāsas tvertni, kurā, iespējams, bija narkotikas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Rīgā pret «legālajām narkotikām» cīnīsies iedzīvotāju patruļas

LETA, 08.11.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgā nākamnedēļ sāksies iedzīvotāju patruļas pie «legālo narkotiku» bodītēm, savukārt no 18.novembra pilsētā sāksies plaša informatīvā kampaņa par šo vielu kaitīgumu.

Iedzīvotāju patruļās varēs iesaistīties ikviens, kurš vēlas piedalīties «legālo narkotiku» rūpala apkarošanā. Iecerēts, ka brīvprātīgo grupas koši zaļās vestēs ar uzrakstu «Stop Drugs» patrulēs pie tirdzniecības vietām un informēs jauniešus un citus potenciālos klientus par šo narkotiku bīstamību, kā arī veiks pārrunas ar tirgotājiem un tirdzniecības vietu iznomātājiem.

Patruļu darbu koordinēs Latvijas Džudo federācijas valdes priekšsēdētājs, Rīgas Stradiņa Universitātes pasniedzējs un Nacionālo bruņoto spēku (NBS) rezerves pulkvedis Raimonds Rubļevskis, kā arī atvaļinātais NBS kapteinis Sandris Bergmanis. Abu koordinatoru kontakti būs publiski pieejami, lai ikviens interesents varētu piedalīties šajās aktivitātēs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Papildināta - Policija uzgājusi līdz šim lielāko kokaīna kravu Latvijā

LETA, 14.01.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts policija (VP) starptautiskās sadarbības rezultātā izņēmusi divas tonnas kokaīna, kas ir līdz šim lielākā kokaīna krava Latvijā, informēja VP.

Veiksmīgas starptautiskās sadarbības rezultātā īstenota operācija kokaīna tranzīta apturēšanā, izņemot līdz šim lielāko kokaīna kravu Latvijā - vairāk nekā divas tonnas.

Ekvadoras laikraksts «El Comercio», atsaucoties uz šīs valsts policiju, ziņo, ka divās operācijas Latvijā un Klusajā okeānā izturētas apmēram trīs tonnas kokaīna hidrohlorīda un aizturētas sešas personas, kas tiek turētas aizdomās par narkotiku kontrabandu.

Latvijas operācijā 8.janvārī kādā lauku saimniecībā veikta operācija «TNT». Tajā aizturēti pieci Latvijas pilsoņi, pie kuriem atrasti 2199 «ķieģeļa» tipa iepakojumi, kuros esošā viela bijusi ekvivalenta vairāk nekā divām tonnām kokaīna hidrohlorīda. Narkotikas bijušas noslēptas no Ekvadoras eksportēto banānu kastēs.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts policija (VP) Ropažu pagastā atklājusi rūpniecisku kompleksu, kurā ražotas sintētiskās narkotikas nelegālajiem Austrumu tirgiem. Ražotne darbojusies oficiāli reģistrētas alkohola ražošanas firmas aizsegā un ir bijusi lielākā atklātā pēdējos piecos gados.

Telpas, kurās notikusi narkotiku ražošana, bijušas ļoti meistarīgi nomaskētas, un Ekonomikas policijas darbinieki tās atklājuši, veicot ierastās pārbaudes, kādu šogad kopā bijis vairāk nekā 3900, raksta diena.lv Likumsargi gan tieši neatbildēja, vai ražotne uzieta nejauši, vien norādot, ka «policija darbojās saskaņā ar tās rīcībā esošo informāciju».

Pagaidām saistībā ar ražotni aizturēti trīs cilvēki, no kuriem viens bijis agrāk tiesāts. Izmeklētāji nevēlējās atklāt aizturēto vārdus, norādot, ka ražotne bijusi vērienīga un ļoti iespējams, ka tikai trīs cilvēki nebūtu spējuši nodrošināt tās darbību, turklāt vēl jāatrod galvenais noziedzīgās darbības organizētājs, tādēļ lietā varētu parādīties vēl kādi aizturētie. No šobrīd aizturētajiem viens bijis vienkāršs ražotnes strādnieks, otrs - tās īpašnieks, bet trešais slēdzis līgumus par iekārtu piegādi.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Atrod daudzmiljonu eiro vērtā hašiša kontrabandas lietā meklēto, taču tiesa viņu atbrīvo

LETA, 22.05.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas apgabaltiesa šodien atcēla pirmās instances piemēroto drošības līdzekli - apcietinājumu - Jurijam Sačivko, kurš ir viens no aizdomās turētajiem daudzmiljonu eiro vērtā hašiša kontrabandas lietā.

29.aprīlī Valsts ieņēmumu dienesta (VID) un Muitas policijas pārvaldes vadība paziņoja, ka vienā no Latvijas vēsturē lielākajiem narkotiku kontrabandas aizturēšanas gadījumiem izņemti 1115 kilogrami hašiša aptuveni 8-12 miljonu eiro vērtībā. Aizdomās par šo noziegumu aizturētas sešas personas, bet meklēšanā tobrīd atradās vēl divi kontrabandas dalībnieki - Ainārs Vaivads un Sačivko, tāpēc muitnieki lūdza sabiedrības palīdzību viņu atrašanā.

VID Sabiedrisko attiecību daļā aģentūra LETA noskaidroja, ka iedzīvotāji sniedza informāciju un viena persona tika atrasta, taču viņa vārdu VID neatklāja. Kā liecina LETA rīcībā esošā informācija, pateicoties iedzīvotāju atbalstam, aizturēt izdevās Sačivko, kuram Latgales priekšpilsētas tiesa piemēroja apcietinājumu, savukārt šodien Rīgas apgabaltiesa to atcēla.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Uzsāk cīņu, lai Baltijas jūra nepārvērstos par «milzīgu, smirdīgu zupas katlu»

Lelde Petrāne, 04.07.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Baltijas jūras pašreizējais stāvoklis ir kritisks – jūras dibenā plešas vairāku desmitu tūkstošu km2 lielas mirušās zonas. Lai veicinātu izpratni par Baltijas jūras stāvokli un nākotnes perspektīvām, šodien tiek uzsākta ilgtermiņa iniciatīva Spēks ir tīrā jūrā.

Cīņu pret jūras sagandēšanu uzņēmies veikt Baltijas jūras entuziasts, liepājnieks Dzintars Jūra, kurš apvienojis spēkus ar Pasaules Dabas Fondu un SEB banku. Viņš cer uz Latvijas iedzīvotāju atsaucību, jo kampaņas ietvaros veiktā pētījuma dati rāda, ka gandrīz 90% Latvijas iedzīvotāju būtu gatavi mainīt savus ikdienas paradumus un iesaistīties Baltijas jūras glābšanā.

«Es nespēju vienaldzīgi noraudzīties, kā mana jūra, mūsu Baltijas jūra mokās. Sev un draugiem esmu apsolījis likt lietā visu izdomu, talantu, zināšanas un, ja vajadzēs – pat spēku, lai vestu cilvēkus pie prāta. Esmu nolēmis cīnīties, lai arī mūsu mazbērni varētu peldēties un sauļoties pie jūras, nevis turēties pa gabalu no milzu, smirdīgā zupas katla, kas pieguļ gandrīz pusei mūsu valsts robežas,» norāda Dzintars Jūra, kampaņas Spēks ir tīrā jūrā iniciators.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Transvestīts mēģina lidmašīnā ienest mākslīgajā dibenā paslēptu kokaīnu

Žanete Hāka, 22.03.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Brazīliešu transvestīts arestēts Brazīlijas Virakopos Starptautiskajā lidostā par mēģinājumu pārvest narkotikas, kuras viņš bija paslēpis mākslīgajā dibenā, raksta worldcrunch.com.

Kā liecina policijas informācija, aizdomās turamais tika pieķerts, kad tas gatavojās iekāpt Portugāles lidkompānijas TAP lidmašīnā ar 1,7 kilogramiem kokaīna, kas paslēpti viņa milzīgajā dibenā.

Vīrietis tika arestēts, kad gaidīja rindā, lai iekāptu lidmašīnā, kas dodas uz Eiropu. Brazīlijas mediji raksta, ka anonīms avots policiju ir informējis par neparasto kontrabandistu.

Policija atradusi divas narkotiku paciņas transvestīta mākslīgajā dibenā, turklāt turpat bija paslēpts arī telefons ar to personu kontaktiem, kuri narkotikas gaidīja galamērķī – Briselē.

Aizturētais sacījis, ka viņš saņemtu 10 tūkstošus Brazīlijas reālu (aptuveni 5000 dolāru) par narkotiku ievešanu Eiropā. Kā stāsta policija, viņš Brazīlijā strādājis par frizieri.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas policisti, veicot profilaktisku pārbaudi kādā Merķeļa ielas veikaliņā, atrada tur iespējamas narkotikas un vairākas, iespējams, zagtas mantas. Policija lūdz atsaukties mantu īpašniekus.

Rīgas Centra iecirkņa darbinieki veikaliņu Merķeļa ielā pārbaudīja 8. februārī. Pārbaudes laikā likuma sargi konstatēja, ka veikaliņā pēc pirkuma netiek izsniegts čeks par pirkumu. Turpinot pārbaudi, policisti veikalā atrada 102 polietilēna iepakojumus ar zaļganas krāsas aizdomīgu vielu, kas varētu būt narkotikas. Vielu policisti nodeva ekspertiem.

Pārbaudes laikā policisti atrada arī ievērojamu, iespējams, zagtu mantu krājumu – 15 mobilos tālruņus, fotoaparātu, vairākus naudas makus un citas mantas. Likuma sargiem ir aizdomas, ka minētās mantas varētu būt zagtas, tādēļ policija aicina atsaukties to īpašniekus, vēršoties Rīgas Centra iecirknī, Matīsa ielā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts policija (VP) Rīgā atklājusi narkotiku bezkontakta tirgošanas shēmu, kurā narkotikas pircējam nodotas caur slēpņiem, informēja VP.

Policisti izmeklēšanas laikā noskaidroja, ka narkotisko vielu tirgonis bija izveidojis bezkontakta tirdzniecības shēmu, proti, tirgotājs un pircēji ar kādas mobilās aplikācijas starpniecību vienojušies par slēpņiem dažādos Rīgas mikrorajonos, kuros pārdevējs atstājis narkotikas, bet pircēji - naudu par preci.

12.aprīlī policisti Rīgā aizturēja trīs vīriešus - divus pircējus, kuri dzimuši 1979. un 1977.gadā, un tobrīd no slēpņiem izņēma narkotiskās vielas, kā arī pārdevēju, kurš dzimis 1974.gadā.

Veicot vairākas sankcionētas kratīšanas aizturēto personu dzīvesvietās, garāžās un transportlīdzekļos, kopumā pie aizturētajiem atrasti 4,85 grami vielas, kas satur karfentanilu un metadonu, 29 gramus metamfetamīna, 55 gramus kokaīna un 22 opioīdu saturošas tabletes.

Komentāri

Pievienot komentāru
Auto

Eiropas mēroga operācijas laikā Latvijā atrod 13 zagtas luksus klases automašīnas

LETA, 30.09.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eiropola organizētās operācijas Arhimēds (Archimedes) laikā Latvijas likumsargi atraduši 13 zagtas luksus klases automašīnas, otrdien žurnālistus informēja Valsts policijas Galvenās kriminālpolicijas pārvaldes priekšnieks Andrejs Grišins.

11 no zagtajām automašīnām atrastas Daugavpilī dzelzceļa vagonos. Policija uzskata, ka šos spēkratus bija plānots vest uz Tadžikistānu.

Lielākā daļa spēkratu bija nozagti Eiropā - Polijā, Vācijā, Zviedrijā. Starp nozagtajām automašīnām bija Land Rover, BMW X6, Lexus, Audi A7 un Mercedes Benz marku spēkrati. Tikai pāris no 13 konstatētajiem spēkratiem garnadži bija nozaguši Latvijā.

Saistībā ar Daugavpilī atrastajām zagtajām automašīnām ir aizturēta viena persona. Grišins piekrita, ka cilvēki, kuri tiešā veidā nozaga automašīnas, no transportēšanas shēmas ir diezgan patālu, līdz ar to šos noziedzniekus būs grūti konstatēt.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tirdzniecība un pakalpojumi

Pieprasa noteikumus straujākai legālo narkotiku izņemšanai no tirgus

Žanete Hāka, 17.04.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ceturtdien Eiropas Parlaments (EP) atbalstīja noteikumus, kas ļaus operatīvāk no tirgus izņemt bīstamās psihoaktīvās vielas, kas pazīstamas kā legālās narkotikas, informē EP pārstāvji.

Deputāti vēlas aizsargāt jauniešu veselību un drošību, vienlaikus neierobežojot zemāka riska vielu izmantošanu rūpniecības un komerciāliem mērķiem. Par bīstamāko vielu izplatīšanu varētu draudēt līdz 10 gadiem cietumsoda.

Ierosināto noteikumu mērķis ir risināt problēmas, ko rada jaunu vielu, kas izraisa līdzīgu efektu kā, piemēram, ecstasy vai kokaīns, parādīšanās un straujā izplatīšanās. Saskaņā ar Eirobarometra 2011. gada pētījumu, 5% ES jauniešu vismaz reizi dzīvē ir lietojuši šādas vielas. Vislielākais lietotāju īpatsvars ir Īrijā — 16%, tai seko Polija un Latvija ar 10% jauniešu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV moderno tehnoloģiju zvaigzne Kolins Krolls, kurš bijis viens no video lietotnes «Vine» un populārās spēļu lietotnes «HQ Trivia» dibinātājiem, svētdien atrasts miris savā Ņujorkas dzīvoklī.

Pēc visa spriežot, 34 gadus vecais Krolls pārdozējis narkotikas.

Policija Krollu atradusi mirušu viņa Manhetenas dzīvokļa guļamistabā, Ņujorkas policijas pārstāvis sakariem ar presi sacīja telekanālam NBC.

Pastāv aizdomas, ka Krolls pārdozējis narkotikas. Uzsākta izmeklēšana, norādīja policija.

Krolls bija viens no līdzdibinātājiem lietotnei «Vine», kurā lietotāji varēja radīt no nosūtīt īsus video. 2012.gadā to iegādājās «Twitter», bet tagad tās darbība jau apturēta.

Septembrī Krolls tika iecelts par viedtālruņu spēļu platformas «HQ Trivia» vadītāju.

«HQ Trivia» paziņojumā apstiprināja, ka Krolls aizgājis no dzīves.

«Mēs šodien uzzinājām par mūsu drauga un dibinātāja Kolina Krolla aiziešanu, un ar dziļām skumjām mēs sakām ardievas,» teikts paziņojumā. «Šajā neticami grūtajā laikā mēs domās esam kopā ar viņa ģimeni, draugiem un mīļajiem.»

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Brensons aicina eksperimentēt ar marihuānas dekriminalizāciju

Jānis Rancāns, 14.11.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Marihuānas aprite Lielbritānijā ir jāregulē, tās tirdzniecībai jāpiemēro nodokļi un atbildība par to jāpārceļ no britu Iekšlietu ministrijas uz Veselības ministriju, pavēstījis Virgin grupas vadītājs, britu miljardieris Ričards Brensons.

R. Brensons piedalījās ekspertu komisijā, kas izvērtēja tā saukto karu pret narkotikām. Komisija, kurā bija arī iepriekšējais ANO ģenerālsekretārs Kofi Anans un piecu valstu bijušie prezidenti, secināja, ka karš pret narkotikām ir izgāzies un aicināja veikt eksperimentus ar atsevišķu narkotiku dekriminalizāciju, vēsta britu laikraksts The Guardian.

Virgin grupas vadītājs ar savu ziņojumu, uzrunājot Lielbritānijas parlamenta apakšpalātas deputātus, norādīja, ka patlaban briti tērē 20% no policijas laika un 200 miljonus mārciņu, lai katru gadu sodītu 70 tūkstošus jauniešu, kuri tiek pieķerti glabājot nelegālās narkotikas. Šos līdzekļus varētu novirzīt kriminālo grupējumu apkarošanai, kuri nodarbojas ar narkotiku tirdzniecībai.

Komentāri

Pievienot komentāru
Foto

Papildināts ar foto - Aiztur narkokurjeru ar vēderā paslēptu kilogramu kokaīna

LETA, Db.lv, 07.03.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Svētdien lidostā Rīga, ieceļojot no Argentīnas, aizturēts narkokurjers, kurš vēderā dobumā mēģināja ievest aptuveni vienu kilogramu kokaīna.

Narkotikas bijušas iepakotas vairākos plastikāta maisiņos. Tiesībsargājošās institūcijas pagaidām informāciju par šo gadījumu nesniedz. Viena kilograma mazumtirdzniecības kokaīna cena ir vairāk nekā 50 tūkstoši latu.

Policija šā gada sākumā atklāja, ka tieši pēdējo gadu laikā pieaugusi tendence Latvijas valstspiederīgajiem iesaistīties narkotiku pārvadāšanas biznesā. Tas esot saistīts ar ieilgušo ekonomisko krīzi, kad daudzi zaudējuši darbu un līdz ar to arī ienākumus.

Tā, piemēram, janvāra beigās Valsts policija informēja, ka vairākās Eiropas un Dienvidamerikas valstīs tiesas procesus gaida līdz 20 narkokurjeriem no Latvijas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts policijas (VP) darbinieki aprīlī aizturējuši septiņu cilvēku organizētu narkotisko vielu izplatīšanas grupu, no kuras izņemti vairāk nekā desmit kilogrami ar īpaši bīstamo narkotisko vielu karfentanilu, infomēja VP.

Policijā skaidroja, ka atsavināti arī desmit kilogramu zeltlietu, ievērojams daudzums naudas, luksusa klases automašīna un motocikls. Visas šīs lietas, visticamāk, iegūtas, tirgojot narkotikas.

VP norādīja, ka šī gada 4.aprīlī tika īstenota vērienīga aizturēšanas operācija. Tās laikā tika piesaistīta arī VP pretterorisma vienība «Omega», citi Rīgas reģiona pārvaldes biroji, Speciālo uzdevumu bataljona, Kurzemes reģiona pārvaldes Kriminālpolicijas biroja un ceļu policijas amatpersonas, kā arī Valsts robežsardzes specvienības «Sigma» darbinieki, Valsts ieņēmuma dienesta kinologi un Rīgas pašvaldības policija. Īsā laika posmā tika aizturētas visas septiņas aizdomās turētās personas - 1965., 1956., 1993., 1987. un 1993 gadā dzimuši vīrieši un 1971. un 2000.gadā dzimušas sievietes.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Par spīti policijas regulārajām aktivitātēm, «izkratot» kārtējo Rīgas sīkbodīti, kurā līdz ar ūdenspīpēm un šķiltavām tiek tirgotas tā dēvētās legālās narkotikas, iznīdēt šo rūpalu līdz šim nav izdevies. Jaunu kaitīgo vielu aizliegšana Latvijā prasa stipri ilgāku laiku nekā tepat kaimiņos esošajā Lietuvā vai Igaunijā, un tirgoņi to izmanto, lai bez bailēm atklāti izplatītu apreibinošas vielas. Tomēr pēc gadiem ilgām diskusijām, ko tad īsti darīt lietas labā, ierēdņi ir sapurināti un Veselības ministrijā (VM) paklusām notiek darbs pie likumu grozījumiem, kas «legālo narkobiznesu» varētu iedragāt pašos pamatos.

Par to šodien vēsta laikraksts Diena.

Veikaliņu Shamanas.lv Rīgas centrā, Ernesta Birznieka-Upīša ielā, pagājušajā nedēļas nogalē kārtējo reizi apciemojusi policija. Shamanas.lv ir labi pazīstama vieta, kur var nopirkt tā dēvētās legālās narkotikas jeb dažādus augu maisījumus, kuru izpīpēšanas radītais efekts līdzinās marihuānai, raksta Diena.

Likumsargi Shamanas.lv neviesojās pirmo reizi, bet nekad iepriekš pārbaudes un preces izņemšana veikaliņam nebija patraucējušas jau ļoti drīz atjaunot darbību. Arī pēc jaunākā reida veikala durvis drīz vien atkal bija vaļā, norāda laikraksts. Tas ir iespējams, jo Latvijā jaunas aizdomīgas vielas aizliegšana mēdz aizņemt no sešiem mēnešiem līdz pat gadam, kamēr iestādes pārliecinās par tās kaitīgumu un izstrādā attiecīgos priekšlikumus, kurus pēc tam izskata un apstiprina gan Saeima, gan Ministru kabinets (MK). Šajā laikā vielu var droši tirgot, nebaidoties no atbildības likuma priekšā, turklāt, kad tā beidzot tiek aizliegta, atliek vien nedaudz pamainīt vielas ķīmisko formulu, lai tā atkal likuma priekšā kļūtu legāla.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rakstu sērijas noslēgumā laikraksts Diena pēta, kuri ir ieguvēji un kuri – zaudētāji, Baltkrievijai organizējot nelegālās imigrācijas plūsmu uz kaimiņvalstīm.

Vismaz 5000 nelegālajiem migrantiem 2021. gadā saskaņā ar oficiālajiem datiem tranzītā caur Baltkrieviju izdevies nokļūt Vācijā. Tomēr reālie skaitļi, visticamāk, ir ievērojami lielāki nekā oficiālie un plašsaziņas līdzekļos minētie.

"Turcijas teritorijā ir ļoti daudz sīriešu, kuri uzskata – viņi varētu dzīvot arī labāk, taču nevis Turcijā, bet gan Eiropā," laikrakstam Novaja Gazeta pauž tūrisma firmas darbiniece. "Zinu, ka kopš maija Baltkrievijas konsulāts Ankarā pieņēma no viņiem pa 800 iesniegumiem dienā vīzu saņemšanai. Atteikumu vispār nebija. Un kad saka, ka bēgļu nometnē pie robežas ir divi tūkstoši cilvēku, man smieklīgi to klausīties. Kādi divi tūkstoši?! Ļoti daudz cilvēku līdz šim brīdim dzīvo hoteļos un nogaida. Milzīgs daudzums jau pārgājis robežu bez jebkādiem pavadoņiem, caur purviem. Un cik daudzi palikuši šajos purvos – baidos, ka nekad nesaskaitīsim. Tikai vienam manam partnerim, ar kuru strādāja firma, nomira septiņi cilvēki pēdējos divos mēnešos, neņemot vērā tos, kuri vienkārši vairs neizgāja uz sakariem – vai nu nomira, vai arī tomēr pārgāja robežu. Un kad piezvanīju šim cilvēkam, kurš pie mums sūtīja klientus, un teicu: "Klausieties, varbūt tomēr viņus sūtīt legāli, bet nevis caur purviem – droši vien varianti pastāv?" viņš atbildēja: "Man nospļauties, vai viņi nomirst vai ne, naudu viņi jau samaksājuši."

Komentāri

Pievienot komentāru
Viedokļi

Aptiekāri: Farmācijas likumā teikts, ka tā dēvētās «legālās narkotikas» ir zāles

Dienas Bizness, 25.03.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Narkotikas par «legālām» padarījusi Zāļu valsts aģentūras un Veselības inspekcijas bezdarbība, jo pēc Latvijā spēkā esošā Farmācijas likuma tā dēvētās «legālās narkotikas» ir zāles.

Tā paziņojumā masu medijiem norāda Latvijas Aptiekāru asociācija. Asoicācijas vadītājs Guntis Belēvičs uzskata, ka šī «slimība» ielaista dēļ Veselības ministrijas nespējas vadīt tās pārraudzībā un pakļautībā esošās valsts iestādes – Zāļu valsts aģentūru (ZVA) un Veselības inspekciju.

«Lai šo lietu sakārtotu, nav jāizgudro ritenis no jauna. Atbilstoši Latvijas Farmācijas likuma 1. panta 17. punktam: «zāles ir ... jebkura viela vai vielu salikums, ko var izmantot vai ievadīt cilvēka organismā ... ar mērķi ... pārveidot fizioloģiskas funkcijas, izraisot farmakoloģisku ... iedarbību ...». Tātad «spaiss», neatkarīgi no tā, vai to nodēvē par «kaktusu mēslojumu» vai «pīpju tīrāmo līdzekli», ir zāles,» skaidro Belēvičs, uzsverot, ka par zāļu novērtēšanu, izplatīšanu un farmaceitiskās darbības licencēšanu atbild ZVA.

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

Rumāņu žurnālists: bieži uzduramies Latvijas bankām, kas iesaistītas netīrā biznesā

Lelde Petrāne, 14.01.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

«Latvija spēlē lielu lomu ofšoru biznesā. Tajā ļoti ir iesaistīts banku bizness, kuru dažkārt izmanto noziedznieki,» laikrakstam Diena stāstījis rumāņu pētnieciskais žurnālists Pols Kristians Radu.

«Es nezinu, vai tas ir vaļīgo banku likumu dēļ, vai arī banku darbinieki neievēro zināmas naudas atmazgāšanas novēršanas prasības, bet mēs ļoti bieži uzduramies Latvijas bankām, kas ir iesaistītas netīrā biznesā,» viņš turpinājis.

Vaicāts: «Kur Latvija atrodas narkotiku izplatīšanas tīklā?» viņš atbild: «Manuprāt, Latvija ir narkotirgoņu centrs. Zinu nedaudz par narkotiku tranzītu, kas iet caur Latviju un tālāk uz Ziemeļeiropu. Narkotiku tirgoņi aizvien meklē jaunus ceļus. Ja tiek pastiprināta robeža, piemēram, starp ASV un Meksiku, viņi nemēģinās ievest narkotikas Amerikā no Meksikas garām robežsargiem, bet aizsūtīs narkotikas uz Āfriku, piemēram, uz Sjerraleoni vai Libēriju, pēc tam no Libērijas uz Amsterdamu Nīderlandē, un no Amsterdamas tās jau ceļos uz Ņujorku. Tas ir garāks ceļš, taču šādu jancīgu ceļu radīšana viņiem atmaksājas. Un Latvija ar pieeju jūrai ir dabisks narkotiku tirdzniecības centrs.»

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Marta sākumā Valsts policijas (VP) Organizētās noziedzības apkarošanas pārvaldes (ONAP) darbinieki pārtvēruši kādu minivenu, kurā atrasti aptuveni 100 kilogrami hašiša. Šāda daudzuma vērtība mazumtirdzniecībā lēšama aptuveni 1,2 miljonos eiro, informē VP.

Informāciju par hašiša kravu VP ONAP darbinieki ieguva, sadarbojoties ar ārvalstu kolēģiem, un 1.martā, kad krava tika ievesta Latvijas teritorijā, izmeklētāji piesaistīja VP Latgales reģiona darbiniekus, kas Daugavpilī apturēja kādu minivenu un aizturēja divus latviešu vīriešus.

Automašīnas pārbaudes laikā policisti ar saviem tehniskajiem līdzekļiem atrada aptuveni 30 kg hašiša, taču vēlāk, piesaistot kolēģus no Muitas pārvaldes un izmantojot viņu rīcībā esošo speciālo tehniku, tika atrasti vēl aptuveni 70 kg narkotiku, tātad kopā atrasti aptuveni 100 kg hašiša. Melnajā tirgū viena grama cena svārstās no 8 līdz 12 eiro, tātad kopējā nelegālās preces vērtība varētu sasniegt pat 1,2 miljonus eiro. Izmeklēšanas laikā policisti aizturējuši vēl divus vīriešus, tāpat policijas veikusi arī vairākas kratīšanas aizturēto dzīvesvietās un citās ar viņiem saistītās vietās, taču tur narkotikas nav atrastas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Klaipēdas ostā muitnieki kravā no Ekvadoras atraduši 600 kilogramus kokaīna, ko bijis paredzēts nogādāt Krievijā, trešdien paziņojusi Klaipēdas teritoriālā muitas pārvalde.

Tā norādījusi, ka šī ir viena no lielākajām narkotiku kravām Lietuvas vēsturē, ko izdevies atklāt.

Narkotikas atrastas iekārtās, kas ar kuģi atvestas no Ekvadoras.

Atrasto narkotiku vērtība ir apmēram 49 miljoni eiro.

Kontrabandas kravu atklāja Lietuvas Muitas krimināldienests un Klaipēdas teritoriālā muitas pārvalde. Iekārtu atvēršanai tika nolīgts atsevišķs uzņēmums.

Pēc muitnieku sniegtajām ziņām, narkotikas bija paredzēts nogādāt saņēmējam Krievijā.

Narkotiku krava tika atklāta pēc tam, kad muitas speciālisti veica riska analīzi par detalizētāku kravas pārbaudi.

Lietuvas muitniekiem pirmās šaubas radās par kravas raksturu un maršrutu - kravas pavaddokumenti liecināja, ka it kā veidnes plastmasas vāku izgatavošanai tiek vestas uz Lietuvu no Ekvadoras, kuģim piestājot Kolumbijā un Hamburgā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pateicoties kāda tūrista sūdzībai, Rīgas pašvaldības policijas tūrisma policisti naktī uz svētdienu leģendārā Preses nama pagrabā atklājuši vērienīgu nelegālu naktsklubu.

Tajā bijuši ap 300 apmeklētāju, no kuriem četri bijuši nepilngadīgi. Turklāt klubā, iespējams, uzglabātas arī narkotikas. Kluba apmeklētāji šādas apsūdzības noliedzot, raksta Diena.

Izklaides vieta ar nosaukumu «Bunkurs» pagrabā darbojusies jau gandrīz pusgadu. Kāds «Bunkura» apmeklētājs gan zināja stāstīt, ka tas neesot klubs, bet gan šaura domubiedru pulcēšanās vieta, kuri savām sanāksmēm īrējuši šīs telpas.

Policijas ziņas par apmeklētāju skaitu esot liels pārspīlējums, jo policijas ierašanās brīdī telpās bijis ap 150 cilvēkiem. Kāda persona policijai centusies paskaidrot, ka notiekošais ir privāts pasākums un uzrādījusi arī kluba telpu īres līgumu. Tomēr šī persona nav spējusi uzrādīt ne komersanta reģistrācijas apliecību, ne kādu citu no nepieciešamajiem dokumentiem, tādēļ policija šobrīd pieļauj, ka tā bijusī nelegāla komercdarbība.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Eiropā un Dienvidamerikā aiztur aptuveni 20 narkokurjerus no Latvijas

LETA, 26.01.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vairākās Eiropas un Dienvidamerikas valstīs patlaban tiesas procesus gaida līdz 20 narkokurjeriem no Latvijas, šodien preses brīfingā pavēstīja Valsts policijas (VP) Galvenās kriminālpolicijas pārvaldes Organizētās noziedzības apkarošanas pārvaldes priekšnieks Uģis Araks.

Viņš pastāstīja, ka, sadarbojoties ar citu valstu kolēģiem, izdevies aizturēt desmit personas, kas darbojās starptautiskā organizētā grupējumā, kurš savukārt nodarbojās ar narkotiku kontrabandu no Dienvidamerikas uz Eiropas valstīm.

Grupējuma organizatori atrodas Āfrikā, noskaidrots izmeklēšanā. Taču Latvijā pagājušā decembrī un šā gada janvārī ir aizturēti trīs Latvijas valstspiederīgie, kuri ietilpa šajā starptautiskajā grupējumā un nodarbojās ar narkokurjeru vervēšanu.

Dažādās valstīs aiz restēm patlaban atrodas līdz 20 Latvijas valstspiederīgo vecumā no 18 līdz 40 gadiem, kuri pārsvarā ir no Vidzemes reģiona. Šie kurjeri galvenokārt esot meklēti savu paziņu vidū, daļa no viņiem bija nonākuši naudas grūtībās.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Deivids Nats (David Nutt), brits, kurš pievērsies narkotiku ietekmes pētījumiem un bijis arī Lielbritānijas valdības konsultants, paziņojis, ka banku krīzi izraisījis tas, ka pārāk daudz kredītiestāžu darbinieku lietojuši kokaīnu, vēsta telegraph.co.uk.

Nats apgalvo, ka pārāk daudz baņķieru, kuri lietoja narkotikas, bijuši «pārmērīgi pašpaļāvīgi» un līdz ar to «uzņēmās lielāku risku». Tas esot novedis ne vien pie pašreizējās krīzes valstī, bet arī izraisījis Barings Bankas sabrukumu 1995. gadā.

«Baņķieri lietoja kokaīnu un iegrūda mūs šajā briesmīgajā putrā,» sacījis D. Nats.

Šī gan nav pirmā reize, kad viņš nācis klajā ar pretrunīgiem apgalvojumiem. 2009. gadā Nats tika atlaists kā valdības vecākais padomnieks narkotiku jautājumos, jo publikācijā norādīja, ka nav liela atšķirība starp ļaunumu, kuru nodara izjādes un ekstazī.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pirmdien Melngalvju namā pie Valsts prezidenta Andra Bērziņa viesojās naftas izpētes urbuma veicēji Baltijas jūrā. Viņi atklāja, ka ir optimistiski un cerīgi noskaņoti.

Uzņēmuma Kuwait Energy Company pārstāvis Muhameds Al Houkals pēc tikšanās sarunā ar žurnālistiem bija izvairīgs. Viņš vien norādīja, ka, raugoties nākotnē, ir optimistiski un cerīgi noskaņots. «Mēs tiešām esam cerīgi un optimistiski,» teica Al Houkals.

Viņš atturējās prognozēt, vai un kādos apjomos Baltijas jūrā varētu būt atrodama nafta. «Mēs nevaram droši teikt, līdz neesam sasnieguši mērķi, un tad mēs redzēsim, kas mums ir.»

Patlaban darbi noritot saskaņā ar plānu. Pēc Kuwait Energy Company pārstāvja teiktā, darbu veikšana esot ļoti dārga, jo jārēķinās arī ar vides jautājumiem. Precīzu summu, cik uzņēmumi ieguldījuši projektā, viņš neatklāja. «Mēs esam ieguldījuši daudz naudas, es nevaru pašlaik teikt [cik]. Ja mēs kaut ko atradīsim, tas būs tā vērts.»

Komentāri

Pievienot komentāru
Vide

Papildināta - Apturēta neattīrīto notekūdeņu noplūde jūrā pie Liepājas

LETA, 25.07.2023

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šonakt Liepājā izdevies apturēt notekūdeņu noplūdi jūrā un notekūdeņu attīrīšanas iekārtu darbība atjaunota pagaidu režīmā, aģentūru LETA informēja pašvaldības sabiedrisko attiecību un mārketinga daļas vadītāja Zita Lazdāne.

Pašlaik situācija ar notekūdeņu ieplūšanu jūrā atrisināta un tie vairs neiztek ārpus attīrīšanas iekārtām, apgalvo pašvaldība.

Patlaban iedarbināti septiņi sūkņi, kas pārpumpē notekūdeņus, apejot sagruvušo priekšattīrīšanas bloku, lai novērstu neattīrītu notekūdeņu nokļūšanu jūrā.

Papildināta - Liepājā vidē noplūduši aptuveni 1250 kubikmetri neattīrītu notekūdeņu 

Liepājas notekūdeņu attīrīšanas iekārtu avārijas rezultātā vidē noplūduši aptuveni 1250...

Pēc Lazdānes vārdiem, SIA "Liepājas ūdens" darbinieki kopā ar ekspertiem kopš avārijas brīža meklēja tehniskos risinājumus konstrukciju atjaunošanai. Šajā laikā bija apturēta notekūdeņu novirzīšanu uz bojāto rezervuāru un notekūdeņu attīrīšanas iekārtām. Savāktie notekūdeņi iespēju robežās tikuši uzkrāti cauruļvados, spiedvados un sūkņu stacijās.

Pašvaldības pārstāve klāstīja, ka šodien turpināsies avārijas seku novēršanas darbi, sagruvušās sienas tehniskā ekspertīze un iemeslu skaidrošana kopā ar Rīgas Tehniskās universitātes ekspertiem. Tāpat tiek veiktas ūdens analīzes un sekots līdzi ūdens kvalitātes izmaiņām.

Arī Valsts vides dienesta (VVD) Kurzemes reģiona pārvaldes vadītāja Evita Šestakova intervijā TV3 atzina, ka neattīrīto notekūdeņu noplūde jūrā pie Liepājas ir pārtraukta. Viņa stāstīja, ka vakar vakarā VVD saņēma ziņu no SIA "Liepājas ūdens", ka ir sākta notekūdeņu sūknēšana uz attīrīšanas iekārtām.

Jautāta, cik ilgi vēl varētu saglabāties Liepājas pusē noteiktais aizliegums peldēties jūrā, Šestakova atbildēja, ka pagaidām vēl tiek ņemtas analīzes un iepriekš noteiktie ierobežojumi paliek spēkā līdz brīdim, kad publiski tiks izziņota cita informācija.

Pēc sākotnējām aplēsēm, jūrā vairāk nekā diennakts laikā varētu būt noplūduši ap 12 000 kubikmetru neattīrītu notekūdeņu, tomēr šie dati vēl tiks precizēti.

Lūgta komentēt notikušās vides avārijas nopietnību, Šestakova atbildēja, ka jūrā noplūdušo neattīrīto notekūdeņu daudzumu nevar nosaukt ne par mazu, ne lielu, taču viņa salīdzināja, ka, piemēram, Rīgā lielu lietavu periodā Daugavā nokļūst ap 50 000 līdz 80 000 kubikmetru neattīrītu notekūdeņu vienā reizē, kas ir krietni vairāk nekā Liepājā notikušās avārijas laikā.

VVD pārstāve gan uzsvēra, ka tagad ir ļoti svarīgi saprast, kādi bija notekūdeņu attīrīšanas būves sagrūšanas cēloņi, lai nākotnē nepieļautu līdzīgas avārijas atkārtošanos.

Kā ziņots, svētdienas pievakarē Liepājā, Šķēdē sabrukusi notekūdeņu attīrīšanas iekārtu pirmsattīrīšanas rezervuāra siena, radot daļas neattīrītu kanalizācijas ūdeņu noplūdi jūrā.

VVD aprēķinās Liepājas attīrīšanas iekārtās notikušās avārijas rezultātā videi nodarīto kaitējumu un vērtēs amatpersonu atbildību.

Kā pirmdien skaidroja SIA "Liepājas ūdens" vadītājs Andis Dejus, tehniskā konstrukcija līdz šim bija tāda, ka abas sekcijas darbojās kopā, tādēļ tagad ir jārada tehniskais risinājums, lai tās atdalītu. Pieņemts lēmums būvēt kanalizācijas vadu, kas apietu sagruvušo sekciju.

Būve ir celta 2009.gadā. Ņemot vērā, ka tā ir virszemes būve, speciālisti to apsekojuši katru dienu, un nekas neesot liecinājis, ka notekūdeņu attīrīšanas iekārtu pirmsattīrīšanas rezervuāra siena varētu atdalīties.

Tiešu draudu cilvēku veselībai avārijas rezultātā nav, bet iedzīvotāji aicināti tuvāko dienu laikā izvairīties no peldēšanās Liepājas apkārtnē, īpaši Dienvidkurzemes novada Medzes pagastā, jo straumes virzās uz turieni. Atbildīgie dienesti veic ūdens paraugu monitoringu, lai sekotu līdzi ūdens kvalitātei.

Komentāri

Pievienot komentāru