Citas ziņas

Juri Jansonu apstiprina par jauno e-lietu sekretariāta vadītāju

, 30.09.2008

Jaunākais izdevums

Otrdien, 30.septembrī valdība Ministru kabineta sēdē par jauno e-lietu sekretariāta vadītāju apstiprināja Juri Jansonu, kas līdz šim bija Tieslietu ministrijas Juridiskās palīdzības administrācijas direktors.

E-lietu ministre Signe Bāliņa J. Jansona virzīšanu e-lietu sekretariāta vadītāja amatam skaidro ar kandidāta iepriekš gūtajiem panākumiem Juridiskās palīdzības administrācijas izveidošanā un vadīšanā, gūtajām zināšanām par valsts pārvaldi un pieredzi vadošajos amatos.

Par pamatu šādam S. Bāliņas lēmumam ir bijis arī ministres un J.Jansona vienots redzējums par e-pārvaldes attīstību valstī un tās veicināšanai nepieciešamo pasākumu īstenošanu.

Kā vienu no darbības prioritātēm J. Jansons izvirza uzdevumu skaidrot sabiedrībai e-lietu būtību, veicināt jau esošo e-pakalpojumu lietojumu un attīstīt ikvienam izprotamus un pieejamus e-pakalpojumus. „E-lietu sekretariāts ir veicis labas iestrādes e-pakalpojumu ieviešanā, tomēr nozīmīgi panākt, lai e-pakalpojumi kļūtu plaši pieejami visiem iedzīvotājiem, tādejādi veicinot arī efektīvu un operatīvāku valsts pārvaldi”, norāda J. Jansons.

Juris Jansons kopš Juridiskās palīdzības administrācijas izveidošanas 2006.gada 2.janvārī un līdz šim brīdim bija tās direktors. Iepriekš 11 gadus strādājis Latvijas Bankā. J.Jansonam ir jurista kvalifikācija, maģistra grāds ekonomikā, un šobrīd tiek turpinātas doktorantūras studijas „Tiesību socioloģijā” Rīgas Stradiņa universitātē.

Līdzšinējais e-lietu sekretariāta vadītājs Viesturs Krievāns turpmāk e-lietu sekretariātā būs vadītāja vietnieks Politikas plānošanas un Eiropas fondu jautājumos.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Apvienība Saskaņas centrs (SC) piedāvājusi Vienotības un Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) Saeimas frakcijām kā potenciālo kandidātu tiesībsarga amatam apspriest Rīgas slimokases (RSK) likvidatoru Juri Jansonu, aģentūrai LETA sacīja SC Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Jānis Urbanovičs.

«Pagaidām Jansonu nevar uzskatīt par SC kandidātu tiesībsarga amatam, jo mēs gaidām, kādu viedokli paudīs Vienotības un ZZS frakcijas,» skaidroja Urbanovičs. Jansona kandidatūru apspriest SC piedāvāja jau piektdien.

Urbanovičs sacīja, ka pirmdien, 14.februārī, pēcpusdienā Vienotības un ZZS frakcijas jau varētu būt apspriedušas Jansonu kā potenciālo tiesībsarga amata kandidātu.

«Ja Jansonam būs atbalsts Vienotības un ZZS frakcijās vai vismaz vienā no šīm frakcijām, tad mēs viņu virzīsim kā mūsu oficiālo kandidātu tiesībsarga amatam. Tas tiks darīts tikai tad, ja redzēsim, ka varam rēķināties ar deputātu balsīm,» sacīja Urbanovičs.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Saeima ceturtdien ar 68 balsīm "par" un 24 balsīm "pret" tiesībsarga amatā uz trešo pilnvaru termiņu ievēlēja Juri Jansonu.

Deputātiem bija jāizšķiras starp trīs kandidātiem - esošo tiesībsargu Jansonu, Labklājības ministrijas parlamentāro sekretāru Krišu Lipšānu (Par cilvēcīgu Latviju/KPV LV) un bijušo Talsu novada domes vadītāju, juristu Edgaru Zelderi, kuru virzīja Jaunā konservatīvā partija.

Par Lipšānu tiesībsarga amatā balsoja astoņi deputāti un 84 - pret, kamēr Zelderim atbalstu pauda 15 deputāti, bet 77 parlamentārieši viņa kandidatūru noraidīja.

Jansona pārvēlēšanu amatā atbalstīja trīs koalīcijas frakcijas - Nacionālā apvienība, "Jaunā vienotība" un "Attīstībai/Par!", kā arī opozīcijā esošās Zaļo un zemnieku savienība (ZZS) un partija "Saskaņa".

Jansonu pirmo reizi šajā amatā Saeima ievēlēja 2011.gada 3.martā, bet 2016.gada 3.martā pārvēlēja šajā postenī.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šonedēļ kāda privātpersona vērsusies prokuratūrā ar lūgumu saukt pie atbildības likvidētā Sabiedrības integrācijas lietu sekretariāta bijušās amatpersonas par iPhone 3 G un Apple datoru iepirkšanu īsi pirms sekretariāta likvidācijas.

Par to Db informēja Ģenerālprokuratūras preses sekretārs Andrejs Vasks.

iPhone Sabiedrības integrācijas lietu sekretariāta amatpersonām tika nopirkti jau 2008. gada septembrī, savukārt pērnā gada 24. oktobrī, tikai piecas dienas pirms Ministru kabineta lēmuma par sekretariāta reorganizāciju, tika iegādāti arī divi Apple datori, kuru pirkšana tika pamatota ar to, ka šādi datori nepieciešami, lai varētu pilnvērtīgi izmantot iPhone 3 G e-pasta pārlūku.

2008. gada 19. decembrī nopirktie iPhone tika norakstīti un bez atlīdzības nodoti O. Kastēnam un J. Asarim. Savukārt par valsts naudu nopirktie Apple datori pēc to nopirkšanas vispār nebija lietoti – 15. decembrī notikušajā inventarizācijā tika konstatēts, ka tie pat nav izņemti no iepakojuma.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Moldova ieinteresēta izmantot Latvijas pašvaldību IT risinājumus

, 01.04.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Moldovas pārstāvji, apmeklējot starptautisko forumu Baltic IT&T 2009, pauda ieinteresētību izmantot Latvijas pieredzi pašvaldību IT kompetenču centru izveidē.

Moldovas pārstāvji tikās ar Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrijas (RAPLM) valsts sekretāri Laimdotu Straujumu, E-pārvaldes sekretariāta vadītāju Juri Jansonu un citām sekretariāta amatpersonām, lai pārrunātu turpmākos sadarbības virzienus starp Latviju un Moldovu.

Tikšanās nobeigumā abas puses vienojās turpināt līdzšinējo veiksmīgo E-pārvaldes sekretariāta un Moldovas Informācijas attīstības ministrijas sadarbību atbilstoši 2007. gadā noslēgtajam līgumam.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Īsi pirms Īpašu uzdevumu ministra sabiedrības integrācijas lietās sekretariāta (ĪUMSILS) likvidēšanas, ministram Oskaram Kastēnam un sekretariāta vadītājam Jurim Asarim pirkti iPhone 3G telefoni un Apple datori.

Lai pilnvērtīgi varētu izmantot iegādātos telefonus kā e-pasta pārlūku, 24. oktobri. tika iegādāti divi datori Apple Imac Mb323zh un programmas iWork-08 (MAC) par kopējo summu Ls 1 500, lai gan valsts pārvaldē netiek izmantota programmatūra MAC, bet gan Windows. Jau pērn 24 datori (ar pamatlīdzekļu pieņemšanas un nodošanas aktu) tika nodoti lietošanā sekretariāta vadītājam un ministram, taču 15. decembrī inventarizācijas laikā tika konstatēts, ka datori nav izņemti no iepakojuma un faktiski netiek lietoti.

19.decembrī iepriekš minētie mazcenas mobilie telefoni iPhone 3G tika norakstīti. Tā kā tālruņi tika iegādāti kā mazcenas telefoni, saistības līguma laušanas gadījumā ir 728 lati, tādēļ telefoni ar visām saistībām par mobilo sakaru pakalpojumiem bez atlīdzības tika nodoti ministram un sekretariāta vadītājam.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Spriedīs par sabiedrības integrāciju

Sanita Igaune, Db, 14.11.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgā, 21.novembrī, Īpašu uzdevumu ministra sabiedrības integrācijas lietās sekretariātā notiks pēdējā publiskā apspriede par sabiedrības integrācijas politiku nākamajiem pieciem gadiem (2009.–2013.g.).

Sekretariāta pārstāve Zane Šneidere Db informēja, ka uz publisko apspriedi ir aicināts ikviens interesents Sekretariāta telpās, Brīvības ielā 39, 5.stāvā, laikā no plkst. 15:00 līdz 17:00.

Publiskās apspriedes tēma būs sabiedrības integrācijas politika nākamajiem pieciem gadiem. Tās mērķis ir iepazīstināt ar izstrādātā dokumenta projektu un uzklausīt sabiedrības viedokli, idejas un priekšlikumus par nepieciešamajiem papildinājumiem un precizējumiem dokumentā, paskaidroja Z. Šneidere.

Sabiedrības pārstāvju paustais viedoklis palīdzēs atbildēt uz jautājumiem: kā stiprināt latviešu un citu Latvijā dzīvojošo tautību piederības sajūtu Latvijas valstij un pilsoniskumu? kā veicināt iecietību sabiedrībā un iedzīvotāju savstarpējo sadarbību, līdzdalību savu un sabiedrības problēmu risināšanā? kā risināt migrācijas jautājumus?

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) ierosinājis sākt kriminālvajāšanu pret divām Īpašu uzdevumu ministra elektroniskās pārvaldes lietās sekretariāta (E-lietu sekretariāta) amatpersonām par dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu saistībā ar bijušās e-lietu ministres Inas Gudeles dzimšanas dienas svinībām.

Tādējādi šodien Ģenerālprokuratūrai ir nosūtīti nepieciešamie kriminālprocesa materiāli.

KNAB abas sekretariāta amatpersonas rosina saukt pie atbildības pēc Krimināllikuma 318.panta pirmās daļas par dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu. Tas paredz, ka personas var tikt sodītas ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz trim gadiem, piespiedu darbu, vai ar naudas sodu līdz 60 minimālajām mēnešalgām, atņemot tiesības ieņemt noteiktus amatus uz laiku no viena gada līdz trim gadiem vai bez tā.

Db jau rakstīja, ka pagājušā gada pavasarī I.Gudele nolēma atkāpties no e-lietu ministres amata pēc tam, kad parādījās ziņas par valsts budžeta naudas tērēšanu viņas dzimšanas dienas svinībām, kad tika rezervētas telpas, pasūtīta zemeņu kūka un vīns.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Ministru kabinets Sekretariāta vadītāja amatā apstiprina Juri Asaru

, 05.08.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Otrdien, 5. augustā, Ministru kabinets apstiprināja Īpašu uzdevumu ministra sabiedrības integrāciju lietās sekretariāta jauno vadītāju – Juri Asaru. Līdz šim Juris Asars pildīja Sabiedrības integrācijas politikas departamenta direktora pienākumus.

„Uzskatu, ka mana iepriekšējā darba pieredze un vēlme pilnveidot sabiedrības integrācijas politiku Latvijā palīdzēs man efektīvi organizēt Sekretariāta darbu un veidot konstruktīvu dialogu ar visām sabiedrības grupām,” saka jaunais Sekretariāta vadītājs Juris Asars.

Jurim Asaram ir Sociālo zinātņu maģistra grāds tiesību zinātnēs. No 2000.-2004.g. strādājis Finanšu ministrijā: vecākais referents Muitas likumdošanas departamentā un Jēkabpils rajona Salas pagasta finanšu stabilizācijas procesa uzraugs. Savukārt no 2004. līdz 2008.gadam J.Asars pildījis Jēkabpils pilsētas domes priekšsēdētāja padomnieka pienākumus.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Taksometru vadītāju reģistrā šobrīd ir reģistrēti 4520 transportlīdzekļu vadītāji, kuri ir tiesīgi vadīt taksometru vai veikt pasažieru komercpārvadājumus ar vieglo automobili, informē Autotransporta direkcija.

Reģistrēto vadītāju skaits pusgada laikā ir pieaudzis par 87%. Vadītāju reģistrāciju un izslēgšanu no Taksometru vadītāju reģistra veic Autotransporta direkcija.

No 2018. gada 1. jūnija pasažieru komercpārvadājumus ar taksometru vai vieglo automobili drīkst nodrošināt tikai Taksometru vadītāju reģistrā reģistrēti vadītāji. Šī gada 1. jūnijā reģistrēti bija 2420 autovadītāji, un pusgada laikā reģistrēto vadītāju skaits ir pieaudzis par 87%, sasniedzot 4520 transportlīdzekļu vadītājus (vadītāju reģistrācijas dinamiku skatīt 1. attēlā). Autotransporta direkcijas rīcībā esošā informācija liecina, ka vadītāju skaita straujais pieaugums ir saistīts jaunajām prasībām taksometru pārvadājumos un pasažieru komercpārvadājumu ar vieglo automobili pakalpojuma attīstību un popularitātes kāpumu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēc plašām debatēm ceturtdien Saeima tiesībsarga amatā apstiprināja Juri Jansonu.

Aizklātā balsojumā «par» J. Jansonu bija 53 deputāti, bet «par» juristi Anitu Kovaļevsku - 39 . Saskaņas centra izvirzīto kandidātu iepriekš atbalstīja arī Zaļo un zemnieku savienība un apvienība Par labu Latviju.

Jāatgādina, ka tiesībsarga amatam tika izvirzīta arī Vienotības kandidāte Administratīvās tiesas tiesnese un Latvijas Universitātes pasniedzēja Anita Kovaļevska.

Jurim Jansonam ir augstākā profesionālā juridiskā izglītība, kā arī sociālo zinātņu maģistra grāds ekonomikā un viņš ir Rīgas Stradiņa universitātes doktorants studiju programmā Tiesību socioloģija. Bijis Juridiskās palīdzības administrācijas direktors, vēlāk apdrošināšanas sabiedrības RSK apdrošināšanas AS vadītājs, 2010.gadā sakarā ar uzņēmuma likvidāciju atbrīvots no valdes priekšsēdētāja amata un iecelts par uzņēmuma likvidatoru.

Komentāri

Pievienot komentāru
DB Viedoklis

Db viedoklis: Jo nonivelētāks ir tiesībsarga amats, jo ērtāka dzīve politiķiem

Db redakcija, 18.02.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Brīdī, kad kādai valsts iestādei ir jāizvirza vadītāja amata kandidāts, tas nereti ir saistīts ar lielāku vai mazāku ažiotāžu. Parasti jau katra no varas partijām vēlas noteiktā amatā iebīdīt savu cilvēku, nodrošināt tādējādi lielākas ietekmes iespējas, sagādāt darbiņu kādam bez amata vai deputāta krēsla palikušam partijas draugam utt.

Nedaudz cita situācija ir izveidojusies ar tiesībsarga amatu. Jau kopš šāda posteņa izveides Latvijā faktiski bija skaidrs, ka minēto institūciju Latvijas politiskajā sistēmā nevienam tā īsti nevajag, un tagad tas izpaužas vēl spilgtāk.

Ir skaidrs, ka šādā amatā ir jāstrādā cilvēkam, kurš ir ar augstu izglītības un pieredzes līmeni, kurš ļoti labi orientējas likumdošanā, un galvenais - kurš ir autoritāte gan sabiedrībā, gan arī politiskajās aprindās. Piemēram, teju ideāls kandidāts šim amatam būtu kādreizējais ģenerālprokurors Jānis Maizītis. Vai kāds cits ar līdzīga līmeņa pieredzi un autoritāti sabiedrībā. Diemžēl izskatās, ka šādas vēlmes ir stipri vien naivas, piemēram, redzot, ka publiskajā telpā atlika vien pieminēt bijušā Augstākās tiesas priekšsēdētaja Andra Guļāna vārdu, lai viena no koalīcijas partijām uzreiz sāktu nīdēt šādu ideju pašā saknē. Toties ievērojami izdevīgāk politiskajai elitei ir virzīt tiesībsarga amatam cilvēkus, kuru vārdi, godīgi sakot, neizsaka neko - Rīgas slimokases likvidatoru Juri Jansonu un Administratīvās rajona tiesas tiesnesi Anitu Kovaļevsku.

Komentāri

Pievienot komentāru
Enerģētika

VID panākums tiesā norāda uz versiju par Lūša un Aišpura nogalināšanu

Lato Lapsa kopā ar Kristīni Jančevsku, Baltic Screen, speciāli Db, 06.08.2008

Jelgavas gaļas kombināta vadības pārstāvji tiesībsargus vairākkārt informēja, ka ar Grupa Media saistītas personas cenšas piespiest uzņēmumu pārskaitīt arestētos līdzekļus kādai trešajai personai. Pašlaik gan nav zināms, cik nopietni izmeklētāji Aigara Lūša (attēlā) slepkavību saista ar naudas atmazgātāju mēģinājumiem jebkādā veidā atgūt savus līdzekļus.

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Finanšu policijas panākumi, Latgales priekšpilsētas tiesai par naudas atmazgāšanu notiesājot SIA Grupa Media valdes locekli Ernestu Jansonu, netieši norāda uz versiju par iemesliem, kuru dēļ pagājušā gada septembrī un šā gada janvārī tika nogalināti uzņēmēji Gatis Aišpurs un Aigars Lūsis.

Notiesā par atmazgāšanu

Šā gada 27. jūnijā Rīgas Latgales priekšpilsētas tiesa mazpazīstamās SIA Grupa Media – 2005. gadā dibinātas kompānijas ar minimālo 2000 latu pamatkapitālu un Panama ofšorā Goldbeam Trading Inc. noslēptiem īpašniekiem – valdes loceklim Ernestam Jansonam piesprieda nosacītu piecu gadu cietumsodu un 8 000 latu naudassodu.

Šis spriedums tika pasludināts, tiesai 1974. gadā dzimušo E. Jansonu atzīstot par vainīgu pēc Krimināllikuma 218. panta otrās daļas un 195. panta trešās daļas – par izvairīšanos no nodokļu nomaksas un par noziedzīgi iegūtu finanšu līdzekļu legalizēšanu lielā apmērā vai organizētā grupā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Attīstīs Elektronisko iepirkumu sistēmu

Sanita Igaune, Db, 06.01.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Īpašu uzdevumu ministra elektroniskās pārvaldes lietās sekretariāts (E-lietu sekretariāts) gada pirmajā ceturksnī, piesaistot ERAF līdzekļus, plāno uzsākt Elektronisko iepirkumu sistēmas (EIS) pilnveidošanu.

To Db pavēstīja sekretariāta sabiedrisko attiecību speciāliste Elita Cepurīte. Viņa norādīja, ka sagatavotais projekta pieteikums ir iesniegts izvērtēšanai sekretariāta Eiropas fondu departamentam.

E-lietu sekretariāts atgādina, ka esošā EIS ir izveidota 2005. gadā, un šajā laikā ir ievērojami pieaudzis darījumu apjoms elektronisko iepirkumu sistēmā. Piemēram, 2008. gadā EIS saviem iepirkumiem izmantojušas 357 valsts un pašvaldību iestādes.

Esošā EIS tehnoloģiskā platforma ir novecojusi, un, palielinoties iepirkumu apjomam, tās veiktspēja nav pietiekama, lai sistēmu varētu izmantot pilnībā visas valsts un pašvaldību iestādes e-iepirkumu veikšanai. Tāpat sistēmas programmatūras ierobežojums neļauj papildināt preču sortimentu un attiecīgi arī pircēju un pasūtītāju skaitu. Tāpēc E-lietu sekretariāts 2009. gadā plāno uzsākt elektronisko iepirkumu sistēmas e-katalogu funkcionalitātes attīstību, lai varētu paplašināt e-katalogu klāstu un uzlabot to darbību, norāda sekretariāts.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Cik ilgā laikā var atrast piemērotu augstākā līmeņa vadītāju

Anna Litvina, Fontes Executive Search vadošā partnere, 30.04.2024

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēdējās dienās mediju telpā ir izskanējuši atšķirīgi viedokļi par LIAA vadītāja atlases procesu. No vienas puses tiek norādīts, ka gan LIAA atlases process, gan arī citu vadītāju atlase valsts kapitālsabiedrībās un iestādēs notiekot pārāk lēni un birokratizēti. No otras puses tiek argumentēts, ka konkursa izbeigšana “finiša taisnē” bez papildus plašāku skaidrojumu sniegšanas samazina profesionāļu interesi kandidēšanai uz līdzīgiem amatiem valsts pārvaldē.

Tā kā manis vadītajam uzņēmumam Fontes ir plaša un ilgstoša pieredze vadītāju atlasē gan privātajā, gan arī publiskajā sektorā, nolēmu statistiski pārbaudīt, vai tik tiešām valsts pārvaldes vadītāju atlases procesi ir nesamērīgi gari, kā arī, vai pastāv iespējas vadītāju atlasi optimizēt un padarīt saprotamāku.

Statistikas dati tuvplānā

Lai atbildētu uz jautājumu, vai valsts pārvaldes organizētie vadītāju atlases konkursi nav pārlieku gari, esmu apkopojusi informāciju par Fontes pēdējo četru gadu laikā veiktajiem publiskā un privātā sektora augstākā līmeņa vadītāju (padomes locekļu, valdes locekļu un pielīdzināmo amatu) pilna atlases cikla projektiem. Šādu projektu ietvaros visupirms tiek veikta tirgus izpēte, uzrunājot un nereti arī pierunājot atbilstošākos kandidātus piedalīties konkursā. Tam seko dalība intervijās un kompetenču novērtēšanas procesā ar tālāk izvirzītajiem kandidātiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Raidījums: Rīgas mērs par pilsētas galveno attīstītāju slepus iebīda nepazīstamu uzņēmēju ar lielām parādsaistībām

BNS, 06.03.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jaunajam Rīgas pilsētas attīstītājam uzņēmējam Uldim Jansonam, kurš augstajā amatā kā pienākumu izpildītājs sēdās tikai dienu pirms jaunā gada, ir parādsaistības vairāk nekā 230 tūkstošu eiro apmērā, svētdien vēsta TV3 raidījums Nekā personīga.

Raidījums atgādina, ka pēc Rīgas domes amatpersonu Viļņa Štrama un Pētera Stranča apcietināšanas galvenā Rīgas pilsētas attīstītāja krēslā sēdās Gvido Princis, kurš departamenta vadītāja pienākumus pildīja ilgu laiku, taču jaunā Rīgas dome nesteidzās ar viņa apstiprināšanu. Pagājušā gada decembrī negaidīti par Prinča trešo vietnieku kļuva Jansons, pēc dažām nedēļām Princis atkāpās par labu savam vietniekam un nevienam nepazīstamo biznesmeni bez konkursa Rīgas mērs Nils Ušakovs (Saskaņas centrs) dienu pirms jaunā gada iecēla par vadītāja pienākumu izpildītāju.

Princis atzīst, ka uzrunājis Jansonu kļūt par vietnieku, taču iepriekš viņu neesot pazinis. Personu, kura likusi uzaicināt Jansonu, Princis nenosauc, vien dodot mājienus uz domes vadības pusi.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Turpinās Grūtupa iesākto

Andrejs Vaivars, BNS, 
speciāli DB, 26.08.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vēl pirms bija aprāvusies advokāta Andra Grūtupa dzīve, viņa biroju jau kādu laiku de facto vadīja Viktors Tihonovs. Pēc Grūtupa aiziešanas aizsaulē tika nomainīta arī plāksnīte pie biroja durvīm, un viņa birojs pilnīgi oficiāli kļuva par Tihonova biroju.

Jūsu vadītā advokātu biroja darbu šobrīd var iedalīt divās daļās – pirms un pēc Andra Grūtupa. Vai pašreiz biroja darbā ir jūtamas kādas izmaiņas?

Var piekrist, ka no formālās puses viens posms ir noslēdzies, bet otrs iesācies, jo Grūtupa kunga biroja vairs nav, bet vai ir notikušas kādas kardinālas izmaiņas? Ceru, ka nē! Vismaz saistībā ar darba apjomu un lietu sarežģītību ceru, ka izmaiņas uz slikto pusi nebūs. Reāli es vadīju biroju jau kādu laiku pirms šī nelāgā notikuma. Mūsu prioritāte bija un būs civiltiesības. Tagad gan cenšamies paņemt arī kādu interesantu krimināllietu, un pēdējo gadu laikā apgriezienus uzņēmis arī darbs ar administratīvajām lietām, bet pamatdarbs vienmēr ir bijis civillietas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas un Igaunijas uzņēmumu vadītāju pirktspēja ir zemāka nekā Lietuvas kolēģiem, tomēr augstāka nekā Skandināvijā.

To atklāj jaunākais starptautiskās vadības konsultāciju kompānijas Hay Group pētījums, kas aptver 51 pasaules valsti. Pētījumā ir salīdzinātas augstākā līmeņa vadītāju reālās algas — kas paliek pāri pēc nodokļu nomaksas un dzīvošanas izmaksām, ko apēķina pēc vidējiem patēriņa paradumiem konkrētajā valstī.

Pasaules kartē, kas ataino augstākā līmeņa vadītāju pirktspēju, Latvijā un Igaunijā, tāpat kā, piemēram, ASV, Kanādā, Indijā, Ukrainā un Francijā, tā raksturota kā zema. Savukārt Lietuvas uzņēmumu vadītāji, tāpat kā viņu kolēģi Krievijā, Ķīnā, Spānijā, Vācijā un Polijā, bauda relatīvi augsta atalgojuma augļus.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Vairāk nekā pusi no parādu piedzinēju portfeļa veido banku klienti

Žanete Hāka, 10.10.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pērnā gada otrajā pusgadā ārpustiesas parāda atgūšanas pakalpojuma sniedzējiem tika nodoti 203,9 tūkstoši jaunas patērētāju parādu lietu par kopējo summu 113,47 miljoni eiro.

Tā kā parādu atgūšanu ārpustiesas ceļā pakalpojumu sniedzēji parasti veic uz pilnvarojuma vai cesijas līguma pamata, tad lielākā daļa lietu – 141,6 tūkstoši par kopējo summu 75,5 miljoni eiro ir nodotas uz pilnvarojuma pamata, savukārt 62 tūkstoši lietu par kopējo summu 37,9 miljoni eiro ir nodotas, slēdzot cesijas darījumus starp pakalpojuma sniedzējiem un kreditoriem.

Lai efektīvi veiktu ārpustiesas parādu atgūšanas sektora tirgus uzraudzību un iegūtu vispusīgu informāciju par nozares attīstību, saskaņā ar nozari regulējošo normatīvo aktu bāzi, Patērētāju tiesību aizsardzības centrs (PTAC) pirmo reizi ir apkopojis informāciju par ārpustiesas parādu atgūšanas pakalpojumu sniedzēju darbības rādītājiem par 2013. gada 2. pusgadu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

AT: Kasācijas instances noslodze joprojām ir pārlieku liela

Žanete Hāka, 17.02.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Norādot uz pozitīvu tendenci lietu uzkrājumam Augstākajā tiesā samazināties, departamentu pārstāvji, piedaloties Saeimas Juridiskās komisijas Tiesu politika apakškomisijas sēdē, tomēr atzina – kasācijas instances noslodze joprojām ir pārlieku liela un ir nepieciešama likumdevēja griba kopā ar tiesu meklēt iespējas problēmas risinājumam, informē AT.

Civillietu departamentā, kurā lietu uzkrājums ir vislielākais, 2015.gadā izdevies nepabeigto lietu skaita pieaugumu samazināt būtiski – par 21%. Kā galvenos iemeslus salīdzinoši garajiem lietu izskatīšanas termiņiem un nepabeigto lietu uzkrājumam departamenta priekšsēdētāja Edīte Vernuša minēja ekonomiskās krīzes radīto civilstrīdu pieaugumu, kasācijas instances noslogojumu ar maza apmēra prasību lietām līdz grozījumiem Civilprocesa likumā, savukārt pērn, salīdzinot ar iepriekšējo gadu, vairāk nekā divkāršojies blakus sūdzību skaits un gandrīz trīsarpus reizes palielinājies pieteikumu skaits par lietas ierosināšanu sakarā ar jaunatklātiem apstākļiem. E.Vernuša uzsvēra, ka ir būtiski veikt pasākumus, kuru rezultātā ne vien tiktu likvidēts atlikušais lietu uzkrājums un samazināti lietu izskatīšanas termiņi, bet arī nodrošināta Civillietu departamenta kā kasācijas instances tiesas pilnvērtīga darbība.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Uzņēmumu vadītāji optimistiski par izredzēm palielināt ienākumus

Žanete Hāka, 21.01.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šogad uzņēmumu vadītāji visā pasaulē ir mazāk optimistiski par globālo izaugsmi nekā pērn, liecina PwC pētījums, kura rezultāti prezentēti ikgadējā ekonomikas forumā Davosā, Šveicē.

Tie, kuri uzskata, ka izaugsme turpināsies arī 2015. gadā, ir tikai 37%, kas ir mazāk nekā 2014.gadā (44%). Zīmīgi, ka to vadītāju skaits, kuri uzskata, ka globālā ekonomikas izaugsme samazināsies, ir dubultojies – kopumā tie ir 17%, pērn tie bija tikai 7% aptaujāto. Atlikušie 44% sagaida, ka ekonomiskā situācija saglabāsies nemainīga.

Aptaujas rezultāti liecina, ka šogad krietni mazāks uzņēmumu vadītāju skaits uzskata, ka ekonomiskā izaugsme tuvāko 12 mēnešu laikā uzlabosies, lai arī ir saglabājusies viņu pārliecība īstermiņā par ieņēmumu palielināšanos pašu biznesā.

Reģionāli ir vērojama rezultātu dažādība, piemēram, vadītāji Āzijas un Klusā okeāna reģionā ir visoptimistiskākie – tur 45% uzskata, ka ekonomika turpinās uzlaboties, šim viedoklim pievienojas arī Tuvo Austrumu (44%) un Ziemeļamerikas uzņēmēji (37%). Savukārt pesimisms valda Eiropas uzņēmēju vidū - tikai 16% no vadītājiem Centrālajā un Austrumeiropā paredz situācijas uzlabošanos.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Ilggadējo KNAB Operatīvo izstrāžu nodaļas priekšnieku Jurašu atbrīvos no darba KNAB

LETA, 12.07.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) priekšnieks Jaroslavs Streļčenoks izdevis rīkojumu, kas paredz izbeigt dienesta tiesiskās attiecības ar KNAB Operatīvo izstrāžu nodaļas vadītāju Juri Jurašu, liecina aģentūras LETA rīcībā esošā informācija.

Streļčenoka parakstītais rīkojums, kuru Jurašs saņēmis šodien, paredz, ka ar 15.augustu tiks izbeigtas dienesta tiesiskās attiecības ar Jurašu. Rīkojumā norādīts, ka Juraša profesionālā kvalifikācija un pieredze neatbilst nevienam no reorganizācijas rezultātā izveidotajiem amatiem un vakantajiem amatiem KNAB. Šāds rīkojums izdots saistībā ar birojā nesen veikto reorganizāciju.

KNAB Sekretariāta vadītāja Māra Priedīte skaidroja, ka ar KNAB priekšnieka rīkojumu tika izveidota vērtēšanas komisija, kas konstatēja, ka četru darbinieku profesionālā kvalifikācija un pieredze neatbilst nevienam no reorganizācijas rezultātā izveidotajiem amatiem izvirzītajām obligātajām profesionālās kvalifikācijas un pieredzes prasībām.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ekonomika

EY: Eiropā 60% uzņēmēju sagaida augstāku peļņu

Db.lv, 09.05.2024

"EY" partneris, Stratēģijas un darījumu konsultāciju nodaļas vadītājs Baltijas valstīs Guntars Krols

Publicitātes foto

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eiropā 60% uzņēmēju sagaida augstāku peļņu, bet 53% ir optimistiski par ieņēmumu pieaugumu, informē konsultāciju kompānijas "EY" pārstāvji, atsaucoties uz uzņēmumu vadītāju viedokļu pētījumu "CEO Outlook Pulse", kas ir veikts šī gada martā un aprīlī visā pasaulē.

Pētījumā secināts, ka aptuveni trešdaļa jeb 32% uzņēmumu vadītāju Eiropā patlaban ir optimistiskāki par globālo ekonomisko izaugsmi, nekā tie bija pirms gada, kamēr 56% uzskata, ka situācija nav mainījusies.

Vairāk nekā puse jeb 53% uzņēmumu vadītāju Eiropā sagaida augstākus ieņēmumus salīdzinājumā ar situāciju pirms gada, bet 60% vadītāju patlaban plāno augstāku uzņēmuma peļņu.

Bet 12% uzņēmumu vadītāju noskaņojums par ekonomisko izaugsmi patlaban ir pasliktinājies salīdzinājumā ar situāciju pirms gada, 9% vadītāju ir pesimistiskāki par uzņēmuma peļņu, bet 8% ir sliktākās domās par ieņēmumu pieaugumu.

"EY" partneris, Stratēģijas un darījumu konsultāciju nodaļas vadītājs Baltijas valstīs Guntars Krols norāda, ka uzņēmēji, tostarp Latvijā, jau ilgāku laiku saskaras ar vienām un tām pašām problēmām un veidojas pārliecība, ka ar tām ir iespējams tikt galā. Proti, vadītāji ir pieskaņojušies augstākām kapitāla izmaksām, pārskata savus investīciju plānus un ir piemērojušies ģeopolitikas riskiem, tostarp dažādiem piegāžu traucējumiem un sankciju atbilstības jautājumiem. Vadītāji ir pieraduši pie esošās situācijas un jaunas pārmaiņas tiek gaidītas tagad jau ar mērenu optimismu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Karjera

Kas aktuāls vadītāju piesaistes jomā Latvijā 2013?

Jūlija Lobanovska, CVO Recruitment & Simplika vadītāja Latvijā, 27.06.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pagājušais gads vadības pozīciju piemeklēšanā bijis ļoti aktīvs, un vadītāju atlases tirgus Latvijā kopumā 2012. gadā audzis par aptuveni 30%, salīdzinot ar 2011. gada rādītājiem (analizēti Latvijā strādājošo vadītāju atlases kompāniju apgrozījuma dati un vadības projektu skaita pieaugums uzņēmumā CVO Recruitment). Aktivitāte turpinās arī šobrīd.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Latvija pārņem prezidentūru Baltijas jūras valstu padomes Speciālajā grupā organizētās noziedzības apkarošanai

Žanete Hāka, 02.01.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

No šā gada 1. janvāra Latvija pārņem prezidentūru Baltijas jūras valstu padomes Speciālajā grupā organizētās noziedzības apkarošanai. Iekšlietu ministrijai ir vadošā loma Latvijas prezidentūras norises pārraudzībā, bet prezidentūras sekretariāta darbību nodrošinās Valsts policija, informē Iekšlietu ministrija.

Drošs reģions ir viena no Baltijas jūras valstu padomes noteiktajām ilgtermiņa prioritātēm. Atbalstu prioritātes īstenošanā sniedz vairāki ar Baltijas jūras valstu padomi saistīti sadarbības tīkli un struktūras, kuru ietvaros pārrobežu noziedzības apkarošanā sadarbojas arī tiesību aizsardzības iestādes. Viena no šādām iniciatīvām ir Baltijas jūras valstu padomes Speciālā grupa organizētās noziedzības apkarošanai (BSTF). BSTF dalībvalstis ir Dānija, Igaunija, Islande, Krievijas Federācija, Latvija, Lietuva, Norvēģija, Polija, Somija, Vācija un Zviedrija.

BSTF stratēģiskā līmeņa lēmumus pieņem 11 dalībvalstu valdību vadītāju personiskie pārstāvji, savukārt to izpildi operatīvā līmenī nodrošina Operatīvās plānošanas un koordinācijas sanāksmju formāts, kurā piedalās policijas, muitas, robežsardzes, valstu iekšlietu ministriju un tieslietu ministriju augsta līmeņa pārstāvji, kā arī pastāvīgie novērotāji – Eiropas Komisijas, Interpol, Europol, Eurojust, Frontex pārstāvji.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Pretojas e-lietu sekretariāta likvidēšanai

, 28.08.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

IKTE nozare izsaka vienotu atbalstu Īpašu uzdevumu ministra elektroniskās pārvaldes lietās sekretariātam

Latvijas Informāciju un komunikāciju tehnoloģiju un elektronikas (IKTE) nozares asociācijas un sabiedriskās organizācijas, kas pārstāv vairāk kā 200 nozares vadošos uzņēmumus, pieņēmušas lēmumu atbalstīt Īpašu uzdevumu ministra elektroniskās pārvaldes lietās sekretariāta saglabāšanu, samazinot 2009. gada budžeta izdevumus.

Pēdējā laikā masu medijos vairakkārt ir izskanējuši ministru un politiķu izteikumi par īpašu uzdevumu ministru sekretariātu, tajā skaitā Īpašu uzdevumu ministra elektroniskās pārvaldes lietās sekretariāta (ĪUMEPLS), likvidāciju no 2009. gada, lai samazinātu valsts budžeta izdevumus.

Kā norāda IKTE, likvidējot Īpašu uzdevumu ministra elektroniskās pārvaldes lietās sekretariātu no 2009. gada, Latvija var zaudēt vairāk nekā iegūt, jo viena īpašu uzdevumu ministra sekretariāta gada budžets sasniedz aptuveni 1.9 milj. LVL. ĪUMEPLS likvidēšana nopietni apdraudēs ERAF un citu ES struktūrfondu apguvi valstī, radot daudz lielākus zaudējumus nekā valsts budžeta ietaupījumu.

Komentāri

Pievienot komentāru