Jaunākais izdevums

Saeimas Preses dienests sadarbībā ar Saeimas komisiju priekšsēdētājiem un konsultantiem apkopojis informāciju par 8.Saeimas komisiju veikumu 8.Saeimas sasaukuma laikā (no 2002.gada 5.novembra līdz 2006.gada 7.novembrim). Viens no svarīgākajiem Juridiskās komisijas darbiem - Kriminālprocesa likums.

Juridiskā komisija

Komisijas priekšsēdētājs - Mareks Segliņš (TP)

Komisijā izskatīti 309 likumprojekti

8.Saeimas Juridiskā komisija ir strādājusi ar šādiem jauniem likumiem: Jūras kodekss, Kriminālprocesa likums, Eiropas Parlamenta vēlēšanu likums, Parlamentārās izmeklēšanas komisiju likums, "Par nekustamo īpašumu atsavināšanu Latvijas Nacionālās bibliotēkas vajadzībām", Valsts apbalvojumu likums, Bezvalstnieku likums, Civilstāvokļa aktu likums, Personu speciālās aizsardzības likums, Valsts pārvaldes iestāžu nodarīto zaudējumu atlīdzināšanas likums, Valsts nodrošinātas juridiskās palīdzības likums, Eiropas komercsabiedrību likums, Nekustamā īpašuma valsts kadastra likums, Kara tiesu likums, Bāriņtiesu likums, Likums par Eiropas Kopienas pastāvīgā iedzīvotāja statusu Latvijas Republikā, Piespiedu ietekmēšanas līdzekļu izpildes likums, Likums par valsts kompensāciju cietušajiem, Tiesu ekspertīzes likums.

Kā ļoti svarīgs jauns likums jāmin Kriminālprocesa likums, pie kura Juridiskās komisijas apakškomisija strādāja no 2003.gada septembra līdz 2005.gada aprīlim.

Sakarā ar Latvijas pievienošanos Eiropas Savienībai tika pieņemts Eiropas Parlamenta vēlēšanu likums, kas nosaka kārtību, kādā notiek Eiropas Parlamenta vēlēšanas Latvijas Republikā un "Likums par Eiropas Kopienas pastāvīgā iedzīvotāja statusu Latvijas Republikā", kas regulē trešo valstu pilsoņu, kuri uzturas Latvijas Republikā, iespējas saņemt Eiropas Kopienas pastāvīgā iedzīvotāja statusu.

Viens no pirmajiem jaunajiem likumiem, ar ko strādāja 8.Saeimas Juridiskā komisija bija Parlamentārās izmeklēšanas komisiju likums, kas nosaka parlamentāro izmeklēšanu lietās, kurām ir publiska nozīme, kā arī ar Jūras kodeksu, kas savukārt regulē administratīvās un privāttiesiskās attiecības, kas rodas starp tiesību subjektiem ar jūrlietām saistīto tiesisko attiecību jomā.

Personu speciālās procesuālās aizsardzības un speciālās aizsardzības jomā tika pieņemts Personu speciālās aizsardzības likums, kura mērķis ir nodrošināt kriminālprocesā liecinošo personu un personu, kuras piedalās smaga vai sevišķi smaga nozieguma atklāšanā, izmeklēšanā vai iztiesāšanā dzīvības, veselības un citu likumisko interešu aizsardzību.

Satversmē noteikto cilvēka pamattiesību nodrošināšanas jomā ir pieņemts Valsts pārvaldes iestāžu nodarīto zaudējumu atlīdzināšanas likums un Valsts nodrošinātas juridiskās palīdzības likums.

Juridiskā komisija strādā arī ar grozījumiem Latvijas konstitūcijā - Satversmē. Jāpiemin grozījums Latvijas Republikas Satversmē, ar kuru tika noteikta laulības definīcija.

Juridiskā komisija ajā Saeimā skatījusi piecus likumprojektus par grozījumiem Saeimas kārtības rullī. Jāpiemin divi no tiem - iestrādāts Saeimas deputātu ētikas kodekss un grozījumi, kas tagad paredz iespēju Saeimas deputātiem izmantot maternitātes, adopcijas vai bērna kopšanas atvaļinājumu, attiecīgajā periodā noliekot deputāta mandātu.

Tika izdarīti arī ļoti nozīmīgi grozījumi Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā, kas nosaka administratīvo arestu par transportlīdzekļa vadīšanu vai mācīšanu to vadīt alkohola, narkotisko, psihotropo, toksisko vai citu apreibinošo vielu ietekmē.

Juridiskā komisija bija atbildīgā arī par Saeimas lēmuma sagatavošanu "Par tautas nobalsošanas rīkošanu jautājumā par Latvijas dalību Eiropas Savienībā".

Juridiskā komisija izskata arī valsts amatpersonu kandidatūras, piemēram, visu tiesu tiesnešu amata kandidatūras, Valsts kontroles amatpersonu kandidatūras, ģenerālprokurora kandidatūru u.c.

Juridiskā komisija regulāri tiekas ar tieslietu ministru, lai pārrunātu aktualitātes un plānus tiesu varas un tiesību aizsardzības iestāžu jomā.

Juridiskā komisija rīko arī izbraukuma sēdes; ir tikusies ar notāru padomes vadību un notāru pārstāvjiem, Rīgas apgabaltiesas tiesnešiem un darbiniekiem, Rīgas zemesgrāmatas pārstāvjiem, iepazinusies ar jaunuzcelto tiesu namu Abrenes ielā un apstākļiem Rīgas centrālcietumā.

Juridiskās komisijas pārstāvji ir bijuši iepazīties arī ar Eiropas kopienu tiesas darbu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Eksperti: Zviedrijas parlamenta vēlēšanas iezīmējušas jaunu, krietni sarežģītāku politisko ainu

Db.lv, 10.09.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Zviedrijas parlamenta vēlēšanas iezīmējušas jaunu, krietni sarežģītāku politisko ainu. Pašlaik nav skaidrs, kuri cilvēki un politiskās idejas turpmāk valdīs Zviedrijā, norāda SEB analītiķi.

Eksperti pieturas pie iepriekšējām prognozēm, ka politisko kompromisu rezultātā veidosies brīvāka fiskālā politika, durvis uz svarīgajām strukturālajām reformām vēl nav aizcirtušās, «Swexit» risks ir zems, un Zviedrijas finanšu aktīvi no papildus risku uzcenojumiem necietīs. Piedāvājam 15 jautājumus un atbildes par jauno politisko situāciju un tās ietekmi uz Zviedrijas ekonomiku.

1. Kurš uzvarēja Zviedrijas parlamenta vēlēšanās 2018. gadā?

Kā tika prognozēts iepriekš, vēlēšanu provizoriskie rezultāti iezīmē jaunu un sarežģītu politisko ainu. Vēlētāju līdzdalība bija augsta, apliecinot iedzīvotāju vēlmi ietekmēt politiskos procesus valstī. Labējā spārna populisti «Zviedrijas Demokrāti» (ZD) ieguvuši labākas pozīcijas, savukārt Sociāldemokrāti (S) un Moderātu partija (M), salīdzinājumā ar 2014. gada vēlēšanu iznākumu, ir lielākie zaudētāji. Visas astoņas parlamentā pārstāvētās partijas ir pārsniegušas 4% robežu un iekļuvušas arī jaunajā sasaukumā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Cik saņem valsts nodrošinātās juridiskās palīdzības sniedzējs?

Mg.iur. Inga Bite, sadarbībā ar ZAB "O.Cers un J.Jurkāns", 18.02.2020

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijā jau kopš 2005.gada 1.jūnija ir spēkā Valsts nodrošinātās juridiskās palīdzības likums, kas paredz iespēju personām saņemt valsts nodrošinātu juridisko palīdzību - advokāta vai jurista pakalpojumus - noteiktos dzīves gadījumos un izvērtējot personas finansiālo situāciju.

No Juridiskās palīdzības administrācijas gada publiskajiem pārskatiem redzams, ka piešķirtais finansējums valsts nodrošinātās juridiskās palīdzības nodrošināšanai 2016.gadā bija 2 035 198 eiro, no kuriem lielākā daļa - 1 874 801 eiro - izmantota personu aizstāvībai krimināllietās pēc procesa virzītāja uzaicinājuma.

Piešķirtais finansējums valsts nodrošinātās juridiskās palīdzības nodrošināšanai 2017.gadā bija 1 930 688 eiro, no kuriem juridiskās palīdzības sniedzējiem izmaksāti 1 786 933 eiro, bet no tiem savukārt 1 660 579 eiro - personu aizstāvībai krimināllietās. Piešķirtais finansējums valsts nodrošinātās juridiskās palīdzības nodrošināšanai 2018.gadā bija 726 526 eiro, no kuriem 1 598 541 eiro izmantots personu aizstāvībai krimināllietās pēc procesa virzītāja uzaicinājuma.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Vēlas uzlabot juridiskās palīdzības pieprasījuma veidlapas paraugu

, 23.08.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šodien Valsts sekretāru sanāksmē izsludināja noteikumus par juridiskās palīdzības pieprasījuma veidlapas paraugu. Tos izstrādājuši Tieslietu ministrijas un Juridiskās palīdzības administrācijas speciālisti saskaņā ar Valsts nodrošinātās juridiskās palīdzības likumu.

Saskaņā ar Valsts nodrošinātās juridiskās palīdzības likumu persona, kas vēlas saņemt juridisko palīdzību, iesniedz iesniegumu - aizpildītu juridiskās palīdzības pieprasījuma veidlapu. Ja nepieciešams, persona pievieno veidlapā minētās ziņas apliecinošo dokumentu kopijas.

Kā teikts TM sagatavotajā paskaidrojuma rakstā, pašreizējais juridiskās palīdzības pieprasījuma veidlapas paraugs ir apstiprināts ar Ministru kabineta noteikumiem, tomēr praksē ir konstatētas nepilnības. Līdz ar to rodas grūtības gan veidlapu aizpildīšanā pašām personām, gan arī Juridiskās palīdzības administrācijai, izvērtējot veidlapās iekļauto informāciju.

Noteikumu projektā ir precizēta juridiskās palīdzības pieprasījuma veidlapa, kā arī ir veiktas citas izmaiņas veidlapas struktūrā, kas ļaus uzlabot juridiskās palīdzības piešķiršanas procesu, kā arī veidlapa būs vieglāk uztverama un saprotama juridiskās palīdzības pieprasītājam. Piemēram, veidlapā vairs nebūs jānorāda, kā persona paredz turpmāko strīda risinājumu vai attīstību. Savukārt ar parakstu b��s jāapliecina, ka gadu pēc juridiskās palīdzības sniegšanas brīža Juridiskās palīdzības administrācija attiecībā uz personu varēs veikt īpašuma stāvokļa vai ienākumu līmeņa pārbaudi. Gadījumā, ja gadu pēc juridiskās palīdzības saņemšanas īpašuma stāvoklis vai ienākumu līmenis būs būtiski uzlabojies, personai būs pienākums atmaksāt valsts budžetā ar juridiskās palīdzības nodrošināšanu saistītos izdevumus

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Advokāti saņems vairāk

Jānis Lasmanis, Db, 22.12.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Advokātiem, kas sniedz valsts nodrošināto juridisko palīdzību, turpmāk būs lielāks atalgojums.

Šodien Ministru kabinets pieņēma noteikumus par valsts nodrošinātās juridiskās palīdzības samaksas apmēru, atlīdzināmiem izdevumiem un to izmaksas kārtību. Tos izstrādājusi ar tieslietu ministra rīkojumu izveidota darba grupa, kuras sastāvā bija pārstāvji no Juridiskās palīdzības administrācijas, tiesas, Ģenerālprokuratūras, Finanšu ministrijas un Latvijas Zvērinātu advokātu padomes.

Noteikumu galvenie mērķi ir efektivizēt Eiropas Savienības un nacionālajos normatīvajos aktos paredzētās fiziskas personas tiesības uz taisnīgu tiesas aizsardzību, kā arī izvērtēt pašreizējo valsts nodrošinātās juridiskās palīdzības veidu pietiekamību un pārskatīt valsts nodrošinātās juridiskās palīdzības sniedzējiem noteiktos juridiskās palīdzības samaksas apmērus. Līdz ar to juridiskās palīdzības sniedzēji tiks motivēti sniegt valsts apmaksāto juridisko palīdzību.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts iestādēm, tai skaitā arī drošības iestādēm, nevar būt savu personīgo interešu, tām ir jādarbojas vienotas konstitucionālas sistēmas ietvaros. Bet ir tā sagadījies, ka «iestādes» atrodas Vienotības ietekmē, intervijā uzsver pie frakcijām nepiederošais 12. Saeimas deputāts, Latvijas Universitātes profesors Ringolds Balodis, kurš šopavasar kļuvis par Nacionālās apvienības biedru

Medijos ir nonākušas ziņas par to, ka ekspremjers Indulis Emsis it kā ir brīdinājis deputātu Askoldu Kļaviņu, izsakot versiju, ka pie notikušā vainīgi ir arī ģenerālprokurors Ēriks Kalnmeiers, premjers Māris Kučinskis un KNAB vadītājs Jēkabs Straume. Kas notiek?

Notiek sabiedriskā viedokļa ietekmēšana ar apzināti veidotiem skandāliem. Cilvēkiem liek novērsties no būtiskā un pievērsties lietām, kuras beigsies ar čiku. Es esmu tiešām ārkārtīgi izbrīnīts, ka šādu jezgu var sacelt par, manuprāt, ārkārtīgi maznozīmīgām lietām, ja paskatāmies pēc būtības. Ja runājam par informācijas nopludināšanu, virknē gadījumu informācija no drošības iestādēm ir gājusi ārā kā pa «laidara vārtiem». Konkrētajā gadījumā par tiem diviem deputātiem, kas tika aizturēti, – Kaimiņu un Kļaviņu – abos gadījumos es nesaskatu pamatu tik lielai jezgai un rezonansei. Ja deputāts Askods Kļaviņš «muhļījās» ar benzīna atskaites papīriem, vai bija pamats prasīt kratīšanas? Ko tad tajās kratīšanās var atrast – degvielas mucas, vai? Trilleris riktīgais, Kučinskis neko nevienam nav teicis, bet Emsis nodarbojas ar analītiku. Kļaviņš kā Žanna d’Arka uz ešafotu dodas, nenododams analītiķi Emsi. Un kas?

Komentāri

Pievienot komentāru
Viedokļi

Maksātnespējas process Covid-19 skartajā laikā

Kristīna Markevica, ZAB "PRIMUS DERLING" juriste, 02.06.2020

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ņemot vērā Latvijā izsludināto ārkārtējo situāciju, kuras mērķis ir ierobežot Covid-19 izplatīšanās risku, 22. martā tika pieņemts likums "Par valsts apdraudējuma un tā seku novēršanas un pārvarēšanas pasākumiem sakarā ar Covid-19 izplatību" (turpmāk – Krīzes likums).

Lai komersanti saglabātu iespēju pilnvērtīgi turpināt savu saimniecisko darbību arī ierobežotas ekonomiskās situācijas ietvaros, kā arī lai nodrošinātu finansiālo un tiesisko stabilitāti valstī, Krīzes likums uzlika ierobežojumus kreditoru tiesībām iesniegt juridiskās personas maksātnespējas procesa pieteikumu.

Krīzes likuma 17. pants nosaka, ka līdz 2020. gada 1. septembrim kreditoriem aizliegts iesniegt juridiskās personas maksātnespējas procesa pieteikumu, ja pastāv kāda no Maksātnespējas likuma (turpmāk – MNL) 57. panta pirmās daļas 1.–4. punktā minētajām juridiskās personas maksātnespējas procesa pazīmēm:

  • piemērojot piespiedu izpildes līdzekļus, nav bijis iespējams izpildīt tiesas nolēmumu par parāda piedziņu no parādnieka;
  • parādnieks – sabiedrība ar ierobežotu atbildību vai akciju sabiedrība – nav nokārtojis vienu vai vairākas parādsaistības, no kurām pamatparāda summa atsevišķi vai kopā pārsniedz EUR 4 268 un kurām ir iestājies izpildes termiņš;
  • parādnieks – juridiskā persona, personālsabiedrība, individuālais komersants, ārvalstī reģistrēta persona, kas veic pastāvīgu saimniecisko darbību Latvijā vai cits MNL minētais speciālais subjekts – nav nokārtojis vienu vai vairākas parādsaistības, no kurām pamatparāda summa atsevišķi vai kopā pārsniedz EUR 2 134 un kurām ir iestājies izpildes termiņš;
  • parādnieks nav pilnībā izmaksājis darbiniekam darba samaksu, kaitējuma atlīdzību sakarā ar nelaimes gadījumu darbā vai arodslimību vai nav veicis sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas divu mēnešu laikā no izmaksai noteiktās dienas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas pilsētas Centra rajona tiesa šodien atzina par vainīgu dienesta viltojumā apsūdzēto Satversmes tiesas (ST) tiesnesi Vinetu Muižnieci un piesprieda viņai naudassodu desmit minimālo mēnešalgu (2000 latu) apmērā.

Kā informēja tiesas priekšsēdētājas palīgs Jānis Jaksons, pilns šodien pasludinātā sprieduma teksts būs pieejams 8.novembrī, bet pēc tam desmit dienu laikā to varēs pārsūdzēt apelācijas kārtībā.

Prokurore Ilze Gailīte tiesas debatēs Muižnieci bija lūgusi sodīt ar naudassodu 20 minimālo mēnešalgu (4000 latu) apmērā. Pati Muižniece savu vainu neatzina.

Saskaņā ar apsūdzību Muižniece, būdama valsts amatpersona - Saeimas deputāte un vienlaikus arī Juridiskās komisijas priekšsēdētāja -, viltojusi dokumentu - Saeimas Juridiskās komisijas 2009.gada 1.septembra sēdes protokolu.

Līdz ar to Muižniece tiek apsūdzēta pēc KL 327.panta 1.daļas - par dokumenta viltošanu vai par apzinātu viltota dokumenta izsniegšanu vai izmantošanu, ja to izdarījusi valsts amatpersona. Par šādu noziedzīgu nodarījumu var sodīt ar arestu vai piespiedu darbu, vai naudas sodu līdz 20 minimālajām mēnešalgām (4000 latu).

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Naudassodu dienesta viltojumā apsūdzētajai Muižniecei saglabā to pašu

LETA, 11.11.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas apgabaltiesa šodien atstāja negrozītu pirmās instances spriedumu, ar kuru Satversmes tiesas (ST) tiesnese Vineta Muižniece atzīta par vainīgu dienesta viltojumā un viņai piespriests naudassods desmit minimālo mēnešalgu (2000 latu) apmērā.

Pilns šodien pasludinātā tiesas sprieduma teksts būs pieejams 25.novembrī, bet pēc tam desmit dienu laikā to varēs pārsūdzēt kasācijas kārtībā Augstākas tiesas Senātā.

Kā ziņots, apgabaltiesā Muižnieces lieta nonāca saistībā ar viņas pašas iesniegto apelācijas sūdzību un Ģenerālprokuratūras iesniegto apelācijas protestu par Rīgas pilsētas Centra rajona tiesas 2012.gada 25.oktobra spriedumu.

Prokurore Ilze Gailīte gan pirmās instances tiesas debatēs Muižnieci bija lūgusi sodīt ar naudassodu 20 minimālo mēnešalgu (4000 latu) apmērā, turpretim Muižnieces advokāte Guna Kaminska savu aizstāvamo bija lūgusi pilnībā attaisnot. Pati Muižniece vainu neatzina.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas mērs Jānis Birks un pašreizējais domes sasaukums ir situācijas ķīlnieki, raksturojot Valsts kontroles secinājumus par Dienvidu tilta būvniecību, norāda mēra pārstāve.

Mērs uzskata, ka atbildība jāuzņemas iepriekšējā sasaukuma Rīgas domes vadībai, ziņo Latvijas radio. Arī J.Birka preses sekretāre Kristīne Liepa atgādināja, ka Rīgas domei nav ticis piešķirts ne valsts, ne Eiropas Savienības finansējums Dienvidu tilta būvniecībai, turklāt lēmumus par tilta būvniecību esot pieņēmis iepriekšējais sasaukums toreizējā mēra Gundara Bojāra vadībā.

J.Birks jau kopš 2001. gada, tātad jau iepriekšējā sasaukumā, bija Rīgas domes deputāts. Savukārt šī sasaukuma laikā no 2005.-2007. gadam tieši J.Birks kā vicemērs bija atbildīgs par satiksmes jautājumiem, savukārt viņa partijas biedrs kopš 2005. gada Andrejs Požarnovs joprojām vada Rīgas domes Satiksmes un transporta lietu komiteju. K.Liepa gan uzsvēra, ka šis ir attīstības jautājums, par ko pašvaldībā atbild Tautas partijas pārstāvis, vicemērs Andris Ārgalis.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Strasbūrā darbu sācis Eiropas Parlamenta 9. sasaukums, kurā strādās arī astoņi no Latvijas ievēlētie deputāti.

Jaunajā sasaukumā ievēlēts rekordskaits jaunu deputātu (61%), un tajā ir augstāks sieviešu īpatsvars (40%) nekā iepriekšējā sasaukumā (37%).

Jaunākā deputāte ir Kira Marija Pētera - Hansena (21) no Dānijas, bet vecākais - Silvio Berluskoni (82) no Itālijas.

Jaunajā EP sasaukumā no Latvijas darbu sāk «Jaunās Vienotības» deputāti Valdis Dombrovskis un Sandra Kalniete, «Saskaņas» deputāti Nils Ušakovs un Andris Ameriks, nacionālās apvienības «Visu Latvijai!»-Tēvzemei un brīvībai/LNNK deputāti Roberts Zīle un Dace Melbārde, kā arī apvienības «Attīstībai/Par!» deputāts Ivars Ijabs un «Latvijas Krievu savienības» deputāte Tatjana Ždanoka.

Tā kā V. Dombrovskis nolēma atteikties no EP deputāta mandāta, lai turpinātu darbu Eiropas Komisijā, viņa vietu EP ieņēmusi pirmā partiju apvienības Jaunā Vienotība sarakstā «aiz svītras» palikusī eiroparlamentāriete Inese Vaidere.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Sociālo un darba lietu komisijas veikums sasaukuma laikā

, 02.11.2006

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Saeimas Preses dienests sadarbībā ar Saeimas komisiju priekšsēdētājiem un konsultantiem apkopojis informāciju par 8.Saeimas komisiju veikumu 8.Saeimas sasaukuma laikā (no 2002.gada 5.novembra līdz 2006.gada 7.novembrim).

Sociālo un darba lietu komisija

Komisijas priekšsēdētāja - Jevgenija Stalidzāne (LPP)

Komisijā izskatīti 98 likumprojekti

Nozīmīgākie Sociālo un darba lietu komisijas pieņemtie likumi 8.Saeimas sasaukuma laikā:

8.Saeimas laikā Sociālo un darba lietu komisija ir risinājusi virkni jautājumu, kas skar gan labklājības, gan veselības jomu. Tie skar nodarbinātības veicināšanu un profesionālās orientācijas sistēmas attīstību valstī, kā arī invalīdu nodarbinātību un profesionālās orientācijas sistēmas darbības efektivitāti un nelegālās nodarbinātības samazināšanu.

Ir izskatīta arī ar Eiropas struktūrfondu finansējamo projektu īstenošanas gaita, darba tirgus attīstības prognoze un atbilstošas izglītības nodrošināšanas rīcībpolitika; pieņemtas jaunas invaliditātes mazināšanas politikas pamatnostādnes; izdarīti grozījumi likumdošanā, lai vasaras periodā skolēniem būtu iespēja strādāt. Tika sekots Nodarbinātības valsts aģentūras organizēto pasākumu skolēniem vasaras brīvlaikā rezultātiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Uz pirmo sēdi pulcējusies Konstitucionālo tiesību komisija

, 10.12.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts prezidents Valdis Zatlers par Konstitucionālo tiesību komisijas priekšsēdētāju iecēlis un apstiprinājis Eiropas Kopienu tiesas tiesnesi, Rīgas Juridiskās augstskolas profesoru Egilu Levitu (Dr.iur.h.c., Ass.iur., Dipl.-Pol.), informēja Prezidenta preses dienests.

Par Konstitucionālas komisijas locekļiem iecelti un apstiprināti:

· Eiropas Cilvēktiesību tiesas tiesnese, Rīgas Juridiskās augstskolas viesprofesore Ineta Ziemele (Dr.iur.);

· Latvijas Universitātes Juridiskās fakultātes asociētā profesore Daiga Iļjanova (Dr.iur.);

· Latvijas Universitātes Juridiskās fakultātes lektors Gunārs Kusiņš (Dipl.iur.);

· Latvijas Universitātes Juridiskās fakultātes lektors Lauris Liepa (Mag.iur.);

· Rīgas Juridiskās augstskolas lektors Mārtiņš Mits (L.L.M).

Pirmajā Konstitucionālo tiesību komisijas sēdē tika apspriests jautājums par Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības sagatavotajiem grozījumiem Satversmē, komisijas locekļiem nolemjot veikt padziļinātu to analīzi. Tika spriests par Satversmes 53.panta interpretāciju par līdzparaksta nepieciešamību uz Valsts prezidenta rīkojumiem jautājumos, kas neietilpst izpildvaras kompetencē. Tika apspriesti arī citi, tostarp ar komisijas darbību saistīti, organizatoriski jautājumi.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

«Bezvērtīgais» laiks un pūles tiesas procesā

Sandis Bērtaitis, zvērinātu advokātu biroja Liepa, Skopiņa/BORENIUS advokāts, 27.10.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Apsverot jautājumu par tiesību aizsardzību tiesā, vienmēr aktuāls ir jautājums par juridiskās palīdzības izmaksām. Šo izmaksu segšana tiesas procesos ir guvusi dažādu risinājumu. Civillietās kopumā ir panākts līdzsvarots risinājums, kas motivē prasītājus nesniegt nepamatotas prasības, bet atbildētājus – laicīgi nokārtot savas saistības. Bažas raisa juridiskās palīdzības izdevumu atlīdzināšana tajos tiesas procesos, kuros privātpersona vēršas pret valsti.

Saeimā šobrīd tiek izskatīti interesanti grozījumi Valsts pārvaldes iestāžu nodarīto zaudējumu atlīdzināšanas likumā. Atbilstoši grozījumu projektam par mantisko zaudējumu neuzskata ne tikai laiku un pūles, ko privātpersona veltījusi konkrētās lietas risināšanai, bet arī izmaksas, kas saistītas ar juridisko palīdzību.

Atklāti sakot, šāds likumprojekts šokē. Padomju laika izpratne par valsts rīcības nekļūdīgumu ir pagājusi un ir skaidrs, ka arī valsts var pieļaut kļūdas, radot privātpersonai tiesību aizskārumu. No tā nav pasargāts neviens. Bet nav saprotams, kāpēc kaitējuma atlīdzināšanas jautājumā valsts sevi grib nostādīt „vienlīdzīgākā” stāvoklī, salīdzinot ar pārējiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

ST: Normas, kas paredz atbildību par juridiskas personas kavētajiem nodokļu maksājumiem, atbilst Satversmei

Žanete Hāka, 15.11.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Satversmes tiesa ir pieņēmusi spriedumu lietā par likuma Par nodokļiem un nodevām 60., 61. un 62. panta atbilstību Latvijas Republikas Satversmes 91. panta pirmajam teikumam, 92. pantam un 105. pantam, kas nosaka, ka valdes loceklim ir jārīkojas kā krietnam un rūpīgam saimniekam, lai izpildītu pienākumu maksāt nodokļus sabiedrības interesēs, informē ST.

Likuma Par nodokļiem un nodevām 60. pants nosaka pamatu un kārtību administratīvajam procesam par juridiskās personas nokavēto nodokļu maksājumu atlīdzināšanu valsts budžetam no personas, kura ir bijusi šīs juridiskās personas valdes loceklis laikā, kad attiecīgie nokavētie nodokļu maksājumi ir izveidojušies.

Likuma Par nodokļiem un nodevām 61. pantā ir noteikta kārtība, kādā Valsts ieņēmumu dienests pieņem lēmumu par juridiskās personas nokavēto nodokļu maksājumu atlīdzināšanu budžetam no attiecīgā juridiskās personas valdes locekļa.

Savukārt likuma Par nodokļiem un nodevām 62. pants nosaka kārtību, kādā ir izpildāms Valsts ieņēmumu dienesta lēmums par juridiskās personas nokavēto nodokļu maksājumu atlīdzināšanu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Cilvēktiesību komisijas veikums sasaukuma laikā

, 02.11.2006

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Saeimas Preses dienests sadarbībā ar Saeimas komisiju priekšsēdētājiem un konsultantiem apkopojis informāciju par 8.Saeimas komisiju veikumu 8.Saeimas sasaukuma laikā (no 2002.gada 5.novembra līdz 2006.gada 7.novembrim).

Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija

Komisijas priekšsēdētāja - Ingrīda Circene (JL)

Komisijas 323 sēdēs izskatīti 49 likumprojekti

Nozīmīgākie Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas pieņemtie likumi 8.Saeimas sasaukuma laikā:

1) Tiesībsarga likums (Saeimā pieņemts 2006.gada 6.aprīlī; stājas spēkā 2007.gada 1.janvārī)

Lai paplašinātu Valsts cilvēktiesību biroja darbības jomas un sekmētu labas pārvaldības principu ievērošanu, Valsts prezidente piedāvāja jaunu - Tiesībsarga biroja likumprojektu (21.07.2004.). Tiesībsarga institūcija veiks starpnieka funkciju starp valsti un tās iedzīvotājiem. Tiesībsargam būs tiesības ne tikai izskatīt iedzīvotāju sūdzības, veikt pārbaudes, pieprasīt informāciju, dokumentus, ierasties iestādē u.c., bet arī ierosināt pārbaudes lietas pēc personīgās iniciatīvas, vērsties tiesā personu aizstāvībai.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas veikums sasaukuma laikā

, 02.11.2006

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Saeimas Preses dienests sadarbībā ar Saeimas komisiju priekšsēdētājiem un konsultantiem apkopojis informāciju par 8.Saeimas komisiju veikumu 8.Saeimas sasaukuma laikā (no 2002.gada 5.novembra līdz 2006.gada 7.novembrim).

Mandātu, ētikas un iesniegumu komisija

Komisijas priekšsēdētājs - Pāvels Maksimovs (LPP)

8.Saeimas pilnvaru laikā Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijā aktuālākais jautājums bija deputātu ētikas kodeksa izstrāde un ar ētiku saistītu jautājumu izskatīšana, kā arī deputātu pilnvaru apstiprināšana un lietu izskatīšana par deputātu saukšanu pie administratīvās atbildības.

8.Saeimas pilnvaru laikā ir mainījies komisijas nosaukums un uzdevumi. Saeima apstiprināja komisijas izveidotās Deputātu ētikas kodeksa izstrādes apakškomisijas sagatavoto Saeimas deputātu ētikas kodeksu. Komisija ierosināja veikt grozījumus Saeimas Kārtības rullī, lai nodrošinātu kodeksa darbību un statusu, kā arī paplašinātu komisijas pilnvaras un nosaukuma maiņu - "Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisija".

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Saeimā trešdien, 5.septembrī

, 04.09.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

9.00........ Pieprasījumu komisijas sēde.

Par komisijas darbu rudens sesijā.

9.00........ Eiropas lietu komisijas sēde.

Par komisijas darbu rudens sesijā.

Sarkanajā zālē, Jēkaba ielā 11.

10.00........ Ārlietu komisijas sēde.

Ārlietu ministrijas informācija.

10.00........ Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas sēde.

Likumprojekts "Grozījumi Finanšu instrumentu tirgus likumā" (2.lasījums).

10.00........ Juridiskās komisijas sēde.

1.Likumprojekts "Grozījumi Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā" (1.lasījums; Nr.370/Lp9).

2.Likumprojekts "Grozījumi Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā" (1.lasījums; Nr.379/Lp9).

3.Likumprojekts "Grozījums Kriminālprocesa likumā" (1.lasījums).

4.Likumprojekts "Grozījums Valsts pārvaldes iestāžu nodarīto zaudējumu atlīdzināšanas likumā" (1.lasījums).

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nodokļu administrācijai cīņā ar nodokļu nemaksātājiem piedāvā piešķirt lielākas pilnvaras – juridiskās personas informēt par negodprātīgiem darījumu partneriem un nodokļu parādus piedzīt no to personu makiem, kuri rīkojušies uzņēmuma vārdā, kaut arī nav valdes locekļi.

To paredz Ministru kabinetā akceptētie grozījumi likumā Par nodokļiem un nodevām, kuru spēkā stāšanās paredzēta no 2020. gada 1. janvāra. Aptaujāto uzņēmēju viedokļi par šiem jauninājumiem bija pozitīvi, un vienlaikus skanēja pretjautājums par šo normu praktisko piemērošanu.

Varēs vērst piedziņu

Finanšu ministrijas informācijā norādīts, ka grozījumi pilnveidos juridiskās personas nokavēto nodokļu maksājumu atlīdzināšanas regulējumu, to attiecinot arī uz juridisko personu faktiskajiem vadītājiem. Tas nozīmē, ka atbildība par juridiskās personas nokavētajiem maksājumiem turpmāk būs piemērojama ne tikai komercreģistrā ierakstītajiem juridiskās personas formālajiem valdes locekļiem, bet arī personām, kuras faktiski īsteno valdes funkcijas. Šāds regulējums izstrādāts, ņemot vērā, ka VID bieži konstatē gadījumus, ka faktiski juridiskās personas darbību nodrošina nevis valdes loceklis, bet pilnvarotās personas (arī prokūristi) un personas, kuru mērķis nav veikt reālu komercdarbību un pildīt nodokļu saistības.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nodokļi

Lielāko daļu no reāli neatgūstamā 833,8 miljonu eiro nodokļu parāda ir radījuši tirdzniecības uzņēmumi

LETA, 27.12.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lielāko daļu no reāli neatgūstamā 833,8 miljonus eiro lielā nodokļu parāda ir radījuši vairumtirdzniecības un mazumtirdzniecības uzņēmumi, aģentūru LETA informēja Valsts ieņēmumu dienests (VID).

Saskaņā ar pārskatu Ziņas par nodokļu parādu struktūru uz 2014.gada 1.decembri kopējā nodokļu maksātāju parāda summa 833 815 160 eiro apmērā klasificēta kā reāli nepiedzenamais parāds, jo parādniekiem «nav naudas līdzekļu un mantas, uz ko vērst piedziņu».

VID informē, ka lielākais reāli nepiedzenamais parāds izveidojies šādās nozarēs strādājošiem nodokļu maksātājiem: vairumtirdzniecībā, izņemot automobiļus un motociklus, (28,17%) un mazumtirdzniecībā, izņemot automobiļus un motociklus, (9,51%).

Tāpat starp nepiedzenamajiem parādiem ir tādas nozares kā ēku būvniecība (5,92%), specializētie būvdarbi (5,66%), automobiļu un motociklu vairumtirdzniecība, mazumtirdzniecība un remonts (5,50%), sauszemes transports un cauruļvadu transports (4,53%), operācijas ar nekustamo īpašumu (3,10%), ēdināšanas pakalpojumi (2,29%), koksnes, koka un korķa izstrādājumu ražošana, izņemot mēbeles; salmu un pīto izstrādājumu ražošana (2,04%), reklāmas un tirgus izpētes pakalpojumi (1,98%), apsardzes pakalpojumi un izmeklēšana (1,96%), juridiskie un grāmatvedības pakalpojumi (1,89%), mežsaimniecība un mežizstrāde (1,67%), iekārtu un ierīču remonts un uzstādīšana (1,48%), pārējo individuālo pakalpojumu sniegšana (1,34%), pārtikas produktu ražošana (1,33%) un citas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Precizēs valsts apmaksātās aizstāvības kriminālprocesā organizēšanas kārtību

, 18.09.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ministru kabinets šodien akceptēja grozījumus Kriminālprocesa likumā (turpmāk - KPL), Valsts nodrošinātās juridiskās palīdzības likumā un Advokatūras likumā, lai precizētu kārtību, kādā tiek organizēta valsts apmaksātā aizstāvība kriminālprocesā.

Grozījumus normatīvajos aktos izstrādājusi ar tieslietu ministra 2007. gada 10.janvāra rīkojumu izveidota starpinstitūciju darba grupa, kurā piedalījās pārstāvji no Augstākās tiesas, Rīgas apgabaltiesas, Rīgas pilsētas Kurzemes rajona tiesas, Ģenerālprokuratūras, Tieslietu ministrijas, Iekšlietu ministrijas, Latvijas Zvērinātu advokātu padomes (turpmāk - LZAP) un Juridiskās palīdzības administrācijas (turpmāk - JPA).

Kā teikts Advokatūras likuma grozījumu anotācijā, no KPL un Valsts nodrošinātā juridiskās palīdzības likuma regulējuma viennozīmīgi neizriet, ka institūcija, kurai uzticēta juridiskās palīdzības nodrošināšana, ir JPA. Līdz ar ko praksē pastāv problēma, ka procesa virzītājs vēršas JPA, lūdzot nodrošināt personām, kurām ir tiesības uz aizstāvību, valsts nodrošinātu aizstāvību kriminālprocesā. Savukārt JPA saskaņā ar pašreizējo normatīvo aktu regulējumu nevar nodrošināt aizstāvja norīkošanu kriminālprocesā, tādēļ tā vēršas ar ierosinājumu LZAP nodrošināt advokātu aizstāvības veikšanai. Turklāt advokātiem ir maza interese slēgt ar JPA līgumus - no 2005. gada 1. oktobra līdz 2007. gada 1. jūnijam 93 zvērināti advokāti noslēguši juridiskās palīdzības līgumus ar JPA. Savukārt, lai nodrošinātu KPL normu īstenošanu, JPA jānoslēdz juridiskās palīdzības līgumi vismaz ar 200 - 250 advokātiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Latvijas ekonomika samazinās ar neprognozējamu ātrumu

, 07.11.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

SEB bankas makroekonomikas eksperta Daiņa Gašpuita komentārs par IKP ātro novērtējumu 2008. gada trešajā ceturksnī.

CSP ātrais IKP novērtējums par šā gada trešo ceturksni liecina, ka tas ir krities par 4.2%. Tas, ka kritums trešajā ceturksnī būs neizbēgams liecināja ievērojamais kritums mazumtirdzniecības (-10.2%) un rūpniecības nozarēs (-7.6%). Šīs nozares veido aptuveni trešdaļu ekonomikas. Citās nozarēs pagaidām situācija pasliktinās mērenāk un to veikums varētu būt uz nulles vai uzrādīt pat niecīgu izaugsmi. Taču patlaban vēl trūkst pilnvērtīgas informācijas nozaru griezumā, lai secinātu, kuras vēl nozares velk IKP mīnusā.

Viennozīmīgi krituma inerce saglabāsies arī ceturtajā ceturksnī un noteikti nākamā gada pirmajā pusgadā. Tas nozīmē, ka mīnusos būs jau kopējais 2008. gada veikums. Mazumtirdzniecība turpinās kristies, jo nauda apgrozībā, ko tērēt samazināsies. Sasniegtais patēriņa līmenis bija pārlieku augsts un nesamērīgs nopelnītajam. Tas neatkopsies ātrāk kā cilvēki tiks pie naudas. Aizņemties būs sarežģīti un dārgi, bet nopelnīt grūti. Tādēļ nākamgad tērēt kā līdz šim nebūs iespējams. Arī rūpniecībā kritums turpināsies, jo jūtamu ietekmi atstās recesija pasaulē, konkurence ārējos tirgos turpinās saasināties.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

24. Starptautiskajā modes un fotogrāfu (Hyères) festivālā divas galvenās balvas saņēma Latviešu dizaineri Mārīte Mastiņa un Rolands Pēterkops, ziņo Modepass.

Jāatzīmē, ka tā ir lielākā starptautiskā atzinība, ko līdz šim saņēmis kāds no Latvijas modes dizaineriem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Satversmes tiesa aptur Muižnieces pilnvaras

Elīna Pankovska, 03.06.2011

Satversmes tiesas priekšsēdētājs Gunārs Kūtris (no kreisās) un Satvesmes tiesas tiesnese Vineta Muižniece

Foto: Dienas mediju arhīvs

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Satversmes tiesa apturējusi tiesneses Vinetas Muižnieces pilnvaras līdz nākamajam kriminālprocesa virzītāja lēmumam. Ierosinājumu par atstādināšanu ierosinājusi pati V.Muižniece, DB pastāstīja tiesas pārstāve Līga Pauliņa.

Viņa arī atzīmēja, ka jautājums par atstādināšanu skatīts slēgtā sēdē, kā arī V.Muižnice nepiedalīsies šodien, 3.jūnijā, paredzētajās Satversmes tiesas priekšsēdētāja vietnieka vēlēšanās, jo pilnvaras tiek apturētas līdz ar lēmuma pieņemšanu.

DB jau rakstīja, ka ģenerālprokurors Ēriks Kalnmeijers uzsācis kriminālprocesu pret Satversmes tiesas tiesnesi – bijušo 9.Saeimas locekli, Juridiskās komisijas priekšsēdētāju V.Muižnieci.

Izmeklējamās darbības ir kvalificētas pēc Krimināllikuma 327.panta «Dienesta viltojums» pirmajā daļā paredzētā noziedzīgā nodarījuma pazīmēm, DB informēja sevišķi svarīgo lietu izmeklēšanas nodaļas virsprokurors Modris Adlers.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Uzsākts kriminālprocess pret Satversmes tiesas tiesnesi Muižnieci

Elīna Pankovska, 02.06.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ģenerālprokurors Ēriks Kalnmeijers uzsācis kriminālprocesu pret Satversmes tiesas tiesnesi – bijušo 9.Saeimas locekli, Juridiskās komisijas priekšsēdētāju Vinetu Muižnieci.

Izmeklējamās darbības ir kvalificētas pēc Krimināllikuma 327.panta «Dienesta viltojums» pirmajā daļā paredzētā noziedzīgā nodarījuma pazīmēm, DB informēja sevišķi svarīgo lietu izmeklēšanas nodaļas virsprokurors Modris Adlers.

Viņš arī norāda, ka Ģenerālprokuratūrā ir pabeigta resoriskā pārbaude par 9.Saeimas Juridiskās komisijas 2009.gada 1.septembra sēdes protokola iespējamo viltojumu daļā par likumprojekta Grozījumi Krimināllikumā izskatīšanas rezultātiem un likumprojekta turpmāko virzību.

Pirmstiesas izmeklēšanu šajā kriminālprocesā veiks Ģenerālprokuratūras Krimināltiesiskā departamenta Sevišķi svarīgu lietu izmeklēšanas nodaļas prokurors. Resoriskā pārbaude tika uzsākat pēc Saeimas deputāta Alekseja Loskutova 24.februāra iesnieguma pamata.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas veikums sasaukuma laikā

, 02.11.2006

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Saeimas Preses dienests sadarbībā ar Saeimas komisiju priekšsēdētājiem un konsultantiem apkopojis informāciju par 8.Saeimas komisiju veikumu 8.Saeimas sasaukuma laikā (no 2002.gada 5.novembra līdz 2006.gada 7.novembrim).

Valsts pārvaldes un pašvaldības komisija

Komisijas priekšsēdētājs - Staņislavs Šķesters (ZZS)

Komisijā izskatīti 106 likumprojekti

Nozīmīgākie Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas pieņemtie likumi 8.Saeimas sasaukuma laikā:

1) Pieņemts jauns likums - Biedrību un nodibinājumu likums.

2) Liels darbs ieguldīts Valsts civildienesta ierēdņu disciplinārās atbildības likuma, kā arī grozījumu likumā "Par pašvaldībām" un Administratīvi teritoriālās reformas likuma izstrādē.

3) Īres griestu jautājuma un palīdzības veidu izstrādāšana īrniekiem, proti, grozījumi likumā "Par dzīvojamo telpu īri" un likumā "Par palīdzību dzīvokļa jautājumu risināšanā".

4) Dzīvokļu privatizācijas pabeigšanas un apsaimniekošanas jautājumu risināšana: grozījumi likumā "Par valsts un pašvaldības dzīvojamo māju privatizāciju".

Komentāri

Pievienot komentāru