Citas ziņas

Jūrniecības koledžā vēlas ieguldīt vairāk nekā 200 tūkstošus latu

Vēsma Lēvalde, 10.05.2011

Jaunākais izdevums

Liepājas Jūrniecības koledžas mācību kuģa Afanasijs Ņikitins izsolē iegūto naudu lūgs atļaut tērēt skolas vajadzībām. Saskaņā ar izsoles noteikumiem nauda - 211,5 tūkstoši latu - bija jāieskaita valsts budžetā.

Liepājas domes priekšsēdētāja vietniece Silva Golde nosūtījusi vēstuli izglītības un zinātnes (IZM) ministram Rolandam Brokam, finanšu ministram Andrim Vilkam un IZM valsts sekretāram Marekam Gruškevičam, kurā lūdz rast iespēju Liepājas Jūrniecības koledžas mācību kuģa pārdošanas rezultātā valsts budžetā ieskaitītos līdzekļus piešķirt koledžas mācību bāzes nostiprināšanai.

211,5 tūkstoši latu koledžai ļautu iekārtot un modernizēt audzēkņu mācību prakses treniņbāzi, renovēt koledžas infrastruktūru.

Šā gada 24. februārī VAS Valsts nekustamie īpašumi MK uzdevumā izsolē pārdeva Liepājas Jūrniecības koledžai piederošo kuģi Afanasijs Ņikitins. Kuģis, kaut arī bija kļuvis par tūristu iecienītu objektu, savu laiku bija nokalpojis un tā uzturēšana vairs nebija ekonomiski pamatota, taču tas bija koledžas mācību procesa neatņemama sastāvdaļa.

Komentāri

Pievienot komentāru
Karjera

Koledžām pieejami 11,3 miljoni eiro studiju mācību vides uzlabošanai

Žanete Hāka, 27.10.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Centrālā finanšu un līgumu aģentūra (CFLA) ir nosūtījusi uzaicinājumu vairākām koledžām sagatavot un iesniegt projekta iesniegumu, lai saņemtu Eiropas Reģionālās attīstības fonda (ERAF) līdzfinansējumu studiju programmu mācību vides pilnveidei. Projektu īstenošanai līdz 2018. gada beigām no ERAF paredzēti vairāk nekā 11,3 miljoni eiro, informē CFLA.

ERAF līdzfinansējums paredzēts, lai modernizētu tā dēvētās STEM jeb zinātnes, tehnoloģijas, inženierzinātnes, matemātikas izglītības programmas deviņās pirmā līmeņa profesionālās augstākās izglītības iestādēs: Daugavpils Medicīnas koledžā, Jēkabpils Agrobiznesa koledžā, Liepājas Jūrniecības koledžā, Malnavas koledžā, Olaines Mehānikas un tehnoloģijas koledžā, Profesionālās izglītības kompetences centrā Rīgas Tehniskā koledža, Rīgas 1.medicīnas koledžā, Rīgas Celtniecības koledžā un Rīgas Stradiņa universitātes Sarkanā Krusta medicīnas koledžā.

Projektu ietvaros iespējams attīstīt koledžu infrastruktūru – uzlabot ēkas, telpas un laboratorijas, kā arī iegādāties iekārtas, aparatūru, datortehniku un instrumentus. Tāpat paredzēta informācijas un komunikācijas tehnoloģiju risinājumu ieviešana, e-studiju attīstība, bezvadu interneta pieslēguma izveide un bibliotēkas fondu papildināšana.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ekonomika

Valsts Robežsardzes koledžā gatavo zelta robežsargus

Juris Paiders, speciāli Dienas Biznesam, 23.02.2023

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Uzstādīt septiņas robežsargu skulptūras dabīgā izmērā, izlietojot 70 kg tīra sudraba katrai statujai, Latvijas valstij jau ir lētāk, nekā sagatavot vienu zemākā līmeņa augstākās izglītības kvalifikācijas robežsargu. Viens 2019. gada Valsts robežsardzes koledžas absolvents ar zemāko augstākās izglītības grādu mums visiem izmaksāja vairāk nekā 240 000 eiro.

DB 7. februāra rakstā Cik mums izmaksā viens valsts augstskolas absolvents? tikai aizsākts apskats par Latvijas augstskolās 2017. gadā uzsāktā augstskolu absolventu monitoringa rezultātiem, kurā es sāku analizēt valsts augstskolu, bet DB 14. februāra numurā arī privāto augstskolu rezultātus. Tagad ir turpinājums, kurā ir apskats par valsts koledžu izglītības rezultātiem.

Fragments no raksta

Ja augstskolas ir visai vienkārši salīdzināt, kaut vai vērtējot absolventu skaitu, tad salīdzināt valsts koledžas un koledžām atbilstošām valsts augstskolu aģentūrām nav tik vienkārši. Ir koledžas, kuras gatavo tikai 1. līmeņa profesionālās augstākās izglītības speciālistus, kas var veikt sarežģītu izpildītāja darbu, kā arī organizēt un vadīt citu speciālistu darbu (https://www.niid.lv/prof_kval), bet ir koledžas, kas vienlaicīgi sagatavo arī speciālistus ar profesionālo vidējo izglītību un arodizglītību.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Modernizētajā koledžā cer piesaistīt vairāk ārvalstu jūrnieku

Gunta Kursiša, 10.11.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Mācību centrs Novikontas Jūras koledža pabeidzis vērienīgu aprīkojuma modernizācijas projektu jūrnieku apmācībai, kļūstot par modernāko šāda veida mācību cetru Baltijas un NVS valstīs, kā arī par vienu no modernākajiem centriem Eiropā. Galvenais projekta mērķis – piesaistīt arvien vairāk vietējo un ārzemju jūrnieku, kam nepieciešams iziet sertidikācijas kursus.

Novikontas Jūras koledžā iespējams apgūt visu kursu spektru jūrniecībā strādājošiem profesionāļiem. Jūrniekiem, neatkarīgi no valsts, pēc augstākās izglītības iegūšanas ik pēc noteikta perioda (parasti – ik pēc pieciem gadiem) obligāti jāapgūst apmācības kursi prasmju pilnveidošanai.

«Jau līdz šim pie mums brauca mācīties jūrnieki gan no Latvijas, gan Zviedrijas, Lielbritānijas, Norvēģijas un Nīderlandes. Šī projekta realizācija sniegs iespēju nodrošināt tādu apmācību kvalitāti un tehnoloģijas, lai pie mums turpmāk brauktu mācīties vēl vairāk profesionāļu,» stāsta koledžas direktors Aleksandrs Hropenko, piebilstot, ka viens no mērķiem ir palielināt jūrnieku skaitu no Ukrainas un Krievijas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Foto

Modernizējas, lai nebūtu konkurentu

Lelde Petrāne, 10.11.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ar bankas Citadele un Eiropas Reģionālās attīstības fonda līdzfinansējumu mācību centrs Novikontas Jūras koledža pabeidzis vērienīgu aprīkojuma modernizācijas projektu jūrnieku apmācībai, kļūstot par modernāko šāda veida mācību centru Baltijā, NVS valstīs un vienu no modernākajiem Eiropā.

Projekta mērķis ir piesaistīt arvien vairāk vietējo un ārzemju jūrnieku, kam nepieciešams iziet sertifikācijas kursus, apmācībām Latvijā.

Jūrniekiem neatkarīgi no valsts, kurā viņi strādā, pēc augstākās izglītības iegūšanas ik pēc noteikta perioda (parasti - ik pēc pieciem gadiem) obligāti ir jāapgūst apmācības kursi profesionālo prasmju pilnveidošanai.

Novikontas Jūras koledžas aprīkojuma modernizācijas projekta realizācijas laikā iegādāti jauni navigācijas un mašīntelpas simulatori: navigācijas simulators ar dinamiskās pozicionēšanas moduli, navigācijas simulators ar radara un karšu simulāciju un mašīntelpas simulators, uz kura ir iespējams strādāt sinhronā darbībā ar navigācijas simulatoru un kas ļauj īstenot stūrmaņu un mehāniķu kopīgo apmācību.

Komentāri

Pievienot komentāru