Ražošana

Kā top?: Laureta Candles sveces

Žanete Hāka, 18.03.2016

Patlaban liels pieprasījums ir pēc svecēm ar latviešu rakstiem, stāsta uzņēmuma pārstāvji.

Foto: Ritvars Skuja, Dienas Bizness

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šajā piektdienā portāls db.lv ciemojas Cēsu uzņēmumā SIA AGC Group, kur top Laureta Candles zīmola sveces.

«Mūsu bizness sākās 2010.gadā ar sveču un ziepju izejmateriālu tirdzniecību,» stāsta Laureta Candles īpašnieks Ivars Cekuls. «Mēs abi ar sievu Lauru esam no Cēsīm, taču iepriekš studējām Rīgā – es būvniecību, bet viņa – reklāmu un sabiedriskās attiecības,» viņš stāsta. «Tad izdomāju, ka būvniecība nav īsti mans lauciņš, jo šo jomu izvēlējos toreiz, kad viss gāja uz augšu un izvēle bija likumsakarīga. Tad sāku domāt, ko Latvijā varētu ražot, un ienāca prātā - kādēļ tās nevarētu būt sveces,» uzsver I. Cekuls.

Tad viņš nonācis pie secinājuma, ka ASV ir lieli sveču un ziepju izejmateriālu veikali, bet Latvijā– cenas augstas, bet izvēle – ļoti maza. Pēc pusgada saņēmušies, viņi pasūtījuši pirmās izejmateriālu paletes no ASV. «Lēnā garā, tirgojot izejvielas - tolaik bija tieši krīzes laiks un arī daudzi citi cilvēki meklēja papildus peļņas iespējas -, lēnām paši sākām liet sveces,» norāda viņš.

Tomēr tika nolemts, ka sveces neražos no sojas vaska, bet gan no rapšu vaska. Sveces sākotnēji viņi lēja mājās, bet tad darbnīcu pārcēla uz biroju Čiekurkalnā, taču kad darbība kļuva nopietnāka, izlemts, ka ražošanu paplašinās, pārceļoties uz Cēsīm, jo šī ir Ivara un Lauras dzimtā puse, tāpat bija pieejamas arī brīvas telpas. No 2 cilvēkiem uzņēmums izaudzis līdz 8. Tāpat Rīgā Laureta Candles ir savs veikals, bet sveču izgatavotāji dodas arī uz tirdziņiem.

Izteikts līderis sveču pieprasījumā nav, uzvaras gājiens vienā brīdī bija burciņu svecēm, bet tagad pircēji pieprasa podiņus. «Sākotnēji novērojām, ka cilvēki visas sveces aplūkojot pasmaržo, tādēļ secinājām, ka jāizgatavo sveces ar dažādiem aromātiem,» stāsta I. Cekuls.

Uz ārzemēm viņi patlaban sūta sveces nelielos apjomos, taču plāno kāpināt pārdošanas apjomus aiz robežas, tādēļ patlaban meklē eksporta menedžeri.

Darba sveču izgatavotājiem pietiek gan ziemā, gan vasarā, bet lielākais pieprasījums ir pirms Ziemassvētkiem – tad pērk gan izejmateriālus, gan sveces, stāsta viņi.

Galerijā augstāk iespējams ielūkoties Laureta Candles sveču tapšanas procesā!

Komentāri

Pievienot komentāru