Ražošana

Kā top? Ziemeļu Enkurs alus

Ilze Žaime, 07.02.2020

Jaunākais izdevums

Šajā piektdienā rubrikā "Kā top?" portāls "Db.lv" aicina ielūkoties "Ziemeļu Enkura" alus darītavā Matīsa ielā, Rīgā, lai uzzinātu kā top amatalus.

8.februārī “Ziemeļu Enkuram” aprit divu gadu jubileja. “Db.lv” jau rakstīja, kā brūvētavu un bāru vēsturiskajās brūža telpās izveidoja divi draugi - alus meistars Dāvis Linde un jūrasbraucējs Klāvs Killo.

K.Killo arī patreiz lielākoties atrodas jūrā un bārā saimniekojot attālināti, stāsta biznesa partneris. Savukārt pats D.Linde pirms pusotra gada talkā ņēmis vēl vienu aldari. Patreiz sabrūvētā alus apjoms mēnesī sasniedz 2000 - 2500 litru, par ko D.Linde joko: “Lielajiem ražotajiem, iespējams, tāds daudzums mēnesī nolīst garām. Tas ir ļoti maz.”

Taču pie tā nav paredzēts apstāties. Jau tagad būtu lietderīgs vēl kāds fermentācijas tanks, taču brūža esošās telpas tam ir par mazu. “Cenšamies domāt par lielākas vietas attīstību. Šis brūzis nekur pārcelts netiks, bet kaļam plānus, kā izveidot vēl vienu, lielāku, lai palielinātu jaudu un kļūtu par nopietnākiem tirgus dalībniekiem,” stāsta D.Linde.

2019.gada jūnijā “Ziemeļu Enkurs” alu sāka pildīt arī pudelēs. Pusgads vēl neesot pietiekami ilgs laika posms, lai izvērtētu, cik veiksmīgi noritējusi pirmā sadarbība ar jaunajiem partneriem, kas pudelēs pildīto alu pārdod veikalos un bāros ne tikai Rīgā, bet arī Liepājā, Ventspilī un citviet. "Tas bija tikai pirmais atspēriens,” skaidro D.Linde. Lai veicinātu tālāku tirdzniecību, pērn septembrī “Ziemeļu Enkurā” darbu uzsāka pārdošanas speciālists. Šā gada vasaras sezonai tuvojoties, paredzēts nolīgt arī vēl papildus darbinieku alus brūvēšanai.

Recepšu klāsts brūvētājiem ir izaudzis jau virs trīsdesmit, un, viesojoties bārā, var pagaršot vismaz desmit alus šķirnes. Jautāts, pēc kā ir lielākais pieprasījums, alus meistars saka: “Izteikta līdera nav. Iecienītāko alus garšu vidū ir “El Capitan”, visa veida “Nāras”, “Azimuts”, “Glābšanas riņķis”, “Dzenskrūve” un “Astoņkājis”. Rekordu pagājušajā gadā uzstādīja mango “Nāra” - 18 dienu laikā tika pārdots viss, cik ietilpst vienā fermentācijas tankā.”

Ja pagājušā gada janvārī bārā esot valdījis klusums, tad šogad par apmeklējumu saimnieks nesūdzas. Bārā tiek organizēti arī dažādi pasākumi, kā vietējo mūziķu koncerti, stāstu un filmu vakari, viktorīnas. Visapmeklētākais mēnesis pērn bijis tieši novembris, piebilst D.Linde.

Daļa no uzņēmuma ir arī restorāns, ar kura piegādātājiem izdevies noorganizēt arī pilna cikla sadarbību. Piemēram, pēc iejavas filtrēšanas, pāri palikušās drabiņas uzņēmums nogādā kādai vietējai zemnieku saimniecībai liellopu barošanai. Vēlāk iegūtais siers atgriežas uz bāra restorāna galdiem.

Ja apiņi un iesals tiek iepirkti no visas pasaules, jo Latvijā alus brūvēšanai tos vienkārši nav iespējams izaudzēt, tad atsevišķas izejvielas gan var iegādāties arī vietēji audzētas. Patreiz D.Linde eksperimentē ar vietējiem rudziem.

Alus “Azimuts” brūvēšanas procesu skatieties galerijā!

Komentāri

Pievienot komentāru
Mazais bizness

Izveido alus brūvēšanas skolu

Ilze Žaime, 11.03.2020

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Alus darītava "Ziemeļu Enkurs" izveidojusi patreiz Latvijā vienīgo alus brūvēšanas skolu, lai sniegtu iespēju interesentiem apgūt alus brūvēšanu mājas apstākļos, pastāstīja brūvētavas galvenais aldaris un līdzdibinātājs Dāvis Linde.

"ZE alus skolas" galvenā ideja esot pavisam vienkārša - iepazīstināt cilvēkus ar alus darīšanas procesu un parādīt tiem, kas vienmēr gribējuši mājās brūvēt savu alu, kā to izdarīt, stāsta D.Linde.

Pērn uzņēmums alus skolu organizēja divas reizes, bet šogad, līdz aktīvās sezonas sākumam, tā norisinās ik mēnesi. D.Linde paredz, ka aktīvajā bāra un darītavas darba sezonā apmācību organizēšanai laika neatliks, bet, tā kā atsaucība ir liela un atsauksmes labas, rudenī noteikti to atsāks.

Citviet pasaulē alus brūvēšanas apmācības esot ļoti izplatītas. "Ziemeļu Enkurā" apmācības ilgst līdz sešām stundām. "Mēs vāram alu no A līdz Z. Parādu visu - kas un kā notiek, cilvēkiem ir iespēja uzdot jautājumus. Pastāstu, kur var smelties idejas, kādos forumos atrast vēl informāciju un kā to visu paveikt mājas apstākļos, ja pašam nav profesionālas iekārtas," stāsta D.Linde. Alus brūvēšanai mājās pietiekot vien ar katlu, marli, termometru un sietu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Enerģētika

Somija atradusi enkuru, kas varētu būt sabojājis gāzesvadu Balticconnector

LETA--AFP, 25.10.2023

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Somijas policija otrdien paziņoja, ka ir atradusi enkuru, kas varētu būt no Ķīnas kuģa, par kuru pastāv aizdomas Somijas-Igaunijas gāzesvada "Balticconnector" sabojāšanā.

Policija otrdien publiskoja fotogrāfijas ar zemūdens pēdām, kuras radušās, sešas tonnas smagajam enkuram velkoties pa jūras gultni un pēc tam ietriecoties cauruļvadā, kā rezultātā radies "Balticconnector" bojājums un enkurs norāvies.

"Karaflote to atrada šorīt agri no rīta," preses konferencē sacīja kriminālpolicijas pārstāvis Risto Lohi.

Varasiestādes arī apstiprināja iepriekšējos secinājumus, kas norādīja uz Ķīnas kravas kuģa "Newnew Polar Bear" iespējamo saistību ar bojājumiem.

"Ar Honkongas karogu peldošais kravas kuģis, spriežot pēc laika ietvara, šķiet, bija notikuma vietā," sacīja Lohi.

Policija centusies sazināties ar kuģa kapteini, bet nav saņēmusi atbildi.

Komentāri

Pievienot komentāru