Citas ziņas

Kačiņska bēres notiks sestdien; Latvijā aicina bojā gājušos pieminēt klusuma brīdī

Guna Gleizde, 12.04.2010

Jaunākais izdevums

Aviokatastrofā bojā gājušā Polijas prezidenta Leha Kačiņska bēres notiks sestdien, tieši nedēļu pēc viņa un vēl 95 cilvēku nāves.

Latvijā avārijas upuri tiks pieminēti setdien, 17. aprīlī, plkst. 12 ar trīs minūšu klusuma brīdi.

Kā informē Ministru kabineta preses sekretārs Aivis Freidenfelds, šajā laikā Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests visā Latvijas teritorijā iedarbinās trauksmes sirēnas.

Savukārt transportlīdzekļu vadītāji aicināti šajā laikā apstāties un ievērot klusuma brīdi.

Kā ziņo ārvalstu mediji, ir atpazītas arī L.Kačiņska dzīvesbiedres Marijas mirstīgās atliekas, kas arī gāja bojā aviokatastrofā. Avārijā neizdzīvoja neviens cilvēks, lidmašīnā līdz ar prezidentu un valsts pirmo lēdiju atradās virkne Polijas politiskās, sabiedriskās un militārās elites pārstāvju.

Par piedalīšanos bēru ceremonijā paziņojis Krievijas prezidents Dmitrijs Medvedevs un Vācijas kanclere Angela Merkele.

Latvijas valdība oficiāli pasludinājusi 12. aprīli Latvijā par sēru dienu. Pirmdien aviokatastrofas upuri tiek pieminēti visā Eiropas Savienībā.

Ārlietu ministrs Māris Riekstiņš (TP) atgādināja, ka iedzīvotāji līdzjūtību un atbalstu Polijai un tās iedzīvotājiem var izteikt arī, veicot ierakstu līdzjūtību grāmatā Polijas vēstniecībā.

Ministru kabinets, pieminot sestdien lidmašīnas avārijā bojā gājušos, ārkārtas sēdi sāka ar klusuma brīdi.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Godmanis: lidojot uz Gruziju, lēmumu pieņēma pilots, nevis Kačiņskis

Agnese Margēviča, 11.04.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ekspremjeram Ivaram Godmanim spilgtā atmiņā palicis 2008. gada 12. augusta lidojums Polijas prezidenta lidmašīnā uz kara plosīto Gruziju.

Ekspremjers DB noliedz, ka toreiz Lehs Kačiņskis pilotam licis riskēt un nosēsties Tbilisi. Vēlme simboliski ierasties Gruzijas galvaspilsētā un «pārtraukt karu» bijusi visiem valstu līderiem, kuri atradušies lidmašīnā, bet pilots pieņēmis gala lēmumu nosēsties drošākā lidlaukā Azerbaidžānā.

2008. gada augustā ar Polijas prezidenta lidmašīnu uz Gruziju devās Igaunijas prezidents Tomass Hendriks Ilvess, Lietuvas prezidents Valds Adamkus, Ukrainas prezidents Viktors Juščenko, kā arī I. Godmanis, jo prezidents Valdis Zatlers atradās olimpiskajās spēlēs Pekinā. Ceļā no Varšavas tā tā nolaidās Ukrainas pilsētā Simferopolē, kur uzņēma V. Juščenko un Gruzijas prezidenta Mihaila Saakašvili sievu Sandru Rulofsu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Polijas prezidenta Leha Kačiņska un daudzu ietekmīgu amatpersonu traģiskā bojāeja aviokatastrofā nemainīs šīs valsts ekonomisko politiku, ziņo Dienas bizness.

«Neredzu nekādu pamatu tam, ka, mainoties prezidentam, radikāli kaut kas mainītos Polijas ekonomiskajā politikā,» norāda KMM Metāls, kas uz Poliju eksportē bronzas lietņus un izstrādājumus, valdes priekšsēdētājs Māris Niedra. Šāda secinājuma pamatā ir fakts, ka Polijas valsts ekonomiskās sviras ir premjera Donalda Tuska rokās, kurš arī šobrīd tiek vērtēts, ka viens no spēcīgākajiem pretendentiem uz L. Kačiņska vietu, ja vien viņš kandidēšot ārkārtas prezidenta vēlēšanās.

«Šobrīd ir grūti ko prognozēt, jo arī darījumu partneri Polijā ir satriekti par notikušo,» atzīst mēbeļu ražotāja un tirgotāja SIA Geko īpašnieks Marts Zaharovs. Viņš gan uzsver, ka daudziem Latvijā šobrīd ir būtiski, kas notiks Polijā — vai notiks kādas pārmaiņas. «Pat tie, kuri agrāk neinteresējās par notikumiem Polijā, tagad ir spiesti sekot līdzi. Svarīgi, kā politisko amatpersonu pārmaiņas ietekmēs Polijas nacionālās valūtas — zlota — kursu pret eiro (latu),» saka M. Zaharovs.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lielākajai daļai valsts un pašvaldību amatpersonu pērnais gads nesis mazākus ienākumus, kas nozīmējis arī taupīgāku dzīvošanu, tomēr izņēmumi ir arī krīzes laikos, vēsta Dienas bizness.

262,2 tūkst. Ls — tik lielu atalgojumu pērn saņēmusi visdāsnāk atalgotā valsts amatpersona, SIA Lattelecom valdes priekšsēdētājs Juris Gulbis. Viņa atalgojums, kas arī pērn bija lielākā starp valsts un pašvaldību amatpersonām, gada laikā pieaudzis par 85 tūkst. Ls, liecina Lattelecom vadītāja amatpersonas deklarācijas.

«Tā kā Jura Gulbja vadībā uzņēmums šogad ir veiksmīgi realizējis akcionāru uzstādītos mērķus un izpildījis smago uzdevumu — saglabāt Lattelecom konkurētspēju ekonomiskās krīzes apstākļos, valdes priekšsēdētājs saņēmis akcionāru noteikto prēmiju. Līdz šim gada prēmijas darbiniekiem tika maksātas nākamā gada martā, bet šogad padome lēma par to izmaksāšanu gada beigās, tāpēc arī J. Gulbis pagājušogad saņēma prēmiju par 2008. un arī 2009. gadu, no kā veidojas ieņēmumu deklarācijā redzamā atalgojuma summa,» DB skaidroja uzņēmumā.

Komentāri

Pievienot komentāru