Jaunākais izdevums

Kalifornijas postošie savvaļas ugunsgrēki ir globālās sasilšanas sekas, atzinušas vietējās varasiestādes. Vērienīgs ugunsgrēks Dienvidkalifornijā jau nopostījis lielas platības un licis mājas pamest 1,5 tūkstošiem cilvēku.

Kalifornijas Vides aizsardzības aģentūras sagatavotajā ziņojumā secināts, pēdējo gadu postošie savvaļas ugunsgrēki ir klimata izmaiņu radītās sekas – ziemās sniegs nokūst ātrāk nekā agrāk, bet vasaras paliek karstākas un garākas, tādējādi novedot pie lielāka sausuma, kas veicinot ugunsgrēkus.

Pētījumā arī secināts, ka Kalifornijas piekrastes okeāna ūdeņos pēdējā pusgadsimta laikā palielinājies skābes līmenis, bet Sierra Nevada kalnu grēdā samazinoties skujkoku skaits. Kokus apdraud arī dažādu kukaiņu savairošanās, ko, savukārt, veicina siltāki laikapstākļi.

Pētījums izstrādāts, lai dokumentētu siltāka klimata ietekmi uz iedzīvotājiem, dzīvniekiem un apkārtējo vidi. Varasiestādes cer, ka tādējādi reģionālās pašvaldības varēs labāk sagatavoties karstākai nākotnei. Pētījumā atzīts, ka pēdējos gados Kalifornijā strādājošie uzņēmumi samazinājuši siltumnīcas gāžu izmešus, tomēr, neraugoties uz to, prognozējams, ka nākamajos gados reģiona iedzīvotājiem būs jāpierod pie garākiem sausuma periodiem un to veicinātiem apjomīgiem savvaļas ugunsgrēkiem.

Db.lv jau vēstīja, ka postošs ugunsgrēks sācies Kalifornijas dienvidos esošajā Klīvlendas Nacionālajā mežā un trešdienas pēcpusdienā izlauzies ārpus tā teritorijas. Stundas laikā tas bija paplašinājies jau līdz 300 akru (1 akrs ir apmēram 0,4 ha) teritorijai. Vēlāk platība sasniedza 500 akru, bet piektdien ugunsgrēks bija skāris jau 1100 akru lielu platību.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV lielveikalu ķēde Walmart sūdz tiesā kompānijas Tesla enerģijas nodaļu, jo septiņos tās veikalos aizdegušies saules paneļi, ziņo BBC.

Walmart apgalvo, ka notikusi nolaidīga rīcība, uzstādot paneļus uz veikalu jumtiem.

Tiesai iesniegtajos dokumentos minēti vairāki ugunsgrēki laika posmā no 2012. līdz 2018. gadam Walmart īpašumos Ohaio, Merilendā un Kalifornijā.

Tesla šos apgalvojumus medijiem nav komentējusi.

Pirmais ugunsgrēks 2012. gadā izcēlies Walmart veikalā Longbīčā, Kalifornijā.

Citā gadījumā Ohaio štatā 2018. gada martā klienti evakuēti un veikals astoņas dienas bijis slēgts.

Walmart pieprasa Teslai noņemt saules paneļus no visiem veikaliem un atlīdzināt zaudējumus. Mazumtirgotājs sūdzas, ka Tesla nodarbinājusi personas, kurām nav bijis pat pamata zināšanu par saules paneļiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Barclays saņem 487,9 miljonu dolāru sodu par enerģētikas cenu manipulēšanu

Žanete Hāka, 17.07.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV Federālā enerģētikas regulēšanas komisija (FERC) piemērojusi rekordlielu 453 miljonu ASV dolāru sodu Barclays Bank un četriem tās brokeriem par manipulēšanu ar enerģētikas cenām, liecina komisijas paziņojums.

Sods piemērots par to, ka banka manipulējusi ar elektrības cenām Kalifornijā un citos Rietumu tirgos laika periodā no 2006. gada novembra līdz 2008. gada decembrim. Tāpat bankai jāatmaksā 34,9 miljoni dolāri kopā ar procentiem zemu ienākumu mājsaimniecību palīdzības programmām Arizonā, Kalifornijā, Oregonā un Vašingtonā.

FERC uzsver, ka Barclays un brokeri veica darījumus ar fiksētas cenas produktiem, bieži vien ar zaudējumiem, ar nodomu virzīt indeksus, lai banka iegūtu peļņu citos darījumos.

Bankai piemērotais sods ir 435 miljoni dolāru, vienam brokerim piemērots 15 miljonu dolāru sods, bet pārējiem trim – viens miljons dolāru katram.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV Kalifornijas štatā 2023.gada 1.janvārī stāsies spēkā aizliegums tirgot un ražot kažokādas un preces no kažokādām.

Kalifornija ir pirmais ASV štats, kas pieņēmis šādu aizliegumu.

Kalifornijas gubernators Gevins Ņūsoms parakstīja likumprojektu 12.oktobrī. Jaunais likums arī aizliedz dzīvnieku izmantošanu cirkos. Izņēmumi ir kaķi, suņi un zirgi. Uz rodeo šoviem šis aizliegums neattieksies.

Kalifornijā arī turpmāk būs atļauts valkāt kažokādas, tikai tās vairs nebūs iespējams iegādāties štata teritorijā. Izņēmums būs govs ādas un veselas briežu, aitu un kazu ādas, ko joprojām varēs tirgot Kalifornijā.

Aizliegums arī neattieksies uz apģērbiem un lietām, kas tiek izmantotas reliģiskās ceremonijās, piemēram, kažokādas cepurēm, ko mēdz valkāt hasīdisma piekritēji, ziņo ASV mediji.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēdējā laikā milzīga uzmanība pievērsta klimata pārmaiņu jautājumam. Arī nupat notikušajā Davosas Pasaules Ekonomikas forumā galvenā tēma bez lieliem pārsteigumiem bija saistīta ar klimata izaicinājumiem.

Pietiekami daudzi šajā ziņā, šķiet, gatavi pat sludināt vides krīzi. Ticis spriests, kā mobilizēt pasaules biznesa un politiķu iesaistīšanos atbildēšanā uz klimata pārmaiņām.

Valdot šādam fonam, arī lielāku naudas summu ieguldīšana pārsvarā tiek saistīta ar kādiem šādiem nosacīti ilgtspējīgiem risinājumiem. Proti, sagaidāms, ka nauda arvien lielākā mērā plūdīs tādu shēmu virzienā, kuras izskatās dabai šķietami draudzīgākas.

Piemēram, "Bloomberg" par aktuālo situāciju finanšu pasaulē aptaujājusi vairākus ieguldījumu nozares pārstāvjus, kuri attiecīgi izsaka savas domas par to, kur šobrīd investēt līdzekļus miljona ASV dolāru dolāru vērtībā. Tie visi kā viens izceļ ieguldīšanu tā saucamajā "ilgtspējā".

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pasaulē veidojas «jauns klimata režīms», kuru raksturos līdz šim nepieredzēti karstuma viļņi, secināts šonedēļ žurnālā «Earth’s Future» publicētajā pētījumā.

Pagājušajā vasarā ziemeļu puslodi vienlaicīgi piemeklēja vairāki karstuma viļņi, kuru dēļ dzīvību zaudēja simtiem cilvēku un tūkstošiem tika hospitalizēti. Karstuma dēļ pastiprinājās arī savvaļas ugunsgrēki.

Pētījumā secināts, ka šī karstuma viļņu epidēmija nebūtu sākusies bez cilvēku izraisītām klimata izmaiņām.

Meteorologu prognozes liecina, ka līdzīga situācija var atkārtoties arī šogad, iespējams, signalizējot, ka intensīvi karstuma viļņi kļūst par jauno normu.

Pēdējās dienās apdullinošs karstums skāris vairākas ziemeļu puslodes daļas.

Indijas galvaspilsētā Deli termometra stabiņš pirmdien pakāpās līdz 48 grādiem pēc Celsija, kas ir augstākā Deli jebkad reģistrētā temperatūra jūnijā. Citviet Indijā karstums sasniedzi pat 50 grādus pēc Celsija.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Slava šim kraupjainajam dīvainim nenācās viegli un prasīja miljonus un daudzus gadus

Tur nav daudz, kam patikt. Avokado nav kartupelis vai tomāts, pat ne cukurzirnis. Taču tā slava pārsniedz jebkura cita dārzeņa (kaut avokado tehniski ir auglis) slavu. Nemaz tik ļoti nebūtu pārspīlēts, ja mēs teiktu – visu dārzeņu kopā ņemtu. Tā gan nav bijis vienmēr, kaut šķiet, ka avokado apsēstībai nav gala un malas.

Krokodilbumbieris

Vai vēl atceries sava mūža pirmo avokado? Cilvēces pirmais avokado ēsts kaut kad pirms 10 tūkstošiem gadu. Nu, tās vismaz ir pirmās mums pieejamās liecības, un liecība šajā gadījumā bija avokado kauliņš kādā Meksikas alā. Ļoti, ļoti ilgus gadus tas tā arī palika tikai kā šim reģionam raksturīgs produkts, un, kā Scientific American atceras viens Peru izcelsmes žurnālists, avokado viņa dzimtenē tika ēsts ar visu un visur, un viņam tas galīgi, galīgi negaršoja.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Elektroenerģijas tirgū Latvijā pirmo reizi fiksēta "pīles līkne"

Kaspars Cikmačs, AS "Latvenergo" valdes loceklis, 25.07.2023

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eiropā un arī Baltijā arvien biežāk redzam, ka līdz ar daudziem uzstādītajiem saules parkiem dienas vidū elektrības cenas ir būtiski zemākas. T.s. Pīles līkne* (Solar Power Duck Curve) Latvijā liecina, ka kopš aprīļa jau 20 dienās elektrības cena dienas vidū bija būtiski mazāka nekā pārējā dienas laikā.

Agrāk šādus efektus novērojām tikai tādās valstīs kā Austrālija vai Kalifornija ASV, bet dati liecina, ka arī Baltijā ir pietiekami liela saules intensitāte, lai sekmīgi ražotu elektroenerģiju.

Vēl aizvadītajā ziemā, raugoties uz Kalifornijai un Austrālijai raksturīgo elektroenerģijas patēriņa Pīles līkni, bija grūti noticēt, ka pēc pāris mēnešiem tāda būs arī Latvijā. Kalifornijas saules enerģijas apkopotajos datos redzam, ka elektroenerģija no tīkla aktīvi tiek izmantota no rīta, tad dienas vidū no tīkla elektroenerģija tiek izmantota būtiski mazāk, jo nepieciešamo saražo saules paneļi, bet vakarā cilvēki pievieno tīklam savus elektroauto, un atkal rodas nepieciešamība pēc enerģijas, kas ir sadales tīklā, jo tad saule jau riet, un nākas elektrības patēriņam pieslēgt citus ģenerācijas avotus.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

FOTO: Kā izskatās 5 miljardus dolāru vērtā Apple jaunā mītne

Zane Atlāce - Bistere, 05.02.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

#Apple darbinieki pamazām sāk pārcelties uz jauno mītni Cupertino, Kalifornijā.

ASV tehnoloģiju giganta Apple darbinieki pamazām sāk pārcelties uz jauno mītni Cupertino, Kalifornijā, kuras būvniecība izmaksāja aptuveni piecus miljardus dolāru, vēsta Business Insider.

Plānots, ka jaunajā mītnē strādās aptuveni 12 000 kompānijas darbinieku. Daži no tiem, kas tur jau pārcēlušies, sociālajā tīklā Instagram publicējuši attēlus, kas ļauj ieskatīties kosmiskās mītnes interjerā un eksterjerā.

Jaunā Apple mītne publiski nav pieejama un arī tās fotogrāfijas pagaidām nav pieejamas. Jau vēstīts, ka Apple savus plānus attiecībā uz šo ēku atklāja jau 2011. gadā, bet pārvākšanās dažādu saskaņojumu dēļ krietni ievilkās.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) pārstāvniecība ASV mēnesī izmaksās aptuveni 8000 eiro, aģentūrai LETA pastāstīja LIAA Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Vineta Vilistere-Lāce.

«LIAA pārstāvniecības ASV aptuvenās izmaksas ir 8000 eiro mēnesī, tai skaitā biroja telpu īre 1450 eiro mēnesī,» sacīja Vilistere-Lāce.

Viņa teica, ka LIAA pārstāvniecībā ASV pagaidām strādā viens cilvēks, tās vadītājs Toms Zvidriņš.

Jau ziņots, ka saskaņā ar ekonomikas ministra Arvils Ašeradena (V) ceturtdien konferencē «TechChill» uzsvērto, ir noslēdzies pērn uzsāktais darbs pie Latvijas jaunuzņēmumu pārstāvniecības Silīcija ielejā, ASV un kopš februāra jaunuzņēmumiem pieejama stratēģiska un profesionāla pārstāvniecība Silīcija ielejā. Latvijas pārstāvniecība izveidota kopstrādes biroja ēkā «WeWork», kas ir globāla koprades platforma inovatīviem, strauji augošiem tehnoloģiju jaunuzņēmumiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Google gatava pirkt navigācijas start-up Waze par 1,1 miljardu ASV dolāru

Gunta Kursiša, 10.06.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tehnoloģiju milzis Google piekritis iegādāties karšu un navigācijas start-up uzņēmumu Waze, un tiek paredzēts, ka darījums notiks par 1,1 miljardu ASV dolāru, raksta ārvalstu mediji.

«Google vajag saglabāt savu pārākumu, piedāvājot navigācijas pakalpojumus, » norāda Gartner analītiķis Endrjū Frenks (Andrew Frank), skaidrojot, ka tie ir galvenais elements viņu mobilo pakalpojumu reklamēšanā.

Oficiāls paziņojums par darījumu varētu tiks izplatīts šīs nedēļas sākumā, citējot drošus avotus, pauž Bloomberg News. Zināms, ka arī sociālais medijs Facebook vēlas iegādāties satelītnavigācijas kompāniju Kalifornijā bāzēto Waze, taču Facebook nav izdevies vienoties ar Waze par darījuma cenu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Par Roundup kaitīgo ietekmi uz veselību var nākties izmaksāt miljardiem dolāru kompensācijas

Žanete Hāka, 21.03.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV tiesa secinājusi, ka viens no pasaulē izplatītākajiem nezāļu iznīcinātājiem Roundup vērtējams kā būtisks faktors, kas vīriešiem izraisa vēzi, raksta BBC.

Līdzekļa ražotājs Bayer gan noraidījis šos apvainojumus, tomēr šis gadījums ir tikai otrs no aptuveni 11200 prasībām pret Roundum, kas tiks izskatītas ASV Veicot izpēti, konstatēts, ka līdzeklis kādam Kalifornijas iedzīvotājam Edvīna Hārdmanam izraisījus Hodžina limfomu. Nākamajā tiesas sēdē tiks spriests par Bayer saistībām un radītajiem zaudējumiem. Tiek plānots, ka tajā arī Hārdmana advokāti prezentēs pierādījumus, ka Bayer centies ietekmēt zinātniekus, uzraugus un sabiedrību par to ražoto produktu drošību.

Vācijas kompānija, kas pēc 66 miljardu dolāru vērtā Monsanto iegādes darījuma saņēma arī Roundup, sacīja, ka ir vīlusies par tiesas sākotnējo lēmumu. «Mēs esam pārliecināti, ka otrais etaps parādīs, ka Monsanto pārbaudes ir bijušas atbilstošas, un kompānija nav atbildīga par Hārdmana vēzi,» norāda uzņēmums.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ziemeļeiropā tehnoloģiju jaunuzņēmumu jeb startup industrija ir samērā jauna, taču tas nav mīnuss – Silīcija ielejas investori to jau ir noskatījuši kā reģionu ar nākotnes potenciālu

Tā intervijā DB stāsta 500 startups partneris Šons Persivals (Sean Percival). 500 startups ir viens no daudzajiem sēklas jaunuzņēmumu akseleratoriem Silīcija ielejā. Atšķirībā no citiem tas ir sācis lūkoties Ziemeļeiropas virzienā – savlaicīgi sākot darbību šajā reģionā, ir liels potenciāls ieguldīt veiksmīgās nākotnes kompānijās. Paredzams, ka drīzumā reģionu atklās arī citi investori.

Fragments no intervijas:

Kāpēc izvēlējāties būt Ziemeļeiropā?

Silīcija ieleja ir lieliska un interesanta vieta, bet tā arī ir ļoti koncentrēta, tur notiek pārāk daudz dažādu aktivitāšu, kompānijas nereti ir pārvērtētas. Ir iespējams sagaidīt gan uzplaukumu, gan burbuli. Mana interese ir ļoti agrīnas stadijas kompānijas, jaunas ekosistēmas. Pirms gada atbraucu uz Ziemeļeiropu, iemīlējos šajā vietā un cilvēkos, saskatīju iespējas un sapratu, ka šis reģions vēl nav atklāts. Redziet, Silīcija ielejas investori iegulda tikai tās kompānijās. Šajā ziņā esam atšķirīgi – strādājam 18 valstīs visā pasaulē, meklējam jaunas ekosistēmas, kas atrodas attīstības procesā. Ierodamies agri un, kad šīs ekosistēmas attīstās, nobriest, tur jau darbojamies. Protams, uzņemamies risku. Līdzīgi rīkojāmies Brazīlijā un Indijā pirms četriem gadiem, kad visi teica, ka esam neprātīgi, bet tagad visi vēlas tur būt. Guvām panākumus, esam izgājuši no piecām kompānijām, pārdodot savas daļas tajās. Tās bija tiešām veiksmīgas, vairākkārt pavairojām ieguldīto kapitālu. Un Indija nebija zināma kā valsts, kur šādi gadījumi notiek. Redzam ieguvumus no tā, ka toreiz uzņēmāmies risku.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Pateicoties meliem Ārmstronga autobiogrāfijās, cer iegūt 5 miljonus

Lelde Petrāne, 08.08.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lasītāji Kalifornijā iesnieguši kolektīvo prasību tiesā, sūdzoties, ka, iegādājoties bijušā ASV profesionālā šosejas riteņbraucēja Lensa Ārmstronga autobiogrāfijas, ir apkrāpti, vēsta Businessweek.

Uzzinājuši, ka Ārmstrongs, neskatoties uz gadiem ilgiem noliegumiem, patiesībā tomēr lietojis neatļautus preparātus, lai uzvarētu Tour de France, prasītāji tagad grib iegūt 5 miljonus ASV dolāru, no kuriem lielākā daļa neapšaubāmi nonāktu pie advokātiem. Lasot grāmatu It’s Not About the Bike: My Journey Back to Life, prasītāji esot rēķinājušies, ka tur rakstīta simtprocentīga taisnība, jo slavenību autobiogrāfijas pazīstamas ar savu faktisko precizitāti.

Komentāri

Pievienot komentāru
Foto

Kalifornijā atklāta pasaulē lielākā saules enerģijas stacija; apdeguši putni uztrauc vides aizstāvjus

Gunta Kursiša, 17.02.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV Kalifornijas štatā atklāta Ivanpahas Saules enerģijas stacija (Ivanpah Solar Elecrtic Generating System). Tā ir līdz šim pasaulē lielākā saules enerģijas stacija, kuras jauda ir 390 Megavatu (MW) un kas ar elektrību varēs nodrošināt 140 tūkstošus mājsaimniecību, vēsta The Independent.

Aizvadītās nedēļas otrajā pusē notika izkaltušā Ivanpahas ezera stacijas atklāšana.

Tikmēr vides aizstāvji Kalifornijā ir satraukušies par pāri lidojošo putnu likteni. Atklājies, ka, lidojot pāri saules enerģijas stacijai, daži no putniem ir apsviluši līdz nāvei. Līdztekus apdegušajiem putniem dabas draugus uztrauc arī bruņurupuču, koijotu, Ziemeļamerikas lapsu un rūsgano lūšu dzīves vides izpostīšana. Aktīvistus nav apmierinājuši līdz šim veiktie dzīvnieku aizsardzības pasākumi, piemēram, «bruņurupuču žoga» izveidošana.

2,2 miljardus ASV dolāru vērtā sistēma rada enerģiju, izmantojot vairāk nekā 300 tūkstošus milzu spoguļu uz trim ūdenstorņiem. Saule torņus var uzkarsēt līdz 530 grādiem pēc Celsija, radot tvaiku, kas tad darbina ģeneratora turbīnas. Tajā pašā laikā ap torņiem rodas «siltuma plūsma», kas, saskaņā ar atbilstības ziņojumā pausto, pērn novembrī svelme bojāejai lēmusi divus putnus, kas apdeguši līdz nāvei. Savukārt pārējo putnu nāve tiek saistīta ar ietriekšanos saules enerģijas stacijas spoguļos.

Komentāri

Pievienot komentāru
Internets

Papildināts - Satīriska medija baumas par Facebook «uzspridzina» internetu

Lelde Petrāne, 22.09.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ārvalstu interneta vietnēs parādījusies informācija par to, ka visā pasaulē populārais sociālais tīkls Facebook vairs nebūšot bezmaksas pakalpojums. Facebook vadītājs Marks Cukerbergs preses konferencē Kalifornijā it kā paziņojis, ka vairs neesot iespējams segt Facebook izmaksas un ikmēneša maksa, kas tiktu piemērota lietotājiem, ir neizbēgama.Tās gan izrādījušās baumas.

Cukerbergs skaidrojis, ka Facebook lietotāju skaits būtiski pieaug katru dienu, bet Facebook reklāmas sistēma nav pietiekama, lai segtu visas izmaksas un noturētu vietni «virs ūdens». Viņš arī esot paziņojis, ka, ja Facebook arī turpmāk būs bezmaksas pakalpojums, tad pastāvot iespēja, ka to finansējuma trūkuma dēļ būs jāslēdz.

«Pēc ilgām un grūtām pārdomām mēs esam spiesti noteikt ikmēneša maksu. Ja mēs nerisināsim pieaugošo izmaksu jautājumu, Facebook varētu pārstāt eksistēt jau tuvākajā nākotnē,» tiek citēts Cukerbergs. Neviens no lielajiem ārvalstu medijiem gan šādu informāciju nav publicējis, un, kā noskaidrojies, informācijas pirmavots ir satīriska satura medijs National Report. Savu sašutumu par šādas informācijas publicēšanu pauduši daudzi sociālo mediju lietotāji.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Apple maksās 500 miljonus dolāru par iPhone darbības palēnināšanu

LETA--AFP, 03.03.2020

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV informācijas tehnoloģiju gigants "Apple Inc." piekritis kolektīvajā tiesas prāvā Savienotajās Valstīs samaksāt 500 miljonus dolāru (449,5 miljonus eiro) saistībā ar apsūdzībām, ka uzņēmums slepus palēninājis vecāku viedtelefonu "iPhone" darbību.

Šīs lietas materiāli liecina, ka federālajam tiesnesim Kalifornijā tiks lūgts procesa izskatīšanā aprīļa sākumā apstiprināt šo ierosināto izlīgumu.

"Apple" komentārus šajā jautājumā pagaidām nesniedz.

Uzņēmums 2017.gada decembrī atzina, ka nesenākā "iOS" programmatūra palēnina vecāku tālruņu darbību, jo pasliktinās to akumulatoru veiktspēja.

Kritiķi izteicās, ka tādējādi uzņēmums slepus liek lietotājiem iegādāties jaunus telefonus agrāk nekā nepieciešams.

Kā vēstīts, Francijas patērētāju aizsardzības un krāpšanas apkarošanas birojs DGCCRF februārī paziņoja, ka "Apple" līdzīgā lietā piekritis samaksāt 25 miljonu eiro naudassodu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Foto: Tehnoloģiju giganta Apple pirmsākumi

Žanete Hāka, 26.08.2015

Apple tika dibināta 1976.gada 1. aprīlī Losaltosā, Kalifornijā. Tās dibinātāji bija Stīvs Džobss un Stīvs Vozniaks.

Foto: Reuters/Scanpix

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ikviens atceras laikus, kad Stīvs Džobss atgriezās tehnoloģiju kompānijā Apple un apgrieza tās darbību kājām gaisā, padarot to par pasaules visvērtīgāko uzņēmumu, raksta Business Insider.

Taču, pirms šī leģendārā uzrāviena, Apple bija kompānija, kura atradās kādā Losaltosas (Kalifornijā) garāžā, un tajā strādāja trīs puiši.

Kompānijai nācās tikt galā ar IBM un Microsoft lielajiem panākumiem, un bija arī grūti brīži, kad tā dibinātāji zaudēja cerību.

Galerijā augstāk iespējams aplūkot Apple vēsturi fotogrāfijās – sākot no tās dibināšanas līdz pat Džobsa atgriešanās brīdim.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Draugiem Group uzņēmums Printful iekļauts starp labākajiem jaunuzņēmumiem ASV. Uzņēmums ierindojies 128.vietā Forbes ikgadējā sarakstā ar Top 500 darba devējiem tieši jaunuzņēmumu vidū jeb America's Best Startup Employers 2021, kas veidots balstoties uz uzņēmumu reputāciju, izaugsmi un darbinieku apmierinātību.

Printful ir kļuvis par pievilcīgu darba devēju ne tikai straujās izaugsmes, bet arī daudzveidīgās iekšējās kultūras dēļ. Tā kā Printful spējis pielāgoties mainīgajai uzņēmējdarbības videi arī pandēmijas laikā, uzņēmums turpina piedāvāt savus pakalpojumus, vienlaikus atverot ražotnes Kanādā un Spānijā.

"E-komercijas nozare šobrīd piedzīvo milzīgu izaugsmi, tādēļ arī mums jāturpina paplašināt sava darbība visā pasaulē. Mēs esam pagodināti, ka esam atzīti par vienu no labākajiem darba devējiem starp jaunuzņēmumiem, jo šobrīd, vairāk kā jebkad agrāk, mums jāpatur prātā, cik svarīgi ir uzturēt uzņēmuma kultūru un rūpēties par mūsu darbiniekiem," komentē Printful izpilddirektors Dāvis Siksnāns.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Ķīna izvietojusi modernu raķešu sistēmu vienā no Paraselu salām

LETA, 17.02.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ķīna izvietojusi modernu raķešu sistēmu lielākajā no Paraselu salām Dienvidķīnas jūrā, otrdien ziņoja ASV mediji.

Uz salu nosūtītas divas baterijas ar astoņiem moderniem zeme-gaiss raķešu palaidējiem, atsaucoties uz satelīta attēliem, vēstīja ASV mediji.

«Ieinteresētajām pusēm būtu kopīgi jāsadarbojas, lai saglabātu mieru un stabilitāti Dienvidķīnas reģionā,» paziņoja Taivānas Aizsardzības ministrijas preses pārstāvis, piebilstot, ka valstīm vajadzētu izvairīties no vienpusējiem soļiem, kas varētu pastiprināt spriedzi.

ASV amatpersona apstiprināja, ka satelīta attēlos redzama pretgaisa aizsardzības sistēma HQ-9, kuras darbības rādiuss ir 200 kilometri, ziņoja telekanāls Fox News.

Raķešu sistēma izvietota pludmalē laika posmā no 3.februāra līdz 14.februārim, vēstīja mediji.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pasaules tautsaimniecības saguršana liek domāt par mazāku izejvielu patēriņu. Tas pēdējā laikā palīdzējis sarukt daudzu izejvielu cenai, kas savukārt palīdz nomierināties inflācijai. Tiesa gan, ne visam cena sarūk.

Piemēram, tiem, kuri, gatavojot ēdienu, ir ieraduši lietot olīveļļu, visticamāk, to nāksies iegādāties par vēl augstāku cenu. Neapstrādātas augstākā labuma Extra Virgin olīveļļas cena šobrīd ir visaugstākā vismaz kopš 1990. gada jeb brīža, kad Starptautiskais Valūtas fonds apkopo šādus datus.

Aprīlī olīveļļas cena bija pieaugusi līdz 6270 ASV dolāriem par tonnu, kas bija par 46% vairāk nekā attiecīgajā periodā pirms gada. Savukārt kopš 2020. gada aprīļa olīveļļas cena ir palielinājusies par 125%. Sausums Spānijā Vienmēr liela ietekme uz pārtikas izejvielu cenu ir laika apstākļiem noteicošajos to audzēšanas reģionos. Ja šie apstākļi ir slikti, tad kādas pārtikas izejvielas raža var būt mazāka un nekvalitatīvāka.

Komentāri

Pievienot komentāru
Auto

Tesla paziņo par visu laiku labākajiem ceturkšņa pārdošanas apjomiem

Lelde Petrāne, 03.10.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Auto ražotājs Tesla Motors Inc. paziņojis par saviem visu laiku labākajiem ceturkšņa pārdošanas apjomiem, ziņo Marketwatch.

Tesla transportlīdzekļu globālās piegādes vairāk nekā dubultojušās, salīdzinot ar to pašu ceturksni pirms gada, sasniedzot 24 500 transportlīdzekļus.

Kalifornijā bāzētais autoražotājs laika posmā no jūlija līdz septembrim piegādājis 15 800 Model S sedanus un 8700 Model X apvidus automašīnas. Papildu 5500 transportlīdzekļi vēl tiks piegādāti klientiem un tiks ieskaitīti ceturtā ceturkšņa rezultātos.

Tesla iepriekš apņēmusies 2016. gada otrajā pusē saražot 50 tūkstošus transportlīdzekļu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Foto

FOTO: Rotaļlaukumi ienāk arī kinoteātros

Zane Atlāce - Bistere, 09.03.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kinoteātru ķēde Cinépolis USA kā pirmā ieviesusi mazajiem skatītājiem draudzīgas kinozāles, kurās ierīkoti bērnu rotaļu laukumi, tādējādi multfilmu skatīšanos padarot vēl izklaidējošāku.

Šādas zāles atvērtas jau, piemēram, Spānijā, Meksikas galvaspilsētā Mehiko, un nākamnedēļ tādas plānots atvērt arī Kalifornijā. Katrā bērniem paredzētajā auditorijā būs spēļu laukumi, ērtas sēdvietas – pufi, sēžammaisi.

Šādas kinozāles paredzētas bērniem vecumā no 3 līdz 12 gadiem. Tajās ļauts spēlēties filams laikā, kā arī vēl 15 minūtes pēc tās. Cinépolis USA apsver iespēju filmas laikā atstāt arī apgaismojumu.

Maksa par šādas kinozāles apmeklējuma plānota par trīs dolāriem lielāka nekā parastās biļetes cena.

Kā izskatīsies bērniem draudzīgās kinozāles, skatiet galerijā!

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV uzsāktas divas vairāku personu tiesvedības pret tehnoloģiju gigantu Apple saistībā ar kompānijas atzīšanos, ka tā palēnina vecāku iPhone modeļu darbību, ziņo BBC.

Apple informējusi, ka tā rīkojas, lai «pagarinātu ierīču dzīvi» un maksimizētu akumulatoru darbību.

Apple iesūdzēta tiesā Kalifornijā un Čikāgā. Iesniedzēji norāda, ka cietuši ekonomiskus zaudējumus. Apple mērķtiecīgi neesot informējusi lietotājus, ka atjauninājumiem būs šāda ietekme uz tālruņu veiktspēju.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Atjaunojamā enerģija vairs nav tikai alternatīva, šobrīd jau var runāt par visu fosilo enerģijas veidu aizvietošanu vēl mūsu dzīves laikā, Dienas Bizness organizētajā konfernecē Tīra enerģija visiem eiropiešiem uzsvēra Vēja enerģijas asociācijas (VEA) valdes loceklis Kristaps Stepanovs.

«Eiropas Savienības mērķis ir panākt 20% atjaunojamās enerģijas izmantošanu gala patēriņā līdz 2020. gadam un 35% līdz 2030. gadam, taču šie mērķi tehnoloģiju attīstības iespaidā jau tiek uzskatīti par pārāk pieticīgiem,» atzīst K.Stepanovs, norādot, ka atjaunojamo energoresursu (AER) progresu virza ne tikai Eiropas Savienība (ES). «Kalifornija sasniegs 50% AER mērķi 2020. gadā, kas ir 10 gadus ātrāk nekā sākotnēji plānots. Arī citi ASV štati izvirza, piemēram, 75% vai 100% mērķus noteiktā periodā. 20-30% līmenis jau kļūst par vakardienu,» pauž VEA valdes loceklis.

Tāpat K.Stepanovs norāda, ka attīstījušās ir arī AER tehnoloģijas. «Tehnoloģijas attīstība saules, vēja un biomasas izmantošanā būtiski palielina atjaunojamās enerģijas ražošanas efektivitāti, kā arī samazina pašizmaksu līdz konkurētspējīgam līmenim, ļaujot zaļajai enerģijai pietuvoties tirgus cenai,» atzīmē K.Stepanovs, aicinot atjaunojamo enerģiju neuztvert tikai kā iespēju sasniegt uzstādītos mērķus. «AER spēj nodrošināt arī zemāku elektroenerģijas cenu, apgādes drošību un kliedētās enerģijas attīstību,» uzsver VEA valdes loceklis.

Komentāri

Pievienot komentāru
Karjera

Latviešu studenti pārdevuši izglītojošas grāmatas 1,5 miljonu vērtībā

Laura Mazbērziņa, 12.10.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēc vasaras no ASV atgriezušies 126 latviešu studenti, kas kopumā pārdevuši izglītojošus materiālus 1,5 miljonu ASV dolāru (1,2 miljonu eiro) vērtībā, darbojoties Southwestern Advantage vasaras programmā.

Salīdzinot ar pagājušā gada vasaru, kad Southwestern Advantage programmā piedalījās 101 students no Latvijas, šogad uz ASV un Kanādu grāmatas pārdot devās jau 126 studenti. Southwestern Advantage Latvijas pārstāve Madara Jakobsone piemin, ka dalībnieku skaita pieaugums atspoguļojas kopējā pārdošanas apjomā, kas šogad jau ir pārsniedzis 1,5 miljonus ASV dolāru (1,2 miljonus eiro).

«Mūsu studenti jau arī iepriekš uzrādījuši labus rezultātus un nepārprotami pierādījuši savas pārdošanas spējas. Pagājušajā sezonā visas kompānijas ietvaros pirmajā trijniekā ierindojās divas latvietes,» saka Madara. Arī šogad visticamāk, ka bez latviešiem kompānijas TOP 3 neizpaliks. Madara uzsver, ka ar 25 studentu pieaugumu pārdošanas apjoms kāpis par pusmiljonu. Tas norāda uz to, ka pārdošanas iemaņas var iemācīties ikviens un latvieši sevi ir pierādījuši kā spējīgi pārdevēji.

Komentāri

Pievienot komentāru