Citas ziņas

Kalvītis: ASV diplomātus iesaistīja cīņā par varu Latvijā

Elīna Pankovska, 10.12.2010

Jaunākais izdevums

ASV diplomātu no Latvijas sūtītās telegrammas, ja to publicēšana interneta vietnē WikiLeaks turpināsies, iespējams, negaidīti izgaismos ne vienas vien personas patieso lomu 2007.–2008. gada notikumos Latvijā, uzskata bijušais premjers Aigars Kalvītis.

«Ir jāsaprot atšķirība starp kādas valsts redzamo ārējo politiku un šīs politikas publiski neredzamo daļu. Ja ar pirmo viss ir vislabākajā kārtībā, tad par otro pat visaugstākās raudzes valstu vadītājiem nereti nav ne vismazākā priekšstata. Un vēl ir diplomātiskais korpuss, kas saistīts ar abām šīm pusēm,» Neatkarīgajai skaidroja A.Kalvītis (attēlā).

Ņemot vērā atsevišķus subjektīvus faktorus, kurus bijušais premjers sīkāk nekomentēja, minētajā laika posmā dažiem tagadējās varas nesējiem bijušas izveidotas pat pārlieku tuvas attiecības ar toreizējo ASV vēstnieci Ketrinu Todu Beiliju. «Daži politiķi tolaik burtiski sēdēja ASV vēstniecībā, daži atkal skrēja tur katru dienu un stāstīja visneiedomājamākās baumas gan par mani, gan par toreizējo valdību,» norāda A.Kalvītis.

Ja WikiLeaks nopublicēs visus tā rīcībā esošos dokumentus, pēc A. Kalvīša domām, dažiem šodienas varenajiem varētu nākties atbildēt uz dažiem ne pārāk patīkamiem jautājumiem, jo viņu loma atsevišķos procesos varētu nebūt šodienas statusam glaimojoša.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

ASV noliedz Asandža «mežonīgos apgalvojumus» par raganu medībām

Gunta Kursiša, 21.08.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV pārvalde noliedz WikiLeaks dibinātāja Džuliana Asandža (Julian Assange) «mežonīgos apgalvojumus», ka ASV pret viņu uzsākusi «raganu medības», informē pasaules mediji.

ASV valsts pārvaldes pārstāve Viktorija Nulanda (Victoria Nuland) pauda, ka ASV nav nekāda sakara ar to, ka Lielbritānija pieņēmusi lēmumu izraidīt WikiLeaks dibinātāju, ko vēlas nopratināt Zviedrijas tiesa, no valsts, raksta thelocal.se.

Jau vēstīts, ka Ekvadora sniegusi Dž. Asandžam lūgto patvērumu, un patlaban WikiLeaks dibinātājs atrodas Ekvadoras vēstniecībā Lielbritānijā.

Austrālijā dzimušais haktīvists svētdien uz Ekvadoras vēstniecības Lielbritānijā balkona sveica savus atbalstītājus, paužot, ka ASV viņu vajā, jo viņa radītā mājas lapa saniknojusi Vašingtonu. Jau vairākkārt vēstīts, ka WikiLeaks tika publicēts apjomīgs informācijas daudzums par kariem Irākā un Afganistānā. Wikileaks dibinātājs ir pārliecināts, ka Zviedrijā viņu negaida taisna tiesa, turklāt viņš varētu tikt no Zviedrijas izdots ASV. ASV vēl nav izvirzījusi apsūdzības, taču, ja tās tiktu izvirzītas, tās varētu novest pie Dž. Asandža nāves soda – saskaņā ar ASV likumdošanu tas ir bargākais sods par valsts noslēpumu izpaušanu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Portāls WikiLeaks piektdien, 3. decembrī, vairs nav pieejams – vismaz ar tā līdzšinējo domēna nosaukumu (WikiLeaks.org), jo ASV interneta tīklu pakalpojumu sniedzēja Dynamic Network Services struktūrvienība EveryDNS.net slēgusi WikiLeaks domēnu, ziņo PC World.

EveryDNS.net norāda, ka WikiLeaks domēns slēgts tāpēc, ka uz to vērsti vairāki DDOS (Distributed Denial of Service) uzbrukumi, kas apdraud EveryDNS.net infrastruktūras stabilitāti. EveryDNS.net nodrošina pieeju arī aptuveni 500 tūkstošiem citu mājas lapu.

EveryDNS.net esot informējusi WikiLeaks par domēna slēgšanu nākamo 24 stundu laikā gan caur e-pastu, gan Twitter, kā arī izmantojot WikiLeaks mājas lapā pieejamo tērzēšanas funkciju.

Neskatoties uz domēna slēgšanu, mājas lapa WikiLeaks ir joprojām pieejama, interneta pārlūkā ievadot adresi «http://46.59.1.2/».

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

WikiLeaks publisko tūkstošiem Turcijas valdošās partijas dokumentu

LETA, 20.07.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tīmekļa medijs WikiLeaks otrdien publiskojis simtiem tūkstošiem Turcijas valdošās Taisnīguma un attīstības partijas (AKP) dokumentu, sākot no 2010.gada.

Turcijas reakcija bija zibenīga, un piekļuve šai informācijai jau nobloķēta.

WikiLeaks publicēja tviterī saiti uz datubāzi, kurā atrodoties 294 548 e-pasta vēstules un "daudzi tūkstoši" pielikumu no 762 adresēm, kas saistītas ar AKP domēnu akparti.org.tr.

Tīmekļa vietne skaidro, ka e-pasti, kas saistās ar šo domēnu, lielākoties izmantoti lietu kārtošanai ar ārpasauli, nevis sensitīvu iekšējo jautājumu risināšanai.

Jaunākā e-pasta vēstule, kas publiskota, ir datēta ar šā gada 6.jūliju, bet senākās ir no 2010.gada. Materiāls iegūts nedēļu pirms neveiksmīgā apvērsuma mēģinājuma Turcijā, atklāja WikiLeaks.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

WikiLeaks Asandžs sāk pretuzbrukumus Zviedrijai

Gunta Kursiša, 22.06.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

WikiLeaks dibinātājs Džulians Asandžs (Julian Assange) uzsācis mutisku karu pret Zviedriju, piektdien pirmo reizi kopš patvēruma lūgšanas Ekvadoras vēstniecībai Londonā publiski paužot savu viedokli, vēsta thelocal.se.

Dž. Asandžs meklēja patvērumu Ekvadoras vēstniecībā šīs nedēļas sākumā, lai izvairītos no tiesas prāvas Zviedrijā, kur viņš ir apsūdzēts seksuālos noziegumos, ieskaitot izvarošanu. Pats Dž. Asandžs vainu tajos noliedz, norādot, ka apsūdzības ir saistītas ar vēršanos pret medija WikiLeaks aktivitātēm.

«Bijām dzirdējuši, ka Ekvadoras pārstāvji pauda līdzcietību manai lietai un WikiLeaks saistībā ar ASV organizācijām,» viņš norādīja. Patlaban Dž. Asandžam atļauts uzturēties Ekvadoras vēstniecībā, līdz valsts valdība lems, vai sniegt viņam patvērumu.

Dž. Asandžs Austrālijas radio ABC stāstīja par savām bailēm no Zviedrijas tiesas nokļūt ASV rokās, paužot viedokli, ka ASV vēlas viņu apsūdzēt valsts noslēpumu izpaušanā. Patlaban gan no ASV puses nav saņemta neviena apsūdzība, tomēr, ja no Zviedrijas Dž. Asandžs tiks nodots ASV, par valsts noslēpumu izpaušanu viņam var draudēt nāvessods. WikiLeaks dibinātājs uzskata, ka Zviedrijā viņu negaida taisna tiesa.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Ekvadoras ministrs: Asandža apsūdzēšana izvarošanā ir «smieklīga»

Gunta Kursiša, 05.07.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Zviedrijas izteiktās apsūdzības WikiLeaks dibinātājam Džulianam Asandžam (Julian Assange) seksuālos noziegumos, ieskaitot izvarošanu, ir smieklīgas, tā pavēstījis Ekvadoras ārlietu ministrs, tomēr oficiāli neapstiprinot, ka Ekvadora Dž. Asandžam sniegs lūgto patvērumu.

«Personīgi es uzskatu, ka tas ir ārkārtēji smieklīgi,» žurnālistiem norādīja Ekvadoras galvenais diplomāts Rikardo Patino (Raicardo Patino), komentējot WikiLeaks dibinātājam izteiktās apsūdzības, raksta thelocal.de.

Jau vēstīts, ka Lielbritānijas tiesa lēmusi par labu Dž. Asandža izdošanai Zviedrijai, tomēr WikiLeaks dibinātājs lūdzis patvērumu Ekvadoras vēstniecībai Londonā. Patvērums lūgts, lai izvairītos no tiesas prāvas Zviedrijā, kur viņš apsūdzēts vairākos seksuālos noziegumos. Tāpat rakstīts, ka Dž. Asandžs netic, ka Zviedrijā viņu gaidītu taisna tiesa, un pauda bažas, ka Skandināvijas valsts viņu izdos ASV, kur viņam par valsts noslēpumu izpaušanu, ja tiks izvirzīta apsūdzība, draud nāvessods. Pats Dž. Asandžs Zviedrijas apsūdzības kategoriski noraida.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Wikileaks publiskos Šveices banku klientu datus

Guna Gleizde, 17.01.2011

Wikileaks dibinātājs Džulians Asanžs demonstrē CD, kas pavisam drīz publiskos Šveices banku kontos politiķu glabātos ietaupījumus.

AFP/Leta

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kāds bijušais Šveices baņķieris nodevis organizācijas Wikileaks rīcībā 2000 pazīstamu personu un uzņēmumu kontu datus.

Kā informē BBC, informāciju no darba atbrīvotais baņķieris Rūdolfs Elmers Wikileaks nodevis Londonā preses konferences laikā. Ziņas, kas drīzumā varētu kļūt pieejamas interneta vietnē, satur ziņas par izvairīšanos no nodokļu maksāšanas un citiem iespējamiem pārkāpumiem, raksta The New York Times.

R. Elmers jau iepriekš sadarbojies ar skandalozo interneta vietni, kurai datus «nopludinājis» 2002. gadā. Pēc šī notikuma viņš tika atlaists no Šveices bankas Julius Baer. Pret viņu uzsākta tiesvedība par kredītiestāžu konfidencialitātes likumu pārkāpšanu.

Informācija, kas glabājas divos diskos un nodota Wikileaks rīcībā, satur 40 politiķu ārzonu kontu datus trīs bankās, tostarp iestādē, kur viņš iepriekš strādājis.

Komentāri

Pievienot komentāru
Foto

Wikileaks dibinātāja Asandža gads, neizejot no Ekvadoras vēstniecības

Gunta Kursiša, 19.06.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai gan Wikileaks dibinātājs Džulians Asandžs (Julian Assange) Ekvadoras vēstniecībā Londonā nodzīvojis gadu, viņš paziņojis, ka patvēruma vietu nepametīs pat tad, ja apsūdzības seksuālos noziegumos tiks atceltas, ziņo BBC.

Jāatgādina, ka pēc tam, kad pagājušā gada maija beigās Lielbritānijas tiesa lēma par labu Dž. Asandža izdošanai Zviedrijai, viņš lūdza patvērumu Ekvadoras vēstniecībai Londonā. Kopš pagājušā gada vasaras Wikileaks dibinātājs nav pametis vēstniecības ēku - pretējā gadījumā varasiestādes viņu uzreiz izdotu Zviedrijai.

Dž. Asandžs baidās – pat, ja tiktu atceltas apsūdzības seksuālos noziegumos, viņš tiktu nosūtīts uz ASV saistībā ar slepeno dokumentu publiskošanu viņa izveidotajā portālā Wikileaks. «Mani advokāti iesaka man nepamest vēstniecību, jo pastāv risks tikt izraidītam uz ASV,» pauda Dž. Asandžs, piebilstot, ka «mans ASV advokāts uzskata, ka es tiktu arestēts, pat ja Liebritānijas valdība solītu drošību».

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Wikileaks aptrūkusies nauda

Jānis Rancāns, 24.10.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Interneta vietne Wikileaks pārtrauks publicēt ASV diplomātiskās sarakstes dokumentus, pavēstījusi vietnes administrācija, ziņo BBC.

Vietne savu lēmumu pieņēmusi tāpēc, ka tai neesot pietiekoši daudz līdzekļu, lai uzturētu savu darbību. Nauda vietnei aptrūkusies pēc tam, kad ar to atteikušās sadarboties lielākās maksājumu sistēmas (Bank of America, PayPal, Visa, MasterCard) un citas finanšu institūcijas. Tas noticis, kad vietne sāka publicēt ASV diplomātisko saraksti.

Turpmāk Wikileaks galvenokārt pievērsīsies finanšu līdzekļu ieguvei, lai nodrošinātu savu izdzīvošanu, vēstīts vietnes administrācijas ziņojumā.

Iepriekš Wikileaks dibinātājs Džulians Asandžs bija norādījis, ka «nelikumīgā» finanšu blokāde esot iznīcinājusi 95% vietnes ieņēmumu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kamēr Londonas tiesa izskata Džūljena Asanža (Julian Assange) izdošanas lietu, WikiLeaks dibinātāja idejas turpina izplatīties visā pasaulē, vēsta rt.com.

Pēc Asanža aicinājuma rīkoties Krievijas Kaļiņingradas apgabala iedzīvotāji izveidojuši paši savu WikiLeaks vietni krievu valodā Калининградский WikiLeaks.

Vietnes īpašnieki mudina vietējās sabiedrības locekļus iesniegt jebkādus dokumentus, kas atklāj korupcijas, naudas atmazgāšanas vai citus likuma pārkāpšanasgadījumus reģionā. Iesniedzējiem tiek garantēta pilnīga anonimitāte.

«Korupcija mūs nogalina,» norādīts vietnē. Korupcija nozīmējot sliktus medicīnas pakalpojumus, nepieciešamo medikamentu trūkumu, bīstamus, slidenus ceļus un nāvējošas lāstekas ziemā, kas esot līdzekļu trūkuma rezultāts. Šos līdzekļus esot piesavinājušās amatpersonas. Iedzīvotāji šādu rīcību atbalstot, esot pasīvi.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Slavenā interneta vietne WikiLeaks izsola iespēju pusdienot ar tās vadītāju Džuljenu Asandžu, lai vāktu līdzekļus savai darbībai, vēsta AFP. Maltītei gan būs jānotiek stingri noteiktā laikā, jo Dž. Asandžs atrodas mājas arestā.

WikiLeaks piedāvās astoņiem veiksmīgākajiem solītājiem iespēju pusdienot kopā ar Dž. Asandžu un slovēņu filosofu Slavoju Žizeku, vienā no «Londonas labākajiem restorāniem».

Izsole notiek interneta izsoļu vietnē eBay un, kā pārliecinājās Db.lv, ceturtdienas pēcpusdienā augstākā, piedāvātā cena par pusdienošanas iespēju jau ir sasniegusi 4 tūkstošus sterliņu mārciņu. WikiLeaks norāda, ka visi ienākumi no izsoles tiks izmantoti vietnes darbības nodrošināšanai.

Maltīte notiks 2. jūlijā no 12.00 līdz 15.00, tai sekos publiska Dž. Asandža un S. Žizeka diskusija par Wikileaks ietekmi.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Cik sensitīvu informāciju īsti izplata starptautiskais portāls WikiLeaks un kā tas var ietekmēt vairāku pasaules valstu, tostarp, Latvijas nacionālo drošību? Šis jautājums zināmu laika posmu nodarbina daudzu prātus.

Savukārt dažāda līmeņa ārvalstu un vietējās amatpersonas, piemēram, aizsardzības ministrs Artis Pabriks uzsvēris, ka «WikiLeaks spekulē ar demokrātijas principiem, tas pielīdzināms visatļautībai», to attiecinādams uz publiskotajiem dokumentiem par ASV un NATO it kā noslēgto vienošanos par Baltijas valstu (arī Latvijas) aizsardzības plānu.

Šī polemika lielā mērā atgādina pirms vairākiem mēnešiem notikušos, nu jau lielā mērā aizmirstos procesus, kad aktīvi tika spriests, kas ir svarīgāk - tas, ka kāds NEO (Ivars Poikāns) atļaujas publiskot VID datus, ka VID savu klientu informāciju nespēj nosargāt, vai arī tas, par ko liecina nopludinātā informācija, proti, kāds ir tās saturs. Tāpat ir bijis kuriozs, kad informācija, kas tiek uzskatīta par klasificētu, mierīgi ir izlasāma kādas Latvijas valsts institūcijas interneta mājaslapā, bet tās darbinieki pat nenojauš, ka ir izdarījuši kādu pārkāpumu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Interneta vietne WikiLeaks pārstājusi pieņemt jaunus dokumentus, jo tai trūkst darbinieku, bet tās kontaktpersona Gevins Makfadjens aicina Latvijas iedzīvotājus tomēr sūtīt viņu rīcībā esošo informāciju. Vienlaikus viņš norāda, ka jārīkojas piesardzīgi.

«Pašlaik ir problemātiski, jo viņiem trūkst cilvēku - nespēj apzināt un sistematizēt aizvien augošo apjomu. Tāpēc kopš pagājušās nedēļas viņi ir pārstājuši pieņemt jaunus dokumentus. Notiek arī tiesa pret Džūljenu Asānžu [WikiLeaks dibinātāju], un tas prasa ļoti daudz spēka,» laikrakstam Diena stāstījis G. Makfadjens.

Viņš norādījis: «Latvijas iedzīvotājiem, kuriem varētu būt atklātībai darāma informācija, es ieteiktu to tomēr sūtīt un tad sazināties ar WikiLeaks. Taču dariet to no drošas vietas, lai neviens nezinātu, no kurienes tas ir. Šādā situācijā es šo cilvēku vietā dotos uz Viļņu, Sanktpēterburgu vai vēl uz kaut kurieni un sūtītu no turienes. No kādas iespējami sabiedriskas vietas, piemēram, interneta kafejnīcas bez novērošanas kamerām.»

Komentāri

Pievienot komentāru
Enerģētika

Kalvītis: Lielākais izaicinājums - akcionāru un iedzīvotāju interešu sabalansēšana, jo skaidrs, ka cenas kāps

LETA, 14.08.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lielākais izaicinājums AS Latvijas Gāze valdes priekšsēdētāja amatā būs gāzes tirgus liberalizācijas procesa īstenošana, šajā procesā sabalansējot akcionāru un iedzīvotāju intereses, atzina uzņēmuma jaunieceltais vadītājs Aigars Kalvītis.

«Šis būs lielākais izaicinājums ilgtermiņā - kā sabalansēt uzņēmuma akcionāru intereses ar to, lai brīvajā gāzes tirgū neciestu arī iedzīvotāji, jo skaidrs, ka gāzes cenas kāps. Tas būs smags darbs tehniski, juridiski, ekonomiski, un iznākumā nevajadzētu ciest nevienam,» sacīja Kalvītis.

«Pats esmu ekonomists, domāju, ka šajā darbā izdosies veiksmīgi sastrādāties ar pārējiem valdes locekļiem, kā arī akcionāriem,» piebilda Kalvītis, pagaidām atturoties komentēt izaicinājuma īstenošanas detaļas.

Savukārt jautāts par gaidāmajām sarunām brīvā tirgus sakarā ar Krievijas kompāniju Gazprom, kurai uzņēmumā pieder 34% akciju, Kalvītis sacīja, ka sarunām nevajadzētu tikt politizētām, jo «visa pamatā tomēr ir biznesa intereses».

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Uzņēmumi Apple un Samsung sola nekavējoties ķerties pie trūkumu novēršanas savos produktos, šādi reaģējot uz tīmekļa vietnes WikiLeaks nule kā publicētajiem materiāliem par ASV Centrālās izlūkošanas pārvaldes (CIP) iespējām uzlauzt viedtālruņus un citas ierīces.

Atbilstoši nopludinātajiem dokumentiem CIP izstrādājusi teju 1000 ļaunatūru - vīrusus, Trojas zirgus un citas programmas -, kas spēj iefiltrēties elektroiekārtās un pārņemt to vadību.

«Kaut arī mūsu sākotnējā analīze liecina, ka daudzas no šodien nopludinātajos materiālos minētajām problēmām mūsu pēdējā operētājsistēmā iOS jau ir novērstas, mēs turpināsim strādāt, lai ātri salabotu visas identificētās vājās vietas,» teikts Apple paziņojumā.

«Mēs pastāvīgi mudinām klientus lejuplādēt pēdējo operētājsistēmu iOS, lai garantētu, ka viņiem ir drošības risinājumu jaunākās versijas.»

Līdzīgu atbildi paudis Samsung.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Hakeru grupa, kas atbalsta organizāciju WikiLeaks, apgalvo, ka tā uzlauzusi kredītkaršu operatora MasterCard mājas lapu. Nesen gan MasterCard, gan Visa, gan PayPal liedza saviem klientiem veikt ziedojumus organizācijai WikiLeaks, vēsta Earth Times.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ir atjaunota sistēmas darbība, un visam jādarbojas kā ierasts, tāda ir pēdējā informācija, ko MasterCard sniegusi, Db.lv sacīja kartes izsniedzēja Latvijā – a/s Citadele banka pārstāvis Mārtiņš Penke.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Asanžs par savu autobiogrāfiju iegūs vairāk nekā miljonu

Lelde Petrāne, 27.12.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

WikiLeaks boss Džūljens Asanžs (Julian Assange) pavēstījis, ka ir parakstījis vairākas vienošanās saistībā ar savu autobiogrāfiju vairāk nekā viena miljona mārciņu vērtībā (aptuveni 800 tūkstoši latu), ziņo AFP.

Asanžs Lielbritānijas laikrakstam Sunday Times stāstījis, ka nauda palīdzēs viņam aizstāvēties pret apgalvojumiem par seksuāliem uzbrukumiem, ko izsaka divas sievietes Zviedrijā.

«Es nevēlos rakstīt šo grāmatu, bet man tas ir jādara,» viņš sacījis, piebilstot: «Es jau esmu iztērējis 200 tūkstošus mārciņu par tiesas izdevumiem, un man ir jāaizstāv sevi, un jānotur WikiLeaks virs ūdens.»

Austrālis stāstījis, ka saņems 800 tūkstošus dolāru no Alfred A. Knopf, amerikāņu izdevēja, bet vienošanās ar britu Canongate ir 325 tūkstošus mārciņu vērta. Pieskaitot naudu no citiem tirgiem, kopumā viņš iegūšot 1,1 miljonu mārciņu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Hakeriem izdevās apturēt arī Visa mājas lapu

Ritvars Bīders, 09.12.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Hakeru grupai, kas atbalsta organizāciju WikiLeaks un kas jau bija veikusi uzbrukumu MasterCard, izdevies uz laiku pārtraukt arī kredītkaršu kompānijas Visa mājas lapas darbību, vēsta Associated Press.

Db.lv novēroja, ka 9. decembra rītā gan Visa, gan MasterCard mājas lapas atkal darbojās.

Nesen gan MasterCard, gan Visa, gan PayPal liedza saviem klientiem elektroniski veikt ziedojumus organizācijai WikiLeaks. Hakeri savā Twitter profilā apgalvojuši, ka uzbrukums kredītkaršu kompānijām ir daļa no «Operācijas: Atmaksa».

Šī hakeru grupa arī iepriekš paziņoja, ka veikusi uzbrukumu Šveices bankas Postfinance mājas lapai. Postfinance slēgusi WikiLeaks dibinātāja Džuliana Asanges (Julian Assange) kontu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvija izteikusi vēlmi pievienoties Raķešu tehnoloģijas kontroles režīmam (Missile Technology Control Regime – MTCR), bet Latvijas dalību šajā neformālajā organizācijā kavē Krievijas nostāja, liecina Wikileaks publiskota telegramma, kas sūtīta no ASV vēstniecības Rīgā.

Spriežot pēc 2009. gada janvārī sūtītā ziņojuma, kāds vārdā nenosaukts ASV vēstniecības pārstāvis nogādājis informatīvu telegrammu par turpmāku rīcību (reference telegram demarche) Ārlietu ministrijas Bruņojuma kontroles nodaļas vadītajai Ievai Jirgensonei. Ziņojumā nav minēts minētās telegrammas saturs, arī Wikileaks līdz šim publiskoto ASV slepeno un klasificēto telegrammu datu bāzē pagaidām nav atrodama šāda informācija.

Tomēr jāatgādina, ka šī tikšanās noritēja mēnesi pēc tam, kad izplatījās ziņas, ka Krievija piegādā raķetes Irānai, ko pati Krievija gan kategoriski noliedza. Vēlāk Krievija izvērsa aktīvu kampaņu pret ASV plānoto pretraķešu aizsardzības sistēmas izvietošanu Centrāleiropā. Pagājušā gada rudenī Wikileaks publiskotās telegrammas atklāja, ka ASV atcēla plānus pretraķešu aizsardzības vairoga plānus, lai saņemtu Krievijas atbalstu ANO sankcijām pret Irānu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

WikiLeaks dibinātāju atļauj nodot Zviedrijas tiesai

Gunta Kursiša, 30.05.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lielbritānijas tiesa trešdien lēma par WikiLeaks dibinātāja Džuliana Asandža (Julian Assange) izdošanu Zviedrijai, kur viņš tiek turēts aizdomās par izvarošanu, vēsta Guardian.

Trešdien Austrālijas pilsonis Dž. Asandžs zaudējis prāvu un tiks izdots Zviedrijai.

WikiLeaks dibinātāja aizstāvei Dinai Rosai (Dinah Rose) dotas 14 dienas, lai izlemtu, vai iesniegt pieteikumu lietas izskatīšanai Augstākajā tiesā.

Jau vēstīts, ka Dž. Asandžs tiek apsūdzēts trijās seksuālo noziegumu epizodēs, tai skaitā izvarošanā. Viņš savu vainu noliedz un uzskata, ka apsūdzības ir saistītas ar vēršanos pret medija WikiLeaks aktivitātēm. Organizācija ir publiskojusi daudz slepenu dokumentu par Irākas un Afganistānas karu, kā arī ASV diplomātiskos ziņojumus. Savukārt Zviedrijas premjerministrs iepriekš Dž. Asandžu nodēvējis par «Zviedrijas sabiedrības lielāko ienaidnieku».

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Asandžs nolīgst Pinočeta tiesnesi Garsonu

Gunta Kursiša, 25.07.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai panāktu patvēruma iegūšanu Ekvadorā un izvairītos no izdošanas Zviedrijai, Wikileaks dibinātājs Džulians Asandžs savai aizstāvībai nolīdzis pasaulslaveno spāņu juristu un cilvēktiesību aizstāvi Baltazaru Garsonu (Baltasar Garzon).

«Asandža kungs lūdzis B. Garsona pakalpojumus viņa lietas risināšanai,» citējot Ekvadoras ministru Rikardo Patino (Ricardo Patino), vēsta Reuters.

Dž. Asandžs meklē iespēju izvairīties no izdošanas Zviedrijai, kurā viņš apsūdzēts vairākos seksuālos noziegumos. Londonas tiesa lēmusi par viņa izraidīšanu, taču patlaban Dž. Asandžs atrodas Ekvadoras vēstniecībā Londonā un ir lūdzis Kito patvērumu. Wikileaks dibinātājs ir pārliecināts, ka Zviedrijā viņu negaida taisna tiesa, turklāt viņš varētu tikt no Zviedrijas izdots ASV, lai arī apsūdzības vēl nav izvirzītas, varētu novest pie Dž. Asandža nāves soda – saskaņā ar ASV likumdošanu tas ir bargākais sods par valsts noslēpumu izpaušanu. Jāatgādina, ka austrālietis Dž. Asandžs publicējis WikiLeaks lielu apjomu konfidenciālas informācijas par kariem Irākā un Afganistānā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Atpūta

WikiLeaks dibinātāju apmeklē popzvaigzne Lady Gaga

Gunta Kursiša, 10.10.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Skandalozā portāla WikiLeaks dibinātāju Džulianu Asandžu (Julian Assange), kurš no izdošanas Zviedrijas tiesai atradis patvērumu Ekvadoras vēstniecībā, apmeklējusi ne mazāk atpazīstamā popzvaigzne Lady Gaga, vēsta Sky News.

Jau rakstīts, ka Ekvadora sniegusi Dž. Asandžam lūgto patvērumu, un pašlaik viņš uzturas Ekvadoras vēstniecībā Londonā. Zviedrijā viņš apsūdzēts vairākos seksuālos noziegumos, ASV, kuras valsts noslēpumi tika atklāti portālā WikiLeaks, apsūdzības nav izvirzījusi, taču, ja tādas tiktu izvirzītas, bargākais sods, ko varētu saņemt Dž. Asandžs, ir nāve. Kā Dž. Asandžs, tā WikiLeaks ir atzīti par «ASV ienaidnieku».

Dž. Asandžs atrodas vēstniecībā kopš šā gada jūnija, un Lielbritānijas valdība pavēstījusi, ka tā var izdot Dž. Asandžu Zviedrijai tiklīdz viņš pametīs vēstniecību.

Popzvaigzne Lady Gaga viesojās Lielbritānijā, lai prezentētu savas jaunās smaržas, un apmeklēt Dž. Asandžu viņu ielūdza neviennozīmīgi vērtētā britu mūziķe M.I.A.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Metropolitēna policija otrdien arestējusi tīmekļa vietnes WikiLeaks dibinātāju Džūljenu Asanžu (Julian Assange), ziņo BBC.

39 gadus vecais austrālietis noliedz apgalvojumus, ka viņš veicis seksuālus noziegumus pret divām sievietēm Zviedrijā 2010.gada augustā. Tieši šīs apsūdzības ir viņa apcietināšanas pamatā.

Kā vēstīts, Wikileaks publiskojusi un turpina publiskot lielu daudzumu slepenu ASV dokumentu. Piemēram, WikiLeaks atklātībai nodotie ASV diplomātiskās sarakstes dokumenti, par kuriem raksta laikraksts Guardian, atklāj, ka ASV un NATO izstrādājušas plānus, lai aizstāvētu Baltijas valstis pret Krieviju.

Šā gada janvārī ASV valsts sekretāre Hilarija Klintone (Hillary Clinton) esot parakstījusi konfidenciālu telegrammu, kurā informēts, ka NATO panākta vienošanās paplašināt Polijas aizsardzības plānu un iekļaut arī trīs Baltijas valstis.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Kremlis iepērk rakstāmmašīnas, lai izvairītos no informācijas noplūdes

Lelde Petrāne, 12.07.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Krievijas aģentūra, kas ir atbildīga par Kremļa drošību, iepērk rakstāmmašīnas - šāds solis tiek saistīts gan ar WikiLeaks, gan Edvardu Snoudenu, ziņo BBC.

486 540 rubļus vērtā elektrisko rakstāmmašīnu pasūtījuma autore ir Федеральная служба охраны, un informācija izvietota valsts iepirkumu interneta vietnē.

Aģentūra gan nav komentējusi, kādēļ tai nepieciešamas vecmodīgās ierīces, bet kāds informācijas avots pastāstījis, ka mērķis ir novērst informācijas noplūdi no datoriem. Informācijas avots arī konkrēti norādījis uz skandāliem, kad WikiLeaks un E. Snoudens izplatīja slepenus dokumentus, kas pamudinājuši Kremli pāriet uz papīra dokumentiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Politika

Lielbritānijas policija aizturējusi Džūljenu Asanžu

LETA--AFP/BBC/DPA, 11.04.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lielbritānijas policija ceturtdien aizturējusi vietnes «WikiLeaks» dibinātāju Džūljenu Asanžu, kurš pēdējos septiņus gadus pavadījis Ekvadoras vēstniecībā Londonā.

Kā pavēstīja Asanža advokāts, viņš aizturēts, pamatojoties uz ASV izdošanas lūgumu un par Lielbritānijas nosacījumu atbrīvošanai no ieslodzījuma pārkāpšanu.

Asanžs aizturēts pēc tam, kad Ekvadora atsaukusi viņam piešķirto politisko patvērumu.

Kā paziņoja Ekvadoras prezidents Lenins Moreno, Ekvadora atsaukusi patvērumu Asanžam tāpēc, ka viņš atkārtoti pārkāpis starptautiskās konvencijas.

«Džūljena Asanža rupjā un agresīvā uzvedība», kā arī vārdā neminētas organizācijas «naidīgie un draudīgie paziņojumi» attiecībā uz Ekvadoru, patvērumu Asanžam padarīja par neiespējamu, paziņoja Moreno. «Viņš īpaši pārkāpa normu par neiejaukšanos citu valstu iekšējās lietās.»

Komentāri

Pievienot komentāru