Jaunākais izdevums

''Iegādājoties lētāko polisi var gadīties situācija, ka apdrošināšana visus ceļojumā radušos zaudējumus tomēr nesedz. Piemēram, lai ietaupītu dažus latus, gadās, ka ceļojuma mērķis polisē tiek norādīts slēpošana, lai gan plānots nodarboties ar snovbordu. Taču šādā gadījumā, ja notiks nelaimes gadījums uz sniega dēļa, snovbordistam ārstniecības izdevumi būs jāsedz pašam," akcentē If Latvia.

Latvijas iedzīvotāji arvien vairāk ceļo un lielākā daļa iegādājas ceļojumu apdrošināšanu. Taču, izvēloties apdrošināšanas polisi, tikai trešdaļa iedzīvotāju apdrošināšanas polisē iekļautos riskus izvērtē atbilstoši ceļojuma mērķim. Pārējie iegādājas apdrošināšanu vieglprātīgi, neizvērtējot tajā ietvertos zaudējumu riskus, liecina apdrošināšanas sabiedrības If Latvia janvārī veiktā iedzīvotāju aptauja.

Aptaujas dati rāda, ka tikai 33.7% aptaujāto izvēlas apdrošināšanu atbilstoši ceļojuma mērķim, un tikai nedaudz vairāk gadījumos - 37,7% iedzīvotāji arī izvērtē papildiespējas, kuras var ietvert polisē (papildus ārstēšanās izdevumiem, iespējams nodrošināties arī negadījumiem, ja pazaudēta, sabojāta bagāža, juridiskā palīdzība vai citi iespējamie zaudējumi).

25% gadījumu tiek izvēlēta lētākā ceļojumu apdrošināšana, nedomājot par to, ko sedz šī apdrošināšanas polise. Interesanti, ka biežāk šādi rīkojas vīrieši. Savukārt ienākumu līmenim nav būtiskas nozīmes: cena kā vienīgais kritērijs ir gan cilvēkiem ar ienākumiem līdz 120 latiem, gan tiem, kuru ienākumi ir lielāki par 800 latiem mēnesī.

Vēl 25% gadījumu izvēlas ātrāk noformējamo polisi, savukārt 20% gadījumu polises tiek iegādātas, ņemot vērā citu ieteikumus.

Kā uzsver If Baltijas Atlīdzību vadītājs Oskars Hartmanis, īpaši aktuāli polisi iegādājoties neaizmirst atklāti norādīt ceļojuma mērķi ir cilvēkiem, kas nodarbojas ar aktīvu atpūtu – slēpošanu, snovbordu, jo pat vislabākajiem šī sporta veida pratējiem mēdz gadīties riskantas situācijas. ''Iegādājoties lētāko polisi var gadīties situācija, ka apdrošināšana visus ceļojumā radušos zaudējumus tomēr nesedz. Piemēram, lai ietaupītu dažus latus, gadās, ka ceļojuma mērķis polisē tiek norādīts slēpošana, lai gan plānots nodarboties ar snovbordu. Taču šādā gadījumā, ja notiks nelaimes gadījums uz sniega dēļa, snovbordistam ārstniecības izdevumi būs jāsedz pašam, kaut ceļojuma apdrošināšanas mērķis ir tieši pasargāt ceļotājus no neplānotiem izdevumiem,'' norāda O.Hartmanis.

Aptauja liecina, ka visbiežāk iedzīvotāji dodas atpūtas braucienos ar ekskursiju programmu – šāds ceļojuma mērķis minēts 66,2% braucienu. Otrs biežākais Latvijas iedzīvotāju ceļojuma mērķis ir iepirkšanās, kas minēta 24,8% gadījumu. Savukārt trešais populārākais ir atpūtas brauciens uz vasaras kūrortu, kas minēts 24,6% gadījumu.

Slēpšana, snovbords un cita aktīvā atpūta, piemēram, daivings un kaitbords, kā brauciena mērķis kopumā minēti nedaudz vairāk nekā 13% gadījumu. Mazliet biežāk, proti, 14,3% gadījumu, kā brauciena mērķis minēts koncertu apmeklējums, savukārt 19,2% gadījumu - komandējums.

Kas jāzina slēpotājiem un snovbordistiem?

Norādot ceļojuma mērķi ''slēpošana'' apdrošināšanas polisē nav iekļauti zaudējumi, kas var rasties, braucot ar sniega dēli.

Norādot ceļojuma mērķi ''snovboards'' polise ietver slēpošanas laikā radušos zaudējumus.

Civiltiesiskā apdrošināšana: Iegādājoties ceļojuma apdrošināšanu, dodoties slēpot vai snovot, noderīgi būs, ja polisē būs iekļauta civiltiesiskās atbildības apdrošināšana. Tā noderēs, ja slēpotājs uz kalna uztrauksies virsū citam braucējam vai sabojās cita slēpotāja slēpes. Civiltiesiskās atbildības apdrošināšana kompensēs citam radītos zaudējumus gan situācijā, ja otrs slēpotājs nav bijis apdrošināts, gan ja ir bijis apdrošināts - pastāv iespēja, apdrošinātājs lūgs vainīgajam kompensēt ārstēšanās zaudējumus.

Slēpotāju iespējamās negadījumu izmaksas: Piemēram, ja slēpojot Eiropā (Francijā, Šveicē) tiek salauzta kāja, ārstēšanās izdevumi pārsniedz EUR 12 000. Negadījumi uz sniega dēļa mēdz būt smagāki, tādējādi izdevumi būtu lielāki.

Transportēšana no kalna ~360 EUR, Slēpošanas bāzes ārsta konsultācija ~120 EUR, transportēšana uz hospitāli ~300 EUR, transportēšana ar helikopteru no kalna uz stacionāru ~3000 EUR, ārstēšanās, uzturēšanās, operācija hospitālī (piem. 10 dienas) 15 000 EUR.

Komentāri

Pievienot komentāru
Apdrošināšana

ERGO: šogad nopietnākās «ziemas traumas» gūtas slēpojot Itālijā

Dienas Bizness, 12.03.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Saskaņā ar apdrošināšanas sabiedrības ERGO datiem, šoziem visvairāk atlīdzību pieteikumi saņemti no slēpotājiem un snovbordistiem, kuri guvuši dažādas traumas slēpojot, turklāt visbiežāk «ziemas traumas» gūtas, slēpojot Itālijā.

ERGO speciālisti norāda, ka kopumā visbiežāk gūtās traumas ir kāju lūzumi, muguras un sejas ievainojumi.

Lielāko atlīdzību 2011./2012. gada ziemas sezonā ERGO izmaksājis Baltijas kalnu slēpošanas vairākkārtējai čempionei, talantīgajai jaunajai Latvijas sportistei Leldei Gasūnai, kura guva smagu savainojumu slēpošanas trasē Itālijā. Izmaksātās atlīdzības apmērs sastāda ap 9800 eiro un lielākās izmaksas no tās sastāda izdevumi par traumētās kājas operāciju, un uzturēšanos slimnīcā Itālijā (ap 7050 eiro), kā arī aviobiļetes ar papildus vietu (2171 eiro), jo kāju pēc operācijas nedrīkstēja locīt.

Šoziem, laikā no decembra līdz februārim, ERGO ceļojumu apdrošināšanā slēpotājiem un snovbordistiem atlīdzībās ir izmaksāja par vairāk 15% vairāk salīdzinot ar pagājušo gadu. Tāpat ERGO novērotā tendence liecina, ka šogad vairāk nekā iepriekšējā gada ziemā iedzīvotāji devušies slēpot vai snovot ārzemēs.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šogad kalnu saimniekiem Latvijā lielākās bažas sagādā iespējamais apmeklētāju trūkums, vēsta laikraksts Neatkarīgā. Cerības tiek liktas uz slēpotājiem un snovbordistiem no kaimiņvalstīm.

Tomēr ziemai trašu saimnieki gatavojoties bez lieka pesimisma – intensīvi tiek domāts, kā padarīt kalnus pieejamākus, lai cilvēki varētu un vēlētos atļauties tur pavadīt savu brīvo laiku. Šogad Latvijas trasēs gaidāms jūtams cenu kritums par pacēlāju izmantošanu, tiek veidoti piedāvājumi ģimenēm un domāts par izsalkušajiem ziemas baudītājiem, noskaidrojis laikraksts.

Kalniem, kas atrodas Latvijas reģionos, klājoties grūtāk, jo apmeklētāji biežāk izvēlas trases tuvāk dzīvesvietai, tāpēc attālākās slēpošanas trases mēģina klientus pievilināt ar zemākām cenām. Piemēram, Lido kalns šogad darba dienās pieejams par trim latiem, bet nedēļas nogalēs – par pieciem latiem visas dienas garumā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Slēpotāji laužas uz Lemerga hūti

Vēsma Lēvalde, Db, 05.01.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kopš ziemas iestāšanās slēpošanas kalnu Lemberga hūte jau apmeklējuši septiņi tūkstoši apmeklētāju, informē kalna apsaimniekotājs Olimpiskais centrs Ventspils.

Slēpošanas kalna Lemberga hūte ceturtā sezona oficiāli sākās 2009. gada 18. decembrī, un jau pirmajās nedēļās to paspējis apmeklēt liels skaits atpūtnieku. Īpaši daudz ziemas prieka cienītāju kalnā pabijuši Ziemassvētku un Jaungada brīvdienās, kad slēpošanas un snovborda trasi apmeklēja pusotrs tūkstotis atpūtnieku.

Šajā gadā kalna apmeklētāji izteikuši atzinību par kalna paaugstināšanas laikā izveidoto nogāzes slīpumu, kas ļauj to pilnvērtīgi izmantot jebkuras sagatavotības līmeņa slēpotājiem un

snovbordistiem. Trases abās pusēs ierīkotie pacēlāji – enkurveida un multilifts – samazina rindu garumu aktīvākajās stundās. Necerēti lielu atsaucību ieguvusi arī ģimeņu atrakcija – kameršļūkšanas trase, kur brīvdienās veidojas rindas. Ņemot vērā apmeklētāju ieteikumus, trasē izveidota vēl viena starta platforma, sniedzot iespēju apmeklētājiem pašiem izvēlēties, cik strauju nobraucienu ar kamerām viņi vēlas. Šajā sezonā slēpotājus apkalpo arī kafejnīca Stender’s pica.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Viens no veikalu tīkla Burusports īpašniekiem Māris Birzulis ir pārņēmis 80ha lielo slēpošanas un atpūtas kompleksu Mežezers, kas šoziem atsāk darbu jaunā kvalitātē.

Atpūtas kompleksā Mežezers ir investēti 500 tūkstoši lati, apliecināja Db Māris Birzulis. «Redzot, ka šāds komplekss ar tik daudz un dažādām atpūtas iespējām tik skaistā vietā tiek atstāts nolemtībai, nolēmu tā attīstības un apsaimniekošanas jautājumus pārņemt savā ziņā," atzīst Māris Birzulis.

Mežezers atrodas 120 km no Rīgas uz Latgales pusi, Odzes ezera krastā un bāze izveidota jau tālajos padomju gados. Padomju gados tā kalpojusi kā šahistu pulcēšanās vieta. Papildus vasaras atpūtai septiņdesmito gadu nogalē uzstādīts arī pacēlājs kalnu slēpotājiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Šodien laikrakstā

Slēpošanas kalniem dīkstāve


Linda Zalāne, 09.01.2014

«Decembrī uzpūtām sniegu, bet trasi neatvērām. Domājām, ka tūlīt būs ziema. Tagad tikai nelielas sniega saliņas palikušas. Jādomā, ka otrreiz šāda situācija sezonā nebūs,» cer Riekstukalna īpašnieks Ervīns Kišuro.

Foto: Ritvars Skuja, Dienas Bizness

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Neraugoties uz to, ka svētku brīvdienās slēpošanas kalnu trases bija slēgtas un sezonas kopējā budžetā paredzams pamatīgs robs, kalnu īpašnieki ir optimistiski.

Ziema šajā nedēļas nogalē būšot, cer aptaujātie uzņēmēji.

Visiem viena bēda

Labākais laiks slēpošanas kalniem ik gadus parasti ir no 20. decembra līdz 10. janvārim, kad visi iegūst lauvas tiesu no sezonas ienākumiem. Šogad tā ir izpalikusi. «Domāju, ka vienu trešo daļu sezonas ieņēmumu vairs neiegūsim. Šajā periodā bija skolēnu brīvlaiks, janvārī un februārī liela daļa slēpošanas entuziastu brauc uz lielajiem kalniem citviet Eiropā,» stāsta Milzkalna valdes priekšsēdētājs Viesturs Košnieks.

«Šajā sezonā visus Latvijas slēpošanas kalnus piemeklējusi vienāda liksta. Decembrī mēģinājām atvērt vienu trasi un nedēļu nostrādājām,» stāsta kalna Golgāts īpašnieks Juris Stradiņš. Īsais darbības periods ieguldīto neļāva atpelnīt – sniega pūšana izmaksājusi apmēram tūkstošs latu, bet ieņēmumi no apmeklētājiem bijuši 200 latu. Visticamāk, cilvēkiem nebija apziņas, ka iespējams slēpot, jo pilsētās sniega bija maz. «Tās trases, kuras īpašnieki paspēja atvērt, nebija pārpildītas. Arī konkurentiem situācija bija līdzīga. Šogad nebija tas efekts: kurš pirmais atver kalnu slēpotājiem, tas ēd krējumu, pārējiem – paniņas,» norāda J. Stradiņš. Arī uz gadu mijas svinībām bijis daudz rezervāciju Golgāta naktsmm, bet lielākā daļa galu galā tika atsauktas. Cilvēki naktsmājas kā ierasts rezervējot savlaicīgi – rudenī. Lielākā daļa saņēmuši atpakaļ iemaksāto naudu, bet bijuši klienti, kas rezervāciju nav atsaukuši, cerot, ka ziema tomēr būs un pakalpojumu varēs izmantot vēlāk.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Starptautiskā finanšu pakalpojumu uzņēmuma "Gerlionti grupas" IT risinājumi top Latvijā. Neskatoties uz valstī izsludināto ārkārtas situāciju, sociālajos tīklos un portālā www.cv.lv tiek aicināti darbinieki!

Grupai jau ir uzņēmumi Polijā un Singapūrā. Uzņēmumu grupa pieder Latvijas uzņēmējiem, kas jau sešus gadus veiksmīgi darbojas starptautiskajā finanšu pakalpojumu sfērā. Par grupas darbību "Dienas Bizness" iztaujāja Ēriku Matrosovu, atbildīgo par komunikāciju ar medijiem Baltijā.

Kas ir "Gerlionti grupa"?

"Gerlionti grupa" pieder diviem latviešu uzņēmējiem, bet savu aktīvo darbību ir sākusi Polijā un Singapūrā. Polijas uzņēmums, kas ir viens no grupas sastāvdaļām, pastāv kopš 2014. gada un ir saņēmis maksājumu iestādes licenci Polijas un Singapūras tirgos. Polijā uzņēmums pamatā sniedz finanšu konsjerža pakalpojumus.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Datu regulas ieviešana ir nesusi līdzi nesaprātīgu paniku uzņēmumu vidū.

Attiecībā uz datu drošību, uzņēmumiem būtu jānodrošina bezkompromisa pieeja, jo, pat nevērtējot datu regulas prasības, katram uzņēmumam vajadzētu būt prioritātei nodrošināt drošu pakalpojumu sniegšanu un tādējādi - uzņēmuma ilgtspēju.

«Klienti kļūst arvien zinošāki par savām tiesībām, t.sk. attiecībā uz savu datu apstrādi, kā arī vairāk apzinās riskus un iespējamo kaitējumu, ko datu noplūde vai citāda veida apdraudējums var radīt to privātumam. Tādējādi būtiski datu apstrādes incidenti, var neatgriezeniski ietekmēt klientu uzticību. Un, klientiem veicot izvēli, kuram pakalpojumu sniedzējam uzticēt vienu no dārgākām lietām, kas tiem ir - savus vairāk vai mazāk sensitīvos datus, nozīmīgu lomu var spēlēt pārziņa jeb pakalpojumu sniedzēja uzticamība,» biznesa portālam db.lv stāsta Ivo Krievs, Eiropas personas datu aizsardzības speciālists (CIPP/E), Zvērināts advokāts, Latvijas Sertificēto personas datu aizsardzības speciālistu asociācijas dibinātājs un valdes loceklis, Biznesa augstskolas Turība lektors un absolvents.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Autotransporta direkcija grib skaidrību līdz rudenim; pārvadājumus var atdot autobusiem

To sarunā ar Dienas Biznesu norāda valsts SIA Autotransporta direkcija (ATD) valdes priekšsēdētājs Kristiāns Godiņš.

Fragments no intervijas:

Lai ATD piedāvātā sabiedriskā transporta koncepcija īstenotos, jātiek skaidrībā par dzelzceļa pārvadājumiem. Valdība atkal izdomāja, ka vēl jāpadomā. Ko un kad ATD ir svarīgi zināt par vilcienu iepirkumu, lai kādā brīdī nebūtu jādomā jauna stratēģija, jāmaina konkursa noteikumi?

Mums ir jāzina, būs vai nebūs jauni elektrovilces sastāvi. Ja būs, tad jāzina piegādes grafiks pa gadiem. Tas mums ir jāzina līdz šī gada rudenim, pats vēlākais novembrī. No tā ir atkarīgs maršrutu tīklu kilometru apjoms, un vairāk paliek autobusiem, ja vilcienu sastāvs netiek atjaunots. Ar esošo resursu VAS Pasažieru vilciens (PV) palielināt apjomu vairāk nevar. Ja ir jauni vielcieni, tad turpinām plānošanu sadarbībā ar PV, ņemot vērā, ka vilcieni ir pārvadājumu mugurkauls. Gan ne visā Latvijā, bet Pierīgā, elektrozonā un līdz Siguldai dīzeļvilcieni, kur kopumā ir 95% pasažieru. Tur daļa kilometru tiek pārlikta no autobusiem uz vilcieniem, un Jūrmalas, Ogres, Aizkraukles virzienā ir potenciāls izmantot efektīvāk vilcienus – taču tikai gadījumā, ja ir jauni sastāvi. Manā rīcībā esošajā plānā minēts, ka pirmie vilcieni parādās ar 2019. g. Lai tas notiktu, ir pēdējais laiks izsludināt konkursu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) 4. kursa students Kārlis Emīls Vīksne biznesa pirmsinkubatorā RTU IdeaLab radījis prototipu ierīcei, kas ekstrēmo sporta veidu cienītājiem ļauj attīstīt lielāku ātrumu.

Prototipa skice ir vienkārša, līdzās tai K. E. Vīksne ir «uzmestis» atsevišķus punktus, kuri nepieciešami, lai produkta iecere pārvērstos par ievilcēju jeb vinču, kas snovbordistiem, skeitbordistiem, veikbordistiem un citu gan ziemas, gan vasaras ekstrēmo sporta veidu cienītājiem dod iespēju pilsētvides un iekštelpas apstākļos uzņemt vajadzīgo ātrumu triku izpildīšanai. Arī viņa radītais ierīces prototips ir samērā vienkāršs, taču efektīvs, demonstrē Kārlis Emīls.

«Lai snovotu, ir jādodas uz speciāli izveidotiem snovparkiem, jo pilsētvide ir pārāk līdzena, lai varētu dabīgi uzņemt ātrumu. Snovparki, veikparki ir mākslīgi urbānās vides atveidojumi, veidoti iedvesmojoties no pilsētvidē sastopamiem «spotiem»,» teic RTU students. Viņš pats aizraujas ar snovošanu, arī ideja par ievilcēju pie viņa atnāca ziemā. Iepazinies ar tirgus piedāvājumu, Kārlis Emīls ir nolēmis radīt pats savu risinājumu. Tirgū esošos ievilcējus darbina benzīna vai elektriskie motori, Kārļa Emīla radītais ir 100 % mehānisks. Darbības principa pamatā ir atspere – velkot tā tiek nospriegota un, palaista vaļā, «ievelk tevi ātrumā, lec pa rampu un taisi trikus,» aizrautīgi skaidro jaunietis. Ierīce pirms lietošanas ir jāpiestiprina pie kāda atbalsta punkta, piemēram, staba.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Žurnāls Forbes publicējis sarakstu ar pelnošākajiem sportistiem, kuri piedalās Vankūveras olimpiskajās spēlēs.

Saraksta augšgalā ierindojies ASV snovbordists Šons Vaits un Dienvidkorejas daiļslidotāja Kima Juna.

Viens no izcilākajiem snovbordistiem pasaulē Šons Vaits, kurš dēļ sarkanajiem matiem iemantojis iesauku «lidojošais tomāts», ir pelnošākais sportists Vankūveras olimpiādē. Forbes aprēķinājis, ka pagājušajā gadā viņš ir nopelnījis vairāk nekā 8 miljonus USD.

Š. Vaits pagājušajā gadā kļuva par ekstrēmo ziemas X spēļu čempionu un naudas balvās saņēma aptuveni 40 000 USD. Galvenos ienākumus viņš saņem sponsorēšanas līgumos no kompānijām Burton, Red Bull, Target, un AT&T.

Komentāri

Pievienot komentāru
Mazais bizness

Sākam biznesu: Mēģinājums pārdot iespēju ietaupīt laiku

Lāsma Vaivare, 19.10.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tāda vai citāda iemesla dēļ paliekot bez algota darba, cilvēku prātos nereti dzimst trakas idejas, par kuru efektīgumu objektīvi ir iespējams spriest vien pēc kāda laika

To vistiešākajā mērā var attiecināt uz Oskaru Ceļmalnieku, kurš aizvadītajā vasarā Latvijas tirgū sācis piedāvāt cenu salīdzināšanas portālu profesionāļiem Cenulapa.lv. Vairākus gadus strādājot par produktu menedžeri vienā no pasaulē pazīstamākajām elektropreču ražošanas kompānijām, Oskars nonācis pie secinājuma, ka viņa darītais darbs ir pārāk neproduktīvs, jo tā vietā, lai strādātu ar klientiem, nācies vienu vai divas stundas dienā dirnēt pie datora, pārskatot konkurentu mājaslapas, tāpēc laika gaitā nolēmis, ka šo procesu vajag optimizēt, izveidojot cenu savākšanas un salīdzināšanas mehānismu internetā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Atpūta

Piektdienas intervija ar sporta preču veikalu SKIBOX īpašnieku un atpūtas kompleksa Kaķītis līdzīpašnieku Dzintaru Lerhi

Lelde Petrāne, 23.12.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Biznesa portāls Db.lv piedāvā piektdienas mini interviju sēriju. Katru nedēļu kāds no uzņēmējdarbības vides pārstāvjiem sniedz atbildes uz jautājumiem - gan nopietniem, gan arī personīgākiem.

Uz jautājumiem šonedēļ atbild Dzintars Lerhis, sporta preču veikalu SKIBOX īpašnieks un atpūtas kompleksa Kaķītis līdzīpašnieks. «Uzņēmumu unikalitāte ir sirdslieta. Ir patiesi jāmīl tas, ko dari, vai arī jābūt pilnīgi trakam, lai Latvijā strādātu jomā, kas saistīta ar sniegu, ņemot vērā to, ka Latvijā sniegs ir reti, patiešām reti. Līdz ar to ir jāstrādā divtik cītīgi,» par savu darbības jomu saka Dz. Lerhis.

- Kāpēc Jūs strādājat šajā uzņēmumā/nozarē?

Man gribētos domāt, ka neesmu viens no trakajiem, kam pieder pasaule, bet daru to, ko patiešām mīlu - sniegs, kalni, aktīvā atpūta ir mana kaislība. Es pats esmu kaislīgs slēpotājs ziemā, savukārt vasarā aizraujos ar golfa spēli, kas Latvijā kļūst arvien populārāka. Daudz tiekos ar cilvēkiem, runāju par aktīvo atpūtu – varu ieteikt un palīdzēt izvēlēties piemērotāko apģērbu, aksesuārus un inventāru aktīvajai atpūtai, kā arī rekomendēt vietas, kur vislabāk aktīvi pavadīt brīvo laiku un baudīt dabu. Ne vienmēr ir jābrauc tālu prom, lai atpūstos un ļautos ziemas sporta veidiem, plašs piedāvājums ir arī tepat uz vietas Latvijā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ekonomika

FOTO: Ideju apvienojot ar zinātni, top inovatīvi produkti eksportam

Db.lv, 26.01.2024

Programmas ietvaros ir izstrādāta specializēta elektroniskā plate, kas ļaus pilnveidot SIA “Adventum Tech” radīto inovatīvo būvkonstrukciju noslodzes mērīšanas ierīci, ļaujot optimizēt ražošanas izmaksas un paaugstināt uzņēmuma konkurētspēju.

Foto: publicitātes

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) Tehnoloģiju biznesa centra prototipēšanas programma PROTOTECH no 2022. gada sniegusi iespēju attīstīties 30 jaunām biznesa idejām.

Katrs no šiem tehnoloģiski ietilpīgajiem projektiem savas idejas attīstībai saņēma grantu līdz 15 tūkstošiem eiro.

“PROTOTECH programmā pētniecības un attīstības centieni iet kopsolī ar biznesa idejām, radot veiksmīgus uzņēmumus. Lepojamies, ka programmas īstenošanas laikā ir attīstījušies vairāki patiešām daudzsološi tehnoloģiju uzņēmumi ar augstu eksporta potenciālu,” stāsta LIAA Tehnoloģiju biznesa centra vadītājs Andrejs Berdņikovs.

Programma PROTOTECH ir veidota sadarbībā ar 3 vadošajām Latvijas universitātēm - Latvijas Universitāti (LU) , Rīgas Tehnisko universitāti (RTU) un Rīgas Stradiņa universitāti (RSU), kas izstrādā prototipus, izmantojot tām pieejamos pētniecības un izstrādes resursus.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts ar savu naudu tik vērienīgi un kvalitatīvi ir ienākusi tirgū, ka privātiem producentiem un reģionālajām koncertzālēm ir pamatīgi jāiespringst, lai pat labi profesionālās mākslas notikumi vienmēr būtu apmeklēti

Tā saka aktieris, uzņēmējs un Cēsu koncertzāles direktors Juris Žagars.

Viņaprāt, šobrīd ir jādomā, kā pieregulēt tirgu, lai reģionālās koncertzāles un visi citi kultūras infrastruktūras objekti būtu piepildīti, lai katrs to kvadrātmetrs tiktu maksimāli noslogots. J. Žagars apsver iespēju kandidēt uz Dailes teātra direktora amatu; ja vadības groži nonāks viņa rokās, tiks meklēti risinājumi, kā šis lielākais valsts dramatiskais teātris ar laiku varētu tikt arī pie tādas zāles un skatuves, kādu savulaik bija iecerējis tā dibinātājs Eduards Smiļģis.

Vēl viņš gaida ziemu, kad varēs kāpt uz slēpēm, un vairs tik ļoti nesatraucas par laika apstākļiem, jo Žagarkalnā sniegs būs – slēpotājiem no pērnās ziemas ir saglabāti teju pieci tūkstoši kubikmetru baltās substances.

Komentāri

Pievienot komentāru
Foto

Biznesa vieta - Saulkrasti: Jo saule siltāka, 
jo bizness rosīgāks

Signe Knipše, 01.08.2014

Bārs Mare Saulkrastos strādā jau 12 gadus. Vieta un laikapstākļi ir svarīgākie nosacījumi veiksmīgam pludmales biznesam, uzskata bāra īpašnieks Uldis Vizbulis.

Foto: Vitālijs Stīpnieks, Dienas Bizness

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

«Saulkrasti atdzīvojas,» saka uzņēmēji, kuru bizness ir saistīts ar pludmali un atpūtniekiem

Tādā vasaras laiciņā kā nule aizvadītais jūlijs šķiet, ka pludmales un atpūtnieku bizness tik varētu augt un zelt. Ziemā Saulkrastos ir ap pieci tūkstoši iedzīvotāju, vasarā skaits sasniedzot pat 50 tūkstošus.

Pilsēta vistuvāk saulei – tā dižojas Saulkrasti. Gandrīz pirms 200 gadiem uz Bīriņu muižas zemes, uz dienvidiem no Ķīšupes tika dibināta Neibāde – kā Vidzemes muižniecības peldvieta. Pērnā gadsimta 30. gados vāciskā Neibāde tika pie latviskā vārda Saulkrasti. Vēlākos laikos tiem pievienoja Pēterupes apdzīvoto vietu Pabažus. Tā Saulkrasti pamazām stiepušies garumā, līdz sasnieguši pašreizējos 17 km.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Noņemt savas kultūras «brilles»

Jana Gavare, 18.10.2011

Eksportam ir nepieciešamas četras lietas – komunikācija, sadarbība, prasme atrast īsto tirgu savam produktam un mārketings, un tās visas ir saistītas ar starpkultūru atšķirībām, ir pārliecinājušies Amber Training International partneris Andris Dieviņš un Intercultural Network Consulting vadītāja Elizabete Aldera-Vuerera.

Foto: Vitālijs Stīpnieks

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kompetence starpkultūru izpratnē ir veiksmīga starptautiskā biznesa priekšnoteikums.

Saskaroties ar vietējā tirgus ierobežotību, daudzi Latvijas uzņēmumi ir nonākuši pie atziņas par to, ka ir nepieciešams eksportēt, un daudzi jau to veiksmīgi vai ne tik veiksmīgi dara. «Lai Latvijas uzņēmumi varētu attīstīties un nopelnīt, ir jāiet «ārā» – jāeksportē. Jebkurš eksports vistiešākajā mērā ir saistīts ar komunikāciju ar citas valsts pārstāvi. No tās ir atkarīgs sadarbības ātrums, kas finālā ietekmē arī peļņu,» norāda konsultāciju kompānijas Amber Training International partneris, farmācijas uzņēmuma Lundbeck Latvia vadītājs Andris Dieviņš.

30% neveiksmju eksportā ir izsaucis kompetences trūkums starpkultūru izpratnē, saka kompānijas Intercultural Network Consulting vadītāja Elizabete Aldera-Vuerera (Elisabeth Alder-Wuerrer), kura pati, savulaik vairāk nekā desmit gadus strādājot starptautiskajā organizācijā OPEC un pēc tam arī citos uzņēmumos, ir pārliecinājusies par to, kā kultūra ietekmē savstarpējo komunikāciju.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ar tālu un eksotisku galamērķi sevi pieteicis tūroperators Itaka, kas atpūtniekus vedīs no Rīgas uz Madagaskaru, otrs jaunpienācējs TUI pagaidām ir bez īpašiem pārsteigumiem

2019. gada vasaras sezonā Itaka Latvija no Rīgas lidostas piedāvās sešus galamērķus – Turcijas pilsētas Izmiru un Bodrumu, Zakintas salu un Krētas rietumu daļas pilsētu Hanju Grieķijā, kā arī čarterreisus uz Albāniju un Madagaskaru (Nosy Be). Savukārt SIA TT Baltics, kas uz franšīzes līguma pamata izmanto TUI zīmolu, Baltijas tirgū ir ienākusi ar ceļojumiem uz trim valstīm – Spāniju, Kipru un Turciju.

Uzņēmuma Novatours vadītājs Leonīds Močeņovs ir atturīgs, vērtējot, kādu ietekmi uz atpūtas ceļojumu tirgu Latvijā atstās Itaka Latvija un TUI zīmola pārstāvju darbības uzsākšana. «Vēl ir pāragri spriest, jaunpienācējus varēsim vērtēt pēc kāda laika – pēc rezultātiem un padarītā darba,» viņš nosaka.

Komentāri

Pievienot komentāru
Sports

Sporta arbitrāžas tiesa atceļ Krievijas sportistu diskvalifikācijas un atjauno Soču rezultātus

LETA, 01.02.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Sporta arbitrāžas tiesa (CAS) ceturtdien paziņoja par diskvalifikāciju atcelšanu 28 Krievijas sportistiem, tostarp skeletonistam Aleksandram Tretjakovam, kuriem iepriekš Starptautiskā Olimpiskā komiteja (SOK) bija piespriedusi mūža diskvalifikāciju no dalības olimpiskajās spēlēs, atjaunojot arī šo atlētu izcīnītos rezultātus 2014.gada Soču Olimpiādē.

CAS lēmums nozīmē, ka Latvijas skeletonistam Martinam Dukuram tomēr netiks piešķirta Soču olimpisko spēļu zelta medaļa, kuru saglabās Tretjakovs. Martins Dukurs Sočos palika otrais, kamēr viņa brālis Tomass ieņēma ceturto vietu, tagad netiekot pie bronzas.

Vēl 11 Krievijas sportistu apelācijas apmierinātas daļēji, kuru vidū ir arī bobslejisti Aleksandrs Zubkovs un Aleksandrs Kasjanovs. CAS norāda, ka šajos gadījumos SOK lēmumi paliek spēkā, līdz ar to viņiem Sočos izcīnītie rezultāti tiek anulēti, kas ļauj pie olimpiskā zelta tikt Latvijas bobsleja pilota Oskara Melbārža četriniekam, bet divniekos viņam ar Daumantu Dreiškenu izcīnīt bronzu.

Diskvalifikācijas atceltas arī Krievijas kamaniņu braucējiem Albertam Demčenko un Tatjanai Ivanovai, kas nozīmē, ka pie 2014.gada olimpisko spēļu sudraba godalgām komandu stafetē tomēr netiks Elīza Tīruma (tagad Cauce), Mārtiņš Rubenis un brāļu divnieks Andris un Juris Šici, kuri Sočos ieguva bronzu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai gan šī ziema kalnu īpašniekus ar sniegu un salu nelutina, pēdējo dienu nelielā gaisa temperatūras pazemināšanās likusi tiem sarosīties. Dažos no kalniem jau tiek pūsts sniegs un, iespējams, apmeklētājiem tie tiks atvērti jau šajās brīvdienās.

Atpūtas komleksā Milzkals, kas atrodas Tukuma novadā, sniega pūšana turpinās jau otro dienu. Tā pārstāvis Viesturs Ošenieks DB norāda, ka veicas diezgan labi, un, ja pieturēs gaisa temperatūra mīnus trīs, četri grādi, tad, iespējams, jau rītvakar, 23.decembrī, tiks atvērtas divas trases. Patlaban uz kalna uzpūsta aptuveni 10 centimetru bieza sniega kārta.

Arī Lemberga hūtē, kas atrodas Ventspilī, jau kopš 21.decembra notiek sagatavošanās darbi, lai varētu sākt uzņemt apmeklētājus. Tur šogad uzstādīts arī jauns dzesētājs, kas ūdens temperatūru ar gaisu atdzesē par diviem līdz trijiem. Iekārtas šobrīd tiek darbinātas ar mazāko jaudu, bet kopumā sniegu pūš pieci sniega pūtēji.

Komentāri

Pievienot komentāru
Foto

FOTO: Bijušās izgāztuves vietā par 8,38 miljoniem eiro taps Latvijā lielākā pikniku zona

Dienas Bizness, 21.10.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Bijušās izgāztuves teritorijā Rīgā, Augusta Deglava ielā tiks izveidots viens no lielākajiem galvaspilsētas parkiem, kurā jau nākamgad ierīkos bērnu rotaļu laukumu un valstī lielāko pikniku zonu. Par to trešdien, iepazīstoties ar paveikto izgāztuves sakārtošanā, informēja Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs.

Bijušās izgāztuves vietā starp Pļavnieku un Purvciemu apkaimēm vairāk nekā 20 hektāru platībā kopš pagājušā gada tiek veikta teritorijas sakārtošana, kuras gaitā jau izveidots teju 36 metrus augsts mākslīgs kalns, kas ir viens no augstākajiem punktiem galvaspilsētā, informē Rīgas dome.

«Projekts ir līdzfinansēts ar Eiropas Savienības naudu, tā galvenais mērķis ir vides sakārtošana un nosacījumi paredz, ka vairākus gadus nedrīkst veikt kapitālu būvniecību. Tāpēc kalnu pagaidām izmantot nevarēs un pacēlāju slēpotājiem vēl nebūs. Tomēr rīdzinieki jau ziemā tiks pie distanču slēpošanas trases, vasarā izgāztuvei blakus esošajā teritorijā izveidos jaunu bērnu rotaļu laukumu, kā arī tiks izveidota Latvijā lielākā piknika zona – ar 40 galdiem un griliem. Tiks uzstādīta Ziemassvētku egle un vasarā varēs notikt līgošanas pasākumi,» norādīja N. Ušakovs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Sports

Latviju olimpiskajās spēlēs pārstāvēs 35 sportisti deviņos sporta veidos

LETA, 22.01.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latviju nākamajā mēnesī gaidāmajās Phjončhanas olimpiskajās spēlēs Dienvidkorejā pārstāvēs 35 sportisti deviņos sporta veidos, pirmdien pavēstīja Latvijas Olimpiskā komiteja (LOK).

Iepriekšējās trijās Ziemas olimpiskajās spēlēs, kas risinājās Turīnā, Vankūverā un Sočos, Latvijas delegācijā bija pa 58 sportistiem, bet šoreiz šo skaitu samazināja hokeja izlases netikšana uz Phjončhanu.

Hokeja izlasē parasti ir 25 spēlētāji, līdz ar to, ja Latvijas hokeja valstsvienība būtu kvalificējusies Olimpiādei, uz Phjončhanu dotos 60 atlēti.

Kopā ar komandu būs 35 treneri un atbalsta personāla dalībnieki, septiņi medicīniskā personāla pārstāvji, desmit LOK viesi, deviņas amatpersonas, seši LOK pārstāvji un piecu federāciju prezidenti.

Latvijas olimpiskās komandas karognesējs atklāšanas ceremonijā tiks nosaukts nākamajā pirmdienā.

Pirms oficiālās paziņošanas delegācijā bija divas intrigas - kura būs otrā slēpotāja sastāvā, kā arī vai olimpiskajās spēlēs pie starta beidzot tiks pieredzējušais bobslejists Intars Dambis.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jauni sniega lielgabali nopirkti, pacēlāji pārbaudīti un kalnu īpašnieki gaida salu, lai varētu sākt slēpošanas sezonu.

Iepriekšējā slēpošanas sezona beidzās ar bažām par to, cik droši ir Latvijas slēpošanas kalni. Patērētāju tiesību aizsardzības centrs (PTAC) pavasara pusē veica trošu ceļu jeb, tā saukto, pacēlāju pārbaudes. Pusē no 24 slēpošanas trasēm centrs konstatēja būtiskus pārkāpumus, tāpēc neatbilstošo pacēlāju darbība tika apturēta.

«23 pacēlāji nebija reģistrēti Bīstamo iekārtu reģistrā, līdz ar to vispār nebija veiktas tehniskās pārbaudes. Astoņiem nebija veiktas kārtējās tehniskās pārbaudes, kas jāveic ik gadu,» galvenos pārkāpumus min PTAC Patērētāju informēšanas un komunikācijas daļas vadītāja Sanita Gertmane. Viņa uzsver: visi pārkāpumi tika novērsti, un šogad slēpošanas trases no PTAC viedokļa ir labākā līmenī gatavas slēpošanas sezonai, jo arī tie pacēlāji, kas iepriekš nebija tehniski pārbaudīti, tagad ir.

Komentāri

Pievienot komentāru
Atpūta

Dzintaru pludmalē ierīkots apgaismots pastaigu celiņš

Lelde Petrāne, 29.12.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kopš decembra beigām Jūrmalas centrālā pludmale ir pieejama pastaigām un sportiskām aktivitātēm jūras krastā arī diennakts tumšajā laikā – pludmalē starp Dzintariem un Majoriem ierīkota apgaismojuma līnija un izbūvētas koka pastaigu laipas, informē Jūrmalas pilsētas dome.

«Pastaigas pludmalē ir viens no iecienītākajiem brīvā laika pavadīšanas veidiem gan jūrmalniekiem, gan kūrortpilsētas viesiem,» saka Jūrmalas pilsētas domes izpilddirektors Arturs Grants. «Labiekārtojot centra pludmali ar apgaismojumu un koka celiņu palīdzību, tā kļūs ērtāka un piemērota pastaigu cienītājiem, nūjotājiem, ģimenēm ar bērnu ratiņiem un pie atbilstošiem laika apstākļiem arī distanču slēpotājiem.»

Ierīkotā apgaismojuma līnija pludmales posmā no Turaidas ielas līdz Tirgoņu ielai un no koka dēlīšiem izgatavotais pastaigu celiņš ir gandrīz kilometra (850 metru) garumā, kopumā pludmales izgaismošanai uzstādīti 28 apgaismojuma stabi.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pazīstamais dāņu arhitektu birojs BIG ir vinnējis konkursā par 47 tūkst. m2 liela slēpošanas kompleksa Koutalaki Ski Village izveidi kūrortā Levi, kas atrodas Lapzemē, Somijā.

Projekta virzītāji cer, ka Levi slēpošanas kūrorts pēc ievērojamām transformācijām pārtaps pasaules līmeņa tūrisma galamērķī, piedāvājot jebkuras sagatavotības pakāpes slēpotājiem plašas apmešanās un atpūtas iespējas.

Kompleksa attīstītājs ir Somijā bāzēta kompānija Kassiopeia Finland Oy. Tai reģionā jau pieder viesnīca Hotel Levi Panorama, Levi kongresu centrs (Levi Summit Congress Center) un viesnīca Hotel K5 Levi.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pludmalē starp Dzintariem un Majoriem Jūrmalas pilsētas pašvaldība plāno izveidot apgaismojuma līniju, lai diennakts tumšajā laikā, kā arī ziemā varētu izgaismot pastaigu vietu gar kāpām un jūru, informē Jūrmalas pilsētas dome.

Apgaismojuma līnija plānota gandrīz kilometra (850 metru) garumā, pludmales posmā no Turaidas ielas līdz Tirgoņu ielai. Pludmales izgaismošanai kopumā paredzēts uzstādīt 28 apgaismojuma stabus, kas atradīsies aptuveni 15 metru attālumā no kāpu zaļās zonas. Gar apgaismojuma līniju papildus tiks izvietoti koka celiņi pastaigām, tāpat visu gadu, arī ārpus vasaras sezonas, pludmalē būs atpūtas soliņi un atkritumu tvertnes.

«Labiekārtojot pludmali ar apgaismojuma un koka celiņu palīdzību, centra pludmale kļūs ērtāka un piemērotāka pastaigu cienītājiem, nūjotājiem, ģimenēm ar bērnu ratiņiem un pie atbilstošiem laika apstākļiem arī distanču slēpotājiem. Pastaigas pludmalē ir viens no iecienītākajiem brīvā laika pavadīšanas veidiem gan jūrmalniekiem, gan kūrortpilsētas viesiem,» skaidro Jūrmalas pilsētas domes izpilddirektors Arturs Grants. «Domājams, ka līdz ar labiekārtojuma izveidi pludmalē arī uzņēmējiem varētu būt lielāka interese piedāvāt sporta inventāra nomas pakalpojumus un, piemēram, siltu tēju arī ārpus vasaras sezonas». Centra pludmales apgaismojuma ierīkošana tiks īstenota pilotprojekta veidā, pēc projekta īstenošanas izvērtējot attīstības iespējas un apgaismojuma tīkla paplašināšanu līdz izejai uz Ērgļu ielu, kā arī Dubultu pludmalē un Kauguros.

Komentāri

Pievienot komentāru