Finanses

Ķīna samazinās muitas tarifus ASV precēm 75 miljardu dolāru apmērā

LETA--AFP, 06.02.2020

Jaunākais izdevums

Mēnesi pēc tam, kad Pekina un Vašingtona panāca pamieru ilgstošajās tirdzniecības nesaskaņās, Ķīna ceturtdien paziņoja, ka no 14.februāra uz pusi samazinās muitas tarifus ASV precēm 75 miljardu dolāru (68,04 miljardu eiro) apmērā.

Šis samazinājums tiks piemērots 5% un 10% muitas nodevām, kas septembrī tika piemērotas vairāk nekā 1700 precēm, norāda Ķīnas valdība.

Ķīnas valdība skaidro, ka šāda rīcība paredzēta, lai veicinātu veselīgu un stabilu Pekinas un Vašingtonas ekonomisko un tirdzniecības attiecību attīstību.

Sagaidāms, ka no 14.februāra arī ASV uz pusi samazinās muitas tarifus Ķīnas precēm 120 miljardu dolāru apmērā.

Kā ziņots, ASV prezidents Donalds Tramps un Ķīnas vicepremjers Liu He janvārī Vašingtonā Baltajā namā parakstīja tā dēvēto pirmās fāzes tirdzniecības vienošanos, kas iecerēta, lai mazinātu spriedzi pasaules lielāko ekonomiku starpā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ekonomika

Krievijas un Baltkrievijas lauksaimniecības produktu apriti ES ierobežos, ieviešot augstus importa tarifus

LETA, 22.03.2024

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eiropas Komisija (EK) nolēmusi ierobežot Krievijas un Baltkrievijas lauksaimniecības produktu apriti Eiropas Savienības (ES) iekšējā tirgū, ieviešot ļoti augstus importa tarifus Krievijas graudiem, eļļassēklām un noteiktiem lopbarības produktiem, piektdien medijiem paziņoja ES tirdzniecības komisārs Valdis Dombrovskis.

Atkarībā no konkrētā produkta tarifi palielināsies vai nu līdz 95 eiro par tonnu, vai līdz 50% "ad valorem" (pēc vērtības) nodoklim. Turklāt Krievijai un Baltkrievijai vairs nebūs pieejama neviena no ES Pasaules Tirdzniecības organizācijas (PTO) kvotām graudiem, kas dažiem produktiem piedāvā labāku tarifu režīmu.

Identiski tarifi tiks attiecināti arī uz Baltkrieviju, novēršot iespējamo ierobežojumu apiešanu.

Komisārs norādīja, ka šāds risinājums praksē padarīs šo produktu eksportu uz ES ekonomiski neizdevīgu. Ieviešot augstos importa tarifus, Eiropas Savienība samazinās Krievijas tirdzniecības ieņēmumus un attiecīgo Krievijas lauksaimniecības produktu klātbūtni ES iekšējā tirgū, tādējādi priekšplānā izvirzot Eiropas un Ukrainas zemnieku intereses.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ekonomika

Ķīna piemēros jaunus muitas tarifus ASV precēm 75 miljardu dolāru apmērā

LETA--AFP, 23.08.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ķīnas valdība piektdien paziņojusi, ka piemēros jaunus muitas tarifus ASV precēm 75 miljardu dolāru (67,6 miljardu eiro) apmērā, tādējādi Pekinai reaģējot uz Vašingtonas paredzēto tarifu pieaugumu.

Ķīnas valdība norāda, ka muitas tarifi, kas spēkā stāsies 1.septembrī, variēs no 5% līdz 10% un skars 5078 ASV ražotas preces.

Tāpat no 15.decembra tiks piemēroti 25% muitas tarifi no ASV importētiem automobiļiem un 5% muitas tarifi automašīnu rezerves detaļām.

Ķīna šā gada sākumā tarifus no ASV importētiem automobiļiem bija atcēlusi, tādējādi izrādot pretimnākšanu, kamēr norisinājās tirdzniecības sarunas.

ASV valdība ievērojami palielinājusi muitas tarifus Ķīnas precēm 250 miljardu dolāru apmērā, un tarifus precēm vēl 300 miljardu dolāru apmērā paredzēts piemērot no 1.septembra un 15.decembra.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ekonomika

Šoreiz ASV «šķēps» nav trāpījis Latvijai

Lelde Petrāne, 21.10.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV noteikušas muitas tarifus Eiropas Savienības ražojumiem 7,5 miljardu ASV dolāru (6,7 miljardu eiro) vērtībā. Vai ietekmi sajutīs arī Latvija?

Komentē: Pēteris Strautiņš, «Luminor» galvenais ekonomists

«ASV tiešām ir noteikušas 25% tarifu importam no Eiropas Savienības 7,5 miljardu dolāru vērtībā. Atšķirībā no citiem soļiem Trampa sāktajos «tirdzniecības karos», šajā gadījumā šo soli atļāva Pasaules Tirdzniecības organizācija, jo ES nelikumīgi atbalstīja Airbus.

Šie tarifi galvenokārt skar luksusa patēriņa preces — skotu viskijus, franču vīnus, arī olīvas un sierus. Ir acīmredzami, ka tarifi galvenokārt attiecas uz precēm no valstīm, kas ir Airbus konsorcija dalībnieces. Tarifi skar nelielu daļu ES preču eksporta uz ASV, kas pērn sasniedza 488 miljardus dolāru, tiem drīzāk ir simbolisks raksturs un skartās preces ir izvēlētas tā, lai sūtītu spēcīgu politisko vēstījumu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eiropas Savienība (ES) atjaunos muitas tarifus atsevišķu Ukrainas lauksaimniecības produktu importam, otrdien vienojās sarunu dalībnieki no ES Padomes un Eiropas Parlamenta.

Vienošanās attiecas uz olām, putnu gaļu, cukuru, kukurūzu, auzām, putraimiem un medu. Nākotnē šīm precēm tiks noteikta kvota, līdz kuras sasniegšanai tās var pārdot ES bez muitas nodevas, bet kvotas pārsniegšanas gadījumā atkal stāsies spēkā muitas nodeva.

Atcelta muitas nodeva arī turpmāk attieksies uz kviešu importu. Saskaņā ar provizorisko vienošanos šie noteikumi būs spēkā līdz 2025.gada jūnijam.

Lēmums pēc sarunām Briselē tika pieņemts, pakļaujoties spiedienam, ko radījuši lauksaimnieku protesti ES valstīs.

ES 2022.gadā atcēla tarifus Ukrainas lauksaimniecības produktu importam, šādi izrādot solidaritāti, lai atbalstītu Ukrainas ekonomiku pēc Krievijas pilna apjoma iebrukuma.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Beidzoties Lielbritānijas izstāšanās pārejas periodam no Eiropas Savienības (ES), sākot ar 2021.gada 1.janvāri, ES ietvaros mainās pasta sūtījumu apmaiņas nosacījumi ar šo valsti, informē VAS "Latvijas Pasts".

Tas nozīmē, ka Latvijas iedzīvotājiem jārēķinās ar izmaiņām, gan saņemot, gan nosūtot pasta sūtījumus uz Apvienoto Karalisti. Saņemot noteiktas vērtības sūtījumus no Lielbritānijas, tiem būs nepieciešama atmuitošana un nodokļu samaksa. Nosūtot vēstuļu korespondences sūtījumus uz Lielbritāniju, izmaiņas pasta tarifos nav paredzētas, taču tās attieksies uz pasta paku sūtījumiem virs 10 kg, kam 21% PVN vietā no nākamā gada tiks piemērota 0% PVN likme.

Ievērojot Lielbritānijas izstāšanos no ES šā gada 31.decembra pusnaktī, ar 2021.gada 1.janvāri arī Latvijas iedzīvotājiem gaidāmas izmaiņas pasta sūtījumu apmaiņā ar šo valsti. Latvijas Pasts aktīvi strādā pie izmaiņu ieviešanas pasākumiem, gatavojot atbilstošus grozījumus uzņēmuma informācijas sistēmās un paziņojumus klientiem pieejamajās lietojumprogrammās, piemēram, pašapkalpošanās vietnē Manspasts.lv, kur klienti paši attālināti var noformēt sūtījumus, un klātienē pasta nodaļās, kā arī apmācot pasta tīkla un Klientu centra darbiniekus.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV prezidents Donalds Tramps trešdien paziņoja, ka viņš piekritis atlikt par divām nedēļām 1.oktobrī plānotu muitas tarifu pacelšanu Ķīnas precēm 250 miljardu ASV dolāru vērtībā, un sacīja, ka šādu atlikšanu bija lūgusi Pekina.

«Mēs esam piekrituši, izrādot labas gribas žestu, pārcelt tarifu paaugstināšanu (no 25% līdz 30%) precēm 250 miljardu dolāru vērtībā no 1.oktobra uz 15.oktobri,» tviterī rakstīja Tramps.

Viņš paskaidroja, ka šīs tarifu celšanas atlikšanu bija lūdzis «Ķīnas vicepremjers Liu He saistībā ar faktu, ka Ķīnas Tautas Republika [1.oktobrī] svinēs savu 70.gadskārtu».

Šāds lēmums pieņemts arī pēc tam, kad Ķīna trešdien paziņoja, ka no palielināto muitas tarifu piemērošanas izslēgs 16 ASV produktu kategorijas, šādi rīkojoties pirms nākamajā mēnesī paredzētā jauna tirdzniecības sarunu raunda.

Šis Ķīnas lēmums spēkā stāsies 17.septembrī un būs spēkā gadu. Šī ir pirmā reize, kad Ķīnas valdība paziņojusi par produktu izslēgšanu no paaugstināto tarifu saraksta.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ekonomika

ASV un Ķīna panākušas pirmā posma vienošanos tirdzniecības sarunās

LETA, 13.12.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV un Ķīna panākušas vienošanos tirdzniecības sarunās, tāpēc Savienotās Valstis svētdien nenoteiks jaunus muitas tarifus Ķīnas precēm aptuveni 160 miljardu dolāru vērtībā, kā bija plānots, paziņojis ASV prezidents Donalds Tramps.

"Mēs esam panākuši ļoti lielu pirmā posma vienošanos ar Ķīnu," piektdien tviterī ierakstīja Tramps. Jaunie tarifi "netiks noteikti, jo mēs tikko panācām vienošanos", viņš norādīja.

ASV prezidents arī pavēstīja, ka pašreizējie 25% tarifi Ķīnas ražojumiem 250 miljardu dolāru vērtībā paliks spēkā, tāpat kā 7,5% tarifi precēm vēl 120 miljardu dolāru vērtībā. Tramps piebilda, ka "mēs nekavējoties sāksim sarunas par otrā posma vienošanos, nevis gaidīsim, kamēr būs garām 2020.gada [ASV prezidenta] vēlēšanas".

Savukārt Ķīnas tirdzniecības ministra vietnieks Vans Šouveņs žurnālistiem Pekina sacīja, ka Vašingtona piekritusi pakāpeniski atcelt tirdzniecības kara laikā Ķīnas precēm noteiktos tarifus.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tirdzniecība un pakalpojumi

ES noteiks muitas tarifus ASV precēm četru miljardu dolāru vērtībā saistībā ar valsts palīdzību Boeing

LETA/DPA, 09.11.2020

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eiropas Savienība (ES) noteiks muitas tarifus ASV precēm četru miljardu dolāru (3,4 miljardu eiro) vērtībā saistībā ar zaudējumiem, ko nodarījusi ASV sniegtā valsts palīdzība aviobūvniekam "Boeing", pirmdien paziņoja Eiropas Komisijas (EK) viceprezidents un ES tirdzniecības komisārs Valdis Dombrovskis.

Žurnālistiem Briselē Dombrovskis norādīja, ka oktobrī Pasaules Tirdzniecības organizācija (PTO) atļāva ES piemērot šādus muita tarifus, "un to mēs arī darīsim".

Komisārs gan sacīja, ka ES paliks atvērta sarunām, EK iestājoties par to, ka abām pusēm vajadzētu atteikties no tarifu noteikšanas.

Jau ziņots, ka pagājušā gada oktobrī PTO atļāva ASV noteikt muitas tarifus ES precēm 7,5 miljardu dolāru vērtībā saistībā ar zaudējumiem, ko nodarījusi valsts palīdzība Eiropas lidmašīnu ražotājam "Airbus".

Pēc šī lēmuma ASV noteica 25% muitas tarifus ES ražotajam vīnam, sieram un olīveļļai. "Airbus" ražotajām lidmašīnām šogad martā muitas tarifi tika paaugstināti no 10% līdz 15%.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pasaules Tirdzniecības organizācija (PTO) otrdien atzina par neatbilstošiem ASV noteiktos muitas tarifus Ķīnas ražojumiem 250 miljardu dolāru vērtībā.

Šādu lēmumu PTO strīdu risināšanas institūcijas eksperti pieņēma, izskatot Ķīnas sūdzību. Eksperti ieteica Vašingtonai pasākumus pret Ķīnu padarīt atbilstošus Savienoto Valstu saistībām PTO ietvaros.

Šie 2018.gadā noteiktie tarifi bija sākums ASV un Ķīnas tirdzniecības karam. Vašingtona gan norādījusi, ka arī Ķīnas noteiktie atbildes tarifi ir pretrunā ar PTO noteikumiem.

PTO eksperti izskatīs arī citu valstu sūdzības par prezidenta Donalda Trampa administrācijas noteiktajiem muitas tarifiem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eiropas Savienība (ES) pirmdien noteica muitas tarifus atsevišķu alumīnija produktu importam no Ķīnas, jo Brisele uzskata, ka Eiropā tie tiek pārdoti par mākslīgi zemām cenām.

Pagaidu tarifi noteikti pēc Eiropas alumīnija ražotāju sūdzībām, ka lēts imports no Ķīnas negatīvi ietekmē to uzņēmējdarbību.

Jauno muitas tarifu apmērs variēs no 19,3% līdz 46,7% un attieksies uz plakaniem alumīnija velmējumiem.

ES turpinās izmeklēšanu, pēc kuras pagaidu tarifi varētu kļūt pastāvīgi un būt spēkā piecus gadus.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ekonomika

Ķīna nepiemēros atbildes tarifus ASV automašīnām un citām precēm

LETA, 15.12.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēc piektdien panāktās vienošanās tirdzniecības sarunās Ķīna nepiemēros plānotos 25% muitas tarifus ASV ražotajām automašīnām un 5% līdz 10% tarifus citām ASV precēm, svētdien paziņojusi Pekina.

"Ķīna cer sadarboties ar Savienotajām Valstīm, balstoties uz vienlīdzību un abpusēju cieņu, lai (..) veicinātu stabilu Ķīnas un ASV ekonomisko un tirdzniecības attiecību attīstību," paziņoja Ķīnas valdība.

ASV un Ķīna piektdien pavēstīja, ka panākušas vienošanos tirdzniecības sarunās, un Savienotās Valstis paziņoja, ka tāpēc svētdien nenoteiks jaunus muitas tarifus Ķīnas precēm aptuveni 160 miljardu dolāru vērtībā, kā bija plānots. Taču ASV arī paziņoja, ka pašreizējie 25% tarifi Ķīnas ražojumiem 250 miljardu dolāru vērtībā paliks spēkā, tāpat kā 7,5% tarifi precēm vēl 120 miljardu dolāru vērtībā.

ASV tirdzniecības pārstāvis Roberts Laitaizers atklāja, ka saskaņā ar piektdien panākto vienošanos Ķīna piekritusi nākamajos divos gados iepirkt Savienoto Valstu lauksaimniecības produkciju 40 miljardu dolāru vērtībā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tirdzniecība un pakalpojumi

ASV noteiks muitas tarifus ES ražojumiem

LETA--DPA, 03.10.2019

ASV prezidents Donalds Tramps paziņoja, ka PTO lēmums par «Airbus» ir «liela uzvara Savienotajām Valstīm» un lika saprast, ka par šo lēmumu ir jāpateicas viņam, lai gan šī lieta sākās pirms 15 gadiem - ilgi pirms viņa prezidentūras.

Foto: REUTERS/SCANPIX/LETA

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV šomēnes noteiks jaunus muitas tarifus Eiropas Savienības (ES) ražojumiem pēc Pasaules tirdzniecības organizācijas (PTO) lēmuma, kas ļauj ASV šādi reaģēt uz subsīdijām Eiropas aviobūves uzņēmumam «Airbus», trešdien paziņoja ASV Tirdzniecības pārstāvja birojs (USTR).

Saskaņā ar PTO lēmumu ASV drīkst noteikt muitas tarifus ES ražojumiem 7,5 miljardu ASV dolāru (6,86 miljardu eiro) vērtībā, lai kompensētu šo subsīdiju radītos zaudējumus. Šie ir lielākie pretpasākumi, kādus PTO jebkad ir atbalstījusi tirdzniecības strīdā.

Summu noteica PTO arbitrāža pēc tam, kad organizācija 2018.gada maijā atzina par pamatotu ASV nostāju, ka ES valstu piešķirtās subsīdijas un aizdevumi «Airbus» bijuši nelikumīgi.

USTR paziņoja, ka ES ražotajiem lidaparātiem tiks noteikts 10% tarifs, bet bloka valstu eksportētajiem pārtikas produktiem un alkoholiskajiem dzērieniem, piemēram, sieram, olīvām, apelsīniem, miltiem, vīnam un viskijam - 25% tarifs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ekonomika

Ķīna no janvāra samazinās importa tarifus vairāk nekā 850 precēm

LETA, 23.12.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ķīna no nākamā mēneša samazinās importa tarifus vairāk nekā 850 precēm, tostarp saldētai cūkgaļai, pirmdien paziņoja valsts Finanšu ministrija.

Ķīnas cūkkopības nozari smagi skāris Āfrikas cūku mēris, kura dēļ nācies nokaut vairāk nekā miljonu cūku, izraisot cūkgaļas cenas strauju kāpumu. Finanšu ministrija pirmdien paziņoja, ka muitas tarifi saldētai cūkgaļai no 1.janvāra tiks samazināti no 12% līdz 8%.

Tāpat tarifi tiks samazināti arī citiem pārtikas produktiem, tostarp zivīm, sieram un riekstiem, kā arī medikamentiem un vairākiem ķīmijas produktiem.

Šāds lēmums nešķiet saistīts ar tirdzniecības nesaskaņām Ķīnas un ASV starpā, lai gan Pekina un Vašingtona šomēnes panāca vienošanos tirdzniecības sarunās.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Britu mārciņas vērtība pirmdien kritās pret eiro un ASV dolāru, sākoties nedēļai, kurā Lielbritānijai un Eiropas Savienībai (ES) vajadzētu panākt breksita vienošanos.

Kritās arī akciju cenas Eiropas un ASV fondu biržās, investoriem izvērtējot ASV-Ķīnas daļējo tirdzniecības vienošanos, kas piektdien bija veicinājusi kāpumu akciju tirgos.

Investoru noskaņojums mainījās nedēļas nogalē, analītiķiem fokusējoties uz faktu, ka ar šo vienošanos nav atcelti jau pastāvošie muitas tarifi tirdzniecībā starp abām valstīm. Ja sarunas atkal nonāks strupceļā, tad šogad var tikt ieviesti jauni tarifi.

«»Akciju cenas nekritīs tik daudz, jo ir uzlabojusies tirdzniecības situācija starp Ķīnu un Savienotajām Valstīm,» sacīja «Meeschaert Financial Services» analītiķis Gregorijs Volohins.

«Tomēr pastāv griesti tam, cik augstu tirgus kāps, jo vēl ir jaunu tarifu iespējamība.»

Komentāri

Pievienot komentāru
Ekonomika

ASV nosaka muitas tarifus ES ražojumiem 7,5 miljardu dolāru vērtībā

LETA--AFP, 18.10.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV piektdien noteikušas muitas tarifus Eiropas Savienības (ES) ražojumiem 7,5 miljardu ASV dolāru (6,7 miljardu eiro) vērtībā, kas ir rekordliels apjoms.

ES ražotajiem lidaparātiem noteikts 10% tarifs, bet bloka valstu eksportētajiem pārtikas produktiem un alkoholiskajiem dzērieniem, piemēram, sieram, olīvām, apelsīniem, miltiem, vīnam un viskijam - 25% tarifs.

Šie tarifi attieksies galvenokārt uz importu no Francijas, Vācijas, Spānijas un Lielbritānijas.

Neilgi pirms šo tarifu stāšanās spēkā Francijas ekonomikas ministrs Bruno Lemērs brīdināja, ka šādai rīcībai gaidāmi nopietni pretpasākumi.

ASV jaunos muitas tarifus noteikušas pēc Pasaules tirdzniecības organizācijas (PTO) lēmuma, kas ļauj ASV šādi reaģēt uz subsīdijām Eiropas aviobūves uzņēmumam «Airbus».

Komentāri

Pievienot komentāru
Ekonomika

ASV un Ķīna paraksta "pirmās fāzes" tirdzniecības vienošanos

LETA--DPA, 16.01.2020

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV prezidents Donalds Tramps un Ķīnas vicepremjers Liu He trešdien Vašingtonā Baltajā namā parakstījuši tā dēvēto pirmās fāzes tirdzniecības vienošanos, kas iecerēta, lai mazinātu spriedzi pasaules lielāko ekonomiku starpā.

"Tas, ka šīs divas milzīgās un ietekmīgās valstis ir kopā saskaņā, ir ļoti svarīgi visai pasaulei. Pasaule šodien skatās," pirms parakstīšanas sacīja Tramps.

Vienošanās stāsies spēkā nākammēnes.

Ķīna apņēmusies divu gadu laikā iepirkt ASV preces 200 miljardu dolāru vērtībā, arī vairākus miljardus tonnu lauksaimniecības preču. Vienošanās iekļauts īstenošanas mehānisms.

Ja tiks panākta kopīga izpratne par "otrās fāzes" vienošanos, Ķīnai tiks samazināti muitas tarifi, piebilda ASV prezidents.

"Šodien mēs speram svarīgu soli, ko līdz šim neviens ar Ķīnu nav spēris godīgas un abpusējas tirdzniecības nākotnes virzienā, parakstot šīs vēsturiskās tirdzniecības vienošanās pirmo fāzi," sacīja Tramps. "Kopā mēs labojam pagātnes kļūdas."

Komentāri

Pievienot komentāru
Politika

Līdz svētdienai izlems, vai jāturpina pēcbreksita sarunas

LETA--AFP, 10.12.2020

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lielbritānijas premjerministrs Boriss Džonsons un Eiropas Komisijas (EK) prezidente Urzula fon der Leiena trešdienas vakarā darba vakariņās Briselē vienojās līdz svētdienai izlemt, vai ir vērts turpināt pēcbreksita sarunas, paziņoja premjera birojs Londonas Dauningstrītā.

Abiem līderiem ilgo darba vakariņu laikā "bija vaļsirdīga diskusija par nozīmīgiem šķēršļiem, kas palikuši sarunās," sacīja ziņu avots.

"Starp abām pusēm ir palikušas ļoti lielas plaisas, un vēl nav skaidrs, vai tās var pārvarēt."

Džonsons un Leiena vienojās par abu sarunu komandu tālākām apspriedēm "dažu nākamo dienu gaitā", teica ziņu avots.

"Premjers negrib atstāt neizmēģinātu nevienu ceļu uz iespējamu vienošanos. Premjers un fon der Leiena vienojās, ka līdz svētdienai ir jāpieņem stingrs lēmums par šo sarunu nākotni," sacīja ziņu avots.

Sarunās joprojām pastāv vērā ņemamas domstarpības jautājumos par zvejniecību, godīgu konkurenci un vienošanās izpildes pārvaldību.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lielbritānijas premjerministrs Boriss Džonsons un Eiropas Komisijas (EK) prezidente Urzula fon der Leiena svētdien nolēmuši turpināt pēcbreksita sarunas.

"Mums šorīt bija noderīga telefona saruna. Mēs apspriedām galvenos neatrisinātos jautājumus," teikts Leienas un Džonsona kopīgajā paziņojumā.

"Pēc gandrīz gadu ilgām sarunām, neskatoties uz to, ka termiņi atkal un atkal nokavēti, mēs domājam, ka šajā brīdī būtu atbildīgi pacensties vēl mazliet," paziņoja abi līderi.

Viņi pavēstīja, ka uzticējuši saviem sarunvedējiem turpināt pēcbreksita sarunas un noskaidrot, vai vienošanos vēl iespējams panākt.

ES delegācijas vadītājs Mišels Barnjē un viņa britu kolēģis Deivids Frosts sestdien veda sarunas līdz vēlam vakaram un turpināja svētdien. Kāda ES amatpersona sacīja, ka pagaidām sarunas notiks Briselē.

Pārejas periods pēc Lielbritānijas izstāšanās no ES beidzas 31.decembrī, un palicis ļoti maz laika, lai panāktu vienošanos par turpmākajām attiecībām, jo abām pusēm vēl vajadzēs to ratificēt.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Pēc pandēmijas pārdzīvošanas būs jāpārdzīvo tās beigas

Pēteris Strautiņš, "Luminor" ekonomists, 04.01.2021

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Apstrādes rūpniecības sniegums joprojām ir apbrīnojami veiksmīgs - novembrī ražošanas apjoms gada griezumā pieauga par 4,3%.

Tas būtu diezgan tīkams skaitlis pat pandēmijas neietekmētā gadā. Rūpniecības kopējais kāpums bija mazāks (+2,7%), bet laika apstākļu izraisītas siltuma ražošanas svārstības nevēsta par ekonomikas "dziļajām" patiesībām. Apstrādes rūpniecība auga arī salīdzinājumā ar oktobri (+1,4%).

Interesanti, ka apgrozījums novembrī gada griezumā auga vēl straujāk - par 7%, par spīti gandrīz nemainīgām (+0,4%) ražotāju cenām. Tātad uzņēmumi tukšo noliktavas, kas varētu būt pamudinājis tos decembrī ražot vēl vairāk. Lieliski audzis eksporta apgrozījums - par 9,6%. Kopējais apgrozījums ir jūtami audzis arī salīdzinājumā ar oktobri - par 2%.

Par to, ka ir cerības decembra datos redzēt līksmu gada noslēguma akordu, vēsta jaunākie rūpniecības noskaņojuma dati galvenajā eksporta tirgū. Eirozonas rūpniecības PMI indekss 2020.gada decembrī sasniedza augstāko līmeni kopš 2018.gada maija jeb 55,2 punktus, pakāpjoties no 53,8 punktiem novembrī. Tulkojumā no skaitļu valodas šo līmeni var raksturot kā pusceļu starp stagnāciju (50) un eiforiju (60). Vācijas rūpniecība ir diezgan tuvu pēdējai (58,3), bet Francija iznāca no lejupslīdes zonas, indeksam pakāpjoties no 49,6 līdz 51,1.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Aprites ekonomika nav tikai modes vārds. Aprites ekonomikas gigantu sadarbība veicina zaļāku vidi, vienlaikus palīdzot līdzsvarot starptautiskās loģistikas ikdienas izaicinājumus. Ziemeļeiropas lielākais olu ražotājs Balticovo un viens no pasaulē lielākajiem palešu apvienošanas pakalpojumu sniedzējiem CHEP dalās savās pārdomās par šodienas un rītdienas izaicinājumiem.

Balticovo ir lielākais olu ražotājs Ziemeļeiropā. Kādi ir lielākie izaicinājumi, ar kuriem jāsastopas jūsu uzņēmumam loģistikas jomā?

Balticovo komercdirektors Vjačeslavs Kočetkovs: Mēs katru dienu saskaramies ar daudziem izaicinājumiem, sākot no krājumu pārvaldības līdz konkurencei un tirgus dinamikai. Piemēram, mums ir ļoti svarīgi līdzsvarot krājumu līmeni, lai apmierinātu klientu pieprasījumu bez krājumu pārpalikuma vai nepietiekamības, un tas ir pastāvīgs izaicinājums mūsu loģistikas darbībām.

Pieaugošās degvielas cenas, mainīgie transportēšanas tarifi un jaudas ierobežojumi var būtiski ietekmēt preču piegādes izmaksas. Pārslogojums, regulējumu problēmas un nepieciešamība pēc ātras piegādes rada daudzas problēmas, lai efektīvi piegādātu produktus līdz klientu durvju sliekšņiem, jo īpaši pilsētu teritorijās.

Komentāri

Pievienot komentāru
Investors

Akciju cenas pieaug pēc optimisma par ASV-Ķīnas tirdzniecības sarunām

LETA, 05.12.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV un Eiropas biržās akciju cenas trešdien pieauga pēc optimistiskām ziņām par ASV-Ķīnas tirdzniecības sarunām, kas kompensēja vājus ASV ekonomikas datus.

Pieauga arī naftas cenas pēc ziņām, ka Naftas eksportētājvalstu organizācija (OPEC) sliecas uz vienošanos par naftas ieguves tālāku samazināšanu, lai veicinātu naftas cenu kāpumu.

"Šī rīta [akciju] cenu kāpums ir nedaudz turpinājies pēc ziņām, ka ASV un Ķīna, neraugoties uz retorikas saasināšanos tirdzniecībā, tuvojas vienošanās noslēgšanai par tarifu apmēru," sacīja "CMC Markets" analītiķis Maikls Hjūsons.

Aģentūra "Bloomberg" citēja sarunām tuvu cilvēku teikto, ka ASV sarunu delegācija prognozē vienošanās noformēšanu, pirms 15.decembrī stātos spēkā jauni ASV muitas tarifi Ķīnas precēm. Šīs optimistiskās vēstis kompensēja ziņu, ka ASV privātajā sektorā šogad novembrī radīti 67 000 jaunu darbavietu, tādējādi reģistrēts krietni mazāks kāpums par prognozēto.

Komentāri

Pievienot komentāru
Investors

Akciju cenas krītas, tirgos valdot nervozitātei par jaunu ASV tarifu tuvošanos

LETA, 11.12.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV un Eiropas biržās akciju cenas otrdien lielākoties kritās, tirgos valdot nervozitātei par ASV-Ķīnas tirdzniecības sarunām, jo 15.decembrī ir paredzēta jaunu ASV muitas tarifu noteikšana Ķīnas precēm.

Tuvojoties šim termiņam, ASV prezidents Donalds Tramps vēl nav atcēlis plānus noteikt tarifus Ķīnas precēm apmēram 160 miljardu ASV dolāru vērtībā, un daudzi bažījas, ka tas var kaitēt centieniem atrisināt abu valstu tirdzniecības karu. "Ņemot vērā, ka tirgus lielā mērā rēķinājās ar šo decembra tarifu atlikšanu, var iet vaļā elle, ja šie tarifi netiks atlikti," sacīja "AxiTrader" analītiķis Stīvens Iness. Londonas akciju tirgu negatīvi ietekmēja arī oficiālie dati par to, ka Lielbritānijas IKP oktobrī nav mainījies pēc tam, kad tas augustā un septembrī bija samazinājies.

Britu mārciņas vērtība pret ASV dolāru tomēr sasniedza astoņu mēnešu augstāko līmeni - 1,3190 dolārus par mārciņu. Tas notika dienu pēc tam, kad britu mārciņas vērtība pret eiro bija sasniegusi divarpus gadu maksimumu.

Komentāri

Pievienot komentāru