Pasaulē

Ķīnieši kopēšanu pacēluši jaunā līmenī - ķērušies pie Austrijas ciemata

Lelde Petrāne, 20.06.2011

Jaunākais izdevums

Ieguvuši pasaules mēroga slavu ar kopētajiem sīkrīkiem un apģērbiem, ķīnieši nav apstājušies un kopēšanu pacēluši jaunā līmenī. Viņi kopē veselu ciemu, kas atrodas Alpos, vēsta ibtimes.com.

Medijs raksta, ka Austrijas ciems Halstate ir pazīstams ar savām koka mājiņām, senajām baznīcām un elpu aizraujošajiem panorāmas skatiem pār ezeru un uz apkārt esošajiem sniegotajiem Alpiem. «Daudzi to raksturo kā visskaistāko pie ezera esošo ciemu pasaulē,» norādījusi vietējā tūrisma iestāde.

Ķīnieši, šķiet, šim faktam piekrīt vairāk nekā jebkurš cits pasaulē. Tas bijis vairāk šoks, nevis pārsteigums Halstates 800 iedzīvotājiem, kad viņi uzzinājuši, ka kāda korporācija Ķīnā būvē Halstates kopiju.

Pateicoties Austrijas ciema skaistumam, tam piešķirts UNESCO Pasaules mantojuma statuss. Interesanti, ka nevienam nav bijusi nojausma, ka ķīnieši plāno šādu projektu, nemaz nerunājot par to, ka viņi patiešām varētu ķerties pie tā celtniecības.

«Cilvēki nav priecīgi, kas tas noticis aiz viņu mugurām,» teicis Halstates mērs Aleksandrs Šeuts, kurš par ķīniešu projektu sūdzējies UNESCO.

Halstates iedzīvotāji uzskata, ka Ķīnas «spiegi» iejukuši starp aptuveni 800 tūkstošiem tūristu, kuri ciematu apmeklē katru gadu. Visticamāk, viņi uzņēmuši simtiem fotogrāfiju, lai pēcāk veidotu kopijas.

Monika Vengere, viena no ciemata iedzīvotājām, stāstījusi, ka vietējie ir sašutuši ne tik daudz par faktu, ka kaut kas tāds notiek, bet par pieeju šai lietai. «Man nepatīk doma, ka ķīniešu komanda šeit atradās gadiem, mērot, fotografējot un pētot mūs,» viņa teikusi.

Austrijas ciemata iedzīvotāji par ķīniešu aktivitātēm uzzinājuši nejauši no kādas ķīnietes, kura uzturējusies vietējā viesnīcā.

Austrijas iestādes joprojām domājot, kā reaģēt uz ķīnieši ieceri.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Dzīvojamo māju ciematu projekti šobrīd nekustāmā īpašuma tirgū parādās reti. Tomēr ir uzņēmumi, kas ir darbojušies un turpina darboties šajā jomā. SIA Art Terra ir uzņēmums, kas vairākus gadus nodarbojas ar dzīvojamo māju ciematu attīstīšanu, tā iegūstot uzticamu un lietpratīgu reputāciju šajā jomā. SIA Art Terra uzņēmumā strādājošo speciālistu galvenais uzdevums ir - kopīgiem spēkiem radīt maksimāli kvalitatīvu produktu par pieejamu cenu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ķīnas dienvidu provincē Gvangdongā sākušās apjomīgas demonstrācijas, kurās tūkstošiem cilvēku protestē pret nelikumīgu zemes atņemšanu un vietējā līdera nāvi apcietinājumā.

Vukanas ciematā, kuru apdzīvo aptuveni 13 tūkstoši cilvēku, bija izcēlušās arī sadursmes ar vietējiem drošības spēkiem. Ciemata iedzīvotāji uzskata, ka korumpētie ierēdņi viņiem atsavina zemi un neizmaksā par to kompensācijas.

«Cilvēki ir kā prātu zaudējuši un saniknoti. Mēs vēlamies, lai ierodas centrālās valdības pārstāvji un atjauno taisnīgumu,» aģentūrai Reuters norādīja kāds Vukanas iedzīvotājs. Ciemata iedzīvotāji ir sašutuši par vietējā aktīvista nāvi, kurš aizvadītajā nedēļas nogalē tika aizturēts saistībā ar protestu organizēšanu pret zemes atsavināšanu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ķīnas arhitekti nav rimušies dažādu pasaulē jau uzceltu ēku un pat ciemu atdarināšanā, un šoreiz Ķīnā uzcelta Itālijas Florences kopija, informē Reuters.

Pekinā un tās apkārtnē dzīvojošie ik dienas var iziet pastaigā un iepirkties «Florences ciemā». Aptuveni 200 tūkstošus kvadrātmetru plašais tirdzniecības centrs 20 minūšu attālumā no Ķīnas galvas pilsētas uzcelts labības lauka vietā, un tā izmaksas lēstas aptuveni 220 miljonu ASV dolāru apmērā. Tajā nokopēta Itālijai raksturīgā arhitektūra, Florences kanāls, Itālijas pilsētā redzamie tilti, tāpat tajā uzcelta ēka, kas atgādina Kolizeju Romā.

Tirdzniecības centrs tika atklāts pērnā gada maijā, un tajā atrodami aptuveni 200 pasaulē pazīstamu apģērbu zīmolu veikali, tostarp Giorgio Armani, Salvatore Ferragamo, Bulgari, Tod’s, Versace, Burberry un Celine.

Komentāri

Pievienot komentāru
Dzīvesstils

Klimata pārmaiņu dēļ polārlāči iemitinās Krievijas ciematā

Ilze Žaime, 06.12.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kādu Krievijas ciematu apsēduši vairāk nekā piecdesmit polārlāči, un tam kā iemesls tiek minētas klimata pārmaiņas, ziņo BBC.

Lai pasargātu iedzīvotājus no lāčiem, Čukotskas autonomā apgabala Rirkaipijas ciematā ir atcelti visi sabiedriskie pasākumi un tiek pastiprināti apsargātas skolas.

Dabas aizsardzības speciālisti uzskata, ka pie vainas varētu būt klimata pārmaiņas - plāns piekrastes ledus liek lāčiem meklēt pārtiku ciematā, nevis jūrā.

Izskan minējumi, ka polārlāču vizītes Rirkaipijas ciematā, kuru apdzīvo 700 pastāvīgie iedzīvotāji, kļūst tik regulāras, ka ir pienācis laiks evakuēt visus iedzīvotājus.

Patlaban ciematā mēdz viesoties 56 polārlāči, savukārt pirms pieciem gadiem - vien aptuveni pieci gadā.

Lāču vidū esot gan jauni lāči, gan lāči seniori, tai skaitā novērotas arī lāču mātes ar mazuļiem. Lielākā daļa lāču izskatās samērā novājējuši.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nodokļu administrācija bloķējusi SIA Veiksmes studijas bankas kontu, tādējādi paralizējot uzņēmuma darbību, īpašnieks meklē taisnību pie tieslietu un finanšu ministriem, kā arī jaunās Valsts ieņēmumu dienesta ģenerāldirektores Ievas Jaunzemes.

«Uzņēmums nespēj izpildīt saistības pret darījumu partneriem par preču piegādi, samaksāt par transporta un citiem pakalpojumiem, samaksāt citus maksājumus, jo pēc 30. janvārī notikušās nodokļu administrācijas darbinieku viesošanās uzņēmumā 5. februārī kredītiestādes uzlika liegumu veikt jebkādas darbības ar kompānijas norēķinu kontiem, to pamatojot ar VID rīkojumu,» stāsta SIA Veiksmes studijas īpašnieks Arturs Korsaks (Arturas Korsakas). Viņu visvairāk izbrīna ne tikai VID kontroli veicošo darbinieku zināšanas, bet jo īpaši attieksme.

«Viss sākās 30. janvārī, kad uzņēmumā ieradās VID darbinieku grupa un bez jebkādiem lēmumiem vēlējās sākt datu kopēšanu no uzņēmuma datorsistēmas, kaut arī tika informēti par to, ka šāda darbība padara neiespējamu pasūtījumu apstrādi, tāpēc aicināju to darīt darba dienas nogalē, taču atbildes vietā bija – konfiscēsim datorus un izsauksim policiju,» stāsta A. Korsaks. Viņš atzīst, ka šos «ieteikumus» ņēmis vērā, bet, datu kopēšanu veicot vienlaicīgi, notika serveru avārija, ko kontrolētāji uztvēruši kā speciālas darbības, lai nepieļautu datu kopēšanu. «Pēc tam tika atvērts kases aparāts ar apgalvojumu, ka neesot plombas, bet tāds fakts konstatēts netika, ko apliecināja arī kases aparātu apkalpojošā kompānija,» norāda A. Korsaks. Viņu šokējis fakts, ka 7. februārī, ierodoties VID ar lūgumu izsniegt uzņēmumam lēmumu, uz kāda pamata veiktas attiecīgās darbības un bloķēts konts, atbildi šajā dienā nav izdevies saņemt, bet tāda radusies 8. februārī. «Ir dīvaina nianse. VID 22. janvārī EDS sistēmā bija paziņojums par to, ka esošo kases aparātu (bez uzlabojumiem) izmantošanas termiņš ir 11. februāris, bet pārkāpumu protokolu par tā neatbilstību sastādīja 30. janvārī,» uz jautājumu, vai ar kases aparātiem viss bija kārtībā (vai tie atbilda izvirzītajām prasībām), atbild A. Korsaks.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nodokļi

Vai paspēji izlasīt? Strīds ar nodokļu administrāciju paralizē biznesu

Māris Ķirsons, 01.03.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nodokļu administrācija bloķējusi SIA Veiksmes studijas bankas kontu, tādējādi paralizējot uzņēmuma darbību, īpašnieks meklē taisnību pie tieslietu un finanšu ministriem, kā arī jaunās Valsts ieņēmumu dienesta ģenerāldirektores Ievas Jaunzemes

«Uzņēmums nespēj izpildīt saistības pret darījumu partneriem par preču piegādi, samaksāt par transporta un citiem pakalpojumiem, samaksāt citus maksājumus, jo pēc 30. janvārī notikušās nodokļu administrācijas darbinieku viesošanās uzņēmumā 5. februārī kredītiestādes uzlika liegumu veikt jebkādas darbības ar kompānijas norēķinu kontiem, to pamatojot ar VID rīkojumu,» stāsta SIA Veiksmes studijas īpašnieks Arturs Korsaks (Arturas Korsakas). Viņu visvairāk izbrīna ne tikai VID kontroli veicošo darbinieku zināšanas, bet jo īpaši attieksme. «Viss sākās 30. janvārī, kad uzņēmumā ieradās VID darbinieku grupa un bez jebkādiem lēmumiem vēlējās sākt datu kopēšanu no uzņēmuma datorsistēmas, kaut arī tika informēti par to, ka šāda darbība padara neiespējamu pasūtījumu apstrādi, tāpēc aicināju to darīt darba dienas nogalē, taču atbildes vietā bija – konfiscēsim datorus un izsauksim policiju,» stāsta A. Korsaks. Viņš atzīst, ka šos «ieteikumus» ņēmis vērā, bet, datu kopēšanu veicot vienlaicīgi, notika serveru avārija, ko kontrolētāji uztvēruši kā speciālas darbības, lai nepieļautu datu kopēšanu. «Pēc tam tika atvērts kases aparāts ar apgalvojumu, ka neesot plombas, bet tāds fakts konstatēts netika, ko apliecināja arī kases aparātu apkalpojošā kompānija,» norāda A. Korsaks. Viņu šokējis fakts, ka 7. februārī, ierodoties VID ar lūgumu izsniegt uzņēmumam lēmumu, uz kāda pamata veiktas attiecīgās darbības un bloķēts konts, atbildi šajā dienā nav izdevies saņemt, bet tāda radusies 8. februārī. «Ir dīvaina nianse. VID 22. janvārī EDS sistēmā bija paziņojums par to, ka esošo kases aparātu (bez uzlabojumiem) izmantošanas termiņš ir 11. februāris, bet pārkāpumu protokolu par tā neatbilstību sastādīja 30. janvārī,» uz jautājumu, vai ar kases aparātiem viss bija kārtībā (vai tie atbilda izvirzītajām prasībām), atbild A. Korsaks. Viņaprāt, šāda rīcība, maigi izsakoties, ir dīvaina, ja vien tā nav apzināta. «Uzņēmumam nebija nodokļu parādu (uz 26.02.2019. gan bija 351 eiro pēc SIA Lursoft datu bāzē esošās informācijas), nav neviena VID lēmuma par kaut kādu nodokļu parādu uzrēķinu un nav arī nekādu cita veida liegumu vai lēmumu par uzņēmuma saimnieciskās darbības apturēšanu, ir tikai kaut kādas aizdomas un nekas vairāk,» sašutis ir A. Korsaks.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lietuvas dzintara tirgotājiem šobrīd nākas pazemināt savas preces cenas, kas pašiem lietuviešiem pēdējos gados vairs nav īsti pa kabatai, tomēr tās vēl aizvien ir nesamērīgi augstas, raksta avīze Lietuvos žinios.

Ķīnieši, kas pirms dažiem gadiem dzintaru uzpirka masveidā, nu vairs to nedara, jo paši sākuši nomāt dzintara raktuves Krievijas Kaļiņingradas apgabalā.

Dzintara tirgū vērojamas arī citas tendences - pieaugusi interese par lētāko Ukrainas dzintaru, bet baltais jeb ziloņkaula krāsas dzintars, kas agrāk netika vērtēts īpaši augstu, nu kļuvis par kārotāko un arī dārgāko preci.

«Cenas, ko uzpircēji bija pacēluši līdz kosmiskiem augstumiem, sākušas atspēlēties,» avīzei sacījis Padomes loceklis, pazīstamais Lietuvas dzintara kolekcionārs un vairāku galeriju īpašnieks Kazimirs Mizgiris. «Pirms četriem gadiem prāvāks tīrradnis ielas tirdzniecībā maksāja vienu eiro gramā, bet šobrīd - vismaz piecus līdz septiņus eiro. Vairs neatradīsiet arī slīpētas, apaļas krelles, jo no vecmāmiņu pūralādēm viss jau uzpirkts un aizceļojis uz ārzemēm. Ja nu arī kāds saka, ka dzintara cenas kritušās, jāatzīst, ka tās joprojām ir neadekvāti augstas. Nākamās lietuviešu paaudzes par dzintara rotām un dzintara izstrādājumiem varēs tikai pasapņot.»

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Augustā Via Jurmala Outlet Village divus outlet koncepta veikalus atvēris tirdzniecības tīkls Elkor – modes zīmolu preču veikalu Podium Outlet un Elkor Plaza Outlet.

Līdz ziemai Via Jurmala Outlet Village plānots atvērt vēl 10 veikalus, tādējādi nodrošinot 100% outlet ciemata pirmās projekta kārtas aizpildījumu, informē uzņēmuma pārstāve Gita Bute.

Pēdējo piecu mēnešu laikā outlet ciematā durvis vēruši nu jau 20 jauni veikali.

“Mēs uzskatām, ka outlet konceptam ir milzu potenciāls, ņemot vērā tendences modes preču tirdzniecībā Eiropā un pasaulē. Esam pārliecināti, ka klienti novērtēs piedāvātās apģērbu, apavu un aksesuāru kolekcijas, jo daudzas no tām ir nopērkamas tikai outlet koncepta veikalos,” saka Ronalds Feldmanis, Elkor tīkla mārketinga vadītājs.

“Augusts outlet ciematam ir dzimšanas dienas mēnesis, kas tiek atzīmēts ar lielizpārdošanu un dažādiem pasākumiem, tai skaitā ar divu nozīmīgu modes preču veikalu atklāšanu. Elkor Plaza Outlet un Podium Outlet lieliski papildina outlet ciematā jau pieejamo zīmolu klāstu, ko ļoti novērtē pircēji no visas Baltijas,” stāsta outlet vadītāja Anna Žigalova.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Mājokļu attīstītājs “Bonava Latvija” uzsācis vēl trīs daudzdzīvokļu ēku būvniecību dzīvojamo māju ciematā “Dreilinga mājas”, tādējādi ievadot projekta otrās kārtas attīstību un apgūstot teritorijas ziemeļu daļu virzienā uz Biķernieku ielas apļa pusi.

Tāpat sākti arī Mazās Robežu ielas izbūves darbi, ielai nākotnē nodrošinot piebraukšanu projekta jaunbūvējamām ēkām.

Kopumā, īstenojot ciemata “Dreilinga mājas” otro kārtu, mājokļu fondu paredzēts papildināt ar aptuveni 250 divu līdz četru istabu dzīvokļiem.

Projekta 11.ēka, kas atradīsies Robežu ielā 17, būs ciemata pirmās kārtas noslēdzošā māja. Savukārt ar projekta 12.un 13.ēkas būvniecību Mazajā Robežu ielā 4 un 5 aizsākta ciemata otrās kārtas attīstība. Dzīvojamo māju ciematā “Dreilinga mājas” kopumā paredzētas 16 daudzdzīvokļu ēkas. Atlikušo otrās kārtas ēku būvniecību plānots uzsākt šogad.

Dzīvojamo māju ciemats ir viens no pēdējos gados apjomīgākajiem jauno mājokļu projektiem Rīgas pievārtē.

Komentāri

Pievienot komentāru
Foto

Čiris: Pēc 20 gadiem Amatciemā būs 500 mājas

NOZARE.LV, 07.02.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Privātmāju ciematā Amatciems Amatas novadā līdz šim jau ir ieguldīts 21 miljons eiro (14,7 miljoni latu). Aptuveni pēc 20 gadiem ciematā būs jau vismaz 500 mājas un šī ciemata koncepcija būs prece, ko piedāvāt pasaulei, apgalvo projekta īstenotājs Aivars Zvirbulis jeb Čiris.

«Sākumā vispār nedomāju ne par kādu ciematu. Man bija uzņēmums - Jāņa sēta, bet tad 2000.gadā par nepilniem diviem miljoniem latu pārdevu tipogrāfijas kapitāldaļas AS Preses nams un par saņemto naudu sāku piepirkt klāt zemesgabalus. Sākotnējā ideja bija izveidot parku, vienkārši ainavisku vietu, jo Amatciemā biju iegādājies māju, kurā dzīvoju. Nevienu brīdi nedomāju, ka te varētu izveidoties ciemats un dzīvot citi cilvēki,» skaidroja Zvirbulis.

Pēc tam, kad radās nepieciešamība pārdot zemesgabalus, lai iegūtu finansējumu tālākai attīstībai, sākotnējā teritorija, kurā Zvirbulis sāka darbību, bija 150 hektāri, un šajā teritorijā tika izveidoti aptuveni 150 zemesgabali, tika ievilktas komunikācijas un sākās apbūve. Tagad tiek attīstīti vēl divi zemesgabali - viens 20 hektāru, otrs 30 hektāru platībā, līdz ar to pavasarī ciematā būs aptuveni 200 hektāru teritorija ar aptuveni 200 zemesgabaliem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Sigulda uzsāk zemes iegādes procesu olimpiskā ciemata būvniecībai

Laura Mazbērziņa, 10.08.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Siguldas novada pašvaldība konceptuāli atbalstījusi zemesgabala daļas iegādi aptuveni 5,5 hektāru platībā administratīvās teritorijas labiekārtošanai, iedzīvotāju izglītības nodrošināšanai, kā arī iespējamā olimpiskā ciemata būvniecībai, ņemot vērā Siguldas partnerību ar Stokholmu pieteikumā uz 2026. gada Ziemas olimpisko spēļu rīkošanu, informē pašvaldībā.

Saistībā ar nepieciešamību kandidēšanas tālākajā procesā Siguldas novada pašvaldībai 2019.gada martā iesniegt Zviedrijas Olimpiskajai komitejai garantijas par olimpiskā ciemata būvniecību, pašvaldība, iepazīstoties ar Starptautiskās Olimpiskās komitejas (SOK) prasībām izmitināšanas plānošanā, ir izstrādājusi attīstības ieceri, kas pamatota ar ilgtermiņa pilsētas apbūves noteikumiem, stratēģisko ielu un inženiekomunikāciju tīklu attīstību.

SOK prasības paredz, ka olimpiskā ciemata visās trīs zonās – dzīvojamā, pakalpojumu un norišu zonā – jānodrošina komfortabla un droša izmitināšana visiem sportistiem un oficiālajiem pārstāvjiem uz spēļu norises laiku, kā arī jānodrošina tāds pakalpojumu skaits un kvalitāte, kas atbilst sportistu un to pārstāvju skaitam un prasībām, maksimāli izmantojot esošos objektus tuvākajā apkārtnē. Plānotā ciemata atrašanās vieta ir gājiena attālumā no pasākuma norises vietas – bobsleja un kamaniņu trases «Sigulda», kā arī galvenās treniņu vietas Siguldas Sporta centra.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Latvijas uzņēmēji dodas biznesa vizītē uz Austriju

Dienas Bizness, 07.04.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai paplašinātu divpusējo sadarbību, no šī gada 8. līdz 9.aprīlim Latvijas uzņēmēju delegācija dodas uz Austriju, Vīni, lai piedalītos Latvijas Valsts prezidenta Andra Bērziņa vizītes ietvaros. Biznesa vizītes mērķis ir atrast jaunus eksporta tirgus un piesaistīt investīcijas.

Biznesa delegācijas sastāvā ir 25 Latvijas vadošie uzņēmumi pārstāvot IKT, kokapstrādes, transporta un loģistikas, pārtikas un dzērienu, izglītības, finanšu, dizaina un tekstilrūpniecības, projektēšanas, metālapstrādes, mašīnbūves, tūrisma un citas jomas.

Latvijas biznesa delegācijai Vīnē notiks biznesa forums un divpusējās tikšanās abu valstu uzņēmējiem, nozaru apaļā galda diskusijas, darba grupu un individuālās tikšanās. Vizītes ietvaros plānots apmeklēt Austrijas Saimniecības kameru un Austrijas Dzelzceļa uzņēmumus.

Uzsākot vizīti, trešdien, 8.aprīlī Latvijas uzņēmēju delegācija apmeklēs Austrijas Saimniecības kameru, kur notiks informatīvais seminārs Uzņēmējdarbība Austrijā par ekonomiku un biznesa kultūru pēc kura sekos Latvijas – Austrijas biznesa forums. Foruma ietvaros tiks prezentēts transporta un loģistikas sektors Latvijā un Austrijas piedāvājums transporta un loģistikas jomā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Expo 2017

VIDEO: Austrijas Expo paviljonā enerģiju iegūst no apmeklētājiem

Dienas Bizness, 16.06.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šonedēļ Austrijas paviljonā tika aizvadīta nacionālā diena, kuras laikā tika izrādīts viens no oriģinālākajiem izstādes Astana Expo 2017 paviljoniem. Apmeklētājiem ar savu muskuļu spēku bija jādarbina vairākas ierīces, kas, savukārt, demonstrēja nelielu ieskatu Austrijā.

Nacionālās dienas ietvaros piedalījās abu valstu oficiālās delegācijas. Kazahstānas ārlietu ministra vietnieks Romans Vasiļenko (Роман Василенко) tikās ar Austrijas Zinātnes, pētniecības un ekonomikas viceministru Benedeti Girlingeri (Bernadette Gerlinger). Oficiālās tikšanās laikā Kazahstānas pārstāvji sveica Austriju tās nacionālajā dienā un uzsvēra, ka pasākuma norises datumā aprit precīzi 25 gadi kopš abu valstu diplomātisko attiecību sākuma.

R.Vasiļenko savā uzrunā teica, ka Austrijas paviljons ar nosaukumu Austrian Power Machine jeb Austrijas spēka mašīna pretendē uz izstādes oriģinālākā paviljona statusu.

Austrijā lielākā daļa enerģijas tiek iegūta no hidroelektrostacijām un vēja. Viena no pirmajām paviljona instalācijām ar nosaukumu Ūdenskritums attēlo Austrijas kalnu vidi un, protams, ka daudzos ūdenskritumus.

Komentāri

Pievienot komentāru
DB Viedoklis

Redakcijas komentārs: Austriešu pamācība vēlēšanu retorikā

Didzis Meļķis, DB starptautisko ziņu redaktors, 24.10.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šonedēļ turpinās Austrijas valdības koalīcijas formēšanās, kas uzticēta pirms nedēļas notikušo vēlēšanu favorītam – Tautas partijas (ÖVP) līderim un visādā ziņā jaunajam kancleram Sebastianam Kurcam. Eventuāli ticamās koalīcijas ar Brīvības partiju (FPÖ) dēļ Eiropas presē S. Kurca uzvara tiek pasniegta bezmaz vai kā, piedošanu, anšluss. Es, pirmām kārtām, gribu iebilst pret tādu histēriju un, otrām kārtām, arī norādīt uz «radikāļu» lietoto retoriku, kas var būt pārdomu vērta, sevišķi Latvijas nacionāļiem, ieejot priekšvēlēšanu gadā.

Savā 31 gada vecumā S. Kurcs ir de facto kļuvis par pasaulē jaunāko valsts vadītāju, iepriekš kopš 27 gadu vecuma Eiropas līmenī jau pabūdams šai godā kā Austrijas ārlietu ministrs. Bet jaunība nav netikums. Tāpat kā ne piederība ÖVP, kas ir ES līmenī valdošās Eiropas Tautas partijas (ETP) sabiedrotā. Tiesa, ETP pieder arī Ungārijas Fidesz, kuras valdība tiek kritizēta par demokrātiska varas dalījuma un tiesiskuma nīdēšanu valstī, un ÖVP ir paudusi simpātijas gan pret Fidesz, gan Višegradas grupu vispār. Bet ko nu – vai pārmetīsim Eiropas Komisijas prezidenta Žana Kloda Junkera vadītajai ETP visēdājas neizvēlīgumu?

Višegradas grupā arī nacionālistu vadītā Polija pēdējā laikā ir izpelnījusies Briseles bardzību. Tāpat Andreja Babiša viegli eiroskeptiskās partijas ANO 2011 uzvara svētdien parlamenta vēlēšanās Čehijā neatvieglos ES valdošās elites dzīvi. Bet kurš gan ir solījis, ka varas nasta būs viegla? Pašā Austrijā visticamākā koalīcijas partnere FPÖ jau vairāk nekā desmitgadi kratās vaļā no neonacistiskas pagātnes grēkiem kādreizējā līdera Jorga Haidera laikā. Tās vadītājs kopš 2005. gada Haincs Kristians Štrāhe 12 gadus ir mērķtiecīgi un uzsvērti kultivējis labas attiecības ar Izraēlu. Lai gan tas līdz ar «Višegradas noslieci» ir vaimanāšanas iemesls par topošo koalīciju, vērā tomēr ir jāņem arī ÖVP pirmsvēlēšanu retorika, izslēdzot gan no eventuālās koalīcijas, gan sabiedriskās dzīves jebkādu antisemītismu kā Austrijas vērtībām neatbilstību parādību.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijā pirmais kooperatīvais senioru ciemats Dalbes Līcis, kuru projekta īstenotāji sola izbūvēt degušās un nepabeigtās viesnīcas vietā Rīga – Jelgava šosejas malā, ar 1.februāri uzsāks jaunu kooperatīvās sabiedrības (KS) biedru reģistrēšanu, vienlaikus dodot iespēju rezervēt iegādei apartamentus vai individuālo māju, liecina medijiem sniegtā informācija.

Pirmajiem 50 reģistrētajiem biedriem būšot iespēja izvēlēties sev vēlamāko apartamentu izvietojumu centrālajā ēkā vai pieteikt vēlamo vietu individuālās mājas projektam senioru ciemata teritorijā.

Senioru ciematā Dalbes Līcis būšot iespējams iegādāties mājokļus par pajām. Iestāšanās maksa kooperatīvajā sabiedrībā saskaņā ar statūtiem ir Ls 1000. Šī summa kļūst par paju daļu un līdz pilnai paju apmaksai tiek noguldīta KS kontā. Šo iemaksu iespējams arī atgūt, ja KS biedrs ir pārdomājis un vēlas izstāties no kooperatīvās sabiedrības.

Kooperatīvais senioru ciemats Dalbes Līcis esot Latvijā unikāls projekts, kurā tiek veidota sava veida «mikropilsēta» - īpaša dzīvesvieta cilvēkiem, sākot no 55 gadiem. Kā norāda attīstītāji, Dalbes Līcis nav sociālās aprūpes iestāde vai pansionāts, tā ir dzīvesvieta pirmspensijas un pensijas vecuma cilvēkiem, «kuri izvēlas iegūt augstu atbalsta un drošības līmeni, kā arī savai vecuma grupai interesantu kopienu un aktīvu dzīvesveidu».

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Krievija būvē jaunu, milzīgu militāro bāzi pie Ukrainas robežas, vedinot domāt, ka Maskava gatavojas ilgstošam sastingumam attiecībās ar Kijevu.

Bāze ar munīcijas noliktavu un kazarmām tūkstošiem karavīru tiek celta Soloti ciematā. Plānots, ka karavīriem tajā būs arī savs peldbaseins, slidotava un frizētava, liecina publiski pieejamie dokumenti.

Šonedēļ strādnieki uzstādīja žogu labības laukā pie ciemata, iezīmējot perimetru, un aizraidīja prom Reuters žurnālistu, nosaucot viņu par Ukrainas spiegu, vēsta aģentūra.

Reuters norāda, ka šajā pašā vietā militārā aktivitāte bija vērojama arī pagājušā gada aprīlī, kad notika intensīvas cīņas uz Ukrainas robežas, kas atrodas aptuveni 25 kilometrus no Soloti. Tolaik ciemata apkaimē tika manīti helikopteri Mi-24 un cita armijas tehnika.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Uzaugot Ķīnā, es daudz uzzināju par komunismu, pateicoties grāmatām. Pirmdien tas aizņēma vien pusotru stundu ilgu lidojumu un vienas stundas braucienu, lai nokļūtu no Ķīnas mūsdienu kultūras un politiskā centra Pekinas līdz mazai komunistu sabiedrībai Nanjie ciemā, raksta Reuters fotogrāfs.

Godīgi sakot, es negaidīju, ka tas ir tik vienkārši, viņš turpina. Nebija nedz ieejas biļešu, nedz drošības sargu, neviens nepārbaudīja mūsu transportlīdzekli. Mēs braucām uz ciemata centru, kur laukuma vidū stāvēja gigantiska Mao Dzeduna statuja, mājot man. Blakus viņam bija četru komunisma biedru portreti: Kārļa Marksa, Frīdriha Engelsa, Vladimira Ļeņina un Josifa Staļina. Skaļruņi pie laukuma atkārtoti spēlēja klasisko revolucionāro dziesmu Austrumi ir sarkani.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Mājokļu attīstītājs “Bonava Latvija”, turpinot ciemata “Dreilinga mājas” attīstību, šī gada septembrī nodevis ekspluatācijā vēl divas daudzstāvu daudzdzīvokļu dzīvojamās ēkas ar 58 divu līdz četru istabu dzīvokļiem.

Uzsākti arī Mazās Robežu ielas izbūves būvdarbi, ievadot teritorijas ziemeļu daļas, kas robežojas ar Dreiliņu veikparka ūdenskrātuvi, apgūšanu. Jaunizbūvējamā iela nodrošinās piebraukšanu projekta nākamās kārtas ēkām, kuru būvniecību plānots uzsākt šī gada nogalē.

Dzīvojamo māju ciematā “Dreilinga mājas” kopumā paredzētas 16 daudzdzīvokļu ēkas, rodot dzīvesvietu aptuveni 1500 iedzīvotājiem. Pašlaik ciematā izbūvētas un nodotas ekspluatācijā deviņas no plānotajām 16 ēkām.

Abās septembrī ekspluatācijā nodotajās ēkās Robežu ielā 19 un 21 šobrīd pārdoti vai rezervēti 95% dzīvokļu. Novembrī tiks uzsākta mājokļu pārdošana būvniecības stadijā esošajā ēkā Mazajā Robežu ielā 4, kur pircējiem būs pieejami 29 dzīvokļi.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lapenieku iedzīvotāji uzskata, ka savulaik, pērkot apbūves zemes gabalus ģimenes privātmāju celtniecībai, pārdevēji viņus piemānījuši, par to šodien informē laikraksts Latvijas Avīze.

Tā, piemēram, ciemata iedzīvotājs Askolds Valbahs stāstījis, ka par kanalizācijas ķīlniekiem viņus pārvērtis vietējās pašvaldības deputāts Inārs Beļinskis un viņa biznesa partneris, ķekavietis Juris Sondors, norāda laikraksts.

Tas skaidro, ka savulaik, kad Rīgas pievārtē jauni ciemati auga gluži kā sēnes pēc lietus, abi biznesmeņi ielikuši pamatus Lapeniekiem – ap 21 hektāru lauksaimnieciski izmantojamās zemes pārvērta apbūvējamā, «sašķērēja» gruntsgabalos, kuros izbūvēja kanalizācijas un gāzes sistēmu. Labiekārtotos apbūves gabalus pēc tam pamazām pārdeva. Bet pircēji neesot brīdināti, ka notekūdeņu kanalizācija, kas turklāt ierakta nevis zem ielu seguma, bet uzcelto dzīvojamo māju iekšpagalmos, pircējiem nemaz nepieder.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Latvija iesniegusi Austrijai notu par Golovatova atbrīvošanu

BNS, 19.07.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvija otrdien nosūtījusi notu Austrijas vēstniekam Rīgā saistībā ar Austrijas tiesībsargājošo institūciju lēmumu atbrīvot aizdomās par līdzdalību 1991.gada 13.janvāra notikumos pie Viļņas televīzijas torņa turēto bijušo PSRS Valsts drošības komitejas (VDK) darbinieku Mihailu Golovatovu, preses konferencē Viļņā paziņoja Latvijas prezidents Andris Bērziņš.

Golovatovs, kurš 1991.gada 13.janvāra notikumu laikā komandēja specvienības Alfa grupu, 14.jūlijā tika aizturēts Austrijā, pamatojoties uz Lietuvas Ģenerālprokuratūras izdotu Eiropas Savienības aizturēšanas orderi. Tomēr 16.jūlijā kļuva zināms, ka viņš jau atgriezies Maskavā, jo Austrijas policijai pret viņu nebija pretenziju.

Šāda rīcība saniknojusi Lietuvu. Lietuva pirmdien iesniedza Austrijas vēstniecībai diplomātisko notu. Par šādu Austrijas tiesībsargājošo institūciju lēmumu sašutumu paudušas arī Lietuvas amatpersonas. Uz konsultācijām atsaukts Lietuvas vēstnieks Austrijā Ģiedris Puodžūns, bet Lietuvas Ģenerālprokuratūra nosūtījusi Austrijas Tieslietu ministrijai vēstuli, kurā lūdz paskaidrot Golovatova atbrīvošanas iemeslus.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Austrija liek bankām ierobežot aizdevumus centrālajā un austrumu Eiropā

Jānis Rancāns, 22.11.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Austrijas banku uzraugi likuši valsts komercbankām ierobežot aizdevumus austrumu un centrālajā Eiropā. Tas kārtējo reizi signalizē par eirozonas parādu krīzes ietekmi uz pasaules ekonomiku.

Aizdevumu ierobežošana arī liecinot par Austrijas vēlmi saglabāt savu AAA kredītreitingu, kā arī par reaģēšanu uz bažām, ka valstij varētu nākties glābt savas bankas, kuras piedzīvojušas zaudējumus centrālajā un austrumu Eiropā, vēsta Financial Times.

Austrijas centrālā banka pavēstījusi, ka bankām Erste Group, Raiffeisen Bank International un Bank Austria, centrālās un austrumu eiropas valstīs tiks liegts izsniegt lielākus kredītus nekā to vietējie noguldījumi.

Paziņojums seko pēc tam, kad ievērojami pieaugušas Austrijas obligāciju likmes. Banku pārstāvji uzsver, ka aizdevumu limits neatstās nopietnu ietekmi uz banku Eiropas uzņēmējdarbību. Tomēr analītiķi norāda, ka tas var ietekmēt kredītu pieejamību.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ķīnas nekustamo īpašumu attīstītājs uzbūvējis pilnīgu Austrijas UNESCO mantojuma kalnu ciemata Halstates kopiju.

Minmetals Land Inc. Halstates kopija atrodas Ķīnas dienvidos.

Oriģinālā Halstate ir gadsimtiem sens ciemats ar 800 cilvēkiem un UNESCO mantojuma vieta, kas pelna ar tūrisma biznesu. Atdarinājums ir dzīvojamo ēku komplekss, kas domāts Ķīnas jaunbagātniekiem.

Īstās Halstates pārstāvji Ķīnas atdarinājuma atklāšanas pasākumā norādījuši, ka ir lepni par ciemata kopēšanu, taču ir sarūgtināti par veidu, kā tas izdarīts.

«Viņiem viesnīcas un citu ēku īpašniekiem vajadzēja pajautāt, vai mēs piekrītam idejai par Halstates kopēšanu Ķīnā, bet viņi to nedarīja,» teikusi viesnīcas īpašniece Monika Vengere. «Un tā bija liela problēma, kas mums bija ar šo projektu,» viņa teikusi.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valdība 8. aprīļa sēdē apstiprināja Kultūras ministrijas (KM) virzītos grozījumus Ministru kabineta noteikumos Nr.321 „Noteikumi par tukšo materiālo nesēju un reproducēšanai izmantojamo iekārtu atlīdzības lielumu un tās iekasēšanas, atmaksāšanas, sadales un izmaksas kārtību,” par datu nesēju atlīdzību (DNA) jeb atlīdzību autoriem, izpildītājiem un producentiem par to autordarbu kopēšanu iekārtās un datu nesējos personiskai lietošanai.

Grozījumi aktualizē datu nesēju sarakstu, uz kuriem attiecas DNA, iekļaujot tajā viedtālruņus, savukārt CD un DVD matricas no tā izņemot.

“Lai gan Satversmes tiesa 2012. gadā ir noteikusi, ka datu nesēju un iekārtu saraksts ir regulāri jāaktualizē, līdz pat šim brīdim tas netika izdarīts ne reizi. Ministru kabineta šodienas lēmums ir nozīmīgs gan no šīs perspektīvas, gan no nobriedušas sabiedrības spējas mūsdienīgi raudzīties uz intelektuālo īpašumu. Tā ir arī ieilguša parāda atdošana nozarei. Paldies visām iesaistītajām pusēm par paveikto un par asās diskusijās izskanējušo,” akcentē kultūras ministrs Nauris Puntulis.

“Autoru darbu privātkopēšana ir krietni vien plašāka nekā sabiedrībā iesakņojies uzskats par dziesmas vai filmas kopijas izveidošanu,” uzsver KM Autortiesību nodaļas vecākā juriskonsulte Linda Zommere, skaidrojot, ka DNA attiecas ne tikai uz mūziku vai videoklipiem, bet uz jebkuru autordarbu - arī grāmatu vai gleznu fotografēšanu privātajām vajadzībām. “Tāpat vairums no mums viedtālrunī vai datorā ir saglabājis asprātīgus video, mēmes vai fotogrāfijas, un padalījies ar tām ar draugiem. Arī tā ir autordarbu privātkopēšana,” akcentē L.Zommere.

Komentāri

Pievienot komentāru
Lauksaimniecība

Laosā ķimikāliju dēļ aizliedz banānu plantācijas

Lelde Petrāne, 16.05.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

2014. gadā klusā Laosas ciematā ieradušies ķīniešu investori, vietējiem solot viegli iegūstamu naudu. Ķīnieši piedāvāja līdz 720 ASV dolāriem par hektāru lielas zemes nomu, informējot, ka vēlas audzēt banānus.

Nabadzīgajiem Laosas iedzīvotājiem šis piedāvājums šķitis dāsns.

Taču pēc trīs gadiem ķīniešu banānu bums skāris gandrīz ikvienu vietējo un ne visi ir laimīgi. Ķīnieši atveduši ne vien darba vietas un lielāku atalgojumu, bet arī pesticīdus un citas ķimikālijas.

Pagājušajā gadā Laosas valdība aizliedza jaunu banānu plantāciju atvēršanu - intensīvās ķīmisko vielu izmantošanas dēļ cieš strādnieku veselība un tiek piesārņota vide.

Aģentūras Reuters fotogrāfijas, kurās redzamas ķīniešu banānu plantācijas Laosā, skatāmas raksta galerijā!

Komentāri

Pievienot komentāru
Ekonomika

10% Latvijas uzņēmumu saskārušies ar produkcijas ļaunprātīgu kopēšanu

Lelde Petrāne, 18.12.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tikai 28% Latvijas uzņēmēju savas zināšanas par rūpnieciskā īpašuma aizsardzību vērtē kā labas vai vidējas, bet vairāk nekā 70% uzņēmēju tās vērtē kā nepilnīgas, liecina Patentu valdes un sabiedriskās domas pētījumu centra "SKDS" pētījums.

Vienlaikus pētījumā secināts, ka 65% aptaujāto uzņēmēju ir izpratne par priekšrocībām, ko sniedz rūpnieciskā īpašuma aizsardzība, taču ne visi to izmanto. 71% uzņēmumu norādīja, ka ļaunprātīgi viltojumi kropļo godīgu konkurenci un rada negatīvu ietekmi uz to. 10% no aptaujātajiem uzņēmējiem atzīst, ka ir saskārušies ar ļaunprātīgu savas produkcijas kopēšanu.

Patentu valdes direktors Sandris Laganovskis, skaidrojot pētījuma rezultātus, uzsver: "Ikvienai oriģinālai un labai idejai, kurai ir pienācīgi nostiprinātas īpašuma tiesības, piemīt milzīgs biznesa potenciāls. Ir tikai jāprot to izmantot gan nacionālā, gan starptautiskā mērogā. Esmu pārliecināts, ka mums Latvijā ir daudz labu produktu un dizaina ideju, ar ko varam konkurēt gan vietējā tirgū, gan starptautiski. Pētījumā secināts, ka 53% uzņēmēju atzīst, ka uzņēmums var gūt ievērojamus zaudējumus ļaunprātīgas kopēšanas dēļ, bet 10% ir pat saskārušies ar ļaunprātīgu produkcijas kopēšanu. Tas ir nopietns signāls uzņēmējiem preventīvi domāt un rūpēties par rūpnieciskā īpašuma aizsardzību."

Komentāri

Pievienot komentāru