Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Bijušais politiķis, deputāts, ministrs, mežu dienesta vadītājs un lauksaimnieks Jānis Kinna tagad kļuvis par viesnīcnieces palīgu Austrijā.

«Pirmkārt, man ir gana daudz gadu – sešdesmit pirmais. Veselības stāvoklis nebūt nav labs. 700 m augstumā virs jūras līmeņa tas uzlabojas. Fizisks darbs, maz stresa, svaigs gaiss. Un beidzot – ideja, ka vecumdienas jāpavada Alpos, radās jau 1997. gadā, kad man veica sirds asinsvadu operāciju. Bija plānots pārcelties tad, kad kļūšu pensionārs, bet iekrita apstākļi, kad mani praktiski izspieda no valsts darba, liekot veikt reformas, kas man nebija pieņemamas. Ienākums no dzīvokļa pārdošanas deva iespēju nopirkt pusi Alpu mājas, otru pusi sedzot ar bankas aizņēmumu,» jautāts, ar kādu motivāciju pārcēlies uz Austriju, intervijā laikrakstam Latvijas Avīze stāstījis J. Kinna.

«Sākotnēji gribējām apmesties Tirolē, taču tobrīd, kad atradām tur māju, pašiem naudas nebija, un Latvijas bankas nekreditē tādus pirkumus. Beidzot atradām namiņu Forarlbergā, mazākajā Austrijas federālajā zemē pie Šveices un Lihtenšteinas robežas. Reģions kalnains, ļoti katolisks, «slēpojošs», mūsu māja ir mežmalā, augstāk slejas kalni, sniega vienmēr ir daudz,» viņš turpinājis.

Uz laikraksta jautājumu, vai tagad ir viesnīcnieks, J. Kinna atbildējis: «Viesnīcniece ir mana kundze Nora. Es viņai palīdzu. Ziema, protams, ir galvenā sezona, taču kalni ir neaprakstāmi skaisti arī vasarā. Tūristi ceļas augšup ar slēpošanas pacēlājiem, kas darbojas arī vasarā, ar kalnu riteņiem ceļo pa kalnu takām, nūjo un kāpj klintīs.»

Savukārt, runājot par situāciju Latvijā, viņš bijis kritisks. «Bet kāpēc arī mēs aizbraucām it kā pirms pašu iecerētā laika? Ne tikai sagaidīt saulainās vecumdienas, bet arī tamdēļ, ka šeit nav vajadzīgi cilvēki. Tas, ko krīzes aizsegā izdarīja ar cilvēkiem, kaut vai lojālus darbiniekus izsviežot no tā paša Mežu dienesta un padarot viņus par bezdarbniekiem, neiet nekādos rāmjos. Tā daudziem ļaudīm šeit piemēro birku «bijušais» un ieskaita nevajadzīgajos.

Tas pats noticis ar bijušajiem diplomātiem, kalpotājiem, kuri atdeva Latvijai 15 – 20 raženākos savas dzīves gadus. Arī Dainis Īvāns nav vajadzīgs un pat tā kā neiederas šai valstī,» viņš skaidrojis.

Kā tika ziņots 2011. gadā, J. Kinna Valsts meža dienesta vadītāja amatu pameta Zemkopības ministrijas iecerētās reformas dēļ, jo nevarēja piekrist reformās paredzētajai mežniecību likvidācijai.

Komentāri

Pievienot komentāru