Citas ziņas

Kinoteātra "Rīga" Repertuārs 14.09. - 20.09.07.

, 06.09.2007

Jaunākais izdevums

Kinoteātrī "Rīga" otrdienas ir atlaižu laiks - visu biļešu cena Ls 1,50!

Biļešu cenas:

darbadienās līdz pl.16:00 - Ls1,50

darbadienās pēc pl.16:00 un brīvdienās - Ls2,50

P.S. biļešu cenu politika neattiecas uz kinofestivāla "Baltijas Pērle" ietvaros izrādītajām filmām

Mazā zāle

"randiņš Belevilā"

("Les Triplettes de Belleville ")

Francija-Kanāda-Beļģija, 2003

Režisors: Silvēns Šomets

Animācija: Filmu studija "RIJA", Studio les Triplettes, Artdog, 2d3D, Walking the dog

Ilgums: 1 stunda un 20 minūtes

Čempions ir vientuļš zēns, kuru audzina vecmāmiņa. Ievērojusi, ka viņam nekas uz pasaules nešķiet aizraujošāks par braukšanu ar velosipēdu, Sūzas kundze enerģiski ķeras pie zēna trenēšanas. Paiet vairāki gadi, un Čempions attaisno savu vārdu. Viņš ir gatavs dalībai pasaulslavenajā Francijas velotūrē.

Sacensību laikā Čempionu nolaupa divi noslēpumaini vīri melnā. Sūzas kundze kopā ar uzticamo suni Bruno dodas viņu glābt. Viņu ceļš ved pāri okeānam uz milzīgo megapoli Belevilu. Tur Sūzas kundze sastop trīs ekscentriskas dāmas - 30-to gadu estrādes zvaigznes, kas tagad atkal apvienojušās ansamblī "Belevilas Trio". Viņas nolemj Sūzu un Bruno ņemt savā paspārnē.

Pateicoties Bruno izcilajai ožai, drosmīgais duets drīz vien nonāk uz Čempiona pēdām. Vai viņiem izdosies sagraut ļaunās franču mafijas ellišķīgos plānus?

Biļešu cena: 1,50Ls

Mazajā zālē: 14.IX, 17.IX - 20.IX seanss 15:00

Rembrants

("Rembrandt")

Francija, Vācija, Nīderlande, 1999

Režisors: Čārlzs Matons

Lomās: Klauss Marija Brandauers, Romāna Borinžē, Žans Rošfors, Rišārs Borinžē

Ilgums: 1 stunda un 46 minūtes

Holande, XVII gadsimts. Lielais Rembrants Harmenss van Reins pilda savu uzdevumu būt Dieva acij un atkarot nebūtības tumsai cilvēku dvēseles redzamos tēlus, taču viņš nav brīvs arī no dzīves ikdienas, pienākumiem pret sievu, mīļākajām un bērniem.

Filma kompozicionāli un stilistiski atgādina Rembranta gleznas, mākslinieka pašportretu no jaunības līdz vecumam. Filmas plastika, kolorīts, tēli un gaisma tieši un smalki ataino meistara glezniecības iezīmes un galvenais - viņa mākslas filozofiju.

Biļešu cena: 3,50Ls

Mazajā zālē: 14.IX seanss 17:30

18.IX seanss 19.15

Filma ar sinhrono tulkojumu latviešu un krievu valodā

Es Esmu Cita

("Ich bin die Andere")

Vācija, 2006

Režisore: Margareta von Trota

Lomās: Katja Rīmane, Augusts Dīls, Armīns Millers-Štāls, Barbara Auere

Ilgums: 1 stunda un 44 minūtes

Filmas sižets balstīts Rainera Fasbindera scenārijā.

Erotisks trilleris, ģimenes sāga, dramatisks stāsts par neiespējamu mīlestību un psiholoģisks detektīvs, kurā par izmeklēšanas un izpētes rezultātu kļūst pagātne, kas pakļauj sev tagadni.

Komandējuma laikā jauns, veiksmīgs inženieris, glābdamies no vientulības un neko nenaujaušot, iesaistās viesnīcas hallē notiekošā skandālā. Apburoša prostitūta, kurai puisis palīdz izkļūt no nepatīkamas situācijas, pavada kopā ar viņu neaizmirstamu nakti, bet vēl jo intriģējošāks būs nākamais rīts…

Šī tikšanās ierauj viņu notikumu virpulī, no kura iespējams izkļūt vienīgi atklājot visus noslēpumus, riskējot ar karjeru, brīvību un pat savu dzīvību.

Biļešu cena: 3,50Ls

Mazajā zālē: 14.IX seanss 19:30

Filma ar sinhrono tulkojumu latviešu un krievu valodā

Lilī Marlēna

("Lili Marleen" )

Vācija, 1980

Režisors: Rainers Verners Fasbinders

Lomās: Hanna Šigula, Džankarlo Džannīni, Mels Ferers, Karina Bāla, Udo Kīrs

Ilgums: 2 stundas

Filma, kuras pamatā ir slavenās Trešā reiha dziedātājas Lales Andersenas memuāri, vēstī par kabarē dziedātājas Villijas Buntenbergas (Hanna Šigula) un ebreju mūziķa (Džankarlo Džannīni), viena no pretošanās kustības līdera, mīlu kara plosītajā Vācijā. Viduvēja dziedātāja, kura dzīvo dubultu dzīvi, iemūžina savu mīlestību reihu vienojošā himnā - šlāgerī Lilī Marlēna.

Šis ir stāsts par nejauši dzimušu mītu, par tā straujo uzaušanu, galvu reibinošo triumfu un tikpat spējo norietu, izzušanu nebūtībā. Režisoraprāt, fašisma un estrādes dziesmas raisītai psihozei ir viens un tas pats mitoloģiskais avots.

Biļešu cena: 3,50Ls

Mazajā zālē: 14.IX seanss 21:30

17.IX seanss 21.00

Filma ar sinhrono tulkojumu latviešu un krievu valodā

"endijs Vorhols. Dokumentāla Filma"

("Andy Warhol: A Documentary Film" )

Asv, 2006

Režisors: Riks Bērnss

Ilgums: 3 stundas un 54 minūtes

Četras stundas garā episkā filma portretē vienu no visietekmīgākajiem, pretrunīgākajiem, mistiskākajiem un paradoksālākajiem XX gadsimta māksliniekiem. Darbā izmantoti autentiski kinoarhīvu dokumenti, pārsteidzošā mākslinieka dzīve atklājas viņa laikabiedru, laikmeta simbolu, - sirreālista Salvadora Dalī, rokzvaigznes Boba Dilana, kinozvaigznes Denisa Hopera, kulta kinorežisora Pola Moriseja, vienas no izcilākajām intelektuālēm Sūzenas Zontāgas, popdziedātājas Lorijas Andersones un daudzu citu - acīm.

No ekrāna skan vispretrunīgākie draugu, ģimenes locekļu un kolēģu viedokļi par mākslinieku, tie atsauc atmiņā ne vien spilgtākos XX gadsimta otrās puses notikumus, bet arī visai ironiski komentē gandrīz vai maniakālo plašsaziņas līdzekļu apsēstību ar tiem.

"Brīnumaini, aizraujoši, hipnotiski! Patiess izcila, iekšējo eņģeļu un dēmonu pretrunu virzīta talanta portrets."

"Hipnotiski, atklāti! Bērnss parāda Vorholu ne tikai kā izcilu mākslinieku, bet arī kā diženu vēsturisku personību, kura savos darbos meistarīgi atainoja laikmetu, kurā dzīvoja."

"Endijs Vorhols ir tās kultūras mēraukla, kurā mēs dzīvojam, tās kultūras, kura veidojusies pēc XX gadsimta kariem. Iespējams, viņš ir nozīmīgākais šī gadsimta mākslinieks. Ja mēs gribētu vizuāli un pēc būtības atainot to, kas ir noticis pēdējo piecdesmit gadu laikā, par šāda darba autoru noteikti kļūtu Endijs Vorhols. Mēs varam strīdēties, kāds būtu šis zīmējums. Kāds noteikti atcerētos Merilinas Monro portretu, cits - darbu ar autokatastrofu, atombumbu vai zupas skārdeni. Taču pavisam noteikti tas būs Endijs Vorhols." Nīls Princs

Biļešu cena: 4,00Ls

Mazajā zālē: 15.IX seanss 15.00

Filma ar sinhrono tulkojumu latviešu un krievu valodā

"vientulība Globālajā Tīmeklī"

("Samotnosc w sieci")

Polija, 2006

Režisors: Vitolds Adameks

Lomās: Šimons Bobrovskis, Andžejs Čira, Magdalēna Celecka, Anna Dimna, Agņeška Grohovska

Ilgums: 2 stundas un 4 minūtes

Viņa dzīvo Polijā, bet Viņš - Vācijā. Mājas - darbs, darbs -mājas, laika trūkumu nomaina vēlēšanos apsīkums. Tukšums, vientulība.

Negaidīta virtuāla iepazīšanās globālajā tīmeklī, kura nepaģēr nekādas saistības, pakāpeniski pāraug nopietnās attiecībās un vēlmē tikties reālajā dzīvē. Virtuālās attiecības kļuvušas populāras mūsdienu internetatkarības pasaulē, kurā cilvēkiem izdodas atlicināt arvien mazāk un mazāk laika attiecībām, nesteidzīgām pastaigām, ilgām sarunām pie vakariņu galda tuvinieku lokā, kad mūs arvien ciešāk un ciešāk ieskauj vientulība un par vienīgo saskarsmes iespēju kļūst internets. Vai viņu virtuālās attiecības izturēs reālās dzīves pārbaudi? Vai patiesas jūtas pārspēs ērtos komunikāciju sakarus?

Biļešu cena: 3,00Ls

Mazajā zālē: 15.IX seanss 19:15

Filma poļu valodā ar sinhrono tulkojumu latviešu un krievu valodā.

"petras Fon Kantas Rūgtās Asaras"

("Die bitteren Tränen der Petra von Kant" )

Vācija, 1972

Režisors: Rainers Verners Fasbinders

Lomās: Margita Karstensena, Hanna Šigula, Irma Hermane

Ilgums: 2 stundas un 4 minūtes

Petra fon Kanta, veiksmīga modes dizainere, dienas aizvada noslēgusies savā dzīvoklī gultā, iegrimusi pārdomās, nožēlā un izmisumā par neizdevušos personīgo dzīvi, divām neveiksmīgām laulībām, nesaprašanos ar māti, meitas vienaldzību un sekretāres Marlēnes agresīvo klusēšanu, kura bez ierunām, līdzīgi robotam, pakļaujas savai kundzei.

Negaidot Petras dzīvē ielaužas jauna un skaista sieviete Karina. Viņa pakļauj sev Petru, iesaista viņu savā spēlē, kurā noteikumus diktē viņa.

Sensacionālais stilizētais stāsts, kurā neatšķetināmā tīklā saaudusies vēlme iegūt un pakļaut otru cilvēku, sadomazohistiskas kaislības un triju sieviešu greizsirdība, ir viens no pretrunīgākajiem un aizraujošākajiem R. V. Fasbindera darbiem.

Telpas - modes mākslinieces Petras (Margita Karstensena) elegantais dzīvoklis - un mūzikas (Verdi un The Platters) vienotība koncentrē skatītāju uzmanību uz spraigo un ārdošo sāncensību starp mājas saimnieci un viņas iekāres objektu modeli Karinu (Hanna Šigula).

Petras fon Kantas rūgtās asaras ir pirmā R. V. Fasbindera filma, kurā spoži iemiesojusies režisora kaislība uz baroka stilu, krāšņu un greznu formas triumfu, kas, iekļaujot skandalozi izaicinošus lesbiskus motīvus, padara krāsainu pat tipisku vienkāršu drāmu par vientulību un atsvešinātību.

Biļešu cena: 3,50Ls

Mazajā zālē: 15.IX seanss 21:35

Filma vācu valodā ar sinhrono tulkojumu latviešu un krievu valodā

"persepolise"

("Persepolis" )

Francija, 2007

Režisori: Vensāns Paronno, Marjana Satrapi

Lomas ieskaņojuši: Katrīna Denēva, Daniela Darjē, Kjara Mastrojāni, Džīna Roulendsa, Saimons Abakarjans, Tillija Mandelbrota

Ilgums: 1 stunda un 35 minūtes

Persepole ir animācijas filma, kas uzņemta pēc Marjanas Satrapi autobiogrāfiska komiksa motīviem. Tas ir stāsts par meitenīti Mariannu, kura dzīvo senā Irānas pilsētā Persepolē (Teherāna) islāma revolūcijas laikā. Ar deviņgadīgās Marjanas acīm skatītājs vēro, kā pārvēršas apkārtējā pasaule, kā tā kļūst par islāma republiku, kā līdz ar fundamentālistu nākšanu pie varas sagrūst cilvēku sapņi un cerības, kā sievietes uzvelk parandžu un miljoniem vīriešu tiek ieslodzīti cietumos.

Kannu kinofestivāla žūrijas balva, 2007

Biļešu cena: 4,00Ls

Mazajā zālē: 16.IX seanss 17:00

Filma ar sinhrono tulkojumu latviešu un krievu valodā

"privātīpašums"

("Nue propriété" )

Luksemburga - Beļģija - Francija, 2006

Režisors: Žoakims Lafoss

Lomās: Izabella Ipēra, Žeremī Renjē, Janiks Renjē, Kriss Kupenss, Rafaela Lubansu, Dirks Tujpenss, Sabīne Riša

Ilgums: 1 stunda un 45 minūtes

Viņi dzīvo ģimenes fermā, mīl un rūpējas viens par otru, lai arī neviens no viņiem nav pilnībā atguvies pēc šķiršanās, kas pirms dažiem gadiem izārdīja ģimeni.

Viņi - pieauguši dēli, dvīņu brāļi Fransuā un Tjerī, kā arī viņu māte.

Esošā situācija viņus absolūti apmierina, - mājas dzīves stabilitāte mātes paspārnē un finansiālā atkarība no tēva. Diemžēl tas, kas viņai šķita kā laimes stundas, izvēršas drūmi, jo viņa atklāj, ka nespēj atbrīvoties no sava bijušā vīra un egoistisko bērnu ēnas. Dvīņi pauž neapmierinātību par gaidāmajām pārmaiņām, apjukusī Paskāla pazūd bez pēdām, un tieši tad sākas īstena drāma…

Nominācija ZELTA LAUVAI - VENĒCIJA 2006

Īpašā žūrijas atzinība - VENĒCIJA 2006

Biļešu cena: 4,00Ls

Mazajā zālē: 16.IX seanss 18.50

Filma ar sinhrono tulkojumu latviešu un krievu valodā

"kinoizvirtuļa Ceļvedis"

("Pervert's guide to cinema")

Austrija - Lielbritānija - Nīderlande, 2006

Režisore: Sofija Fainsa

Lomās: Slavojs Žižeks

Ilgums: 2 stundas un 30 minūtes

"Lai saprastu mūsdienu pasauli, nepieciešams kinematogrāfs. Tikai kino mēs atklājam to patiesības dimensiju, ar kuru sastapties dzīvē vēl neesam gatavi." Slavojs Žižeks

Filmas pamatā ir Žaka Lakāna uzskati par simbolisko kārtību, un to var dēvēt par ļoti interesantu psihoanalītisku ekskursu kinematogrāfā.

Slavojs Žižeks preparē kino: Alfreds Hičkoks, Deivids Linčs, Andrejs Tarkovskis, Čārlijs Čaplins un zīmes filmas kinovēsturē Matrikss, Svešais, Kubaņas kazaki, Apsēstais, Zilais samts, Putni tiek aplūkotas provokatīvā kontekstā.

"Problēma nav vis tas, vai mūsu vēlmes tiek apmierinātas vai nē. Problēma ir - kā lai mēs zinām, ko vēlēties. Mūsu vēlmes nav no brīvas gribas un dabiskas. Mūsu vēlmes ir mākslīgas. Mums ir jāiemācās vēlēties. Kino ir patiesi izvirtusi māksla. Tā nesniedz jums to, ko jūs gribat, tā stāsta - kā gribēt." Slavojs Žižeks

Ar Slavoju Žižeku var strīdēties, var viņu noliegt, bet nevar nepiekrist, ka tas ir neticami interesanti, asprātīgi, kaislīgi un provokatīvi.

Šī filma ar lepnumu liks jums saukt sevi par izvirtuli.

BIFA nominācija Labākā britu dokumentālā filma.

Biļešu cena: 4,00Ls

Mazajā zālē: 16.IX seanss 20.50

Filma ar sinhrono tulkojumu latviešu un krievu valodā

"mūžīgā Skaistule"

("Belle toujours)

Francija, Portugāle, 2006

Režisors: Manuels di Oliveira

Lomās: Mišels Pikolī, Bila Ožjē, Rikardo Trepa, Leonora Baldaka

Ilgums: 1 stunda un 8 minūtes

Mūžīgā skaistule ir leģendārās L. Bunjuela filmas Dienas skaistule sīkvels. Ir pagājuši gandrīz 40 gadi pēc Dienas skaistulē atainotajiem notikumiem. Augstākās sabiedrības intrigants Anrī Isons (Mišels Pikolī) vēlreiz satiek Severīnu, panākumiem bagātu Parīzes dāmu, nu jau atraitni, kura reiz slepeni pieņēma klientus publiskajā namā. Anrī viņu izseko un vēlas atminēt šo neparasto skandalozo gadījumu. Anrī nav mainījies, un gluži kā agrāk viņš alkst uzzināt apkārtējo noslēpumus.

Taču Severīna ir kļuvusi par pavisam citu cilvēku. Viņas noslēpums ir palicis pagātnē kopā ar to sievieti, un viņai nav nekā, ar ko apmierināt sava bijušā paziņas slimīgo ziņkāri. Severīna pieņem Anrī uzaicinājumu uz vakariņām, jo vēlas uzzināt, vai viņš reiz atklāja viņas noslēpumu paralizētajam vīram.

Di Oliveiru šajā nevainīgajā, taču indīgajā jokā par buržuāzijas diskrēto šarmu var dēvēt par konģeniālu. Bilas Ožjē tēlojumā jaušamas gandrīz nemanāmas pēdas no viņas agrākajām lomām, kurām savā ziņā ir tikpat harismātisks valdzinājums kā jauniņās Katrīnas Denēvas lomām.

Biļešu cena: 3,50Ls

Mazajā zālē: 17.IX seanss 17:45

Filma ar sinhrono tulkojumu latviešu un krievu valodā

"tu, Kas Dzīvo"

("Du levande" )

Zviedrija, 2007

Režisors: Rojs Andersons

Lomās: Freds Andersons, Bjērns Englunds, Roberts Grundstrems, Elizabete Helandere

Ilgums: 1 stunda un 30 minūtes

"" Tu, dzīvojošais. " - filma par cilvēku, par viņa varenību un viņa nabadzību, viņa prieku un skumjām, pārliecību par saviem spēkiem un bailēm. Cilvēku, par kuru mums gribās smieties un vienlaikus raudāt. Tā ir vienkārši traģiska komēdija vai komiska traģēdija par mums pašiem.

Ja reiz rīt mums vienalga jāmirst, kādēļ gan šodien nepamēģināt vērst mūsu dzīvi mazāk līdzīgu ellei?" Rojs Andersons

Izplūdušos pasteļtoņos un vieglā dūmakā tītos interjeros uzņemtā filma rada pati savu - paralēlu un nedaudz greizu pasaules ainu.

Īstenībā situācijas nav absurdas, - tie ir tikai nenozīmīgi reālās dzīves mirkļi, kuri pasniegti kā ievērojami notikumi. Tas skaidri atklāj patiesās individualitātes un ļaužu aizspriedumus.

Kino darba veiksmi nodrošina pasaules ainu izteiktā atpazīstamība, bet tā humors galvenokārt sakņojas mums apkārt esošo cilvēku ikdienas gaitu vērojumā.

Nominācija ZELTA PALMAS ZARAM - KANNAS 2007

Biļešu cena: 3,50Ls

Mazajā zālē: 17.IX seanss 19:15

Filma ar sinhrono tulkojumu latviešu un krievu valodā

"ķīniešu Rulete"

("Chinesisches Roulette")

Vācija, Francija, 1976

Režisors: Rainers Verners Fasbinders

Lomās: Margita Karstensena, Anna Karina, Ulli Lommels, Andrea Šobere

Ilgums: 1 stunda un 26 minūtes

Nedēļas nogalē, cits citam nezinot, savā ārpilsētas mājā ierodas bagātā uzņēmēja Gerharda Krista ģimenes locekļi. Sieva uz šejieni ir devusies kopā ar mīļāko. Tieši tajā pašā laikā un tajā pašā vietā arī vīrs ir norunājis atpūsties kopā ar savu mīļāko. Viņi visi neizbēgami satiekas. Drīz viņiem pievienojas arī meita ar guvernanti un ekonome, kura uzrauga māju, un vēl arī viņas dēls grafomāns. Viņi sāk spēlēt ķīniešu ruleti, un ne visiem paveicas palikt dzīviem.

Elegantā ģimenes drāma ar gotiskā trillera iezīmēm, kas risinās pēckara Vācijā, beidzas ar vārdiem: "Vai esat gatavi stāties laulībā un būt uzticīgi viens otram, līdz nāve jūs šķir?"

Biļešu cena: 3,50Ls

Mazajā zālē: 18.IX seanss 17:30

Filma ar sinhrono tulkojumu latviešu un krievu valodā

"veronikas Fosas Ilgas"

("Die Sehnsucht der Veronika Voss")

Vācija, 1981

Režisors: Rainers Verners Fasbinders

Lomās: Rozele Ceha, Hilmars Tāte, Kornēlija Frobese, Annemarija Dīringere

Ilgums: 1 stunda un 44 minūtes

Vēlu vakarā atgriezdamies mājās, sporta žurnālists Roberts Krons pieturā piedāvā patverties no lietus gluži salijušai dāmai. Tobrīd viņš nenojauš, ka savu lietussargu iedevis slavenajai kinozvaigznei leģendai Veronikai Fosai. Robertam šķiet interesanti uzzināt, ko gan tāda skaista un bagāta sieviete naktī viena meklē uz ielas.

Filma ir traģisks stāsts par novecojošas kinozvaigznes pēdējām dzīves dienām, aktrise ir novesta līdz izmisumam un kļuvusi atkarīga no savas ārstes. Tas ir R. V. Fasbindera "Sanseta bulvāris", kas risinās Vācijā 50. gados. Filmas pamatā ir talantīgās vācu kinozvaigznes Sibilles Šmicas traģiskais dzīvesstāsts.

Biļešu cena: 3,50Ls

Mazajā zālē: 18.IX seanss 21.20

Filma ar sinhrono tulkojumu latviešu un krievu valodā

"oficiants"

("Ober")

Nīderlande, 2006

Režisors: Alekss van Varmerdams

Lomās: Ariane Schlutere, Jāps Spijkerss, Marks Rītmanis, Tekla Reitena, Kēss Prinss, Pjērs Bokmā

Ilgums: 1 stunda un 37 minūtes

Kas gan varētu būt ekstraordinārs provinciāla viesmīļa profesijā? Rutīnas darbs, neuzticīga sieva, skandāliste mīļākā, vienmuļa ikdiena, rupjības bārstoši apmeklētāji. Sagribējās asas izjūtas? Nu viņa dzīve kļuvusi absolūti neparedzama, jo tā atkarīga no scenārista un viņa draudzenītes iegribām un fantāzijām. Viņi veic drosmīgus sižeta eksperimentus.

Biļešu cena: 4,00Ls

Mazajā zālē: 19.IX seanss 17:30

Filma ar sinhrono tulkojumu latviešu un krievu valodā

"cilvēks No Londonas"

("The man from London" )

Francija - Ungārija - Vācija - Lielbritānija, 2007

Režisors: Bēla Tarrs

Lomās: Ērika Boka, Miroslavs Krobots, Tilda Svintone, Folkers Špenglers, Jānošs Derži, Āgi Sirteša, Ištvāns Lēnārts, Ģulai Pauers

Ilgums: 2 stundas un 12 minūtes

Žorža Simenona romāna ekranizācija. Viņš dzīvo bezgalīgas jūras krastā, samierinājies ar savas dzīves nožēlojamo vienveidību un nepārvaramo vientulību. Tomēr kādu nakti viņš nevilšus kļūst par baisa notikuma, slepkavības aculiecinieku, kas ļauj pašam neierasti uzlūkot viņa grūtsirdīgo eksistenci.

Atģidies cita problēmloka skavās, viņš cenšas izprast mūžsenos morāles jautājumus, - kur atrodas robeža starp nevainību un līdzdalību noziegumā, kur beidzas vienaldzība un sākas nelietība.

Filma vēsta par neremdināmajām cilvēku alkām un tieksmi pēc laimes un brīvības, par ilūzijās balstītām cerībām, kuras nekad neīstenojas, par to, kas piepilda mūs ar spirdzinošu enerģiju, palīdz turpināt dzīvot un, dienām vienai pēc otras ritot, iemigt un pamosties.

Nominācija ZELTA PALMAS ZARAM - KANNAS 2007

Biļešu cena: 4,00 Ls

Mazajā zālē: 19.IX seanss 19:00

Filma ar sinhrono tulkojumu latviešu un krievu valodā

"kerels"

("Querelle")

Vācija, Francija, 1982

Režisors: Rainers Verners Fasbinders

Lomās: Breds Deiviss, Franko Nero, Žanna Moro, Lorāns Malē

Ilgums: 1 stunda un 44 minūtes

Šis ir pēdējais dižā kinorežisora darbs - skandalozā Žana Ženē romāna "Kerels no Brestas" ekranizācija, kas vēstī par homoseksuāla franču jūrnieka, saukta par Nāves eņģeli, piedzīvojumiem. Dīvains magnētiskums ievelk neparastajā stāstā par jauno matrozi Kerelu, kurš saista un sajūsmina ikvienu, kas iepazīstas ar viņu, taču Kerels, šķiet, interesējas tikai un vienīgi par sevi pašu. Filmas darbība norit 30. gados, taču filmas stilizētā forma to nepiesaista kādam noteiktam laikam.

"Ģimenes atraidīts, es nolēmu līdz galam kļūt par bāreni, mīlot vīriešus, šo mīlestību pastiprināt ar zagšanu, zagšanu - ar citiem noziegumiem vai līdzdalību tajos. Šādā veidā es atraidīju pasauli, kura bija atraidījusi mani." Žans Ženē

Biļešu cena: 3,50Ls

Mazajā zālē: 19.IX seanss 21:30

Filma ar sinhrono tulkojumu latviešu un krievu valodā

"ness Un Nesija"

Latvija, 1991

Latvijas Animācijas Filmu Programma Ģimenēm

Režisors: Roze Stiebra, Ansis Bērziņš

Ilgums: 1 stunda

Lohnesa ezera Nesija un Ineša ezera Nesa aizkustinošais mīlas stāsts.

Nu jau 10.000 gadus viņus atdala klinšu grēda, un nu Zemūdens bars barvedes Barakudas, zintnieces Murēnas un ņiprā Dūņu Rūķīša vadībā gatavojas Lielajam Notikumam - Nesijas un Nesa glābšanai. Lai arī uzdevumu sarežģī samilzušās ekoloģiskās problēmas un sauszemnieku - cilvēku joprojām bezatbildīgā rīcība, viņi rīkojas gudri un enerģiski, un... uzvar! Ness un Nesija satiekas un ir laimīgi. "Ness un Nesija" ir pirmā latviešu pilnmetrāžas animācijas filma.

Biļešu cena: 1,50Ls

Mazajā zālē: 15. - 16. IX seanss 13.30 un 15:30

Animācijas filmas latviešu valodā

Blēdība

(The Hoax)

Asv, 2007

Drāma, komēdija

Režisors: Lasse Halstrom

Lomās: Richard Gere, Alfred Molina, Stanley Tucci, Hope Davis, Julie Delpy

Ilgums: 1 stunda un 56 minūtes

1971.gadā rakstnieks Klifords Irvings sasniedza ASV žurnālistikas virsotnes, nopelnot milzu naudu un radot masu ažiotāžu. Viņš sarakstīja lielisku darbu, kura pamatā ir intervijas ar slaveno miljardieri un aviatoru Hovardu Hjūzu. Šis biogrāfiskais darbs sabiedrībai atklāja Hjūza intīmākos un pretrunīgākos noslēpumus. Taču tas viss izrādījās meli! Rakstnieka darbs bija safabricēts, un saceltā ažiotāža bija viltīga blēdība, kuru viņš prasmīgi maskēja, izmantojot savu naudu, popularitāti un izveicību. Tomēr ar to nepietiek, lai tik liela mēroga blēdība netiktu atklāta... jo pēc daudzu gadu prombūtnes publiski parādās pats Hovards Hjūzs...

Filmu "Sidra nama likumi", "Šokolāde" un "Kazanova" režisors Lasse Halstrēms piedāvā dramatisku komēdiju ar lieliskiem aktieriem. Galvenajā lomā leģendārais Holivudas siržu lauzējs Ričards Gīrs, kā arī Alfreds Molina, Stenlijs Tuči un citi.

Biļešu cena: 2,50Ls

Mazajā zālē: 20. IX seanss 16.45 un 21.00

Filma angļu valodā ar subtitriem latviešu un krievu valodā

Darbaļaužu balets

(Working class ballet)

Latvija, 2007

dokumentālā filma

Režisors: Roberts Vinovskis

Ilgums: 52 minūtes

Režisora Roberta Vinovska dokumentālā filma "Darbaļaužu balets" veltīta futbolam un tā līdzjutējiem. Filma uzskatāmi parāda, ka futbols nav tikai milzīgas cilvēku masas pievelkoša sporta spēle, bet arī ļoti spēcīgs refleksijas objekts. Filma apvieno futbola praktisko aspektu ar futbola teorētisko analīzi. Sarunās ar vairākiem filozofiem tiek aplūkoti futbola estētiskie un psiholoģiskie faktori. Filma seko līdzi Latvijas izlases dalībai Eiropas čempionāta finālturnīrā 2004. gadā. Kinoteātrī "Rīga" notiks filmas pirmizrāde.

Biļešu cena: 1 Ls

Mazajā zālē: 20. IX seanss 19.00

Filma angļu un krievu valodā ar subtitriem latviešu valodā

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

«Principā, tas ir mūsu maizes darbs, jo pateicoties telpu nomai, mēs varam demonstrēt arī kino,» biznesa portālam Db.lv atklāja kinoteātra «Splendid Palace» vadītāja Ieva Sīpola.

Video skatāms zemāk!

Kinoteātra vadītāja pastāstīja, ka pēc Nacionālā Kino centra Latvijas simtgades filmu programmas gan kinoteātris «Splendid Palace», gan citi kinoteātri Latvijā atkal piedzīvoja ziedu laikus. Kinoteātris bija plaši apmeklēts, un interese no skatītājiem bijusi ļoti izteikta. 2018.gadā kopējais kinoteātra skatītāju skaits sasniedza 100 656, kas ir par 60% vairāk nekā 2017.gadā «Gribētos sacīt, ka ir sācies jauns posms, arī šogad ir notikušas Latvijas filmu pirmizrādes, un cilvēki arī pēc kino svētku viļņa vēl joprojām nāk, skatās un interesējas. Tajā pašā laikā izjūtam arī pastiprinātu interesi par autorkino, kas ir viens no mūsu kino repertuāra virzieniem,» komentēja I.Sīpola.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pakalpojumi

Zīmola stāsts: Kinoteātra Splendid Palace vēsture

Monta Glumane; Lelde Petrāne, 16.01.2019

Lielā zāle: pagājušā gadsimta 20.-30. gadi. Ēkas iekštelpas pārsteidza ar neorokoko stila formu daudzveidību.

Foto: «Splendid Palace»

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Būvniecības vajadzībām ņemot kredītu bankā, 1923. gadā Rīgā durvis vēra pirmklasīgs un grezns kinoteātris «Splendid Palace». 990 strādnieki to uzbūvēja desmit mēnešos.

Aizvadītā gada nogalē kinoteātris nosvinēja savu 95. dzimšanas dienu, tādēļ piedāvājam atskatu uz tā vēsturi.

1881. gadā Pēterburgas nomalē, nabadzīga kurpnieka ģimenē piedzima dēls Vasīlijs Jemeļjanovs. Pēc tēva nāves četrpadsmit gadu vecumā Vasīlijs sāka pelnīt iztiku savam brālim un trim māsām. Pateicoties apķērībai, darba spējām un uzņēmībai, trīsdesmit gadu vecumā viņam izdevās izbūvēt nelielu kinoteātri. Vēlāk viņš atvērta arī opereti un plānoja pārcelties uz pilsētas centru. Vasīlija Jemeļjanova plānus sagrāva boļševiku revolūcija. Juku laikos viņš iepazinās ar savu nākamo sievu - igauņu izcelsmes meiteni Mariju. Ilūzijas bija zaudētas, un viņi pameta Krieviju, dodoties uz Igauniju, kur viņiem piedzima meita Tatjana. Ap 1920. gadu, kad meitai bija astoņi mēneši, viņi pārcēlās uz Rīgu un kļuva par Latvijas pavalstniekiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Atpūta

FOTO,VIDEO: Viens no skaistākajiem kinoteātriem Eiropā

Monta Glumane, 28.06.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Unikālā ēkas neobaroka stila arhitektūra un iekštelpu interjers Rīgā esošo kinoteātri «Splendid Palace» ļauj dēvēt par vienu no izsmalcinātākajiem un skaistākajiem kinoteātriem Eiropā.

Biznesa portāls Db.lv ielūkojās kinoteātra aizkulisēs.

Kinoteātra ēka, kas celta 1923. gadā, ir unikāla ar to, ka tā ir pirmā brīvstāvošā celtne, kas ir paredzēta tikai un vienīgi kino vajadzībām. Pirms ēka tika uzcelta, visu citu apkārtējo kinoteātru telpas Rīgā tika pielāgotas kino demonstrēšanai.

Ieeja kinoteātrī rotāta ar tēlnieka Riharda Maura skulptūrām, savukārt Zaļā zāle - ar grezniem mākslinieka Hermaņa Grīnberga gleznojumiem. Pirms kinoteātra celtniecības mākslinieks nebija plaši pazīstams, bet pēc tam kļuva arvien populārāks.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kinoteātris «Lora» tirdzniecības centrā «Šokolāde» Siguldā tika atklāts 2009.gadā un šobrīd tajā darbojas trīs kinozāles ar kopējo sēdvietu skaitu 193 skatītājiem. Uzņēmums savu pastāvēšanu reģionā vērtē kā veiksmīgu un plāno attīstīties arī galvaspilsētā.

Kino «Lora» nosaukums radies saistībā ar Lorupīti, kura tek gar Siguldu. «Vienkāršs, saprotams, kinoteātrim atbilstošs nosaukums, turklāt novadpatriotisks,» portālam db.lv stāsta kino «Lora» pārstāve Līga Jansone.

Kinoteātris radīts krīzes laikā un tas izveidots ar konceptuālu mērķi - aizpildīt tukšās tirdzniecības telpas un piesaistīt papildus klientus. Lai atvērtu kinoteātri, bija nepieciešamas ievērojamas investīcijas 350 000 eiro apmērā. «Tolaik tas bija riskants lēmums, tāpat nebija pieredzes šajā jomā. Taču priecājamies, ka risks atmaksājies,» stāsta kinoteātra pārstāve.

«Lai reģionāls kinoteātris mazpilsētā veiksmīgi darbotos, tika pieņemts lēmums, ka tam ir jābūt ar pievienoto vērtību un savu unikalitāti. Tādam, lai tas uzrunātu gan vietējos Siguldas iedzīvotājus, gan plašāku auditoriju – lai uz to būtu vērts mērot ceļu. Tā radās ideja kino «Lora» veidot kā paaugstināta servisa kinoteātri un tas ir vienīgais kino Latvijā, kas nodrošina apkalpošanu sēdvietās,» stāsta L. Jansone.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pagājušajā gadā reģistrēti kopumā 16,36 tūkstoši jaunu uzņēmumu, liecina Lursoft dati.

Salīdzinot ar 2012.gadu, pagājušā gadā reģistrēto uzņēmumu skaits sarucis, taču jaunreģistrēto uzņēmumu skaita kritums nebūt nenozīmē, ka būtu samazinājusies arī jauno uzņēmēju radošā pieeja, izvēloties savu uzņēmumu nosaukumus. Veicot pētījumu par 2013.gadā reģistrēto uzņēmumu nosaukumiem, Lursoft secinājis, ka radoši ļaudis dzīvo visā Latvijas teritorijā, sākot ar Liepāju, beidzot ar Daugavpili.

Vairāki uzņēmēji saviem uzņēmumiem izvēlējušies nosaukumus, kuri liek uzreiz noprast par komersanta darbības jomu. Tādi ir, piemēram, Beķerfeja, Ātra Paka, Kārumu fabrika, Prieks Būvēt, Tortes fabrika. Lursoft novērojumi arī liecina, ka nezūdoša ir cilvēku vēlme uzņēmumu nosaukumos iepīt pozitīvisma pilnus vārdus, kas, pavisam iespējams, nākotnē varētu līdzēt veiksmīgi vairot klientu loku. Starp interesantākajiem pērn reģistrēto uzņēmumu nosaukumiem, kuri tā vien vairo ticību savām spējām un rada optimismu, noteikti jāmin Yes, we can, Laimīgie nami, Good Feeling, Labs dzēriens, Tīri un Skaisti, Patiesi ar Mīlestību, Pozitīvo emociju aģentūra, Happy Latvia, tomēr ir uzņēmēji, kuri uzskata, ka lietas ir jāsauc īstajos vārdos, tādēļ pagājušajā gadā arī reģistrēti uzņēmumi, kuriem ir tādi nosaukumi kā Cerība resnīšiem un Pēdējā aģentūra.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai gan filmas internetā kļūst arvien pieejamākas, joprojām ir visai stabila daļa cilvēku, kuri dodas uz kino, un Latvija ir viena no retajām Eiropas valstīm, kur apmeklētāju skaits ir audzis

Eiropas kino izplatītāju tīkla Europa Cinemas šā gada konferencē Kannās diskutēja par kino apmeklējuma tendencēm kinoteātros Eiropā. Lielajās valstīs Francijā, Lielbritānijā un Vācijā kino apmeklējums turpina kristies, jo cilvēkiem ir izveidojies pieradums filmas skatīties mājas formātos. «Taču ir nepārprotama tendence, ka savus nacionālos kino hitus cilvēki vēlas skatīties kinoteātros uz lielā ekrāna. Piemēram, Itālijā šogad kinoteātru apmeklējums ir pieaudzis par 7%, jo uz ekrāniem iznāca Paolo Sorentīno filma Dižais skaistums (Eiropas labākā filma 2013. gadā), ko cilvēki gribēja skatīties nevis mājās, bet kinoteātros. Eiropā ir 10 valstu, kurās apmeklējums kinoteātros joprojām aug un starp tām ir arī Latvija, kur tas pieaudzis par 4%,» stāsta Daira Āboliņa, kinokritiķe un kinoteātra Splendid Palace kuratore.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šobrīd veiksmīgākais mēnesis jaunatvērtajam «Apollo Kino» ir bijis jūlijs, kad to apmeklējis rekordliels cilvēku skaits – 44 tūkstoši skatītāju.

Savukārt, kinoteātra kluba biedru skaits ir vairāk nekā 26 tūkstoši.

IMAX kinozālē filmas skatījies katrs ceturtais (25%) kino apmeklētājs. Skatītākie žanri pirmajos trīs mēnešos bijuši asa sižeta kino un animāciju filmas bērniem.

«Apollo Kino» savas durvis skatītājiem Rīgā vēra šā gada 4. aprīlī.

«Skatītāju izvēli pamato ne tikai to intereses, bet arī nozarē pieejamo filmu klāsts. Šogad iznākušas ļoti daudz asa sižeta filmas, to skaitā «Zirnekļcilvēks: Tālu no mājām», «Vīri melnā: Globālie draudi», «Atriebēji: Noslēgums». No animācijas filmām šobrīd iecienītākās ir «Mīluļu slepenā dzīve 2», «Aladins» un «Karalis Lauva». Šo filmu skatījums kopumā veido 50% no visa apmeklējuma,» stāsta «Apollo Kino» vadītājs Latvijā Edgars Hartmanis.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

No šā gada 25. jūlija apmeklētājiem tiek slēgts kinoteātris Rīga. Pēdējos filmu seansus pirms slēgšanas skatītājiem ir iespējams apmeklēt 24. jūlijā, informē Rīgas Kultūras aģentūra.

Kino Rīga ir vecākais no Latvijā strādājošajiem kinoteātriem, kas atklāts vēl 1923. gadā ar nosaukumu Splendid Palace. Šis ir pirmais kinoteātris Baltijas valstīs, kur sāka demonstrēt skaņu filmas. Kinoteātra ēka ir valsts nozīmes arhitektūras piemineklis un pirmā dzelzsbetona būve pilsētā. Kino Rīga ir Eiropas Kino asociācijas (Europa Cinemas) un Eiropas Mākslas kinoteātru asociācijas pilntiesīgs biedrs.

Ziņa par kino slēgšanu ir pilnīgi negaidīta, jo 24. jūlija laikraksta Diena pielikumā TV Izklaide publicēts kino repertuārs līdz pat 31. jūlijam. Db ziņoja (21.04.2008.), ka kinoteātra lielās zāles un foajē restaurācijā ieguldīti apmēram 1 miljons latu, bet turpmākajos darbos plānots ieguldīt vēl aptuveni tikpat lielu summu. Kinoteātra lielajai zālei iegādāts jauns ekrāns un skaņu aparatūra, un pavasarī Rīgas kultūras aģentūras direktore Brigita Rozenbrika solīja, ka kino Rīga tiks izveidots kā kultūras centrs, kurā notiks arī izrādes un koncerti.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pabeigti darbi pie kinoteātra Rīga Lielās zāles griestu restaurācijas, liecina sniegtā informācija medijiem.

Darbu veicējs AS Būvuzņēmums Restaurators atjaunojis un nostiprinājis zāles griestu gleznojumu, kas sava nestabilā stāvokļa dēļ apdraudēja kinoteātra apmeklētājus.

Kinoteātra Rīga Lielās zāles griestiem jau ilgāku laiku bija nepieciešams remonts. Kondensāts, kurš veidojās kupola centrālajā daļā, bojāja gan gleznojumus, gan apdari. Situācija kļuva bīstama brīdī, kad no griestiem atdalījās liels apmetuma gabals un nokrita uz zāles grīdas. Par laimi šajā incidentā cietušo nebija, jo negadījums notika jau pēc kino seansa beigām.

AS Būvuzņēmums Restaurators darbu vadītājs Alberts Jukonis pastāstīja, ka izdarīts viss, lai nākotnē novērstu kaitīgo kondensāta ietekmi uz kinoteātra Rīga Lielās zāles griestiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Kinoteātri Rīga Plaza varētu atklāt vasaras sākumā

LETA, 10.04.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Modes un izklaides centrā Rīga Plaza ir aizkavējušies daudzzāļu kinoteātra izveidošanas darbi, un tā atklāšana patlaban tiek plānota vasaras sākumā.

Kinoteātra veidošana ir uzticēta uzņēmumam SIA New Europe Cinemas, un kino atklāšana Rīga Plaza bija iecerēta jau šā gada februārī.

Kā aģentūrai LETA stāstīja New Europe Cinemas ģenerāldirektors Valters Veidemanis, kinoteātra atvēršana ir aizkavējusies dažādu iemeslu dēļ, bet darbi turpinās un iecerētais projekts nav pamests novārtā.

Patlaban jauno kinoteātri Rīga Plaza plānots atvērts maija beigās vai jūnija sākumā.

Jau ziņots, ka SIA New Europe Cinemas, kas septembrī atvēra daudzzāļu kinoteātri Daugavpilī, plāno atvērt kinoteātri arī Rīga Plaza, kas būs pirmais daudzzāļu kinoteātris Pārdaugavā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Konkurences padome (KP) pieņēmusi lēmumu atļaut Igaunijā reģistrētai sabiedrībai OÜ "MM Grupp", kas Latvijā pārstāv vairākus uzņēmumus, t.sk. SIA "Apollo Kino", iegādāties citu Igaunijā reģistrētu sabiedrību OÜ "Forum Cinemas Latvia", kas arī Latvijā darbojas filmu izplatīšanas un demonstrēšanas tirgos.

KP secināja, ka apvienošanās rezultātā būtiski tiktu ierobežota konkurence šajos konkrētajos tirgos, tāpēc, lai novērstu iespējamos riskus konkurencei, apvienošanās atļauta ar saistošajiem noteikumiem, OÜ "MM Grupp" apņemoties tās īpašumā esošos kinoteātra "Citadele" aktīvus, t.i., darbiniekus un mantu u.c., nodot nesaistītas trešās personas kontrolē.

Ņemot vērā, ka OÜ "Forum Cinemas Latvia" un OÜ "MM Grupp", kas pārstāv SIA "Apollo Kino", pirms apvienošanās bija tuvākie konkurenti filmu demonstrēšanas tirgū Rīgā, KP paredz, ka apvienošanās radītu būtiskus šķēršļus efektīvai konkurencei minētajā tirgū - būtiski samazinātos konkurences spiediens uz kinoteātri "Apollo Kino", ko iepriekš radīja tā lielākais konkurents OÜ "Forum Cinemas Latvia" kinoteātris "Citadele".

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēc vairāk nekā gadu ilgām pārrunām ar dažādām kompānijām par iespējamu daudzzāļu kinoteātra atvēršanu tirdzniecībgas centrā Rīga Plaza, ar paziņojumu klajā nācis poļu kinooperators Multikino – jaunais kinoteātris tikšot atvērts šī gada vasarā, un būšot pirmais Multikino, ko atvērs ārpus Polijas. Pagaidām kinoteātra atklāšanas datums netiek precizēts.

Multikino S.A. ir otrais lielākais daudzzāļu kino operators Polijā. Pēc apvienošanās ar Silver Screen, Multikino kopā pieder 188 ekrāni un 42 362 sēdvietas, kinoteātri atrodas lielākajās pilsētās Polijā, to skaitā Poznaņā, Varšavā, Krakovā, Vroclavā, Ribņikā, Košaļinā un Sopotā.

Kā portāls Diena.lv jau ziņoja iepriekš, vēl šī gada februārī par iespējamu daudzzāļu kinoteātra atvēršanu Riga Plaza telpās runāja projekta attīstītāji New Line Cinemas, taču konkrēts kinoteātra atklāšanas laiks netika nosaukts.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

49 % rīdzinieku iestājas par kinoteātra Spartaks ēkas piebūves nojaukšanu

, 25.06.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Gandrīz puse aptaujāto rīdzinieku, paužot viedokli par to, kādam pēc renovācijas un restaurācijas darbu noslēguma būtu jābūt kinoteātra Rīga ārējam veidolam, izvēlējušies atbildi: „Jānojauc kādreizējā kinoteātra „Spartaks” ēkas piebūve, kurā šobrīd atrodas spēļu zāle „Klondaika””, liecina tirgus un sabiedriskās domas pētījumu centra SKDS maijā un jūnijā veiktās aptaujas rezultāti.

Biežāk nekā caurmērā par šādu risinājumu bijuši respondenti vecumā no 45 līdz 54 gadā, latvieši, LR pilsoņi, kā arī pilsētas Centra rajonā un Kurzemes rajonā dzīvojoši, Db.lv informē Rīgas domes Sabiedrisko attiecību nodaļa.

To, ka kinoteātra Rīga ārējam veidolam jāpaliek tādam, kāds tas ir pašlaik, atzīmējuši 26% aptaujāto, bet 25% atzinuši, ka viņiem „nav viedokļa šajā jautājumā”.

„Arhitektiem un kultūrvēsturisko pieminekļu saglabāšanas ekspertiem, kas pauduši tik dažādus un atšķirīgus viedokļus par kinoteātra Rīga ārējo veidolu, pilsētnieku paustā nostāja varētu kalpot par svarīgu argumentu”, uzskata Rīgas domes Kultūras, mākslas un reliģijas lietu komitejas priekšsēdētāja Helmī Stalte (TB/LNNK). „Līdz šim notikušajās diskusijās bieži vien sarunas centrā tikuši izvirzīti ne tie nozīmīgākie fakti, kas turklāt ne vienmēr bijuši līdz galam pārbaudīti un atbilduši patiesībai. Bet pamata jautājums, kas jārisina, ir par unikālās un greznās 1924.gadā celtās kino ēkas, kam nav līdzinieces Baltijā, iespējami labāku atgriešanu tajā pilsētvidē, kas šobrīd ap to izveidojusies.”

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Līdz ar jaunās Citades bankas izveidi pēc Parex bankas reorganizācijas nosaukumu mainīs arī kinoteātris Parex Plaza.

Komentāri

Pievienot komentāru
Atpūta

Bimbuļi rimbuļi, Palikt LV, Sēdnīca un citas asprātības uzņēmumu nosaukumos

Dienas Bizness, 23.02.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Turpinot iepriekšējos gados aizsāktās tradīcijas, Lursoft apkopojis arī 2014.gadā reģistrēto uzņēmumu interesantākos nosaukumus.

Lursoft skatījumā radošie prāti nav koncentrēti tikai kādā noteiktā reģionā, jo pērn reģistrēti uzņēmumi ar interesantiem nosaukumiem gan Latvijas lielākajās pilsētās, gan novados, informē Lursoft pārstāve Indra Jansone.

Tā, piemēram, no pērn janvārī reģistrētajiem uzņēmumiem, interesantākie nosaukumi Lursoft skatījumā ir Sudraba Laikmets (Rīga), Miera pērle (Rīga), Laika Eksperti (Rīga), Māra kumoss (Rīga), Rituālie Pakalpojumi (Valmiera), Labs Remonts (Rīga), Zirga Spēks (Ozolnieku nov), Flying Dogs (Ventspils), Digipalīgs (Rīga), BRIKU-BRAKU (Grobiņas nov), Viss Labi (Rīga), ZUMZUM (Rēzekne), Elpo Brīvi (Lielvārdes nov), Lec un minies (Ogres nov), 7.vārti (Ogres nov), Irracionāli risinājumi (Rīga), VĀRNU IELAS REPUBLIKA (Rīga).

Komentāri

Pievienot komentāru
Dzīvesstils

Apkopoti 2017. gada radošākie uzņēmumu nosaukumi

Laura Mazbērziņa, 28.03.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pagājušajā gadā kopumā reģistrēti 10,21 tūkstoši jaunu uzņēmumu, kas ir zemākais rādītājs kopš 2009.gada, liecina Lursoft dati.

Salīdzinot ar 2016.gadu, Lursoft aprēķini rāda, ka gada laikā reģistrēto jauno uzņēmumu skaits sarucis par 8,89%. Tas gan nav mazinājis uzņēmēju vēlmi saviem uzņēmumiem izvēlēties nosaukumus, kuri būs pamanāmi starp pārējiem.

Ņemot vērā, ka nosaukums ir viens no pirmajiem, ko pamana patērētājs, tā izvēlei jābūt tālredzīgai. Iespējams, tieši tāpēc daļa uzņēmēju izvēlējušies nosaukumus, kas jau vedina domāt par tā darbības jomu. Tāds, piemēram, ir pērn janvārī Jaunpils novadā reģistrētais SIA «Traktordakteris», SIA «Latvijas alus paradīze», kas savu mājvietu radusi Rīgā, SIA «Aizvest paku», SIA «Žogu valstība» vai arī SIA «Labakais Tehnologiju Sakartotajs» Daugavpils novadā. Tomēr jāteic, ka šādi uzņēmumi ir mazākumā un vairumā gadījumu pēc nosaukuma izlasīšanas tā darbības joma tā arī paliek miglā tīta. Jūsuprāt, ar ko ikdienā nodarbojas aizvadītajā gadā reģistrētie SIA «Pupsiks», SIA «Jaukie cilvēki», SIA «Ko gribu, to daru», SIA «Turpinājums sekos» vai arī SIA «Čau Tēti»?

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Kinoteātris Rīga modernizē filmu demonstrēšanas tehniku

, 03.09.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Līdz ar tehniskā aprīkojuma modernizēšanu, kinoteātrī Rīga iespējams demonstrēt filmas arī ar cyan dye analogo skaņas celiņu. Kā norāda Rīgas kultūras aģentūras direktore Brigita Rozenbrika, sākot ar šā gada septembri kinoteātrī iespējams demonstrēt filmas ar jebkurā tehnoloģijā izgatavotu analogo skaņas celiņu.

Jaunā skaņu celiņu tehnoloģija paredzēta 35 mm filmām. Cyan dye analogie skaņas celiņi ir ne vien drošāki un vieglāk izgatavojami, bet arī draudzīgāki videi, jo samazina ķimikāliju un ūdens daudzuma nepieciešamību attīstīšanas procesā. Tie nesatur sudraba un citus bīstamus ķīmiskos elementus, tādējādi vienkāršojot utilizāciju un uzlabojot darba apstākļus kinooperatoriem. Cyan dye analogās skaņas formāts gūst arvien lielāku atsaucību kinofilmu veidotāju, filmu laboratoriju, izplatītāju un demonstrētāju vidū. Augstākminēto iemeslu dēļ prognozējama cyan dye analogā skaņas celiņa tehnoloģijas pozīciju nostiprināšanās visos pasaules kinoteātros, kas vēlēsies demonstrēt jaunākos kinodarbus. Saskaņā ar Dye Track Committee (http://www.dyetracks.org) datiem, sākot ar 2006. gada jūniju, visas ASV nozīmīgākās kinostudijas apņēmušās filmu skaņu celiņus ierakstīt vienīgi cyan dye formātā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Ievērojami pieaudzis kino Rīga apmeklētāju skaits

, 03.03.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Aizvadītajā gadā ievērojami pieaudzis kinoteātra Rīga apmeklējums, liecina sniegtā informācija medijiem.

Pērn kinoteātri Rīga apmeklēja 67 892 skatītāji, kas ir par 67 % vairāk nekā 2006. gadā. Turklāt šāds apmeklējums sasniegts, izmantojot vien kinoteātra Mazo zāli, kurā ir tikai 210 skatītāju vietas, jo Lielā zāle 2006. gada nogalē avārijas stāvokļa dēļ tika slēgta rekonstrukcijai.

Aizvadītajā gadā kinoteātrī Rīga notika 1052 seansi, kuros kopumā tika demonstrētas 357 dažādas filmas, no kurām 54 tika demonstrētas regulārajā repertuārā, 142 – filmu festivālu un tematisko filmu dienu ietvaros, bet 161 – filmu programmās.

Kinoteātrī turpina darboties poļu, latviešu un vācu kinoklubi, norisinājās 12 kinofestivāli un filmu dienas, notika 9 filmu pirmizrādes, kā arī 5 bezmaksas filmu seansi un dažādi kinoteātra iniciēti pasākumi.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Iepirkšanās un izklaides centrā "Akropole" darbību atsāks "Apollo Kino", kas "Covid-19" dēļ bija slēgts kopš marta.

Kinoteātrī būs pieejamas deviņas auditorijas un kinoteātra kolektīvs īstenos visus nepieciešamos drošības pasākumus.

Pēc katra seansa tiek tīrīti kinoteātra krēsli, reizi stundā tiek veikta tiešo saskares virsmu tīrīšana kinoteātra pašapkalpošanās zonā, kā arī vienlaicīgi katrā kinozālē varēs atrasties ne vairāk kā 100 cilvēki vai 50% no zāles sēdvietu skaita. Apmeklētāji aicināti ievērot 2 m distanci, dezinficēt rokas pirms un pēc seansa, samazināt skaidras naudas apriti un aizņemt tās sēdvietas, kas norādītas biļetē.

Db.lv jau vēstīja, ka, paplašinot savu darbību, Baltijas vadošais kinoteātris "Apollo Kino" šoruden atvērs otro kinoteātri Rīgā - tirdzniecības centrā "Rīga Plaza".

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Cinamon Holding parakstījis līgumu par Liepājas kinoteātra Balle iegādi.

Darījums esot daļa no Cinamon Holding izaugsmes stratēģijas, kas paredz paplašināt kinoteātru tīklu Baltijas valstīs. Balle būs otrais Cinamon kinoteātris Latvijā un piektais kinoteātris Cinamon Holding grupā.

Kinoteātri Balle Cinamon Holding iegādājās no AS KB Investments.

Cinamon Holding plāno kinoteātri Balle attīstīt, to pilnībā iekļaujot Cinamon kinoteātru grupā. Tas nozīmē, ka liepājniekiem un pilsētas viesiem būs pieejams daudzpusīgāks saturs. Uzņēmums plāno arī atjaunot kinoteātra telpas un aprīkojumu, izveidot jaunu mājaslapu un pievienot kinoteātri kopējā Cinamon Holding kinoteātru vadības sistēmā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Ameriks: kino Rīga vajadzēs vēl vienu miljonu

, 20.02.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pilsētas īpašuma un privatizācijas lietu komitejas priekšsēdētājs Andris Ameriks (LPP/LC) šodien, 20.februārī, pēc iepazīšanās ar kinoteātra Rīga ēkas restaurācijas gaitu esot augstu novērtējis paveikto un izteicis atzinību pašvaldības SIA Rīgas nami valdes priekšsēdētājam Andrim Lācim par priekšzīmīgu darbu pilsētas īpašuma aprūpē, liecina domes sniegtā informācija medijiem.

Šobrīd ēkai ir nomainīts jumts, ierīkots jauns siltummezgls, pilnībā restaurēti Lielās zāles griezti un sienas, kā arī otrā stāva balkons. Pazuduši vecie cauruļvadi, kas kropļoja telpu kopējo izskatu. Foajē, kur uz sienām atklāti astoņi dažādi apgleznojuma slāņi, restauratori gatavo apskatei to izteiksmīgākos fragmentus. Tiek paplašināta Lielās zāles skatuves daļa, lai uz tās var rīkot teātra izrādes un koncertus, būs jauns ekrāns un skaņu aparatūra, apkalpes tiltiņš. Tiks nomainīta elektroinstalācija, ierīkota ventilācijas sistēma un ugunsdzēsības signalizācija, radikāli pārveidots pagrabs, kur atradīsies jauna multifunkcionāla zāle. Ārpusē plānots nojaukt masīvo ēku, kur kādreiz izvietojās kinoteātris Spartaks, tā atbrīvojot skatu uz arhitektoniski vērtīgo ēkas frontonu. Pa kreisi no tā līdz ielas līnijai atradīsies kinoteātra kafejnīca, pa labi – piebūve, kuras funkcija vēl tiek precizēta. Invalīdu vajadzībām tiks ierīkots lifts.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Daugavpilī Ditton namā 11. septembrī darbu sāks pirmais daudzzāļu kinoteātris Latgales reģionā – Silver Screen Cinema, informēja SIA New Europe Cinemas ģenerāldirektors Valters Veidemanis. Turpmāko trīs gadu laikā kompānija plāno atvērt kinoteātrus arī citās lielākajās Latvijas pilsētās.

11. septembrī kinoteātris apmeklētājiem būs atvērts no plkst. 10.25 – stundu pirms pirmā seansa sākuma. Pirmajā nedēļā skatītājiem tiks piedāvāts noskatīties sekojošas filmas: Vieglā uzvedība (Easy Virtue), G.I. Joe: Kobras sacelšanās (G.I. Joe: The Rise of Cobra), 9. rajons (District 9), Bēdīgi slavenie mērgļi (Inglourious Basterds) un Augšup (Up), kas dublēta latviešu un krievu valodā.

Biļešu cenas tiek solītas no Ls 1.75 līdz Ls 3.20.

Jaunajā kinoteātrī būs 6 kinozāles ar kopējo sēdvietu skaitu 1 200, kopējā platība - 2 500m2. Tā darbību nodrošinās 30 darbinieki.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Kinoteātris Palladium iekļauts valsts aizsargājamo kultūras pieminekļu sarakstā

LETA, 04.08.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kultūras ministrija apstiprinājusi Valsts kultūras pieminekļu inspekcijas (VKPAI) rīkojuma projektu par kinoteātra Palladium ēkas Rīgā, Marijas ielā 21, iekļaušanu valsts aizsargājamo kultūras pieminekļu sarakstā, liecina informācija oficiālajā izdevumā Latvijas Vēstnesis.

Priekšlikums par ēkas iekļaušanu Pieminekļu sarakstā saņemts arī no paša kinoteātra īpašnieka SIA Palladium.

Kinoteātris celts 1910.gadā pēc arhitekta Edgara Voldemāra Eduarda Frīzendorfa izstrādātā projekta stateniskā jūgendstila manierē. Objekts ir saglabājis oriģinālo būvapjomu un kupolveida jumta konstrukciju.

VKPAI pārstāvji skaidro, ka objekta kontekstā īpaši jāuzsver iespēja izsekot kinoteātra arhitektūras risinājumu izmaiņām no pirmsākumiem līdz mūsdienām, kas iespējams, pateicoties dokumentālām liecībām. Par vērtīgiem novērtēti arī interjera apdares elementi un detaļas, kas ir ēkas autoru dizaina darbi un sava laika avangardiski risinājumi.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Cinamon kreditoru spiediena dēļ izmanto tiesiskās aizsardzības proces

, 30.12.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Dažu kreditoru pārmērīgi aktīvā rīcība piespiedusi SIA Multiplex Systems izmantot tiesiskās aizsardzības procesu, lai aizsargātu kreditoru kopuma intereses un saglabātu esošo biznesu, norāda kinoteātra Cinamon īpašnieka Multiplex Systems valdes loceklis Kristjans Kilps.

Viņš skaidro, ka uzņēmums veicis arī pārrunas ar kreditoriem par vienmērīgu parādu atmaksu, taču tas nav devis rezultātu. Cinamon ikdienas darbības finansu rezultāti parādot, ka kino izklaides bizness ir dzīvotspējīgs un attīstās. Taču pilnīgi visu finansu saistību nokārtošanai ir nepieciešams ilgāks laika periods.

Multiplex Systems parāda pamatsummu veido kinoteātra celtniecībā un attīstībā ieguldītās sākuma investīcijas.

Db jau ziņoja, ka Rīgas pilsētas Zemgales priekšpilsētas tiesa 23.decembrī apmierināja Multiplex Systems prasību un pasludināja uzņēmuma tiesiskās aizsardzības procesu. Ārpustiesas tiesiskās aizsardzības procesa pasākumu plāna īstenošanas termiņš ir divi gadi.

Komentāri

Pievienot komentāru
Atpūta

Piektdienas intervija ar Kino Lora vadītāju Lindu Leli

Lelde Petrāne, 28.10.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Biznesa portāls Db.lv piedāvā piektdienas mini interviju sēriju. Katru nedēļu kāds no uzņēmējdarbības vides pārstāvjiem sniedz atbildes uz jautājumiem - gan nopietniem, gan arī personīgākiem.

Uz jautājumiem šonedēļ atbild Siguldā, tirdzniecības centrā Šokolāde izvietotā kinoteātra Kino Lora vadītāja Linda Lele. «Jau 2009. gadā, plānojot kinoteātra Kino Lora konceptu, tika saprasts – lai reģionāls kinoteātris mazpilsētā veiksmīgi darbotos, tam ir jābūt ar pievienoto vērtību un savu unikalitāti. Tādam, lai tas uzrunātu gan vietējos Siguldas iedzīvotājus, gan plašāku auditoriju – lai uz to būtu vērts mērot ceļu. Tā radās ideja Kino Lora veidot kā paaugstināta servisa kinoteātri. Kino Lora ir vienīgais kinoteātris Latvijā, kas piedāvā apkalpošanu sēdvietās. Arī ēdienkarte ir īpaši izstrādāta, lai sniegtu klientiem iespēju tradicionālā popkorna vietā pasūtīt arī dažādas uzkodas, suši, alkoholiskus un bezalkoholiskus kokteiļus, ko ēst un dzert seansa laikā. Kinozālēs ir izvietoti ādas krēsli, pie katra krēsla ir neliels galdiņš un atkritumu tvertne. Jaunajā, tikko atklātajā zālē iekļautas vēl citas inovācijas – galdiņos ir iestrādāts neliels apgaismojums, lai ērtāka uzkodu baudīšana, un servisa poga viesmīļa izsaukšanai. Mēs neesam liels kinoteātris, taču es uzskatu, ka tas ir Kino Lora trumpis, jo varam nodrošināt kinoteātriem neraksturīgas ekstras. Citiem vārdiem - kvalitāte pār kvantitāti,» par savu darbavietu stāsta L. Lele.

Komentāri

Pievienot komentāru