Jaunākais izdevums

Londonas kompānijas Dodona Research veiktais pētījums par 2006. gada kinoteātru apmeklējumu Skandināvijā un Baltijā liecina , ka 2011. gadā šajā reģionā tas pieaugs par 15%, ziņo Variety.

Pētījums, kurā ietvertās valstis ir Dānija, Igaunija, Somija, Islande, Latvija, Lietuva, Norvēģija un Zviedrija, parāda, ka kinoteātru apmeklējums pa valstīm ir krasi atšķirīgs, piemēram Islandē iedzīvotāji uz kinoteātri iet vidēji 5 reizes gadā, kas ir viens no augstākajiem rādītājiem pasaulē. Savukārt zems kinoteātru apmeklējums ir Somijā un Zviedrijā.

Kinoteātru apmeklējuma pieaugumu Baltijas valstīs galvenokārt sekmējis jauno daudzfunkcionālu kinoteātru celtniecība, kas sākās 2000. gadā.

Lietuva bija pēdējā, kas piedzīvoja šādu kinoteātru būvniecību, tāpēc šajā valstī arī vērojams lielākais pieaugums kinoteātru apmeklējumā Baltijas valstīs - 98%.

Pētījuma autors Alisdeirs Ričijs (Alisdair Ritchie) saka, ka lielās investīcijas kinoteātru būvniecībā pēdējo piecu gadu laikā beidzot sāk atmaksāties.

Vidējā biļešu cena Skandināvijas un Baltijas valstīs ir 8,5 eiro, savukārt biļešu tirdzniecības apjomi 2006. gadā bijuši 638 miljoni USD, kas ir par 24% vairāk nekā 2001. gadā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Izveido megauzņēmumu ar «sapņu pozīciju Eiropas kinoteātru tirgū»; ietilpst arī Forum Cinemas

Lelde Petrāne, 18.03.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

SF Bio un Finnkino ir parakstījuši vienošanos par apvienošanos, kopīgi veidojot lielāko kinoteātru grupu Ziemeļu reģionā. 60 % jaunā uzņēmuma daļu īpašnieks būs Ratos un 40% daļu īpašnieks – Bonnier.

SF Bio un Finnkino, kas Baltijas tirgos darbojas ar Forum Cinemas nosaukumu, ir vadošie uzņēmumi savos tirgos, un abas kompānijas turpinās darboties ar līdzšinējiem nosaukumiem. Jaunais uzņēmums darbosies Zviedrijā, Somijā, Norvēģijā, Igaunijā, Latvijā un Lietuvā.

Īpašnieki - Ratos un Bonnier - atbalstīs jaunās kinoteātru grupas ilgtermiņa izaugsmes mērķus gan esošajos, gan jaunajos tirgos.

«Šis ir labākais iespējamais darījums Bonnier,» norāda Jūnass Bonjers (Jonas Bonnier), Bonnier AB izpilddirektors, akcentējot uzņēmuma lielās izaugsmes iespējas.

«Ratos un Bonnier ir ļoti spēcīga īpašnieku kombinācija jaunajai kinoteātru grupai ar dziļām, ilgtermiņa zināšanām par nozari, kā arī finansiālu jaudu,» atzīmē Suzanna Kempbela (Susanna Campbell), Ratos izpilddirektore. «Mēs veidojam reģionā lielāko kinoteātru grupu, kur spēcīgi vietējie zīmoli apvienosies, lai būtu vēl konkurētspējīgāki un spētu nodrošināt pievilcīgu filmu piedāvājumu Ziemeļu un Baltijas reģionos,» viņa piebilst.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Vismodernākais Cinamon kinoteātru komplekss Baltijā tiks atvērts jaunajā Sakala centrā Tallinā

, 26.06.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vismodernākais Cinamon kinoteātru komplekss Baltijas valstīs tiks atvērts jaunajā Sakala izklaides centrā. Vakar A/S Uus Sakala un Cinamon parakstīja līgumu par septiņu kino ekrānu atvēršanu Sakala centrā. Sakala centra celtniecība izmaksās 71 miljonu eiro, papildus Cinamon investēs 3,5 miljonus eiro kinoteātru kompleksa izveidē.

Cinamon vadītājs Arpads Aboni (Arpad Abonyi) teica, ka kinoteātris Sakala centrā nebūs parasts komplekss, bet pilnvērtīgs izklaides centrs. "Jaunais kinoteātris iepriecinās ikvienu Tallinas iedzīvotāju, jo balstoties uz pieredzi Lietuvā, līdz ar jaunā kompleksa atvēršanu ir sagaidāms biļešu cenu pazeminājums," piebilda Aboni.

Pēc Aboni novērtējuma Cinamon cer pirmajā darbības gadā sagaidīt vairāk kā pus miljonu apmeklētāju. Šāds vērtējums ir balstīts uz iepriekšējo pieredzi Kauņā pagājušajā gadā, kur Cinamon vairāk kā dubultoja filmu izrādīšanu pirmajā darbības gadā. "Mēs redzam labas izredzes Skala Cinamon kompleksā un šis ir nozīmīgs solis ceļā uz Cinamon stratēģijas sasniegšanu tuvāko gadu laikā: kļūt par galveno kinoteātru tīklu Baltijas valstīs," papildināja Aboni.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV kinoteātru tīkls MC Theatres noslēdzis 870 miljonu eiro vērtu līgumu, lai iegādātos Stokholmā bāzēto kompāniju Nordic Cinema Group Holding, kas darbojas septiņās Ziemeļvalstīs, tostarp ir Baltijas valstu kinoteātru tīkla Forum Cinemas īpašnieks.

AMC paziņojumā plašsaziņas līdzekļiem norādīts, ka tas iegādājas Nordic Cinema Group Holding no privātā investīciju fonda Bridgepoint un Zviedrijas mediju grupas Bonnier Holding 8,25 miljardu Zviedrijas kronu jeb 870 miljonu eiro vērtā darījumā.

Darījumam ir jāsaņem Eiropas Komisijas apstiprinājums par konkurences normu ievērošanu. Gaidāms, ka pārņemšanas atļauja tiks saņemta šā gada pirmajā pusē.

Nordic Cinema Group Holding ir 68 kinoteātri un mazākuma daļas nepilnu 50% apmērā vēl 50 saistītajos kinoteātros, kuriem kompānija sniedz dažādus koppakalpojumus. Nordic Cinema Group Holding kinoteātri ir tirgus līderi Zviedrijā, Somijā, Igaunijā, Latvijā un Lietuvā. Otrajā vietā pēc tirgus daļas tie ir Norvēģijā. Grupai ir arī kinoteātri Dānijā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tirdzniecība un pakalpojumi

EK atļauj ASV kinoteātru operatoram AMC Theatres iegādāties Forum Cinemas īpašnieku

LETA, 23.03.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eiropas Komisija (EK) devusi atļauju Ķīnas kapitāla kontrolētajam ASV kinoteātru tīklam AMC Theatres iegādāties Stokholmā bāzēto kompāniju Nordic Cinema Group Holding, kas darbojas septiņās valstīs, tostarp ir Baltijas valstu kinoteātru tīkla Forum Cinemas īpašnieks.

AMC janvārī paziņoja, ka iegādājas Nordic Cinema Group Holding no privātā investīciju fonda Bridgepoint un Zviedrijas mediju grupas Bonnier Holding 8,25 miljardu Zviedrijas kronu (870 miljonu eiro) vērtā darījumā. Darījumam bija nepieciešama EK atļauja.

EK secināja, ka Zviedrijas kompānijas nonākšana AMC kontrolē neradīs konkurences problēmas, jo abu kompāniju uzņēmējdarbība ģeogrāfiski nepārklājas.

Nordic Cinema Group Holding ir 68 kinoteātri un mazākuma daļas nepilnu 50% apmērā vēl 50 saistītajos kinoteātros, kuriem kompānija sniedz dažādus koppakalpojumus. Nordic Cinema Group Holding kinoteātri ir tirgus līderi Zviedrijā, Somijā, Igaunijā, Latvijā un Lietuvā. Otrajā vietā pēc tirgus daļas tie ir Norvēģijā. Grupai ir arī kinoteātri Dānijā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ekonomika

Forum Cinemas pabeidzis Latvijas un Lietuvas uzņēmumu pievienošanu Igaunijas kompānijai

LETA--BNS, 02.10.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Igaunijas kompānija «Forum Cinemas» ir pabeigusi tāda paša nosaukumu kinoteātru operatoru pārņemšanu Latvijā un Lietuvā.

Somijas uzņēmumu grupai «Finnkino» piederošais kinoteātru operators «Forum Cinemas» pabeidzis uzņēmumu Latvijā un Lietuvā pievienošanu kompānijai Igaunijā, tādējādi tā darbība Baltijas valstīs turpmāk būs kā vienotai kompānijai ar galveno biroju Tallinā, paziņoja «Forum Cinemas».

«Kompānijas konsolidācija vienā reģionā nozīmē, ka grupas līmenī bizness Igaunijā, Latvijā un Lietuvā tiek uzskatīts par vienotu un arī kinoteātru rezultāti tiks vērtēti kopumā,» paziņojumā plašsaziņas līdzekļiem norādīja «Forum Cinemas» vadītājs Baltijas valstīs Kristjans Kongo.

Viņš sacīja, ka lielākā daļa vadības jau iepriekš bija koncentrēta Igaunijā, tādēļ tika pieņemts loģisks lēmums tieši Igaunijas kompānijā apvienot Baltijas valstu tirgu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai gan filmas internetā kļūst arvien pieejamākas, joprojām ir visai stabila daļa cilvēku, kuri dodas uz kino, un Latvija ir viena no retajām Eiropas valstīm, kur apmeklētāju skaits ir audzis

Eiropas kino izplatītāju tīkla Europa Cinemas šā gada konferencē Kannās diskutēja par kino apmeklējuma tendencēm kinoteātros Eiropā. Lielajās valstīs Francijā, Lielbritānijā un Vācijā kino apmeklējums turpina kristies, jo cilvēkiem ir izveidojies pieradums filmas skatīties mājas formātos. «Taču ir nepārprotama tendence, ka savus nacionālos kino hitus cilvēki vēlas skatīties kinoteātros uz lielā ekrāna. Piemēram, Itālijā šogad kinoteātru apmeklējums ir pieaudzis par 7%, jo uz ekrāniem iznāca Paolo Sorentīno filma Dižais skaistums (Eiropas labākā filma 2013. gadā), ko cilvēki gribēja skatīties nevis mājās, bet kinoteātros. Eiropā ir 10 valstu, kurās apmeklējums kinoteātros joprojām aug un starp tām ir arī Latvija, kur tas pieaudzis par 4%,» stāsta Daira Āboliņa, kinokritiķe un kinoteātra Splendid Palace kuratore.

Komentāri

Pievienot komentāru
Atpūta

Cinamon investē vairāk nekā 500 000 eiro jaunos lāzerprojektoros

Lelde Petrāne, 29.06.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Baltijas kinoteātru operators Cinamon investē vairāk nekā 500 000 eiro, lai visas 22 uzņēmuma kinozāles aprīkotu ar Barco lāzerprojicēšanas iekārtām, t.sk. arī Rīgas un Liepājas kinoteātros.

Uzņēmums Cinamon Holding, kuram pašlaik pieder 5 kinoteātri Baltijā, kļūšot par reģionā pirmo kinoteātru ķēdi, kas visu kinozāļu ekrānus apgādās ar lāzerprojektoriem.

Cinamon Holding komercdirektors Tomass Luhatss (Toomas Luhats) norāda, ka jaunais projicēšanas risinājums ļaus piedāvāt stabilu, augstas kvalitātes filmu skatīšanās pieredzi klientiem visos Cinamon kinoteātros.

Projicēšanas iekārtu modernizācija ir daļa no vispārējās Cinamon kinoteātru tīkla renovācijas un paplašināšanas, kuras mērķis ir renovēt esošos kinoteātrus un tuvākajā nākotnē atvērt arī 5 jaunus kinoteātrus.

Visu Cinamon kinozāļu aprīkošanu ar jaunajiem lāzerprojektoriem plānots pilnībā pabeigt līdz 2018. gada 1. ceturksnim.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Cinamon Holding parakstījis līgumu par Liepājas kinoteātra Balle iegādi.

Darījums esot daļa no Cinamon Holding izaugsmes stratēģijas, kas paredz paplašināt kinoteātru tīklu Baltijas valstīs. Balle būs otrais Cinamon kinoteātris Latvijā un piektais kinoteātris Cinamon Holding grupā.

Kinoteātri Balle Cinamon Holding iegādājās no AS KB Investments.

Cinamon Holding plāno kinoteātri Balle attīstīt, to pilnībā iekļaujot Cinamon kinoteātru grupā. Tas nozīmē, ka liepājniekiem un pilsētas viesiem būs pieejams daudzpusīgāks saturs. Uzņēmums plāno arī atjaunot kinoteātra telpas un aprīkojumu, izveidot jaunu mājaslapu un pievienot kinoteātri kopējā Cinamon Holding kinoteātru vadības sistēmā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Saūda Arābijā trešdien tika atvērts pirmais komerciālais kinoteātris, izbeidzot vairāk nekā 35 gadus ilgušu kinoteātru aizliegumu konservatīvajā islāma monarhijā.

Saūda Arābijas kultūras un informācijas ministrs Avads al Avads deva atļauju atvērt jauno kinoteātri Karaļa Abdallāha Finanšu rajonā valsts galvaspilsētā Rijādā.

Uzsākot savu darbību, jaunais kinoteātris demonstrēs Holivudas filmu «Black Panther» («Melnā pantera»).

Saūda Arābijas Audiovizuālo mediju ģenerālkomisija pārbaudīja, vai šī filma atbilstoši jauniem noteikumiem ir piemērota skatītājiem, kuri ir vecāki par 15 gadiem.

Trešdienas seanss bija rezervēts tikai kino speciālistiem un šīs nozares interesentiem, bet no nākamās nedēļas kinoteātris būs atvērts plašākai sabiedrībai.

Jaunatvērto kinoteātri uzturēs ASV bāzētā firma «AMC Entertainment» saskaņā ar šomēnes parakstītu līgumu starp Saūda Arābijas valdību un šo firmu. Tas paredz, ka firma tuvāko piecu gadu laikā atvērs 30 līdz 40 kinoteātrus 15 Saūda Arābijas pilsētās.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Rīgā atvērs astoņus 3D kinoteātrus

, 02.06.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Gada laikā Cinamon atvērs divus kinoteātru kompleksus ar 8 ekrāniem Latvijā - vienu Alfa centrā un otru Rīgas lielākajā iepirkšanās un izklaižu centrā Plaza.

Lietuvā pašreiz jau veiksmīgi darbojas divi kinoteātri – 2005. gadā atvērtais piecu ekrānu komplekss Kauņā un gadu vēlāk sešu ekrānu komplekss Klaipēdā. Pirmajā to darbības gadā Cinamon ieguva 34% no Lietuvas tirgus, piesaistot vairāk kā miljons apmeklētāju kinoteātriem, Db.lv informē Cinamon valdes loceklis Arpads Aboni.

Igaunijā pirmo Cinamon kinoteātri ar 7 ekrāniem atvērs Tartu jaunajā iepirkšanās centrā Tasku. Pavisam Baltijā darbojas un celtniecības procesā kopā ir 39 Cinamon kino zāles.

A. Aboni, Cinamon valdes loceklis norāda, ka kompānijas valde pieņēmusi lēmumu un apstiprinājusi investīciju plānu pirmo 3D digitālo kinoteātru celtniecībai Baltijā. “3D filmas un kinoteātri arvien vairāk iekaro popularitāti visā pasaulē – trīs dimensiju attēlu augstā kvalitāte sniedz kino cienītājiem pilnīgi jaunu pieredzi un rada sajūtu, ka piedalies filmā. ” uzsver A. Aboni.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Notikumi Olimpiskajā centrā "Ventspils" no 3. līdz 9.septembrim

, 03.09.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ceturtdien, 6.septembrī

" No plkst. 16:00 līdz 18:00 Staldzenes 8. autobusa gala pieturā Tautas sporta pasākuma "Nāc un sporto!" ietvaros norisināsies orientēšanās sacensības "Azimuts-2007". Sacensību apmeklējums ir bez maksas. (atb. V. Černišova, tālr. 2 6061318)

" No plkst. 18:00 Futbola stadionā Katoļu ielā 40 tiks aizvadītas Ventspils pilsētas čempionāta II riņķis. Uz spēli plkst. 18:00 tiksies "Mērnieks LV" pret "Policija" un "VeA" un "Honda", bet plkst. 19:00 spēles starp "VTO" un "Kureks". Futbola spēļu apmeklējums ir bez maksas (atb. V.Balodis, tālr.: 29412442)

Piektdien, 7.septembrī

" Plkst. 17:00 Olimpiskā centra "Ventspils" stadiona rezerves laukumā norisināsies virslīgas dublieru čempionāta spēles futbolā. Laukumā tiksies FK "Ventspils" un FHK "L.Metalurgs". Futbola spēles apmeklējums ir bez maksas. (atb. V.Balodis, tālr.: 29412442)

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Sakarā ar mazo nacionālo tirgu un ar kinoteātru mazo skaitu valstī, Latvijā ražotās spēlfilmas joprojām nespēj sevi atpelnīt, taču pateicoties Nacionālā Kino centra un Kultūrkapitāla fonda šogad ieviestajai atbalsta programmai kino izplatītājiem, kā arī Kultūras ministrijas atbalstam Latvijas kino industrijai, situācija var mainīties, raksta laikraksts Dienas bizness.

Pašreiz visveiksmīgākais filmu veids Latvijā ir animācija, par ko liecina lielais apmeklētāju skaits, kā arī komerciālie rādītāji. 2006. gada visvairāk skatīto Latvijas filmu pirmā desmitnieka, ar 15 487 skatītājiem un kopējiem ieņēmumiem 26 500 Ls, pašā virsotnē bija Latvijas un Igaunijas kopražojumu animācijas filma Lote no Izgudrotāju ciema. Animācijas filma Lote no Izgudrotāju ciema šogad pārdota 20 valstīm un risinās pārrunas vēl ar 6 valstīm, bet animācijas filma Trīs musketieri šogad tiek izrādīta 29 valstīs.

Spēlfilmu, kuru pirmizrādes bijušas pēdējo mēnešu laikā, skatītāju apmeklējums mērāms dažos tūkstošos, un pateicoties tam Latvijas filmu tirgus daļa 2006. gadā Latvijā kopumā palielinājās no 2,5% līdz 5,7%, ieskaitot gan kinotēatru pirmizrādes, gan dažādos kino pasākumos, gan TV izrādītās Latvijas neatkarīgo producentu filmas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Atpūta

Atliek filmu pirmizrādes un atvēl nozarei miljonus

Ilze Žaime, Jānis Šķupelis, 25.03.2020

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Koronvīruss "Covid-19" pēdējo pāris nedēļu laikā ieviesis būtiskas pārmaiņas arī kino industrijas aizkulisēs. Visplašāk pazīstamā straumēšanas platforma "Netflix" steidz palīgā kino nozarei ar 100 miljoniem ASV dolāru.

Ar šādu paziņojumu klajā nāca kompānijas satura veidošanas biroja vadītājs Teds Sarandos, norādot, ka lielākā daļa līdzekļu tiks izlietoti smagāk skarto darbinieku atbalstam, kas veikuši tiešos pienākumus "Netflix" oriģinālsatura veidošanā. Pērn "Netflix" satura veidošanai patērēja 15 miljardus ASV dolāru.

Arī Latvijas valdība kinofilmu producēšanu, izplatīšanu un demonstrēšanu apstiprinājusi par nozari, kurā strādājiošie var saņemt algas vīrusa izraisītās dīkstāves periodā. Ar dīkstāves pabalstu paredzēts kompensēt neizmaksātās darba algas, sākot ar šā gada 14.martu.

LASI: Nozares, kurām pieejams pabalsts darbiniekiem uzņēmuma dīkstāves periodā

Komentāri

Pievienot komentāru
Pakalpojumi

Eiropa mudinās kinoteātrus digitalizēties un biežāk demonstrēt vietējās filmas

Guna Gleizde, 24.09.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eiropas Komisija (EK) vēlas veicināt kinoteātru pāriešanu uz digitālo formātu un Eiropā tapušu filmu demonstrēšanu, tam paredzot arī finansiālu atbalstu.

Kā informē Eiropas Komisijas pārstāvniecība Latvijā, EK izstrādājusi stratēģiju šo mērķu sasniegšanai. Tā kā maziem kinoteātriem digitālā aprīkojuma izmaksas ir pārāk augstas, EK paredzējusi iespēju finansiāli atbalstīt šos uzņēmumus, izmantojot valsts atbalstu un Eiropas Reģionālās attīstības fonda līdzekļus. Tāpat šim mērķim varēs izmantot MEDIA programmu, kas atbalsta kino nozari.

Par izglītību un kultūru atbildīgā komisāre Andrula Vasiliu skaidro, ka digitālā revolūcija var samazināt izplatīšanas izmaksas un potenciāli palielināt visā pasaulē demonstrēto Eiropas filmu skaitu un daudzveidību.

Eiropā digitālo tehnoloģiju ieviešanu kavē izmaksas, kas saistītas ar pāreju uz digitālo formātu, un kinoteātru atšķirīgās vajadzības. Jauns digitālais projektors un serveris maksā aptuveni 75 tūkstošus eiro, kas maziem kinoteātriem ir liels ieguldījums.

Komentāri

Pievienot komentāru
Foto

Mazajiem kinoteātriem gals klāt. Arī kinoteātrim KSuns?

Dienas Bizness, 22.02.2013

KSuns vadītājs, topošās Latvijas Kinodemonstrētāju asociācijas dibinātājs Juris Zviedris.

Foto: Kristaps Kalns, Dienas Mediji

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV kinostudiju plāni līdz 2013. gada beigām pilnībā pārtraukt kinofilmu ražošanu uz 35 mm kinolentēm iezīmē līdzšinējās kino izrādīšanas tehnoloģijas laikmeta beigas, piespiežot kinoteātrus visā pasaulē pāriet uz digitālajām iekārtām vai arī pārtraukt savu darbību. Apdraudēto kinoteātru pārstāvji cer uz valsts palīdzību, jo ar pašu līdzekļiem augstās digitalizācijas izmaksas segt neizdosies, raksta laikraksts Diena.

«Daļa studiju jau ir paziņojušas, ka tiks pārtraukta ražošana uz 35 mm kinolentēm, savukārt FOX studija pārtrauks piegādāt kopijas no 1. jūlija,» filmu ražotāju nodomus skaidrojusi Ilze Roķe, Forum Cinemas Izplatīšanas nodaļas vadītāja.

Kinoteātriem tā neesot jauna ziņa, gatavošanās notikusi jau vairākus gadus. «Ir trīs kinoteātri, kas pēc 1. jūlija varēs pilnvērtīgi strādāt. Visiem pārējiem kinoteātriem jau ir problēmas,» laikrakstam norādījusi I. Roķe. Privāto kinoteātru turpmākā nākotne esot atkarīga no katra uzņēmēja iespējām, savukārt pašvaldību kinoteātriem vienā otrā vietā būšot nepieciešams pilnīgs pašvaldības atbalsts.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

ASV kinoteātru tīkls AMC pārņems konkurējošo Carmike; radīs pasaulē lielāko kinoteātru tīklu

LETA, 04.03.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ķīnas konglomerātam Wanda Group piederošais ASV kinoteātru tīkls AMC Entertainment panācis vienošanos, lai iegādātos Carmike Cinemas, tādējādi radot pasaulē lielāko kinoteātru tīklu, teikts uzņēmumu ceturtdien publiskotajā paziņojumā.

Darījuma summa veidos 1,1 miljardu dolāru (vienu miljardu eiro) un tas paredz, ka AMC pārņems arī Carmike Cinemas parādsaistības.

Pēc apvienošanās īstenošanas jaunajam uzņēmumam piederēs vairāk nekā 600 kinoteātri ASV. Kompānijas norāda, ka šis darījums radīs lielāko kinoteātru tīklu ne tikai ASV, bet visā pasaulē.

Sagaidāms, ka darījums tiks pabeigts līdz šā gada beigām.

Wanda Group par 2,6 miljardiem dolāru AMC iegādājās 2012.gadā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kinoteātru apmeklētība Latvijā, salīdzinot ar citām valstīm, ir ļoti zema; joprojām kino visbiežāk skatās jaunieši, kas nosaka arī populārākās filmas un pieprasījumu, intervijā aģentūrai BNS stāstījis filmu izplatītāja un Parex Plaza operatora Forum Cinemas valdes loceklis Atis Amoliņš.

Iezīmējot vidējo kinoskatītāju patlaban Latvijā, viņš norādījis, ka visaktīvākie kinoteātru apmeklētāji gan Latvijā, gan citās valstīs joprojām ir jaunieši vecumā no apmēram 13 līdz 22 gadiem. Līdz ar to arī populārākās filmas ir jauniešu auditorijai domātās.

«Tas tā vienmēr ir bijis, tā arī būs, un tā ir arī tendence, ko redzam visur citur, » atzinis A. Amoliņš, piebilstot: «Kad es studēju vai mācījos skolā, es gāju ļoti daudz uz kino, īstenībā gandrīz katru nedēļu. Bet jo tu paliec vecāks, jo tev ir vairāk lietu, ko darīt, tu esi aizņemts, un automātiski tas [kino apmeklējumu] skaits samazinās. Tas ir objektīvi.

»

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kinoteātri lielākoties rāda teju vai vienas un tās pašas filmas, tāpēc atšķirties var ar atmosfēru, papildpakalpojumiem un kopējo emociju gammu, kas cilvēkam saistās ar konkrēto vietu . Tā intervijā DB norāda Igaunijas kinoteātru operatora Forum Cinemas AS vadītājs Kristjans Kongo (Kristjan Kongo).

Forum Cinemas AS ir lielākais kino operators Igaunijā ar trim kinoteātriem – Coca-Cola Plaza Tallinā, Ekraan Tartu un Astri Narvā. Līdz 2013. gada vasarai uzņēmuma pārvaldībā bija arī kinoteātris Kosmoss Tallinā. Pērn tas tika aizvērts. Šis lēmums esot bijis saistīts ar sīvo konkurenci.

K. Kongo stāsta, ka, piemēram, Tallinā vidējais kino apmeklējums ir viens no augstākajiem Eiropā un viens Tallinas iedzīvotājs kino apmeklē trīs reizes gadā. «Tas ir ļoti augsts rādītājs, jo vidējais ir ap divi. Varētu domāt – kur gan vēl var augt? Protams, var – jo mazāks tirgus un jo vairāk kinoteātru, jo vairāk iespēju tos apmeklēt, un es ticu, ka joprojām ir vieta, kur augt,» viņš teic.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šā gada lielākais pārsteigums ir filma Kriminālās ekselences fonds – visskatītākā gada filma pēc kases ieņēmumiem, un izskatās, ka tāda tā arī paliks, to intervijā DB saka kinoteātra Forum Cinemas direktors Normunds Labrencis

Šogad kinoteātrim Kino Citadele, kas durvis vēris nedaudz vēlāk par lielveikalu Stockmann, ir 15 gadu jubileja. Par paveikto, svētku noskaņu un nākotnes plāniem Dienas Bizness stāstīt aicināja SIA Forum Cinemas direktoru Normundu Labrenci.

Fragments no intervijas, kas publicēta 31. oktobra laikrakstā Dienas Bizness:

Pirms 15 gadiem durvis vēra kinoteātris ar 14 zālēm un 3000 skatītāju vietām. Dažus gadus pēc atvēršanas apmeklējums sasniedza 1,8 miljonus skatītāju gadā, vidēji piecus tūkstošus dienā. Kas bija mainījies, kas bija panākumu pamatā un ir vēl aizvien?

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

SIA Forum Cinemas piemērots sods vairāk nekā 30 tūkstošu apmērā

Elīna Pankovska, 04.10.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Konkurences padome (KP) atklājusi, ka SIA Forum Cinemas ļaunprātīgi izmantojusi savu dominējošo stāvokli, lai gūtu konkurences priekšrocības kinofilmu izplatīšanas tirgū. Uzņēmumam piemērots naudas sods 30,99 tūkst. Ls apmērā.

SIA Forum Cinemas no citiem kinoteātriem, kam tā piegādā filmas, pieprasījusi plašākas atskaites par filmu demonstrēšanu, nekā tas nepieciešams, lai pati SIA Forum Cinemas varētu sagatavot atskaites filmu studijām. Šādi uzņēmums ieguvis konkurentu komercinformāciju, kas sniedza priekšrocības konkurences cīņā.

KP arī secinājusi, ka SIA Forum Cinemas kā filmu izplatītāja ierobežo citu kinoteātru iespējas rīkot akcijas un piedāvāt zemākas cenas. Cenu pazemināšana netika pieļauta ar ieganstu, ka tādējādi filmu studijas varētu nesaņemt tām pienākošos atlīdzību. SIA Forum Cinemas neņēma vērā, ka parasti mārketinga akciju laikā, lai arī tiek pazemināta vienas biļetes cena, palielinoties pārdoto biļešu skaitam, kopīgie ieņēmumi nesamazinās. Tādējādi nepamatoti ierobežota konkurējošo kinoteātru iespēja veikt mārketinga akcijas, kā arī patērētāju iespējas iegādāties kino biļetes par zemākām cenām.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Igaunijas investīciju kompānija "MM Grupp" tomēr iegādāsies Baltijas valstu kinoteātru operatora "Forum Cinemas" biznesu Latvijā un Lietuvā, teikts uzņēmuma publiskotajā paziņojumā.

Igaunijas Konkurences padome pagājušajā nedēļā neapstiprināja darījumu, kurā "MM Grupp" bija paredzējusi iegādāties visu "Forum Cinemas" Baltijas biznesu.

"MM Grupp" norāda, ka tādējādi "Forum Cinemas" Igaunijas biznesu neiegādāsies, bet darījums par Latvijas un Lietuvas biznesu iegādi saglabājas spēkā.

Igaunijas UP Invest pirks Forum Cinemas 

Igaunijas uzņēmēja Margusa Linnamē kontrolētā investīciju kompānija "UP Invest" iegādāsies...

"MM Grupp" valdes locekle Kristela Volvera šo neuzskata par būtisku škērsli, jo uzņēmuma interese šajā darījumā galvenokārt saistīta ar Lietuvas biznesa iegādi.

"Forum Cinemas" ir viens kinoteātris Latvijā, trīs Igaunijā un pieci Lietuvā. 2019.gada rudenī Igaunijas uzņēmums "Forum Cinemas" pabeidza tāda paša nosaukuma kinoteātru operatoru pievienošanu Latvijā un Lietuvā, un kopš tā laika Baltijas valstīs strādā kā vienota kompānija ar galveno biroju Tallinā.

"Forum Cinemas" pieder Somijas kompānijai "Finnkino", kuras īpašnieks ir Lielbritānijas "Odeon Cinemas Group", kas savukārt pieder ASV "AMC Entertainment Holdings", kura lielākie īpašnieki ir Ķīnas "Wanda Group" (38%) un ASV investīciju kompānija "Silver Lake Partners"(28%).

Igaunijas uzņēmēja Margusa Linnamē kontrolētajam holdingam "MM Grupp" pieder plašs uzņēmumu portfelis Baltijas valstīs. Informācijas aģentūra LETA ir daļa no starptautiskas mediju grupas, kuras akciju turētājs ir "MM Grupp".

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Eiropas Komisija uzklausīs viedokļus par digitālās TV iespējām un problēmām

, 16.10.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eiropas Komisija (EK) uzsākusi sabiedrisko apspriešanos par to, kā vislabāk izmantot digitālās TV sniegtās iespējas un risināt «digitālās revolūcijas» problēmas ES kinofilmu nozarē.

EK vēlas noskaidrot, kā digitālais kino varētu ietekmēt Eiropas filmu nozari un jo īpaši 30 000 Eiropas kinoteātru.

EK paskaidro, ka filmu veidotāji arvien vairāk izmanto digitālās tehnoloģijas. Jaunas kinokameras un formāti atvieglo filmu uzņemšanu. Aizraujošiem specefektiem un 3D filmām tiek izmantoti citi digitālie paņēmieni. Turklāt digitālā formātā ierakstītas filmas izplatīšana var būt līdz pat desmit reizēm lētāka par tradicionāli 35 mm kinolentā ierakstītas filmas izplatīšanu, tāpēc digitālais kino varētu atvieglot Eiropas filmu demonstrēšanu pasaulē.

Tomēr digitālās filmu demonstrēšanas iekārtas daudziem Eiropas kinoteātriem var izmaksāt pārāk dārgi un vienai trešdaļai Eiropas kinoteātru varētu pat draudēt slēgšana, aplēsusi EK.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Igaunijas uzņēmēja Margusa Linnamē kontrolētā investīciju kompānija "UP Invest" iegādāsies kompāniju "Forum Cinemas", kurai ir kinoteātru bizness Baltijas valstīs, paziņojis "UP Invest".

Lai gan "UP Invest" pieder kinoteātri "Apollo", ""Forum Cinemas" iegāde dos tai iespēju nostiprināt pozīcijas Lietuvā, norādījis "UP Invest" valdes loceklis Svens Nūtmans.

"Covid-19 izplatība nozīmē grūtus laikus kinoteātru biznesā visā pasaulē, tāpēc nepieciešama konsolidācija. "Forum Cinemas" ir ļoti labi pārvaldīta kompānija visās Baltijas valstīs un mēs esam ļoti gandarīti par šo darījumu," sacījis Nūtmans.

Viņš piebildis, ka plānots izmantot gan "Apollo", gan "Forum Cinemas" labākos tehnoloģiskos risinājumus un apkalpošanas standartus visos kinoteātros, lai piedāvātu apmeklētājiem vel kvalitatīvākus pakalpojumus.

Savukārt ASV kompānija "AMC Entertainment", kuras grupā ietilpst "Forum Cinemas", informējusi, ka darījuma vērtība ir 65 miljoni eiro.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Latvijā būs jauns kinoteātru tīkls

, 19.02.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šogad augustā līdz ar jauna kinoteātra atvēršanu Daugavpilī, kompānija New Europe Cinemas uzsāks jauna kinoteātru tīkla veidošanu Latvijā. Turpmāko 3 gadu laikā plānots atvērt vairākus kinoteātrus arī citās Latvijas pilsētās – Rīgā, Jelgavā, Valmierā, Ventspilī un Liepājā.

New Europe Cinemas ģenerāldirektors Valters Veidemanis Db pavēstīja, ka New Europe Cinemas plānos ietilpst ne tikai Latvijas, bet arī visas Baltijas un nākotnē arī Krievijas, Ukrainas un citu bijušo padomju bloka valstu tirgu aptveršana.

Savukārt Latvija projektam kalpo kā atspēriena punkts. Projektā plānots investēt gan pašmāju, gan ārvalstu kapitālu. Šobrīd noris sarunas ar vairākām vietējām kompānijām par iespējamo sadarbību, kā rezultātā būs zināms arī jauno kinoteātru nosaukums.

«Esam izpētījuši, ka šajā ziņā pie mums ir ļoti plašas biznesa iespējas, pat neskatoties uz šā brīža ekonomisko situāciju. Turklāt ir izpētīts - pasaules vēsturē ir pietiekami daudz piemēru, kas apliecina, ka cilvēki kā vienu no galvenajiem izklaides veidiem, nonākot ekonomiskās grūtībās, izvēlas tieši kino baudīšanu – tā ir pietiekami lēta un pieejama atpūta gandrīz ikvienam,» skaidroja V.Veidemanis.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Premier Pictures uzsāk filmu izplatīšanu Baltijā

, 07.11.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Premier Pictures uzsāk filmu izplatīšanu Baltijā, piedāvājot filmu Kā tikt vaļā no draugiem un tamlīdzīgiem, kas tiks demonstrēta tikko atvērtajā kinoteātra kompleksā Cinamon Rīgā, tirdzniecības parkā Alfa, informē Premier Pictures.

"Esam iecerējuši Baltijas valstīs piedāvāt plašu filmu klāstu un par vispiemērotāko laiku uzsākt šīs ieceres īstenošanu izvēlējāmies jaunā kinoteātru kompleksa Cinamon atvēršanu Rīgā," teic uzņēmuma filmu izplatīšanas vadītāja Kristina Kulioniene. "Ar otrā kinoteātru kompleksa atvēršanu Baltijas valstīs palielinās arī pieprasījums pēc arvien jaunām filmām, tādēļ nodrošināsim klientiem vēl lielāku izvēles iespēju," piebilst Kristina Kulioniene. "Klienti allaž vēlas redzēt jaunas filmas, bet šobrīd izvēles iespējas Baltijā ir ierobežotas."

Komentāri

Pievienot komentāru