Finanses

Komisārs: Eiropai būtu jāpārvērtē savs biznesa modelis

Didzis Meļķis, 05.06.2013

ES nodarbinātības, sociālo lietu un integrācijas komisārs Lāslo Andors.

Foto: Edmunds Brencis, Dienas Bizness

Jaunākais izdevums

Līdz šim Eiropā valdījis modelis, kas nerosina neveiksmīgu valstu un cilvēku konkurētspējas atjaunošanu. Latvija pilnīgi noteikti nav uz nabadzības mazināšanas ceļa, uzskata ES nodarbinātības, sociālo lietu un integrācijas komisārs Lāslo Andors.

Sarunā ar DB komisārs norādīja, ka Eiropai būtu gan jāpārvērtē savs biznesa modelis, gan jāmodernizē savu sociālais modelis. «Mana nešaubīgā pārliecība ir, ka šī krīze sakņojas tieši kļūdainajā biznesa modelī – tajā, kā darbojas finanšu sektors pienācīgu regulējumu un robustas monetārās savienības trūkumā. Nebija arī pienācīgas industriālās politikas, kuri nodrošinātu, ka tie, kas zaudē savu konkurētspēju, tomēr ar kādām inovācijām spēj piedzīt pārējos,» sacīja L. Andors.

Viņš pauda uzskatu, ka iepriekšējam biznesa modelim bija daudzas vājās vietas, turklāt dažās dalībvalstīs ES perifērijā bija arī ļoti vājš pieejamo ES fondu izlietojums – tie netika apgūti un ieguldīti konkurētspējas celšanā.

EK tai pievērsās pirms trijiem gadiem, kad tika izstrādāta stratēģija līdz 2020. gadam, kas tika nodēvēta par viedu, ilgtspējīgu un ietverošu izaugsmi. «Saskaņā ar Eiropas 2020. gada stratēģiju dalībvalstīm bija jāizstrādā nacionālie mērķi, lai celtu nodarbinātību un mazinātu nabadzību. Daudzās dalībvalstīs pēdējos trīs gados nav manāms, ka tās būtu kādas prioritātes un ka šīs valstis būtu uz nabadzības mazināšanas ceļa. Latvijas pilnīgi noteikti nav uz šā ceļa. Es saprotu, ka eiro līdz šim ir bijusi prioritāte, tomēr ir jābūt arī pūlēm saskaņot visus šos mērķus – fiskālo disciplīnu un stabilitāti, kas palīdz veicināt arī ekonomisko izaugsmi, ar sociālo labklājību,» atzina komisārs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Karjera

Eiropas komisārs apliecina Latvijas spēju veikt darbaspēka nodokļu samazinājumu

Dienas Bizness, 04.06.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eiropas Komisijas prasība ir nepieciešamība mazināt darbaspēka nodokļu slogu, lai veicinātu darbaspēka pieprasījumu. Saskaņā ar Latvijas ekonomikas rādītājiem, valstij ir visas iespējas to īstenot.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Eirozonā bezdarbs nemazinās

Žanete Hāka, 30.09.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Augustā eirozonas bezdarbs saglabājās 11,5% līmenī jau trešo mēnesi pēc kārtas, liecina jaunākie Eurostat dati.

Neskatoties uz to, ka eirozonas ekonomika ir tikusi ārā no smagās recesijas, bezdarba līmeni kopš rekordaugstās -12% - atzīmes sasniegšanas pērn nav izdevies būtiski samazināt.

Pagājušajā mēnesī kopumā 18,3 miljoni cilvēku eirozonā bija bez darba, bet Eiropas Savienībā tādu bija 24,6 miljoni. ES bezdarba līmenis sasniedza 10,1%, kas ir mazāk nekā 10,2% iepriekšējā mēnesī.

«Eiropas bezdarba līmenis pērnā gada laikā ir lēnām samazinājies, taču aizvien turas nepieņemami augstu,» saka ES nodarbinātības komisārs Laslo Andors. Viņš uzsver, ka, ņemot vērā kopējās ekonomikas izaugsmes trūkumu, darbaspēka reforma nevar atrisināt ekonomikas krīzi Eiropā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valstis, kurās ir lielāks tā saucamo pabalstu tūristu skaits, turpmāk varētu asāk vērsties pret imigrantiem, kuri necenšas atrast darbu, trešdien vēsta laikraksts Dienas Bizness.

Eiropas tiesa lēmusi, ka Eiropas Savienības (ES) valstīm ir tiesības atteikt pabalstus tiem imigrantiem, kuri aktīvi nemeklē darbu.

Gaidīja jau sen

ES pilsoņi, kuri ieceļo valstīs, lai tikai saņemtu pabalstus, varētu tikt izslēgti no šīm pabalstu shēmām, liecina Eiropas Kopienu Tiesas nule publicētais spriedums. Tā atzīst, ka ES dalībvalstīm ir jābūt tiesībām atteikt sociālos pabalstus ekonomiski neaktīviem ES pilsoņiem, kuri ir pārcēlušies uz valsti tikai ar mērķi saņemt pabalstus. Šis lēmums ir iepriecinājis tādas valstis kā Lielbritāniju un Vāciju, kas jau iepriekš ir izteikušas vēlmi ieviest ierobežojumus tā saucamajam pabalstu tūrismam, cenšoties mazināt augošo nestrādājošo imigrantu skaitu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Karjera

Attīstības vārdā aicina samazināt darbaspēka nodokļu slogu

Dienas Bizness, 10.07.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Darbaspēka nodokļu sloga samazināšana veicina gan ēnu ekonomikas, gan nodarbināto emigrācijas mazināšanos, kā arī nāk par labu labklājības attīstībai ilgtermiņā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Karjera

Latvija līdere ES aplokšņu algās

Žanete Hāka, 24.03.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijā, Nīderlandē un Igaunijā ir visvairāk respondentu, kas strādā nedeklarētu darbu (11%), liecina jaunākais Eirobarometra pētījums.

Tomēr starp valstīm pastāv būtiskas atšķirības attieksmē un izpratnē par to, kas tiek uzskatīts par nedeklarētu darbu, kā arī attiecīgo pakalpojumu veida un apjoma atšķirības. Tiesa gan, nedeklarēta darba piedāvājums ir strauji samazinājies dažās valstīs, piemēram, Latvijā, savukārt Spānijā un Slovēnijā tas ir nedaudz pieaudzis, un ievērojami palielināts nedeklarētā darba pieprasījums ir konstatēts Grieķijā, Kiprā, Maltā un Slovēnijā.

Aptuveni katrs desmitais eiropietis atzīst, ka iepriekšējā gadā ir iegādājies preces vai pakalpojumus, kas saistīti ar nedeklarētu darbu, savukārt 4% atzīst, ka paši ir saņēmuši nedeklarētu samaksu par darbu, liecina pētījums.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Eiropas veselības apdrošināšanas kartei pieteikušies 200 miljoni eiropiešu

Žanete Hāka, 25.06.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kopumā gandrīz 200 miljoniem eiropiešu jau ir Eiropas veselības apdrošināšanas karte (EVAK), liecina jaunākie Eiropas Komisijas dati.

Tātad tā ir vairāk nekā pusei no apdrošinātajiem Eiropas Savienības iedzīvotājiem. Pērn EVAK saņēmuši vēl 8 miljoni iedzīvotāju. Tādējādi kartes turētāju skaits salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu pieaudzis par 4%.

Par nodarbinātību, sociālajām lietām un iekļautību atbildīgais komisārs Lāslo Andors norāda, ka ar EVAK palīdzību ceļošanas laikā iespējams saņemt vajadzīgo medicīnisko palīdzību Eiropas Savienībā, Šveicē, Lihtenšteinā, Norvēģijā un Islandē.

EVAK var saņemt par velti, un šī karte apliecina, ka personai ir tiesības uz medicīnisko palīdzību uzņēmējvalsts veselības aprūpes sistēmā ar tādiem pašiem nosacījumiem un par tādu pašu maksu kā attiecīgās valsts iedzīvotājiem, bet ar noteikumu, ka šāda palīdzība kļuvusi nepieciešama laikā, kad persona uz laiku uzturas ārzemēs. EVAK nevar izmantot, lai segtu plānotu ārstēšanos citā valstī.

Komentāri

Pievienot komentāru