Citas ziņas

Komisija: par vardarbīgu dzimumtieksmes apmierināšanu ar mazgadīgajiem draudēs mūža ieslodzījums

, 21.10.2008

Jaunākais izdevums

Saeimas Juridiskā komisija otrdien, 21. oktobrī, pirms 3. lasījuma atbalstīja grozījumus Krimināllikumā, paredzot bargākus sodus par vardarbīgu dzimumtieksmes apmierināšanu ar mazgadīgajiem. Par to tiesa varēs piespriest mūža ieslodzījumu vai brīvības atņemšanu uz laiku no desmit līdz divdesmit gadiem ar policijas kontroli uz laiku līdz trīs gadiem.

Komisijas deputāti atbalstīja arī normu, kas paredz nepiemērot nosacītu pirmstermiņa atbrīvošanu pilngadīgai personai, kurai sods piespriests par sevišķi smagu noziegumu pret nepilngadīgo, ir saistīts ar vardarbību un vērsts pret dzimumneaizskaramību vai tikumību. Šādas izmaiņas Krimināllikumā piedāvā arī Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija.

Tāpat pilngadīgai personai, kas notiesāta par smaga vai sevišķi smaga nozieguma izdarīšanu, ja tas saistīts ar vardarbību vai vērsts pret dzimumneaizskaramību vai tikumību, obligāti būs jāpiedalās probācijas programmās.

Atbilstošas probācijas programmas Valsts probācijas dienests varēs īstenot, sākot ar 2010. gada jūniju.

Deputāti vienojās arī par papildu nosacījumiem, pie kuriem personu var nosacīti atbrīvot no pamatsoda izciešanas. To varēs darīt, ja notiesātais līdz ar citiem priekšnoteikumiem būs sasniedzis arī noteiktu resocializācijas rezultātu, risinās un būs gatavs arī turpmāk risināt savas psiholoģiskās problēmas, kā arī pēc atbrīvošanas godīgā veidā spēs iegūt eksistences līdzekļus.

Patlaban pirmstermiņa nosacītai atbrīvošanai noteikti sekojoši priekšnoteikumi: notiesātajam nav spēkā esošu sodu par režīma pārkāpumiem, viņš atbilstoši iespējām labprātīgi atlīdzinājis cietušajiem nodarīto kaitējumu, kā arī piekritis ārstēties no atkarības gadījumā, ja noziegums izdarīts atkarības dēļ.

Plānots, ka Krimināllikuma grozījumus Saeima 3. lasījumā skatīs 30. oktobra sēdē.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Mūža pensijas apdrošināšanu izvēlējušies gandrīz 100 cilvēku

Žanete Hāka, 13.10.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pirmā gada laikā mūža pensijas apdrošināšanā parakstītas prēmijas – Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra apdrošinātājiem nodevusi valsts fondēto pensiju kapitālu vairāk nekā 750 tūkstošu eiro apmērā, kas veido vidēji 7800 eiro uz vienu apdrošināšanas līgumu.

Tā liecina Latvijas Apdrošinātāju asociācijas apkopotie dati.

Pagājušā gada septembrī Latvijā tika ieviesta mūža pensijas apdrošināšana – alternatīva iespēja pensiju 2. līmenī uzkrātā kapitāla saņemšanā. Mūža pensiju, tāpat kā valsts pensiju, pensionārs saņem līdz mūža beigām, bez tam pensionāram ir lielākas izvēles iespējas noteikt mūža pensijas saņemšanas kārtību, kā arī atstāt to mantojumā labuma guvējam pēc paša izvēles.

Līdz šim mūža pensijas apdrošināšanu izvēlējušies gandrīz 100 cilvēku jeb gandrīz ceturtā daļa iedzīvotāju, kuru pensiju 2. līmenī uzkrātais kapitāls bijis pietiekams mūža pensijas apdrošināšanas līguma noslēgšanai. Ņemot vērā to, ka ar katru gadu aizvien vairāk personu, kas pensionēsies, būs pensiju 2. līmeņa dalībnieki, prognozējams, ka pieaugs arī to pensionāru skaits, kuri izvēlēsies saņemt mūža pensijas polisi.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Mūža pensijas apdrošināšanas līgumus noslēguši 1900 klientu

Žanete Hāka, 19.10.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Trīs gadu laikā, kopš Latvijā pieejama mūža pensijas apdrošināšana, tās popularitāte augusi vairākkārtīgi, liecina Latvijas Apdrošinātāju asociācijas (LAA) dati.

Ja 2013.gadā šo pakalpojumu izvēlējās 100 cilvēki, tad kopumā līdz šī gada rudenim jau 1900 klientu noslēguši mūža pensijas apdrošināšanas līgumus.

Mūža pensija ir produkts, kas tirgū acīmredzami ir bijis vairāk nekā vajadzīgs, skaidro Latvijas Apdrošinātāju asociācijas (LAA) prezidents Jānis Abāšins.

Mūža pensijas apdrošināšana ir alternatīva iespēja pensiju 2. līmenī uzkrātā kapitāla saņemšanai. Mūža pensiju, tāpat kā valsts pensiju, pensionārs saņem līdz mūža beigām, taču pensionāram ir lielākas izvēles iespējas noteikt elastīgu mūža pensijas saņemšanas kārtību, kā arī atstāt to mantojumā paša izvēlētam mantiniekam.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Ceturtdaļa pensionāru, kuru 2. līmeņa kapitāls ir pietiekams, izvēlas Mūža pensijas apdrošināšanu

Žanete Hāka, 11.06.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kopš pagājušā gada septembra, kad Latvijā tika ieviesta Mūža pensijas apdrošināšana – valsts noteikta alternatīva pensiju 2. līmeņa uzkrātā kapitāla saņemšanai – šo iespēju ir izmantojuši 26% no iedzīvotājiem, kuru pensiju 2. līmenī uzkrātais kapitāls bija pietiekams Mūža pensijas apdrošināšanas līguma noslēgšanai.

Saskaņā ar VSAA datiem astoņu mēnešu laikā 214 pensionāri ir uzkrājuši pietiekamu pensiju 2. līmeņa kapitālu, lai varētu izmantot Mūža pensijas apdrošināšanu. No tiem 56 personas jeb 26% noslēgušas Mūža pensijas apdrošināšanas līgumus un attiecīgi 51 līgums (91% no kopējā skaita) ir noslēgts ar SEB dzīvības apdrošināšanu, pārējās ar otru kompāniju, kas piedāvā, ir Ergo. Kopējais valsts fondēto pensiju kapitāls, ko VSAA pārskaitījusi SEB dzīvības apdrošināšanas klientiem, ir vairāk nekā 428 tūkstoši eiro, kas veido vidēji 8409 eiro uz vienu Mūža pensijas apdrošināšanas līgumu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Imantas pedofila lietu nodod kriminālvajāšanai; atklātas vēl divas noziegumu epizodes

Dienas Bizness, 29.02.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts policija noslēgusi izmeklēšanu kriminālprocesā pret vīrieti, kurš tiek turēts aizdomās par dzimumnoziegumu izdarīšanu pret mazgadīgām meitenēm Pārdaugavā. Izmeklēšanas laikā policija noskaidrojusi vēl divas noziegumu mēģinājumu epizodes, ko izdarījis aizdomās turētais vīrietis, informē, Valsts policijas Sabiedrisko attiecību nodaļas vecākais speciālists.

Tāpat, noskaidrojot jaunu informāciju, ir uzsākta vēl viena vajāšanai pagaidām nenodota lieta, kas saistīta ar diviem Imantas pedofila uzbrukumiem mazgadīgām meitenēm.

Pagājušā gada augustā policija aizturēja 20 gadus vecu vīrieti par smagiem dzimumnoziegumiem pret mazgadīgām meitenēm daudzdzīvokļu namu kāpņutelpās Imantā un Zasulaukā. Šobrīd Rīgas reģiona Kriminālpolicija ir savākusi nepieciešamos pierādījumus un liecības, un pagājušajā nedēļā lieta nodota kriminālvajāšanai Rīgas tiesas apgabala prokuratūrā.

Ar kriminālprocesa ietvaros veiktās ekspertīzes slēdzienu aizdomās turētais vīrietis ir atzīts par pieskaitāmu. Viņš sadarbojies ar izmeklēšanu un sniedzis liecības par izdarītajiem noziegumiem. Izmeklēšanas laikā policija noskaidroja vēl divas noziegumu mēģinājumu epizodes, kas notikušas 2014. gada rudenī. Vīrietis līdzīgā veidā mēģinājis veikt seksuāla rakstura darbības ar mazgadīgām meitenēm, taču tas viņam nav izdevies.

Komentāri

Pievienot komentāru
Likumi

Brīdina par izdevumiem arvien augošās «mūžinieku armijas» uzturēšanai

Dienas Bizness, 12.10.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Saeima ceturtdien otrajā lasījumā atbalstīja no ASV «nošpikotus» Krimināllikuma grozījumus, kas paredz - ja cilvēks trīsreiz izdarījis sevišķi smagu noziegumu, mūža ieslodzījums viņam pienākas automātiski un notikušā apstākļi vairs nevienu neinteresē, vēsta laikraksts Diena.

Krimināltiesību eksperte Ilona Kronberga norādījusi - ja šādas normas tiešām iestrādās Krimināllikumā, tas Latvijai garantēs virkni zaudējumu Eiropas Cilvēktiesību tiesā (ECT), nemaz nerunājot par simtiem tūkstošu latu, kas ik gadus būtu jāizvelk no nodokļu maksātāju maciņiem augošās «mūžinieku» armijas uzturēšanai.

Saeimā diskusijas par ZZS deputāta, bijušā žurnālista Kārļa Seržanta ierosinājumiem izvērsušās ļoti karstas. Kaut Juridiskā komisija tos visus bija noraidījusi, Saeimas vairākums lielāko daļu no tiem atbalstīja, «par» balsojot galvenokārt Saeimas opozīcijai un daļai VL-TB/LNNK deputātu. K. Seržants atsaucies uz ASV piemēru, kur šāds «trešās reizes likums» ir spēkā 26 štatos: «Tur cilvēks, kas divas reizes sodīts par vardarbīgiem noziegumiem, trešajā reizē var saņemt mūža ieslodzījumu pat par bērnam atņemtu saldējumu.»

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Mūža pensijas apdrošināšanā pagājušajā gadā dzīvības apdrošinātāji bruto prēmijās kopumā parakstījuši 59,048 miljonus eiro, kas ir par 44,1% vairāk nekā 2019.gadā, liecina Finanšu un kapitāla tirgus komisijas dati (FKTK).

Vienlaikus bruto atlīdzībās mūža pensijas apdrošināšanā 2020.gadā dzīvības apdrošināšanas kompānijas izmaksājušas 15,365 miljonus eiro, kas ir pieaugums par 56,7% salīdzinājumā ar 2019.gadu.

Tostarp, pēc FKTK datiem, "Compensa Life Vienna Insurance Group SE" Latvijas filiāle mūža pensijas apdrošināšanā prēmijās pērn parakstījusi 22,879 miljonus eiro, bet atlīdzībās izmaksājusi 4,185 miljonus eiro, savukārt "CBL Life" mūža pensijas apdrošināšanā prēmijās parakstījusi 18,146 miljonus eiro, bet atlīdzībās izmaksājusi 3,261 miljonu eiro.

Tajā pašā laikā "SEB Life and Pension Baltic SE" mūža pensijas apdrošināšanā pagājušajā gadā prēmijās parakstījusi 12,596 miljonus eiro, bet atlīdzībās izmaksājusi 6,899 miljonus eiro, kamēr "Ergo Life Insurance SE" Latvijas filiāle mūža pensijas apdrošināšanā prēmijās parakstījusi 5,427 miljonus eiro, bet atlīdzībās izmaksājusi 1,02 miljonus eiro.

Komentāri

Pievienot komentāru
Auto

Papildināts - Plāno bargākus sodus braukšanas ātruma pārsniedzējiem

LETA, 13.03.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Atbildīgās iestādes ir sagatavojušas grozījumus Administratīvo pārkāpumu kodeksā (APK), kas paredz bargākus sodus par ātruma pārsniegšanu.

Aģentūras LETA rīcībā esošie Satiksmes ministrijas sagatavotie grozījumi, kas iesniegti Saeimas Juridiskajā komisijā, paredz, ka par atļautā braukšanas ātruma pārsniegšanu līdz desmit kilometriem stundā izteiks brīdinājumu vai piemēros naudas sodu 10 eiro apmērā.

Par ātruma pārsniegšanu no 11 līdz 20 kilometriem stundā motociklistiem, vieglo automašīnu vadītājiem un kravas automašīnu vadītājiem, kuru spēkrata masa nepārsniedz 7,5 tonnas, draudēs brīdinājums vai naudas sods 20 eiro apmērā. Šobrīd APK paredz, ka par atļautā braukšanas ātruma pārsniegšanu līdz 20 kilometriem stundā var piemērot brīdinājumu vai septiņu eiro naudas sodu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Par politisko partiju nelikumīgu finansēšanu lielā apmērā vainīgajiem draudēs brīvības atņemšana uz laiku līdz diviem gadiem, naudas sods no 30 līdz 200 minimālajām mēnešalgām un viņus varēs sodīt arī ar mantas konfiskāciju.

Par partiju finansēšanu, kas izpaudusies kā atļautā ziedojumu apmēra pārsniegšana un veikta, nepārskaitot ziedojumu konkrētas partijas bankas kontā, tas ir, ziedojumiem partiju «melnajās kasēs», draudēs vēl bargāks sods – brīvības atņemšana uz laiku līdz sešiem gadiem.

(Foto: SXC)Bargi sodi draudēs arī politiķiem, kas pieņēmuši nelikumīgus ziedojumus.

Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja priekšnieka vietnieks Alvis Vilks Ministru kabineta sēdē šodien uzsvēra, ka politisko partiju nelikumīga finansēšana jāpadara par krimināli sodāmu darbību pēc iespējas ātrāk.

Komentāri

Pievienot komentāru
DB Viedoklis

Redakcijas komentārs: Veselīga mūža ilgums un pensijas vecums

Rūta Kesnere - DB komentāru nodaļas redaktore, 10.04.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas Bankas ekonomists Oļegs Tkačevs konferencē par pensiju sistēmu nāca klajā ar priekšlikumu, lai nodrošinātu pensiju sistēmas ilgtspēju, pensionēšanās vecumu sasaistīt ar paredzamo mūža ilgumu. Ideja nav jauna, un 13 OECD valstīs no 30 šāda saikne pastāv.

Pašlaik saskaņā ar portāla https://www.europeandatajournalism.eu jaunākajiem datiem par pērno gadu vidējais dzīves ilgums pēc pensijas vecuma sasniegšanas ir visai atšķirīgs dažādās Eiropas Savienības valstīs – no 25,9 gadiem Austrijā ar pensionēšanas vecumu 60 gadi līdz 16, 53 gadiem Bulgārijā ar pensionēšanas vecumu - 65 gadi. Pensionēšanās vecums Latvijā ir 63 gadi un trīs mēneši un sagaidāmais dzīves ilgums pēc aiziešanas pensijā ir 19,95 gadi. VSAA mājaslapā atrodams, ka plānots 2025. gadā pensionēšanās vecumu paaugstināt līdz 65 gadiem. Līdz ar vidējā mūža ilguma pieaugumu un sabiedrības novecošanos daudzās valstīs tiek izvirzīta ideja par pensionēšanās vecuma sasaisti ar paredzamo dzīves ilgumu. Tajā pašā laikā eksperti norāda, ka svarīgāks lielums par paredzamo mūža ilgumu ir paredzamais veselīga mūža ilgums.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Līdz ar līguma noslēgšanu ar Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūru SEB dzīvības apdrošināšana turpmāk piedāvās Mūža pensijas apdrošināšanu.

Tādējādi 2. pensiju līmeņa uzkrājumus būs iespējams atstāt mantojumā izvēlētai personai. Pagaidām SEB dzīvības apdrošināšana ir pirmā, kas noslēgusi līgumu par mūža pensijas apdrošināšanu, tomēr paredzams, ka drīzumā kompānijai sekos arī citi un izvēle paplašināsies.

Patlaban pensionāra nāves gadījumā tuviniekiem tiek piešķirts un izmaksāts apbedīšanas pabalsts divu pensiju apmērā un regulārā pensiju izmaksa tiek pārtraukta. Savukārt, slēdzot līgumu par mūža pensijas izmaksu, pretendents līgumā var norādīt labuma guvēju – personu, kura pensijas saņēmēja nāves gadījumā turpinās saņemt pensiju. Līguma darbības laikā šo personu var nomainīt pret citu, skaidro I. Krasts. Slēdzot līgumu, pensijas saņēmējs ar kompāniju vienojas par garantēto mūža pensijas izmaksas periodu, kas var būt 1-20 gadi, skaitot no pirmās pensijas izmaksas. Tā, piemēram, ja garantētais posms ir 20 gadi un apdrošinātais nomirst pēc septiņiem gadiem, labuma guvējs saņem pensiju vēl 13 gadus. Savukārt, ja apdrošinātais dzīvos ilgāk par maksimāli garantētajiem 20 gadiem, viņš turpinās saņemt noteikto summu līdz pat mūža beigām.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Turpinās izaugsme personu apdrošināšanas veidos

Žanete Hāka, 30.04.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šā gada 1. ceturksnī Latvijas iekšējais apdrošināšanas tirgus (neskaitot ārzemēs parakstīto prēmiju apjomu) pieaudzis par 6,5% un kopumā apdrošināšanas sabiedrības parakstījušas prēmijas 97,6 miljonu eiro apmērā, liecina Latvijas Apdrošinātāju asociācijas dati.

Izmaksāto atlīdzību apjoms, salīdzinot ar pērnā gada 1. ceturksni, palielinājies par 10,7% un kopumā atlīdzībās izmaksāti 53,7 miljoni eiro

LAA prezidents J. Abāšins: «Par spīti izaicinošajai ģeopolitiskajai situācijai, apdrošināšanas tirgus uzrāda visnotaļ labus izaugsmes ciparus. Turpinās izaugsme personu apdrošināšanas veidos, kas ir pozitīvs signāls. Kā jau prognozēts, strauji pieaug mūža pensijas saņēmēju skaits, kas liecina arī par uzticību apdrošināšanas nozarei. Atlīdzību pusē izaugsme ir vēl straujāka, ko visvairāk ietekmē praktiski nepārtrauktā cenu celšanās medicīnas un autoservisu nozarēs un pieaugošais klientu prasīgums.»

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Paredz, ka mūža pensijas polises īpašnieku skaits desmit gadu laikā dubultosies

Žanete Hāka, 12.03.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Personu skaits, kas atbilst kritērijiem, lai varētu kļūt par Mūža pensijas polises īpašnieku, pašlaik Latvijā nav liels - 2014. gadā tie bija ap 6% pensionāru, tomēr turpmāko desmit gadu laikā to skaits pat dubultosies, informē ERGO dzīvības apdrošināšanas vadītājs Latvijā Andris Dzikavičs.

Mūža pensijas polises Latvijā 2014. gada laikā ir izvēlējušies ap 90% to pensijas saņēmēju, kas atbilst kritērijiem, lai varētu slēgt Mūža pensijas līgumu. Cilvēki galvenokārt izvēlas šo alternatīvu – pašiem pārvaldīt savu uzkrāto pensiju, jo tā nodrošina iespēju izvēlēties, kā saņemt pensiju sistēmas 2. līmenī uzkrāto, modelēt saņemamās mūža pensijas izmaksu posmus un apmērus, kā arī noteikt pensijas saņemšanas regularitāti.

ERGO klienti kā lielāko ieguvumu no Mūža pensijas polises uzsver iespēju noteikt mantinieku – ģimenes locekli vai jebkuru citu brīvi izvēlētu cilvēku, kas personas nāves gadījumā varēs turpināt saņemt neizmaksāto pensiju, nevis ieskaitīt to valsts budžetā, uzsver A. Dzikavičs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

AT atceļ spriedumu lietā par uzņēmēju pasūtījuma slepkavībām un Vaškeviča spridzināšanu

LETA, 12.02.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Augstākās tiesas (AT) Krimināllietu departaments 11.februārī atcēla apelācijas instances spriedumu, ar kuru trim vīriešiem par vairāku uzņēmēju pasūtījuma slepkavībām un kādreizējā Valsts ieņēmumu dienesta Muitas kriminālpārvaldes priekšnieka Vladimira Vaškeviča slepkavības mēģinājumu tika piespriests mūža ieslodzījums.

Šajā lietā tika apsūdzēts Mārtiņš Putniņš un Lietuvas pilsoņi Edgars Krogerta un Sergejs Markevičus. Arī informācija Tiesu informatīvajā sistēmā liecina, ka spriedums ir atcelts pilnīgi un lieta nosūtāma jaunai iztiesāšanai.

Kā aģentūru LETA informēja apsūdzētā Mārtiņa Putniņa advokāts Artūrs Zvejsalnieks, apelācijas instances notiesājošais spriedums atcelts pilnībā un lieta nosūtīta atkārtotai izskatīšanai apelācijas instances tiesā.

AT Krimināllietu departaments savā lēmumā norādījis, ka tiesa nav pienācīgi pārbaudījusi lietas pierādījumus un izmantojusi nepieļaujamus pierādījumus. Lēmumā norādīts, ka pārkāptas apsūdzēto Eiropas Cilvēktiesību un pamatbrīvību aizsardzības konvencijas 6.pantā un Satversmes 92.pantā noteiktās tiesības uz lietas izskatīšanu taisnīgā un objektīvā tiesā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Latvijas apdrošināšanas tirgū stabila izaugsme

Žanete Hāka, 03.02.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas iekšējais apdrošināšanas tirgus (neskaitot ārzemēs parakstīto prēmiju apjomu) pērn pieaudzis par 11%, liecina Latvijas Apdrošinātāju asociācijas rīcībā esošie sākotnējie dati par pirmajiem apdrošinātāju darbības rezultātiem.

Izmaksāto atlīdzību apjoms palielinājies par 3%.

Kopumā 2014. gadā Latvijas tirgū apdrošinātāji parakstījuši prēmijas 347,6 miljonu eiro apmērā un izmaksājuši atlīdzības 194,7 miljonu eiro apmērā.

LAA vadītājs Jānis Abāšins uzsver, ka ļoti pozitīvi vērtējams, ka no lielajiem veidiem visstraujākais kāpums turpinās dzīvības apdrošināšana (ieskaitot uzkrājošo apdrošināšanu) – par 22%. Prēmijās parakstīti 82,5 miljoni eiro, atlīdzībās izmaksāti 40 miljoni eiro. Dzīvības apdrošināšana ir līdere Latvijas tirgū, sasniedzot jau gandrīz ceturto daļu – 23,7% – no kopējā parakstīto prēmiju apjoma. Izmaksāto atlīdzību apjoms samazinājies par 11%.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

LB: Latvijas valdība neizceļas ar efektivitāti veselības un izglītības jomās

Ieva Mārtiņa, Db, 02.09.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valdības izdevumi izglītības un veselības aprūpei nav izmantoti efektīvi, salīdzinot ar citām Eiropas Savienības valstīm.

Pie šāda secinājuma nonācis Latvijas Bankas Monetārās politikas pārvaldes Makroekonomikas analīzes daļas vecākais ekonomists Oļegs Krasnopjorovs, vērtējot, cik efektīvi valdības izdevumi izglītībai veicina skolēnu vidējos mācību sasniegumus vai izdevumi veselības parūpē pagarina vidējo mūža ilgumu.

Sarindojot ES valstis pēc to valdību izdevumu efektivitātes, Latvija ir 8. vietā izglītībā un 27. vietā - veselības aprūpē. Latvijas izglītības (vērtējot 2006. gada datus) un veselības aprūpes sistēmai (vērtējot 2007. gada datus) piemīt salīdzinoši augsta izmaksu efektivitāte un zema sistēmas efektivitāte, proti, tas, ka Latvijā ir salīdzinoši vairāk skolotāju, ārstu, un slimnīcas gultas vietu attiecībā pret iedzīvotāju skaitu, neatspoguļojas ne augstākos mācību sasniegumos, ne paredzamajā iedzīvotāju mūža ilgumā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Mūža pensijas apdrošināšanu izvēlējušies ap 1900 pensionāru Latvijā

Žanete Hāka, 20.12.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pieredze, kas veidojusies 25 gados kopš valsts neatkarības atgūšanas, attīstās, un arī mūsu sabiedrība iepazīst arvien jaunas uzkrāšanas iespējas, kas citur pasaulē jau iemantojušas stabilu vietu ikvienas personas rūpēs par savu nākotni un vecumdienām – uzsver apdrošināšanas sabiedrības ERGO un Nordea Pensions Latvia eksperti, iepazīstinot ar uzkrājumu tirgus tendencēm un nākotnes prognozēm.

Tiek novērots, ka arvien jauni pensiju kapitāla uzkrāšanas veidi kļūst pieprasīti arī Latvijā.

Viena no šādām iespējām Latvijā tika ieviesta pirms trim gadiem – Mūža pensijas apdrošināšana, ko šobrīd izvēlējušies jau ap 1900 pensionāru Latvijā. Mūža pensijas līgumu var noslēgt ikviens valsts pensiju shēmas dalībnieks, kas sasniedzis pensionēšanās vecumu un kura 2. pensiju līmenī uzkrātais kapitāls ir vismaz 3000 eiro. Personu skaits, kas atbilst kritērijiem, lai saņemtu Mūža pensiju, pašlaik ir aptuveni 0,5% no kopējā Latvijas pensionāru skaita.

Prognozējams, ka turpmāko 10 gadu laikā to skaits varētu sasniegt pat 80 000 personas jeb 17% pensionāru, līdz ar to mūža pensija kļūs pieejamāka un to varēs mantot, uzskata ERGO dzīvības apdrošināšanas vecākais riska parakstītājs Baltijā Andris Dzikavičs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Tiesības celt prasības pret valdes locekļiem – papildus iespēja kreditoru interešu aizsardzībai?

Eva Berlaus, 15.05.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Komerclikuma 170. pants paredz, ka kreditors, kurš nevar panākt sava prasījuma apmierināšanu no sabiedrības, var celt prasību sabiedrības labā pret sabiedrības valdes locekļiem, ja viņi nodarījuši sabiedrībai zaudējumus un nav tos atlīdzinājuši.

Saskaņā ar Komerclikumu prasību var celt 5 gadu laikā no prasības tiesību rašanās dienas un kreditora tiesības celt prasību neierobežo arī tas, ka sabiedrība ir atteikusies no prasības pret vainīgo, starp sabiedrību un valdes locekli ir noslēgts izlīgums, kā arī tas, ka zaudējums nodarīts pildot dalībnieku sapulces vai padomes lēmumu.

Šajos laikos, kad parādu piedziņa prasa arvien vairāk pūļu, kreditori novērtētu jebkuru efektīvu papildus līdzekli cīņā ar parādniekiem. Taču, kad Komerclikuma 170. pants ir izmantojams un vai tas nodrošina pietiekami efektīvu aizsardzību, lai kreditoriem būtu interese minētās tiesības izmantot? Manuprāt, lai gan ir pilnīgi skaidrs, ka nekāds brīnumlīdzeklis tas nav, kreditoriem ir vērts paturēt prātā šo pantu, jo var būt situācijas, kad tas tiešām palīdz.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Gāztā Ēģiptes prezidenta atbalstītāji gatavojas plašām demonstrācijām

Jānis Rancāns, 05.07.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ēģiptes islāmisti aicinājuši valstī organizēt plašas demonstrācijas, lai protestētu pret bijušā prezidenta Muhameda Mursi gāšanu pēc tam, kad armija arestējusi daudzus Musulmaņu brālības līderus.

Nacionālā leģitimitātes atbalsta koalīcija, kas pārstāv bijušā prezidenta atbalstītājus, aicinājusi Ēģiptes iedzīvotājiem pēc piektdienas lūgšanām «doties ielās un miermīlīgi mobilizēties», lai paustu savus iebildumus pret arestiem un militāro apvērsumu, vēsta Reuters.

«Mēs tiekam medīti pa visu valsti. Mēs organizēsim demonstrāciju, lai spertu visus miermīlīgos soļus, kas nepieciešami, lai pretotos apvērsumam,» sacījis Musulmaņu brālības pārstāvis Gehads Elhadads.

Prezidenta atbalstītāju aicinājumi doties ielās seko pēc apjomīgiem arestiem, kuros aizturēti M. Mursi pārstāvētās Musulmaņu brālības līderi. Tikmēr pats M. Mursi izmeklētāju priekšā stāsies jau nākamajā nedēļā. Pret viņu izvirzītas apsūdzības prezidenta varas ļaunprātīgā izmantošanā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Cilvēks kā valsts galvenais resurss, dārgums un mērķis

Latvijas Bankas ekonomists Oļegs Krasnopjorovs, 24.07.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Dažreiz dzirdam, ka «darbaspēka trūkums» neļauj ekonomikai sasniegt savu pieauguma potenciālu. Šī nu jau novecojusī paradigma balstās uz priekšstatu par valsti kā milzu rūpnīcu, kurai, lai pastāvētu, ir jāsaražo simtiem tonnu tērauda, jāuzbūvē tūkstošiem kultūras namu un jāpanāk par 5% lielāka izlaide nekā iepriekšējā gadā.

Šajā sistēmā cilvēki ir skrūvītes jeb ražošanas faktori, kas pakļauti nolietojumam, un līdzīgi kā izlaides maksimizācijas vārdā var nesaudzēt darbgaldus, arī cilvēkus var «norakstīt» 60 gadu vecumā vai pat ātrāk.

Tomēr ir pienācis laiks skaidri atzīt, ka ekonomikas apjoms nepieciešams tiktāl, lai tas kalpotu valsts iedzīvotājiem, nevis otrādi. Ekonomikas apjoms, rūpnieciskās izlaides pieauguma procenti un eksporta konkurētspēja – tie nav pašmērķi, bet tikai līdzekļi dzīves kvalitātes celšanai. Ilgāks un veselīgāks mūžs vai tīra vide ir vērtības pašas par sevi, pat ja ekonomikas apjoms no tā nepieaug. Un otrādi, miljonu novecojuša modeļa putekļu sūcēju ražošana var radīt milzīgu ekonomikas apjomu un daudz «jaunu darba vietu», bet to reālā (nevis statistikā) pievienotā vērtība ir tuva nullei un var būt pat negatīva, ja izvērtē materiālu patēriņu/vides piesārņojumu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Compensa Life parakstīto prēmiju apmēru audzē par 22%

Žanete Hāka, 29.07.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Dzīvības apdrošināšanas kompānijas Compensa Life parakstīto prēmiju apjoms šā gada pirmajā pusē sasniedzis 3,7 miljonus eiro, kas ir par 22% vairāk, salīdzinot ar 2014.gada attiecīgo laika periodu, informē kompānijas pārstāvji.

Kopējā Latvijas dzīvības apdrošināšanas tirgū vērojams pieeaugums par 10%.

Uzņēmuma statistikas dati liecina, ka jauno prēmiju apjoms dzīvības apdrošināšanā pirmajos sešos mēnešos palielinājies par 86%. Tāpat jaunajās prēmijās no janvāra līdz jūnijam parakstīto prēmiju apjoms dzīvības apdrošināšanas polisēm pieaudzis par 108%.

Kopējie Latvijas dzīvības apdrošināšanas tirgus dati parāda, ka jau parakstītas prēmijas 51 miljonu eiro apmērā. Statistika rāda, ka kopumā parakstīto prēmiju apjoms tirgum piesaistītām polisēm dzīvības apdrošināšanā pieaudzis par 67%. Vislielākais kāpums vērojams mūža pensijas apdrošināšanā valsts fondēto pensiju shēmas dalībniekiem, kur parakstīto prēmiju apjoms pirmajā pusgadā pieaudzis par 230%, sasniedzot 1,3 miljonus eiro.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Latvijā iedzīvotāju sagaidāmais darba mūžs ir īsāks nekā ES vidēji

LETA, 14.11.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijā sagaidāmais iedzīvotāja darba mūžs ir 35,2 gadi, kas ir nedaudz mazāk kā Eiropas Savienības (ES) vidējais radītājs - 35,4 gadi, liecina ES statistikas departamenta "Eurostat" jaunākie dati, kas apkopoti par 2015.gadu.

Saskaņā ar tiem sagaidāmais darba mūža ilgums Latvijā ir mazāks nekā Igaunijā, bet lielāks nekā Lietuvā. Igaunijā sagaidāmais cilvēka darba mūžs ir 37 gadi, bet Lietuvā - 34,8 gadi.

Eurostat dati liecina, ka visgarākais darba mūžs ir sagaidāms iedzīvotājiem Zviedrijā (41,2 gadi), kam seko Nīderlande (39,9 gadi), Dānija (39,2 gadi), Lielbritānija (38,6 gadi) un Vācija (38 gadi).

Savukārt visīsākais sagaidāmais darba mūžs ir iedzīvotājiem Itālijā (30,7 gadi), Bulgārijā (32,1 gads), Grieķijā (32,3 gadi), Beļģijā, Horvātijā, Polijā un Ungārijā (visās valstīs 32,6 gadi), kā arī Rumānijā (32,8 gadi).

Visās ES dalībvalstīs, izņemot Lietuvu sieviešu sagaidāmais darba mūžs bija īsāks nekā vīriešiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Par Otrā pasaules kara agresijas attaisnošanu Lietuvā draud cietumsods

Vēsma Lēvalde, Db, 30.09.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Par padomju vai fašistiskās agresijas pret Lietuvu noliegšanu vai attaisnošanu tagad Lietuvā draudēs pat reāls cietumsods, informē k2kapital.com.

Lietuvas Seims ar 41 balsi par un 13 pret, 25 atturoties, pirmajā lasījumā pieņēmis labojumus Kriminālkodeksā, ko ieteica konservatīvo pārstāve Vilija Aleknaite – Abramkiene.

Saskaņā ar labojumiem sods, arests vai brīvības atņemšana uz laiku līdz diviem gadiem draudēs tam, kurš publiski izteiksies pozitīvi par PSRS vai nacistiskās Vācijas veikto agresiju.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Singapūras iedzīvotājiem draudēs cietumsods līdz sešiem mēnešiem, ja viņi tīšām stāvēs tuvu līdzās citam cilvēkam, paredz piektdien izsludinātie jaunie pasākumi cīņai ar koronavīrusa izplatību.

Singapūra ieviesusi jaunus pasākumus cīņai ar vīrusu, tostarp slēdzot bārus un kinoteātrus, kā arī aizliedzot lielus pasākumus.

Viens no soļiem ir paredzēts sociālās distancēšanās nodrošināšanai un aizliedz noteiktos apstākļos cilvēkiem stāvēt līdzās tuvāk par metru.

Cilvēkiem aizliegts tīši stāvēt tuvu rindās, vai arī sēdēt tuvāk nekā metru no citas personas sabiedriskās vietās.

Vainīgajiem par noteikumu pārkāpšanu draudēs cietumsods līdz sešiem mēnešiem un naudas sods līdz 10 000 Singapūras dolāru (6340 eiro).

Singapūrā līdz šim reģistrēti 683 inficēšanās gadījumi ar jauno koronavīrusu un divi nāves gadījumi.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

No nākamā gada 1. aprīļa kriminālsods draudēs arī personām, kuras piedāvājušas vai nodevušas materiālas vērtības, mantiska vai citāda rakstura labumus valsts vai pašvaldības iestādes darbiniekam, kurš nav valsts amatpersona.

To paredz ceturtdien pieņemtie Krimināllikuma grozījumi.

Saeimas Juridiskās komisijas deputāts Andrejs Judins (Vienotība) no parlamenta tribīnes skaidroja, ka kriminālsods draudēs, piemēram, par kukuļa piedāvāšanu ārstiem, lai viņi noteiktu pacientam diagnozi, kas dod tiesības saņemt kādus pabalstus un tamlīdzīgiem nodarījumiem.

Pēc A. Judina teiktā, Krimināllikuma grozījumu autoru mērķis nav aizliegt pacientiem pateikties ārstiem vai skolēniem izlaidumā uzdāvināt kādu dāvanu skolotājiem, bet gan ierobežot vilinājumu piedāvāt kukuļus, lai iegūtu īpašu valsts vai pašvaldību iestāžu darbinieku labvēlību.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Šodienas lēmumi - nākotnes pensijas

Latvijas Bankas ekonomiste Ludmila Nola, 28.02.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pagājušajā gadā sabiedrības uzmanības lokā arvien vairāk nonāca jautājumi, kas saistīti ar nākotnes pensiju kapitāla pārvaldīšanu. To veicināja gan jaunu tirgus dalībnieku ienākšana fondēto pensiju jomā, gan Latvijas Bankas rosinātās izmaiņas fondēto pensiju jeb pensiju 2. līmeņa regulējumā.

Rezultātā tika panākta valsts fondētās 2. līmeņa pensiju līdzekļu pārvaldīšanas izmaksu ierobežošana, pensiju sistēmas dalībniekiem nākotnē ietaupot vairākus desmitus miljonu eiro gadā.

Latvijas pensiju sistēma šķērsgriezumāLatvijā ir izveidotā moderna, trīs līmeņu pensiju uzkrāšanas sistēma. Pirmais līmenis būtībā ir pensija visierastākajā izpratnē – no katra nodokļa maksātāja sociālās apdrošināšanas iemaksām tiek izmaksātas pensijas esošajiem pensionāriem. Vienlaikus šīs iemaksas tiek reģistrētas katram individuāli un pensionējoties šo iemaksu kopsumma būs aprēķinātās pensijas pamatā.

Otrais līmenis ir valsts fondēto pensiju daļa. Tā tiek uzkrāta katra personīgajā kontā no nomaksātajiem nodokļiem, tur novirzot daļu no sociālās apdrošināšanas iemaksām. Šī nauda tiek izvietota finanšu tirgus instrumentos ar fondēto pensiju shēmas līdzekļu ieguldījumu plānu (pensiju plānu) starpniecību. Tos pārvalda ieguldījumu pārvaldes sabiedrības, kurām Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK) izsniedz licenci šī pakalpojuma sniegšanai. Otrā pensiju līmeņa mērķis ir skaidri definēts Valsts fondēto pensiju likumā – nepalielinot kopējo iemaksu apmēru vecuma pensijām, dot iespēju iegūt papildu pensijas kapitālu. Pensionējoties šī uzkrātā fondētā pensija tiek pievienota pirmā līmeņa uzkrātajam kapitālam, no kā tad arī rēķina vecuma pensiju, vai arī par šo naudu var iegādāties mūža pensijas apdrošināšanas polisi.

Komentāri

Pievienot komentāru