Tehnoloģijas

Konceptuāli atbalsta ideju no 2019.gada visiem iedzīvotājiem nodrošināt eID kartes ar neierobežotu bezmaksas e-parakstu skaitu

Žanete Hāka, 13.10.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Informācijas sabiedrības padome (ISP) atbalstījusi Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) piedāvāto risinājumu noteikt eID kā prioritāru līdzekli personas identitātes nodrošināšanai virtuālajā pasaulē un drošai elektroniskai dokumentu parakstīšanai, iekļaujot tajā valsts budžeta ietvaros nodrošinātus parakstīšanas un autentifikācijas sertifikātus ar neierobežotu parakstīšanās reižu skaitu no 2019.gada 1.janvāra, informē VARAM.

Tāpat sanāksmē tika analizēta jaunā plānošanas perioda Eiropas Reģionālās attīstības fonda (ERAF) informācijas un komunikācijas tehnoloģiju (IKT) projektu virzība. ISP laikā VARAM informēja, ka šobrīd izvērtēšanai IKT ERAF pirmās atlases kārtas ietvaros iesniegti tikai 22 projekti no 38, savukārt no tiem valdībā apstiprināti 5 un tuvākā laikā izskatīšanai tiks virzīti vēl divi. Ņemot vērā pastāvošos riskus ES fondu finansējuma savlaicīgā apgūšanā, ISP atbalstīja VARAM priekšlikumu papildināt pirmās atlases kārtas projektus ar diviem projektiem, kam ir īpaši svarīga loma publiskās pārvaldes informācijas sistēmu vienotās arhitektūras attīstībā.

Sanāksmē VARAM sniedza pārskatu par līdz šim paveikto oficiālās elektroniskās adreses – eAdrese ieviešanā. eAdreses izveidošanas mērķis ir nodrošināt arī elektroniskā vidē nosūtītai vēstulei līdzvērtīgu drošības un uzticamības līmeni kā ierakstītai vēstulei, izveidojot risinājumu, kas būs pietiekami vienkāršs un ērts arī lietotājam ar pamatprasmēm interneta lietošanā. Plānots, ka eAdrese no 2017.gada būs obligāta iestādēm, komersantiem, notāriem, advokātiem un maksātnespējas administratoriem.

Savukārt iedzīvotāji varēs izvēlēties, vai izmantot šādu saziņas veidu ar valsti, piesakoties uz šo pakalpojumu, līdzīgi kā tas šobrīd ir ar citiem pakalpojumiem.

ISP ir Ministru kabineta izveidota konsultatīva institūcija, kuras mērķis ir sekmēt informācijas sabiedrības veidošanu Latvijā un koordinēt informācijas sabiedrības iekļaušanos globālajā un Eiropas attīstības procesā, veicinot ilgtspējīgu un noturīgu attīstību. 2012.gadā padomes vadību no VARAM pārņēma Ministru prezidents, lai augstākā līmenī sekmētu un pārraudzītu informācijas sabiedrības veidošanas procesus Latvijā, tostarp nodrošinātu uzraudzību un vienotus risinājumus valsts nozīmes IKT projektu attīstībā.

Komentāri

Pievienot komentāru