Citas ziņas

Konkursā Sakoptākais Latvijas pagasts 2008 Zemgalē uzvar Glūda

Vēsma Lēvalde, 21.07.2008

Jaunākais izdevums

Piektdien, 18.jūlijā, noslēdzās konkursa Sakoptākais Latvijas pagasts 2008 vērtēšana Zemgalē, kur kopvērtējumā visvairāk punktu ieguva un par šā gada sakoptāko pagastu tika atzīts Jelgavas rajona Glūdas pagasts.

Zemgales vērtēšanas komisiju vada Valkas rajona Trikātas pagasta padomes priekšsēdētāja Cilda Purgale.

Glūda ir uzvarējusi divās nominācijās:

1) Bērnam un ģimenei draudzīgs pagasts (vērtē un apbalvo Bērnu un ģimenes lietu ministrija) un

2) Stipra pilsoniskā sabiedrība lauku apvidos (ĪUMSIL sekretariāts).

Aizkraukles rajona Valles pagasts ir uzvarējis piecās nominācijās:

1) Mežs un sabiedrība (ZM, Valsts meža dienests, a/s „Latvijas valsts meži” un Latvijas Kokrūpniecības federācija);

2) Izglītība un sports (IZM);

3) Vides aizsardzība (Vides ministrija);

4) Sakoptākā uzņēmējdarbības vide (EM) un

5) Par veselības aprūpes pieejamības nodrošināšanu pagasta iedzīvotājiem (Veselības ministrija).

Bauskas rajona Īslīces pagasts ir uzvarējis trīs nominācijās:

1) Kultūrvides veidošana pašvaldībā (apbalvos Kultūras ministrija);

2) Sociālais darbs pašvaldībā (LM) un

3) Dialoga meistari („Latvijas Avīze”, LPS žurnāls „Logs”, Eiropas Parlamenta deputāts Ģirts Valdis Kristovskis).

Jēkabpils rajona Salas pagasts ir uzvarējis trīs nominācijās:

1) Pagasta attīstības iespējas (vērtē un apbalvo RAPLM);

2) Ceļi un ielas (Satiksmes ministrija); un

3) Civilā aizsardzība un ugunsdrošība pagastā (Iekšlietu ministrijas VUGD).

Dobeles rajona Jaunbērzes pagasts ir uzvarējis divās nominācijās:

1) Zemkopība un lauku vide (ZM, LLKC un LOSP) un

2) E-pārvaldes ieviešana Latvijas pagastos (ĪUM).

2007.gadā Zemgalē par sakoptāko pagastu kļuva Bauskas rajona Vecumnieku pagasts

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrs Edgars Zalāns parakstījis rīkojumus par 13.11 miljonu LVL dotācijas piešķiršanu novadus veidojošajām pašvaldībām infrastruktūras attīstībai, Db.lv informēja reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministra preses sekretāre Dace Kārkliņa.

Ar ministra rīkojumu 200 000 latu piešķirti Aizputes novadu veidojošajam Kalvenes pagastam, kas valsts atbalstu izmantos pamatskolas sakārtošanai, pagasta padomes ēkas rekonstrukcijai, kultūras nama remontam un ielu apgaismojuma ierīkošanai.

712 000 latu dotācija piešķirta Krustpils novadu veidojošajām pašvaldībām. Kūku pagasts valsts atbalstu izmantos autobusa iegādei skolēnu pārvadāšanai, siltumtīklu rekonstrukcijai, Vīpes pagasts remontēs kultūras manu, labiekārtos pakalpojumu sniegšanas punktu, veiks dažādus remontdarbu pamatskolā, Mežāres pagasts renovēs iedzīvotāju pakalpojumu punktu, sakārtos pašvaldības ielas, Variešu pagasts renovēs kultūras manu, Atašienes pagasts nomainīs jumtu vidusskolai, veiks pasākumus siltumenerģijas zudumu mazināšanai un ūdensapgādes uzlabošanai. Visas pašvaldības daļu no finansējuma izmantos novada administratīvās ēkas celtniecībai.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Satversmes tiesā ierosina 9 lietas par pašvaldību reformu

Atis Rozentāls, Db, 30.07.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Satversmes tiesa ierosinājusi kopumā deviņas lietas par teritoriālās reformas atbilstību Satversmei. Visas lietas ierosinātas pēc fizisku personu sūdzībām.

Lietas attiecas uz šādām pašvaldībām: Amatas pagasts, Drabešu pagasts, Baložu pilsēta, Brīvzemnieku pagasts, Inčukalna pagasts, Jersikas pagasts, Skrīveru pagasts, Bēnes pagasts, Baltinavas pagasts, Codes pagasts, Gailīšu pagasts, Īslīces pagasts, Mežotnes pagasts, Vecsaules pagasts, Kauguru pagasts, Glūdas pagasts, Līvbērzes pagasts, Priekuļu pagasts, Maltas pagasts, Allažu pagasts, Ģibuļu pagasts, Lībagu pagasts, Strazdes pagasts, Pūres pagasts, Mores pagasts, Kocēnu pagasts, Tārgales pagasts, Lapmežciema pagasts, Siguldas pilsēta, Siguldas pagasts, Valgundes novads.

Lietas ierosinājuši attiecīgo pašvaldību iedzīvotāji. Kā viens no argumentiem apstrīdēto noteikumu iespējamai antikonstitucionalitātei minēta iedzīvotāju viedokļa neuzklausīšana. Iesniedzēji norāda, ka teritoriālā reforma neatbilst Satversmes 1. pantam, kas nosaka, ka Latvija ir neatkarīga demokrātiska republika, kā arī 101.pantam, kurā noteiktas tiesības piedalīties valsts un pašvaldību darbībā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Novadu veidojošajām pašvaldībām piešķir 4.64 milj. LVL

, 17.06.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ar reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministra Edgara Zalāna rīkojumiem deviņu novadu veidojošajām pašvaldībām piešķirti 4.64 miljoni LVL infrastruktūras attīstībai, ko pilsētas un pagasti paredzējuši izmantot izglītības iestāžu, kultūras un sporta būvju, siltumapgādes un kanalizācijas sistēmu un citu iedzīvotājiem nepieciešamu objektu sakārtošanā, kā arī autobusu iegādei skolēnu pārvadāšanai, informē Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrija.

1.6 miljoni LVL ar ministra rīkojumiem piešķirti Ogres novadu veidojošajām pašvaldībām. Ķeipenes pagasts valsts atbalstu izmantos apkures sistēmu un ūdenssaimniecības infrastruktūras sakārtošanai, pamatskolas renovācijai un tautas nama rekonstrukcijai. Lauberes pagasts finansējumu ieguldīs pamatskolas un pagasta padomes ēkas energoefektivitātes paaugstināšanai, sociālās iestādes durvju un logu nomaiņai, kā arī kultūras nama renovācijai un ūdensapgādes sistēmas attīstībai. Madlienas pagasts līdzekļus ieguldīs pirmsskolas izglītības iestādes un vidusskolas energoefektivitātes paaugstināšanai, bet Mazozolu pagasts – ūdensapgādes sistēmas renovācijā. Meņģeles pagasts valsts atbalstu izmantos pamatskolas un pirmsskolas izglītības energoefektivitātes paaugstināšanai, pagasta padomes un tautas nama renovācijai. Ogres novads nolēmis valsts atbalstu izmantot Meža prospekta rekonstrukcijai, Suntažu pagasts – vidusskolas energoefektivitātes paaugstināšanai, bet Taurupes pagasts – vidusskolas rekonstrukcijai un bibliotēkas remontam.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Sakoptākais Latvijas pagasts 2008 Pierīgā -Mālpils

, 25.07.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ceturtdien, 24. jūlijā, noslēdzās konkursa Sakoptākais Latvijas pagasts 2008 vērtēšana Pierīgā, kur kopvērtējumā sīvā cīņā ar Pūri par šā gada sakoptāko pagastu tika atzīts Rīgas rajona Mālpils pagasts.

Mālpils ir uzvarējis sešās nominācijās:

1) Zemkopība un lauku vide (ZM, LLKC un LOSP),

2) Izglītība un sports (IZM);

3) Kultūrvides veidošana pašvaldībā (Kultūras ministrija);

4) Sociālais darbs pašvaldībā (LM),

5) Stipra pilsoniskā sabiedrība lauku apvidos (ĪUMSIL sekretariāts)

6) E-pārvaldes ieviešana Latvijas pagastos (ĪUMEPL sekretariāts).

Tukuma rajona Pūres pagasts uzvarējis sešās nominācijās:

1) Pagasta attīstības iespējas (vērtē un apbalvo RAPLM);

2) Mežs un sabiedrība (ZM, Valsts meža dienests, a/s Latvijas valsts meži un Latvijas Kokrūpniecības federācija);

3) Vides aizsardzība (Vides ministrija);

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jūrmalā apsveikti ikgadējā konkursa Jūrmalas sakoptākais īpašums 2015 laureāti. Tādējādi tiek izteikta pateicība čaklākajiem privātmāju saimniekiem, iestāžu un daudzdzīvokļu namu teritoriju apsaimniekotājiem, kas rūpējas par sava īpašuma sakopšanu.

Apskatot konkursam pieteiktos īpašumus, konkursa komisija vērtēja pirmo iespaidu, kādu rada apskatāmais objekts un tā apkārtne, ēku ārējo izskatu, celiņu un laukumu sakoptību, apstādījumu saskaņotību, mazās arhitektūras formas dārzā, labiekārtojuma un apstādījumu dažādību, to piemērotību vietai, savstarpējo saderību u.c. aspektus, kas veido īpašuma kopskatu.

Šogad konkursā kopumā tika pieteikti 35 īpašumi.

Individuālo dzīvojamo māju grupā konkursam bija pieteikti 22 īpašumi, konkursa komisija godalgu 2015. gada Jūrmalas sakoptākais īpašums piešķīra septiņiem pretendentiem: Smilšu ielā 10 un 10a, Emīla Dārziņa ielā 5, Alejas ielā 16, Jēkabpils ielā 6, Mazā dzirnavu ielā 6, Caunu ielā 10 un Riekstu ielā 1a.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Konkursā Sakoptākais Latvijas pagasts 2008 Kurzemē uzvar Lauciene

Vēsma Lēvalde, 18.07.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ceturtdien, 17.jūlijā, noslēdzās konkursa Sakoptākais Latvijas pagasts 2008 vērtēšana Kurzemē, kur kopvērtējumā visvairāk punktu ieguva un par šā gada sakoptāko pagastu tika atzīts Talsu rajona Laucienes pagasts.

Lauciene ir uzvarējuši sešās nominācijās:

1) Pagasta attīstības iespējas (vērtē un apbalvo RAPLM);

2) Izglītība un sports (IZM);

3) Vides aizsardzība (Vides ministrija);

4) Ceļi un ielas (Satiksmes ministrija);

5) Civilā aizsardzība un ugunsdrošība pagastā (Iekšlietu ministrijas VUGD) un

6) Stipra pilsoniskā sabiedrība lauku apvidos (ĪUMSIL sekretariāts).

Saldus rajona Lutriņu pagasts Laucienei min uz papēžiem ar nedaudz mazāku punktu skaitu kopvērtējumā, toties ar uzvaru veselās septiņās nominācijās:

1) Zemkopība un lauku vide (ZM, LLKC un LOSP);

2) Mežs un sabiedrība (ZM, Valsts meža dienests, a/s Latvijas valsts meži un Latvijas Kokrūpniecības federācija);

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Pašvaldības infrastruktūras attīstībai šogad saņēmušas 55.55 miljonus latu

, 31.07.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ar reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministra Edgara Zalāna rīkojumiem 12 novadus veidojošajām pašvaldībām infrastruktūras attīstībai šonedēļ piešķirti 3.22 miljoni latu. Līdz ar to šogad valsts budžetā paredzētais atbalsts 55.55 miljonu latu apmērā pašvaldībām, kas vienojušās par novadu izveidi, ir izlietots. Kopumā kopš 2005.gada novadus veidojošās pašvaldības dažādu infrastruktūras objektu sakārtošanai saņēmušas valsts finansējumu 97.15 miljonu latu apmērā.

Šonedēļ ar ministra rīkojumu 100 000 latu atbalsts piešķirts Brocēnu novadu veidojošajam Remtes pagastam pamatskolas tehniskā projekta izstrādei, savukārt 200 000 latu piešķirti Ogres novadu veidojošajam Krapes pagastam pamatskolas sporta zāles tehniskā projekta izstrādei. 200 000 latu saņems arī Līvānu novadu veidojošais Rudzātu pagasts vidusskolas remontam un teritorijas labiekārtošanai, notekūdeņu attīrīšanas iekārtu izbūvei, apgaismojuma izbūvei, medpunkta telpu remontam un gājēju celiņa ierīkošanai.

200 000 latu valsts atbalsts ar ministra E. Zalāna rīkojumu piešķirts arī Priekules novadu veidojošajam Priekules pagastam ūdensapgādes un kanalizācijas sistēmu renovācijai, kā arī autoceļu remontdarbiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Izsludina konkursu Jūrmalas sakoptākais īpašums

, 06.06.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jūrmalas pilsētā tradicionāli gadu no gada tiek rīkots konkurss Jūrmalas sakoptākais īpašums. Konkursa mērķis ir veicināt pilsētas sakoptību, kā arī noskaidrot skaistākos objektus.

Pretendentus dalībai konkursā Jūrmalas sakoptākais īpašums var pieteikt Apmeklētāju apkalpošanas centros domē, Jomas ielā 1/5, vai Kauguros, Raiņa ielā 110, 6. līdz 13. jūnijam. Ar konkursa nolikumu var iepazīties Jūrmalas pilsētas domes mājas lapā www.jurmala.lv, Db.lv informē Jūrmalas domes pārstāvis Aldis Bērziņš.

Žūrijas komisija var vērtēt un noteikt arī pilsētas Nesakoptāko īpašumu attiecīgajā rajonā.

Konkursam pieteikto pretendentu vērtēšana notiks no 16.līdz 20.jūnijam. Vērtēšana notiks šādās grupās:

1.grupa – individuālās dzīvojamās mājas, nosakot vienu uzvarētāju katrā pilsētas rajonā (kopā 6 uzvarētāji);

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas uzņēmumi nodokļos valsts kopbudžetā pērn samaksājuši 7,58 miljardus eiro, no tiem 5,28 miljardus eiro - Rīgā reģistrētie uzņēmumi. Lielāko nodokļu maksātāju saraksta galvgalī atrodas degvielas tirgotāji, kā arī valsts lielās kapitālsabiedrības, liecina "Lursoft" apkopotā informācija.

Lai izceltu arī reģionos reģistrēto uzņēmumu nozīmi tautsaimniecībā un pienesumu valsts budžetam, "Lursoft" apkopojis informāciju par lielākajiem nodokļu maksātājiem reģionos.

Kurzeme

Puse no TOP 20 lielākajiem nodokļu maksātājiem Kurzemē reģistrēti Liepājā. Vēl sešiem uzņēmumiem juridiskā adrese reģistrēta Ventspilī, bet vēl pa vienam ir no Dundagas, Grobiņas, Priekules un Rojas novadiem.

Lielākais nodokļu maksātājs starp Kurzemes uzņēmumiem 2019.gadā bijis AS "UPB", kas VID administrētajos nodokļos samaksājis 8,86 milj.eiro. Tas ir par 15,77% vairāk nekā gadu iepriekš.

Straujākais samaksāto nodokļu pieaugums starp Kurzemes TOP 20 lielākajiem nodokļu maksātājiem pēdējā gada laikā bijis SIA "Quality Jobs" no Ventspils. Lursoft dati rāda, ka 2018.gadā nodokļos uzņēmums samaksājis 1,33 milj.eiro, bet pagājušajā gadā tie bijuši jau 2,13 milj.eiro. Uzņēmums nodarbojas ar elektronisko sistēmu produktu ražošanu un ražošanas pakalpojumu sniegšanu, darbojoties industriālo sistēmu, datu tīklu infrastruktūras, ierīču interneta, kā arī medicīnas un vairāku citu tirgu nišu segmentos. Uzņēmuma vienīgā kapitāldalu turētāja ir Santa Toča.

Komentāri

Pievienot komentāru
Transports un loģistika

Pasažieru vilciens megalīgumu ar CAF parakstīs mēneša laikā; pirmo vilcienu redzēsim 2013. gadā

Māris Ķirsons, 25.10.2011

AS "Pasažieru vilciens" valdes priekšsēdis Nils Freivalds piedalās AS "Pasažieru vilciens" rīkotajā preses konferencē Rīgas Centrālajā dzelzceļa stacijā uz perona, kurā informē par jauno vilcienu iegādes tālāko gaitu.

Foto: LETA

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Iepirkumu uzraudzības birojs atļāvis a/s Pasažieru vilciens slēgt līgumu ar konkursā uzvarējušo Spānijas Construcciones y Auxiliar de Ferrocarriles S.A. (CAF), un, kā šorīt preses konferencē informēja Pasažieru vilciens valdes priekšsēdētājs Nils Freivalds, līgums tiks parakstīts aptuveni mēneša laikā.

Tādējādi noslēdzas teju divus gadus ilgušais jaunu pasažieru vilcienu iepirkuma konkurss, kurā bez sūdzībām IUB ir notikusi arī Pasažieru vilciena (PV) valdes nomaiņa, veiktas vairākārtējas konkursa nolikuma izmaiņas.

Šobrīd sākts darbs pie dokumentācijas, lai vilcienus iepirktu.

Pirmais testa vilciens Latvijā varētu nonākt 2013. gadā, bet regulārus pārvadājumus ar jaunajiem vilcieniem var gaidīt 2014. gadā.

Konkursa pirmajā kārtā pieteicās trīs pretendenti -CAF (Spānija), a/s RVR sadarbībā ar Bombardier un Stadler Bussnang AG (Šveice). Visi pretendenti ieguva tiesības startēt otrajā kārtā. Tiesa, vienam pretendentam RVR sadarbībā ar Bombardier tiek izvirzīts nosacījums, proti, RVR sadarbības partnerim Bombardier būs jāuzņemas atbildība par iepirkuma līguma izpildi. Otrajā kārtā savu piedāvājumu iesniedza tikai CAF.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Tele2 modernizē sakaru tīklu Latgalē

Lelde Petrāne, 15.11.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Mobilo sakaru operators Tele2 intensīvi modernizē sakaru tīklu visā Latgales teritorijā, uzstādot jaunās paaudzes bāzes stacijas, kā arī mainot esošo bāzes staciju aparatūru, informēja uzņēmumā.

Tele2 tehniskā direktore Līga Krūmiņa norāda: «Esam jau pabeiguši Tele2 tīkla modernizāciju Vidzemē un priecājamies, ka tuvāko nedēļu laikā arī Latgales iedzīvotājiem nodrošināsim jaunās paaudzes sakaru tīkla priekšrocības gan pilsētās, gan mazāk apdzīvotos pagastos un ciemos. Līdz šim esam uzstādījuši jau 20 jaunas trešās paaudzes jeb 3G bāzes stacijas, tajā skaitā arī vietās, kur līdz šim mobilais internets nebija pieejams.»

Apdzīvotās vietas, kurās pēc jaunu 3G bāzes staciju uzcelšanas Tele2 mobilais internets ir kļuvis pieejams vai arī tas tiek nodrošināts vēl ātrāks, ir sekojošas: Ciblas novada Pušmucovas pagasts, Dagdas novada Dagda, Daugavpils novada Demenes, Naujenes, Skrudalienas un Tabores pagasti, Ilūkstes novada Pilskalnes pagasts, Ludzas novada Brigu un Cirmas pagasti, Kārsavas novada Malnavas pagasts, Preiļu novada Saunas pagasts, Rēzekne (Noliktavu iela), Rēzeknes novada Gaigalavas, Nautrēnu un Silmalas pagasti, Riebiņu novada Rušonas pagasts, Varakļānu novada Varakļāni, Zilupes novada Zilupe un Zaļesjes un Lauderu pagasti.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Tele2 Latgales tīkla modernizēšanā ieguldījis pusmiljonu Ls

Gunta Kursiša, 11.12.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Sakaru operators par 500 tūkstošiem latu modernizējis sakaru tīklu Latgalē, tādējādi nodrošinot piekļuvi mobilajam internetam 82% Latgales iedzīvotāju.

Tīkla pārmaiņas Latgalē tika veiktas Tele2 daudzmiljonu projekta ietvaros, kura laikā uzņēmums modernizē sakaru tīklu visā valsts teritorijā.

Tīkla modernizācijas ietvaros Latgalē Tele2 mainīja aparatūru esošajās bāzes stacijās, kā arī uzbūvēja 29 jaunas trešās paaudzes jeb 3G bāzes stacijas. Apdzīvotās vietas, kurās pēc šo bāzes staciju uzcelšanas Tele2 mobilais internets ir kļuvis pieejams vai arī tas tiek nodrošināts vēl ātrāks, ir Ciblas novada Pušmucovas pagasts, Dagdas novada Dagda, Daugavpils, Daugavpils novada Demenes, Naujenes, Nīcgales, Skrudalienas un Tabores pagasti, Ilūkstes novada Pilskalnes pagasts, Ludzas novada Brigu un Cirmas pagasti, Kārsavas novada Malnavas pagasts, Preiļu novada Saunas pagasts, Rēzekne (Noliktavu iela), Rēzeknes novada Feimaņu, Gaigalavas, Nautrēnu, Rikavas un Silmalas pagasti, Riebiņu novada Rušonas pagasts, Varakļānu novada Varakļāni, Vārkavas novada Rimicānu un Upmales pagasti, Zilupes novada Zilupe un Lauderu, Pasienes un Zaļesjes pagasti.

Komentāri

Pievienot komentāru
Mežsaimniecība

FOTO: Latvijā sakoptākie meži

Lelde Petrāne, 15.09.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Noslēgusies konkursa Sakoptākais mežs otrā izvērtēšanas kārta.

Aizvadītajā nedēļā Latvijas Meža īpašnieku biedrības (LMĪB) konkursa Sakoptākais mežs žūrija devās noslēdzošajā mežu īpašumu vērtēšanas izbraukumā. 7. septembrī žūrijas locekļi klātienē vērtēja meža īpašumu Liepas Burtnieku novadā un Liepziedi Limbažu novadā. Līdz ar konkursa otrās kārtas noslēgumu žūrija veiks detalizētu izvērtēšanu, kuras rezultāti tiks paziņoti meža nozares gada balvas Zelta čiekurs pasākumā decembrī.

«Šī konkursa mērķis bija atrast darbīgus mežu īpašniekus, kuri ir gatavi parādīt, kā viņi saimnieko, un iedvesmot ar savu piemēru citus. Veicot konkursa otrās kārtas izvērtēšanu, varu teikt, ka meža īpašnieku apciemošana ir bijis pareizs lēmums, jo katra saimnieka stāsts ir bijis ļoti iedvesmojošs un mežā ieguldītais darbs – nenovērtējams. Droši varu apgalvot, ka katrs meža īpašnieks jau tagad ir uzvarētājs, jo viņi visi ir paveikuši neticami lielu darbu,» norāda LMĪB valdes priekšsēdētājs Arnis Muižnieks.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Vai Latvijā pastāv reģionu nevienlīdzība?

Ieva Strode, tirgus un sabiedriskās domas pētījumu centra SKDS sociālo un politisko projektu direktore, 13.07.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pirms neilga laika sociālajos tīklos un citur tika apspriesta reģionu nevienlīdzība – apkopojot datus par IKP uz vienu iedzīvotāju (1), secināts, ka Rīgas reģionā (Rīgā un Pierīgā) šis rādītājs esot pat augstāks nekā Eiropas Savienībā kopumā. Tikmēr, izpētot un salīdzinot jaunākā DNB Latvijas barometra pētījuma datus par dažādu reģionu iedzīvotājiem, jāsecina, ka tur šādas krasas atšķirības nav vērojamas. To, ka situācija Latvijā kopumā attīstās pareizā virzienā, iedzīvotāji Rīgā (39%) atzina biežāk nekā kopumā (32%), bet Kurzemē (35%) un Zemgalē (33%) šis rādītājs nav daudz zemāks. Tikmēr Pierīgā (23%) tas ir zem vidējā līmeņa.

Pašreizējais valsts ekonomikas stāvoklis visos reģionos vienlīdz reti tiek atzīts par labu (3%-5%), bet par sliktu to Rīgā (50%) un Pierīgā (57%) iedzīvotāji atzīst pat biežāk nekā Vidzemē (42%), Zemgalē (43%) un Kurzemē (47%). Latgalē gan situācija par sliktu atzīta vēl biežāk (58%). To, ka ekonomiskā situācija tomēr uzlabojas, Rīgā (16%) un Pierīgā (17%) iedzīvotāji atzina aptuveni tikpat bieži kā Vidzemē (15%) un Kurzemē (16%). Mazāk pozitīvi noskaņoti bija cilvēki Zemgalē (12%) un Latgalē (10%), bet, prognozējot ekonomisko situāciju pēc gada, uzlabošanos par ticamāku biežāk nekā Rīgā (21%) atzīst Kurzemē (25%) un Zemgalē (23%), bet retāk – Pierīgā (17%), Vidzemē (16%) un Latgalē (16%). Jāpiebilst gan, ka šie dati tika iegūti tad, kad Grieķijas drāmā vēl nebija sasniegts pašreizējais punkts un tās negatīvā ietekme uz pārējo Eiropu publiski tika apspriesta retāk.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Sniega vētras lielākie radītie postījumi bijuši Ziemeļu reģionā

, 28.11.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Spēcīgā vētra, kas 23. novembra naktī uz pirmdienu, izraisīja elektroenerģijas piegādes traucējumus un atstāja bez elektrības aptuveni 25 000 AS Latvenergo klientu, informē uzņēmums.

Visvairāk klientu bez elektroenerģijas bija palikuši AS Sadales tīkls Ziemeļu reģionā – Valkā, Strenčos un Vidzemes jūrmalā. Kopā bija bojātas 748 transformatoru apakšstacijas un traucēta elektroapgāde aptuveni 7 480 klientiem.

Ziemeļaustrumu reģionā 24. novembra rītā bez sprieguma bija 319 transformatoru apakšstacijas un elektrības piegāde traucēta aptuveni 3 200 klientiem. Visvairāk vētra bija plosījusies Alūksnes rajonā, t.i. Malienas, Mālupes, Liepnas, Annas, Jaunannas, Zeltiņu un Zaicevas pagastos. Saspīlēta situācija bija vērojama arī AS Sadales tīkls Rietumu reģionā – Užavas apkārtnē, Zaņas pagastā, Aizputē, kur bez elektrības bija 286 transformatoru apakšstacijas, nepiegādājot elektroenerģiju aptuveni 2 900 klientiem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

To sešu politisko partiju lokomotīvju materiālais stāvoklis, kuras pēc pēdējām aptaujām varētu iekļūt 10. Saeimā, ir ļoti atšķirīgs, bet lielākoties - labs.

Lielākajai daļai ir gan uzkrājumi skaidrā naudā, gan noguldījumi bankās, ir arī lielākas un mazākas parādsaistības, tie līdztekus darbībai politikā ieņem amatu arī privātos uzņēmumos, kuros mēdz būt arī līdzīpašnieki, daudziem pieder vairāki nekustamie īpašumi. Gandrīz visiem, izņemot diviem, ir augstākā izglītība, kas iegūta gan Latvijā, gan ārvalstīs. Tiesa, ir arī izņēmumi - dažiem tomēr nav nedz uzkrājumu, nedz arī kas pieder.

LD/DB apkopotā informācija par partiju lokomotīvēm Rīgā, Vidzemē, Latgalē, Kurzemē un Zemgalē liecina, ka Saskaņas centra lokomotīvju kopējais skaidras un bezskaidras naudas uzkrājumu apjoms ir ap 45,2 tūkst. latu, bet uzņemtas parādsaistības aptuveni par 164,9 tūkst. latu. Vienotības lokomotīvju naudas uzkrājumu apjoms veido aptuveni 288,8 tūkst. latu, bet parādsaistības - ap 84,6 tūkst. latu. Jāpiebilst, ka tās savukārt ir citiem aizdevušas kopumā 147,2 tūkst. latu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Atkritumu apsaimniekotāja SIA Getliņi Eko pērnā gada nogalē izsludinātā atkritumu šķirošanas rūpnīcas būvniecības konkursa, kura rezultāti noteiks, vai Latvija spēs nodrošināt ES prasības un izvairīties no bargām soda sankcijām, prasībām varētu nebūt atbilstošu pretendentu, skaidroja atkritumu apsaimniekotāju SIA Eko Rīga pārstāve Jana Duhovska un SIA Vides pakalpojumu grupa padomes priekšsēdētājs Guntars Kokorevičs.

Kā ziņots, Eiropas Savienības (ES) regulas paredz, ka no 2015.gada Getliņi Eko teritorijā obligāti jāveic savākto atkritumu šķirošana, taču vairākkārtēji mēģinājumi izsludināt konkursu par šķirošanas nodrošināšanu beigušies bez rezultātiem, jo konkurss Iepirkumu uzraudzības birojā (IUB) nemitīgi apstrīdēts.

Getliņu Eko valdes priekšsēdētājs Imants Stirāns iepriekš uzsvēra, ka šis ir jau trešais Getliņu Eko izsludinātais konkurss par sadzīves atkritumu sagatavošanu noglabāšanai, un šim konkursam ir izšķiroša nozīme, jo tā norise un rezultāti noteiks, vai Latvija spēs iekļauties termiņā un nodrošināt ES prasības par atkritumu šķirošanu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Izsludina konkursu par sakoptāko īpašumu Kuldīgā

Vēsma Lēvalde, 03.06.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kuldīgas dome izsludinājusi konkursu Sakoptākais Kuldīgas īpašums 2008, informē Kuldīgas Domes vides speciāliste Dace Jansone.

Dome aicina konkursam pieteikties individuālo un daudzdzīvokļu māju īpašniekus (apsaimniekotājus), mazdārziņu īpašniekus, iestādes, organizācijas, uzņēmumus, tirdzniecības un pakalpojumu objektu īpašniekus. Konkursantu izvērtēs tam speciāli izveidota vērtēšanas komisija, vērtēšana notiks pēc 10 punktu skalas atsevišķi pa grupām.

Nosakot konkursa uzvarētājus, komisija vērtēs: pirmo iespaidu par tīrību un kārtību objektā un tam pieguļošajā teritorijā, ēku ārējo izskatu (fasādes, notekcaurules, logi, durvis u.c.), vizuālās informācijas izskatu (skatlogi, izkārtnes u.c.), ceļu, arhitektūras mazo formu kvalitāti, sakoptību, žogu izskatu, teritorijas plānojumu, tā atbilstību funkcijai, apstādījumu piemērotību, kopskatu, sakoptību un augu stāvokli, kā arī dabas elementus esamību un sakoptību. Uzvarētājus apbalvos 18. jūlijā Kuldīgas Pilsētas svētku svinīgajā pieņemšanā pie Kuldīgas Domes priekšsēdētājas Ingas Bērziņas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Pirms konkursa par sadarbību vienojas

Lāsma Vaivare kopā ar Oskaru Prikuli un Vēsmu Lēvaldi, 07.11.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Daļu pārvadātāju, kam, šogad uzvarot konkursā par tiesībām veikt pasažieru pārvadājumus Latvijā, valsts nākamos divpadsmit gadus garantējusi ienākumus, vieno juridiskas saites.

A/s Liepājas autobusu parks, a/s Nordeka, a/s Rīgas Taksometru parks, SIA Rīgas satiksme, SIA Saldus autobusu parks un Latvijas Pasažieru pārvadātāju asociācija 2006. gadā nodibinājuši a/s Starppilsētu līnijas, kuras "uzdevums ir sagatavot materiālus un piedalīties konkursā par tiesībām veikt pasažieru pārvadāšanu LR reģionos saskaņā ar izstrādātiem konkursa noteikumiem".

Plūc laurus

Starppilsētu līniju akcionāri un uzņēmuma amatpersonu pārstāvētas firmas plūca laurus valsts SIA Autotrans­portu direkcija šovasar izsludinātajā konkursā par tiesībām divpadsmit gadus veikt (un iegūt iespaidīgas dotācijas) reģionālos starppilsētu pārvadājumus ar autobusiem, pilnībā iegūstot četras no astoņām konkursā piedāvātajām lotēm (reģionālas starppilsētu nozīmes maršrutu tīkla daļas) un līdzdarbojoties piektajā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Apbalvos Liepājas sakoptākos namus

Vēsma Lēvalde, Db, 10.11.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

12. novembrī Liepājas pilsētas domes konkursa Liepāja pucējas žūrijas komisija dosies apbalvot pilsētā sakoptāko namu īpašniekus.

Sakoptāko namu vērtēšanas sākās jau vasarā. Sakoptākie nami vērtēti pēc ēkas un teritorijas sakoptības, mazo arhitektūras formu tehniskā stāvokļa un sakoptības, apstādījumu kvalitātes, visu arhitektūras elementu un teritorijas stilistiskās vienotības, ideju un izmantoto materiālu oriģinalitātes. Konkursa nolikums paredz, ka vērtēšanā piedalās ēku un teritoriju daļas, kas redzamas no ielām un ietvēm, neieejot pašā teritorijā.

Pilsētā sakoptākie nami noteikti vairākās nominācijās - Sakoptākais uzņēmums, Sakoptākā iestāde, Sakoptākā daudzdzīvokļu māja un Sakoptākais savrupnams.

Par sakoptākajiem uzņēmumiem šogad atzīti divi – SIA Kurzemes amatnieks un SIA VEGA-1. Nominācijā Sakoptākā iestāde dome apbalvos SIA Liepājas ūdens.

Komentāri

Pievienot komentāru
Lauksaimniecība

Precizē Āfrikas cūku mēra riska zonas Latvijā

Dienas Bizness, 17.03.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Otrdien, 17.martā, valdība atbalstīja Zemkopības ministrijas (ZM) sagatavotos grozījumus noteikumos, kas nosaka Āfrikas cūku mēra likvidēšanas un draudu novēršanas kārtību. Grozījumi noteikumos sagatavoti, lai precizētu Āfrikas cūku mēra riska zonas Latvijas Republikā, Igaunijas Republikā un Lietuvas Republikā, informē ZM pārstāve Viktorija Kalniņa.

Ar šiem grozījumiem noteikumos tiek noteikts, ka Āfrikas cūku mēra I riska zonas teritorijā papildus jau noteiktajiem novadiem un pagastiem ietilpst Alūksnes novada Ilzenes, Zeltiņu, Kalncempju, Annas, Malienas, Jaunannas, Mālupes un Liepnas pagasts, kā arī Apes novada Virešu pagasts. Savukārt Āfrikas cūku mēra II riska zonas teritorijā papildus jau noteiktajiem novadiem un pagastiem ietilpst Alūksnes novada Veclaicenes, Jaunlaicenes, Ziemeru, Alsviķu, Mārkalnes, Jaunalūksnes un Pededzes pagasts, kā arī Apes novada Gaujienas, Trapenes un Apes pagasts. Izmaiņas Āfrikas cūku mēra riska zonu teritorijās izdarītas, lai ieviestu Eiropas Komisijas 2015. gada 13.februāra Īstenošanas lēmumā 2015/251/ES, ar ko groza Īstenošanas lēmumu 2014/709/ES par dzīvnieku veselības kontroles pasākumiem saistībā ar Āfrikas cūku mēri dažās dalībvalstīs, noteiktās prasības.

Komentāri

Pievienot komentāru
Enerģētika

Ašeradens uzdod nekavējoties veikt pārbaudes koģenerācijas staciju darbībā

Rūta Lapiņa, 16.10.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ministru prezidenta biedrs, ekonomikas ministrs Arvils Ašeradens Ekonomikas ministrijas kontroles grupai, kopā ar kompetento iestāžu pieaicinātajiem ekspertiem, ir uzdevis nekavējoties veikt pārbaudes, izbraucot uz konkrētajām vietām, informē Ekonomikas ministrapadomniece komunikācijas jautājumos Agita Baltbārde.

Pārbaužu laikā paredzēts pārliecināties klātienē par koģenerācijas staciju darbību atbilstoši licencei.

Vienlaikus Ašeradens uzdevis AS «Sadales tīkls» uzsākt iekšējo pārbaudi saistībā ar izdoto pārbaudes aktu par SIA «Rīgas enerģija» koģenerācijas stacijas darbību.

A. Baltbārde arī atzīmē, ka ekonomikas ministrs plāno vērsties Valsts policijā par pārbaudes uzsākšanu saistībā ar iespējamu krāpniecību SIA «Rīgas enerģija» darbībā.

Koģenerācijas stacijas, kurās pārbaides uzdevis veikt ekonomikas ministrs:

- SIA «Briedis būve» «Kriozes», Saldus pagasts, Saldus novads

- SIA «Madonas Eko» Cesvaines iela 18B, Madona, Madonas novads

- SIA «Tektus» Cecīļu iela 12, Ieriķi, Drabešu pagasts, Amatas novads

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ņemot vērā uzņēmuma attīstības stratēģiju, kā arī izvērtējot līdzšinējo atsevišķu degvielas uzpildes staciju (DUS) finanšu rezultātus un tehnisko stāvokli, AS VIRŠI-A pieņēmusi lēmumu slēgt vairākas DUS, kas atrodas mazapdzīvotās vietās. Slēgs arī uzņēmuma degvielas uzpildes staciju Lielvārdes novada Lēdmanē, vēsta reģionālais medijs Daugavas balss.

Uzņēmuma stratēģija ietver ilgtermiņa attīstības modeli, kas paredz nepieciešamību uzlabot un modernizēt VIRŠI-A DUS tīklu, rūpīgi izvērtējot katras stacijas darbību, kā arī ieviest vienotu un mūsdienīgu konceptu visā tīklā, kas būtu atbilstošs klientu vēlmēm un vajadzībām.

Jānis Riekstiņš, AS VIRŠI-A valdes priekšsēdētājs, komentē: «Izvērtējot pērnā gada darbības rādītājus un konkrētu DUS tehnisko stāvokli, secinājām, ka ir jāslēdz vairākas nerentablas stacijas. Konkrētie DUS bez papildus investīcijām nevar turpināt savu darbību, jo tām nepieciešami būtiski tehniskie uzlabojumi. Savukārt investēt šajās stacijās mēs nevaram, ņemot vērā staciju zemos ieņēmumus. Šīs stacijas atrodas reģionos, mazapdzīvotās vietās, kur iedzīvotāju aktivitāte ir ietekmējusi konkrēto degvielas uzpildes staciju darbību. Jāteic, ka DUS slēgšana ir nepieciešams solis veiksmīgai uzņēmuma izaugsmei, kas nākotnē uzlabos kopējo tīkla attīstību. Es vēlos pateikt lielu paldies mūsu darbiniekiem, kuri ilgstoši ir bijusi daļa no uzņēmuma komandas, palīdzot tam pilnveidoties un attīstīties, kā arī mūsu klientiem. Lielākajai daļai slēgto staciju darbinieku esam piedāvājuši alternatīvu darbu uzņēmumā.»

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Precizētas Āfrikas cūku mēra riska zonas Latvijā

Žanete Hāka, 14.02.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Otrdien, 14. februārī, valdība atbalstīja Zemkopības ministrijas (ZM) sagatavotos grozījumus noteikumos, kas nosaka Āfrikas cūku mēra (ĀCM) likvidēšanas un draudu novēršanas kārtību. Grozījumi noteikumos sagatavoti, lai precizētu ĀCM riska zonas Latvijā, informē ZM.

Izmaiņas noteikumos nosaka, ka ĀCM II riska zonas teritorijā, papildus jau noteiktajiem novadiem un pagastiem, ietilpst Krimuldas novada Krimuldas pagasta daļa, kas atrodas uz ziemeļaustrumiem no ceļa Nr. V89 un ceļa Nr. V81, Lēdurgas pagasta daļa, kas atrodas uz ziemeļaustrumiem no ceļa Nr. V81 un ceļa Nr. V128, Limbažu novada Skultes, Limbažu, Umurgas, Katvaru, Pāles un Viļķenes pagasts, kā arī Siguldas novada Mores pagasts un Allažu pagasta daļa, kas atrodas uz dienvidiem no ceļa Nr. P3.

Savukārt ĀCM III riska zonas teritorijā, papildus jau noteiktajiem novadiem un pagastiem, ietilpst Krimuldas novada Krimuldas pagasta daļa, kas atrodas uz dienvidrietumiem no ceļa Nr. V89 un ceļa Nr. V81, Lēdurgas pagasta daļa, kas atrodas uz dienvidrietumiem no ceļa Nr. V81 un ceļa Nr. V128, kā arī Limbažu novada Vidrižu pagasts un Siguldas novada Siguldas pagasts un Allažu pagasta daļa, kas atrodas uz ziemeļiem no ceļa Nr. P3.

Komentāri

Pievienot komentāru