Lauksaimniecība

Kooperatīvu asociācija vienosies ar VID par aplokšņu algu izskaušanu

Sandra Dieziņa, 20.04.2011

Jaunākais izdevums

Latvijas Lauksaimniecības kooperatīvu asociācija (LLKA) parakstīs vienošanos par sadarbību ar Valsts ieņēmumu dienestu (VID).

Vienošanās mērķis ir mazināt lauksaimniecības produkcijas ražošanas nozarē strādājošo nodokļu maksātāju izvairīšanos no nodokļu nomaksas, īpaši «aplokšņu algas» izmaksas, tādējādi samazinot negodīgas konkurences iespējas nozarē.

«Kā asociācija, kas apvieno vairāk nekā 50 lauksaimniecības pakalpojumu kooperatīvās sabiedrības, vēlamies, lai lauksaimniecības nozarē strādājošie nodokļu maksātāji godprātīgi pildītu savas saistības ar valsti un samaksātu visus nodokļus,» norāda LLKA valdes priekšsēdētājs Indulis Jansons.

Pirms parakstīt šo vienošanos VID veica LLKA biedru finanšu datu analīzi un secinājis, ka LLKA biedri nav to uzņēmumu skaitā, kas darbojas tā saucamajā «pelēkajā» zonā. Ar šo vienošanos tiek sperts solis uz priekšu, lai sakārtotu ekonomisko vidi lauksaimniecības nozarē, un LLKA cer uz valsts aktīvu darbību, iekasējot nodokļus no lauksaimniecības tirgus «pelēkās» daļas.

LLKA apvieno 57 LPKS no visas Latvijas. 2010.gadā Latvijā LPKS apvienoja vairāk nekā 9000 zemnieku, un visu Latvijas lauksaimniecības pakalpojumu kooperatīvo sabiedrību kopējais neto apgrozījums sasniedza ~130 miljonus latu, no kuriem 90% - LLKA biedru neto apgrozījums.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Aizvadīta Latvijas Lauksaimniecības kooperatīvu asociācijas (LLKA) kopsapulce, kurā uz trim nākamajiem gadiem ievēlēja valdi deviņu locekļu sastāvā. Savukārt, valdes locekļi no sava vidus vienprātīgi izvirzīja un par LLKA valdes priekšsēdētāju ievēlēja līdzšinējo LLKA valdes priekšsēdētāju un graudu nozares kooperatīva "VAKS" vadītāju Induli Jansonu, informē LLKA.

Savukārt, par viņa vietnieci ievēlēja piena kooperatīva "Viļāni" valdes priekšsēdētāju Aiju Kiserovsku.

Arī turpmāk, pārstāvot graudu nozari, darbu turpinās līdzšinējie LLKA valdes locekļi - kooperatīva "Durbes grauds" vadītājs Sandris Bēča un kooperatīva "Saimnieks V" valdes priekšsēdētāja Mārīte Ķikure.

Piena nozari valdes sastāvā pārstāvēs līdzšinējais LLKA valdes loceklis un kooperatīva "Piebalga" vadītājs Jānis Razminovičs, savukārt, no jauna valdē tika ievēlēts Eiropas kooperatīvās sabiedrības "SCE E-PIIM" Padomes loceklis Mārtiņš Neibergs.

Arī pārējās valdē pārstāvētajās nozarēs ir ievēlēti jauni valdes locekļi - augļu un dārzeņu nozarē turpmāk LLKA valdes sastāvā darbosies kooperatīvās sabiedrības "Mūsmāju dārzeņi" valdes priekšsēdētājs Edgars Brakše, mežsaimniecību pārstāvēs kooperatīva "Mežsaimnieks" vadītājs Grigorijs Rozentāls, bet gaļas, putnkopības un mājražotāju intereses LLKA valdē aizstāvēs mājražotāju kooperatīva "Kuldīgas labumi" vadītāja Gunita Šternberga.

Komentāri

Pievienot komentāru
Lauksaimniecība

LLKA: valsts iestāžu attieksme neveicina kooperāciju

Sandra Dieziņa, 23.05.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Līdzšinējā valsts iestāžu attieksme neveicina kooperācijas attīstību Latvijā, uzskata Latvijas Lauksaimniecības kooperatīvu asociācija.

Kā piemēru Latvijas Lauksaimniecības kooperatīvu asociācijas (LLKA) izpilddirektore Linda Bille min ažiotāžu, kas izveidota ap Lauku attīstības programmas pasākumu «Lauksaimniecības produktu pievienotās vērtības radīšana», cīnoties par Eiropas ekonomikas atveseļošanās plāna naudām, kas deva iespēju palielināt projekta atbalsta intensitāti par 10 %. Lai šo iespēju varētu izmantot trīs kooperatīvu kopīgā pārstrādes projekta realizācijai, pārrunas ar zemkopības ministru ilga pat vairāku gadu garumā. Taču nesen apstiprinātie grozījumi Ministru kabineta noteikumos, kas paredz atbalsta piešķiršanas nosacījumus šajā pasākumā paredz, ka palielinātā atbalsta intensitāte ir piemērojama visiem piena pārstrādes uzņēmumu iepriekšējā pieteikšanās kārtā iesniegtajiem projektiem, tāpat arī turpmākajās kārtās. Lēmums par šādiem grozījumiem tika pieņemts teju mēneša laikā, pat nesaskaņojot ar vienu no ietekmīgākajām lauksaimnieku organizācijām, kas līdz šim ir regulāri iesaistījusies šī pasākuma nosacījumu plānošanā, - LLKA.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas piena kooperatīvi nolēmuši apvienot eksportu, lai mazinātu zemo piena iepirkuma cenu nelabvēlīgo ietekmi uz nozari, informē Latvijas Lauksaimniecības kooperatīvu asociācijā (LLKA).

Šobrīd par sadarbību kopīgai piena pārdošanai vienojušies astoņi piena kooperatīvi un notiek sarunas ar pircējiem ārpus Latvijas par ilgtermiņa piegāžu līgumu slēgšanu.

«Mums nav cita ceļa, kā vest sarunas par piena pārdošanu ar uzņēmumiem ārpus Latvijas. Latvijā var pārstrādāt 60 % vietējā piena, bet 40 % jāizved uz Lietuvu un Igauniju. Tā ir laime, ka varam to darīt, jo pretējā gadījumā piena govis, kas saražo 40 % piena, būtu jāizkauj,» atzīmē LLKA Piena grupas vadītāja Mirdza Feldmane.

Asociācija atzīmē, ka lielāko daļu piena kooperatīvu skārušas straujas piena iepirkumu cenu izmaiņas, kas veicinājis piena kooperatīvu saliedēšanos ar mērķi sakārtot piena tirgu, ņemot piemēru no graudaudzētāju kooperatīviem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

LLKA: Kooperatīviem gads būs izaicinājumu pilns

Žanete Hāka, 13.03.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Piektdien notikušajā Latvijas Lauksaimniecības kooperatīvu asociācijas (LLKA) ikgadējā kopsapulcē tās dalībnieki atskatījās uz pērno gadu, kurš iezīmējis lejupslīdi gan kooperatīvu apgrozījumā, gan biedru skaitā, informē LLKA.

Kooperatīvu vadītāji ar bažām raugās arī uz šo gadu, jo arvien vairāk būs jūtamas pagājušā gada notikumu sekas. Līdzās diskusijām par lauksaimniecības un kooperācijas nākotni, tika ievēlēta arī jauna organizācijas valde.

Kopsapulcē sanākušie kooperatīvu vadītāji bija vienisprātis, ka iepriekšējais gads bijis smags visās nozarēs. Situācijas nopietnību iezīmēja arī skaitļi – salīdzinot ar iepriekšējo gadu, LLKA biedru neto apgrozījuma rādītāji kritušies par vairāk nekā 46,6 miljoniem eiro (2013.gadā 393,64 miljoni eiro, 2014. – 347,47 miljoni eiro). Samazinājies arī LLKA ietilpstošo kooperatīvu biedru skaits (2013.gadā 9235 biedri, 2014. – 9196).

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Baltu piens investējis 900 000 eiro bijušās Kazdangas pienotavas modernizēšanā

Db.lv, 11.03.2024

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kooperatīvs "Baltu piens" investējis 900 000 eiro bijušās Kazdangas pienotavas modernizēšanā, aģentūru LETA informēja Latvijas Lauksaimniecības kooperatīvu asociācijas (LLKA) pārstāvji.

LLKA norāda, ka "Baltu piens" ir investējis bijušās Kazdangas pienotavas modernizēšanā, lai, attīstot piena pārstrādi, veicinātu Latvijas un Eiropas Savienības (ES) uzstādījumu "no lauka līdz galdam", tādējādi nodrošinot patērētājus ar vietējo produkciju. "Pārstrādes uzņēmumi, kas bieži vien nemaz nepieder Latvijas pilsoņiem, vēlas iepirkt svaigpienu pēc iespējas par zemāku cenu un tālab Latvijā ir viena no viszemākajām piena cenām Eiropā", skaidro kooperatīva "Baltu piens" vadītāja Mirdza Feldmane.

LLKA pārstāvji min, ka piena kooperatīvs "Viļāni" arī ir izvēlējies attīstīt savu piena produkcijas ražošanu, kur veiktās investīcijas būs 200 000 eiro. Attīstības mērķis ir atbalstīt nelielos piena ražotājus. Tāpēc arī jau iepriekš tika sperts solis savas pārstrādes izveidē, lai rezultātā piena ražotājs varētu saņemt pēc iespējas lielāku cenu par saviem produktiem, skaidro LLKA pārstāvji. "Izaicinājumi savai pārstrādei ir lieli, taču pašreizējos apstākļos tas ir labākais risinājums", skaidro piena kooperatīva "Viļāni" vadītāja Aija Kiserovska.

Komentāri

Pievienot komentāru
Lauksaimniecība

Lauksaimnieki: jāveido jaunas darba vietas, nevis jāievieš degradējoši pabalsti

Gunta Kursiša, 24.07.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valstij jāatbalsta uzņēmēji – jāveicina apmācības un jaunu darba vietu radīšana, nevis jāveido kārtējie pabalsti – šādu viedokli paudušas Latvijas lauksaimnieku organizācijas.

«Labklājības ministrijas (LM) priekšlikums pārcelšanās jeb mobilitātes pabalsta ieviešanas iecere ir, maigi izsakoties, nepārdomāta. It kā piedāvā risinājumu, taču tam nav praktiska un reāla pamata,» teikts Zemnieku Saeimas un Latvijas Lauksaimniecības kooperatīvu asociācijas (LLKA) izplatītajā paziņojumā.

Tajā uzsvērts, ka «laukos trūkst kvalificēta darba spēka, bet ilgstošie bezdarbnieki nevar būt konkurētspējīgi darba ņēmēji ar vai bez mobilitātes pabalstu».

«Latvijas iedzīvotāji, kas spējuši uzņemties atbildību par savu dzīvi, meklē, mācās papildus iemaņas un atrod darbu, ikdienā braukājot pat 60 – 100 km uz darba vietu un atpakaļ, kā arī daudzi ikdienā strādā pilsētā un nedēļas nogalēs dodas pie ģimenēm laukos. Ar ko tieši šie uzņēmīgākie ir sliktāki vai valstij mazāk nozīmīgi?» pauž lauksaimniecības organizāciju pārstāvji.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

LLKA: Arī nākotnē nepieciešams atbalsts mazajām un vidējām piensaimniecībām

Žanete Hāka, 12.11.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas Lauksaimniecības kooperatīvu asociācijas (LLKA) organizētajā Piena nozares darba grupas sanāksmē piena kooperatīvu vadītāji aktualizēja mazo un vidējo saimniecību lomu Latvijas tautsaimniecības attīstībā, informē LLKA.

LLKA piena nozares darba grupas izbraukuma sanāksmē, kas norisinājās Jēkabpils novada Zasas pagastā, kooperatīvu vadītāji kā vienu no Latvijas tautsaimniecības attīstības instrumentiem uzsvēra mazo un vidējo piena saimniecību attīstību.

LLKA Piena nozares darba grupas vadītāja un piena kooperatīva „Pienupīte” vadītāja Mirdza Feldmane: «Ņemot vērā Latvijas lauku ģeogrāfiskās īpatnības un zemes resursu izmantošanas iespējas, kas galvenokārt skar Vidzemes, Latgales un Ziemeļkurzemes piena nozarē strādājošos lauksaimniekus, arī turpmāk nepieciešams atbalsts mazajām un vidējām saimniecībām, kurās ganāmpulka lielums ir līdz 100 govīm. Tas saglabātu nodarbinātību laukos, kā arī sekmētu tīras vides saglabāšanu. Taču viens no aspektiem, kam zemniekiem joprojām ir jāpievērš uzmanība, ir piena kvalitātes nodrošināšana.»

Komentāri

Pievienot komentāru
Pārtika

Kooperatīvu asociācija sūdzas Eiropai par konkurences uzrauga rīcību

Sandra Dieziņa, 08.12.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas Lauksaimniecības kooperatīvu asociācija (LLKA) nosūtījusi vēstuli vadošajām Eiropas institūcijām informējot par Latvijas Konkurences padomes vēršanos pret Latvijas piena kooperatīviem un aicina Eiropas Komisijas institūcijas skaidrot Latvijas Konkurences padomei kooperācijas būtību ES.

Vēstule nosūtīta Eiropas Komisijas prezidentam Žozē Manuelam Barrozo, Eiropas Savienības Lauksaimniecības komisāram Dačianam Čološam, EK Konkurences komisāram Hoakinam Almunjam, COPA/COGECA ģenerālsekretāram Pekam Pesonenam, COGECA prezidentam Paolo Bruni. Savā vēstulē LLKA vērš amatpersonu uzmanību uz Latvijas Konkurences padomes (KP) aktivitātēm, kas vērstas pret triju Latvijas lauksaimniecības kooperatīvu apvienošanos ar mērķi stiprināt zemnieku ražotāju grupu pozīcijas kopējā tirdzniecības ķēdē, un lūdz skaidrojumu par Latvijas Konkurences padomes darbības atbilstību ES lauksaimniecības politikas pamatprincipiem un konkurētspējas stiprināšanas pamatprincipiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Lauksaimniecība

Kooperatīvi aicina uz dialogu lielveikalus

Sandra Dieziņa, 29.07.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai risinātu samilzušo problēmsituāciju saistībā ar cenu veidošanos pārtikas precēm un lielveikalu uzcenojumu, Latvijas Lauksaimniecības kooperatīvu asociācijas (LLKA) valde aicina pie viena sarunu galda sēsties gan pārtikas ražotājus, gan lielveikalu pārtikas ķēžu pārstāvjus.

Kā norāda LLKA valdes priekšsēdētājs Indulis Jansons, atšķirība, par kādu cenu gala produkts tiek realizēts patērētājam un cik no tā kopumā iegūst pārtikas galvenais piegādātājs – zemnieks, pastāv ne tikai piena nozarē. LLKA biedru vidū šis jautājums ticis aktualizēts daudzkārt, taču tieši šobrīd situācija samilzusi tiktāl, ka akūti prasa risinājumu. I.Jansons: «Tā vietā, lai apmainītos ar dažādām asām frāzēm masu medijos, mēs aicinām ražotājus un lielveikalu pārstāvjus uz dialogu, jo tikai sarunu ceļā ir iespējams panākt situācijas uzlabojumu, lai zemnieki nejustu milzīgo spiedienu no lielveikaliem.»

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

http://db.lv/uploads/ck/images/Clipboard02(197).jpg

Konkursu Gada labākais lauksaimniecības kooperatīvs rīko Latvijas Lauksaimniecības kooperatīvu asociācija (LLKA) un tā mērķis ir noskaidrot veiksmīgākās lauksaimniecības pakalpojumu kooperatīvās sabiedrības šādās nominācijās - Gada uzticamākais kooperatīvs, Gada kooperatīvs izaugsmē, Reģiona labākais kooperatīvs. Tāpat ar konkursa palīdzību plānots veicināt Latvijas lauksaimniecības kooperatīvu atpazīstamību un popularitāti, informēt sabiedrību par labākajiem Latvijas lauksaimniecības kooperatīviem, to sasniegumiem un paaugstināt zemnieku motivāciju kooperēties.

Par labākajiem kooperatīviem var nobalsot Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra birojos, Hipotēku bankas filiālēs, mājas lapā http://balso.llka.lv. Saskaņā ar konkursa nolikumu konkursā varēs balsot tikai par atbilstīgām kooperatīvajām sabiedrībām. 2010.gada atbilstīgos kooperatīvus var atrast LLKA mājas lapā. Tāpat konkursa balsošanas veidlapām ir pievienots 2010.gada atbilstīgo lauksaimniecības kooperatīvu saraksts.

Komentāri

Pievienot komentāru
Lauksaimniecība

Sākas balsošana par labākajiem lauksaimniecības kooperatīviem 2013. gadā

Dienas Bizness, 02.01.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ceturtdien, 2. janvārī, Latvijā uzsākas balsošana Latvijas Lauksaimniecības kooperatīvu asociācijas (LLKA) rīkotajā konkursā «Gada labākais lauksaimniecības kooperatīvs». Konkursa mērķis ir noteikt labāko Latvijas kooperatīvu, kurš, realizējot kooperācijas ideju, ieguvis lauksaimnieku atzinību un uzticību.

No šodienas balsošanas anketas būs pieejamas Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra birojos, lauksaimnieku nevalstisko organizāciju birojos un Zemkopības ministrijā, tāpat ikviens var balsot par sev tīkamāko kooperatīvu elektroniski šeit.

Ar sabiedriskā balsojuma palīdzību tiks noteikts 2013. gada labākais kooperatīvs, savukārt nozares ekspertu žūrija noteiks uzvarētāju nominācijā «Gada kooperatīvs izaugsmē».

Labākie lauksaimniecības kooperatīvi tiks noteikti trīs grupās – lielie, vidēji lielie un mazie kooperatīvi, ņemot vērā to apgrozījumu. Lielo kooperatīvu grupa ar apgrozījumu no 1 miljons LVL (1.424 miljoni EUR) un vairāk, vidēji lielo kooperatīvu grupa – no 201 000 līdz 1 miljons LVL (286 325 līdz 1.424 miljoni EUR) un mazo kooperatīvu grupa – ar apgrozījumu līdz 200 000 LVL (284 900 EUR).

Komentāri

Pievienot komentāru
Lauksaimniecība

Lauksaimnieku kooperatīvi: ĢMO augu audzēšana nav pieļaujama

Dienas Bizness, 14.02.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Reaģējot uz Eiropas Komisijas (EK) plāniem atļaut ģenētiski modificētas kukurūzas šķirnes audzēšanu, Latvijas Lauksaimniecības kooperatīvu asociācijas (LLKA) valde aicina atbildīgās Latvijas valsts institūcijas ieviest vēl stingrāku ģenētiski modificēto organismu (ĢMO) kontroli lopbarībā un citās lauksaimniecības izejvielās.

Kā norāda LLKA valdes loceklis un LPKS „Durbes grauds” valdes priekšsēdētājs Sandris Bēča, ģenētiski modificētu augu audzēšana nav pieļaujama vairāku iemeslu dēļ.

«Pirmkārt, mani un arī citus lauksaimniekus satrauc tas, ka ĢMO nav līdz galam izpētīti, un arī esošie pētījumi par to ietekmi uz cilvēka organismu ir ļoti pretrunīgi. Otrkārt, būsim godīgi, ĢMO atļaušana tos, kuri audzēs drošus un ar ĢMO nepiesārņotus augus, nostādīs nevienlīdzīgas konkurences situācijā. Sanāk, ka mēs ēdīsim no Eiropas nākušu, ar ĢMO piesārņotu pārtiku, kamēr paši audzēsim drošu. Vienīgais pozitīvais aspekts, kuru saredzu šai ziņai par Eiropas plāniem atļaut ĢMO – patērētājs varbūt beidzot sāks daudz vairāk dot priekšroku vietējām, ar ĢMO nepiesārņotām pārtikas precēm!» saka Bēča.

Komentāri

Pievienot komentāru
Lauksaimniecība

Zemnieki sašutuši par konkurences uzrauga pārbaudēm

Sandra Dieziņa, 17.10.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas Lauksaimniecības kooperatīvu asociācija (LLKA) ir sašutusi par Konkurences padomes pagājušā nedēļā veiktajām pārbaudēm SIA Latvijas Piens, kas apvieno lauksaimniecības kooperatīvus kopīgai zemnieku piena pārstrādes rūpnīcas būvniecībai.

Vienlaicīgi pārbaudes tika veiktas arī Latvijas piens dibinātāju - kooperatīvu Trikāta KS un Piena partneri KS - birojos. «Kārtējo reizi ir pierādījies, ka vārdos gan deputāti, gan ierēdņi atbalsta kooperāciju, bet darbos tiek pierādīts pretējais. Brīdī, kad zemnieku kooperatīvi sāk veidoties par spēcīgiem konkurentiem privātajiem uzņēmumiem, valsts nevis atbalsta zemnieku iniciatīvu, bet gan, gluži pretēji, izrāda savu neuzticēšanos un cenšas atrast kļūdas un pārkāpumus. Uzskatām, ka ierēdņiem būtu jārūpējas par labvēlīgās vides radīšanu vietējiem ražotājiem, bet tie uzņēmumi, kas ieved un izplata citu valstu ražojumus, būtu vairāk jākontrolē,» uzsver LLKA valdes priekšsēdētājs Indulis Jansons.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Piena kooperatīvi aicina pārskatīt atbalsta iespējas jaunu eksporta tirgus apguvei

Dienas Bizness, 03.07.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas Lauksaimniecības kooperatīvu asociācija (LLKA) pirmdien, 6.jūlijā tiksies ar Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) pārstāvjiem, lai pārrunātu iespējamos risinājumus ātrākai projekta iesniegumu izvērtēšanai, kā arī iespējas palielināt atbalsta intensitāti pasākumos, kuru mērķis ir jaunu eksporta tirgu apgūšana piena produktiem, teikts paziņojumā medijiem.

LLKA tikšanās reizē pārstāvēs LLKA priekšsēdētāja vietniece, LPKS Piena ceļš valdes priekšsēdētāja Ilze Aizsilniece un SIA Latvijas Piens valdes priekšsēdētāja Anita Skudra.

Šobrīd LIAA aktuālā aktivitāte Ārējo tirgu apgūšana - ārējais mārketings ir ļāvusi arī piena kooperatīviem un tiem piederošiem pārstrādes uzņēmumiem pretendēt uz atbalsta saņemšanu mārketinga pasākumiem. Taču maziem un vidējiem uzņēmumiem ievērojamas problēmas sagādā naudas aprite. LIAA projekta iesniegumus vērtē atbilstoši Ministru kabineta noteikumos Nr.582 noteiktajai kārtībai un noteiktajos termiņos. Tas nozīmē, ka no projekta iesniegšanas brīža līdz naudas saņemšanai var būt, sākot no 3 mēnešiem. Izvērtēšanai nepieciešamo laiku nosaka projekta iesnieguma kvalitāte. Līdz ar to šobrīd attiecināmo dokumentu vērtēšanas termiņš ir aptuveni 6 mēneši.

Komentāri

Pievienot komentāru
Lauksaimniecība

Konkursā izvērtēs labākos kooperatīvus

Sandra Dieziņa, 09.11.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas Lauksaimniecības kooperatīvu asociācija (LLKA) organizē konkursu Gada labākais lauksaimniecības kooperatīvs, kura mērķis ir noskaidrot veiksmīgākās lauksaimniecības pakalpojumu kooperatīvās sabiedrības.

Labākie tiks noskaidroti šādās nominācijās - Gada uzticamākais kooperatīvs, Gada kooperatīvs izaugsmē, Reģiona labākais kooperatīvs. Tāpat ar konkursa palīdzību plānots veicināt Latvijas lauksaimniecības kooperatīvu atpazīstamību, informēt sabiedrību par labākajiem Latvijas lauksaimniecības kooperatīviem, to sasniegumiem un paaugstināt zemnieku motivāciju kooperēties, informē Latvijas Lauksaimniecības kooperatīvu asociācijas (LLKA) projekta vadītāja Ilze Meržvinska.

Lai noteiktu labākos lauksaimniecības kooperatīvus, laika posmā no 2010.gada 10.novembra līdz 2010.gada 20.decembrim lauksaimnieciskās produkcijas ražotāji varēs balsot par, viņuprāt, labākajiem kooperatīviem Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra birojos, Hipotēku bankas filiālēs, mājas lapā http://balso.llka.lv.

Komentāri

Pievienot komentāru
Lauksaimniecība

Piensaimnieki veidos vienotu zīmolu Baltijas valstīs ražotajiem piena produktiem

Dienas Bizness, 21.08.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lietuvā notikušajā Baltijas valstu piensaimniecības kooperatīvu vadītāju sanāksmē 20.augustā tika nolemts rakstīt kopīgu vēstuli EK Lauksaimniecības un lauku attīstības komisāram Filam Hoganam, aicinot sniegt arī īpašu atbalstu kooperatīviem. Vienlaikus piensaimnieki vienojās par nepieciešamību ciešākai sadarbībai, izveidojot vienotu zīmolu Baltijas valstīs ražotajiem piena produktiem un kopīgi virzot iniciatīvu par godīgu ienākumu sadali starp ražotāju, pārstrādi un tirgotāju, teikts paziņojumā medijiem.

Kopīgajā vēstulē Filam Hoganam piensaimnieki norāda uz Baltijas valstu īpaši smago situāciju kopš Krievijas noteiktā pārtikas embargo, akcentējot, ka vidējā piena cena Baltijā šobrīd ir 20 eiro centi par kilogramu, salīdzinājumā ar 30 eiro centiem par kilogramu pārējā Eiropā. Ambiciozā lauku attīstības programma iepriekšējā periodā (2007.-2014.g.), kas paredzēja saimniecību modernizāciju un jaunu fermu skaita pieaugumu, lai sasniegtu prasīto lopu skaita pieaugumu situāciju padara vēl saspringtāku. Ņemot vērā, ka kooperācija Baltijā joprojām turpina attīstīties un nav pietiekamā apmērā, nepieciešami ilgtermiņa risinājumi - inovatīvi Eiropas Savienības (ES) pasākumi turpmākai kooperācijas veicināšanai starp Baltijas lauksaimniekiem un jau esošajiem kooperatīviem, atbalstītu savas pārstrādes un produktu realizācijas uzsākšanu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Lauksaimniecība

Aicina zemi pārdot lauksaimniekiem, nevis ārzemniekiem

Gunta Kursiša, 10.01.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas Lauksaimniecības kooperatīvu asociācija (LLKA) un Zemnieku Saeima (ZSA) ir gatavas uzņemties starpnieka lomu, atrodot piemērotāko pircēju lauksaimniecībā izmantojamajai zemei (LIZ). Tāpat organizācijas aicina zemes īpašniekus atbildīgi izvēlēties, kam pārdot savu zemi.

Liela daļa potenciālo LIZ pārdevēju, lai atrastu piemērotu pircēju, vēršas pie zemju uzpircējiem, kuri nedzīvo Latvijā, pauž organizāciju pārstāvji. «Šis daudziem, informācijas trūkuma, kā arī nezināšanas dēļ, ir vienkāršākais un ātrākais ceļš, kā realizēt savu īpašumu,» teikts ZSA un LLKA paziņojumā.

«Tajā pašā laikā laukos ir daudzas saimniecības, kuras labprāt iegādātos zemi, lai attīstītu savu darbību. Taču nereti šie potenciālie pārdevēji un pircēji viens par otru neuzzina, un lauksaimniecības zeme nonāk investoru rokās,» teikts paziņojumā.

Organizācijas aicina LIZ īpašniekus - iedzīvotājus un juridiskas personas -, pieteikt savus īpašumus, kuriem tiek meklēts pircējs. ZSA un LLKA sola palīdzēt atrast zemei pircējus tepat, Latvijā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Noteiks gada labāko kooperatīvu

Sandra Dieziņa, 04.12.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Sākusies balsošana par labāko lauksaimniecības kooperatīvu, kas ilgs līdz 9. janvārim.

Latvijas Lauksaimniecības kooperatīvu asociācijas (LLKA) rīkotā konkursā Gada labākais lauksaimniecības kooperatīvs mērķis ir noteikt labāko Latvijas kooperatīvu, kurš, realizējot kooperācijas ideju, ieguvis lauksaimnieku atzinību un uzticību.

Balsošanas anketas ir pieejamas Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra birojos, lauksaimnieku nevalstisko organizāciju birojos un Zemkopības ministrijā, tāpat ikviens var balsot par sev tīkamāko kooperatīvu interneta mājas lapā balso.llka.lv. Ar sabiedriskā balsojuma palīdzību tiks noteikts 2012. gada labākais kooperatīvs, savukārt nozares ekspertu žūrija noteiks uzvarētāju nominācijā Gada kooperatīvs izaugsmē.

Komentāri

Pievienot komentāru
Foto stāsts

Latvijas lielāko lauksaimniecības kooperatīvu TOP 20

Sandra Dieziņa, 18.03.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas 20 lielākie lauksaimniecības kooperatīvi gada laikā apgrozījumu palielina par 20,7%.

Kā liecina Latvijas Lauksaimniecības kooperatīvu asociācijas (LLKA) sniegtie dati, kopumā 20 lielākās lauksaimniecības pakalpojumu kooperatīvās sabiedrības 2013. gadā apgrozījušas 381 milj. eiro, kas ir par piektdaļu vairāk nekā gadu iepriekš. DB veiktā analīze rāda, ka tikai septiņas kooperatīvās sabiedrības pērno gadu pabeidza ar mazāku apgrozījumu nekā 2012. gadā – galvenokārt graudkopības nozarē strādājošās. Tiesa, eksporta milzim LPKS Latraps pērn izdevās apgrozījumu palielināt par 57%, kas atkal ir jauns rekords nozarē. Latraps nodrošina nu jau vairāk nekā pusi no 20 lielāko lauksaimniecības kooperatīvu apgrozījuma. Latraps ģenerāldirektors Edgars Ruža skaidro, ka kooperatīva finanšu gads ilgst no 1. jūlija līdz nākamā gada 30. jūnijam, līdz ar to šajos datos ir ieņēmumi no 2012. gada rekordražas. Arī 2013. gadā turpinājās uzņēmuma attīstība, un Latraps biedru skaits jau sasniedzis 730.

Komentāri

Pievienot komentāru
Lauksaimniecība

Nosauc 2012. gada labākos lauksaimniecības kooperatīvus

Dienas Bizness, 04.02.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas Lauksaimniecības kooperatīvu asociācija (LLKA) kopā ar sadarbības partneriem godinājusi konkursa «Gada labākais lauksaimniecības kooperatīvs 2012» laureātus, par kuriem šogad balsots trīs reizes aktīvāk nekā iepriekšējā gadā.

Mazo kooperatīvu grupā balva tika piešķirta bioloģiskajam augļu un dārzeņkopības LPKS Zaļais grozs un vadītājai Ingrīdai Vāverei, vidēji lielo kooperatīvu grupā par labākajiem tika atzīti piena lopkopības LPKS Viļāni un vadītāja Aija Kiserovska, savukārt lielo kooperatīvu grupā laurus plūca LPKS Piena ceļš un vadītāja Ilze Aizsilniece.

Konkursa, kas norisinājās jau trešo reizi, mērķis ir noteikt labāko Latvijas kooperatīvu, kurš, realizējot kooperācijas ideju, ieguvis lauksaimnieku atzinību un uzticību, skaidro LLKA.

Labākie tika noteikti balsojot ar anketām Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra birojos, kā arī internetā balso.llka.lv. Šogad balsotāju atsaucība bijusi trīs reizes lielāka kā iepriekš.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pārtika

Piensaimnieki aicinās Briseli veidot buferzonu Baltijā; Latvijā jābūvē piena pulvera rūpnīca

NOZARE.LV, 12.08.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai veidotu kopīgu stratēģiju sarežģītajā situācijā saistībā ar Krievijas embargo pārtikas produktiem, šonedēļ notiks Baltijas valstu piensaimniecības kooperatīvu pārstāvju tikšanās, aicinot valdības vērsties pie Briseles ar aicinājumu veidot Baltijā īpašu buferzonu, tikmēr Latvijā jāapsver doma būvēt savu piena pulvera rūpnīcu, informēja Latvijas Lauksaimniecības kooperatīvu asociācijas (LLKA) pārstāvji.

Kā norāda LLKA valdes priekšsēdētāja vietniece un kooperatīva Piena ceļš valdes priekšsēdētāja Ilze Aizsilniece, asociācijas vadība tiksies ar Lietuvas un Igaunijas kolēģiem, lai pārrunātu kopīgu stratēģiju, cīnoties par ES kompensācijām piena ražotājiem, intervences pasākumiem, kā arī soda naudas neiekasēšanu par pārtērētajām piena kvotām.

Tā kā lēmumus, kas izraisījuši abpusējas sankcijas no ES un Krievijas puses, ir pieņēmuši politiķi, lauksaimnieki un ražotāji sagaida atbildību par šo lēmumu radītajām sekām, norādīja Aizsilniece.

«Ņemot vērā Krievijas pierobežu un padomju mantojuma atstātās sekas, bagātajai Eiropai ir jāsolidarizējas un Baltijas valstīm un jāparedz īpašas buferzonas nosacījumi, kas paredzētu nodokļu atvieglojumus piensaimniekiem. ES būtu jāsamaksā par saražoto produkciju, kuru politisku lēmumu dēļ uzņēmēji nevar realizēt, līdz ar to Baltijas lauksaimniecības kooperatīvi sagaida ES budžeta pārdali, lai risinātu Krievijas sankciju radīto krīzi,» sacīja Aizsilniece.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

No šā gada sākuma pārstrādes uzņēmumu kooperatīviem piedāvātā piena iepirkuma cena piedzīvojusi dramatisku kritumu.

Lai vērtētu situāciju nozarē un lemtu par piena kooperatīvu tālāko rīcību, Latvijas Lauksaimniecības kooperatīvu asociācijas (LLKA) Piena nozares darba grupa 9.janvārī rīko ārkārtas sanāksmi.

LLKA Piena grupas vadītāja Mirdza Feldmane: «Situācija piena tirgū kļuvusi saspringta, tādēļ piena kooperatīviem jāvienojas par risinājumiem, kā noturēt pieņemamu iepirkuma cenu saviem zemniekiem. Tā kā Latvijas piena pārstrādes uzņēmumi vienlaicīgi visiem kooperatīviem samazinājuši iepirkuma cenu, viens no risinājumiem ir lemt par ilgtermiņa sadarbības partneru meklēšanu ārpus Latvijas robežām.»

Sanāksmes laikā piena kooperatīvu pārstāvji uzklausīs Zemkopības ministrijas speciālistu vērtējumu par aktualitātēm Eiropas un Latvijas piena tirgū, diskutēs par straujāku piena kooperatīvu apvienošanās procesu un lems par iespējām slēgt ilgtermiņa sadarbības līgumus ar Polijas piena pārstrādes uzņēmumiem. Tāpat kooperatīvu pārstāvji vērtēs, vai nepieciešams aicināt Konkurences padomi veikt kārtējo pārbaudi Latvijas piena tirgū.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Strauja piena iepirkuma cenas krituma dēļ zemniekiem var nākties likvidēt ganāmpulkus, apsver sadarbību ar citām valstīm, trešdien raksta laikraksts Dienas Bizness.

Lai stiprinātu savas pozīcijas, Latvijas Lauksaimniecības kooperatīvu asociācijas (LLKA) Piena grupas rīkotās sanāksmes laikā otrdien 18 piena kooperatīvu pārstāvji vienojās par kopīgu sadarbību. Kā informē LLKA, piena kooperatīvi apvienos spēkus piena tirgus problēmu risināšanai. Kooperatīvu sadarbības mērķis ir vispirms panākt, lai situācijās, kad globālā tirgus ietekmē mazinās industriālo piena produktu cenas, notiktu saprātīgs dialogs ar piena pārstrādes uzņēmumiem par piena iepirkuma cenu.

Tieši pagājušā gada nogales pēdējās divās darbadienās vairums Latvijas piena kooperatīvu saņēmuši paziņojumu no pārstrādes uzņēmumiem par iepirkuma cenu krasu samazinājumu – vidēji par pieciem centiem, neizskaidrojot tik krasa cenas krituma iemeslus un izvairoties no dialoga ar kooperatīviem, pauda asociācija.

Komentāri

Pievienot komentāru
Lauksaimniecība

Zemnieki: jaunās rūpnīcas būve - gada svarīgākais notikums

Sandra Dieziņa, 21.12.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jaunās piena pārstrādes rūpnīcas būvniecību zemnieki uzskata par svarīgāko šā gada notikumu.

Lauksaimnieku organizācijas – Zemnieku saeima un Latvijas lauksaimniecības kooperatīvu asociācija (LLKA) – kooperatīviem piederošās ražotnes celtniecības sākšanu nosauc kā vienu no svarīgākajiem notikumiem šogad.

«Līdz ar rūpnīcas pamatakmens ielikšanu tiek likti pamati arī stabilitātei kooperācijai un piena nozarē. 20 neatkarības gadi bija jānodzīvo lai 600 zemnieku saimniecības atkal noticētu kopīgam spēkam un savai varēšanai pārstrādāt savu saražoto pienu,» tā notikušo vērtē Zemnieku saeimas valde.

LLKA atgādina, ka arī kooperatīvs Piena ceļš sper soli pretī izaugsmei un ielicis pamatus jaunai siera ražotnei kooperatīvam piederošajā uzņēmumā a/s Jaunpils pienotava. Projekts tiek realizēts, izmantojot LAP pasākuma Lauksaimniecības produktu pievienotās vērtības radīšana finansējumu un pēc projekta realizācijas plānots dubultot pienotavas pārstrādes jaudu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Lauksaimniecība

Kooperatīvu asociācija pievienosies Godīga eiro ieviesēja memorandam

Sandra Dieziņa, 11.07.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas Lauksaimniecības kooperatīvu asociācijas (LLKA) vadības pārstāvji piektdien, 12.jūlijā, līdzās citām lielākajām uzņēmēju intereses pārstāvošām organizācijām parakstīs iniciatīvas Godīgs eiro ieviesējs memorandu.

Līdz ar memoranda parakstīšanu LLKA kā pirmā lauksaimnieku intereses pārstāvošā organizācija pievienosies uzņēmēju iniciatīvai, kuras mērķis ir veicināt godprātīgu un caurskatāmu eiro ieviešanu Latvijā. Ar šīs iniciatīvas palīdzību icerēts Latvijas iedzīvotājus pasargāt no nepamatotas cenu celšanas eiro ieviešanas procesā. LLKA ietilpstošie lauksaimniecības pakalpojumu kooperatīvo sabiedrību Durbes grauds, Latraps, Piena ceļš, VAKS, Trikāta un kooperatīvās sabiedrības Mūsmāju dārzeņi līderi būs arī starp 30 pirmajiem uzņēmējiem, kuri parakstīs memorandu Godīgs eiro ieviesējs. Lai nodrošinātu cenu stabilitāti precēm un pakalpojumiem pārejas procesā uz eiro, iniciatīvai tiek aicināti pievienoties ikviens Latvijā strādājošs uzņēmējs.

Komentāri

Pievienot komentāru