Bankas

Krājbankas telpas Brīvības ielā nopērk SMP Bank līdzīpašnieks no Krievijas

Ieva Mārtiņa, 13.11.2012

Jaunākais izdevums

Maksātnespējīgās Latvijas Krājbankas meitas uzņēmumu SIA Brīvības 38, kam pieder telpas, kur savulaik atradās Krājbankas filiāle, izsolē iegādājies SMP Bank viens no līdzīpašniekiem Dmitrijs Kalantirskijs.

D. Kalantirskijs ir Latvijā strādājošās SMP Bank (iepriekš Multibanka) padomes priekšsēdētājs, viņam pieder akcijas Krievijas SMP Bank, kurai savukārt pilnība pieder banka Latvijā. Telpas Brīvības ielā D. Kalantirskijs iegādājās ar mērķi tās izmantot SMP Bank vajadzībām, Db.lv apliecināja SMP Bank valdes loceklis Ivars Lapiņš.

Pēc viņa piebilstā, telpu iegāde bijusi tikai loģiska, jo SMP Bank jau strādā blakus ēkas otrajā un trešajā stāvos. Iemesls telpu iegādes darījumam, kas bijis izdevīgs, saistīta ar bankas plāniem par paplašināšanos. Par to, vai Brīvības 38 pāries bankas īpašumā, vēl nav zināms.

Jau vēstīts, ka 2.novembrī Krājbankas administrators KPMG Baltic izsolē pārdeva 75,4 tūkstošus SIA Brīvības 38 kapitāldaļas, kuru sākumcena bija 700 tūkstoši latu. Izsolē, kur piedalījās pieci pretendenti, Krājbankas meitasuzņēmums ticis pārdots par augstāku cenu.

SMP Bank pēc aktīvu apjoma šogad jūnija beigās bija 18.lielākā banka Latvijā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

SMP Bank kontrolpakete nonākusi tās vadības pārstāvju īpašumā

Žanete Hāka, 29.04.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pagājušajā nedēļā veiktā darījuma rezultātā AS SMP Bank kontrolpakete ir pārgājusi minoritāro akcionāru īpašumā, informē bankas pārstāvji.

Sakarā ar pirmdien noteiktajām ASV sankcijām vairākām Krievijas amatpersonām un uzņēmumiem, Latvijas AS SMP Bank norāda, ka Krievijā reģistrētā banka Северный морской путь (СМП Банк) nav Latvijas AS SMP Bank akciju kontrolpaketes turētājs un pašreizējie īpašnieki visi ir Latvijas rezidenti.

Līdz ar to AS SMP Bank vadībai ir pamats uzskatīt, ka 28.aprīlī noteiktās ASV sankcijas uz AS SMP Bank nav attiecināmas, norāda bankas pārstāvji.

Kā liecina Finanšu un kapitāla tirgus komisijas dati, 24. aprīlī ir samazināts bankas akcionāra OAO Severnij Morskoj Putj piederošo akciju skaits līdz 49% no bankas balsstiesīgo akciju kopskaitā. AS SMP Bank akciju ieguvēji ir vairāki Latvijas rezidenti - AS SMP Bank vadības pārstāvji, kuri palielinājuši īpašumā esošo akciju skaitu, kas nepārsniedz 10% katram. Šim darījumam atsevišķa FKTK atļauja nav nepieciešama, jo nepārsniedz 10% no bankas balsstiesīgo akciju skaita.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

MasterCard un Visa atjauno Krievijas SMP Bank karšu norēķinus

Žanete Hāka, 24.03.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Starptautiskās maksājumu sistēmas MasterCard un Visa ir atbloķējušas Krievijas OAO SMP Bank maksājumu karšu darbību, informē Latvijas AS SMP Bank pārstāve Jūlija Matvejeva.

Pagājušās nedēļas beigās Visa un MasterCard bloķēja operācijas ar Krievijas bankas SMP Bank izdotajām kartēm, jo to Krievijas amatpersonu skaitā, pret kurām tiks vērstas ASV sankcijas, iekļuva arī Krievijas SMP Bank dibinātāji – Krievijas miljardieri Arkādijs un Boriss Rotenbergi. Bankai pieder vairāk nekā 50% Latvijas AS SMP Bank akciju, un abi miljardieri strādā tās padomē.

Tomēr bankas pārstāvji laikrakstam Dienas Bizness piektdien skaidroja, ka SMP Latvijā ir neatkarīga banka, tādēļ tās darbību lēmums neietekmē un klientiem visi pakalpojumi ir pieejami.

Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK) pārstāvji norādīja, ka seko līdzi notikumu attīstībai pasaulē, un regulāri kontaktējas ar SMP Bank vadību Latvijā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

AS SMP Bank ir Latvijā reģistrēta un strādā Latvijas jurisdikcijā, līdz ar to minētās ASV sankcijas uz to neattiecas, norāda Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) pārstāvji.

SMP Bank vadība Latvijā ir apliecinājusi FKTK, ka tās maksājumu karšu sistēma Latvijā strādā.

FKTK seko līdzi situācijai un notikumu attīstībai pasaulē, kā arī ir ciešā saziņā ar SMP Bank vadību Latvijā. FKTK vērtē notikumu attīstības ietekmi un rīkosies atbilstoši situācijai.

Latvijā no 26 kredītiestādēm sešām ir Krievijas izcelsmes kapitāls, kas ir 7,1% no kopējā ārvalstu kapitāla Latvijas banku sektorā. SMP Bank Latvijā ir vienīgā Krievijas bankas meitas banka Latvijā.

Db.lv jau rakstīja, ka starptautiskās maksājumu sistēmas Visa un MasterCard piektdien bloķējušas operācijas ar SMP Bank izdotajām kartēm, kuras dibinātāji ir ASV sankcijām pakļautie Krievijas miljardieri Arkādijs un Boriss Rotenbergi.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Krājbankas uzņēmumu kapitāldaļas pārdod par 2,52 miljoniem latu

Žanete Hāka, 14.11.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Divu maksātnespējīgās AS Latvijas Krājbankas meitas uzņēmumu SIA Jēkaba 2 un SIA Brīvības 38 kapitāldaļas izsolē pardotas par 2,52 miljoniem latu.

Kā informēja bankas maksātnespējas administratora KPMG Baltics pārstāvis Oskars Fīrmanis, izsolē SIA Brīvības 38 kapitāldaļas iegādājies Dmitrijs Kalantirskijs. Šīs kompānijas kapitāldaļas tika iegādātas par 1,12 miljoniem latu. Izsoles sākumcena bija 700 tūkstoši latu.

Savukārt SIA Jēkaba 2 iegādājās SIA Vecpilsētas fonds. Kapitāldaļas tika izsolītas par 1,399 miljoniem latu. Izsoles sākumcena bija 1,379 miljoni latu. Kā liecina Lursoft informācija 100% SIA Vecpilsētas fonds īpašnieks ir uzņēmums CityCap Development LTD.

Db.lv jau rakstīja, ka SIA Brīvības 38, kam pieder telpas, kur savulaik atradās Krājbankas filiāle, izsolē iegādājies SMP Bank viens no līdzīpašniekiem Dmitrijs Kalantirskijs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pakalpojumi

BalticMiles paplašina darbību Krievijā

Jānis Rancāns, 29.11.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Dauzpartneru lojalitātes programma BalticMiles palašinājusi savu darbību Krievijas tirgū, piedāvājot SMP Bank kredītkartes.

SMP BalticMiles ir viens no pirmajiem šāda veida projektiem, un ir pirmā kopzīmola kredītkarte Krievijā ar Eiropas aviokompānijas lojalitātes programmu, norāda BalticMiles pārstāvji.

Kā pastāstīja BalticMiles izpilddirektors Gabi Kols, programma veiksmīgi darbojas Baltijas valstīs un Skandināvijā, kur tai ir vairāk nekā 180 partneru un vairāk nekā 600 tūkstoši dalībnieku. Savukārt ienākšana Krievijas tirgū ir stratēģiski svarīgs posms programmas attīstībā.

Sadarbības rezultātā ar SMP Bank BalticMiles dubultos kopzīmola kredītkaršu skaitu, kā arī ieviesīs jaunu tendenci Krievijas tirgū - par ikdienas darījumiem un pirkumiem bankas klientiem tiks piešķirti BalticMiles punkti, kurus varēs apmainīt pret bezmaksas lidojumiem vai citām dāvanām interneta veikalā, skaidroja G. Kols.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

SMP Bank mainījusi nosaukumu uz Meridian Trade Bank

Žanete Hāka, 08.05.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

AS SMP Bank nosaukums turpmāk būs AS Meridian Trade Bank, informē bankas pārstāvji.

Patlaban ir pabeigts AS SMP Bank akciju daļas pārdošanas darījums, kura laikā bankas mazākuma akcionāri ir iegādājušies daļu no Krievijas reģistrētajai bankai Северный морской путь piederošajām akcijām. Darījuma rezultātā Krievijas bankai Северный морской путь vairs nepieder AS SMP Bank akciju kontrolpakete, jo 51% akciju ir nonākušas mazākuma akcionāru īpašumā, kas ir Latvijas rezidenti - bankas vadības pārstāvji.

Sakarā ar AS SMP Bank akcionāru struktūrā notikušajām izmaiņām ir mainīts arī bankas padomes un valdes sastāvs.

Bankas pārstāvji skaidro, ka banka patlaban nodrošina norēķinu operācijas, maksājumus caur internetbanku un maksājumu kartēm, kā arī citus bankas finanšu pakalpojumus. Banka ir gatava savlaicīgi un pilnā apmērā izpildīt visas saistības pret saviem klientiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

Banka atgriežas finanšu pakalpojumu tirgū

Māris Ķirsons, 20.09.2022

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēc vairāk nekā divu gadu pārbūves Industra Bank ar individuālu attieksmi un saimnieciskās darbības ieņēmumu kontu iesaistās konkurences cīņā par klientiem finanšu pakalpojumu segmentā.

To intervijā (pirms ECB lēmuma celt likmes ) Dienas Biznesam stāsta AS Industra Bank valdes priekšsēdētājs Raivis Kakānis. Viņš atzīst, ka sākotnēji bijis liels izaicinājums nevis ieraudzīt gaismu tuneļa galā, bet gan atrast pašu tuneli, kura galā ieraudzīt gaismu, taču pašlaik sasniegtie rezultāti apliecinot pieņemto lēmumu pareizību.

Kāda bija situācija, kad kļuvāt par bankas valdes priekšsēdētāju?

Varu tikai apbrīnot akcionāru Jurija Adamoviča, Anda Kļaviņa un Ralfa Kļaviņa drosmi un vēlmi pārņemt savā kontrolē banku, kuras vērtība tajā brīdī bija negatīva, nevis nulle. Kāpēc? Tāpēc, ka AS Meridian Trade Bank (tāds tobrīd bija bankas nosaukums, līdz tam SMP bank, pirms tam AS Multibanka, kura tika izveidota uz PSRS Ārējo ekonomisko sakaru bankas Latvijas filiāles, kura pēc nacionalizācijas kļuva par Latvijas Bankas Ārzemju operāciju nodaļu) līdz pat Latvijas finanšu sistēmas kapitālajam remontam, ko izraisīja ASV Finanšu ministrijas ziņojums par noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas riskiem, strādāja gandrīz vai tikai ar ārvalstu klientiem, kuriem sniedza finanšu pakalpojumus, kas pēc normatīvo aktu izmaiņām Latvijā juridiski nebija liegti, bet praktiski teju neiespējami īstenojami. Jaunie bankas akcionāri par 180 grādiem mainīja bankas darbības stratēģiju, to virzot kā Latvijas vidējam un mazajam biznesam pieejamu un to saprotošu finanšu pakalpojumu sniedzēju. To, ka šādu pašmāju kapitāla uzņēmumu, kuri ir nepietiekami novērtēti un ne pārāk gaidīti lielajās bankās, ir pietiekami daudz, pierāda arī Industra Bank sekmīgā darbība kredītu izsniegšanā vietējiem vidējiem un mazajiem uzņēmumiem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Starptautiskās maksājumu sistēmas Visa un MasterCard piektdien bloķējušas operācijas ar SMP Bank izdotajām kartēm, kuras dibinātāji ir ASV sankcijām pakļautie Krievijas miljardieri Arkādijs un Boriss Rotenbergi.

«Visas pārējās operācijas, ieskaitot noguldījumu izmaksu un maksājumu veikšanu, notiek bez jebkādiem ierobežojumiem. Tāpat neesam tikuši informēti par mūsu korespondentkontu apkalpošanas apturēšanu ārvalstīs vai kredītlīniju slēgšanu,» teikts bankas izplatītajā paziņojumā.

Kā ziņots, reaģējot uz Maskavas lēmumu anektēt Ukrainai piederošo Krimas pussalu, ASV prezidents Baraks Obama ceturtdien paplašināja sankcijas pret Krieviju, tās attiecinot arī uz prezidentam Vladimiram Putinam tuvākajām aprindām. To vidū ir arī SMP Bank līdzīpašnieki brāļi Arkādijs un Boriss Rotenbergi.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Maksājumu karšu stāsts un ne tikai ... par mērķi un par sekām

Tatjana Čaika, juriste, zvērinātu advokātu birojs Borenius, 28.05.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pirms gada, 2011.gada 3.martā, Latvijas Konkurences padome (KP) pieņēma lēmumu lietā pret Latvijas komercbankām1, atbilstoši kuram par aizliegto vienošanos, tirgus dalībniekiem vienojoties par cenām, tika sodītas 22 komercbankas, uzliekot kopējo naudas sodu gandrīz 6 miljonu latu apmērā.

KP konstatējusi, ka daudzpusēja vienošanās par starpbanku komisijas maksu, kuru Latvijas bankas un banku filiāles ir noteikušas kolektīvi par karšu darījumiem POS terminālos un internetā (MIF)2 būtiski ierobežoja pieņēmējbanku konkurenci, jo MIF veidoja minimālo tirgotāja komisijas maksu (MSC), ko tirgotājs maksā pieņēmējbankai par karšu maksājumu apkalpošanu3, tādējādi slāpējot motivāciju bankām iesaistīties pieņemšanas tirgū. Tāpat par konkurenci ierobežojošu tika atzīta starpbanku vienošanās par skaidras naudas izsniegšanu ATM un bankas filiālē un konta bilances apskati.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Papildinātajā ASV sankciju sarakstā iekļautās Krievijas amatpersonas

LETA, 20.03.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Reaģējot uz Maskavas lēmumu anektēt Ukrainai piederošo Krimas pussalu, ASV prezidents Baraks Obama ceturtdien paziņojis, ka sankcijas tiks vērstas arī pret citām Krievijas amatpersonām.

Nedēļas sākumā ASV jau pavēstīja, ka vērsīs sankcijas pret vairākām augstām Krievijas valdības amatpersonām un parlamenta deputātiem, kas tiek vainoti Ukrainas krīzē. Saskaņā ar atsevišķu ASV prezidenta rīkojumu sankcijas tika noteiktas arī bijušajam Ukrainas prezidentam Viktoram Janukovičam un viņa padomniekam.

Jaunajā sarakstā iekļautas 20 personas:

1. Jevgēņijs Bušmins - Krievijas Federācijas padomes spīkera vietnieks, Budžeta un finanšu tirgu komitejas priekšsēdētājs;

2. Vladimirs Džabarovs - Krievijas Federācijas padomes Starptautisko lietu komitejas priekšsēdētāja pirmais vietnieks;

3. Andrejs Fursenko - Krievijas Federācijas prezidenta palīgs;

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Visbiežāk banku klienti sūdzas par noguldījumiem un kontu apkalpošanu

Žanete Hāka, 15.04.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šā gada pirmajā ceturksnī Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK) saņēmusi 67 kredītiestāžu klientu sūdzības, liecina FKTK dati.

No 1. ceturksnī 67 saņemtajām sūdzībām un iesniegumiem 13 gadījumos to iesniedzēji vērsušies FKTK par SEB bankas darbību, 12 - par Swedbank darbību, desmit sūdzības tika saņemtas par Citadele bankas darbību, deviņas - par DNB banka, septiņas - par PrivatBank un sešas - par Norvik banku.

Četras sūdzības tika iesnieguši Nordea Bank Latvijas filiāļu klienti, divas sūdzības bija par visām Latvijas bankām un pa vienai sūdzībai FKTK saņēmusi no Baltikums Bank, Baltic International Bank, Danske Bank Latvijas filiāles un SMP Bank klientiem

FKTK skaidro, ka saņemto sūdzību skaits par dažādiem tirgus dalībniekiem var atšķirties, jo to uzņēmējdarbības un tirgus daļas apjoms, kā arī uzņēmējdarbības veids ir atšķirīgs. Sniegtie dati jāaplūko šo rādītāju kontekstā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

Atzīst par pamatotu KP lēmumu sodīt 22 komercbankas

Lelde Petrāne, 18.12.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šā gada 17.decembrī pēc Augstākās tiesas sprieduma ir stājies spēkā un vairs nav pārsūdzams Konkurences padomes (KP) 2011.gadā pieņemtais lēmums par aizliegtu vienošanos sodīt 22 Latvijas komercbankas. Attiecīgi viena mēneša laikā bankām, kas uzturēja tiesvedību, jānomaksā tām piemērotais naudas sods, informē Konkurences padome.

2011.gadā KP secināja, ka bankas ir kopīgi ilgstoši fiksējušas savstarpējās komisijas maksas par patērētāju pirkumiem ar maksājumu kartēm, kas savukārt noteica zemāko līmeni tiem maksājumiem, kurus bankām veica tirgotāji, kas savās tirdzniecības vietās pieņem maksājuma kartes. Aizliegtā vienošanās attiecās arī uz komisijas maksām, ko bankas maksāja viena otrai par bankomātu pakalpojumiem. Tādējādi tika deformēta konkurence, kā arī nodarīts kaitējums gan tirgotājiem, kas pieņem karšu maksājumus, gan patērētājiem. Aizliegtā vienošanās bija spēkā no 2002.gada 1.decembra līdz 2011.gada 7.janvārim, tomēr banku dalības ilgumi tajā bija atšķirīgi.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Lielākā komercķīla – SIA Loras nami un Jānim Bormanim

Žanete Hāka, 20.01.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pagājušajā nedēļā lielāko komercķīlu devis Jānis Bormanis, kā parādnieku reģistrējot nekustamo īpašumu SIA Loras nami, liecina Lursoft dati.

Ķīlas maksimālā prasību nodrošinājuma summa ir 11,38 miljoni eiro, un tās ņēmējs bijusi AS Rietumu banka.

Otru lielāko komercķīlu devusi nekustamā īpašuma SIA Alis. Tās vērtība bijusi 10,9 miljoni eiro, bet ķīlas ņēmēja bijusi AS Latvijas Krājbanka.

Savukārt trešā lielākā komercķīla bijusi elektroinstalācijas ierīkošanas SIA SZMA Rīga. Tās kopējā vērtība – 3,3 miljoni eiro, bet ņēmējs – Nordea Bank Finland Plc.

Aizvadītajā nedēļā komercķīlu 2,85 miljonu eiro apmērā devusi būvkompānija SIA Super Bebris, kā parādnieku reģistrējot SIA Super Bebris Property. Ķīlas ņēmēja bijusi AS SMP Bank.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Lielākā komercķīla – LEC

Žanete Hāka, 04.11.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pagājušajā nedēļā lielāko komercķīlu 8,2 miljonu latu vērtībā reģistrējis SIA Latvijas Energoceltnieks (LEC), liecina Uzņēmumu reģistra statistika.

Ķīlas ņēmējs bijusi Nordea Bank Finland. Kompānija šajā bankā reģistrējusi vēl vienu komercķīlu 1,8 miljonu latu vērtībā.

Aizvadītajā nedēļā 6,3 miljonu latu vērtu komercķīlu devis telekomunikācijas uzņēmums SIA Izzi Ethernet, kā parādnieku reģistrējot SIA Baltcom TV. Ķīlu ņēmusi SEB banka.

Trešā lielākā komercķīla pagājušajā nedēļā reģistrēta kravu pārvadājumu kompānijai SIA Odara, un tās ņēmējs bijusi Norvik banka. Komercķīlas maksimālā prasījumu summa ir 4,9 miljoni latu.

Komercķīlu 3,6 miljonu latu vērtībā reģstrējis nekustamā īpašuma pārvaldnieks SIA D2V, un to ņēmusi Nordea Bank Finland. Savukārt SIA Digitālās ekonomikas attīstības centrs reģistrējis 2,85 miljonu latu vērtu komercķīlu, ko ņēmusi AS Swedbank.

Komentāri

Pievienot komentāru
Enerģētika

Elektrības ražošanai reģistrē komercķīlas

Vēsma Lēvalde, 24.09.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Aizvadītajā nedēļā ievērojamas komercķīlas reģistrējuši vairāki elektroenerģijas ražotāji, kas pretendē uz valsts atbalstu obligātā iepirkuma ietvaros.

10,82 miljonus latu lielu ķīlu devusi a/s Taka-G, bet pieņēmusi SIA Vaiņode Agro Holding. DB rakstīja, ka 2012.gada janvārī tika reģistrēta SIA Vaiņode Agro Holding, kura saistīta ar ABLV Bank. Šā gada februārī Vaiņode Agro Holding reģistrēja vairāk nekā piecus miljonus latu vērtu komercķīlu, norādot, ka plānotā darbība ir lauksaimnieciskā ražošana, un komercķīla ir tikai pirmais solis iecerētajā attīstības plānā. Šīs darbības apliecināja, ka ABLV Bank ietekmē nonākusi nozīmīgākā uzņēmēja Andra Griģa izveidotā biznesa daļa - biogāzes rūpnīca un cūkkopības komplekss.

Savukārt SMP Bank ņēmusi 2,7 miljonus latu lielu komercķīlu, ko devis Oļegs Savickis, Edgars Cers un Priekules bioenerģija, kā parādnieku norādot Priekules bioenerģiju. Db.lv rakstīja, ka darbu sākusi SIA Priekules bioenerģija biogāzes rūpnīca, kuras elektroenerģijas jauda ir viens megavats elektrības un aptuveni tikpat daudz siltumenerģijas. Jau saņemtas atļaujas un sagatavots būvlaukums, lai stacijas jaudu dubultotu, atbilstoši saņemtajai licencei. Tiek solīts izveidot arī industriālo parku.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Lielāko komercķīlu pagājušajā nedēļā reģistrējis SIA Tand Ukri

Žanete Hāka, 25.03.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Aizvadītajā nedēļā lielāko komercķīlu reģistrējis graudaugu, pākšaugu un eļļas augu sēklu audzētājs SIA Tand Ukri, liecina Uzņēmumu reģistra statistika.

Komercķīla 5,6 miljonu latu apmērā reģistrēta Citadele bankā. Jāpiebilst, ka kompānijai šajā bankā reģistrēta vēl viena komercķīla 1,38 miljonu latu vērtībā.

Otru lielāko komercķīlu 3,29 miljonu latu apmērā Swedbank devis juvelierizstrādājumu uzņēmums Grenardi, kā parādnieku reģistrējot SIA Leopard SDC.

Komercķīlu SMP Bank 3,2 miljonu latu apmērā reģistrējusi Lielbritānijas kompānija Breyk Taim Club LLP, savukārt 2,8 miljonu vērta komercķīla dota Nordea Bank, un tās devējs ir būvkompānija Arčers.

Tāpat pagājušajā nedēļā komercķīlu reģistrējusi mehānisko komponentu ražotāja SIA Leax Baltix. Ķīla dota Svenska Handelsbanken un tās vērtība ir 1,2 miljoni latu. Mazāka apmēra komercķīlu – 1,054 miljonu latu apmērā Citadele bankā reģistrējis lodētu siltummaiņu ražotājs SIA Eko Air.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Lielākā komercķīla – lidostai Rīga

Žanete Hāka, 24.02.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pagājušajā nedēļā Uzņēmumu reģistrā (UR) ierakstītas 67 komercķīlas, bet 103 tika dzēstas, liecina UR dati.

Reģistrēto komercķīlu kopējā prasījuma summa ir 181 miljards latu, no kuriem ir spēkā komercķīlas ar kopējo maksimālo prasījuma summu 119 miljardi lati. Dzēsto reģistrēto komercķīlu kopējā prasījuma summa ir 62 miljardi lati.

Lielāko komercķīlu devusi VAS Starptautiskā lidosta Rīga – 52,18 miljonus eiro. Ķīlas ņēmējs bijusi Finanšu ministrija. Kā informēja lidostā Rīga, lidosta pārjaunojusi 2012.gadā dotu komercķīlu, kas iepriekš tika reģistrēta, lai saņemtu Kohēzijas fonda līdzekļus.

Db.lv jau rakstīja, ka paredzēto infrastruktūras modernizācijas projektu realizācijai VAS Starptautiskā lidosta Rīga devusi Finanšu ministrijai 52 miljonu eiro vērtu komercķīlu «Šī komercķīla ir saistīta ar Kohēzijas fonda projekta realizācijai nepieciešamajiem līdzekļiem. Ņemot vērā, ka ES fondi vispirms prasa, lai projekta realizētāji ieguldītu līdzekļus un tikai pēc projekta realizācijas tos pārskaita uzņēmumam, lidostai ir nepieciešami līdzekļi, ko ieguldīt. Līdz ar to Lidosta vērsās Valsts kasē, lai nepieciešamos līdzekļus aizņemtos,» iepriekš Db.lv sacīja VAS Starptautiskā lidosta pārstāvji.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Visvairāk komercķīlu ņēmusi Swedbanka

Žanete Hāka, 29.04.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pagājušajā nedēļā lielāko skaitu komercķīlu ņēmusi AS Swedbank, liecina Lursoft dati.

Banka ņēmusi 18 komercķīlas 56,17 miljonu latu vērtībā.

Otrajā vietā ierindojusies AS SEB banka ar 13 ņemtām ķīlām 11,9 miljonu latu apmērā.

VAS Latvijas Hipotēku un zemes banka ņēmusi 12 komercķīlas 215,7 tūkstošu latu apmērā, savukārt Nordea Bank Finland Plc – sešas ķīlas 11,4 miljonu latu apmērā.

Divas komercķīlas 83 tūkstošu latu apmērā ņēmusi VAS Privatizācijas aģentūra. Tāpat divas komercķīlas 2,8 miljonu latu apmērā saņēmusi AS SMP Bank.

Pagājušajā nedēļā Uzņēmumu reģistrs reģistrējis 77 komercķīlas, bet 123 tika dzēstas.

Reģistrēto komercķīlu kopējā prasījuma summa ir 117 miljards latu, no kuriem ir spēkā komercķīlas ar kopējo maksimālo prasījuma summu 77 miljardi lati. Dzēsto reģistrēto komercķīlu kopējā prasījuma summa ir 40 miljardi lati.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Papildināta - ASV un ES nosaka jaunas sankcijas Krievijas amatpersonām un uzņēmumiem

Žanete Hāka, 28.04.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV un Eiropas Savienības (ES) amatpersonas noteikušas jaunas sankcijas Krievijai saistība ar Ukrainas konfliktu, raksta Bloomberg.

ASV Prezidenta Baraka Obamas administrācija piemērojusi sankcijas valdības pārstāvjiem un kompānijām, kas ir saistīti ar Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu. Vaicāts, vai jaunajām sankcijām būs kāda ietekme, prezidents uzsvēris, ka pagaidām nav precīzi zināms, vai tās strādās. Baltais nams gan uzsvēris, ka jaunās sankcijas izsludinātas, jo Krievija nav darījusi neko, lai apstiprinātu savu apņemšanos slēgt diplomātisku vienošanos, un faktiskis ir vēl paplašinājusi krīzi.

Baltā nama ziņojumā teikts, ka Valsts kases sankcijas attieksies uz septiņiem Krievijas valdības pārstāvjiem, ieskaitot divas no V. Putinam tuvu stāvošām personām – iesaldēt aktīvus un liegt ieceļošanu ASV. Tāpat aktīvi tiks iesaldēti 17 kompānijām.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Lielāko komercķīlu ņēmis SIA UVZ-Logistic

Žanete Hāka, 26.08.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pagājušajā nedēļā lielākā reģistrētā komercķīla bijusi 1,18 miljardu latu apmērā, ko ņēmis SIA UVZ-Logistic, un tās devējs bijusi kompānija Zarečnaja, liecina Uzņēmumu reģistra dati.

Pagājušajā nedēļā uzņēmums Uralvagonzavod-Logistic noslēdzis līgumu ar Viktoru Nusenki par ogļu kompānijas Zarečnaja iegādi. Zarečnaja ir piektais lielākais Krievijas akmeņogļu eksportētājs, kurš gadā saražo 10 miljonus tonnu. Uzņēmums potenciāli var palielināt ražošanas jaudu līdz 20 miljoniem tonnu.

Kā otrs lielākais komercķīlas devējs pagājušajā nedēļā reģistrēts Aleksandrs Kraķis. Ķīlas vērtība ir 4 miljoni latu, un kā parādnieks reģistrēts būvniecības projektu izstrādātājs SIA Dzintara projekts. Savukārt ķīlu ņēmusi AS SMP Bank.

Aizvadītajā nedēļā 2,9 miljonu latu vērtu komercķīlu devusi SIA Kuldīgas siltumtīkli. Tās ņēmējs bijusi SEB banka.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Krievija draud aizliegt Visa un MasterCard

LETA, 21.03.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Reaģējot uz ASV sankcijām, Krievija piedraudējusi aizliegt starptautisko maksājumu sistēmu Visa un MasterCard darbību, vēsta Krievijas radiostacija Eho Moskvi.

Ar šādu likumdošanas iniciatīvu klajā nācis Krievijas domes finanšu tirgus komisijas vadītāja vietnieks Vladislavs Rezņiks.

Kā vēstīts, Visa un MasterCard piektdien bloķējušas operācijas ar Krievijas banku SMP Bank un Bank Rossija izdotajām kartēm.

Reaģējot uz Maskavas lēmumu anektēt Ukrainai piederošo Krimas pussalu, ASV prezidents Baraks Obama ceturtdien paplašināja sankcijas pret Krieviju, tās attiecinot arī uz prezidentam Vladimiram Putinam tuvākajām aprindām.

Naktī uz piektdienu par sankciju saraksta papildināšanu paziņoja arī Eiropas Savienība.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Trešdien Krievijas rubļa vērtība saruka pirmo reizi trīs dienu laikā, valdot bažām, ka Ukrainas konflikts kļūs spēcīgāks, raksta Bloomberg.

Valūtas kurss pret centrālās bankas noteikto eiro un dolāru grozu saruka par 0,2% līdz 41,836 rubļiem. Iepriekšējo divu dienu laikā rubļa vērtība pret grozu pakāpās par 1,3%, jo jaunās starptautiskās sankcijas gāja secen Krievijas lielākajiem uzņēmumiem.

Šajā gadā rubļa vērtība pret dolāru ir sarukusi par 8%, kas ir otrs sliktākais rezultāts starp 24 jaunattīstības valstu valūtām. Rubļa kurss pret dolāru saruka par 0,4% līdz 35,7415 rubļiem, bet pret eiro – par 0,2% līdz 49,351 rublim.

Trešdien Krievijas valdības rubļu parādzīmju ar dzēšanas termiņu 2027. gada februārī ienesīgums pakāpās par vienu bāzes punktu līdz 9,55%. Iepriekšējo divu dienu laikā ienesīgums samazinājās par 11 bāzes punktiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Lielāko komercķīlu pagājušajā nedēļā devusi SIA Sputo

Žanete Hāka, 10.02.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pagājušajā nedēļā Uzņēmumu reģistrā ierakstītas 72 komercķīlas, bet 89 tika dzēstas, liecina Uzņēmumu reģistra dati.

Reģistrēto komercķīlu kopējā prasījuma summa ir 257 miljardi eiro, no kuriem ir spēkā komercķīlas ar kopējo maksimālo prasījuma summu 168,5 miljardi lati. Dzēsto reģistrēto komercķīlu kopējā prasījuma summa ir 88 miljardi lati.

Pagājušajā nedēļā lielāko komercķīlu reģistrējusi SIA Sputo, kā parādnieku norādot nekustamā īpašuma SIA Sorteks. Komercķīlas kopējā maksimālā prasījuma summa ir 10,4 miljoni eiro.

Otru lielāko komercķīlu devusi SIA Rīgas pilsētbūvnieks, un to ņēmusi AS SEB banka. Ķīlas kopējā vērtība ir 9,6 miljoni eiro.

Trešā lielākā komercķīla reģistrēta metālapstrādes uzņēmumam SIA Valpro – 4,6 miljonu eiro vērtībā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Mazais bizness

Mana pieredze: Piedāvā faktoringu tiešsaistē mazajiem uzņēmējiem

Anda Asere, 02.07.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

SIA Flexidea rada tiešsaistes platformu, kur uzņēmēji var pārdot savus rēķinus

«Principā tas ir kā faktorings, bet parasti šādos pakalpojumos bankas interesē viss līgums par visiem rēķiniem, bet pie mums var pārdot konkrētus rēķinus. Ja mūsu klients piegādā preces vai sniedz pakalpojumus ar pēcapmaksu, esam gatavi finansēt viņa rēķinus. Platforma ļauj to darīt attālināti, klientam nav nekur jāiet – var reģistrēties mūsu mājaslapā, augšupielādēt rēķinu un dienas laikā saņemt finansējumu,» skaidro Vladimirs Fogels, SIA Flexidea līdzīpašnieks.

Biznesa sākšanā uzņēmums ieguldījis īpašnieku līdzekļus. Summu Vladimirs neatklāj. Divos gados Flexidea vēlas kļūt par lielāko faktoringa pakalpojumu sniedzēju Baltijas tirgū. Tālāki plāni saistās ar Skandināvijas un Centrāleiropas valstīm. «Protams, lai attīstītos tālāk, būs nepieciešamas lielas investīcijas mūsu darbības finansēšanai. Pienāks brīdis, kas meklēsim investorus. Vispirms izdarīsim to, ko varam, ar saviem līdzekļiem,» saka Marija Sutirina, SIA Flexidea līdzīpašniece.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Amerikāņu varasiestādes nobloķējušas divu «Putina draugu» banku aktīvus aptuveni 640 miljonu dolāru apjomā, atsaucoties uz Finanšu ministrijas datiem, vēsta laikraksts The Wall Street Journal.

Sankciju rezultātā cietusi Jurija Kovaļčuka dibinātā banka Rossija un brāļu Rotenbergu SNP-Bank. Šīs bankas bija vienas no pirmajām, kas tika iekļautas ASV «melnajā sarakstā».

Laikraksts saņēmis informāciju par bloķēto līdzekļu apjomu, nosūtot pieprasījumu uz Finanšu ministriju. Vissmagāk cietusi banka Rossija, kurai iesaldēti 572 miljoni dolāru. Tie ir aptuveni 10% no bankas aktīviem atbilstoši 2013.gada datiem un ņemot vērā pašreizējo valūtas kursu. SMP-Bank bloķēti 65 miljoni dolāru jeb 2% aktīvu.

Teroristu organizācijas Luhanskas tautas republika kontā maksājumu sistēmā Paypal ASV Finanšu ministrija iesaldējusi 637 dolārus.

Komentāri

Pievienot komentāru