Pasaulē

Krievija vēlas piedalīties atomelektrostacijas būvniecībā Somijā

Žanete Hāka, 05.04.2013

Jaunākais izdevums

Krievija plāno nākotnē piedalīties konkursā par atomelektrostacijas būvniecību Somijā, raksta panarmenian.net.

Šo jautājumu piektdien plānots apspriest Krievijas premjerministra Dmitrija Medvedeva un Somijas premjera Jirki Katainena tikšanās laikā Baltijas Jūras reģiona foruma laikā.

«Mēs vēlamies būvēt atomelektrostaciju šajā valstī, ja viņi izsludinās konkursu,» sacīja anonīms avots, piebilstot, ka Somijas amatpersonas gan vēl nav pieņēmušas lēmumu virzīt šo projektu.

Somijas kompānija Fennovoima, kurai ir valdības atļauja būvēt atomelektrostaciju, iepriekš kā potenciālos sadarbības partnerus minējusi Francijas kompāniju Areva un Japānas Toshiba. Tiesa gan, februārī Fennovoima arī kā iespējamo partneri nosauca Krievijas uzņēmumu Rosatom.

Somijai patlaban pieder četri kodolreaktori divās elektrostacijās, kas izvietoti Baltijas jūras krastos.

Kamēr citas Eiropas valstis cenšas izvairīties no atomelektrostaciju būvniecības, balstoties uz Fukushima katastrofu 2011. gadā, Somija apsver iespēju būvēt vēl vairāk atomelektrostacijas, lai samazinātu oglekļa emisijas un mazinātu tās atkarību no elektrības importa.

Fennovoima iepriekš ziņoja, ka varētu izsludināt konkursu šajā gadā. Projekta izmaksas tiek lēstas 4-6 miljardu eiro apmērā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Sākot elektroenerģijas ražošanu Olkilutoto atomelektrostacijas (AES) trešajam reaktoram, šī gada maijā pirmo reizi 20 gadu laikā Somija kļuvusi par enerģijas eksportētājvalsti, informē AS Latvenergo.

Koncerna Tirdzniecības daļas vecākā tirdzniecības analītiķe Rodika Prohorova norāda, ka pēc 2025.gada, attīstot savienojumu jaudas starp tirdzniecības apgabaliem, elektroenerģijas cenu starpībai starp Ziemeļvalstīm un Baltiju jākļūst mazāk izteiktai.

Šī gada 18.aprīlī komerciālu darbību sāka atomreaktors Olkilutoto - 3 (OL3) ar uzstādīto jaudu 1,6 GW - piektais atomreaktors Somijā un lielākais Eiropā. Prognozēts, ka Olkiluoto - 3 ražošanas apjoms būs aptuveni 30% no Somijas kopējās ģenerācijas un 14% no kopējā valsts patēriņa. Reaktora darbība plānota turpmākos 60 gadus. Jaunā atomelektrostacija nodrošinās nepārtrauktu bāzes ģenerāciju, samazinot regulējamu dabasgāzes staciju nepieciešamību Somijā, turklāt kopā ar atjaunīgo energoresursu izstrādi būtiski ietekmēs elektroenerģijas cenas veidošanos ne vien Somijas tirdzniecības apgabalā, bet arī Nord Pool biržā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Enerģētika

Somijā nodots ekspluatācijā Eiropā lielākais kodolreaktors

LETA--REUTERS, 17.04.2023

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Somijā naktī uz svētdienu nodots ekspluatācijā Eiropā lielākais kodolreaktors, kas būs trešais reaktors Olkiluoto atomelektrostacijā (AES) un nodrošinās aptuveni 14% no Somijas pieprasījuma pēc elektroenerģijas.

Enerģētikas uzņēmums "Teollisuuden Voima" (TVO) cer, ka jaunais reaktors samazinās nepieciešamību pēc elektroenerģijas importa no Norvēģijas un Zviedrijas.

Plānots, ka jaunais reaktors darbosies vismaz 60 gadus un stabilizēs elektroenerģijas cenas, kā arī spēlēs nozīmīgu lomu Somijas pārejā uz zaļāku enerģiju.

Reaktora jauda ir 1,6 gigavati. Tā būvniecība sākās 2005.gadā. Sākotnēji bija plānots, ka tas tiks atklāts 2009.gadā, bet dažādu tehnisku problēmu dēļ būvniecība tika vairākkārt atlikta.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Par spīti lētu elektroenerģijas ražošanas bāzes jaudu trūkumam Baltijā, jaunā atomelektrostacija (AES) Kaļiņingradā netiek gaidīta atplestām rokām, jo tā var nostiprināt Krievijas ietekmi, citējot ekspertu pausto, pirmdien raksta laikraksts Diena.

Jāatgādina, ka AES būve Kaļiņingradā bez trokšņa, bet mērķtiecīgi uzsākta 2010. gadā, un tai ir izredzes tikt uzbūvētai līdz 2017. gada nogalei.

Baltiešiem savu interešu aizstāvībai trumpis ir fakts, ka bez Lietuvas piekrišanas AES būtisku lomu Baltijas tirgū spēlēt nevarēs, un Lietuva neslēpj, ka savienojumu attīstībai piekrišanu dot nevēlas. Šī iemesla dēļ saasinājušās politiskās kaislības ap projektu, un nesen medijos izskanējusi ziņa, ka projekts apturēts, lai vērtētu iespēju plānoto reaktoru vietā uzstādīt mazākus, vēsta laikraksts. «Šāds lēmums nozīmē projekta apturēšanu uz nenoteiktu laiku,» iepriekš izteicies bijušais Lietuvas premjers Andrus Kubiļus, bet Krievijas koncerns Rosenergoatom gan šo informāciju kategoriski noliedz, uzsverot, ka tiek apsvērta iespēja vien uzstādīt mazākas jaudas energoblokus papildus plānotajiem, lai nodrošinātu elastīgākas ražošanas iespējas, ziņo Diena.

Komentāri

Pievienot komentāru