Pārtika

Krievijas tirgus apsīkuma dēļ šprotu ražotājs Tin fish nonācis uz maksātnespējas sliekšņa

Nozare.lv, 09.04.2014

Jaunākais izdevums

Lai izvairītos no maksātnespējas saistībā ar krasu produkcijas noieta pasliktināšanos Krievijas tirgū, Rojas zivju pārstrādes uzņēmums, šprotu konservu ražotājs SIA Tin fish, kas Pāvilostā bija sācis jaunas rūpnīcas būvniecību, iesniedzis pieteikumu tiesiskās aizsardzības procesa (TAP) sākšanai, apliecina uzņēmuma direktors Jānis Kohs.

Kā informēja Jūrmalas pilsētas tiesā, aprīļa sākumā ir ierosināta TAP lieta. Tagad līdz 7.jūnijam ir noteikts termiņš TAP plāna izstrādei un saskaņošanai ar kreditoriem.

«Krievijā realizējam 90% šprotu konservu, un sakarā ar saspīlēto situāciju Ukrainā rubļa un grivnas kursa kritumu un maksātspējas samazināšanos tur pilnībā apstājusies produkcijas realizācija, ko bija uzņēmies mūsu sadarbības partneris. Lai saglabātu uzņēmumu un pasargātu darbiniekus, nācās spert attiecīgus soļus, un esam sākuši TAP procesu,» sacīja Kohs.

Jautāts par jau saražotās produkcijas noietu, viņš atzina, ka patlaban steigšus tiek meklēts tirgus Ziemeļeiropā.

«Tomēr tas nākas ļoti grūti, jo problēmas ir visiem, līdz ar to zivju konservu ražotāji meklē iespējas gan Francijā, Vācijā, Dānijā un citur. Tā kā situācija ir saspringta, tiek "dempingotas" cenas un notiek sīva cīņa par klientiem,» atzina Kohs.

Tāpat viņš sacīja, ka patlaban apturēts jaunās Pāvilostas rūpnīcas celtniecības process, kuru varētu atsākt tikai nākamgad. Tin fish pagājušajā gadā Pāvilostā, bijušā alus brūža teritorijā, sāka būvēt zivju pārstrādes rūpnīcu, investējot apmēram septiņus miljonus eiro. Rūpnīcu bija plānots pabeigt šogad, un tajā paredzēts ražot šprotu konservus, galvenokārt eksportam uz Krieviju.

«Ja lietu virzība būs uzņēmumam labvēlīga un atradīsim jaunus tirgus, plānojam, ka Rojā darbu atsāksim rudenī, kad situācija Krievijā normalizēsies un mūsu sadarbības partneri atsāks pieņemt pasūtījumus. Par Pāvilostas projekta atjaunošanu pagaidām pāragri runāt,» sacīja uzņēmuma vadītājs.

Saskaņā ar Firmas.lv datiem uzņēmuma Tin fish apgrozījums pērn bija 3,895 miljoni eiro, kas ir 2% pieaugums salīdzinājumā ar 3,848 miljonu apgrozījumu iepriekšējā gadā.

Tikmēr uzņēmuma zaudējumi bijuši 10 527 eiro salīdzinājumā ar 35 445 eiro peļņu 2012.gadā.

Kā norādīts uzņēmuma vadības ziņojumā, pārskata gada sākumā, kas sākās ar novembri, uzņēmums saražoja rekordlielu skaitu konservu - 1,2 miljonus kārbu. Tomēr nepietiekamu pasūtījumu un finansējuma dēļ, sākot ar februāri, ražotne darbojās neregulāri ar pārrāvumiem.

Uzņēmums joprojām lielākoties strādā ar kāda Krievijas klienta zīmolu, kas ir atpazīstams Krievijas teritorijā. Patlaban tiek aktīvi izvērtēta sadarbība ar jaunajiem klientiem, lai nākotni saistītu tikai ar stabilākajiem klientiem, kuru vīzijā ietilpst ilgstošas attiecības.

Tin fish dibināts 2009.gada 3.augustā, un tā pamatkapitāls ir 100 000 latu (142 288 eiro).

Tin fish lielākā īpašniece ar 97,68% kapitāldaļu ir Anete Tūtāne. Pa 0,66% kapitāldaļu katram pieder Krievijas pilsoņiem Sergejam Žurbam un Marinai Bogdanovai, savukārt 1% kapitāldaļu pieder Inesei Kohai.

Kā jau vēstīts, marta sākumā sakarā ar saspīlēto politisko situāciju Krievijā un Ukrainā vietējās valūtas grivnas un Krievijas rubļa straujo kritumu vairāki Latvijas zivju pārstrādes uzņēmumi apturēja piegādes Ukrainai un samazināja piegādes Krievijai.

Savukārt jau iepriekš Latvijas Pārtikas uzņēmumu federācijas padomes priekšsēdētāja Ināra Šure prognozēja, ka notikumi saistībā ar Ukrainas un Krievijas attiecībām negatīvi ietekmēs Latvijas pārtikas ražotājus, īpaši saistībā ar sadarbības partneru maksātspēju. Līdz ar to krīzes ieilgšanas gadījumā valdībai vajadzētu apsvērt iespēju atbalstīt eksportētājus.

Tikmēr ES ārlietu ministri vienojušies par starptautisko finanšu sankciju ieviešanu pret 33 Krievijas un Krimas amatpersonām, bet ekonomiskās sankcijas pagaidām netiek ieviestas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pārtika

Tin fish noskaidro uzņēmumu, kas piegādās iekārtas jaunajai šprotu rūpnīcai

Gunta Kursiša, 13.01.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jūrmalas uzņēmums SIA Tin fish noslēdzis iepirkumu konkursu par šprotu un citu sterilizētu zivju konservu ražotnes tehniskā aprīkojuma iegādi par vairāk nekā 2,23 miljoniem eiro, liecina informācija Iepirkumu uzraudzības biroja (IUB) mājaslapā.

Konkursā par uzvarētāju pasludināta SIA Doloreks.

Šis ir nesenākais uzņēmuma SIA Tin fish iepirkums, kurš saistāms ar jaunu ražošanas iekārtu iegādi. Iepriekš, pērnā gada janvārī, SIA Tin fish noslēdza 1,25 milj. Ls (1,78 milj. eiro) vēru iepirkumu par ražotnes tehniskā aprīkojuma iekārtu. Tāpat šā gada 13. janvārī SIA Tin fish pasludinājusi uzvarētāju vairāk nekā 217 tūkst. eiro konkursā par zivju saldēšanas iekārtas iegādi – Igaunijas kompāniju TU Karno.

Db.lv jau informēja, ka SIA Tin fish Pāvilostā iecerējusi būvēt jaunu zivju pārstrādes ražotni. Pāvilostas novada dome atbalstījusi SIA Tin fish projektu jauna ražošanas ceha būvniecībai Sakas ielā, kā arī nolēmusi iznomāt SIA Tin fish zemes gabalu 14,6 ha platībā saimnieciskās darbības veikšanai –zivju apstrādes rūpnīcas izveidei un darbībai, kā arī citas saimnieciskās darbības veikšanai.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Zivju konservu ražotājs «Gamma-A» plāno slēgt ražotni Rīgā, atstājot galvaspilsētā tikai loģistikas un distribūcijas centru, kā arī skārda taras ražošanu, biznesa portālam Db.lv pastāstīja uzņēmuma valdes priekšsēdētājs Aivars Lejietis.

Tādā veidā uzņēmuma vienīgā zivju konservu ražotne atradīsies Kolkā. «Neapšaubāmi, šīs ražotnes attīstīšanā plānojam investēt arī līdzekļus, lai to padarītu daudz energoefektīvāku un ekonomiskāku. Darbinieku trūkums arī mūsu nozarē ir jūtams. Tāpēc darbinieku piesaiste būs viena no turpmākajām prioritātēm,» komentēja A.Lejietis.

Uzņēmuma valdes priekšsēdētājs norādīja, ka zivrūpniecības nozarē pašlaik būtiskākais, kam pievērš uzmanību visi nozares uzņēmumi, ir darba efektivitātes paaugstināšana un izaicinājumi darba tirgū jeb darba spēka trūkums. «Diemžēl tieši tas ir galvenais izaicinājums nozarē, jo, ja nav cilvēku, kas strādā, tad arī uzņēmumiem ir jādomā par savas darbības optimizēšanu vai pārveidi. Bez darbiniekiem neviens bizness pastāvēt nevar.»

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Zivju konservu ražotājs «Gamma-A» uzsācis produktu tirdzniecību «ALDI» veikalos Austrālijā, kā arī norit sarunas, lai drīzumā produktus tirgotu kādā ASV lielveikalu tīklā, informē uzņēmumā.

Kā biznesa portālam Db.lv pastāstīja «Gamma-A» pārstāvis Kaspars Cveiģelis, uzņēmuma mērķis ir apgādāt gardēžus visā pasaulē ar premium klases šprotu konservu produkciju. Šobrīd «Gamma-A» produkcija pieejama 39 valstīs.

Šobrīd norisinās sarunas, lai uzņēmums savu produktu varētu tirgot arī vienā no ASV lielveikalu tīkliem.

To, kādi apjomi šobrīd tiek pārdoti Austrālijā, uzņēmums neatklāj. Austrālijā uzņēmumam ir divi importētāji: Conga Foods ar privāto zīmolu Sole Mare un Clama ar privāto zīmolu Ocean Rise ar pozīcijām. Ocean Rise zīmola šprotes ir atrodamas ALDI veikalos visā Austrālijā.

Komentāri

Pievienot komentāru