Atpūta

Kukuļošanas apsūdzību dēļ Eirovīzija maina žūrijas noteikumus

Dienas Bizness, 24.09.2013

Jaunākais izdevums

Saistībā ar izskanējušajām apsūdzībām par žūrijas kukuļošanu Eirovīzijas organizatori paziņojuši par vairākām radikālām izmaiņām žūrijas sistēmas noteikumos, atsaucoties uz Independent.ie, vēsta Baltic Ireland.

Konkursa organizatori Eiropas Raidorganizāciju savienība (EBU) sāka izmeklēšanu, jo šajā mēnesī Zviedrijas medijos parādījās paziņojumi, ka Azerbaidžānas amatpersonas mēģinājušas piekukuļot žūrijas locekļus vairākās valstīs, norāda mediji.

EBU ziņojumā esot minēti vairāki vārdā nenosaukti žūrijas locekļi no mazajām valstīm, tai skaitā Lietuvas un Maltas, apgalvojot, ka tie uzrunāti balsot Azerbaidžānas labā.

Kopš 2009.gadā Eirovīzijas finālā tika ieviests žūrijas balsojums, katras valsts piecu locekļu vārdi netika atklāti līdz brīdim, kad tika paziņoti gala rezultāti. Netika atklāts arī viņu individuālais balsojums par katru no dziesmām.

Saskaņā ar jaunajiem noteikumiem katras valsts piecu žūrijas locekļu vārdi tiks paziņoti pirms fināla un tūlīt pēc tā tiks publiskoti viņu balsojumi. Jaunie noteikumi arī aizliedz žūrijā apstiprināt vienu un to pašu personu divus konkursus pēc kārtas.

Organizatori apgalvojot, ka, lai gan nekad nav atklāts neviens pierādījums žūrijas locekļu negodīgām manipulācijām, izmaiņas noteikumos palielinās vērtēšanas procesa caurskatāmību.

Zviedrijas avīzes Skanska Dagbladet publikācijā teikts, ka žūrijas locekļiem vairākās valstīs tika piedāvāts «pietiekami daudz naudas, lai iztiktu gadu» apmaiņā pret balsojumu par Azerbaidžānu.

Malta piešķīrusi Azerbaidžānai maksimālos divpadsmit punktus pēdējos trīs gadus pēc kārtas, lai gan abām valstīm nav ne diasporu, ne ģeogrāfisku saistību, vēsta Baltic Ireland.

Tāpat arī Lietuva – neskatoties uz to, ka tās tuvākie kaimiņi Latvija, Igaunija un Krievija piedalās konkursā – pēdējos divus gadus ir piešķīrusi divpadsmit punktus Azerbaidžānai.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Populārākā Latvijas grupa «Prāta vētra» domā izmēģināt spēkus Ķīnas mūzikas tirgū, intervijā žurnālam «Sestdiena» pastāstījis grupas dziedātājs Renārs Kaupers.

«Ir doma paskatīties uz Ķīnas mūzikas tirgus pusi. Dzīvosim, redzēsim,» teicis Kaupers, «mūsu draugi Deivids Larsons un Povels Olsons, kas producēja mūsu albumu, ar savu grupu «The Royal Concept» septembrī dosies tūrē pa Ķīnu. Japānā viņi jau ir labi pazīstami.»

Kaupers atzīmējis, ka Ķīnā arvien vairāk patērē Eiropas mūziku. «Tās ir lielas teritorijas, daudz cilvēku, un, ja izdodas viņiem iepatikties, ir brīnišķīgi, paplašinās loks, kurā vari koncertēt.»

«Atskatoties uz mūsu internacionālajiem sasniegumiem, rietumpusē tie ir 2000.gadu sākumā - Eirovīzija, dziesma «My Star», labi panākumi Zviedrijā, Somijā, topos un radio,» rezumējis mūziķis.

«Prāta vētras» 30 gadu jubileju nākamgad grupai esot padomā atzīmēt ar koncertu Liepājā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Krievijas parlaments pēc Končitas Vurstas uzvaras Eirovīzijā rosina izveidot alternatīvu konkursu

LETA--AFP, 13.05.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Krievijas likumdevēji pēc Austriju pārstāvošā transvestīta Končitas Vurstas uzvaras Eirovīzijas dziesmu konkursā ierosinājuši izveidot atsevišķu konkursa versiju.

Kremļa kontrolētais parlaments paudis neapmierinātību ar Eirovīzijas iznākumu un rosinājis Krievijā rīkot dziesmu konkursu, kurā tiktu atbalstītas «ģimeniskās vērtības».

«Šī gada Eirovīzijas konkursa rezultāti izsmēla mūsu pacietību,» aģentūrai Interfax sacīja Komunistu partijas pārstāvis Valērijas Raškins. «Mums jāizstājas no šī konkursa. Mēs nespējam paciest šo nebeidzamo ārprātu.»

Raškins sacīja, ka rosināšot mūzikas konkursa «Eirāzijas balss» izveidi, kurā piedalītos galvenokārt bijušās Padomju Savienības valstis.

Priekšlikumu jau pārvēruši Baltkrievijas prezidenta Aleksandra Lukašenko padomdevēji. «Končitas Vurstas uzvara Eirovīzijā simbolizē Eiropas Savienības morālo vērtību sabrukumu. Mums Eiropa nav vajadzīga!» paziņoja valsts Slāvu komiteja.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vīne tiek uzposta par godu vienam no pasaulē populārākajiem mūzikas konkursiem - 60. Eirovīzijai. Pilsētā redzami tādi jaunievedumi kā geju un lesbiešu tēmai veltīti luksofori, ziņo AFP.

Luksoforos tagad redzamas homoseksuālu pāru zīmes. Ar šo uzlabojumu palīdzību Vīne vēloties demonstrēt savu toleranci.

Tā esot arī daļa no zinātniska eksperimenta, kura mērķis ir uzlabot satiksmes noteikumu ievērošanu. Šādi signāli uzstādīti krustojumos, kuros cilvēki mēdz neievērot sarkanās gaismas luksoforos, un iecerēts pārbaudīt, vai tagad situācija uzlabosies.

Austrija ir viena no 40 valstīm, kas piedalīsies Eirovīzijā.

Saskaņā ar aplēsēm konkursa rīkošanas izmaksas sasniegs no 25-27 miljoniem eiro.

Komentāri

Pievienot komentāru
Atpūta

Pētījums: vidēji eksperts prognozē ne labāk kā «šimpanze, metot šautriņas»

Jolanta Sēnele, speciāli DB, 06.01.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Paredzēt lietas nav tikai talants; ja ļoti grib, to var iemācīties pat ezis

Vai rīt snigs? Vai naftas cena pieaugs vai kritīs? Kas būs jaunais premjers? Un kas uzvarēs Eirovīzijā? Vai ir jābūt kādam pārcilvēciskam pareģošanas talantam vai to var vienkārši iemācīties, lai uz šiem jautājumiem atbildētu? Amerikāņu psihologs Filips Tetloks (Pensilvānijas universitāte) ir pārliecināts, ka to var iemācīties. Viņš ir veicis interesantus pētījumus par prognozēm/paredzējumiem un šo to zina arī par superprognozētājiem.

«Pirms 30 gadiem aizsāku pētījumu par ekspertu politiskajiem vērtējumiem,» F. Tetloks stāsta online žurnālam Edge. «Tā bija Aukstā kara kulminācija un Rietumos karsti strīdējās par to, kā apieties ar Padomju savienību. Bija liberālais viedoklis un konservatīvais, ikviens no tiem kaut ko paredzēja. Neviens neparedzēja, kur nonāks Padomju savienība ar Gorbačovu priekšgalā, tomēr pēc tam ikvienai pusei bija tam neatvairāms skaidrojums.»

Komentāri

Pievienot komentāru
Atpūta

Piektdienas intervija ar SAKRET OU vadītāju Igaunijā Kasparu Pacēviču

Lelde Petrāne, 30.12.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Biznesa portāls Db.lv piedāvā piektdienas mini interviju sēriju. Katru nedēļu kāds no uzņēmējdarbības vides pārstāvjiem sniedz atbildes uz jautājumiem - gan nopietniem, gan arī personīgākiem.

Uz jautājumiem šonedēļ atbild SAKRET OU vadītājs Igaunijā Kaspars Pacēvičs.

- Svarīgākie fakti par Jūsu pārstāvēto uzņēmumu? Ar ko Jūsu uzņēmums ir unikāls?

SAKRET OU ir sauso un lietošanai gatavo būvmateriālu ražotājs Igaunijā. Tas ir 100% Latvijas kapitāla uzņēmums, kas ietilpst būvniecības materiālu ražotāja AS SAKRET HOLDINGS grupā un ir viens no lielākajiem Latvijas kapitāla investoriem Igaunijā pēc valsts neatkarības atgūšanas.

Latvijā daudz ir runāts par Latvijas Nokia, Skype vai citu super-produktu radīšanu, es uzskatu, ka mums tāds jau ir, un tas ir SAKRET. Mēs smiltis, kas nāk no Latvijas zemes dzīlēm, pārvēršam zeltā un eksportējam uz citām valstīm. Mums nav jāmeklē jauni super-produkti, mums tādi jau ir! Par to var pārliecināties ikviens, kurš kaut reizi ir apmeklējis kādu no SAKRET ražotnēm.

Komentāri

Pievienot komentāru